2019-12-30 792 瀏覽
發現石門依間素食店好高質 !素食款式包羅萬有,仲整得好有心思。仿真度高又大大份!手工海南雞飯 $78外型整得真係好似油雞😂😂其實啲肉係腐皮卷黎既!塊光塊既「雞皮」就係類似蒟蒻既野🤔食落當然就唔似真雞啦,但係一層一層既口感好好,食落厚實又富豆香。個油飯有啲薑黃香,就咁食到已經好好食囉。仲要配有海南雞必配既3款醬料同沙律,夠曬誠意!未來肉醬扁意粉 $78肉醬係由有名既Beyond Meat 整成,食過素食既朋友一定認識,口感同味道就好似真肉醬咁。肉醬份量好澎湃,啖啖多醬都無問題💋扁意粉既軟硬適中,掛曬醬汁超好食呀。第二次黎到,試埋佢漢堡。🍔安格斯牛肉漢堡 $78 (+$10跟餐)喂真心唔錯喎,大大份得黎,佢既素肉真係做得好好。食到外層係焦脆既口感,入面舊肉又有啲juicy。麵包夠扎實渾圓,唔係嘉頓淋頹包。整體既醬汁同配料比較簡單,無果種令你想一口接一口既惹味,但我諗去食素既人會偏向鐘意依份簡單。跟餐會有埋沙律、薯條同野飲,咁抵緊係擺低十蚊跟機!薯條原來係蕃薯條mix薯仔條,我覺得蕃薯條正過薯條,個薯味香啲出啲😋🍛黑椒牛肉飯 $66繼續素曬佢啲牛牛🐮只能說依個根本係惹味版既KFC磨菇飯黎!!

手工海南雞飯 $78

未來肉醬扁意粉 $78

第二次黎到,試埋佢漢堡。

🍔安格斯牛肉漢堡 $78 (+$10跟餐)

跟餐會有埋沙律、薯條同野飲,咁抵緊係擺低十蚊跟機!

🍛黑椒牛肉飯 $66

繼續素曬佢啲牛牛🐮只能說依個根本係惹味版既KFC磨菇飯黎!!個汁有九成似,但係就香辣好多,唔食得辣既要考慮下。
豆肉整成既牛肉片好仿真,連啲纖維都整曬出黎,所以話我真係好鐘意食素,每一道菜都好有趣。
而且佢牛肉片份量好多,連啲白飯都好好食,有少少似日本米🍚
2019-12-01 850 瀏覽
同事介紹下試食左哩間於商場內唔太起眼的素食餐廳,但佢既食物非一般的素食餐單,是似肉食的素食餐。我感到驚喜的是佢既素肉真係造得好好,好似樣亦好好味。同事叫了個海鮮麵,仿魷魚是蒟蒻造的,我試了一口,相當有口感。仿魚蛋口感同味道亦很特別,似是菇味,又似是蛋腐,說不出個清楚。到我點的牛肉漢堡,你會食得出不是牛肉味,但又似肉的味道,真的很難形容,不仿一試,但是是好味的。店面裝修很簡樸,小小的店,牆上掛了幾幅有趣的畫。
我感到驚喜的是佢既素肉真係造得好好,好似樣亦好好味。
店面裝修很簡樸,小小的店,牆上掛了幾幅有趣的畫。
素安格斯牛肉漢堡
2019-11-28
5 分鐘 (堂食)
素安格斯牛肉漢堡
2019-11-13 892 瀏覽
記得第一次開acc 寫食評就係寫【入麵】因為好好食,而且服務態度好好,所以好想比多d 人知道 (好鐘意食鹽酥雞)❤️知道佢係石門京瑞開埋分店(同一商場,不同層數),係新派素食,真係好開心😆素蟹粉烏冬,像真度高。素魚球有口感,而且彈牙💋喇沙海鮮湯,有素蝦、素魷魚、豆腐。再配擔擔麵~ 好豐富👍🏻好鐘意食呢個串燒雞,好香口🤤仲有其他款式❤️良心小店,老闆服務態度好,幫襯過幾次(入麵 &入素),見佢都成日虛心問客人意見,睇吓有咩改善地方👍🏻 淨係呢一點都值得一再支持💕而且食物味道好,真心值得推介~

素蟹粉烏冬,像真度高。素魚球有口感,而且彈牙💋

喇沙海鮮湯,有素蝦、素魷魚、豆腐。再配擔擔麵~ 好豐富👍🏻

好鐘意食呢個串燒雞,好香口🤤
串燒雞

仲有其他款式❤️

而且食物味道好,真心值得推介~

串燒雞
2019-11-04 622 瀏覽
又到了在石門發掘新地方的時候,這次挑選的是素食舖,能在香港吃到的新式素食舖實在少之又少,而且在平時吃的午餐晚餐中,實在太多肉及油了,有時亦會令到吃不消的,所以偶爾亦會想吃吃素食,幫助清腸胃呢👍🏻 當然這間餐廳吸引我的,還是店外的連儂牆,每張紙都是每位真香港人用心寫下的心意💝,亦令我駐足了看畢每一張紙 餐牌中的美食都比較多元化,有西餐、中菜、和風以及馬拉等的都可以選擇,而且相片的外貌吸引,很多都想試試。雖然很多時候去到素菜館都會比較想叫一些素肉的菜式,來試試素肉像不像真肉,不過今次還是被菇類的吸引了,其他還是有待之後再嚐試吧 🥢松露野菌天使麵 $98其實這個套餐以價錢來說還是有點小貴,天使麵的軟硬度煮得剛好,而且野菌味非常濃郁,但有點美中不足的是白汁實在太少了,令到天使麵有點乾,如果多些白汁多些野菌整碟意粉會更好;另外值得一讚的是雖然沙律菜和天使麵有點不相襯,但廚師把沙律菜分開了,令到客人都可以食到足夠的菜🥗,滿足了客人想要多菜的意願 這次叫了個套餐,加了7-up🥤以及一個野菌味的湯,這個湯就非常好喝,非常有足夠的野菌味,味道非常濃郁,令人有種一喝便像吃了很多野菌在口中的感覺呢! 雖然餐

🥢松露野菌天使麵 $98

雖然餐廳有點小貴,但還是希望大家光顧有良知的店舖,令他們知道香港還有希望💫
2019-10-27
2019-10-08 835 瀏覽
天地堂有四個鐘 所以去遠啲食去左石門嘅京瑞廣場~嗰邊都有幾多食肆支持香港人嘅都有唔少😆今次去左入素😋無論係食肉獸定素食者都滿足到~價錢合理 可以睇下menu🤟🏻➖➖➖純素burger $62 (set)配薯條、沙律同飲品💛➖➖➖1️⃣沙律幾新鮮 有幾多麻醬香濃芝麻味 而且食到芝麻口感➖➖➖2️⃣薯條有兩款分別係番薯條同薯條炸得剛好 外脆內軟而番薯嗰款有種甘甜嘅味覺得份量可以有更多➖➖➖3️⃣純素burger 包面同底幾脹卜卜唔會因為太多汁而腍左、塌左入面都有啲冬菇片 頗juicy 塊扒同以往食開嘅素burger幾大分別!樣貌似肉餅 口感有少少似蔬菜餅頗綿密 唔會好乾硬!塊扒幾厚而且頗特別🤭➖➖➖分數:7.6/10➖➖➖📍入素沙田石門安群街3號京瑞廣場1期2樓237號舖➖➖➖

天地堂有四個鐘 所以去遠啲食
去左石門嘅京瑞廣場~
嗰邊都有幾多食肆
支持香港人嘅都有唔少😆
今次去左入素😋
無論係食肉獸定素食者都滿足到~
價錢合理 可以睇下menu🤟🏻
➖➖➖
純素burger $62 (set)
配薯條、沙律同飲品💛
1️⃣沙律
而番薯嗰款有種甘甜嘅味
覺得份量可以有更多
3️⃣純素burger
包面同底幾脹卜卜
唔會因為太多汁而腍左、塌左
入面都有啲冬菇片 頗juicy
塊扒同以往食開嘅素burger
幾大分別!
樣貌似肉餅 口感有少少似蔬菜餅
頗綿密 唔會好乾硬!
塊扒幾厚而且頗特別🤭
分數:7.6/10
📍入素
沙田石門安群街3號京瑞廣場1期2樓237號舖
純素burger
純素burger
2019-10-07 651 瀏覽
上星期因交通問題,到店已預備關門。老闆好好人,見到我們光顧做埋我們生意而且沒有催促的壓力。昨天生日再去幫襯,店舖雖小但感覺濃濃的人情味,𣎴單食物水準高而且價錢相宜,這店變了我們一家的食堂。
上星期因交通問題,到店已預備關門。
老闆好好人,見到我們光顧做埋我們生意而且沒有催促的壓力。

慶祝紀念
生日
2019-10-02 499 瀏覽
以我所知,沙田得一間比較傳統嘅素食店喺禾輋廣場,同埋另一間小店喺愉翠苑街市裏面,但要賣相及質素都要好嘅,終於喺石門發現到啦!太好了😍入素係類似cafe式嘅餐廳仲要有新豬肉,想慢慢由食肉改食素嘅入門人士,或者間中食素嘅人士,真係可以考慮一下,絕對係一個好好選擇。👍🏻海南雞飯好鬼似😂但唔記得影相😆餃子烏冬配吉列豬扒又係好好味😋希望可以多啲類似呢一種嘅餐廳喺沙田開多幾間就好啦!沙田太少素食啦!希望沙田多啲素食選擇

海南雞飯好鬼似😂但唔記得影相😆
餃子烏冬配吉列豬扒又係好好味😋

希望可以多啲類似呢一種嘅餐廳喺沙田開多幾間就好啦!

沙田太少素食啦!希望沙田多啲素食選擇
2019-09-12
2019-09-29 437 瀏覽
石門最近新開咗間素食餐廳,雖然店仔細細,但勝在食物好味😋😋而且全部都不含五辛👍🏻 入素小拼盤 $58(有咖哩角×2, 炸素雞×2, 沙嗲牛肉串燒×2, 沙嗲雞肉串燒×2, 炸薯條同炸蕃薯條)沙嗲汁好惹味,炸蕃薯條好特別🍠,甜甜地,外脆內軟咖哩汁配手抓餅 $45手抓餅熱辣辣煎起,香噴噴配咖哩汁,一流👍🏻 手功海南雞飯 $68跟餐有油飯🍚,香菇湯同花茶/罐裝飲品。佢個油飯好好味,食到有薑味,但係又見唔到有薑,個海南雞同平時食d素雞明顯唔同,唔知點整到好似真係有塊雞皮咁🤔,呀媽話個飯好食到要叫多個淨油飯($20) 😂安格斯牛肉漢堡 $78🍔🍔跟餐有沙律,薯條&蕃薯條,飲品。好耐無食過佈滿芝麻ge漢堡包了,漢堡包烘過,漢堡扒用新豬肉做成,加埋蕃茄,半融芝士,生菜,個口要大大個先可以一啖食晒成個漢堡包呀😂😂 咖哩吉列豬扒飯 $62🍛🍛個咖哩汁同平時甜甜ge咖哩唔同,呢個辣辣地好惹味,個吉列豬扒炸得好脆配埋燕麥飯,即刻好健康咁呀~😆 未來肉醬意粉 $78🍝🍝個肉醬(新豬肉) 酸酸甜甜,同意粉好夾,好中意呢個意粉呀 !! 😍😍 馬拉喇沙海鮮湯配擔擔醬拌冷麵 $68好少食齋ge 喇沙加擔擔麵好新鮮ge
入素小拼盤 $58
沙嗲汁好惹味,炸蕃薯條好特別🍠,甜甜地,外脆內軟
咖哩汁配手抓餅 $45
手抓餅熱辣辣煎起,香噴噴配咖哩汁,一流👍🏻
手功海南雞飯 $68
安格斯牛肉漢堡 $78🍔🍔
咖哩吉列豬扒飯 $62🍛🍛
未來肉醬意粉 $78🍝🍝
馬拉喇沙海鮮湯配擔擔醬拌冷麵 $68
好少食齋ge 喇沙加擔擔麵好新鮮ge配搭,個喇沙食落有好香椰奶味,又有d辣,好刺激呀😝

一次真係試唔晒佢d野食呀,下次再去試埋其他野先😋😋😋
2019-09-14 506 瀏覽
入素好貼切的名字,好就由我這個素食者,帶食肉獸家人齊齊試新野。這間店開了一段時間,冇特別想過來,上網做足功課,來試下這裡出名的海南雞飯 ——我喜愛的,好真下,原來是腐皮做的, 配薑蓉非常好味,yummy yummy !純素漢堡好難得沒有素肉,口感幾好 ,😋😋😋植物肉都怕怕!好彩冇!口水雞微辣,幾惹味 !食得辣的要試小拼盤最啱我這個為食妹,樣樣都想試黑椒牛肉飯黑椒汁幾特別,甜甜地桂花义燒,略硬一點話梅涼瓜,幾好味,不太苦今晚好滿意,這間店啱素友同食肉獸 gathering .大大份,超抵食,黑洞胃😋😋薯條沙律 balance 得好好,唔怕太熱氣仿真度極高

純素漢堡
好難得沒有素肉,口感幾好 ,😋😋😋植物肉都怕怕!好彩冇!

口水雞
微辣,幾惹味 !食得辣的要試

小拼盤
最啱我這個為食妹,樣樣都想試

黑椒牛肉飯
黑椒汁幾特別,甜甜地

桂花义燒,略硬一點

話梅涼瓜,幾好味,不太苦

今晚好滿意,這間店啱素友同食肉獸 gathering .

大大份,超抵食,黑洞胃😋😋

薯條沙律 balance 得好好,唔怕太熱氣

仿真度極高

2019-09-11
2019-09-11 327 瀏覽
今日飯聚去呢間,1. 沙律碗,揀油醋汁 - 太多醋,好酸,無油。2. 海南雞飯 - 像真度一流,碟頭大,用腐竹做,唔係假肉,可惜個汁太甜,整體無咩特別,但影相一流3. 雞肉串燒係菇,唔係假肉,ok嘅4. 素义燒似素齋5. 芝麻醬秋葵合計$210, 3人份量,價錢ok整體食物一般。食到最後店長有出嚟問意見,聽到即刻通知廚房要改善,態度抵讚。 menu 有寫明邊啲係純素,方便選擇。都會再去。
今日飯聚去呢間,
1. 沙律碗,揀油醋汁 - 太多醋,好酸,無油。
3. 雞肉串燒係菇,唔係假肉,ok嘅
4. 素义燒似素齋
5. 芝麻醬秋葵
合計$210, 3人份量,價錢ok

純素海南雞飯
2019-09-11
2 分鐘 (堂食)
2019-09-03 391 瀏覽
昨晚跟夜校同學仔出來食飯聊天. 我鍾意去石門. 因為人唔太多. 又多選擇. 坐得又比較舒服. 入素此新鋪開左一段時間. 都未幫襯過. 所以今日就入去試一下. 叫左2個晚餐. 一人一個. 個侍應女生好GREEN. 好NICE. 所以好舒服. 我地叫左一個 安格司牛肉漢堡(素) 同 一個 黑松露野菌天使麵.個漢堡來到. 我地都講... 咁似真既... 唔係素來既呀麻.... 切開個包既感覺都好似係肉咁... 食落去... 嘩! 個包好軟熟..好輕怡既感覺. 個包有天然應有既味道. 唔太多花巧野.個漢堡... 好熱.... 脆邊呀. 咬落去有 "趙"口.  好驚喜.... 正!D沙律菜...好新鮮. 好正...... 食完好開胃. (同學仔最近胃口不多好. 但食左沙律菜都舒服左好多) 仲有...另一驚喜係... 薯條... 佢地有兩隻味道....一是普通薯條, 另一種是蕃薯條.... 蕃薯條好鮮甜! 好好味, 好脆. 個天使麵好大碟. 淡淡的野菌味. 加上大份量的沙律菜. 加上紫菜豆腐湯. 每人還有一杯飲品.兩個女孩子...我地食唔哂. 最後包左半碟天使麵... 我這幾年一直有睇中醫. 有時

蕃薯條好鮮甜! 好好味, 好脆.

兩個女孩子...我地食唔哂. 最後包左半碟天使麵...

我這幾年一直有睇中醫. 有時唔覺意食錯野.... 個晚就會好唔舒服.
今次這餐回去.... 晚上好舒服. 也沒有瞓唔著. 而且新派素食. 的確有一些新的驚喜.
安格司牛肉漢堡(素) + 黑松露野菌天使麵
2019-09-02
安格司牛肉漢堡(素) + 黑松露野菌天使麵
  • 安格司牛肉漢堡(素)
  • 黑松露野菌天使麵
2019-08-12 593 瀏覽
今日食左個口水素雞,其實真係幾好食,食到剩返一舊先記得影相。我鍾意佢係腐皮素雞,唔係果d假肉。佢仲好有心機,用澄麵整左疑似雞皮,我未食過真雞唔知似唔似,但口感係幾好。口水汁麻麻香香唔係好辣,其實仲有花生粒,不過俾我食哂!下次可以再泥試其他素菜!
口水素雞
口水素雞
2019-08-11 655 瀏覽
第一次寫食評, 全因"入素"這間食店給我們的驚喜.約左朋友去石門. 在商場的一角, 地方不是很大, 但食物和價錢都十分出色.我們最喜歡 "海南雞飯"  飯香(唔油)之餘, d雞做得好似, 連雞皮都有, 好味其次推介 "咖哩手抓餅", 媲美我在台北永康街食過的串燒都好好味 (encore 左兩次)我太太食左個 "和風定食", 味道不太濃, 剛剛好. 又有跟梅子涼瓜, 幾 refreshing由於碟海南雞飯好好食, 追加 "口水雞", 唔算好辣, 幾惹味價錢好合理, 自己睇, 會再番食
第一次寫食評, 全因"入素"這間食店給我們的驚喜.

海南雞飯

其次推介 "咖哩手抓餅", 媲美我在台北永康街食過的
咖哩手抓餅

串燒都好好味 (encore 左兩次)
牛 羊 串燒

和風定食

梅子涼瓜

口水雞

價錢好合理, 自己睇, 會再番食
2019-08-10
午餐
  • 海南雞飯
  • 咖哩手抓餅
  • 串燒
  • 口水雞
2019-07-17 732 瀏覽
之前睇過個電視節目講食素搞到心旭旭想喺屋企附近搵素食餐廳,不過中式素食餐廳太多,想試下西式嘅。餐廳新開張無耐,有85折優惠就同老公去試下 。除咗晚餐仲有啲散叫小食,適合多人分享,不過我哋淨係嗌咗兩個晚餐都好夠飽。咖哩吉列豬扒飯($88)含蛋奶。飯面有麥皮,好細心。仲有薯條同蕃薯條,番薯條好甜。素豬扒係新豬肉產品,睇落同食落都有少少午餐肉嘅感覺。咖哩係東南亞風味,有椰汁味唔係偏甜嘅日本咖哩,令成碟餸加分不少。配香菇豆腐素湯。有好濃菇味,唔錯。日式海鮮漢堡($88)含蛋奶。配沙律同薯條。包面同包底都充滿白芝麻,好香口。入面有沙律菜,素魚柳,芝士,素蝦,素魷魚圈。素魷魚口感同真魷魚好似。整個包味道來源來自沙律醬,所以味道非常ok。總結係,兩味餸菜都好高質素,炸粉唔會太厚,薯條有兩款可見心思,下次會試埋佢其他推介。

配香菇豆腐素湯。有好濃菇味,唔錯。

⚀入素的位置石門這地方,對大部分朋友來說,都有點偏遠。幸好,在馬鐵石門站下車後,發現入素所在的京瑞廣場,就在石門站C出口對面,只是數步之遙🚶‍♂️🚶‍♀️。對於在鐵路沿線的朋友來說,前往入素,不用太多腳力,只要把自己「交託」及港鐵列車🚇便可以了。⚁入素的食品看過朋友們的介紹,「海南雞飯」是現時頗受好評的選擇。這道食品中的🐔,「雞皮」由燒賣皮代替,而「雞肉」則由腐皮化身而成。在「仿雞度」方面,「雞肉」和「雞皮」兩者是微微黏着的,可看出店方的💖思。而味道上,正常的說,腐皮味道當然是淡淡的,最重要是口感夠滑就好。要增加腐皮對味蕾👅的衝擊,醬油的輔助實在不可或缺。泰式辣醬和甜鼓油是其中的兩款調味料,這次品嚐「雞肉」時,首尾兩端分別蘸上辣醬和甜鼓油,入口時,由微甜而微辣,是不錯的食法。至於所謂的「試伏」之選,是因為早前曾有朋友說過,漢堡質素不太🆗️。今次就揀選了「安格斯牛肉漢堡」🍔,用「漢堡三分法」來試試味道如何:先吃麵包➕沙律醬➕菜,沙律醬塗滿在包上,份量足夠,麵包的軟硬度亦適中;次嚐蕃茄➕芝士,蕃茄入口,頗為清爽;最後細味「安格斯牛肉」,素肉的味道甚濃,更聽到有位顧客說,素肉的口感和平時的肉食甚為
⚀入素的位置

⚁入素的食品

次嚐蕃茄➕芝士,蕃茄入口,頗為清爽;

最後細味「安格斯牛肉」,素肉的味道甚濃,更聽到有位顧客說,素肉的口感和平時的肉食甚為相似。

總括來說,「安格斯牛肉漢堡」的味道不錯😋,沒有「中伏」感覺。喜歡漢堡的朋友可以一試。