2023-01-13 54 瀏覽
.元元酸菜魚我真係無辣不歡😚又心癮想去食酸菜魚,媽咪係將軍澳返工,所以就約媽媽去試下元元酸菜魚😝…………我地叫左元元酸菜魚、孜然羊肉、豆沙鍋餅、黃金鍋巴🥰因為媽咪同我都未食過鍋巴😗所以就試下喇😋估唔到又幾好食!!咸蛋黃味好濃,好脆口🥰酸菜魚加入左好多配菜,包括:寬粉、芽菜、酸菜、萵筍等等😙口感好豐富,酸度適中!!魚肉亦無骨,啖啖肉😗😉豆沙鍋餅上菜時好新鮮,好脆身,豆沙好軟心😌😍孜然羊肉香味濃郁,羊肉好新鮮,大大碟,好抵食……….整體餐廳環境好寬闊,大部分都係🛋位,食物種類都好多,更有手搖飲品選擇😍
元元酸菜魚
…………
我地叫左元元酸菜魚、孜然羊肉、豆沙鍋餅、黃金鍋巴🥰
豆沙鍋餅上菜時好新鮮,好脆身,豆沙好軟心😌😍
孜然羊肉香味濃郁,羊肉好新鮮,大大碟,好抵食
……….
2023-01-09
2023-01-13 42 瀏覽
酸菜魚出色🍹全港唯一以果醋為主打的飲品店元元酸菜魚 (將軍澳)📍將軍澳新都城中心2期2樓2035-2036號舖可以自助落單💁🏻‍♀️雙拼套餐 $308元元酸菜鱼+香辣虾叫左個雙拼 每樣都可以試下😎每次食酸菜魚都必定試左個湯先🤤精華所在魚片真心好嫩滑 又無咩骨😍食落啖啖肉小辣辣度岩岩好 湯頭偏酸 感覺好開胃🤤另外仲有平時食開既配料萵苣、木耳、芽菜、薯粉等👍香辣蝦好正 本身已經處理得好乾淨挑晒腸 剪晒蝦頭😍仲炸到脆卜卜 蝦殼都可以照食咁濟我覺得小辣會比平時出面食辣左小小唔係好食得辣既朋友可以留意番☺️💁🏻‍♀️醉雞 第一啖食落雞肉都好嫩開頭以為唔重油味飲左一啖酒汁🤣點知好濃酒香甜度皆宜💁🏻‍♀️炒萵筍絲一啲都唔油 好清爽 味道唔會好濃 岩晒唔鐘意太重口味既朋友🤤呢碟我由頭食到尾無停過😍💁🏻‍♀️果果吃酵醋 醋頭家True Boss係全港唯一以果醋為主打的飲品店!黎到一定要order一杯果醋飲品🤤促進身體進行能量循環、幫助血糖調節等有酵醋加水果萬越莓,同芒果神奇地 可以中和到酸度😱口感好好👍👍👍 #hkfoodie #hongkong #honjo #將軍澳美食 #美食 #食好西 #威威為食仔 #威威
酸菜魚出色🍹全港唯一以果醋為主打的飲品店

元元酸菜魚 (將軍澳)
📍將軍澳新都城中心2期2樓2035-2036號舖

每次食酸菜魚都必定試左個湯先🤤精華所在
魚片真心好嫩滑 又無咩骨😍食落啖啖肉
小辣辣度岩岩好 湯頭偏酸 感覺好開胃🤤

另外仲有平時食開既配料
萵苣、木耳、芽菜、薯粉等👍

香辣蝦好正

一啲都唔油 好清爽 味道唔會好濃
岩晒唔鐘意太重口味既朋友🤤

呢碟我由頭食到尾無停過😍

💁🏻‍♀️果果吃酵醋

醋頭家True Boss係全港唯一以果醋為主打的飲品店!

黎到一定要order一杯果醋飲品🤤

促進身體進行能量循環、幫助血糖調節等

有酵醋加水果萬越莓,同芒果
神奇地 可以中和到酸度😱
口感好好👍👍👍

#hkfoodie #hongkong #honjo #將軍澳美食 #美食 #食好西 #威威為食仔 #威威要還債
2023-01-09
  • 萵筍絲
  • 醉雞
  • 香辣蝦
  • 酸菜魚
元元酸菜魚 📍將軍澳新都城中心2期2樓2035-2036號舖如果喜歡食川菜同酸菜魚🐟推介大家來呢間餐廳🍴辣得過癮🌶️。尖椒皮蛋 $48 超惹味~ 用上黃金皮蛋🤤✨同虎皮尖椒辣度可以簡~ 🤪作為開胃菜好惹味。元元酸菜魚+水煮牛肉 雙併 $308 簡左小辣、少鹹~ 一次滿足晒三心兩意既我雙併 -酸菜魚 + 水煮牛叫左小辣~ 兩款都跟川粉、芽菜、萵筍🐟酸菜魚~魚肉滑嫩~食唔停口🐂水煮牛~辣度好夠~好入味~份量多。排骨擔擔麵 $68 花生🥜味香濃🤤又帶點辣~超好味😋。黑金流沙包 $28 / 3 隻♥️咸蛋黃心流心包♥️~新鮮熱辣~跟住試左全港唯一以果醋為主打的飲品店 醋頭家 True Boss♥️ 好飲又健康。果果吃酵醋 $35~自選酵醋 + 水果簡左青梅 配 ~ 蘋果+ 蘆薈 飲落非常清新🌿。波霸愛吃醋 $31香蕉 草莓 奇異果 百香果 蘋果~ 5款口味簡簡左蘋果醋~ 配珍珠~ 估唔到成件事好夾好好飲~ 開胃又消滯
元元酸菜魚
📍將軍澳新都城中心2期2樓2035-2036號舖

如果喜歡食川菜同酸菜魚🐟
推介大家來呢間餐廳🍴辣得過癮🌶️

。尖椒皮蛋 $48
超惹味~ 用上黃金皮蛋🤤✨同虎皮尖椒
辣度可以簡~ 🤪作為開胃菜好惹味

。元元酸菜魚+水煮牛肉 雙併 $308
簡左小辣、少鹹~ 一次滿足晒三心兩意既我

雙併 -酸菜魚 + 水煮牛
叫左小辣~ 兩款都跟川粉、芽菜、萵筍
🐟酸菜魚~魚肉滑嫩~食唔停口

🐂水煮牛~辣度好夠~好入味~份量多

。排骨擔擔麵 $68
花生🥜味香濃🤤又帶點辣~超好味😋

。黑金流沙包 $28 / 3 隻
♥️咸蛋黃心流心包♥️~新鮮熱辣~

跟住試左全港唯一以果醋為主打的飲品店

香蕉 草莓 奇異果 百香果 蘋果~ 5款口味簡
簡左蘋果醋~ 配珍珠~ 估唔到成件事好夾
好好飲~ 開胃又消滯

• 果醋
終於試到咁吸晴既雙併酸菜+水煮啦!每次食親呢類川菜就會猶豫一番食酸菜定水魚好,呢個雙併完全滿足選擇困難症同貪心既我🫠late lunch 時間去到都full house呀!聞到麻香酸菜味已經流晒口水🤤門口有自助取票等位,等左大約5至10分鐘就有位,侍應哥哥好有禮貌好nice, 麻煩既女人都想揀個靚位打卡,😛店員都不厭其煩地邦我地換張大少少既枱🫠,以QR code自助點餐,簡單方便。餐廳裝潢好清新,又開揚有大圓枱,亦有卡位,旁邊就係醋頭家,店員介紹返true boss係全港唯一一間果醋做主打既飲料店,仲介紹我地必試果醋,解辣又refresh。果然冇介紹錯,簡直係絕配呀😍👍午市客飯同粉麵套餐選擇多樣,最欣賞既係有蔬菜類套餐,有四季豆同乾煸蔬菜,唔鐘意食肉既都可以享用性價比極高既川味午餐,連咕嚕肉都有呀,梗有一款岩你。1. 麻辣乾煸蔬菜套餐$48 配料多,有蓮藕,土豆片,椰菜花, 麻辣乾炒好惹味,又唔洗樣樣都比較油膩👍+$38 口水雞 standard水準,好大一碟啊,一個人既套餐加埋個足料小食,大胃王先食得晒😆2.乾煸四季豆套餐 $53 味道岩岩好,唔會太咸,
終於試到咁吸晴既雙併酸菜+水煮啦!
每次食親呢類川菜就會猶豫一番食酸菜定水魚好,
呢個雙併完全滿足選擇困難症同貪心既我🫠

late lunch 時間去到都full house呀!
聞到麻香酸菜味已經流晒口水🤤
門口有自助取票等位,等左大約5至
10分鐘就有位,侍應哥哥好有禮貌
好nice, 麻煩既女人都想揀個靚位打
卡,😛店員都不厭其煩地邦我地換張
大少少既枱🫠,以QR code自助點餐,
簡單方便。

餐廳裝潢好清新,又開揚有大圓枱,亦
有卡位,旁邊就係醋頭家,店員介紹返
true boss係全港唯一一間果醋做主打既
飲料店,仲介紹我地必試果醋,解辣
又refresh。果然冇介紹錯,簡直係
絕配呀😍👍

午市客飯同粉麵套餐選擇多樣,最欣賞既
係有蔬菜類套餐,有四季豆同乾煸蔬菜,唔
鐘意食肉既都可以享用性價比極高既川味
午餐,連咕嚕肉都有呀,梗有一款岩你。

1. 麻辣乾煸蔬菜套餐$48
配料多,有蓮藕,土豆片,椰菜花,
麻辣乾炒好惹味,又唔洗樣樣都比較油膩👍

+$38 口水雞
standard水準,好大一碟啊,一個人
既套餐加埋個足料小食,大胃王先食得晒😆

2.乾煸四季豆套餐 $53
味道岩岩好,唔會太咸,夠晒鑊氣,
又唔會有太油膩,撈飯食最正。

+$22 尖椒蛋皮
係黃心皮蛋呀😍,特別清香甘甜,冇一般
皮蛋咁漏,夾埋尖椒食簡直絕配。

3. 大大兜水煮魚拼酸菜魚 $308

真係好欣賞呢個一個兜滿足兩個願望,
食香味俱全,我地點了小辣,酸菜湯濃度
剛剛好,個魚好嫩滑,完全唔腥,完全冇骨
,入面仲有足料配料,酸菜爽脆,粉皮爽滑
,芽菜新鮮,萵笋脆嫩,豆卜入晒味,木耳
都好爽啊。

水煮魚湯底相對更加惹味, 又麻又辣好刺
激,唔算食得辣既點小辣就好了,同樣有超多
配料,兩個湯底好難比較,各有千秋,因個人
口味而異啦,我就鐘意水煮魚多d。

4. 醋頭家TrueBoss: 葡萄果醋&蘋果果醋

前飲過同類既果醋感覺有點酸宿味,但呢個
真係好清新,酸酸甜甜又有果味,食住辣野
飲真係好refresh

呢間食完係冇嚴重口渴,亦都冇搞肚痛,我的敏感小腸胃都冇事,大家可以放心去食,對我黎講是有點遠,但有機會一定會再去食個雙併酸菜+水煮,佢既份量起碼夠4個人share,咕嚕肉都好想試,期待嚕~
2023-01-04
5 分鐘 (堂食)
  • 乾煸四季豆
2023-01-12 45 瀏覽
行街見到新開左間餐廳食酸菜魚,環境乾淨光猛,個場又舒服,於是入去試吓😆叫左招牌酸菜魚,辣度可以自己選擇👍🏼份量好大,入面有埋豆卜,薯粉同埋萵筍❤️魚片都好滑好入味😋👍🏼如果鐘意食水煮湯佢地仲有雙拼可以揀🥰下次再去試吓先😆之後仲叫左炒萵筍絲,同埋砂礓豬手好推薦!豬手好爽口又唔會太重味,剛剛好😛👍🏼👍🏼👍🏼最後甜品叫左個黑糖糍粑😍😍勁好食!多脆內軟🤭鐘意煙韌感嘅朋友一定要點👍🏼兩個人食賣單$500有找,性價比好高👍🏼會再幫襯❤️

叫左招牌酸菜魚,辣度可以自己選擇👍🏼

份量好大,入面有埋豆卜,薯粉同埋萵筍❤️

魚片都好滑好入味😋👍🏼

如果鐘意食水煮湯佢地仲有雙拼可以揀🥰
下次再去試吓先😆

之後仲叫左炒萵筍絲,同埋砂礓豬手
好推薦!豬手好爽口又唔會太重味,剛剛好😛👍🏼👍🏼👍🏼

最後甜品叫左個黑糖糍粑😍😍
勁好食!多脆內軟🤭
鐘意煙韌感嘅朋友一定要點👍🏼

兩個人食賣單$500有找,性價比好高👍🏼
會再幫襯❤️

• 黑糖糍粑
2023-01-10 62 瀏覽
今日外賣試左開張冇耐既元元酸菜魚🐠佢既午市套餐都唔小選擇 咁我地就簡左個麻婆豆腐客飯同四川擔擔麵 我地打定電話落去 大約等15分鐘左右就拎得 好方便 一拎上黎 發現比漏左碗白飯 咁我地即刻打番電話落去 佢地都好好態度話會送番上黎🥺咁我就試左擔擔麵先🍜一打開已經好香 d花生醬料味好濃 麵質好幼 食落口冇諗過咁好食 份量岩岩好 而麻婆豆腐客飯亦好香川味 豆腐同豬肉份量好夠 配飯真係一流 但我略嫌可以再辣d同麻d 😍見好多人食酸菜魚 等我下次又試下先✌🏻

見好多人食酸菜魚 等我下次又試下先✌🏻
2023-01-07
外賣自取
午餐
2023-01-07 94 瀏覽
見屋企附近新開咗一間專門食酸菜魚嘅餐廳,以後想食酸菜魚都可以近近地去下!.雙併 - 酸菜魚和水煮牛望完餐牌之後決定點雙併,分別有酸菜魚同水煮牛,兩樣可以一次過齊哂!辛辣程度揀咗小辣,通常愈食會覺得愈鹹,結果小辣啱啱好,每人仲點咗一碗白飯!酸菜魚魚肉嫩滑,酸菜亦都幾好食,墊底仲有煙韌嘅闊條陳川粉!整體味道唔錯😋水煮牛就比較鹹,但係牛肉份量都算唔少!所以下次應該只會點酸菜魚😝
雙併 - 酸菜魚和水煮牛

2023-01-06 93 瀏覽
這次來到新都城廣場,去了食肆樓層有家新開的餐廳,是吃酸菜魚為主的川菜。環境是木系裝修,配著中式盤栽感覺舒適☺️。食物是以掃碼方式下單,有套餐和散點,還有手搖飲品🙈。-▪︎頭家先奶茶 HKD$22 | 鹿谷烏龍茶 HKD$15又一家可以吃中菜飲手搖飲品的餐廳,感覺是挺享受的☺️。頭家先奶茶味道濃郁,奶味不會太重。鹿谷烏龍茶味道香甜,茶味甘香不苦澀。-▪︎元元酸菜魚 HKD$248滿滿的魚肉出堆放著,金湯賣相吸引用料豐富。底下餐還有多款配料,包括:粗薯粉、豆卜、萵笋、雲耳及芽菜等等。魚肉大片肉質嫰滑😚,配料吸入湯汁挺入味的。味道選擇小辣少麻,所以味道剛好。-▪︎黃金鰻頭 | 黑金流沙包 HKD$28這兩款也是香甜的點心,平常也很喜歡吃的。黃金饅頭外脆內的口感,配煉乳味道香甜惹味🤤。流沙包熱辣辣吃味道較好,香甜的奶黃一湧而出,包的質感鬆軟。-▪︎紅糖糍粑 HKD$48▪︎五彩烏龍冰粉 HKD$68吃完辣的食物,當然要來甜品中和一下🤤。紅糖糍粑外脆內軟糯的口感,糖可選擇另上,可保持糍粑鬆軟的口感。冰粉用了水果配著,味道酸酸甜甜,冰粉質地滑溜溜,大大粒感覺透心涼😆。-

▪︎頭家先奶茶 HKD$22 | 鹿谷烏龍茶 HKD$15

▪︎元元酸菜魚 HKD$248

▪︎黃金鰻頭 | 黑金流沙包 HKD$28
這兩款也是香甜的點心,平常也很喜歡吃的。

黃金饅頭外脆內的口感,配煉乳味道香甜惹味🤤。

流沙包熱辣辣吃味道較好,香甜的奶黃一湧而出,包的質感鬆軟。
▪︎紅糖糍粑 HKD$48
▪︎五彩烏龍冰粉 HKD$68
吃完辣的食物,當然要來甜品中和一下🤤。

2023-01-04
15 分鐘 (堂食)
午餐
2023-01-04 77 瀏覽
新都城開左好多新餐廳,今晚又去食我最愛的酸菜魚。二樓開左間元元酸菜魚,環境寛敞,主打食川菜,除左必食酸菜魚之外,仲有水煮牛和其他多款經典川菜菜式。🐠元元酸菜魚 $248必食的招牌元元酸菜魚,可以揀辣度,我就揀左少辣,辣度啱啱好。酸菜魚份量十足,魚片嫩滑無骨,寬粉煙韌。配料有芽菜,豆卜,寬粉,豆卜索晒D湯汁好惹味。酸菜魚味道酸中帶麻,完全無油膩感,唔覺唔覺就食晒成盤酸菜魚!🦐黃金蝦 $148包上一層鹹蛋黃的黃金蝦,好大隻,入口又彈牙。蛋黃鹹香惹味,入口仲有流沙蛋黃,啖啖蝦肉唔駛剝殼,推介!🐥花雕醉雞 $68雞味濃郁,口感嫩滑,花雕嘅香味完全滲透到雞入面,口感味道都唔錯!
新都城開左好多新餐廳,今晚又去食我最愛的酸菜魚。

🐠元元酸菜魚 $248

🦐黃金蝦 $148

🐥花雕醉雞 $68

近排天氣咁凍,突然好想食酸菜魚,就嚟咗呢間新嘅係寶琳嘅元元酸菜魚啦~餐廳裝修以米白色配木系為主,下單用QR code好方便~嚟到當然叫咗個酸菜魚,餐廳幾體貼可以揀咸度、辣度,今次就揀小辣,就唔太辣,食得辣,可以揀中辣以上,配料都幾多,有豆腐卜、薯粉、芽菜等,味道就酸味較種,魚夠厚同滑,最重要係冇魚骨!必食嘅小菜係泡椒炒肥腸,真係出面少食到,個肥腸炸過,外層好似咕嚕肉咁,入面就軟滑肥腸!甜甜辣辣咁,配飯一流!主食仲要咗個螞蟻上樹,辣度都係揀小辣,呢個酸味較重,每條粉絲都吸滿醬汁!好入味😝整體:有辣度揀的確唔錯!唔食得辣都可以嚟食!元元酸菜魚🐻將軍澳新都城中心2期2樓2035-2036號舖

餐廳裝修以米白色配木系為主,下單用QR code好方便~

整體:有辣度揀的確唔錯!唔食得辣都可以嚟食!

元元酸菜魚🐻
將軍澳新都城中心2期2樓2035-2036號舖
2022-12-31 79 瀏覽
大除夕的午餐,我地到新都城試下這間新開的元元酸菜魚。不用等位,去到可以直接就坐。餐廳位置尚算大,有卡位。我們二人點了兩份午餐干鍋肥腸及葱爆牛肉,還加了一份小食:口水雞。干鍋肥腸很濃味,有蔬菜,醬香味濃。肥腸口感不錯。蔥爆牛肉汁甜,多汁,易餸飯。牛肉份量都幾多,牛肉彈牙。反而口水雞略嫌太油,沒有什麼雞味,可以不用試。反而飲品有配搭港式飲品,有奶茶,熱檸茶及黑,白豆漿,感覺解辣。午餐價錢由$58-$78加配小食:$35價錢尚算合理。
大除夕的午餐,我地到新都城試下這間新開的元元酸菜魚。
不用等位,去到可以直接就坐。
餐廳位置尚算大,有卡位。

干鍋肥腸很濃味,有蔬菜,醬香味濃。肥腸口感不錯。
蔥爆牛肉汁甜,多汁,易餸飯。
牛肉份量都幾多,牛肉彈牙。
反而口水雞略嫌太油,沒有什麼雞味,可以不用試。

午餐價錢由$58-$78
加配小食:$35

價錢尚算合理。

2022-12-26 137 瀏覽
今日同朋友去到新都城,元元酸菜魚,真係超吸引,所以就入左去食,叫左1.招牌元元酸菜魚:頂素頂級,材料豐富,有芽菜酸菜同木耳,魚超滑,一定要叫!2.螞蟻上樹:炒得好好,好乾身,而且好夠辣,真係好好食,唔係好多餐廳有,必叫!3.四季豆,超有鑊氣,夠料,有口感,呢個菜式係我嘅最愛!仲叫左兩杯果醋,真係要試下,好夠醋味,而且多功效,仲可以消除疲勞,而且食辣野飲番杯真的不錯!依間一定會再黎,好好味!地點超方便,就係寶琳地鐵站上面?一定要再試

3.四季豆,超有鑊氣,夠料,有口感,呢個菜式係我嘅最愛!

依間一定會再黎,好好味!

地點超方便,就係寶琳地鐵站上面?一定要再試
四季豆
螞蟻上樹
果醋
2022-12-18 174 瀏覽
之前啱啱開張已經試過一次,試過佢地個酸菜魚之後就愛上咗,之後就忍唔住要再嚟過。今次已經係第三次嚟,都係上兩次一樣嘅水準咁好味。午餐餐牌好抵食,最鍾意佢個魚煮得啱啱好,唔會好似出面嗰啲煮到鞋晒。今次仲叫咗四季豆,好有鑊氣,好好撈飯。😋 見到隔離枱食啲麵餐食到津津有味,下次一定要叫一個餐黎試下🫣餐廳環境都好光猛舒服、清潔衛生,服務態度好好。最鍾意佢有gulu拎飛之餘又可以手機落單,夠方便、慳時間仲有圖睇。上菜速度快、食物黎到個溫度控制剛剛好,食完個身暖笠笠☺️

2022-12-18
10 分鐘 (堂食)
  • 紅糖磁粑
2022-12-18 109 瀏覽
咁岩經過寶琳 見到個酸菜魚餐廳 諗住試吓 原來間餐廳好有驚喜。嗌咗佢哋嘅招牌酸菜魚 。個酸菜魚真係好好味。好夠味 啲魚好滑 有幾夠料 有啲木耳,芽菜,酸菜,同埋其他幾正斗嘅配料 有驚喜嘅係個魚唔係好油。食多啲都唔怕。啲小食都唔錯 嗌咗個四季豆同雞絲粉皮 。兩個都幾好 尤其個四季豆 夠晒鑊氣 可以攞嚟撈飯食。價錢都好抵 可以帶屋企人嚟食。午餐晚餐都啱食。絕對可以返兜。星期六日可能要早啲播嚟拎位 。因為好受歡迎。 記住試吓個酸菜魚。

嗌咗佢哋嘅招牌酸菜魚 。
個酸菜魚真係好好味。
有驚喜嘅係個魚唔係好油。
食多啲都唔怕。

啲小食都唔錯
嗌咗個四季豆同雞絲粉皮 。
兩個都幾好 尤其個四季豆 夠晒鑊氣 可以攞嚟撈飯食。
價錢都好抵 可以帶屋企人嚟食。午餐晚餐都啱食。
絕對可以返兜。

星期六日可能要早啲播嚟拎位 。
因為好受歡迎。
記住試吓個酸菜魚。
2022-12-15 134 瀏覽
依家香港真係有好多川菜舖頭,梗有一間喺左近,今日試既呢間係新開張既,可能啱啱喺午飯時間,都幾多人排隊。午市套餐價錢都唔貴,選擇都唔少,有客飯,亦有酸菜魚,水煮魚,連炒粉麵飯都有。麻辣肥腸乾鍋 $58好耐冇食過乾鍋,我自己鍾意食乾鍋,係因為會有好多配料,好似蓮藕土豆片,麻辣乾炒配料已經好惹味,味道都算不過不失,可惜主要嘅肥腸,煮得太過乾身,變得好硬,唔好食。回鍋肉粗炒 $60呢款粗炒就唔錯,回鍋肉香辣味突出,腩片半肥瘦夠曬爽脆,麵質彈牙有咬口,粗炒比乾鍋出色!整體覺得食物味道唔錯,但係有個別嘅食物有待改善。

麻辣肥腸乾鍋 $58

回鍋肉粗炒 $60

整體覺得食物味道唔錯,但係有個別嘅食物有待改善。