🥢 去寶琳探朋友見到商場有酸菜魚食,咁凍天氣食辣野啱曬,二話不說就要走入去食!佢地menu除左酸菜魚,其他菜都好吸引,例如海鮮類,麻辣香鍋,涼伴小菜等等… 👍🏻 呢間餐廳裏面仲有主打果醋茶飲部—True Boss,原來果醋中嘅醋酸能夠增加胃腸蠕動的速度,促進消化液的分泌,食辣野咁刺激就啱曬! ⏳上菜速度: 🐄🐄🐄🐄 ✨ 夫妻肺片份量幾多,辣椒調料好惹味,牛肚牛展都好彈牙!揾食指數: 🐄🐄🐄🐄 ✨ 黑金流沙包個包鬆軟暖笠笠,鹹蛋黃流心幾多,甜甜地好正!揾食指數: 🐄🐄🐄🐄🐄 ✨ 雙拼:酸菜魚+水煮牛兩種湯底都好入味而去份量比得算多,魚肉鮮嫩,牛肉片大大片都好滑,而且特別讚讚佢寬粉好多!揾食指數: 🐄🐄🐄🐄🐄 ✨ 排骨擔擔麵超多花生所以好濃,湯底唔會太辣,排骨金黃香脆揾食指數: 🐄🐄🐄🐄 ✨ 芝芝果果茶草莓烏龍茶茶味清新,仲有果肉,奶蓋唔會太甜!揾食指數: 🐄🐄🐄🐄🐄 ✨ 搖滾雪貝果醋嘅酸加上水果清新搞成沙冰狀,涼喉好解辣!揾食指數: 🐄🐄🐄🐄🐄

⏳上菜速度: 🐄🐄🐄🐄

✨ 夫妻肺片
份量幾多,辣椒調料好惹味,牛肚牛展都好彈牙!
揾食指數: 🐄🐄🐄🐄

✨ 黑金流沙包
個包鬆軟暖笠笠,鹹蛋黃流心幾多,甜甜地好正!

✨ 雙拼:酸菜魚+水煮牛

✨ 排骨擔擔麵
超多花生所以好濃,湯底唔會太辣,排骨金黃香脆
揾食指數: 🐄🐄🐄🐄

✨ 芝芝果果茶
草莓烏龍茶茶味清新,仲有果肉,奶蓋唔會太甜!

✨ 搖滾雪貝
果醋嘅酸加上水果清新搞成沙冰狀,涼喉好解辣!
2023-02-15 70 瀏覽
呢日同朋友黎到寶琳食嘢,最近好鍾意食酸菜魚,就揀咗呢間嚟試吓😁花雕醉雞 $68呢度嘅醉雞花雕味濃而香,雞件好嫩滑😄而且比左個脾位,啖啖肉好正😆蒜泥白肉 $68呢度嘅蒜泥白肉有啲特別,係辣嘅而且腩肉下面仲配咗啲粉皮,都唔錯😌元元酸菜魚 $248去到重頭戲,酸菜魚勁大盤,而且好足料我哋叫咗小辣,所以唔會話好辣,酸味啱啱好魚嘅份量好多,又夠滑,唔會有腥味👍配料仲有好多萵荀、芽菜、寬粉、菇等。😆我覺得就算3-4人share都好可以🤣豆沙鍋餅 $58熱辣辣上檯!好正,紅豆泥甜度剛好,鍋餅脆而不油❤️野飲叫左呢度嘅醋頭家酵醋系列蔓越莓纖體輕活飲 $35 酸酸甜甜好開胃,而且仲有蘆薈同chia seeds 可以咬下❤️葡萄酵醋乳酪 $35估唔到酵醋同乳酪係咁夾,都係甜甜酸酸咁好味😆

花雕醉雞 $68
呢度嘅醉雞花雕味濃而香,雞件好嫩滑😄
而且比左個脾位,啖啖肉好正😆

蒜泥白肉 $68
呢度嘅蒜泥白肉有啲特別,係辣嘅
而且腩肉下面仲配咗啲粉皮,都唔錯😌

元元酸菜魚 $248
去到重頭戲,酸菜魚勁大盤,而且好足料
我哋叫咗小辣,所以唔會話好辣,酸味啱啱好
魚嘅份量好多,又夠滑,唔會有腥味👍
配料仲有好多萵荀、芽菜、寬粉、菇等。😆
我覺得就算3-4人share都好可以🤣

豆沙鍋餅 $58
熱辣辣上檯!好正,紅豆泥甜度剛好,鍋餅脆而不油❤️

野飲叫左呢度嘅醋頭家酵醋系列
蔓越莓纖體輕活飲 $35
葡萄酵醋乳酪 $35
估唔到酵醋同乳酪係咁夾,都係甜甜酸酸咁好味😆
2023-02-14 66 瀏覽
🌸.元元酸菜魚🐟💕 *𖥧𓇣 ﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊ꔛ‬☆*゚(๑⃙⃘´ಲ`๑⃙⃘ )=͟͟͞͞ ᵏ ⁱ ⁿ ᵒ ᵏ ᵒ ꕀ ᐝ˓◞˂̵✧上個月同朋友去將軍澳行完街😶‍🌫️晚餐去咗食酸菜魚👍🏻呢度個元元酸菜魚勁大碟我地唔食辣😗 酸得嚟鮮味十足,魚塊好大片,啖啖魚❤️勁正另外叫咗一個花雕醉雞🙈好惹味!啲雞勁嫩滑😍花雕酒濃郁清甜仲叫咗碟紅油抄手🙆🏻‍♀️餡靚多汁🤤紅油辣辣地勁好味😋雪菜肉絲炒年糕🤤正到暈,年糕充滿咗雪菜嘅味道💕另外嗌咗兩杯嘢肉飲🤭😍食酸菜魚都有珍珠奶茶加奶蓋飲真係爽爆朋友叫咗仙草奶茶💕兩杯都好好飲👻𓆸 ॱଳॱ ⸜ ̠ꌇི͚̠⸝ 𓌉◯𓇋 ‎⸝⸝⸝ 𓎩 ⸝⸝ 𓌈˒˒* ⸜ ̠ꌈྀ͚̠⸝༶•┈┈┈┈୨♡୧┈┈┈┈•༶˒˒✩⃝̣⃝̣⃝̣⃝̣⃝̣⃝ͯ⃝ 元元酸菜魚≋ ≋ 將軍澳新都城中心2期2樓2035-2036號舖₊˚· ७── ⁼³₌₃ (⁎⚈᷀᷁ᴗ⚈᷀᷁⁎)如果鍾意我嘅分享☷➿記得fσℓℓσω me ◡̈ ‎ ༘ ♡讚好收藏文章💕-
🌸.元元酸菜魚🐟💕 *𖥧𓇣
﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊

上個月同朋友去將軍澳行完街😶‍🌫️
晚餐去咗食酸菜魚👍🏻
呢度個元元酸菜魚勁大碟
我地唔食辣😗 酸得嚟鮮味十足,
魚塊好大片,啖啖魚❤️勁正

另外叫咗一個花雕醉雞🙈好惹味!
啲雞勁嫩滑😍花雕酒濃郁清甜

仲叫咗碟紅油抄手🙆🏻‍♀️餡靚多汁🤤
紅油辣辣地勁好味😋

雪菜肉絲炒年糕🤤正到暈,
年糕充滿咗雪菜嘅味道💕

≋ ≋ 將軍澳新都城中心2期2樓2035-2036號舖
₊˚· ७── ⁼³₌₃
(⁎⚈᷀᷁ᴗ⚈᷀᷁⁎)如果鍾意我嘅分享☷
➿記得fσℓℓσω me ◡̈ ‎ ༘ ♡讚好收藏文章💕
My Sichuan Lunch🥢..呢日想食酸菜魚🐟,行經新都城見到開左間新餐廳食川菜🌶,有水煮魚、酸菜魚、冒菜、乾鍋都有,好吸引即刻想去試!入到去裝修舒服,坐得闊落,即刻點左幾樣前菜、主菜 & 小菜吃吃,超級豐富!一定唔少得食酸菜魚🐟 魚肉夠滑;水煮牛肉🐮 亦食落鬆軟帶微辣,2款都好好下飯!而小菜點左咕嚕肉,啖啖肉帶爽有油香,好吃。其他小食點左涼拌土豆絲、沙姜豬手、醉豬手、 夫妻肺片,同樣不錯吃,沙姜味道好討好我喜歡!而甜食就點左黄金饅頭,蘸點煉奶同吃更滋味,豆沙鍋餅,餡料豐富。餐廳有基本飲品:黑芝麻豆漿、白毫毛尖綠茶、頭家鮮奶茶。而想特別點❓ 呢度有全港唯一以果醋為主打既飲品店:醋頭家 True Boss,健康又好味!酵醋優酪 Enzyme yogurt 酵醋十鮮奶葡萄 $35 (優酪酸甜可口又開胃)果果吃酵醋 Enzyme wrth Fruit Granules青梅酵醋 & 蘋果蘆薈 $35 (醋香吸引又清新)..×××××ש將軍澳新都城中心2期2樓2035-2036號舖..

My Sichuan Lunch🥢

一定唔少得食酸菜魚🐟 魚肉夠滑;

水煮牛肉🐮 亦食落鬆軟帶微辣,2款都好好下飯!

而小菜點左咕嚕肉,啖啖肉帶爽有油香,好吃。

其他小食點左涼拌土豆絲、

沙姜豬手、醉豬手、

夫妻肺片,同樣不錯吃,沙姜味道好討好我喜歡!

而甜食就點左黄金饅頭,蘸點煉奶同吃更滋味,

酵醋優酪 Enzyme yogurt 酵醋十鮮奶
葡萄 $35 (優酪酸甜可口又開胃)

青梅酵醋 & 蘋果蘆薈 $35 (醋香吸引又清新)
×××[元元酸菜魚 -YuanYuan Sichuan Cuisine]×××
©將軍澳新都城中心2期2樓2035-2036號舖
2023-02-12 1174 瀏覽
冬天❄️最啱食熱滾滾🔥嘅菜式,如果對打邊爐稍為感到厭倦,酸菜魚🍲都係一個唔錯嘅選擇,食完同樣暖笠笠🔥🐂五香牛展💰$68薄薄一片牛展沾上醬汁,入味之餘唔會死鹹,灑上芝麻粒作點綴,更香口惹味🥬奶油津白 💰$88除咗酸菜魚之外,奶油津白同樣出色❗️烹調得好軟腍,不費吹灰之力已直入喉嚨;入口creamy,面層添上金華火腿碎作點綴🥓🍲元元酸菜魚💰$288隨食客要求可調製出適合自己口味嘅酸菜魚,好似🙆🏻‍♂️🙆🏻‍♀️唔食得辣嘅,都可以享受到酸菜魚嘅美味😋上枱時嚇親😱超大份,一度懷疑係咪上錯咗二人份量🙈魚入口即化,口感軟腍;有多款配料:萵筍、木耳、豆卜、寬粉,🙆🏻‍♀️最愛食寬粉,煙煙韌韌,掛湯力超強!見到有食客點鴛鴦鍋:酸菜魚+水煮魚,一次過試晒兩款煮法,賣相加倍吸引🤩🍤紅糖磁粑💰$48即叫即炸,外脆內軟,口感軟糯🍹果果吃酵醋(大)💰$39採用全港唯一已果醋為主打嘅飲品店:醋頭家True Boss嘅果醋,一款酵醋口味搭配兩款水果,酸酸甜甜,清新解膩,一邊飲仲啜到水果粒🍓🫐

🐂五香牛展💰$68

🥬奶油津白 💰$88
奶油津白

🍲元元酸菜魚💰$288

🍤紅糖磁粑💰$48
即叫即炸,外脆內軟,口感軟糯
紅糖磁粑

🍹果果吃酵醋(大)💰$39
果果吃酵醋(大)
2023-01-19
奶油津白
紅糖磁粑
果果吃酵醋(大)
2023-02-12 80 瀏覽
寶林新都城真係好多野食黎到呢邊探朋友見到新開元元酸菜魚心唸係未淨係食酸菜魚但有好多冒菜,又有干鍋個口痕痕想食辣野,見到個好邪惡既肥腸雞軟骨朋友唔食得辣,所以叫左小辣超推介勁惹味,送飯送酒一流已經打算下次take away返屋企慢慢嘆然後叫左個雞煨麵看似簡單,但係好香,湯底濃唔錯唔錯奇味雞煲(半隻)如果唔係食得辣,可以叫呢個入面有幾多雞件同肥腸仲有豆沙鍋餅做甜品豆沙爆餡,而且鍋餅皮好薄最後叫左呢度既特飲黑糖波霸奶茶紅豆牛乳兩杯都好好飲唔太甜
寶林新都城真係好多野食

黎到呢邊探朋友

見到新開元元酸菜魚

心唸係未淨係食酸菜魚

但有好多冒菜,又有干鍋

個口痕痕想食辣野,

見到個好邪惡既肥腸雞軟骨

朋友唔食得辣,所以叫左小辣

超推介勁惹味,送飯送酒一流

已經打算下次take away返屋企慢慢嘆

然後叫左個雞煨麵

看似簡單,但係好香,湯底濃

唔錯唔錯

奇味雞煲(半隻)

如果唔係食得辣,可以叫呢個

入面有幾多雞件同肥腸

仲有豆沙鍋餅做甜品

豆沙爆餡,而且鍋餅皮好薄

最後叫左呢度既特飲

黑糖波霸奶茶

紅豆牛乳

兩杯都好好飲

唔太甜

🌟餐廳:元元酸菜魚📍地址:將軍澳新都城中心2期2樓2035-2036號舖💰價位:~$100 - $200📱電話:2488 9688呢幾日天氣涼涼地,想食川菜暖吓身~去開將軍澳行街,一於就試下呢間「元元酸菜魚」,同個friend歎下川菜先~———————————————————🔹紅油抄手作為餐前小吃既紅油抄手,麻、辣、酸、甜、咸香樣樣齊,肉餡亦夠哂豐富!餐廳以各種椒類及麻辣汁再混合特色紅油,辣辣地夠哂惹味!!———————————————————🔹黑金流沙包(3隻)黑金流沙包即叫即蒸,熱辣辣好正~入邊既咸蛋流心醬味道濃郁,作為餐前點心一流!———————————————————🔹元元酸菜魚味道好具傳統四川酸菜魚特色!酸菜魚大大碟,份量夠哂豐富,魚肉入口滑順,酸味比較突出而唔算太辣,岩哂我,夠哂開胃~配料就有大量芽菜、木耳、萵筍、豆腐卜及紅薯粉,夠哂足料!!———————————————————🔹擔擔麵呢度既擔擔麵都幾出色~花生味道夠哂香濃,湯頭夠哂濃稠,麵條索盡擔擔麵既肉碎及湯汁,食落夠哂滿足~味道方面亦唔算太辣,食落夠惹味!———————————————————🔹五彩烏龍冰粉四川既特色
🌟餐廳:元元酸菜魚
📍地址:將軍澳新都城中心2期2樓2035-2036號舖
💰價位:~$100 - $200
📱電話:2488 9688

🔹紅油抄手

———————————————————
🔹黑金流沙包(3隻)

🔹元元酸菜魚

🔹擔擔麵

🔹五彩烏龍冰粉
四川既特色甜品~食完辣野,當然唔少得要食甜品中和下啦haha!呢度既冰粉夠入口好滑順,搭配埋其他生果,味道酸酸甜甜,解辣一流~

🔹醋頭家True Boss
貴為全港唯一以果醋為主打飲品店,必試啊!!味道酸酸甜甜,開胃又解渴解膩,一人一杯,正!

😋味道:4/5
🏢環境:4/5
💁🏻‍♀️服務:4/5
💵價錢:4/5
🤟🏻性價比:4/5
👅整體小總結
餐廳位於新都城中心,夠哂方便,岩哂大家shopping 完食埋飯再返屋企!食物方面,賣相擺盤都好別緻而且味道都幾正宗,加上菜式份量適中,今晚可以試到多款唔同特色既川菜,真係好滿足!
2023-01-19
新都城開左元元酸菜魚🐟除左酸菜魚仲有好多款小食、小菜,拍得住出面連鎖既餐廳~餐廳裝修都幾靚,同屋企人黎都坐得好舒服☺️主角酸菜魚份量十足,魚肉大片鮮嫩,唔會散!仲有大量配料,好似豆卜、木耳等,一定要叫碗白飯慢慢食。平時食開10小辣都可以食到少辣,酸味同麻辣味平衡👍🏻尖椒皮蛋採用四川黃金皮蛋,晶瑩通透,賣相一流!不過同平時食開嘅比較,呢一款都算幾辣⚠️花雕醉雞好重酒香,雞肉嫩滑入味。飲品竟然係醋頭家😱之前係元朗飲過啊🥹係全港唯一以果醋為主的飲品店🥤好鐘意!酸酸地好解膩😆好推薦叫返杯😍🔸尖椒皮蛋$48🔸花雕醉雞$68🔸元元酸菜魚$248 🔸黃金饅頭$28🔸紅糖糍粑$48🔸水蜜桃烏龍茶酵醋、葡萄波霸愛吃醋🥤📍#元元酸菜魚 (#將軍澳美食)將軍澳新都城中心2期2樓2035-2036號舖➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎吃是真愛❤️ @eatistruelove.hk 🌟🔖#吃是真愛_將軍澳

平時食開10小辣都可以食到少辣,酸味同麻辣味平衡👍🏻

花雕醉雞好重酒香,雞肉嫩滑入味。

🔸尖椒皮蛋$48
🔸花雕醉雞$68
🔸元元酸菜魚$248
🔸黃金饅頭$28
🔸紅糖糍粑$48
🔸水蜜桃烏龍茶酵醋、葡萄波霸愛吃醋🥤

📍#元元酸菜魚 (#將軍澳美食)
將軍澳新都城中心2期2樓2035-2036號舖

➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎
吃是真愛❤️ @eatistruelove.hk 🌟

🔖#吃是真愛_將軍澳
2023-02-09 53 瀏覽
呢一間位於寶琳嘅川菜餐廳好似好吸引🤩,今日有機會就即刻試下啦🥳元元酸菜魚+水煮魚 $308呢度招牌嘅鴛鴦鍋一定要試🌟,可以一次過食到最出名嘅酸菜魚同水煮魚,賣相真係好吸引😍,份量十足,我只係揀左小辣但係都已經好夠辣😝,而湯底方面都係超級濃郁😜,特別鍾意酸菜魚湯底,就咁飲都好惹味😋黃金饅頭 $28炸饅頭一向都好鍾意❤️,炸得香脆,點煉奶食完美😻乾煸四季豆 $78蔬菜方面就揀左四季豆😎,配上少少肉醬一齊炒更加香口🤤酵醋優酪(蔓越莓) $35呢度嘅飲品都好有特色🌟,呢一款係酵醋加鮮奶,好健康👍,而且加左蔓越莓口味又幾清新同好解辣添😜美的冒泡(葡萄) $37而呢一個系列係酵醋加氣泡水😎,唔會太甜又好有健康功效😆

元元酸菜魚+水煮魚 $308

黃金饅頭 $28
炸饅頭一向都好鍾意❤️,炸得香脆,點煉奶食完美😻

乾煸四季豆 $78
蔬菜方面就揀左四季豆😎,配上少少肉醬一齊炒更加香口🤤

酵醋優酪(蔓越莓) $35

美的冒泡(葡萄) $37
而呢一個系列係酵醋加氣泡水😎,唔會太甜又好有健康功效😆
2023-02-08 40 瀏覽
🍽 A La Carte💰 ~HK$250pp (dinner, 10% service charge)One of my recent favorite Sichuan restaurant which locations in Tseung Kwan O called @yuanyuan__hk. They have different variety of food including spicy and non-spicy. We got seated quickly on weekdays night and the staff gave us a QR code to order the food. They offer bubble tea and enzyme drink which was unlike to usual spicy restaurant. To start with, we ordered two cups of enzyme drinks. We picked enzyme with fruit granules ($39) and enzyme
🍽 A La Carte

To start with, we ordered two cups of enzyme drinks. We picked enzyme with fruit granules ($39) and enzyme with aloe and basil seeds ($39). Fruit Enzymes are the base for most of our drinks. It’s made from fermented fruits that are packed with many nutrients. It can help improve digestion, boost immunity, and even increase metabolism. It is healthy and good drink during the day and night. We picked cranberry and peach enzyme for drink base with some chewy fruits, aloe and basil seeds bites. It went very well when we mixed them together!

For starter, we ordered Chinese Drunken Chicken ($68). It had a strong shaoxing flavor. The chicken was literally soaked in alcohol. I love it! It tasted really well and there were many slices too! Great portion. For the main, we ordered spicy and sour fish & spicy beef ($308). Both side tasted very yummy! The fish didn't have any bones which was very impressive. No fishy smell which was very important😂 For the beef, it had absorbed all spicy sauce but it was not oily. Both side had some veggies and glass noodles. Good to share with a group of friends!

For the dessert, we picked salted egg buns for 3pcs ($28) and glutinous rice cake with brown sugar ($48). Both of them was outstanding. When I opened the buns, it was melting! While for glutinous rice cake, it was not too sweet because you could pick the amount of sugar. Very considerable!
2023-02-08 58 瀏覽
💛好味指數:4.5/5💛💜回頭指數:4.5/5💜將軍澳區又開咗啲好嘢食啦(唔知係咪越來越多人鍾意食酸菜魚🐟)呢度有午市套餐優惠,都幾啱附近嘅打工仔同住客,如果想食豐富啲可以一大鍋魚😌✅元元酸菜魚$248酸菜魚唔單止好大個鍋,魚嘅份量仲好多,仲有好多款配菜:芽菜、萵筍、木耳、豆腐卜、薯粉🤣而且可以根據個人口味選擇適當嘅辣度麻度或者走料,相當貼心😊✅花雕醉雞$68醉雞酒味夠晒香,做小食都幾唔錯🐔✅手撕包菜$78勁中意食手撕包菜!呢度嘅手撕包菜辣度啱啱好,啲菜又夠甜,餸飯一流🥬✅豆沙鍋餅$58最後選咗個甜品食,鍋餅見到有幾層咁,豆沙餡料好多👍🏻另外餐廳同隔離鋪頭醋頭家合作,選咗兩杯飲品,同辣嘢超夾,又解辣🌶️✅頂級酵醋飲$27選咗蔓越莓醋,味道酸酸甜甜,我比較怕酸都覺得好好飲👍🏻✅酵醋優酪$35蘋果酵醋+鲜奶呢款飲完真係完全愛上佢地嘅飲品,優酪好突出,但又會飲到淡淡嘅醋香,呢度嘅飲品好符合大眾口味🤤下次要試埋其他味!🐻總結見到午市套餐好抵食,平時間唔中都可以食吓其他小炒😋醋系列飲品好欣賞🥤📍元元酸菜魚 (將軍澳)將軍澳新都城中心2期2樓2035-2036號舖
💛好味指數:4.5/5💛
💜回頭指數:4.5/5💜
✅元元酸菜魚$248

✅花雕醉雞$68
醉雞酒味夠晒香,做小食都幾唔錯🐔
✅手撕包菜$78

✅豆沙鍋餅$58
最後選咗個甜品食,鍋餅見到有幾層咁,豆沙餡料好多👍🏻

✅頂級酵醋飲$27
選咗蔓越莓醋,味道酸酸甜甜,我比較怕酸都覺得好好飲👍🏻
✅酵醋優酪$35
蘋果酵醋+鲜奶

🐻總結

📍元元酸菜魚 (將軍澳)
將軍澳新都城中心2期2樓2035-2036號舖
2023-02-07 64 瀏覽
突然間好想食酸菜魚,見到寶琳地鐵站附近有間食酸菜魚好出名嘅,咁就一於去試下啦。我地一家四口👨‍👩‍👧‍👦叫左好多道菜,實在太肚餓啦🥰🥰🥰。❤️ 酸菜魚🐟(元元招牌菜)酸菜魚酸味唔會太酸,而辣味又唔會好重,酸辣配合得恰到好處👍🏻,魚肉超滑,材料豐富,有芽菜酸菜、木耳同寛粉,真係必食😋,最欣賞佢嘅溫度夠熱🥰🥰🥰,非常開胃。🧡 咕嚕肉 咕嚕肉一向都係我最愛💕,外脆內軟,酸甜嘅比例恰到好處,好好味😋💛蒸炸黃金饅頭🥯絕對係小朋友最愛,脆卜卜,香口又好味,配埋煉奶,口感一流😋💚 紅油抽手唔會太辣,肉質鮮味,同時亦唔會太油膩,非常好味💕💙夫妻肺片肺片好爽口,非常入味,辣度適中,超級惹味👍🏻💜黃金豬排拉麵🍜拉麵好彈牙,而豬排都好香脆,肉質鬆軟,小朋友好鍾意食💖🥤最後叫左兩杯頂級酵醋飲,一杯係蘋果醋,唔會太酸,非常解渴。另一杯係葡萄波霸果醋,呢部會比較甜少少,但都好好味,用黎送酸菜魚一流阿😋💕

❤️ 酸菜魚🐟(元元招牌菜)

🧡 咕嚕肉

💛蒸炸黃金饅頭🥯
絕對係小朋友最愛,脆卜卜,香口又好味,配埋煉奶,口感一流😋

💚 紅油抽手
唔會太辣,肉質鮮味,同時亦唔會太油膩,非常好味💕

💙夫妻肺片
肺片好爽口,非常入味,辣度適中,超級惹味👍🏻

💜黃金豬排拉麵🍜
拉麵好彈牙,而豬排都好香脆,肉質鬆軟,小朋友好鍾意食💖

2023-02-07 36 瀏覽
間中就想食酸菜魚嘅我哋,係屋企附近搵到間酸菜魚幾好食🤤午市同夜晚好多人幫襯🍲元元酸菜魚💰$248要咗小辣,酸菜魚幾多,肉質滑,酸菜好食,夾埋一齊係完美🥢黃金饅頭💰$28有3件,炸饅頭好好食,外脆內軟,點埋練奶真係人間美食🥢泡椒炒肥腸💰$88一樣係小辣,都好惹味但比酸菜魚辣,肥腸好多,有走過油先炒,所以口感較脆身🥬奶油津白💰$88呢個好食😋多汁之餘津白好甜,又好襯奶油汁,味道好好🚩元元酸菜魚 (將軍澳)📍將軍澳新都城中心2期2樓2035-2036號舖

🍲元元酸菜魚💰$248
要咗小辣,酸菜魚幾多,肉質滑,酸菜好食,夾埋一齊係完美

🥢黃金饅頭💰$28
有3件,炸饅頭好好食,外脆內軟,點埋練奶真係人間美食

🥢泡椒炒肥腸💰$88

🥬奶油津白💰$88
呢個好食😋多汁之餘津白好甜,又好襯奶油汁,味道好好

🚩元元酸菜魚 (將軍澳)
📍將軍澳新都城中心2期2樓2035-2036號舖
10 分鐘 (堂食)
  • 黃金饅頭
將軍澳終於開咗間專食酸菜魚🐟嘅餐廳啦,住喺附近嘅朋友一定要嚟試吓呀‼️食物《元元酸菜魚》除咗主打食酸菜魚,重有水煮牛、香辣蝦🦐等等,而且大家重可以叫雙併!咁就每樣都可以試d啦😙除此之外,佢重有唔少四川嘅小菜,例如:乾鍋、小龍蝦等等,都幾多選擇♥️另外,呢樣真係好特別!平時我飲廢水就飲得多啦🤭但大家有冇飲過酵醋呢?原來酵醋都可以有咁多味道同配搭。而且食辣嘢配飲醋又幾正wor,重可以解辣tim 🌶️雙併酸菜魚+水煮牛肉 $308🔥必叫🔥我同朋友就一於叫咗個雙拼試吓🤤雖然佢係雙拼,但都幾大份!個酸菜魚酸酸麻麻咁,入面有有d 薯粉、萵筍、芽菜等等,好豐富👍🏾至於個水煮牛肉就比較辣,我食完都出咗成身汗,不過真係好正,又麻又辣咁,鍾意食辣嘅朋友一定要試!大盤花菜 (走辣)$88食咗太多辣嘢,梗係要叫個唔辣嘅菜啦😀雖然佢唔辣,但味道十足,師傅炒得夠晒鑊氣,好食 👅豆砂鍋餅 $58呢個鍋餅嘅紅豆沙好足,但又唔會太甜wor,而且份量都幾多。食完辣嘢再食甜嘢,真係好滿足!波霸愛吃醋(水蜜桃味) L + 果果吃酵醋 (葡萄味)L $39🔥必叫🔥我同朋友就揀咗呢兩款酵醋試吓♥️估唔到飲醋都可以揀咩味,重可以食埋珍珠,

食物

雙併酸菜魚+水煮牛肉 $308
🔥必叫🔥

大盤花菜 (走辣)$88

豆砂鍋餅 $58

🔥必叫🔥

我同朋友就揀咗呢兩款酵醋試吓♥️估唔到飲醋都可以揀咩味,重可以食埋珍珠,同埋水果粒‼️同埋又可以揀甜度,真係好啱我呢d怕肥嘅人🤭
另外,我都會推介大家得閒買杯外賣酵醋試吓,因為佢真係好唔錯,幾好飲🤓

整體嚟講,新都城呢間《元元酸菜魚》食物質素真係幾出色,下次屋企有聚會🎉,我都會想買外賣同一大班朋友一齊食😝

冬天最鍾意食辣嘢,可以暖下胃🌶️今次同屋企人去左將軍澳新都城「元元酸辣魚」🥳小清新系裝潢,環境好舒服,有好多大卡位,可以慢嘆美食。🔶醉豬手 $88點咗個冷盤,豬手肉質爽脆彈滑,滿有酒香,清爽不膩。🔶 元元酸辣魚+香辣蝦 $308見到好多雙拼組合超正呀~可以一次過試晒兩款菜式。一上枱好有睇頭,酸菜魚夠曬鮮香嫩滑,香辣蝦🦐辣得有層次,麻辣味濃。🔶紅糖糍粑 $48最後點返個經典川式甜點,上枱熱辣辣,口感煙韌軟糯。旁邊係全港唯一以果醋為主打嘅「醋頭家」,店裏面仲可以order埋佢哋嘅特色飲品,咁特別當然要點返兩杯。🔶美的冒泡 $37係醋+氣泡水系列,微酸開胃,有汽嘅飲品真係特別清爽舒心,解辣最啱。🔶 纖體輕活飲 $35有好多水果醋味道可以選擇,揀咗蘋果味,入口清甜解膩,仲有一粒粒蘆薈粒,唔錯喎。

🔶醉豬手 $88
點咗個冷盤,豬手肉質爽脆彈滑,滿有酒香,清爽不膩。

🔶 元元酸辣魚+香辣蝦 $308

🔶紅糖糍粑 $48
最後點返個經典川式甜點,上枱熱辣辣,口感煙韌軟糯。

🔶美的冒泡 $37

🔶 纖體輕活飲 $35