2014-07-25 729 瀏覽
一心想食壽司,因只要手機一按元氣壽司App就可以囉位,非常方便,所以就相約朋友到元氣壽司晚餐。閒日等位的人不算多,而且迴轉Bar檯亦有位,但因我們二人想坐卡位,空間較為寬敞,所以要再多等15分鐘。每次食壽司,就好似行街血拼一樣,狂點狂食!壽司好快就到,而且一次過上枱,多到密密麻麻,好豐富,望見都好開心 最值得推介係炙燒系列的炙燒黑燒三文魚,三文魚燒得軟軟淋淋,入口即溶的感覺,配合灑上的黑椒及沙律醬,黑椒味道好濃郁,味道隨即提升,是每次必點之一!另一炙燒黑椒海蝦,同黑燒三文魚一樣灑上的黑椒及沙律醬,其實味道食落差唔多,不過海蝦較爽口,下層的飯亦唔太散。海鹽特大帆立貝都算OK~帆立貝厚切大大舊,好鮮味且口感豐富,但海鹽唔夠多,只食到帆立貝味道。北寄貝就麻麻地,好韌而且非常薄身。至於手卷,我就點左我最愛的軟殼蟹手卷,而朋友則點了三文魚手卷。雖然手卷即到即食,但完全唔熱,好似放左好耐咁,紫菜及軟殼蟹都唔脆,同牛油果軟殼蟹卷一樣,入面的軟殼蟹淋晒,有點失望 不過整體食物都好好味^^好期待下次再狂點狂食!
每次食壽司,就好似行街血拼一樣,狂點狂食!

灸燒黑椒三文魚
灸燒黑椒海蝦

北寄貝
北寄貝就麻麻地,好韌而且非常薄身。
軟殼蟹手卷+三文魚手卷
 不過整體食物都好好味^^好期待下次再狂點狂食!
2014-07-28
15 分鐘 (堂食)
灸燒黑椒三文魚
灸燒黑椒海蝦
2014-01-30 378 瀏覽
Decided to come here for sushi.At the entrance they had some really interesting signs.The first one welcomes eye seeing dogs which we call Guide dogs in UK.The second sign is rather amusing because no pets are allowed especially PUGS!!After asking locals, I found out that pugs are popular dogs among the Hong Kongers.Anyway I was not very hungry so only had a few pieces of sushi.★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★Scallop skirts:Basically the texture is similar to elastic bands.★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★Genki roll, vege

Scallop skirts:
★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
Genki roll, vegetarian sharks fin and jellyfish:
The genki rolls were my favourite, I loved the crispy skin in the middle paired with refreshing cucumber and creamy mayonnaise.
As for the vegetarian sharks fin and jellyfish, I found it a bit too sweet.
◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎
Price: $8X
Service: OK
Service charge: 10%
Yummy factor: ok
English Menu: Yes
◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎
2012-05-22 176 瀏覽
陪愛人覆診前去吃個lunch,愛人知我都係鍾情食壽司就話去壽司啦。途中,經過和fa亭,望望餐牌,食物的價位同元氣跟差不多,諗住試下冇所謂,反正元氣都吃過一百幾十次了但愛人卻說,元氣款式選擇好像較多,haha還是偏愛元氣吧?最後選擇去元氣。人總是對一種東西一些事情形成了一種習慣後,就不願去嘗試或者改變?在我立場,唔試過點知好唔好食,得唔得呢?老實說,元氣的款式其實真不算太多壽司以外的熱食也是寥寥可數,(不過對我冇咩影響:-p)勝在分店夠多?食物味道質素不錯?是次點了 炸池魚壽司,貝柱軍艦,海膽墨魚軍艦,海鹽特大帆立貝壽司,赤海蝦壽司,鰻魚壽司。貝柱軍艦:貝柱對我而言就是迷你的帆立貝,哈哈。軍艦上,附有很少量的蟹子和沙律醬,整體來說味道ok,但唔會感覺到自己食緊迷你帆立貝的。海鹽特大帆立貝壽司:點了貝柱但又要再點特大帆立貝的原因,我愛肥美而鮮甜的帆立貝。海鹽特大帆立貝壽司上多了片檸檬,鹽在放在碟的一邊的,跟壽司沒什麼關係。加了檸檬汁好像更能帶出帆立貝的鮮味?炸池魚壽司:一向不吃炸物,但愛人餵就試了一口。根本就是炸魚柳的味道,和池魚完全扯不上關係。海膽墨魚軍艦:食過咁多次元氣,今次係食第二次
途中,經過和fa亭,望望餐牌,食物的價位同元氣跟差不多,
諗住試下冇所謂,反正元氣都吃過一百幾十次了
但愛人卻說,元氣款式選擇好像較多,haha還是偏愛元氣吧?
最後選擇去元氣。

在我立場,唔試過點知好唔好食,得唔得呢?

老實說,元氣的款式其實真不算太多
壽司以外的熱食也是寥寥可數,(不過對我冇咩影響:-p)
勝在分店夠多?食物味道質素不錯?

貝柱軍艦:貝柱對我而言就是迷你的帆立貝,哈哈。

炸池魚壽司一向不吃炸物,但愛人餵就試了一口。
根本就是炸魚柳的味道,和池魚完全扯不上關係。

海膽墨魚軍艦:食過咁多次元氣,今次係食第二次
第一次吃是因為想吃海膽,但賣哂,店員點左我地試,與海膽是兩回事,自此沒有再叫過。
今次食也是愛人點的,墨魚充滿著海膽的鮮味,不會看到海膽,
但食落又覺得味道唔錯!可能因為今次沒特別想吃海膽,所以軍艦上海膽不存在也不是大問題:D
少少覺得若嫌吃海膽壽司價錢較貴,可以吃這個望梅止渴一下!哈哈

赤海蝦壽司:一貫的味道,蝦肉彈牙,好味。

鰻魚壽司:一向會點的東西,可惜不夠肥美。
從前覺得元氣的鰻魚,好肥美。好像今年開始?已沒有在元氣吃到很肥美的
鰻魚壽司了!再沒有令人吃完再點的衝動!至少已經不是我每次吃元氣也會叫的東西。

如果元氣食材再不斷縮水而價錢繼續上漲的話,
吃元氣就不會再是大滿足了!

但因著食物質素不錯的關係,仍是會一直光顧..............................。

2012-05-21
2012-01-14 162 瀏覽
近年少食咗元気,一來覺得佢地退步咗,二來比佢好味的寿司店愈開愈多,三來係仍然要等好耐位,唔值。不過叫外賣速遞時,若果不想吃fast food,又不想吃pizza,元気寿司就是我們的選擇,雖然呢個option最貴。早前跟老公一人一個拼盤,$88有12件,而且送到來都仲幾新鮮,三文魚腩、帶子都好肥美,無因為外賣而求其。而且佢地送貨好快,話畀你聽45min,但通常within 30min就到,可能寿司始終唔能夠放太耐,這點也令我們吃得安心。btw,次次叫麥麥送佢地都遲到,仲要薯條永遠都係焾既,我寧願叫元気囉....

30 分鐘 (外賣送餐)
2011-09-29 53 瀏覽
Years ago when there was not much sushi restaurants about, Genki and G.Sushi were the only choice.Sushi is getting cheap these days, you can get cheap sushi for $3 each at Sushi Express, most of the items at Genki can be bought there.I was a bit shocked the sushi here didn't taste as fresh as Sushi Express and it was slightly more expensive as well.◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎Price: $1xxService: OKYummy factor: OK◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎

Price: $1xx
Service: OK
Yummy factor: OK
2011-08-21 61 瀏覽
2011-08-20**返到坑口已經8點啦,,就喺呢幾間商場搵野食啦,,問周生想食咩,,例牌答我:壽司!!! 真係俾距激死,,惟有去元氣啦,,因為抵食又有質素保證稻亭烏冬,,係我必叫既,,真係好鐘意滑滑,,煙煙韌韌咁,,真正正呢,,三文魚壽司,, standard野啦都係,,三文魚不算肥美,,但係新鮮的,,,:]墨魚,,, 可以說是我另一最愛,,喜歡墨魚那種滑滑地,,韌韌地的感覺甜蛋,,好大件蛋蛋ar,,,周生話甜咗d,,我就覺得啱啱好啦,,啱曬喜愛甜蛋既我甜蝦,,不算特別鮮甜,,當然不能同牡丹蝦既口感相提并論啦,,但仍是令人滿意的,,特大帆立貝,,大大粒,,新鮮厚肉,,真正令你大滿足芥辣沙律醤熟蝦,,,香葱加上沙律醬,,估唔到咁夾,,我係忍唔住嗌咗一句: 好味wo,,,加洲小卷,,有點兒普通,,只是過下口癊灸燒洋風赤海蝦,,鋪在上面的香葱段淋上香醋油,,又是很香口,,配上爽口的海蝦,,口腔內充滿葱香,,喜歡元氣係因為距d飯做得夠實,,而且雖便叫野食都唔會話難食,,有質素保證,,試過3間分店,,都做得好好,,呢度有另一樣野做得好既,,係個裝修幾好,,卡位既燈罩好靚,,假天花度又有野食名
2011-08-20**

特大帆立貝,,大大粒,,新鮮厚肉,,真正令你大滿足

加洲小卷,,有點兒普通,,只是過下口癊

呢度有另一樣野做得好既,,係個裝修幾好,,卡位既燈罩好靚,,假天花度又有野食名俾你睇到,,幾好

2011-08-20
20 分鐘 (堂食)
2011-08-03 46 瀏覽
他他牛,鮮帶子,吞拿魚, 和牛壽司(名稱不肯定)他他牛: 想不到這款竟然出乎意料, 因為肉質沒有想像般韌鮮帶子: 有水份的鮮帶子肉, 肉汁豐富, 而且沒有冰水口感 吞拿魚: 是比較沒有魚肉味的一款壽司油甘魚: 好味, 油份與魚肉分配均勻, 入口帶爽口感到甜蝦: 甜蝦又幾鮮甜, 啖啖鮮蝦肉蟹肉: 盡是蟹肉被紫菜包裹著, 又幾匹配
他他牛,鮮帶子,吞拿魚, 和牛壽司(名稱不肯定)
他他牛,鮮帶子,吞拿魚
他他牛: 想不到這款竟然出乎意料, 因為肉質沒有想像般韌

鮮帶子: 有水份的鮮帶子肉, 肉汁豐富, 而且沒有冰水口感

吞拿魚: 是比較沒有魚肉味的一款壽司
甜蝦,油甘魚
油甘魚: 好味, 油份與魚肉分配均勻, 入口帶爽口感到
甜蝦: 甜蝦又幾鮮甜, 啖啖鮮蝦肉
蟹肉: 盡是蟹肉被紫菜包裹著, 又幾匹配

2011-03-07
15 分鐘 (外賣自取)
他他牛,鮮帶子,吞拿魚
2010-09-04 21 瀏覽
元氣壽司十分扺食, 所以同老公一個月一定食一,兩次款式也不少而且近來出了幾款甜品也不錯-炸芝士蓮糕, 好味啊! 熱辣辣! 凍芝士波, 很滑我每次也會吃海謄墨魚, 十分新鮮還有波士頓芝士, 蟹棒, 炸蠔老公愛吃甜蛋, 墨魚而且現在很多地方也有, 十分方便貴錢又平不過平日一至四好多人, 放工去到起碼等 20 分鐘星期五,六日再等耐 d
元氣壽司十分扺食, 所以同老公一個月一定食一,兩次
款式也不少
凍芝士波, 很滑
我每次也會吃海謄墨魚, 十分新鮮
還有波士頓芝士, 蟹棒, 炸蠔
老公愛吃甜蛋, 墨魚
而且現在很多地方也有, 十分方便
貴錢又平
不過平日一至四好多人, 放工去到起碼等 20 分鐘
星期五,六日再等耐 d
2010-09-01
15 分鐘 (外賣自取)
  • 海謄墨魚壽司
(非會員)
2010-08-22 20 瀏覽
又再次食元氣喇~好鐘意佢地既大滿足~1碟1件~岩哂我試五同野既人~赤海蝦$9 FOR EASH 呢個一定會食~系我試過多間知名既壽司店之中~             最好食架~好有口感~又大隻~非常抵食~!!!芥辣八爪魚 $13 呢個也系我最愛 味道夠哂特別軟殼蟹手卷$18 (一定記住多醬啊~) D醬令到成個HAND ROLL PERFECT~!! 三文魚頭湯好快無哂加油呀元氣~下次再食過~!^^有元氣咭~10% DISCOUNT~更加抵仲有一提~~!D WAITRESS成日叫口號?! 好嘈-33333333-
又再次食元氣喇~好鐘意佢地既大滿足~

1碟1件~岩哂我試五同野既人~

赤海蝦$9 FOR EASH
呢個一定會食~系我試過多間知名既壽司店之中~
             最好食架~好有口感~又大隻~非常抵食~!!!

芥辣八爪魚 $13

有元氣咭~10% DISCOUNT~更加抵

2010-08-15
  • 赤海蝦
  • 芥辣八爪魚
  • 軟殼蟹手卷 (多醬啊~)
2010-07-14 17 瀏覽
本人是三文魚的擁躉,在元氣的門外看到有燒三文魚醬油漬丼,於是便試了~燒三文魚:三文魚的新鮮度過得去,也算是鮮色,雖稱不上厚切,但尚算大塊,頗滿足。所謂燒,只是燒了三文魚邊的很小部份,其實與吃三文魚刺身飯的分別不大。醬油:份量剛剛好,不會太鹹。飯:軟硬適中的珍珠米,值得一讚!
醬油:份量剛剛好,不會太鹹。
飯:軟硬適中的珍珠米,值得一讚!
2010-07-13
$49.5 (午餐)
2010-04-12 29 瀏覽
今晚放工後與女友到厚德食晚飯,想來想去最後都係去了元氣。雖然工作了一整天很累,但係都要食飯嘅!既然係食,就揀返一向去開的元氣食壽司~做得咁辛苦,當然也不要刻薄自己,狂點啦!第一round就點了海鹽特大帆立貝、腐皮、墨魚、海老三味、三文魚三味、長鰭吞拿魚、特大帆立貝等等......食物質素大都跟以往一樣有水準,這裡不多提了,只想講講其中兩款。海鹽特大帆立貝: 只不過係平日的帆立貝加一點海鹽on side罷了,只是食法上的不同,一個是點鹽,另一個是點washabi豉油。當試過點些海鹽一起吃,估不到多了一份驚喜,海鹽反而更加吊出了帆立貝的鮮味,very nice!!!~海老三味: 即生海蝦、熟蝦及赤蝦黃金燒三味!生海蝦一般,不夠鮮,而且肉質不夠爽;熟蝦就如以往一樣,沒什麼特別;至於赤蝦黃金燒,即加了芝士並且燒過的海蝦,芝士味不重,又沒什麼特別!這三味認真麻麻~ 芥辣八爪魚: 仍然是我倆的"飛佛",一粒粒的山葵帶給味蕾的刺激感,真是爽極了!正! 松葉蟹壽司: 新產品,不過味道比較淡,亦沒有鮮味,而且蟹殼部份亦沒有被完全剪開,別來有點不方便~

赤貝壽司及北寄貝壽司: 赤貝及北寄貝夠新鮮及爽口,絕無欺埸,份量十足。特別是北寄貝,食過咁多間迴轉,元氣嘅係又新鮮又大件!

元氣卷: 新鮮爽口的三文魚包著脆卜卜的炸魚皮,雖然很好味,但略嫌師傅包得稍為求其,致令賣相不吸引。

軟殼蟹手卷: 這裡的軟殼蟹手卷由始至終都係咁好味,紫菜脆卜卜,軟殼蟹炸得香脆可口,沙律醬更豐富了味道的層次感!

原來元氣已加了價呢~
不過,我們吃得飽,又滿足!

2010-04-14
的確受了電視廣告的影響,相信有可能有一部份美女想把自己喜歡的男仔當壽司吃下肚去,一生一世把他個人擁有(也許Vice Versa也一樣通用!) 進去不用太費神去看餐牌,只需要選定五種自己喜歡的壽司便下單,乾凈利落,每件也是9元,完全不用理會壽司碟之顏色,色盲也不用怕:- 1.象拔蚌壽司---不一定是最吸引您的一種壽司,不過那種新鮮感覺一定可以令您有點快感就如同看見喜歡的人一般。 2.特大帆立貝壽司---單單是那件厚身的帆立貝已經值得您花9元去吃它下肚,當您的牙齒一口一口的把它撕開之後那種野性的感覺很過癮。新鮮度100分! 3.筋子壽司---其實只是魚子,不過最喜歡大粒的魚子可以在您的口中爆炸般那種感覺又是另一類好玩,電視廣告中那位很Cool的男仔要捲曲身體來給那位美少女吃下肚的影像又出現,不過我不認為需要吃下一個人那麼肚餓,只需要一件壽司已經足夠了。 4.劍魚腩壽司---最喜歡它沒有吞拿魚那樣貴重但是味道淡一點,平凡反而更吸引我的味蕾,而且顏色更是那種像珍珠的白色,更加漂亮。味道非常新鮮,吃足110分。 5.松葉蟹壽司---之前吃過日本的大蟹腳之後好像上了癮一樣,所以一定要把它放入我的選

5.松葉蟹壽司---之前吃過日本的大蟹腳之後好像上了癮一樣,所以一定要把它放入我的選擇清單內,吃個疼快。味道清淡中有小許鹹水味道,記得要連蟹腳內的肉也一起吃,不要浪費。

唯一要批評的是從來沒有吃過一間壽司店的飯竟然會如此散的,不明白為何會是那樣,第一間壽司在點醬油時竟然全部散掉在醬油內,那是不可能發生但是發生了的事情,那樣有名的壽司店請改善一下吧。相信是在手握飯的時候出了問題吧!

總體來說已經是一頓滿足寫意的壽司餐!
筋子壽司每件9元正
劍魚腩壽司
特大帆立貝壽司(正得不得了)
松葉蟹腳壽司
象拔蚌壽司
2010-04-06
筋子壽司每件9元正
劍魚腩壽司
特大帆立貝壽司(正得不得了)
松葉蟹腳壽司
象拔蚌壽司
2010-02-28 21 瀏覽
X'mas開party, 於是提早預訂了一款聖誕節壽司外賣拼盤,會員仲有discount,都好抵吓! 聖誕壽司盛A有8款共40件壽司($221),本來這個壽司盛A會有特大帆立貝的,不過可能係太抵的關係,聖誕當晚勁多人訂咗,攪到排隊等取壽司都等成半個鐘,仲要最後無晒帆立貝俾我tim,職員拼命say sorry,算啦,都唔係職員嘅錯,錯都係間公司啫,明知咁多人order咗都唔預備多d貨!!!!!!最後我轉咗要同價錢嘅長鰭吞拿魚鰻魚壽司: 保持一貫水準,鰻魚夠香且肉爽,唯一可惜的是職員忘了給我鰻魚汁......吞拿魚壽司: 一看就知不太新鮮,所以不好味......北寄貝壽司: 仍然是出色的!北寄貝size頗,而且又夠新鮮,所以食落爽口得來又有鮮味墨魚壽司: 夠新鮮,口感是軟中帶點膠質的,一般水準吧!熟蝦壽司: 蝦肉新鮮,不過個較喜歡食生蝦多過熟蝦,所以覺得ok la~三文魚壽司: 夠新鮮,雖然不是特別肥美,但真的很有鮮味呢~生海蝦壽司: 一般新鮮,食落蝦肉不夠爽,可以再好d!長鰭吞拿魚: 雖然吃不到帆立貝,不過都總算無揀錯哩樣~非常非常新鮮,而且更是食過咁多次以來最大size的,仲很肥美。一

最後我轉咗要同價錢嘅長鰭吞拿魚

鰻魚壽司: 保持一貫水準,鰻魚夠香且肉爽
,唯一可惜的是職員忘了給我鰻魚汁......

吞拿魚壽司: 一看就知不太新鮮,所以不好味......

墨魚壽司: 夠新鮮,口感是軟中帶點膠質的,一般水準吧!

三文魚壽司: 夠新鮮,雖然不是特別肥美,但真的很有鮮味呢~

生海蝦壽司: 一般新鮮,食落蝦肉不夠爽,可以再好d!

長鰭吞拿魚: 雖然吃不到帆立貝,不過都總算無揀錯哩樣~非常非常新鮮,而且更是食過咁多次以來最大size的,仲很肥美。一啖把落口,而且入口即溶的感覺真係令人一試難忘~

元氣聖誕壽司盛A
2009-12-25
慶祝紀念
聖誕節
元氣聖誕壽司盛A
  • 長鰭吞拿魚
  • 北寄貝壽司
2009-12-14 12 瀏覽
鰻魚壽司: 好薄身, 就算個汁係分開上都覺得係冇咩鰻魚味~三文魚: 又係好薄身, 不過都算正常既.........蝦: 唔夠新鮮腐皮: 呢個冇問題(如個呢個都有問題就真係......)帶子: 都可以, 但食過別府係更好的><唔知係咪因為我地分左好多次黎落單搞到好亂上得又好慢><結綸會係唔洗黎元氣食而家有咁多選擇, 試新野好過~
鰻魚壽司: 好薄身, 就算個汁係分開上都覺得係冇咩鰻魚味~
三文魚: 又係好薄身, 不過都算正常既.........
蝦: 唔夠新鮮
腐皮: 呢個冇問題(如個呢個都有問題就真係......)
帶子: 都可以, 但食過別府係更好的><

唔知係咪因為我地分左好多次黎落單
搞到好亂
上得又好慢><
結綸會係唔洗黎元氣食
而家有咁多選擇, 試新野好過~
2009-12-12 19 瀏覽
下午五時多, 有點餓, 來個下午茶再好不過元氣除了一般壽司, 還有下午茶餐選擇, 整體來說做得不錯, 有壽司, 炸物和烏冬等我選的有炸八爪魚和烏冬, 壽司有蝦, 鰻魚和三文魚, 食物幾新鮮啊還有海蝦天婦羅壽司, 做的不錯, 海蝦天婦羅很香脆, 飯粒合格.炸八爪魚集熱, 香, 酥, 脆於一身, 烏冬爽口, 整體來說食物有水準, 是為一個悠閒下午茶!食具和食物給顧客精緻的感覺, 下午茶嘗的也是一份別人美好的心思吧!
下午五時多, 有點餓, 來個下午茶再好不過

下午茶
2009-12-01