2024-12-12 0 瀏覽
開心果呀,係呀又係開心果呀😋又係見到開心果關注組既推介,難得有日去開牛頭角附件,見到就立即買哂2款開心果產品黎試個開心果巴斯克蛋糕性價比的確係高👍唔會太甜雖然個蛋糕睇落唔大,但最好多啲人分享,因為食到第2第3件就開始有啲漏🤣開心果麻糬布甸又係好好食,有好濃既開心果味,勁正#piggyfoodiedaily #小豬找美食 #hkfoodie #hkig #piggy_美食 #開心果關注組 #傳奇烘焙 #piggy在牛頭角
開心果呀,係呀又係開心果呀😋
個開心果巴斯克蛋糕性價比的確係高👍唔會太甜
開心果麻糬布甸又係好好食,有好濃既開心果味,勁正
2024-10-12 383 瀏覽
開心果麻糬布甸 包裝好可愛,盛惠$24,還可以。開心果醬看來好多。麻糬好「煙韌」,尤如豬皮和橡皮糖,而開心果味則不太濃。麻糬放入雪櫃後,會更加美味。巴斯克開心果蛋糕 。將蛋糕分成八件,每人一件剛好。甫打開盒子,一股香氣便飄出來。蛋糕帶有芝士的鹹味,芝士黏着味薔,以致開心果味慢慢滲出。吃完之後,開心果味才爆發出來,餘韻久久不散。芝士能帶出開心果的味道。開心果綠茶配紅豆;朱古力配伯爵茶:芝士配開心果,就是三對好的配搭。蛋糕的橫切面好像傳統月餅。

開心果麻糬布甸 包裝好可愛,盛惠$24,還可以。
開心果醬看來好多。
巴斯克開心果蛋糕 。將蛋糕分成八件,每人一件剛好。

蛋糕的橫切面好像傳統月餅。
2024-10-05
  • 巴斯克開心果蛋糕
2024-09-29 362 瀏覽
食評:* 平時食得多開心果布丁包,第一次嘗試係波波底既!口感比包包更軟熟🤩* 味道係濃烈既開心果味道、入面更有麻糬,簡直係雙重享受😎鍾意開心果同麻糬可以試下😝* 哈哈!我係行河背水塘個陣食㗎!fd子既驚喜🥹之前bookmark左同share左比佢,同埋話想食,估唔到今次佢買黎一齊食🤤一路望住個景食真係好滿足呀😌double幸福☺️評分:⑥/①⓪地址:- 上水彩園路8號彩園邨彩園商場3樓R1B號舖- 粉嶺軍地龍馬路66號皇后山邨皇后山商場地下18號舖- 太和大埔太和路12號太和廣場2樓205D號舖- 大埔廣福里23號正發樓地下A1號舖- 北角北角英皇道480號昌明洋樓地舖- 牛頭角牛頭角道321號官塘立成大廈地舖- 灣仔堅拿道西10號冠景樓地下H舖
食評:
- 北角北角英皇道480號昌明洋樓地舖
- 牛頭角牛頭角道321號官塘立成大廈地舖
- 灣仔堅拿道西10號冠景樓地下H舖
2024-06-06 364 瀏覽
之前新開嘅時候,去過買1打果撻,藍莓芝士、檸檬芝士撻幾清新,甜而不膩,味道唔錯。蛋糕、麵包多款,有好多而家潮流興嘅麵包款式,例如流心、髒髒包、麻薯波波等等,下次經開嘅話,再買嚟試試先。
2024-05-08 379 瀏覽
之前試過去過生乳卷啲friend 覺得唔錯 見到佢有提子撻 好似都好吸引咁 就一於買來試吓 而且唔算好貴 先10幾蚊 去寫係寫香印提子 但食落好明顯就唔係日本正宗香印嚟㗎啦 不過咁嘅價錢 我都唔要求啲 我覺得都叫可接受 唔係得cream 入邊有蛋糕 而且提子都叫甜
2024-05-05 392 瀏覽
一向買開麵包,雖然款式比較少,但價錢大眾化,相對其他大型連鎖麵包店便宜。特式麵包算是花生醬菠蘿包$8和真菠蘿包$9。如果當日不是賽馬日加上師傅心情好,餡料足夠,是好食。昨日見剛出爐蛋撻,向店員買半打,點知六個全部凍,都算數,其中兩個係燶晒既,再望個櫃,無一個有燶邊,難道$4 一個蛋撻成本咁貴…. 無言。本身蛋撻質素不太好,底薄易散,同款式差過大班蛋撻。蛋味有,不過太淺、料少,導致蛋味不足。價性比不足。除某幾款麵包外、其他蛋糕(蛋糕仔、捲蛋、蜂蜜蛋糕、Muffin巾)都一般質素。價性比不高。

2024-05-04
2024-02-25 738 瀏覽
網上睇到介紹「傳奇烘焙」的麻薯開心果布甸感覺吸引,作為開心果及麻糬愛好者,今天相約朋友到觀塘聚會前刻意到訪牛頭角分店,下午 5 時多仍然有不少存貨,心裡暗喜跟一般麵包店一樣提供多款麵包、蛋糕、蛋撻、葡撻、鬆餅等,款式豐富,更有法式布甸麵包,有機會都想試試-麻薯開心果布甸 $24/2標明採用法國製開心果醬,且為純果無添加,開心果醬鋪得滿滿先嚐一口濃稠開心果醬,入口軟滑沒有顆粒,雖然開心果味道未算非常濃郁但也算不錯,而且甜度不高麻糬皮厚度適中,煙韌輕糯,同為輕甜美味指數:7.5/10
麻薯開心果布甸 $24/2
標明採用法國製開心果醬,且為純果無添加,開心果醬鋪得滿滿
麻糬皮厚度適中,煙韌輕糯,同為輕甜
美味指數:7.5/10
2024-02-24
  • 麻糬開心果布甸
最近睇開心果關注組,見到呢一間麵包店推出新嘅麻糬開心果布甸,而且留言嘅人都回應幾正面,今日到訪就係衝住佢個麻糬波波而去🤤麻糬開心果布甸($24)麻糬波波本身幾有咬口,最有驚喜嘅系佢個布甸漿嘅開心果味好濃郁🥰呢個真系會食到開心果真材實料嘅堅果香,而且甜度適中,難怪會被開心果關注組推介💚 麻糬布甸包比較細粒,所以自己就算食曬一個都唔會好膩😛除咗超推介麻糬開心果布甸,佢哋仲推出咗一系列嘅開心果甜品,例如系開心果泡芙,有興趣嘅朋友都可以試吓🫶🏻

2023-09-07 635 瀏覽
剛剛由午餐太過匆忙,買咗個蛋卷,一般係冇切開就問吓店員可唔可以要一把刀,佢一嘢「得」埋你話冇,要膠刀收5蚊!😮‍💨咁嘅服務態度真係好到不得了!食物係ok! 不會再幫襯😒
咁嘅服務態度真係好到不得了!
食物係ok! 不會再幫襯😒

綠茶蘋果蛋捲?
2023-07-26 741 瀏覽
每次到觀塘必買的寶藏麵包店🤤這家[傳奇烘焙]絕對不是什麼超人氣排隊名店,但絕對是平價美味的寶藏麵包店,小眼睛不私藏的大力推薦大家💕他們在上水、太和、牛頭角、大埔、北角、粉嶺都有分店,小眼睛最常去的就是圖中的牛頭角分店😁大推他們家的香芋蓉麻糬($9)‼️鬆軟的麵包裡面有超香濃的芋泥和糯唧唧麻糬,甜度不高卻有著濃濃的芋泥香❤️,怪不得幾乎人手一個💕番茄芝士煙肉包($12)這款也大推‼️小眼睛回家烤箱200度烤4分鐘,芝士融化超拉絲,煙肉軟嫩香味四溢,還有生菜錦上添花,超好吃😋紅莓提子軟綿綿($18)這款有被驚喜到😍,麵包超軟超綿密好吃,裡面的紅莓和提子乾超多,酸酸甜甜超好吃❤️薯蓉煙肉包($9)碳水腦的愛❤️,裡面是鬆軟綿密的薯蓉,還有香噴噴的煙肉,小眼睛回家用烤箱200度烤3分鐘,熱呼呼超美味👍🏻大推👍🏻👍🏻👍🏻
每次到觀塘必買的寶藏麵包店🤤

大推他們家的香芋蓉麻糬($9)‼️

番茄芝士煙肉包($12)

紅莓提子軟綿綿($18)

薯蓉煙肉包($9)

大推👍🏻👍🏻👍🏻
!!
2023-05-09 780 瀏覽
觀塘美食攻略2023小小小店,但出品好精緻同有水準麵包王出巡牛頭角搵食呢間唔錯,價錢唔貴食水物有樣子有味道份量又大件抵食吸引傳奇麵包店傳奇烘焙Legend Bakeology金沙肉鬆包,鬆軟但餡料多,類似丹麥麵包切片烘一烘好好食腸仔包9蚊,抵食,提子條9蚊葡撻7蚊,好食過kfc平均消費$39牛頭角牛頭角道321號官塘立成大廈地舖G/F, Kwun Tong Lap Shing Building, 321 Ngau Tau Kok Road, Ngau Tau Kok
觀塘美食攻略2023
小小小店,但出品好精緻同有水準
麵包王出巡牛頭角搵食
呢間唔錯,價錢唔貴食水物有樣子有味道
份量又大件抵食吸引

傳奇麵包店
傳奇烘焙Legend Bakeology
金沙肉鬆包,鬆軟但餡料多,類似丹麥麵包
切片烘一烘好好食
腸仔包9蚊,抵食,提子條9蚊
葡撻7蚊,好食過kfc
平均消費$39
牛頭角牛頭角道321號官塘立成大廈地舖
2023-03-28 629 瀏覽
偶然發覺呢間店 都買左好多次蛋糕麵包 都介紹左好多fd過來買 本人比較中意食呢間嘅奶油包 每次必買 經過今次之後唔會再去呢間買啦 前日夜晚收工過來買麵包 唔知係落雨天氣問題 我最中意個奶油賣曬 諗吓都過左來啦 就試下其他款啦 可能係一直諗住想食個奶油包所以想打算今日收工再去買 我個fd 一直聽我講琴日買唔到念念不忘就叫我不如你打過去問人地仲有冇貨先好去 如果唔係就白跑一趟 跟住我就上網搵電話打過去 (唔該請問你地鋪頭仲有冇奶油包呀 可否幫留一個呀 )個職員就講我地呢邊唔幫客留 要就過去買 係甘啦 就cut線 好無耐煩嘅語氣 我諗可能忙啦就算啦 可以理解下 我就諗收工再打去問下 有就過去買 冇就下次再買 因為我又唔經過嗰邊 等我收左工再一次打電話過去問 個啊職員好串講我地冇義務幫你睇住你個包 真係問號??我又冇叫你地一直幫我睇住個包 我淨係打電話想問你地有貨我就過去買 冇我就唔使特登再跑過去囖跟住個啊婆就講我就幫你最後一次語氣超級唔好 過左一下就話仲有 我就講(好~唔該)心諗乜叫幫我最後一次 你地開門就甘樣做生意嘅?打電話過去問都唔可以嘅咩? 我行過去啦 一個奶油包都冇
如果唔係就白跑一趟
冇我就唔使特登再跑過去囖
跟住個啊婆就講我就幫你最後一次語氣超級唔好
過左一下就話仲有 我就講(好~唔該)
心諗乜叫幫我最後一次 你地開門就甘樣做生意嘅?
打電話過去問都唔可以嘅咩?
我行過去啦 一個奶油包都冇 個時打電話時間係1904 去到1914就冇啦?
本想問職員 點知係背後講我過來問點點點 超級無禮貌無素質啊婆
諗吓算啦 為了個包當場同啲無素質嘅啊婆吵 不太好 我特登行過去 點知冇 嘥我時間 背後講顧客唔好店第一次遇到
超級失望!!!!呢間我唔去再去啦 !!!

2023-02-18 606 瀏覽
【傳奇烘焙】🍞芝士麻糬(HK$15.00/3個)🍞磨菇雞肉披薩🍞蕃薯包🍞軟心Oreo餃子包🍞布甸麵包🧈牛油鬆餅🧈綠茶鬆餅想來份甜點?想來個蛋糕?想要個麵包?想要個鬆餅?還是香港的特色:蛋撻,是必食之選!麻糬的外皮夠厚、夠脆、夠硬,但芝士味不太出,朱古力還可以!布甸麵包是近年新興的,麵包底不夠脆,朱古力似乎有點格格不入。📍牛頭角牛頭角道321號地鋪📍G/F, 321 Ngau Tau Kok Road, Kwun Tong#LegendBakeology #傳奇烘焙 #TeaTime #HKBread #HKCake #Sandwich #HongKongFood #Dessert #Food #Foodie

【傳奇烘焙】

🍞芝士麻糬(HK$15.00/3個)
🍞磨菇雞肉披薩
🍞蕃薯包
🍞軟心Oreo餃子包
🍞布甸麵包
🧈牛油鬆餅
🧈綠茶鬆餅

想來份甜點?想來個蛋糕?
想要個麵包?想要個鬆餅?
還是香港的特色:蛋撻,是必食之選!

📍牛頭角牛頭角道321號地鋪

#LegendBakeology #傳奇烘焙
1K
2023-01-01 674 瀏覽
在牛頭角村吃完晚飯後,就逛一逛,發現一間行坊麵包店的蛋卷又平又抵食!竟然$12就有一個大蛋卷,便宜過屯門麵包店!📍位置:在牛頭角A出口,麥當勞店旁邊。🏠環境:門口是落地玻璃窗,擺設有兩個大玻璃櫃,展示各式各樣的蛋糕🍰,其中蛋卷是非常吸引!室內裝修如同普通麵包舖,竟然有布甸包賣,而且有芝麻口味,但想先試一試蛋捲,其他留下次。🍰下午茶:🥔沖繩紫薯卷 $12份量比普通蛋卷更厚更大,賣相不錯,不論蛋糕和忌廉都是用紫薯整,足料之餘,紫薯味道濃郁,這一款蛋卷性價比超高,強烈推薦紫薯迷!🍫黑森林 $15這一款就較普通,雖然份量大小一樣,但忌廉是普通的奶油,中間有啫喱增加口感,跟普通朱古力蛋糕🍰分別不大,正常發揮!

📍位置:在牛頭角A出口,麥當勞店旁邊。

🏠環境:門口是落地玻璃窗,擺設有兩個大玻璃櫃,
展示各式各樣的蛋糕🍰,其中蛋卷是非常吸引!
室內裝修如同普通麵包舖,

🍰下午茶:

🥔沖繩紫薯卷 $12

份量比普通蛋卷更厚更大,賣相不錯,
不論蛋糕和忌廉都是用紫薯整,足料之餘,
紫薯味道濃郁,這一款蛋卷性價比超高,強烈推薦紫薯迷!

🍫黑森林 $15

2022-12-24
  • 紫薯卷
2022-11-01 583 瀏覽
早2日去牛頭角幫人補習早到左😅咁就周圍行下睇下有咩野食😂😂見到有間麵包舖好似幾多選擇👻🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️中意食麵包嘅我就忍唔住係咁買買買不過食過之後就發現有啲係幾好食有啲真係麻麻地🥹🥹先講下個QQ波 $6一粒黎講真係有少少貴🙈🙈但唔緊要啦 心諗應該幾好食嘅👻👻我要左個朱古力味嘅麻糬波波🙆🏻‍♀️點知一咬 質地真係太硬而且太乾 朱古力香味亦係搵唔到嘅🥹但個比利時朱古力蛋糕仔反而好香朱古力味😀😀 真心幾濃味又唔會話太甜🥹🥹質地仲要幾鬆軟💓💓
早2日去牛頭角幫人補習早到左😅
咁就周圍行下睇下有咩野食😂😂