2019-12-30
發現石門依間素食店好高質 !素食款式包羅萬有,仲整得好有心思。仿真度高又大大份!手工海南雞飯 $78外型整得真係好似油雞😂😂其實啲肉係腐皮卷黎既!塊光塊既「雞皮」就係類似蒟蒻既野🤔食落當然就唔似真雞啦,但係一層一層既口感好好,食落厚實又富豆香。個油飯有啲薑黃香,就咁食到已經好好食囉。仲要配有海南雞必配既3款醬料同沙律,夠曬誠意!未來肉醬扁意粉 $78肉醬係由有名既Beyond Meat 整成,食過素食既朋友一定認識,口感同味道就好似真肉醬咁。肉醬份量好澎湃,啖啖多醬都無問題💋扁意粉既軟硬適中,掛曬醬汁超好食呀。第二次黎到,試埋佢漢堡。🍔安格斯牛肉漢堡 $78 (+$10跟餐)喂真心唔錯喎,大大份得黎,佢既素肉真係做得好好。食到外層係焦脆既口感,入面舊肉又有啲juicy。麵包夠扎實渾圓,唔係嘉頓淋頹包。整體既醬汁同配料比較簡單,無果種令你想一口接一口既惹味,但我諗去食素既人會偏向鐘意依份簡單。跟餐會有埋沙律、薯條同野飲,咁抵緊係擺低十蚊跟機!薯條原來係蕃薯條mix薯仔條,我覺得蕃薯條正過薯條,個薯味香啲出啲😋🍛黑椒牛肉飯 $66繼續素曬佢啲牛牛🐮只能說依個根本係惹味版既KFC磨菇飯黎!!
手工海南雞飯 $78
未來肉醬扁意粉 $78
第二次黎到,試埋佢漢堡。
🍔安格斯牛肉漢堡 $78 (+$10跟餐)
跟餐會有埋沙律、薯條同野飲,咁抵緊係擺低十蚊跟機!
🍛黑椒牛肉飯 $66
繼續素曬佢啲牛牛🐮只能說依個根本係惹味版既KFC磨菇飯黎!!個汁有九成似,但係就香辣好多,唔食得辣既要考慮下。
豆肉整成既牛肉片好仿真,連啲纖維都整曬出黎,所以話我真係好鐘意食素,每一道菜都好有趣。
而且佢牛肉片份量好多,連啲白飯都好好食,有少少似日本米🍚