5月27日約咗前政府部門上司食晚飯,因之前都係食海鮮所以今次呢餐决轉吓口味食小菜,從傳媒得知此食肆嘅小菜有不俗水準,所以就到此用膳,是晚我和靚媽及前上司两夫婦合共4人,共點了五款小菜及一窩蚝仔肉鬆粥,所點小菜包括有,鷄旦焗魚腸,三鮮炆骨髓,白肥鵝腸呢三個現時在一般飯店,甚少供應傳統小菜,再加上涼瓜炒牛肉和通菜炒鮮魷呢兩個尋常百姓家小菜,真係估都估唔到在這五款小菜中,此店做得味道最差嘅竟是呢兩個平凡小菜,唔講得難食但一定唔會係好食個隻,至於個白肥鵝腸及三鮮炆骨髓都有上佳水準,可以講好食,講到全晚最正嘅食品,就一定係個砵鷄旦焗魚腸,直情係可以用好好味呀呢句對日來形容呢樣傳統小菜,若閣下來此店食晚飯,冇點呢款菜就係走寶
2021-12-31 1450 瀏覽
今晚於紅磡食潮州菜,一坐低即送上免費的潮州三寶:鹹酸菜、菜脯、花生,餸啤酒一流。我們兩個人點了滷水鵝片、蒜蓉炒豆苗及韮菜豬紅。雖然是免費,不過潮州三寶味道不錯,特別是鹹酸菜,越吃越開胃。蒜蓉炒豆苗很大碟,炒得不太多油,難得。滷水鵝片有點肥,滷水的八角味很香,鵝肉入味。韮菜豬紅份量很足,特別是韮菜,比其他地方的韮菜豬紅明顯地多。
蒜蓉炒豆苗很大碟,炒得不太多油,難得。
滷水鵝片有點肥,滷水的八角味很香,鵝肉入味。
2021-12-20 880 瀏覽
街市上面的熟食中心除咗環境差啲之外,其實都幾平靚正Yeah架,我就好鍾意呢間位於紅磡街市上面熟食中心嘅呢一間潮州打冷,今晚一個人黎,好毒,不過唔通一個人就唔出得街食飯咩?!叫咗個細嘅滷水拼盤再加個潮州白粥,才$90左右。一個人食飯最麻煩就係叫餸,因為兩碟又太多一碟又好似唔係好夠,所以叫滷水拼盤就最好,一碟餸有豬大腸、橙色墨魚、豬腩肉、滷水豆腐、生腸、豬耳仔同埋滷水蛋,我很喜歡。佢個滷水豆腐最正,好滑,其他的都ok,滷水汁都好味,又唔會太鹹,餸潮州粥就Perfect。
2021-09-09 1524 瀏覽
最近食2次打冷,另一間食完都幾滿意同大家分享下!呢間位於市政大樓既隱世打冷小店菜式如下 滷水鵝片 炸蝦餅 酥炸雞軟骨 蠔仔粥鵝片起肉每片都係相同厚度,滷水香又濃散發淡淡滷水清香炸鮮蝦餅 第一眼睇仲以為係麥樂雞 食落個皮好脆之餘蝦肉好鮮香仲好彈牙酥炸雞軟骨,都係用黎配啤酒飲既小食,味道帶點椒鹽味,香口惹味又脆口蠔仔粥,放滿蔥花蠔仔肉碎,湯多過飯,近似食緊湯飯,有少少胡椒香味食落幾好食 蠔仔新鮮唔腥好鮮味呢間真係朋友帶先識路食 同埋好食!值得試下!兩合海鮮火鍋飯店紅磡市政大廈2樓2/F, Hung Hom Complex, Hung Hom評分7/10平均消費$200
最近食2次打冷,另一間食完都幾滿意同大家分享下!
呢間位於市政大樓既隱世打冷小店
菜式如下 滷水鵝片 炸蝦餅 酥炸雞軟骨 蠔仔粥
鵝片起肉每片都係相同厚度,滷水香又濃散發淡淡滷水清香
 蠔仔新鮮唔腥好鮮味

呢間真係朋友帶先識路食 同埋好食!值得試下!

兩合海鮮火鍋飯店
紅磡市政大廈2樓
評分7/10
平均消費$200
2021-07-17 1387 瀏覽
食物與人一樣,層面可以很廣闊。我喜歡細味人生,可以嘗試奢華美食,也可以享受喧嘩老粗大排檔味道。說實話,大排檔的鑊氣夾雜地道港式粗口這個化學作用在任何世界角落都找不到這種親切。朋友打電話訂枱,大叔一句:「邊L個周生」,這種林雪式回應,電話也不需要留下,乾淨俐落,你會不以為然。道德L請行開,聽不慣只是這裡不適合你而已。椒鹽系列每次來一定必點。無論椒鹽九肚魚或椒鹽鮮魷都外脆內軟,不厚的炸漿加上一流炸功,非常香口。炸油一咬上口便知新鮮而不是千年油,油泡得久炸出來通常是偏黑的object。這道菜配啤酒簡直一絕!以前不吃鵝腸、現在也不介意放入口。鵝腸爽口彈牙,不會灼得太久沒有變硬,而最重要這裡鵝腸每次也洗得很乾淨,配上辣椒豉油,碰撞出火花,為打冷其中必選。芝士龍蝦伊麵- 香濃澎湃的芝士汁有如岩漿一樣,絕不吝嗇,與不算肉味濃的龍蝦拼在一起,淺嚐數口便不覺膩。乾煎桶蠔及黑椒牛仔骨這兩道濃味菜,一塊剛剛好,只是連續數度濃味菜衝擊着我的味蕾很容易變得麻木。來過多次,個人覺得這裏的生炒骨炒得香口,清爽酸甜令人胃口大開,反而黑椒牛仔骨可以不試。看似平平無奇的椒絲腐乳通菜,在座精於廚藝的「邊L個周生」提到炒菜需

看似平平無奇的椒絲腐乳通菜,在座精於廚藝的「邊L個周生」提到炒菜需要有非一般的技巧,能炒得顏色翠綠,不過火而不偏黑,還依然保持口感脆不會過腍,這些技巧兩合so far都做到。

來過這裏多次,油鹽浸筍殼是出名的,但我不懂欣賞;東風螺反而沒有沙,有鮮甜清爽味道;滷味拼盤沒有死鹹,妙不可言!喜歡吃潮式打冷不容錯過。

大排檔,只要調整自己視覺,體驗地道風味,絕對是實過於名,是與老粗朋友暢飲一番,來過身心平衡的好地方,值得一試!

2021-07-12
  • 椒鹽鮮魷
  • 椒鹽九肚魚
  • 鵝腸
2021-06-12 927 瀏覽
琴晚心血來潮想食打冷!於是等男朋友放工後,就黎左呢度食喇!呢間打冷係我由細食到大,都好多年喇起碼1x年!近幾年我搬離左黃埔,所以有啲掛住佢特意返去食!兩個人嗌左3餸,第一碟係鹵水紅腸墨魚。佢有好多鹵水拼盤選擇,例如生腸鵝腸etc..自己可以單點雙拼又得~任你嗌~碟野墊底今次用左芽菜,老實講有啲失望😔之前都係鹵水豆腐墊底的,唔知今次係咪無哂豆腐定佢轉左啦~紅腸就無咩特別正正常常,墨魚就爽口有味 一啲都唔會硬到𡁻唔到!不過今次墨魚數量略少!然後就上埋椒鹽魷魚。以前都未喺度嗌過椒鹽魷魚,今次第一次食。個炸粉我覺得略嫌有啲多,同埋唔知點解會連埋啲辣椒仔一齊炸埋😂 個魷魚本體就好食嘅,係咬得開,唔係好難咬果隻~ 呢碟都ok ge!個金銀蛋浸時菜就正正常常無咩特別囉。呢碟無咩comment ,好多菜囉 一男一女都食唔哂😂間野位於紅磡街市樓上熟食層,所以唔好expect 環境會有幾衛生。不過整層呢間佔大部分客人都係幫襯佢,加上乞立左咁多年我由父母細過帶我黎食,足以證明佢係一直有捧場客。如果唔介意餐廳環境嘅時候,呢間打冷不妨一試,價錢尚算便宜。

2021-06-11
10 分鐘 (堂食)
人氣長龍大排檔,原來在疫情期間都仲係要排隊,勁s.👍,已多次幫襯 永無失望。有獲氣之餘又大大碟熱辣辣,今次四人叫左五餸,豉汁蒸大鱔,蒜蓉開邊蝦,腐乳炒通菜,鹵水大腸墨魚,京都骨,好味易送飯👍👍👍👍
豉汁蒸大鱔
豉汁蒸大鱔
2021-03-18 837 瀏覽
舊同事吹雞飯聚提議去紅磡一家食店叫兩合,很久沒有吃港式風味小炒,那就去試試。原來是在政府街市二樓的食店,很地道港式風味,有潮州美食,也有海鮮,似乎很不錯。很久沒有像這樣啤一啤了,坐下了立刻上一桶啤酒,老闆說今天有花竹蝦,那就先來一碟吧,再來一味潮式鵝片,再多叫一味薑葱鮑魚煲,付乳通菜。花竹蝦是海捕的,在外邊吃在我記憶中已很久以前的事,肉質比我想像中有不一樣,似乎size再要細一點會更爽口,鮑魚的肉質,跟我上次去三聖邨的也有些不一樣,這的沒有那麽爽口,還有最傳統的潮州鵝片,這個是在香港最容易吃得到的菜式,當然比較不容易有排位,鵝片份量還可以,但肉質偏向有口,喜歡這個口感的人相信是不錯的選擇,但普遍這些食店的口味比較偏向重味道,吃完當晚回家要喝兩大杯水。吃完口渴的話,我個人會很抗拒,返吃指數是50/50!
薑葱鲍魚
花竹蝦
潮式鹅片
2021-03-17
2020-05-20 1529 瀏覽
忽然想食下潮州野,search下附近,就出現了呢間,於是就去了。點了蠔餅、韭菜豬紅,另外叫了粟米魚肚羹。蠔餅D蠔都算新鮮,不過就細粒D,粉漿比例OK。韭菜豬紅都好食,不過就略嫌韭菜少咗D,當然豬紅係多嘅。粟米魚肚羹正正常常啦,無乜意見。整體唔錯,價錢亦合理。
蠔餅

韭菜豬紅都好食,不過就略嫌韭菜少咗D,當然豬紅係多嘅。
韭菜豬紅

粟米魚肚羹正正常常啦,無乜意見。
粟米魚肚羹

整體唔錯,價錢亦合理。
2020-05-14
蠔餅
韭菜豬紅
粟米魚肚羹
2019-12-31 1330 瀏覽
同朋友都感覺街市小炒夠鑊氣,所以今日同朋友揀了到红磡街市楼上食晚飯。餐廳都有很多捧場客。蒜蓉炒豆苗要了个蒜蓉炒豆苗,蒜蓉味很浓,炒得很香口。菠蘿生炒骨菠蘿生炒骨,酸酸甜甜很惹味,炒得不錯。椒鹽瀨尿蝦椒鹽瀨尿蝦,雖然椒鹽味只在壳外,但是瀨尿蝦都很新鮮。雖然環境不如酒樓,但是食得都好開心。

餐廳都有很多捧場客。

蒜蓉炒豆苗
要了个蒜蓉炒豆苗,蒜蓉味很浓,炒得很香口。

菠蘿生炒骨
菠蘿生炒骨,酸酸甜甜很惹味,炒得不錯。

椒鹽瀨尿蝦
椒鹽瀨尿蝦,雖然椒鹽味只在壳外,但是瀨尿蝦都很新鮮。

雖然環境不如酒樓,但是食得都好開心。
2019-12-18 1038 瀏覽
每一道菜都令我感到驚喜。首先滷水鵝入味又多肉,連鋪喺下面嘅配菜林豆有非常香濃嘅滷水味。賴尿蝦嘅肉質非常彈口,炒得非常有鑊氣。個貝類就相對比較清淡,但都非常鮮甜。非常推薦大家去食
2019-10-15 1200 瀏覽
5個人去食,叫咗好多碟餸。鹵水拼盤:似白灼然後加豉油鹽水,其實我睇咗食評都知唔掂,老婆點咗,話上次食過唔錯,完!炒黃鱔糊:正常。油泡筍殼魚:要訂,上枱時見同其他食評啲相較淺色,口感好,肉質夠滑,但冇乜味薑蔥蠔:大隻,但蠔邊乾硬,配菜好食過主菜。炸墨魚咀:呢個正,夠大碟,fd a食咗話好juicy,fd b話係油,原來係未乾身,又油又唔脆,炸嘢都唔掂,想點樣!其他餸冇乜特別,所有餸賣相都好ok。喺餐廳等嘅時候喺度睇食評,見咁多負評以為係對手打手,食完我都要做打手!我冇寫開食評,冇影相習慣,會寫嘅原因只有一個!間餐廳係老婆同事介紹。。。多謝!寫食評時見間餐廳全名係“海鮮火鍋”,我先明白係自己唔啱,我叫咗佢唔善長嘅嘢!
5個人去食,叫咗好多碟餸。

炒黃鱔糊:正常。
薑蔥蠔:大隻,但蠔邊乾硬,配菜好食過主菜。

其他餸冇乜特別,所有餸賣相都好ok。
2019-09-07 1171 瀏覽
本身一家人開開心心諗住出街食飯上到街市 文記咁啱爆晒無位又唔想等位 咪諗住試吓兩合點知兩合伙記態度差 呼喝客人啲餸又咸又難食食完想坐多陣傾吓計 夥計又過嚟催埋單貼錢買難受 以後都唔去
本身一家人開開心心諗住出街食飯

食完想坐多陣傾吓計 夥計又過嚟催埋單
貼錢買難受 以後都唔去

2019-08-19
2019-09-02 705 瀏覽
今晚2口子想食小炒,二話不說決定街市的兩合!對上一次已是半年前了,很懷念出色的老味兩個人就叫了一份小拼盤。各樣都唔會好咸,有淡淡的老水味道,最出色的是生腸,好爽口,豬頭肉亦不錯!仲有我必叫的椒鹽9肚魚!今次炸粉重手左d。勝在夠大份!
仲有我必叫的椒鹽9肚魚!今次炸粉重手左d。勝在夠大份!
2019-08-22 620 瀏覽
想試佢個椒鹽九肚魚同焗魚腸好耐喇, 撞啱朋友生日就去食, 我們一到就有座位了, 上菜都算係快, 但落單既叔叔就串左啲, 好似有少少脾氣, 唔好理了. 反正我來都係食野啫, 來得街市食都知道唔會咁高要求, 好了, 主菜到了, 椒鹽九肚個碟底有水, 啲魚濕左三分一, 一來好影響口感, 二來感覺唔係好衛生. 同叔叔講, 叔叔又叫佢老闆出來, 竟然話我地食左兩條唔肯換好彩我地未飲醉, 否則... 個魚腸正常, 講真未去到一個好高水準, 再食埋水炒王, 調味咸左啲.... 是晚好冇引座左一陣走左, 轉場出尖沙咀再食過, 以後都不會再去!
想試佢個椒鹽九肚魚同焗魚腸好耐喇
2019-08-19
3 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日