2024-05-19
東涌呢個死城仔,夜晚9點幾就冇咩嘢食,仲開緊嘅食肆十間有九間都黑口黑面咁招待你。如果想9-10點搵嘢食,我多數會去元気,環境算舒服,嘢食都尚算可以。三文魚壽司麻麻地,下次試吓油甘魚。最正: - 鰻魚好滑 - 螺肉爽口,味道唔錯 - 鐘意飲佢哋啲湯,尤其係魚湯,比味增湯仲好飲仲有心 - 魚子唔新鮮 - 烏冬加溫泉蛋,必食 - 墨魚咀,香口嘢經過接近一粒鐘坐過山車咁嘅車程,終於由大澳返到東涌。一落車就已經諗住食元気,原本想用手機app攞飛,點知個app又死。好彩嚟到餐廳仲有位,唔使等就可以坐低食。炸墨魚咀 $35:熱辣辣嘅墨魚咀幾大粒,炸得好香口而且口感爽彈,唔錯。每次嚟元気都叫差唔多嗰啲嘢,軍艦三味、辣味三文魚同辛辣長鰭吞拿魚之類都係一貫水準。不過佢哋新出嘅汁燒油甘魚,蔥花蒜片落得太多,食落去淨係食到蔥蒜味,油甘魚原本嘅油香就食唔出。仲有炙燒左口魚裙邊,俾人燒到斷開兩截,食落去淨係得油膩感,食唔返以前嗰種香氣。至於第一次試元気嘅厚燒玉子,表現令人失望。始終覺得和花亭(已經執咗)嘅厚燒玉子先係最好食。有彈,都有讚嘅。帶子食得出鮮甜味,而且肉質都幾厚。大滿
三文魚壽司麻麻地,下次試吓油甘魚。
最正:
- 鰻魚好滑
- 螺肉爽口,味道唔錯
- 鐘意飲佢哋啲湯,尤其係魚湯,比味增湯仲好飲仲有心
- 魚子唔新鮮
- 烏冬加溫泉蛋,必食
- 墨魚咀,香口嘢
有彈,都有讚嘅。帶子食得出鮮甜味,而且肉質都幾厚。
大滿足三文魚腩,油花雖然唔算好豐腴,但係以$10嚟講已經算超值。
最後叫咗碗日本溫泉玉子烏冬,估唔到麵條爽彈,同溫泉蛋撈勻之後,多咗幾分蛋香味,口感嫩滑好多,俾個like佢。本來仲諗住叫杯煎茶雪糕,但明明雪櫃有貨,店員居然話雪糕俾人hold起咗。咁奇怪嘅,唔食算數。
臨近2016年,元気會員惠顧滿$250可以獲贈2016年枱曆一本,入面附有12張優惠券,用嚟享用折扣同美食。2016年都要繼續食元気喇~