2021-09-19 740 瀏覽
舖頭係元朗大坑渠附近,做既都係街坊生意,但員工態度就麻麻,經常都冇乜表情,而食物方面,有粥又有麵,選擇都算多,間唔中會做下優惠,而且價錢都唔算貴,而且出品都算快,肚餓又行過既話可以一試
2018-11-20 1614 瀏覽
早上空肚去做磁力共振,完了後來到佐敦大食代找早餐吃,因為提供早餐只有學記粥麵所以一試,最簡單的奶油朱配奶茶很不錯,大家下次空肚吃早餐可以試多一點,如果再有機會試試其他的東西例如粥和炒麵👍🏻
2017-12-26 1318 瀏覽
嗌左個牛雜米,跟著同阿姐講話走蔥,阿姐冇理人,俾完錢後我見張單冇寫到走蔥,我又同阿姐講要走蔥喎,跟著阿姐黑口黑面話,蔥要自己勺㗎,咁係唔清楚嘅情況之下,問下都正常㗎,真係好失望,想再幫襯都難
2017-12-03 1116 瀏覽
今晚我們喺尖沙咀海運大廈睇完國慶煙花之後去咗新港中心嘅大食代再食啲嘢先返屋企!由於想食啲「清清地」嘅嘢,所以我們揀咗元朗學記粥麵」!我們買咗紫菜四寶河嘅河粉質感比較「粗嚡」,魚蛋嘅質感一啲都唔彈牙,好似空心咁,而且味道相當腥,魚皮餃嘅餃皮非常厚身同相當「粗嚡」,而且一咬落去就有超多油,唯一叫做好啲啲嘅就係豬肉丸同墨魚丸,因質感都幾爽口彈牙!鮮蝦雲吞麵嘅雲吞皮都算薄身,蝦肉都幾彈牙,至於麵質都幾爽,而且都幾幼身!皮蛋瘦肉粥同艇仔粥嘅粥底都幾綿,豬皮同魷魚嘅份量好足料,而且都幾彈牙!
由於想食啲「清清地」嘅嘢,所以我們揀咗元朗學記粥麵」!
我們買咗紫菜四寶河嘅河粉質感比較「粗嚡」,
魚蛋嘅質感一啲都唔彈牙,
好似空心咁,
而且味道相當腥,
魚皮餃嘅餃皮非常厚身同相當「粗嚡」,
而且一咬落去就有超多油,
唯一叫做好啲啲嘅就係豬肉丸同墨魚丸,因質感都幾爽口彈牙!
鮮蝦雲吞麵嘅雲吞皮都算薄身,
蝦肉都幾彈牙,至於麵質都幾爽,而且都幾幼身!
皮蛋瘦肉粥同艇仔粥嘅粥底都幾綿,
豬皮同魷魚嘅份量好足料,而且都幾彈牙!
紫菜四寶河
皮蛋瘦肉粥
艇仔粥
鹹檸七
2017-05-14 1236 瀏覽
今日母親節.同媽咪去尖沙咀行街。見未到晚飯時間,就去大食代搵下野食 見到學記粥麵.我住大嶼山自從大食代關門之後.我都冇再食過啦 今日咁岩見到.同埋又係東涌之前嗰班師傅,之前食開有保證嘅.所以叫咗碗瘦牛腩麵 牛腩夠淋食落去唔會癡牙 仲好香滷水味。 個麵鹼水 味五重 夠彈牙. 湯同出面d無咩太多分別。。 以35呢個價錢。係尖沙咀食到一碗牛腩麵都唔錯。 整體黎講都保持到以前既水準
。 個麵鹼水 味五重 夠彈牙.
牛腩麵
2016-08-14 1273 瀏覽
今天又是下雨天,一個人的簡單午餐:紫菜四寳米。紫菜無沙,四寶有魚旦,魚皮餃,墨丸同豬肉丸。魚旦彈牙,魚味唔重;魚皮餃有D酸酸地的味,唔知係咪變壞左;墨丸爽爽地,味道清淡;豬肉丸是大路貨式,有少少肉味,米粉比較鞋口,湯底無乜味,應該下次試試生滾粥或許好少少。
四寳米
2016-08-12
10 分鐘 (外賣自取)
由於胃部有點不適, 胃脹脹的感覺, 想了一下, 便到新港中心FOOD COURT走一轉. 由於胃口不佳, 挑了一個較清淡的選擇 - 雲吞面. 選了午市的套餐雲吞面附送一個生菜, 生菜的味道沒什麼可以寫. 雲吞面的面質有點彈牙, 還可以. 這個價錢的雲吞蝦肉也必然不是鮮蝦. 湯明顯是一碗清水, 確是清淡無味. 以午市$43的一個午飯來說, 勉強接受了. (若不嫌多走幾步, 日後再介紹其他價廉物美的中式面店)
雲吞面 + 生菜
(若不嫌多走幾步, 日後再介紹其他價廉物美的中式面店)
2016-04-20
2016-04-18 812 瀏覽
唔係好舒服想係尖沙咀揾間粥店都唔係咁易,好彩仲有新港中心地庫既大食代。叫左個艇仔粥$31,尖沙咀黎講都算係咁。d粥好綿,魷魚豬皮既份量好足,亦好彈牙。仲有少少鮮魚片吊下味最難得既係佢加左d生菜,令成個口感唔會太單調。我見佢係個大煲“but”起d粥再加熱既,所以都滾熱辣。不過個菜要加$9就貴左d.
2016-04-17
2014-05-31 1176 瀏覽
其實尖沙咀, 好難搵到平靚正既粥店, 試過有一次以為街市有粥食, 但最都係冇..係好唔乾淨既地方食左一杯碎麵..... 本身想去阿士厘食, 但個個間太貴... 所以黎左food court,  都行左一陣先搵到, 佢有36蚊set 粥加菜, 你都可以好似我咁,只叫粥, 我叫左碗皮蛋瘦~ $29蚊 其實佢本身,,,白色咩都冇,我自己加左d蔥等病左既我feel 好d~佢都幾大碗, d 料比想像中多, 皮蛋有雪花既~d 豬似係一絲絲同埋已經調左味~都唔錯!!!可以再黎~位既話~番去峰個邊就大把位坐

位既話~番去峰個邊就大把位坐
2014-02-16 732 瀏覽
話說看完花燈到大食代吃晚餐,老公在另一檔買了燒鵝飯,而我只想吃碗粥,他問我想吃甚麼,我一般都是選擇最平的,我說要艇仔粥。他去買票,我找位。所有粥都是即叫即滾的,因此他等了差不多十分鐘才拿到來給我,粥用一個瓦煲載著,粥很滾,迫迫卜卜像溫泉,撈一撈看些材料,不是艇仔粥,原來他知我心意,想我吃好些,改買狀元及第粥,他總是這麼細心。材料有豬肚,豬肝,粉腸等,很新鮮,很爽,粥底軟綿綿,有這麼多材料去生滾,粥很甜美,又夠熱,在寒天吃一煲粥,成身暖笠笠。
狀元及第粥
狀元及第粥
2013-07-26 312 瀏覽
果日黎到附近,見到學記,抱住即管試下既心態去食。叫左三樣野,總括黎講一般般,因為下午茶餐無包括粉麵,只係得公仔麵、多士之類既野食,所以我地散嗌。一共都係食左六十幾蚊,幾平所以質素一般都ok既!
一共都係食左六十幾蚊,幾平所以質素一般都ok既!
魚皮,,魚旦魚皮河粉
通菜
雲吞面
2013-07-17
2013-07-03 305 瀏覽
女仔通常都係去油尖旺行街, 今日就同朋友去咗尖沙咀慶祝生日唱tea buffet k, 唱完行一陣,  行行下到了港威附近的大食代美食廣場, 清清地咪食粥囉...........
2013-04-21
5 分鐘 (堂食)
2012-07-04 227 瀏覽
一個人上課前的晚餐,多數獨自在 Food republic 搞定。吃過兩次元朗學記,尚算不錯,不像以往食評所說的差。而且價錢平,廿幾蚊一碗粉,水準合格有餘。鮮蝦雲吞的豬肉不算新鮮,但鮮蝦大大隻,非常足料。河粉幼滑順口,湯底簡單清澈,吃完不會口乾。牛根切成小片,放進口裡剛好,最怕大大舊要用牙力去吃的牛根。牛根爽滑,滿滿的骨膠原,配上腩汁靚湯,水準不俗。菜心新鮮,略嫌蠔油下得太多,偏咸。
菜心新鮮,略嫌蠔油下得太多,偏咸。
(非會員)
2011-06-11 157 瀏覽
我們點了一個剩牛什, 但在付款的時候, 收銀員卻提議我們加HKD7可以有筋腩, 我們便同意了. 但在收到的時候, 卻發現沒有筋, 只有腩, 這樣我們便向有關職員查詢, 但他們竟說沒有筋提供, 但當時我老公看到是有的, 他們卻說是凍的!!!!!我不是不同意是凍的, 但都應該早一點向我們說明暫決貨或會否同意多一些腩作抵消, 應該不是由我們發現, 這樣有點兒那個囉.
2011-06-06
2011-04-25 137 瀏覽
food court 唔算多人唔洗等位,見到學記出名食牛雜面所以試一試牛雜面$27 +炸魚皮 $8普通得可以湯略嫌唔夠味好在價錢算平可自行加配料因為很喜歡食蔥差唔多落左半碗蔥
food court 唔算多人
唔洗等位,