5天前 0 瀏覽
最近天氣這麼寒冷,很多時候也很想一些熱辣辣的食物。但如果得我和朋友相聚,午餐任食放題又略嫌太過飽肚,特選火鍋套餐就最啱啦。聽聞潮汕牛肉火鍋店「八合里牛肉火鍋」非常受歡迎,火鍋店堅持每日鮮殺及每餐現配以確保牛肉從宰殺至上桌的時限要求,最後再配以店內獨有創新的牛肉切法,令牛肉增進口感,務求將最滋味的牛肉呈給食客。這點堅持實屬難得,今日就同朋友來試試其二人套餐。先講原味牛骨湯底,材料也不會訊息,牛腩已經非常夠嫩滑,加上超甜粟米,白蘿蔔、紅蘿蔔等等的配料,湯底已經非常鮮甜,至於火鍋材料方面:🌟鮮切肥牛單憑牛肉的色澤已看到牛肉的新鮮度,厚薄適中,每塊的尺寸和大細也均一,刀功一流,肉質嫩滑。🌟精品新鮮雪花牛這個油脂分布會相對多少少,卻沒有油膩感,配上牛骨湯,帶出了非常香的牛味。🌟手打牛丸雙拼牛筋丸和牛丸也全是人手打造,非常彈牙,超有口感。🌟鮮活九節蝦肉質結實彈牙,配上蒜蓉辣椒更突顯它的鮮味。🌟特色菌菇拼盤不同類型菌菇各有特色,中和肉類的油膩感覺。🌟潮汕殼桃粿拼盤非常有傳統特式,味道獨特,外層煎得非常香口,裡面卻煙韌無比。🌟潮汕純米粿條吸收所有食材的精華,放在最後伴着牛骨湯吃就最理想了。🍹金桔百香飲

🌟鮮切肥牛

🌟精品新鮮雪花牛

🌟手打牛丸雙拼
牛筋丸和牛丸也全是人手打造,非常彈牙,超有口感。

🌟鮮活九節蝦
肉質結實彈牙,配上蒜蓉辣椒更突顯它的鮮味。

🌟特色菌菇拼盤
不同類型菌菇各有特色,中和肉類的油膩感覺。

🌟潮汕殼桃粿拼盤

🌟潮汕純米粿條
吸收所有食材的精華,放在最後伴着牛骨湯吃就最理想了。

🍹金桔百香
飲品分量十足,金桔味酸酸甜甜,配上火鍋非常合襯。

🍹鴨屎香檸檬茶
每次火鍋必叫之選,檸檬茶味濃,非常解渴。

2025-02-16
內地人氣潮汕牛肉火鍋品牌「八合里牛肉火鍋」,係香港開咗分店,選址沙田新城市廣場,今次終於唔使返深圳都食到正宗嘅潮汕鮮牛肉火鍋😋。餐廳用嘅係新鮮牛肉🐂,即日屠宰每日配送, 真材實料,新鮮到翻轉個盤啲牛肉都唔跌落嚟😆。招牌原味牛骨湯底湯色清澈,味道鮮美,牛骨香氣濃郁😋。鮮切肥牛基本上係必點之選,肉質細嫩,油脂分布均勻,涮幾秒鐘即可入口,口感鮮美多汁🥰。精品新鮮雪花肉有着大理石般嘅紋理,接近入口即嘅口感,每一啖都充滿了牛肉香味🤤。至尊鮮肉四寶拼盤包含了花趾肉、吊龍件、匙肉和匙柄,每一種都有其獨特口感🥰。花趾肉彈牙有嚼勁,吊龍件肉質細嫩,匙肉和匙柄則帶有適中嘅油脂😋。手打牛丸雙拼牛丸彈牙多汁,咬下去充滿肉香味😋。鮮活九節蝦九節蝦非常新鮮而且爽口彈牙🥰。乳山活生蠔生蠔肥美🦪,搭配牛骨湯底更係一流🤗。特色菌菇拼盤提供了多種菇類🍄,口感豐富,營養價值又高😋。潮汕純米粿條口感滑嫩。和殼桃粿拼盤殼桃粿外皮Q彈,內餡香甜潤肺小吊梨清甜解膩🍐。爆打鴨屎香檸檬茶酸甜清爽🍋。

招牌原味牛骨湯底
湯色清澈,味道鮮美,牛骨香氣濃郁😋。

鮮切肥牛

精品新鮮雪花肉

至尊鮮肉四寶拼盤

手打牛丸雙拼
牛丸彈牙多汁,咬下去充滿肉香味😋。

鮮活九節蝦
九節蝦非常新鮮而且爽口彈牙🥰。

乳山活生蠔
生蠔肥美🦪,搭配牛骨湯底更係一流🤗。

特色菌菇拼盤
提供了多種菇類🍄,口感豐富,營養價值又高😋。

潮汕純米粿條
口感滑嫩。

和殼桃粿拼盤
殼桃粿外皮Q彈,內餡香甜

潤肺小吊梨
清甜解膩🍐。

爆打鴨屎香檸檬茶
酸甜清爽🍋。

6天前 0 瀏覽
自從通關後大家都北上,在職人士唔係長期都可以!而家唔洗北上都可以食到正宗潮汕牛肉火鍋啦!鼎鼎有名嘅八合里就將最正宗嘅潮汕牛肉火鍋帶到香港,日日新鮮直送香港,現場有切牛專區師傅即場切比你睇,唔洗北上都可以食到新鮮潮汕牛肉!🌟湯底🌟一般本地火鍋店會好多選擇唔同味道湯底,而潮汕火鍋嘅特色就係無添加味精,堅持採用牛骨原味熬製原味牛骨濃湯,先上湯料再注入濃湯,保留返濃厚牛味第一步!🌟鮮肉🌟可以看得到嘅新鮮?八合里就做得到!就是裝盤的牛肉,新鮮到可以翻轉整盤用都唔會跌落嚟!我地就點左現切新鮮肥牛、精品新鮮雪花肉、再加多份四寶拼盤,入口即化嘅雪花肉好難抗拒,肥牛片片都食得出肉質鮮嫩,四寶拼盤有特色,有齊花趾肉、吊龍伴、匙肉、匙柄,各樣精華部位都有,既彈牙又濃厚牛味!🌟丸子🌟手打牛丸雙拼❤️潮汕人堅持牛丸都是手打,粒粒彈牙爆汁!🌟海鮮🌟新鮮活九節蝦大大隻肉質爽脆。鮮活乳山生蠔🦪好鮮甜肥美。🌟配菜🌟雲集各款種類嘅特色菇菌拼盤,用嚟吃火鍋就最合適。🌟小吃🌟潮汕人每逢過年過節都會製作殼桃粿,拼盤有唔同口味!🌟主食🌟潮汕純米粿條即係河粉類,以純米手工製作,放入牛骨湯煮特別香!🌟甜品🌟甜品我哋叫咗富有傳統特色,又

🌟配菜🌟雲集各款種類嘅特色菇菌拼盤,用嚟吃火鍋就最合適。

🌟小吃🌟潮汕人每逢過年過節都會製作殼桃粿,拼盤有唔同口味!

🌟甜品🌟甜品我哋叫咗富有傳統特色,又潤肺小吊梨湯,唔怕上火!

🌟飲品🌟鴨屎香檸檬茶

💫自助醬料有多款唔同嘅調味料可選,任意配搭!

🐮八合里牛肉火鍋🍲「沙田首店」
沙田正街18嘅沙田新城市廣場一期6樓631-632號

#八合里牛肉火鍋 #潮汕火鍋 #牛肉火鍋 #新鮮牛肉 #現切牛肉 #沙田美食 #香港美食
2025-02-26
  • 新鮮肥牛
  • 精品新鮮雪花肉
  • 四寶拼盤
  • 手打牛丸雙拼
  • 潮汕純米粿條
  • 殼桃粿拼盤
  • 潤肺小吊梨湯
--愛牛人士注意⚠️深圳出哂名既『八合里』終於係香港沙田開左分店啦😚而家唔洗番深圳都可以食到!不得不說,啲牛肉一樣都係好新鮮、好高質,一啲都唔輸蝕深圳!-🔺原味牛骨湯底牛骨湯好鮮甜,加上粟米、蘿蔔令湯底更清澈鮮甜,牛骨經長時間熬製,勁香牛肉味,仲要只係$68 大鍋咋🔺鮮切肥牛每日新鮮即切肥牛,肉質鮮嫩!將碟企起身都唔會跌落黎🔺精品新鮮雪花牛肉每日新鮮即切,肥瘦均勻,食落口好滑嫩彈牙🔺手打牛丸雙拼牛丸大細均勻,超彈牙!食落好juicy,同平時食既手打牛丸好大分別,高質🔺鮮活九節蝦上枱時仲好活躍,超新鮮,店員擺上枱仲要有仙氣,好靚🔺特色菌菇拼盤有多種新鮮菌菇,口感豐富!🔺潮汕殼桃粿拼盤好特別,外層煎到非常可口,而且有鹹有甜選擇🔺潮汕純米粿條粿條吸收哂湯底既精華,帶有淡淡米香再飲埋牛骨湯,絕配🔺潤肺小吊梨湯打完邊爐,怕熱氣!要叫呢個好清甜既梨湯啦~🔺鴨屎香檸檬茶清甜香水檸檬配上甘香茶底!正八合里牛肉火鍋📍沙田沙田正街18號新城市廣場一期6樓631-632號舖#八合里 #香港美食 #香港八合里 #沙田美食 #香港牛肉火鍋 #打邊爐之選 #火鍋
愛牛人士注意⚠️
🔺原味牛骨湯底

🔺鮮切肥牛
每日新鮮即切肥牛,肉質鮮嫩!將碟企起身都唔會跌落黎

🔺精品新鮮雪花牛肉
每日新鮮即切,肥瘦均勻,食落口好滑嫩彈牙

🔺手打牛丸雙拼

🔺鮮活九節蝦
上枱時仲好活躍,超新鮮,店員擺上枱仲要有仙氣,好靚

🔺特色菌菇拼盤
有多種新鮮菌菇,口感豐富!

🔺潮汕殼桃粿拼盤
好特別,外層煎到非常可口,而且有鹹有甜選擇

🔺潮汕純米粿條
粿條吸收哂湯底既精華,帶有淡淡米香再飲埋牛骨湯,絕配

🔺潤肺小吊梨湯
打完邊爐,怕熱氣!要叫呢個好清甜既梨湯啦~

🔺鴨屎香檸檬茶
清甜香水檸檬配上甘香茶底!正

6天前 0 瀏覽
沙田竟然開左間深圳好出名的潮汕牛,今晚約左fd試呢間!鮮切肥牛師傅即場切,好新鮮!食潮汕牛就係鍾意它新鮮👍又嫩又爽口手打牛丸雙拼非常爽口有,可以encore!九節蝦好鮮甜彈牙~好好食菌菇拼盤的菌菇吸收曬牛肉精華,鮮甜健康鍾意軟糯口感既然可以叫潮汕純米粿,甜既好味。鴨屎香檸檬茶同金桔百香酸酸甜甜好適合打邊爐飲,味道好濃,正。D醬料都有多款,有誠意♥🥢八合里牛肉火鍋 🌏沙田沙田正街18號新城市廣場一期6樓631-632號舖
沙田竟然開左間深圳好出名的潮汕牛,今晚約左fd試呢間!
菌菇拼盤的菌菇吸收曬牛肉精華,鮮甜健康
鍾意軟糯口感既然可以叫潮汕純米粿,甜既好味。
🥢八合里牛肉火鍋
🌏沙田沙田正街18號新城市廣場一期6樓631-632號舖
以潮汕牛肉火鍋聞名的八合里,近期於沙田開設香港首間分店,延續內地親民路線,店內特設開放式鮮切牛肉檔,廚師即場處理每日到貨的新鮮黃牛肉,成為最大賣點。實測多款招牌菜式,湯底與食材均保持水準,人均消費約$200-300,在同類型火鍋店中屬合理價位。▎原味牛骨湯底  以牛骨與白蘿蔔慢熬的湯頭清甜不油膩,特別適合襯托新鮮牛肉的原始風味,湯滾後建議先飲一碗暖胃。▎鮮切系列|現切現涮  ▪鮮切肥牛:厚薄適中,油脂紋理分明,夾起時可見肉片帶輕微黏性,翻轉亦不鬆散,涮5秒即食,嫩滑帶嚼勁。  ▪精品新鮮雪花肉:大理石紋油脂分布均勻,入口即滲牛油香氣,肉質細膩無筋。▎手打丸類雙拼  牛筋丸與牛肉丸彈牙度十足。牛筋丸咬開有細碎筋膜增添口感,牛肉丸則保留濃郁肉汁。▎海鮮與特色配菜  ▪鮮活九節蝦:每隻約手掌長,上桌時蝦腳仍微微顫動,涮熟後蝦肉緊實鮮甜。  ▪特色菌菇拼盤:含雞樅菌、珊瑚菌等4款當季菇類,吸湯後更顯鮮味。  ▪潮汕殼桃粿拼盤:外皮煙韌,內餡鹹香,頗有特色 。▎地道搭配  潮汕純米粿條幼滑不易煮爛,建議最後放入湯底吸收精華,自製潮式湯粿條。▍飲品方面  金桔百香果茶酸甜清爽,爆打鴨屎香檸檬茶茶香

▎原味牛骨湯底

▎鮮切系列|現切現涮

▎手打丸類雙拼

▎海鮮與特色配菜

▪潮汕殼桃粿拼盤:外皮煙韌,內餡鹹香,頗有特色 。

▎地道搭配

▍飲品方面
金桔百香果茶酸甜清爽,爆打鴨屎香檸檬茶茶香濃而不澀,兩款飲品都大大杯夠解渴。

整體而言,餐廳成功還原潮汕火鍋「鮮字當頭」的特色,尤其推薦給偏好食材原味的食客。晚市人流較多,建議提前訂座。
2025-03-03 0 瀏覽
八合里喺沙田新城市廣場開咗啦,餐廳最出名嘅係手切潮汕鮮牛肉,試試係咪真係咁新鮮高質😘😘😘☺️☺️☺️⭐原味牛骨湯底湯底是潮汕火鍋靈魂,牛骨湯底清澈而濃郁,帶有香濃牛肉香氣,令人忍不住多喝幾口,建議先喝湯,後打邊爐⭐鲜切肥牛肥牛片切得均勻,肉質鮮嫩,放入湯中瞬間變色,口感滑順,入口即化。肥牛帶豐富油花,食得出好新鮮⭐精品新鮮雪花肉雪花肉肉質更為細膩,油花分佈均勻,煮後依然保持彈性十足⭐手打牛丸雙拼手打牛丸充滿彈性,內餡充滿肉汁,咬下去瞬間爆汁,好有驚喜,小心比較熱⭐鮮活九節蝦九節蝦新鮮活潑,上枱時仲識郁,肉質緊實,鮮甜可口⭐特色菌菇拼盤菌菇拼盤色彩繽紛,口感各異,極有層次感⭐潮汕殼桃粿拼盤潮汕傳統味道,外皮柔軟,內餡香生⭐潮汕純米粿條米粿條口感Q彈,配上牛骨湯底,盡吸牛湯精華⭐金桔百香清新爽口,酸酸甜甜⭐鴨屎香檸檬茶清香四溢,香水檸檬清新解膩

⭐原味牛骨湯底

⭐鲜切肥牛

⭐精品新鮮雪花肉
雪花肉肉質更為細膩,油花分佈均勻,煮後依然保持彈性十足

⭐手打牛丸雙拼

⭐鮮活九節蝦
九節蝦新鮮活潑,上枱時仲識郁,肉質緊實,鮮甜可口

⭐特色菌菇拼盤
菌菇拼盤色彩繽紛,口感各異,極有層次感

⭐潮汕殼桃粿拼盤
潮汕傳統味道,外皮柔軟,內餡香生

⭐潮汕純米粿條
米粿條口感Q彈,配上牛骨湯底,盡吸牛湯精華

⭐金桔百香
清新爽口,酸酸甜甜

⭐鴨屎香檸檬茶
清香四溢,香水檸檬清新解膩
最近去咗位於沙田新城市廣場💁🏻‍♀️八合里香港首店👉🏻八合里牛肉火鍋🍲真係不可錯過嘅正宗潮汕鮮牛肉火鍋😍😍佢哋主打新鮮牛肉,真材實料,即日屠宰每日配送,食過之後令人回味無窮👍🏻🥢原味牛骨湯底(大鍋)原味牛骨湯底簡直係一絕!湯底清澈透明,味道濃郁,唔會太油膩。入口有牛骨熬煮出嚟嘅鮮香,帶有淡淡甘甜,非常適合配搭新鮮牛肉,令牛肉更加鮮嫩可口。🥢鮮切肥牛牛肉係即日屠宰,非常新鮮。肉片厚薄均勻,油脂分布得恰到好處,放入熱湯中煮幾秒,食落柔嫩又多汁。🥢精品新鮮雪花肉呢款肉質細膩,雪花紋路分明,煮熟後散發出誘人香氣。咬落肉質彈牙,油脂於口中融化,帶來滿足感!🥢手打牛丸雙拼牛丸好彈牙,內裡充滿肉汁,牛肉鮮味與香氣完美融合,口感彈嫩。🥢鮮活九節蝦九節蝦新鮮得嚟肉質結實,每一啖都感受到九節蝦嘅鮮甜。🥢特色菌菇拼盤拼盤有多款不同種類菌菇,各具風味。煮熟後散發菌菇香氣,尤其係香菇,味道濃郁,絕對值得一試。🥢潮汕殼桃粿拼盤殼桃粿外皮薄透,內餡香甜,口感軟糯,每一啖都感受到香濃餡料。🥢潮汕純米粿條粿條非常Q彈,搭配牛肉同湯底,絕對係火鍋嘅好配搭。🥢金桔百香(冷)金桔百香果非常清新,酸甜適中,解膩又爽口。🥢鴨屎香檸
🥢原味牛骨湯底(大鍋)
🥢鮮切肥牛

🥢精品新鮮雪花肉
🥢手打牛丸雙拼
🥢鮮活九節蝦
九節蝦新鮮得嚟肉質結實,每一啖都感受到九節蝦嘅鮮甜。
🥢特色菌菇拼盤
🥢潮汕殼桃粿拼盤
🥢潮汕純米粿條
粿條非常Q彈,搭配牛肉同湯底,絕對係火鍋嘅好配搭。
🥢金桔百香(冷)
金桔百香果非常清新,酸甜適中,解膩又爽口。

🥢鴨屎香檸檬茶(冷)
鴨屎香檸檬茶亦不容錯過,茶香濃郁,檸檬酸味恰到好處,令人神清氣爽。
八合里牛肉火鍋🌟
地址:沙田沙田正街18號新城市廣場一期6樓631-632號舖
2025-02-26 5 瀏覽
八合里食材新鮮,湯底濃郁,服務周到,價格合理,係親朋好友聚會嘅好選擇🤩🤩😘😘湯底:原味牛骨湯底是潮汕火鍋店靈魂。湯色清澈,帶濃郁牛骨香氣,入口鮮美醇厚。涮煮食材前,先喝上一碗熱湯,十分温暖👏🏻👏🏻👏🏻😁肉類:鮮切肥牛發精品新鮮雪花肉絕對是肉食愛好者大愛。肥牛肥瘦相間,雪花肉紋理細膩,在沸騰的湯底中輕涮幾秒,肉質鮮嫩多汁,入口即化💯💯💯海鮮:鮮活九節蝦個頭飽滿🤩🤩,肉質緊實彈牙,食得出好新鮮丸滑:手打牛丸雙拼是店家招牌之一😆😆。牛肉丸彈牙爽口,牛筋丸則更為筋道,兩種口感交織,層次變化豐富菌菇:特色菌菇拼盤種類豐富,新鮮爽脆🎊🎊🎊,為火鍋增添了一抹清爽主食:潮汕純米粿條柔軟滑嫩,吸收了湯汁的精華,必點推薦🔆🔆小食:潮汕殼桃粿外皮酥脆,內餡鹹香🔆🔆飲品:金桔百香及鴨屎香檸檬茶都係解膩佳品。金桔百香酸甜可口,鴨屎香檸檬茶則清香怡人,很好地中和火鍋油膩感😉😉😉

海鮮:鮮活九節蝦個頭飽滿🤩🤩,肉質緊實彈牙,食得出好新鮮

主食:潮汕純米粿條柔軟滑嫩,吸收了湯汁的精華,必點推薦🔆🔆

小食:潮汕殼桃粿外皮酥脆,內餡鹹香🔆🔆

每次北上想打邊爐就會揀正宗潮汕鮮牛肉火鍋嘅 #八合里八合里主打即日屠宰新鮮牛肉🥩店舖門前特設鮮牛肉明檔新鮮牛肉每日配送一碟碟牛肉即場切片絕對會睇到令人食指大動劉媽👩🏻知道八合里响沙田新城市廣場開咗香港首間分店即刻約朋友去食先😊今次我哋order咗🍲原味牛骨湯底湯底先奉上湯料 再即席注入濃濃牛骨湯店員話牛骨經長時間熬煮所以湯底有濃厚牛肉香味🥩鮮切肥牛即切肥牛色澤鮮艷 肉質又鮮嫩配搭牛骨湯肉香四溢🥩精品新鮮雪花肉新鮮雪花肉油花分佈均勻口感軟為軟滑 每一啖都充滿牛脂香🦐鮮活九節蝦九節蝦頗為大隻 肉質緊實😋鮮甜無比最重要上枱時仲郁緊😆🧆手打牛丸雙拼肉丸彈牙又多汁 嚼勁十足👍🏻🥬特色菌菇拼盤時令菌菇很新鮮 口感各有特色 🍜潮汕純米粿條米粿條帶著淡淡米香味放進牛骨湯裡增添不少風味🍘潮汕殼桃粿拼盤傳統潮汕殼桃粿 外層煎得香口內饀也很飽滿 口感軟糯🥤金桔百香(冷)🥤鴨屎香檸檬茶(冷)八合里牛肉火鍋 ( #沙田 )📍沙田沙田正街18號新城市廣場一期6樓631-632號舖#八合里 #火鍋 #打邊爐 #新鮮牛肉 #牛肉 #沙田美食 #沙田 #香港必食 #香港美食 #香港好去處 #探店 #香港探店 #牛肉火鍋
每次北上想打邊爐就會揀正宗潮汕鮮牛肉火鍋嘅 #八合里

放進牛骨湯裡增添不少風味

🍘潮汕殼桃粿拼盤
傳統潮汕殼桃粿 外層煎得香口
內饀也很飽滿 口感軟糯

🥤金桔百香(冷)
🥤鴨屎香檸檬茶(冷)

八合里牛肉火鍋 ( #沙田 )
📍沙田沙田正街18號新城市廣場一期6樓631-632號舖

#八合里 #火鍋 #打邊爐 #新鮮牛肉 #牛肉 #沙田美食 #沙田 #香港必食 #香港美食 #香港好去處 #探店 #香港探店 #牛肉火鍋 #香港牛肉火鍋 #香港八合里
2025-02-19 567 瀏覽
呢間喺深圳好出名嘅正宗潮汕鮮牛肉火鍋打邊爐店終於喺香港都有得食,以後唔使特登過關,真係覺得好方便!今日一坐低就即刻叫咗一杯鴨屎香檸檬茶,好清新,正!最鍾意呢度啲牛肉夠新鮮,每日屠宰再即日配送,用嘅全部都係真材實料,所以揀選嘅湯底都唔係啲太濃味嘅湯底都已經可以食到佢嘅清甜同新鮮!每次嚟都必定要叫佢哋嘅鮮切肥牛同埋新鮮雪花肉,兩款都好重牛味,勁新鮮,而且薄薄一片,好快就食得!朋友話今次想食健康啲,所以就要咗佢哋個雜菌拼盤,份量都唔少,而且選擇好多,最欣賞呢度嘅蔬菜拼盤完全唔會水汪汪,浸到腍晒,所以有一種清新又新鮮嘅感覺。呢度嘅三色麵都好正,用嚟打卡一流。不過最令我經驗嘅都係佢哋嘅九節蝦!真係超級新鮮,又好大隻喎,爽口彈牙!

2025-02-18 581 瀏覽
我最最最愛嘅新鮮牛肉打邊爐餐廳終於喺香港開咗分店啦!位置就喺沙田新城市廣場,超級方便!終於喺香港都可以食到正宗嘅潮汕鮮牛肉火鍋!呢到d牛肉超新鮮,每日現屠宰再送到港!首先調配好自助醬料,就可以坐定定等美食!要享受咁新鮮嘅牛肉,梗係要揀返最清淡嘅牛骨湯,夠清淡先食得出肉嘅鮮甜!今次嗌咗鮮切肥牛同埋新鮮雪花肉,我個人就比較鍾意雪花牛,除咗牛尾夠濃之外,我都比較鍾意呢個口感,結實得來又唔會鞋。手打牛丸都好彈口,九節蝦我想像中好食好多,除咗好大隻好爽口之外,食得出好新鮮!特色菌菇拼盤種類好多,淨係健康之選,果蔬三色麵一上枱已經覺得好吸引好健康!潮汕殼桃粿係我第一次食嘅,都幾特別,入面有滿滿嘅芋頭,出面脆脆地!金桔百香呢杯嘢飲都好好味,唔會過甜,夠晒清新!

金桔百香呢杯嘢飲都好好味,唔會過甜,夠晒清新!

八合里香港首店📍沙田✨八合里牛肉火鍋✨主打新鮮牛肉🥩即日屠宰每日配送,款款真材實料😻店內設鮮牛肉明檔,新一看得見,絕對係正宗潮汕鮮牛肉火鍋嘅首選👍🏻👍🏻🔹原味牛骨湯底(大鍋)招牌牛骨湯底味道非常鮮甜,牛骨經長時間熬煮,帶出濃厚肉香。🔹鮮切肥牛肉質鮮嫩,切成薄薄一片,放入熱湯中瞬間變色,吸滿湯底精華,咬落彈牙又多汁,肉香四溢。🔹精品新鮮雪花肉新鮮雪花肉係另一個驚喜,細緻油花,口感滑溜,咬落帶牛脂香,肥而不膩,搭配牛骨湯,令味道更上一層樓。🔹手打牛丸雙拼外彈內多汁,咬開後肉汁四溢,滿足感十足,值得推薦。🔹鮮活九節蝦蝦肉鮮甜,肉質緊實,鮮味瞬間充滿口腔,特別適合鐘意九節蝦嘅朋友。🔹特色菌菇拼盤菌菇口感各有千秋,香菇香氣撲鼻,金針菇滑嫩,搭配火鍋湯底簡直係絕配,令整個火鍋多咗一份清新感。🔹潮汕純米粿條米粿條柔韌有勁,滑而不黏,帶有淡淡嘅米香,確實係火鍋不可或缺嘅一部分。🔹潮汕殼桃粿拼盤傳統點心拼盤,薄皮包住豐富餡料,口感柔軟,甜而不膩,令人回味無窮。🔹金桔百香(冷)金桔百香清新可口,酸酸甜甜,非常解渴,適合搭配火鍋,帶來一絲清爽感。🔹鴨屎香檸檬茶(冷)鴨屎香檸檬茶味道獨特,茶香濃郁,酸酸檸檬味

🔹原味牛骨湯底(大鍋)
招牌牛骨湯底味道非常鮮甜,牛骨經長時間熬煮,帶出濃厚肉香。

🔹鮮切肥牛

🔹精品新鮮雪花肉

🔹手打牛丸雙拼
外彈內多汁,咬開後肉汁四溢,滿足感十足,值得推薦。

🔹鮮活九節蝦

🔹特色菌菇拼盤

🔹潮汕純米粿條

🔹潮汕殼桃粿拼盤

🔹金桔百香(冷)

🔹鴨屎香檸檬茶(冷)
鴨屎香檸檬茶味道獨特,茶香濃郁,酸酸檸檬味帶出一種特別清新,非常提神。

2025-02-06 941 瀏覽
喜歡吃牛🐂的牛迷注意了⚠️深圳品牌八合里在沙田原來開了分店😍大家不用再花時間上深圳了🤣點了一堆肥牛🐮鮮切肥牛|至尊鮮肉四寶拼盤|精品雪花每片肥牛都肥瘦適中,肉質嫩滑,脂肪分布均勻,裝盤的牛肉,新鮮到可以翻轉也不倒🐮原味牛湯底用牛骨熬煮的牛湯底味道濃郁,最喜歡開始火鍋前先喝一口感受到牛骨熬煮的精華🐮潮汕純米粿條用純米製成的粿條,口感滑順🐮特色菌菇拼盤有多種新鮮的菌菇,愛菇之人必點🐮手打牛丸雙拼新鮮手打牛丸,口感彈牙🐮潮汕殼桃粿拼盤傳統的潮汕小吃,外皮柔軟,內餡有花生、芝麻等,很有口感🐮乳山活生蠔肉質鮮嫩,海味十足🐮鮮活九節蝦蝦鮮美可口,肉質緊實🐮潤肺小吊梨十分清甜,可算是潤肺之甜品🐮爆打鴨屎香檸檬茶酸甜適中,清新解膩
喜歡吃牛🐂的牛迷注意了⚠️
深圳品牌八合里在沙田原來開了分店😍
大家不用再花時間上深圳了🤣
點了一堆肥牛

🐮鮮切肥牛|至尊鮮肉四寶拼盤|精品雪花

🐮原味牛湯底

🐮潮汕純米粿條
用純米製成的粿條,口感滑順

🐮特色菌菇拼盤
有多種新鮮的菌菇,愛菇之人必點

🐮手打牛丸雙拼
新鮮手打牛丸,口感彈牙

🐮潮汕殼桃粿拼盤
傳統的潮汕小吃,外皮柔軟,內餡有花生、芝麻等,很有口感

🐮乳山活生蠔
肉質鮮嫩,海味十足

🐮鮮活九節蝦
蝦鮮美可口,肉質緊實

🐮潤肺小吊梨
十分清甜,可算是潤肺之甜品

🐮爆打鴨屎香檸檬茶
酸甜適中,清新解膩

八合里牛肉火鍋由深圳開到來沙田啦即刻約埋朋友仔來食!一到店已經見到多款新鮮靚牛肉🥩點左🥩鮮切肥牛🥩精品雪花~油花分布平均由廚師即點即切🔪 八合里出品的牛肉新鮮到可以翻轉也不倒🌟輕輕涮肉20秒食得原味牛骨湯🍲用上牛骨熬製飲落清甜~用來涮肉更能食出牛肉鮮味!除左靚牛肉外~係到食到多款潮汕特色美食口感彈牙手打潮州牛肉丸、潮汕蝦殼桃粿拼盤各有特色👏🏻潮汕純米條~吸收湯底精華入口滑溜如果鐘意食海鮮🦐必點鮮活九節蝦上碟仲識郁!好新鮮👏🏻蝦肉爽彈飲品叫左柑橘百香果茶同爆打鴨屎香檸檬茶清新解渴!好好飲八合里牛肉火鍋係沙田新城市商場入面✅位置好方便📍沙田沙田正街18號新城市廣場一期6樓631-632號舖鍾意食靚牛肉嘅朋友唔好錯過
八合里牛肉火鍋由深圳開到來沙田啦
即刻約埋朋友仔來食!

一到店已經見到多款新鮮靚牛肉🥩
點左🥩鮮切肥牛🥩精品雪花~油花分布平均
廚師即點即切🔪 八合里出品的牛肉
新鮮到可以翻轉也不倒🌟輕輕涮肉20秒食得

原味牛骨湯🍲用上牛骨熬製
飲落清甜~用來涮肉更能食出牛肉鮮味!

除左靚牛肉外~係到食到多款潮汕特色美食
口感彈牙手打潮州牛肉丸、潮汕蝦殼桃粿拼盤

各有特色👏🏻潮汕純米條~吸收湯底精華入口滑溜

如果鐘意食海鮮🦐必點鮮活九節蝦