2023-02-12 344 瀏覽
又一個J生等我放工嘅夜晚⋯抱歉呢🙇🏻‍♀️好快可以唔洗等我收工啦⋯最近去邊到食飯都係J生推薦,揀親嘅都係同事帶佢食過又唔錯嘅餐廳。「兩草」有港式同馬來西亞餐🇲🇾,鋪頭細細但吸引唔少食客排隊,自然會坐得迫啲。店員都Nice,食物單價唔算貴,份量迷你啲,勝在可以試多幾款🍚,今餐兩個人埋單$150有找。特別嘅係有一半食客操流利普通話🫢,開住小紅書等內地social media搵食,不過而家都無得分得咁細啦😂是吧?————————————————👅香煎脆邊蛋肉餅飯($42)👉🏻個人對半熟脆邊蛋係無抵抗力,店家堅持用新鮮豬肉整肉餅,肉餅唔算大件🐖,食落係有少少粉感,但質素都可以。雖然碗仔細細,食晒一碗都有飽足感👅胡椒肉骨茶($38)👉🏻好重胡椒香,辣度強烈又不太嗆鼻🥣,湯頭好飲,一碗只有3支骨👅蛋炒豬腸粉($25)👉🏻地道港式口味,以豉油為調味基礎🆗,正常發揮👅咖央多士($22)👉🏻烘底多士夾住份量偏少嘅咖央🍞,好彩搽得夠均勻,每啖都食到咖央味————————————————🚩總結:性價比較高———————————————— 🌟注意:人齊方可入座,2位要搭檯,用餐限60分鐘————————————

————————————————
👅香煎脆邊蛋肉餅飯($42)

👅胡椒肉骨茶($38)

👅蛋炒豬腸粉($25)
👉🏻地道港式口味,以豉油為調味基礎🆗,正常發揮

👅咖央多士($22)

🚩總結:性價比較高

📥分類:#bem亞洲菜
💰人均消費:#bem_51至100蚊
MsD
2023-02-06 245 瀏覽
之前常常在西營盤店吃,可惜可能疫情關係,早就關門了。很高興現在可能在旺角吃到, 外賣app 也會送。肉餅煎燶邊蛋飯非常美味👍🏻。蛋炒腸粉和咖映多士,也非常出色,分量充足,價錢也非常合理,絕對值得一試。以後一定會繼續多多支持❤️❤️❤️
2023-02-03
外賣送餐
  • 咖央多士
2023-01-26 203 瀏覽
一張2人同4個人坐。野食一般,份量細,多士分量直cut一半,由2塊方包變一塊既量,醬又少,好似食方包咁,乾爭爭。個肉骨茶小籠包,湯飲完,我成晚隊左3枝水超勁味精。個包其實都係普通急凍野不值一提個飯就叫左有豬油渣嗰款,一食入口真係好益,好勁油臭味,可唔可以搞搞佢。食食下都無咩引繼續食店員態度差,趕客走,不停入客,專做大陸客,大陸人2做人坐雙人枱,香港人要2人枱格塊板坐4人,依家個年代真係舉住部手機拍片就大晒。難怪依家無咩香港人幫襯,今次再食,食物同服務都真係好差,我好後悔

個飯就叫左有豬油渣嗰款,一食入口
真係好益,好勁油臭味,可唔可以搞搞佢。食食下都無咩引繼續食

2023-01-19 412 瀏覽
行過白布街,見佢個樣玩懷舊就入去試下佢咩料!*紅色膠燈 *摺檯摺櫈 懷舊金曲我依個小女人一次過叫左三樣野🌟香煎脆邊蛋肉餅飯-唔好睇佢細細碗,一定填得飽個肚仔!要讚係個煎肉餅,唔會勁多肥膏淋啤啤。撈埋個脆邊流心蛋黃同秘製豉油,無得輸🌟小籠包胡椒湯-湯底胡椒味好足,非常濃郁!不過我個人就嫌小籠包個皮有少少厚,今次太飽肚!所以建議試佢個原粒蒜肉胡椒湯,可惜我去到的鐘數已經售罄⚠️每日限量🌟咖央多士-個人勁喜歡佢個薄切多士,脆薄薄得黎,啖啖咖央牛油香,當做一餐結尾的甜品就prefect多!🌟檸檬薏米水-中女唔覺甜雖然係嗌大左少少不過都無做大嘥鬼可以推薦下比朋友👍🏾👍🏾👍🏾
行過白布街,見佢個樣玩懷舊就入去試下佢咩料!
*紅色膠燈 *摺檯摺櫈
懷舊金曲
我依個小女人一次過叫左三樣野
🌟檸檬薏米水-中女唔覺甜

雖然係嗌大左少少不過都無做大嘥鬼
可以推薦下比朋友👍🏾👍🏾👍🏾

2023-01-19
15 分鐘 (堂食)
  • 咖央多士
2023-01-16 381 瀏覽
之前係銅鑼灣返工都好想試,一直收藏左依間餐廳好耐,今日經過做完野經過旺角, 見到岩岩開門無人排隊就即刻入去。入面大排檔裝飾, 摺枱+摺凳播住經典廣東歌, 例如哥哥既Monica 🎵🎵坐底自己用手機落單,今次我就嗌左兩款食物。🍚🍚香煎脆邊蛋肉餅飯, $40 飯既份量大細岩岩好, 肉餅+蛋就最佳配搭。🥣🥣胡椒肉骨茶, $36重胡椒味, 今個星期天氣突然轉冷最岩飲, 飲完即刻暖返晒。配襯豬排骨肉質軟淋淋,好好味。

入面大排檔裝飾, 摺枱+摺凳

播住經典廣東歌, 例如哥哥既Monica 🎵🎵

坐底自己用手機落單,今次我就嗌左兩款食物。

🍚🍚香煎脆邊蛋肉餅飯, $40
飯既份量大細岩岩好, 肉餅+蛋就最佳配搭。

🥣🥣胡椒肉骨茶, $36

2023-01-16
2022-12-23 258 瀏覽
旺角平價美食,cp值超高,一個飯50蚊就有得找。平靚正!!-香煎脆邊蛋肉餅飯呢個一定要點,真的太太好食啦!個蛋邊煎到卜卜脆,重要是流心蛋,肉餅都好好味。-胡椒肉骨茶胡椒湯底同我之前去新加坡飲的一模一樣,排骨一下脫骨,而且啲肉質燘到爛果隻,入口即化,超好食!
旺角平價美食,cp值超高,一個飯50蚊就有得找。平靚正!!

-香煎脆邊蛋肉餅飯

-胡椒肉骨茶
其实一直收藏种草这家店很久啦,以前在天后,现在搬来了旺角,据说张智霖袁咏仪夫妇很喜欢这家🍳【香煎脆边蛋肉饼饭】荷包蛋确实煎的很脆,下边的肉饼和米饭就比较平平无奇,建议可以单独点一个脆边蛋就可以了。🥘【滑蛋叉烧饭】和上一道菜一样,米饭都配了酱油,但这道菜就比上一道菜里的米饭好很多,搅拌均匀后很好吃。🍞【咖央多士】喜欢甜食的我最爱的一道,多士很脆,内陷和一般的奶酱多士不太一样。🫔【蛋炒猪肠粉】猪油炒的肠粉,配了葱花,总体还不错。有一点点油腻,味道较淡。🥟【小笼包胡椒汤】没什么特别的。

🥟【小笼包胡椒汤】没什么特别的。
種草這家店很久啦~ 擇日不如撞日 這次不是1人食 特意扯上媽咪來打卡 今天就讓我做一個飯桶吧(我媽一直都是一名堅定的飯桶)胡椒肉骨茶^36HKD還可以 胡椒味道很突出 排骨中規中矩 脫骨很容易 可以沾店家的秘製豉油吃 我點的是另上蒜蓉 另上辣椒 但是店家沒給我上 不知道是不是要另外叫 差不多吃完才裏記得豬油渣溫泉蛋撈飯^38HKD種草他們家的米飯都好!好!吃!粒粒分明的 加上他們家的秘製豉油 看起來就超級有食慾 豬油渣很新鮮 軟硬適中 不會炸的過頭 也能咬出一些豬油 和米飯很搭 加上溫泉蛋的蛋液 撈飯一絕香煎脆邊蛋肉餅飯^40HKD拔草 但飯還是很好吃的 但是肉餅沒有特別出色 吃不出什麼肉香味 我是一個肉餅控 沒有達到我的預期哈哈哈 性價比已經算可以的 份量我覺得還是挺管飽的 但是味道沒有特別驚艷我地方 我最喜歡它家的米飯🍚啦 簡直不要太好吃环境:位置不算少 我12點到的 不用排隊 就餐環境還是舒服的服务:挺好的~ 基本上掃碼點餐 沒有什麼特別的服務可言吧
(我媽一直都是一名堅定的飯桶)

胡椒肉骨茶^36HKD

服务:
挺好的~ 基本上掃碼點餐 沒有什麼特別的服務可言吧
2022-11-12
2022-11-27 286 瀏覽
🎤「我哋呢班打工仔 一生一世為錢幣做奴隸」呢首 #半斤八両 唱足咁多年無人不曉就係因為咁多年黎都唱足一班打工仔既心聲!🐶人人都想用最少既錢換最多既野做左咁耐人 我可以好明確話你知#以物易物 呢個遊戲唔好玩☹️不過唔好玩 都要繼續玩👉🏻👈🏻兩草今年年中係旺角捲土重來出名係草根價錢 平民美食 食個回憶 食個情懷 食到飽而想當年既#兩草 即係宜家既廿蚊 又換到啲咩返黎?✐ ✎ ✐ ✎ ✐ ✎ ✐ ✎⍥ 小籠包胡椒湯 ❙ $40小籠包好味!皮唔算薄,因為有胡椒湯所以唔會乾,餡料都大大舊,湯底有啲似肉骨茶😂胡椒香濃郁,飲完幾暖身,我喜歡🫰🏻⍥ 胡椒肉骨茶 ❙ $36失禮晒我係第一次飲肉骨茶,一聞就知補野😂飲落有藥材味之餘亦有陣陣胡椒香,驅寒一流!三大舊肉都不能忽視🤤一咬就骨肉分離,好稔又入晒味。不過我地就嫌佢唔夠熱,相信滾啲效果會更令人滿意😌⍥ 蛋炒豬腸粉 ❙ $25😍喂~堅香喎!調味恰當,唔會過鹹或太甜而且算炒得乾身唔會油林林,真心幾好食😆😆⍥ 香煎脆邊蛋肉餅飯 ❙ $40碗細細顯得裝到滿滿的!🤤燶邊太陽蛋,蛋黃呈橙黃色,面頭大量青蔥,過份吸引🤩肉餅薄薄一層,睇就唔多覺眼,食落會明顯少少
🎤「我哋呢班打工仔 一生一世為錢幣做奴隸」
呢首 #半斤八両 唱足咁多年無人不曉

兩草今年年中係旺角捲土重來
出名係草根價錢 平民美食
食個回憶 食個情懷 食到飽
而想當年既#兩草 即係宜家既廿蚊
又換到啲咩返黎?

✐ ✎ ✐ ✎ ✐ ✎ ✐ ✎

⍥ 小籠包胡椒湯 ❙ $40

⍥ 胡椒肉骨茶 ❙ $36

⍥ 蛋炒豬腸粉 ❙ $25

⍥ 香煎脆邊蛋肉餅飯 ❙ $40
碗細細顯得裝到滿滿的!🤤燶邊太陽蛋,蛋黃呈橙黃色,面頭大量青蔥,過份吸引🤩肉餅薄薄一層,睇就唔多覺眼,食落會明顯少少,總體係唔差,不過就無驚喜嚕🤭

⍥ 滑蛋叉燒飯 ❙ $38
蛋都算滑溜,但相信可以再滑啲🤣叉燒唔會太肥,份量都多,海量蔥粒好加分💕又係一碗你想像到既味道😚

⍥ 咖央多士 ❙ $22
咖央聽聞係店家自家炒,薄薄一層慢慢滲出椰香😋唔會過甜!多士微脆香口,齒頰留香。

⍥ 檸檬薏米水 ❙ $22
聽講係自家製,好彩甜度低,解到渴亦好清新👍🏻減肥利尿去水腫最適合不過🥹

⍥ 丹南咖啡 ❙ $22
聽講係煉奶代替一般砂糖,所以額外會多左陣奶香味,我就唔識欣賞啦🤣

2022-11-14 351 瀏覽
聽住港島嘅同事介紹呢間由大坑過黎嘅馬來餐廳,就放工試一試佢我7點前已經到咗,當時門口冇乜人,所以都好快入到去,不過入面己經差唔多坐滿人,兩個人都要搭枱,都相當迫下講番食物先,上菜速度都好快,先飲小籠包胡椒湯,飲落好暖胃嘅感覺,雖然係胡椒湯,但唔會有胡椒碎同胡椒粒,可以放心飲清光,但小籠包就有小小失望,唔係人手自己包,只係急涷貨色。再黎就係咖央多士,本身睇價錢覺得幾抵,但咬落就知點解,因為真係好薄,但咖央醬都算係足料,而且即焗,所以都ok。然後係肉餅飯,由於太肚餓,所以叫咗多飯,亦都太肚餓忍唔住食咗,唔記得影相,多飯飯量唔算好多,我一個肚餓女仔都食得曬,肉餅係煎得香口,但未至於好驚豔,值得欣賞係豉油汁,甜鹹啱啱好,另外雞扒飯(已加大)味道都係正正常常,扒size對比肉餅算大,最後亦跟飯叫咗個$10蒜頭湯,原來即係$30原粒蒜頭湯,咁樣叫會比較抵,同樣係胡椒湯底,分別在於有粒大蒜頭整體都算不過不失,價錢合理,但未至於好有馬來西亞特色!
聽住港島嘅同事介紹呢間由大坑過黎嘅馬來餐廳,就放工試一試佢

講番食物先,上菜速度都好快,先飲小籠包胡椒湯,
雞扒飯
扒size對比肉餅算大,最後亦跟飯叫咗個$10蒜頭湯,
蒜頭湯
整體都算不過不失,價錢合理,但未至於好有馬來西亞特色!
2022-11-08
5 分鐘 (堂食)
雞扒飯
2022-11-11 529 瀏覽
🇭🇰兩草·我地個日本身係諗住食拉麵來架 但係原來佢已經執左🥹之後嗰條街好多餐廳都變咗酒吧 所以最後我哋就決定嚟食呢間😎·香煎脆邊蛋肉餅飯$40 l 滑蛋叉燒飯$38佢呢度所有嘢食都係細細碗咁樣嘅 不過佢個份量比想像中多 尤其係佢啲主食超多飯 所以如果大家細食啲既記住嗌少飯🍚🤣我自己就覺得佢個肉餅飯做得好食啲 佢個肉餅質感好好 而且佢個憹邊蛋煎得好靚 好香口 督爆啲蛋汁撈飯好正🍳之後佢個滑蛋叉燒飯我自己就覺得冇咁出色啦 因為佢個蛋係偏淡味少少嘅 而且佢個叉燒切都比較細粒 所以口感冇咁好🫢🐷·蛋炒豬腸粉$25 l 小籠包胡椒湯$40小食方面佢個蛋炒豬腸粉我自己幾鍾意😍😍佢係煎到好香口 而且個調味好好 加少少辣椒油超級好食😋個小籠包胡椒湯都唔錯嘅 個小籠包真係有好多湯 而且個胡椒湯都濃 係個小籠包皮厚左少少😂😂·#rbyeat#rby港式#rby旺角·📍旺角白布街16號地舖
🇭🇰兩草

#rby港式
#rby旺角
📍旺角白布街16號地舖
2022-11-03 204 瀏覽
簡簡單單都好味😋,懷舊小食之前係大坑食過次,雖然結業左,好彩旺角又開番,地方仲方便左,唔洗去到咁遠,Happy happy 🥰🥰價錢亦唔貴,cp值高又抵食!脆邊蛋肉餅飯🍳重點太陽蛋煎到岩岩好,中間流心蛋黃加埋豉油撈飯一流,豉油唔係好咸個種,另外,肉餅煎到好香金黃色,咬落香口仲有肉汁,推薦!咖央多士偏簿身,成塊脆卜卜,口感好脆口,咖央偏淡。蛋炒豬腸粉炒到好靚,豬腸粉唔會散哂,口感亦好滑,搭配辣椒🌶️醬更惹味。
簡簡單單都好味😋,懷舊小食

脆邊蛋肉餅飯🍳

咖央多士
偏簿身,成塊脆卜卜,口感好脆口,咖央偏淡。

2022-10-17
  • 香煎脆邊蛋肉餅飯
😌 小編依日放工去咗旺角,想慳慳地又想食啲特別少少嘅嘢,發現咗間依間特色嘅馬來西亞港式小店。[ 亂闖試食 ]🍽 小籠包胡椒湯 😋😋😋😋真係好少見港式茶餐廳格局會有小籠包,好好奇叫咗嚟試下。🧐 嚟到先飲啖胡椒湯,除咗好香嘅胡椒味外,仲有陣陣藥材味。浸住嘅湯嘅小籠包外皮唔會淋晒,咬落仍保留本身嘅湯汁,內餡嘅豬肉🐷都好新鮮。🍽 香煎脆邊蛋肉餅飯 😋😋😋😋一如其名,蛋邊煎得香脆,好靚嘅太陽蛋🍳下面,有一塊同太陽蛋一樣大細嘅肉餅。肉餅口感好軟熟,肉質好滑。🍚白飯已加上鼓油,面頭仲加咗蔥花,簡單調味好足夠!晚餐 💵💵 約港幣$80/人💁🏻‍♀️ 小編叫咗兩樣細細碗做晚餐,過足口癮,亦都食得飽!一百蚊以內,又有大排檔特色,值得一試!🙆🏻‍♀️ 最後,喜歡嘅話,歡迎follow @foodirectory.hk!

[ 亂闖試食 ]
🍽 小籠包胡椒湯 😋😋😋😋

🍽 香煎脆邊蛋肉餅飯 😋😋😋😋

晚餐 💵💵 約港幣$80/人

2022-09-14
2022-10-23 252 瀏覽
🔥听说这是袁咏仪夫妇最爱的餐厅!在旺角重新开业了,所以就去尝一下。感觉位置有点偏,店面不算大比较复古。🍛滑蛋叉烧饭 💰38滑蛋滑蛋果然很嫩滑,而且饭里还有秘制酱油,叉烧、滑蛋和饭搅拌一起吃真好吃。👇🏻👇🏻👇🏻-🍛香煎脆边蛋肉饼饭 💰40和叉烧饭好像是必点,脆边溏心蛋和香煎肉饼,煎的肉饼很香。👇🏻👇🏻-🥯小笼包胡椒汤 💰40有点像灌汤小笼包,一口咬下去都是汁水。个人没有很喜欢胡椒汤,所以感觉一般,喜欢这味道的可以试一下。因为喜欢的很喜欢。-☝🏻☝🏻☝🏻🍛火腿脆边蛋猪油捞饭 💰35说实话好久好久没吃猪油捞饭 猪油真是太香了🧇咖央多士 💰22好喜欢这个多士,真的很脆,里面夹着甜甜的酱。吃了还想点一份~👇🏻👇🏻-🍜蛋炒猪肠粉 💰25推荐👍🏻很入味,夹着蛋香的猪肠粉。👇🏻👇🏻

🍛滑蛋叉烧饭 💰38

🍛香煎脆边蛋肉饼饭 💰40

🥯小笼包胡椒汤 💰40

-☝🏻☝🏻☝🏻
🍛火腿脆边蛋猪油捞饭 💰35
说实话好久好久没吃猪油捞饭[笑哭R] 猪油真是太香了

🧇咖央多士 💰22

🍜蛋炒猪肠粉 💰25
推荐👍🏻很入味,夹着蛋香的猪肠粉。👇🏻👇🏻
2022-10-15 256 瀏覽
人大咗,越來越老,總會有時想起以前。細個嘅時候好多鍾意食嘅嘢,有啲越來越難搵到。有啲可能係材料嘅問題;有啲呢,就因為「唔健康」。譬如,豬油渣。其實之前食過幾次,不過中環店執咗後就一直無機會再食。今日係旺角附近做完嘢,出發!我兩點後到,過晒lunch time,唔晒等位,但都仲有三四枱客。一個人,但係貪心地叫咗好多嘢:豬油渣溫泉蛋飯,脆口嘅油渣,配上香滑蛋漿,加上豉油,無錯,就係呢個味道。胡椒蒜頭湯,香口醒神火候夠,蒜頭一啲辛辣味都冇。炸雞翼,熱辣辣,即叫即做,有淡淡蝦醬咸香。咖央多士,稍遜,味道普通,可能攤凍咗。羅漢果水。食咗$117,食懷舊,ok 啦。隔離個枱係三個中學生,似乎都幾鍾意食。希望可以多啲將舊菜式重新包裝,吸引多啲年輕人興趣。只要一直有食客,呢類菜式就可以代代相傳。

譬如,豬油渣。

一個人,但係貪心地叫咗好多嘢:

胡椒蒜頭湯,香口醒神火候夠,蒜頭一啲辛辣味都冇。

炸雞翼,熱辣辣,即叫即做,有淡淡蝦醬咸香。

咖央多士,稍遜,味道普通,可能攤凍咗。

羅漢果水。

食咗$117,食懷舊,ok 啦。

豬油渣溫泉蛋飯
胡椒蒜頭湯  +   羅漢果水