2022-10-13 1152 瀏覽
之前都食過幾次不過都係叫外賣今次係第一次堂食 😂😂店舖位置真係唔多 不過入邊環境都企理乾淨👍🏻鮮味蜆粥😻😻呢個價錢食到咁嘅「蜆量」真係好抵蜆味道鮮甜而且冇沙 抵讚👍🏻大蝦腸粉🤤腸粉皮薄 大蝦好彈牙 配埋個豉油好正韭菜餅 我自己覺得幾好食 不過係有少少油
之前都食過幾次不過都係叫外賣

腸粉皮薄 大蝦好彈牙 配埋個豉油好正

韭菜餅 我自己覺得幾好食
不過係有少少油

2022-09-22
$70 (宵夜)
2022-02-25 1122 瀏覽
一直以來都好支持香港特色食物,尤其是小食,今次經過呢度,見到有豬腸粉,價錢唔算好平,算係中上,不過質素就係中下,以下詳細說明第一,等待時間超長,我只係要一個腸粉,不過等咗四個字,天氣咁凍,企喺出面等咁耐,我真係覺得唔係幾好,如果佢預計自己要等咁耐,客戶俾錢嗰陣時應該就要講定先囉,如果我聽到要等四個字,成20分鐘,咁我一定走先,唔使喺度等咁耐,因為一般呢啲嘢真係5分鐘就可以拎到手,就算即叫即做都係10分鐘以下第二,啲醬汁竟然就係普通李錦記嘅醬汁,成盒腸粉,淨係配一包甜醬,一包麻醬,如果要加多啲長,就要加錢,咁我加錢啦⋯⋯第三,腸粉質素好一般,我同老公兩個食完之後嘅評價,就係7–11嘅好食啲⋯咁下次我去對面7–11買啦第四,佢交由我手嘅時候啲腸粉豉油已經流晒出嚟,唔明點解可以放到咁,佢話要轉個袋,咁唔使啦,浪費膠袋,佢一開始放好少少咪好囉⋯然後我加錢加醬汁,佢竟然將啲醬汁就咁放入豉油膠袋裏面,我冇咩好講,裏面咁多豉油,直接交我手就得啦⋯⋯

2021-09-18 866 瀏覽
剛搬來景峰,隨便去食碗粥,竟發現光記比其他市區粥店都好吃,還有牛肉腸,韭菜餅和煎的小吃必定要試,不是很多粥店有的。蒸飯,蜆粥我未試,不過店員(好像是一家人)十分友善,食碗粥像親人煮俾你的感覺,分別就是要俾錢😂還吃過菜心,太太有吃過蒸飯,這些全部都很好吃,雖然價錢比市中心附近坤記比較貴,不過質素都很好,成餐每樣都係好味既,下次我們會試蘿蔔糕,還有其他粥品,不過要記住粥是5pm 後才有的賣,週日休息的,平日晚上不難找到位坐👍

2021-09-16
  • 韭菜餅,豬紅艇仔粥
  • 牛肉腸
2019-12-05 1727 瀏覽
冇食一排,仍然保持水準,我叫左套餐皮蛋豬骨粥拼手拉牛肉腸粉粥底十分綿,豬骨有好多肉食腸粉皮薄餡靚,有好多莞茜很香口,即叫即整,很用心的一間食肆下次經過的話,一定要encore
冇食一排,仍然保持水準,我叫左套餐皮蛋豬骨粥拼手拉牛肉腸粉

粥底十分綿,豬骨有好多肉食
腸粉皮薄餡靚,有好多莞茜很香口,即叫即整,很用心的一間食肆
下次經過的話,一定要encore
2019-09-07 1232 瀏覽
朋友力推嘅粥品店,梗係要去試吓啦!店入面環境乾淨,唔會太大油煙,最緊要係炎炎夏日下,有涼爽嘅冷氣。有好多街坊都嚟幫襯。叫咗生滾蜆粥、大蝦腸粉同豆漿,腸粉又薄又滑,而大蝦一咬落去,好彈牙,係好明顯感覺到係新鮮蝦!有嗰陣蝦味,仲大大粒!而蜆粥,成碗粥都充滿蜆,好鮮甜!個粥仲好綿。價格方面,見仁見智啦,以粥品黎計係算貴;但以海鮮黎計,又算平喎!本來打算試埋個韭菜餅,但食咗兩樣野已經好飽,下次再試過!好味,值得一試!
朋友力推嘅粥品店
,梗係要去試吓啦!
有好多街坊都嚟幫襯。

而蜆粥,成碗粥都充滿蜆,好鮮甜!
個粥仲好綿。
本來打算試埋個韭菜餅,但食咗兩樣野已經好飽,下次再試過!
好味,值得一試!
大蝦腸粉
生滾蜆粥
2019-09-02
大蝦腸粉
生滾蜆粥
2019-05-26 827 瀏覽
D嘢冇以前咁好食!買左牛肉腸粉,皮太厚,牛肉又硬,好似食緊粉團咁,比起一兩年前,差了好多,又沒有禮貌!不可以問嘢!只有佢講嘢!寸到死,不知是否之前太忙,之後越做越差,越無禮貌,下次絕不去食☹️☹️☹️
原本想帶媽媽嚐嚐咖哩,可是那店卻東主有喜,休息一天,唯有和她吃別的。我跟媽媽說不如多走幾級樓梯,上去光記粥品腸粉美食店吃粥和腸粉,這裡每樣都很好吃,媽媽猶豫數秒,最後都被我說服呢,哈哈。媽媽一上到光記看見超多食客堂食和外賣,馬上覺得應該不錯吧,不然不會人山人海。原本想吃滑雞蜆肉粥的,奈何已售罄,只是開賣了一小時多,足見它的歡迎程度,唯有吃魚腩肉丸粥。原先媽媽問我為何沒有胡椒粉,吃粥大多用來調味,我答這裡的粥不需用胡椒粉提味。媽媽一吃,她大讚粥底綿密鮮甜,並有不少魚肉在粥裡,怪不得不用胡椒粉。另外光記把魚腩骨刺去得七七八八,只有藏在魚中間的大魚刺去不了,吃來方便又甘甜。唯肉丸不是手打,若是手打就完美,個人喜歡吃手製的。不過肉丸咬起來蠻彈牙爽口,整體不俗。驚喜陸續出場,大蝦拉腸很難忽視它的存在,大蝦如乒乓球般大顆,被白滑透薄的腸粉皮包得若隱若現,想迅速一親它的幼滑與彈性,又一道擄獲媽媽歡心的佳餚。最後的韭菜餅完美作結,媽媽大感神奇,光記究竟怎樣把韭菜餃煎至餃皮脆中帶滑,她第一次吃到如此厲害的煎餃。而且迷你的韭菜餃卻藏著無窮的韭菜鮮甜,可口極致,口齒留香。

大蝦拉腸

韭菜餅
大蝦拉腸
韭菜餅
2018-10-29 764 瀏覽
今日媽媽放工個陣心血來潮肚餓想食腸粉 於是帶我去佢話好好食既腸粉 我平時食開個啲都以為好好食 點知依間仲好食 款式又多我地食左個齋腸 原來真係又軟又滑 個腸粉皮一啲都唔厚不過要趁熱食 最好就堂食 但唔太多位 所以我買左外賣翻去都凍左😭😭不過啲醬料唔係咁濃味 !可能要拎多幾包!仲有佢既韮菜餅皮薄餡靚 細細舊 一啖就食哂🤤🤤而且墨魚餅都好彈牙 唔錯!!至於燒賣魚蛋就無咩特別~~ 下次要食下佢既粥特別係菜乾豬骨粥 我去到個陣已經賣哂!
我地食左個齋腸
原來真係又軟又滑 個腸粉皮一啲都唔厚

至於燒賣魚蛋就無咩特別~~ 下次要食下佢既粥
特別係菜乾豬骨粥 我去到個陣已經賣哂
外賣自取
  • 腸粉
2018-09-21 486 瀏覽
炎炎夏日竟然想食粥,但粥檔已經唔係周圍有,搭車經過見到光記有開,之前次次想食都撞正佢休息,今次有開緊係入去食返碗咁耐冇食,牛肉腸仲係好足料,個皮夠哂薄,薄到睇到哂入面飽滿嘅牛肉餡,好似仲多過以前咁,加埋啲混醬,真係世界級🤤有腸當然要有粥,種類太多,都諗左一陣食咩。最後決定食我最愛嘅皮蛋瘦,係久違嘅味道,粥底夠綿,唔似得連鎖店食到底得返水,又夠足料店入面仲有其他小食,但我一個人真係眼闊肚窄食唔到咁多🤕

店入面仲有其他小食,但我一個人真係眼闊肚窄食唔到咁多🤕
2018-04-07 713 瀏覽
這間絕對要推,身為在屯門輾轉多年的小資女,最忘不了就是既好吃又地道卻不是連鎖且不貴的小食店。這間位於屯門景峰站的布拉腸粉店可是超讚的!不論盎飯、綿粥還是布拉腸都是力推的!不過這次我只吃腸粉,畢竟才一個人享有沒辦法吃太多太可惜(>人<;)布拉腸粉的一個特點是很滑身,腸粉軟滑跟酒樓吃蒸粥老久的可不同。第二是這點的腸粉有米香這可是選材的事。而這店不論是齋腸還是牛肉腸都好吃。特別是加粥魚蛋的咖哩汁簡直一絕!魚蛋也是彈彈~有機會一定要來嚐試!誠心推薦!

呢度都開咗好耐喇,男小編成日幫襯,啲姐姐見到佢都會say個hi🤣光記有粥有飯有小食😳之前食過滑雞蜆粥都幾好味😆啲蜆夠大隻又冇沙,而啲雞竟然係鹽焗雞嚟😋(因為外賣返屋企所以冇影相🤣).#魚蛋 ($6一串)#燒賣 ($6)陳皮魚蛋有落去煙煙韌韌咁😆燒賣就係正正常常嘅燒賣😚(唔好打我🤣)不過重點其實係佢嘅咖哩汁😎咖哩味重又夠香辣,食到個口真係有小小痺痺地嘅感覺🤣雖然好辣,但又好上癮要繼續食😌#墨魚餅 ($17 6件)😋好味指數:(7/10)出面煎到微微金黃色咬落去有少少脆,而墨魚餅食落去都幾有彈性,加埋有啲粟米粒係入面更添口感😙
#魚蛋 ($6一串)
#燒賣 ($6)

#墨魚餅 ($17 6件)
😋好味指數:(7/10)
2017-08-30 794 瀏覽
呢間粥店,比較偏遠對於住九龍或者港島區嘅人嚟講比較唔就腳已經光顧左2次,味道都唔錯有小食,有粥品小食有尤魚,韮菜餅,魚旦小食等候時間比較長外賣很多人,店員不是跟單做,做左俾外賣客人先,堂食客人等得比較耐蜆粥好味,新鮮雞粥都好味,無味精總括嚟講,好味環境一般,因為鋪頭太細都無咩服務可言,因為都太忙,無咩人理。
呢間粥店,比較偏遠
對於住九龍或者港島區嘅人嚟講比較唔就腳

已經光顧左2次,味道都唔錯
有小食,有粥品
小食有尤魚,韮菜餅,魚旦
小食等候時間比較長
蜆粥好味,新鮮
雞粥都好味,無味精

總括嚟講,好味
環境一般,因為鋪頭太細
都無咩服務可言,因為都太忙,無咩人理。

20 分鐘 (堂食)
2017-06-24 890 瀏覽
上網見某雜誌介紹呢間粥店,趁星期六晚黎食,好彩唔駛等位。周圍寫住即叫即製,請耐心等候,但落左單後嘢食都好快黎到。豆漿$10: 來貨,唔太甜,都有豆味,夠二人飲。滑雞蜆粥$52: 好夠熱,一入口,哇,好鮮喎,粥濃稠剛好,夠綿滑,睇下啲蜆好大隻,大部分痴住殻唔會甩晒,蜆好鮮嫩,無滾得太耐,雞好滑亦好多件,好味!韮菜餅$18: 細細件,皮薄,煎到脆脆地,韮菜味好鮮,無得頂!煎腐皮蝦卷$22: 好彈牙,蝦味算出,幾好咬口,不過豉油多左少少。蘿蔔糕$16: 煎得比較焦,多粉,少蘿蔔肉,下次唔會食。叉燒拉腸$21: 皮好薄,叉燒餡料多,叉燒切得細碎,味濃,唔會鞋口,係好食既。齋腸$14: 因為叉燒腸皮薄試唔真腸粉個味道,叫多個齋腸,滑得黎有啲黏性。
上網見某雜誌介紹呢間粥店,趁星期六晚黎食,好彩唔駛等位。
周圍寫住即叫即製,請耐心等候,但落左單後嘢食都好快黎到。

豆漿$10: 來貨,唔太甜,都有豆味,夠二人飲。

蘿蔔糕$16: 煎得比較焦,多粉,少蘿蔔肉,下次唔會食。

光記絕對是我在屯門區內最喜愛的其中一間小食店之一,整體小食味道不俗,而且價錢也親民,所以我口癢的時候也會來這裡充當「街坊」一會兒,其實真正街坊是朋友。腸粉是我每次指定必吃,白晢無暇的牛肉腸粉,淋上豉油後顯得油亮,透出誘人的光澤,牛肉份量豐富。略帶甜味的豉油令腸粉更美味,充份展現出腸粉的滑溜,牛肉的鮮嫩,能吃到光記的腸粉真是滿足。光記還真不惜成本,它每一條腸粉裡面都包裹著滿滿的叉燒,密鋪整條腸粉,皮薄絲滑的腸粉加上鹹鹹甜甜的叉燒,飽滿又可口。為免受不了咖哩的辣,朋友已先點定一瓶豆漿待命,慎防待會太辣不可即時解辣。儘管光記的咖哩魚蛋與豬皮辣得起勁,每次來還是會點它來吃。充滿彈性的咖哩魚蛋,爽脆中帶點軟滑的豬皮,滿口咖哩辣勁擴散開來。我非常欣賞咖哩香辣味,尤其豬皮,魚蛋吸滿咖哩汁精華時,不可言喻的刺激。花枝餅剛煎好很燙很香,而且煎得剛剛好金黃色的,有的店鋪煎到黑掉,從花枝餅外表評分已很讚。花枝餅吃起來很脆富彈性,而且內裡還藏著香甜的粟米,滋味很不錯。
牛肉腸粉
叉燒腸粉
豆漿
咖哩魚蛋,豬皮
儘管光記的咖哩魚蛋與豬皮辣得起勁,每次來還是會點它來吃。
牛肉腸粉
叉燒腸粉
2016-12-24 1157 瀏覽
我一直都很想試試光記粥品腸粉,可是數次碰壁~ 第一次來的時候十分早,因為正常也會吃粥品作早餐,不過這裡竟然沒有早上營業😲第二次來則選擇中午時份,本著同樣道理,當然也吃不到。所以我看看它的營業時間,天啊,原本要下午3時才營業,於是今天我「三顧光記」,4時左右來到。不少食客都問何時有粥品與腸粉售賣,我在想不是隨時都可以吃到嗎🤔老闆說要5時才有賣,那時我有點愕然😱為了吃這腸粉與粥品,我只好挨著肚餓,等待5時的來臨~ 我始終挨不了肚餓,4時52分衝進店裡,先吃小食後吃粥。先來咖哩魚蛋與牛柏葉辣魚蛋挺有彈性,咬起來還有彈牙感覺,辣的勁道在嘴裡蔓延散開,香氣從第一口吃下就讓人久久無法忘懷。爽口的牛柏葉吸附咖喱醬汁,一入口咖喱味道濃郁,帶有微微鹹味和辣度,作為咖哩醬汁非常夠味,讓味道更有層次。光記粥品腸粉的皮蛋豬骨粥~😍光記所以5時才賣粥品,原來因為它要熬煮豬骨粥底,要花時間,難怪要5時才開賣呢~不管豬骨還是皮蛋每樣食材都不馬虎,粥底裡散發濃香的豬骨香味,軟綿無比。不要看這不起眼的蔥花粥,裡頭的豬骨肉可是入口即化超級綿密,口感非常軟嫩 熟度拿捏得恰到好處,不用靠薑絲調味就很美味,整碗吃完暖心也暖胃。
先來咖哩魚蛋與牛柏葉
皮蛋真材實料,亮麗的雪花,味道不單調。
吃粥當然要配腸粉,我這個腸粉控說的。想不到光記給我意想不到得驚喜,腸粉皮薄亮透,牛肉內餡清晰可見,腸粉皮滑嫩得無話可說😍牛肉鮮甜飽滿,豉油沒有不死鹹,且富少許甜香,十分讚👍
朋友聽我連聲讚好腸粉,她也來一盤叉燒腸粉,吃完她也讚口不絕,除讚它的腸粉的滑度及彈性,還說叉燒肥瘦得宜,叉燒蠻香,可以下次與家人再來品嚐。
朋友小食選了迷你可口的韮菜餅,其小巧一口可吞😌韮菜餅外層煎得薄脆香口,裡面塞了滿滿滿的韮菜餡料,爽脆不油膩,當然一定要趁熱吃才能吃到它的美味。
光記粥品腸粉除了粥品和腸粉出色之餘,小食也不遜色,我絕對再會光臨。😎