2012-12-02 1673 瀏覽
今日星期日一個人去荃灣上堂,中午LUNCH BREAK時好想食壽司,去了兒時興食的壽司店元祿.中午1時竟然全場不到一成客滿, 我叫了三文魚卷,灸燒三文魚壽司($9/件),辣三文魚軍艦,辣螺肉軍艦同辣味冷麵,共$72辣味冷麵:有一塊仔硬蝦及半件蟹柳加少少蛋絲配烏冬,份量少得好緊要. ($16), 味道一般,以前的味道已沒有,之前好鐘意食所有壽司: 飯好似放得太耐出現少少硬乾.三文魚卷同灸燒三文魚壽司尚算肥美,但辣三文魚軍艦的辣三文魚食不出新鮮味.辣螺肉軍艦:辣螺肉雪得好凍總結質素係好過無,但衛生吾太好, 迴轉位自行取水位有一嚿好似飯乾了的污積.

所有壽司: 飯好似放得太耐出現少少硬乾.

辣螺肉軍艦:辣螺肉雪得好凍

2012-12-02
2012-05-04 752 瀏覽
我覺得食物水準一般,比起其他壽司略為遜色,但唔明點解一到紅日都會逼爆人,我食過玉子同三文魚,食落口感玉子有點乾身,三文魚新鮮不夠,壽司飯又稍為鬆散,反而爭鮮比佢仲抵食...
反而爭鮮比佢仲抵食...
2012-04-29
2012-02-19 560 瀏覽
去完日營,下午落返荃灣,行幾行因為早上運動過量腿軟非常中需要歇歇腳,來到人流較少的荃灣城市廣場看看有什麼餐廳地方好坐﹖見到有間元祿,想起自從屯門市廣場分店執左後好耐都無來了,正好有下午茶餐,重點是價錢抵到爛,急不及代走入去坐了。其實我不太肚餓,少少地吃碗鳥冬都ok,選了c,友人就選b餐。點知來到是d餐,下,c和d的讀音很近似嗎?還是我叫錯了orz,不知道了,食物都整好了不想打退堂鼓,只好邊吃邊無奈冷麵的麵條好硬呀,雪得太耐之過,而芝麻醬好稀,撈埋堆麵和麵出來的水份是無味過無味,吃了兩口麵便放棄..配料有一隻熟蝦和半條蟹柳,好處是兜麵的確夠少...(爆)壽司盛有三文魚﹑蟹柳卷和吞拿魚,我只吃蟹柳卷,狠凍和狠硬淨...最熱就是碗咖哩魚柳飯,珍珠米過濕,加埋超多的甜咖哩汁,幾乎好似食糊仔咁。魚柳是炸的,我沒試,不過夠大件是真的。追單才來的芝麻醬豆腐沙律,哇等這麼久原來只是一片百福豆花件加幾片菜再淋上大量水汪汪芝麻醬而已...還等我有什麼期待,我認,是我錯~老懷安慰的是跟餐的汽水是全罐上,有零系呢~都成四,五元一罐架﹗周六下午只有十枱八枱客,生意淡得很。埋單後附上一堆優惠劵,嗯...多謝哂..
來到人流較少的荃灣城市廣場看看有什麼餐廳地方好坐﹖

好耐無黎
好平
點知來到是d餐,下,c和d的讀音很近似嗎?
配料有一隻熟蝦和半條蟹柳,好處是兜麵的確夠少...(爆)
冷麵很冷,連麵都硬埋
無言的.
看來好嘔心的
最抵呢樣
周六下午只有十枱八枱客,生意淡得很。埋單後附上一堆優惠劵,嗯...多謝哂...||||
2012-02-04
好耐無黎
好平
無言的.
最抵呢樣
2011-07-16 304 瀏覽
我覺得元氣壽司比元綠壽司更好吃,壽司更冰凍新鮮好味。環境小,坐得迫,服務態度不好,waiter經常無視顧客的需求:order/下單都要等好耐,應左你又唔做,無人黎斟水..。真係好難食元綠壽司會開心囉。三文魚腩壽司:三文魚腩薄身,不夠冰冷也沒有什麼味道,不夠肥美。飯和三文魚大小相同,沒有什麼特別。吞拿魚壽司:入口軟林林、幾好味。賣相顏色也很好。火炙三文魚壽司:燒得不夠香,沒有驚喜,不過不失。三文魚細卷:一淡一口的份量,飯壓得夠實,ok。鰻魚壽司:有幾大條鰻魚,幾好味。油甘魚壽司:嘻嘻,沒有魚的味道,唔知食左咩,只知道軟林林的感覺。蝦壽司:淡而無味又唔新鮮。失望加周卷:味道ok既,仲材料都唔係好新鮮。北寄貝沙律壽司:北寄貝很少,沒什麼材料,只見沙律醬。
我覺得元氣壽司比元綠壽司更好吃,壽司更冰凍新鮮好味。
真係好難食元綠壽司會開心囉。

吞拿魚壽司:入口軟林林、幾好味。賣相顏色也很好。

火炙三文魚壽司燒得不夠香,沒有驚喜,不過不失。

三文魚細卷:一淡一口的份量,飯壓得夠實,ok。

鰻魚壽司有幾大條鰻魚,幾好味。

油甘魚壽司嘻嘻,沒有魚的味道,唔知食左咩,只知道軟林林的感覺。

壽司淡而無味又唔新鮮。失望

加周卷:味道ok既,仲材料都唔係好新鮮。

北寄貝沙律壽司北寄貝很少,沒什麼材料,只見沙律醬。
壽司的賣相不過不失,但味道普通
2010-07-18
紀念日
壽司的賣相不過不失,但味道普通
  • 鰻魚壽司
2010-11-05 190 瀏覽
呢間元綠壽司 G. Sushi d 野好好味, 同埋d pic. 好beautiful......我每日都想去食sushi......d sushi 好好食,而且可以一邊等位一邊看書......

我每日都想去食sushi......

2010-05-24 101 瀏覽
不瞞大家, 今次係我第二次食元綠, 元綠給我既印象, 一向係唔平又唔好食, 上次第一次都係一個月前因為某信用咭有折所以先去, 今次再去係因為上次有coupon送今次再用埋佢難得既係, 兩次都保持到水準, 令我不得不俾個飛躍進步大獎俾佢 日式蒸蛋: 蛋滑, 配料有冬菇, 蟹柳, 魚蛋, 尚算抵食, 可惜蛋味不重, 蒸蛋黎講, 連鎖店暫時還是元氣做得最好海鮮雜錦天婦羅: 雖然係叫海鮮雜錦, 但其實海鮮只得蝦, 其他係冬菇 & 青椒天婦羅, 值得一讚係件件都好大件 & 新鮮, 尤其蝦更甚, 下次會只叫蝦天婦羅會更好 焗牛油帶子: 帶子份量足, 我地六個人有幾個人可以食兩隻, 鐵鍋上帶子仲好熱, 可惜蒜蓉 & 牛油味不重, 油亦略嫌多左d, 這味只算合格吉列廣島蠔: 蠔一向不是我杯茶, 尤其係吉列蠔, 難得既係大隻得黎吉列之後又唔腥 (我試過食過吉列左之後都好腥), 不過始終唔係吉列專門店, 油比較多左d蝦壽司: 壽司帶上拎既一碟, 可能因為放得耐左, 無特別, 不過幾喜歡上面pat沙律醬, 算是畫龍點精吧三文魚腩壽司: 即叫的, 件件魚腩都好肥, 而且係俾有皮位, 完全附合喜歡吃三文魚腩既朋

三文魚腩壽司: 即叫的, 件件魚腩都好肥, 而且係俾有皮位, 完全附合喜歡吃三文魚腩既朋友既要求, 三文魚足夠蓋過飯團, 真係交足功課, 飯是暖的, 可見真是即整, very nice!

火炙三文魚壽司: 特價品, 呢期有幾款壽司都做緊promote賣$6件, 三文魚相比魚腩細舊左d, 而且燒得不夠香, 最失敗係面唔知點解有d調過味既香料咁, 算是比較失敗的一味
辣味三文魚壽司: 三文魚切得幾大粒, 有滿瀉之患, 有辣味但不重, 三文魚終對合格有餘, 可惜紙菜包得唔多實, 不過還是脆的, 是推介之一
芥辣八爪魚壽司: wasabi味不重, 八爪魚很多, 算是正常貨色, 感覺跟我食爭鮮差不多, 呢味暫時還是元氣做的最好
油甘魚壽司: 看也看的出新鮮, 可惜油甘魚不肥, 莫非始終都要叫油甘魚腩? 留待下次吧
三文魚細卷: 細卷跟一般壽司不同, 細卷飯壓得比較實, 以防止散開, 而且要一口一小卷, 飯跟材料份量比例不能差太遠, 這裡終對是合格了
鵝肝壽司: 上次漏order無食到, 今次都係漏左要後補, 唔通無乜人叫所以成日漏?
一黎到已經覺得好吸引, 鵝肝很大件, 而且燒得好香
非常喜歡佢類似日式串燒既做法, 上面灑上鹽吊味, 一吃之下, 鵝肝更係入口即化, 真是驚喜非常, 留意最好連飯一齊食, 因為師傅灑鹽功夫仲差少少, 可能有某一part會特別咸

火焰芝士三文魚壽司: 好味, 這個是少有要encore的, 芝士雖然應該只是卡夫芝士, 但好大片, 唔似得我去過峰壽司咁, 芝士又少又熔到見都見唔到, 三文魚很不錯, 配合起上黎終於有作用
火焰芝士吉列蝦卷: 相比芝士三文魚, 吉列蝦相對失色, 芝士在飯上面燒, 失卻左芝士同材料既共鳴, 感覺普通炸蝦卷會更好

值得一讚係waiter好有禮貌, 收碟都同我地講左幾聲唔該, 抵讚

某d款式確實係比元氣比色, 當人龍無元氣咁長, 價錢同元氣差唔幾, 睇黎元氣的確係放左心機在翻身戰之上

當林X都可以拎亞太區最受歡迎香港男歌星, 為何元綠為何不可以拎飛躍進步大獎?
蝦壽司
三文魚腩壽司
鵝肝壽司
火焰芝士三文魚壽司
2009-12-20 42 瀏覽
元綠lunch 146元~ 點了1個set lunch,包括 sushi 6件~ 附8八爪魚丸3粒,伴碟有好多紅椰菜呀 芒果加州手卷,當時特價~~ 只係7.元,可惜mango唔係好新鮮呀~~炸蝦手卷~都係當時特價的手卷其中之一呢~ d紫菜太軟喇令到口感幾差...d蝦都幾金黃色~好多油....咁都幾脆卜卜~ 也是7.5元~埋單果陣送50元的cupon呀~我覺得環境麻麻地,坐得幾迫呀加上衛生都係一般又一般.........d碟唔係好乾淨~
元綠lunch 146元~

芒果加州手卷,當時特價~~ 只係7.元,
可惜mango唔係好新鮮呀~~

炸蝦手卷~都係當時特價的手卷其中之一呢~
d紫菜太軟喇

令到口感幾差...

d蝦都幾金黃色~好多油....
咁都幾脆卜卜~ 也是7.5元~

埋單果陣送50元的cupon呀~
我覺得環境麻麻地,坐得幾迫呀
加上衛生都係一般又一般.........d碟唔係好乾淨~
2009-11-15 34 瀏覽
去左幾次..其實都係因為有coupon..否則食壽司大概第1時間不會想到元綠..質素不佳..價錢不值..呢幾次去食都叫過得去,,3文魚間間都唔會差只要新鮮的話刺身十分不抵食..新鮮,,當然還不錯冷麵值得一食..因為千島醬好味!!天婦羅o既蕃薯唔好食..不過炸軟殼蟹很好味圖5青口俾佢3個bad..無乜幾間可以整得好味..所以對佢期望都不大..至愛鹽燒3文魚腩,,正正正!!不過間間都好味ga la..哈哈..必食!!做緊promo o既象拔蚌好一般...幾抵都不值一叫..另外次次叫d紫彊黎食下...都只係勁少一盤...十分之不大方..而且坐得較偏時好耐至有人黎斟一次水..反正都係個句..無coupon唔會去食..
去左幾次..其實都係因為有coupon..
否則食壽司大概第1時間不會想到元綠..
質素不佳..價錢不值..

呢幾次去食都叫過得去,,
3文魚間間都唔會差只要新鮮的話
刺身十分不抵食..新鮮,,當然還不錯
冷麵值得一食..因為千島醬好味!!
天婦羅o既蕃薯唔好食..不過炸軟殼蟹很好味
做緊promo o既象拔蚌好一般...幾抵都不值一叫..
而且坐得較偏時好耐至有人黎斟一次水..
反正都係個句..無coupon唔會去食..
2009-11-09
2009-10-16 36 瀏覽
今天晚上第五次光顧(城市廣場,元綠壽司),這餐以壽司作晚餐,皆因孩子們喜歡,也肯培我們一起外出用膳,不過間中一餐壽司,我也挺喜歡呢.今天與太太及親友總共6人,我們不選迴轉位而選坐卡位,其實坐卡位比坐迴轉位好,食物比較新鮮,因迴轉帶上食物不知轉了多少時間,而卡位要落單才即時制作,比較新鮮.今天點了下列食物.(1)原隻鮮鮑魚刺身(是最新推介之食品:其中朋友們接受不了鮑魚腥味,我覺得細嚼下有種鮑魚特有的鮮味,咬落有少許煙靱感,都好味)---4分(2)三文魚刺身(三文魚雖不算太肥美,細嚼下卻感覺到特有的魚油香味,可能今天遇上較鮮貨色關係吧!正!)---5分(3)鮮帶子壽司(帶子不覺得很鮮,咬落比較淋身,肉質膠膠地,我不喜歡那種口感.)---3分(4)鵝肝壽司(鵝肝唔腥,鵝肝入口很甘香,極品!好正!)---5分(5)燒芝士青口(青口煎過很香,加上頂層之燒芝士,芝士入口香脆,青口味鮮,絕配之選,好好味!)---5分(7)火焰芝士吉列蝦卷(炸蝦脆漿淋,蝦不夠香口,飯團將蝦包裹著, 頂上加上一塊煙燻過芝士,最上面再加上一點蟹子,幾特別,整體食物幾匹配,味道也很好!)---4分(8)雪糕糯米滋(樣子
也肯培我們一起外出用膳,不過間中一餐壽司,我也挺喜歡呢.
今天與太太及親友總共6人,我們不選迴轉位而選坐卡位,
其實坐卡位比坐迴轉位好,食物比較新鮮,
今天點了下列食物.
可能今天遇上較鮮貨色關係吧!正!)---5分
絕配之選,好好味!)---5分
(8)雪糕糯米滋(樣子好看,味道與一般雪米滋無異,咬落雪糕比較硬身,無特別)---3分
(9)蟹子沙律壽司(蟹子配沙律餡料,味道ok)---3分
(10)三文魚壽司(三文魚雖簿些,又不算太肥美,紫菜幾脆身,好味)---4分
(11)螺肉壽司(螺肉有些(嗱)過的味道,唔好食)---1分
(12)焗牛油帶子(帶子雖然細些,但焗得比較出色,散發出濃濃的牛油味,
細嚼下感覺帶子與牛油香味互配,好味道,不過有少許韌嘅感覺,是否老咗些呢!)---4分
(13)海蝦天婦羅手卷(手卷比以前細,炸蝦脆漿淋,紫菜都ok)---2分
(14)炸軟殼蟹手卷(手卷比以前細,炸蟹脆漿淋,蟹不夠香,紫菜都ok)---2分
(15)迷你花之卷(花之卷之設計者很捧,賣相最靚,食物又匹配,雖然三文魚不算肥美,
味道卻很鮮美,配上濃濃的沙律醬與蟹籽,非常之好味道)(5分)
(16)北寄貝沙律壽司(北寄貝太少,被沙律餡料搶晒味,不過都很好味)---3分
(17)巨峰葡萄蘆薈(孩子們飲完後說OK好飲)---3分
(18)青蘋果蘆薈(孩子們飲完後說OK好飲)---3分
食物總結:今天較為幸運遇到的壽司紫菜都幾脆,壽司軟硬度適中.三文魚都幾新鮮,不過炸物就失色喇!
門面
  • 三文魚刺身
  • 燒芝士青口
  • 花之卷
2009-08-14 22 瀏覽
個晚去食都好好,兩個人食左百幾蚊,超飽!有張$10卡,叫個帆立貝拉麵,就交個帆立貝刺身,叫左D日本野食,有元綠會員信用卡,好多野有有88折!特別推介:芒果米紙卷,超好味$13但D野飲又唔好飲,又貴! 服務好到死!

特別推介:芒果米紙卷,超好味$13

但D野飲又唔好飲,又貴! 服務好到死!

2009-08-07
  • 芒果米紙卷
2009-06-16 27 瀏覽
事緣上次食過一次呢間元綠有2張50蚊既coupon 所以今次再戰元綠3個人埋單加一點用埋coupon = $256D野食多到食唔晒 要拎走3蚊件饅魚壽司我本身唔食饅魚 因為我好怕饅魚會腥但係見到佢咁平 所以叫左幾件黎試下! 咦 又OK wo 唔錯唔記得左咩名既刺身呢個刺身好多人叫! 開頭以為會係淋淋地點知加左檸汁之後 爽爽地陣味又好fresh各式壽司其實款款都麻麻地三文魚唔夠肥美 帶子就唔多新鮮其他就不過不失啦天婦羅蝦拉麵好大碗 食唔晒呢天婦羅都幾好 不過有D就多粉得滯Overall, 我諗如果你有coupon黎幫襯都ok既冇既話 就要諗清楚啦
事緣上次食過一次呢間元綠
有2張50蚊既coupon 所以今次再戰元綠

3個人埋單加一點用埋coupon = $256
D野食多到食唔晒 要拎走

3蚊件饅魚壽司
我本身唔食饅魚 因為我好怕饅魚會腥
但係見到佢咁平 所以叫左幾件黎試下!
咦 又OK wo 唔錯

其他就不過不失啦

天婦羅蝦拉麵
好大碗 食唔晒呢

天婦羅都幾好 不過有D就多粉得滯

Overall, 我諗如果你有coupon黎幫襯都ok既
冇既話 就要諗清楚啦
唔記得左個名 呢個好味!
麻麻既壽司
不夠肥美的三文魚壽司
3蚊件的饅魚壽司
芝士熟帶子壽司味精怪怪地
不過不失
2009-06-06
唔記得左個名 呢個好味!
3蚊件的饅魚壽司
2009-05-19 14 瀏覽
I had meeting with client in Tsuen Wan in that day...I ordered lunch set and extra ordered a Tuna Sushi.Lunch Set: Deep fired Scalop with Lamen(Noddle) +Salmon fish roll + a Jap drink. HK$32Tuna Sushi: HK$16/ 2 pcsFoodeep Fired Scalop is over deep fired and the deep fired skin is too hard.....tasteless as well....BadLamen is too much portion....can't finish them. Don't understand y the restaurants always put too much noddle portion....I hate wastage...Salmon fish roll: It taste ok and fresh....T

Tuna Sushi: HK$16/ 2 pcs
Food:
Deep Fired Scalop is over deep fired and the deep fired skin is too hard.....tasteless as well....Bad

Tune fish sushi: It is very fresh and taste good. It is the best item among this meal.

環境: Nothing special....But the chair is very difficult to move...how come?? They should improve or change the chairs.

2009-05-13
1.炸豬扒烏冬---炸豬扒,烏冬和豚骨湯是分開盛載的。內有炸豬扒1塊、滷蛋半隻、嗚門卷3片、假蟹柳2條、昆布、椰菜和粟米。豚骨湯味道濃郁,鹹味恰到好處。烏冬份量多,麵質彈牙。炸豬扒不夠香脆,肉質頗較乾嚡。2.海鰻壽司(3件)---海鰻肉質細緻嫩滑,味道甘香,照燒鰻魚汁香甜惹味。壽司飯結實不鬆散,醋酸味剛好。3.原味日式叉燒拉麵---拉麵和豚骨湯是分開盛載的。內有日式叉燒3塊、滷蛋半隻、嗚門卷3片、假蟹柳1條、昆布、椰菜和粟米。豚骨湯味道濃郁,鹹味恰到好處。拉麵份量多,麵質略為腍身,不夠彈牙。日式叉燒肉質軟腍,少許部份略嚡口,帶有蜜糖甜味。整體質素比"味千拉麵"好一點。4.吹風脆雞翼---外表不錯但味道極淡,不夠鹹香,令人失望。

2009-05-10
2009-05-04 38 瀏覽
我在網上訂購了"元绿寿司"外賣($132.5)。其實我算不上很喜歡吃壽司,不過我見已經幾年沒吃過,所以便上網訂。不消30分鐘,外賣已經送到府上,真有效率。1.鱆紅魚壽司(2件)---鱆紅魚片白裡透紅,肉質微脆爽彈,味道清甜。沾了青芥豉油,十分滋味。2.炭火燒鰻魚壽司(2件)---鰻魚肉質嫩滑,鰻魚味濃,照燒汁夠惹味。3.海膽三文魚子壽司(2件)---三文魚子大大粒,口感微脆,味道鹹鹹的。海膽味道少許清甜,不過份量較少。4.煙鴨胸壽司(2件)---煙鴨胸肉質嫩腍,煙薰味濃,鹹味適中,帶點油香。5.太卷 (2件)---內裡卷有玉子、青瓜、假蟹柳、醃黃蘿蔔、干飄(一種葫蘆瓜乾)和甜粉。味道清新,酸酸甜甜。6.加州反卷(2件)---內裡卷有紫菜、青瓜、假蟹柳和牛油果,外層沾滿蟹子。蟹子和青瓜脆口,味道清新。7.赤之卷(4件)---內裡卷有紫菜、青瓜絲和不知名魚生。2件外層沾滿蟹子,2件外層沾滿海藻碎。魚生估計是吞拿魚,整體味道像加州反卷。8.芝麻醬冷素麵(小)---配料有青瓜絲、炒芝麻、蝦1隻和假蟹柳2條。芝麻醬汁充足,芝麻味夠香,味道帶點酸咪咪,十分醒胃。

2009-03-16
2009-04-04 14 瀏覽
如果唔係為左3蚊一件帆立貝壽司,就真係唔會黎食張台比較dirty, 好似冇抹乾淨就比你坐低三文魚sushi仲要貴過人, $13一碟!而$3一舊ge帆立貝壽司, 帆立貝好細粒,一d口感都冇...不過3蚊,,,算啦叫左2個手卷, 其中一個仲要落錯單, 仲要過左3,4個字先黎到...其他ge壽司真係好普通, 亦都唔算新鮮,一樣要等好耐先黎而卷物就ok(蠔情卷, 芝士炸蝦卷), 幾好食
如果唔係為左3蚊一件帆立貝壽司,就真係唔會黎食
張台比較dirty, 好似冇抹乾淨就比你坐低
三文魚sushi仲要貴過人, $13一碟!
其他ge壽司真係好普通, 亦都唔算新鮮,一樣要等好耐先黎
而卷物就ok(蠔情卷, 芝士炸蝦卷), 幾好食
2009-04-01