餐廳位於科學園單車徑旁邊,景觀開揚 , 有落地玻璃, 可以看到海景 , 簡約裝修 , 寬敞舒適,可以坐戶外及戶外 ,餐廳係寵物友善餐廳,設有露天茶座,歡迎寵物⼀起⽤餐, 想同三五知己好朋友chill ,可以坐戶外露天茶座 . 之後順便去踩單車!!杞子笑鹹水角 $24 -2件賣相好靚,外形好像荔枝 , 裏面是鹹水角材料,又靚又好味,打卡一流!必點👍👍👍👍👍 蔬汁⾦柚雪⼭包 $56 -3件材料有⽂旦柚⼦,新鮮⻄芹汁,冬瓜碎鬆軟外表,感覺清新,清甜柚⼦味,非常創新製作⿊⽑豬叉燒滑腸粉 $38腸粉嫩滑,皮薄餡靚,非常足料,好好味 ⿈⿓蟹⾁餃 $56 -3件皮薄餡靚,蝦肉鮮味,好多餡料!瑤柱鮮蝦燒賣皇 $46 -4件瑤柱香味突出,和鮮蝦味很夾!京粵千秋⼩籠包 $43 -4件材料有老雞,赤⾁,火腿,鮮⾁,薑蔥,根麵粉包⽪嫩薄, 口感有韌性,湯汁多味美,⾁質鮮香 ! 非常好味牛油果鰻魚春捲 : $56 -4件裏面有⽜油果,鮮蝦餡,春卷⽪,蒜調味,台灣⽩鰻⿂。味道配合得很好! 點心全部都好新鮮和非常足料!!傳統工藝,加上創新製作!! 好味飽肚滿足💕💕環境 9/10味道 9/10服務 9/10衛生 9

杞子笑鹹水角 $24 -2件
必點👍👍👍👍👍

蔬汁⾦柚雪⼭包 $56 -3件
材料有⽂旦柚⼦,新鮮⻄芹汁,冬瓜碎
鬆軟外表,感覺清新,清甜柚⼦味,非常創新製作

⿊⽑豬叉燒滑腸粉 $38
腸粉嫩滑,皮薄餡靚,非常足料,好好味

⿈⿓蟹⾁餃 $56 -3件
皮薄餡靚,蝦肉鮮味,好多餡料!

瑤柱鮮蝦燒賣皇 $46 -4件
瑤柱香味突出,和鮮蝦味很夾!

京粵千秋⼩籠包 $43 -4件
材料有老雞,赤⾁,火腿,鮮⾁,薑蔥,根麵粉
包⽪嫩薄, 口感有韌性,湯汁多味美,⾁質鮮香 ! 非常好味

牛油果鰻魚春捲 : $56 -4件

點心全部都好新鮮和非常足料!!傳統工藝,加上創新製作!!
好味飽肚滿足💕💕

店名: 八方棧
地址: 科學園2期16E⼤樓 地下S087舖
  • 杞子笑鹹水角
2023-10-22 378 瀏覽
今日同老人家飲茶,叫咗豉油王炒麵,點心,其中豉油王炒麵,又鹹又硬,同佢哋反映佢哋完全冇反應,之後個上海生煎包仲恐怖,咬落去,居然啲豬肉係唔熟,呈粉紅色,啲肉仲係凍嘅!我向一個姓張經理反映同佢講豬肉唔熟,佢話「使唔使而家即刻幫你打電話?」重複講咗兩次,我想請問佢呢個係乜嘢服務態度,佢解釋話可能個廚師睇錯咗蒸籠個時間,我心諗有冇搞錯?我已經食咗一半🥲但佢嘅態度完全係一點道歉嘅意思都無,仲要串串咁,難怪而家香港嘅飲食業越嚟越差,就係比呢啲無heart既員工拖垮!永遠唔會再幫襯呢間酒樓!不知所謂😡😡😡

科學園呢間粵菜*八方棧*非常值得推薦 佢嘅點心同小菜都十分精美😍五星級享受但只係平民價錢加上呢度環境清靜 樓底高 落地玻璃彩光度極高餐廳更設有露天茶座 係寵物友善餐廳可以同愛寵一起用餐🐱🐶欣賞住對外河景享受著香港數一數二的室外‘飲茶’體驗精緻點心推介:瑤柱鮮蝦燒賣皇:燒賣蝦餃絕對係飲茶之選見到不計成本嘅瑤柱放喺大大粒燒賣面上 一啖咬落去 蝦膠彈彈牙 食得好滋味黑毛豬叉燒滑腸粉:用皮薄餡靚來形容都未夠 粉皮更是晶瑩剔透 而且叉燒入晒味 預先切好一小件 方便食客食用😃妃子笑鹹水角:呢個真係靚到好過份 外型以荔枝為題 2大粒 新穎別緻 打卡一流! 裡面係鹹水角嘅材料 😍😍 又好睇又好食牛油果鰻魚春卷: 佢又係另外一款創新點心 材料有牛油果、鮮蝦餡、春卷皮同蒜調味加上台灣白鰻作餡料 佢用浦燒方式燒製白鰻魚 切片配⻘瓜片帶出新鮮味道 冇諗過普通嘅春卷都可以變得咁華麗別緻!食完咁多唔同類型嘅點心之後 店員仲話送埋糖水比每一位食客🤩真係甜到入心 有雪耳木瓜非常滋潤另外我仲叫咗個紅棗桂圓茶 飲得出佢嘅心思😋冰糖龍眼肉紅棗分開燉清清甜甜 絕對是優質獨特體驗
科學園呢間粵菜*八方棧*非常值得推薦

精緻點心推介:
一啖咬落去 蝦膠彈彈牙 食得好滋味

預先切好一小件 方便食客食用😃

妃子笑鹹水角:呢個真係靚到好過份
外型以荔枝為題 2大粒 新穎別緻 打卡一流!
裡面係鹹水角嘅材料 😍😍 又好睇又好食

食完咁多唔同類型嘅點心之後
店員仲話送埋糖水比每一位食客🤩
真係甜到入心 有雪耳木瓜非常滋潤
另外我仲叫咗個紅棗桂圓茶

2023-09-23
5 分鐘 (堂食)
2023-10-08 281 瀏覽
又係我呀😋💗每逢星期日都係family day,今次同屋企人遠離繁囂去左科學園呢間餐廳嘆茶,呢度有多款值得試既創新點心出面都未見過架😍,款款都做得精緻出色,打卡able😛, 最緊要比住出面茶樓既價錢,但味道拍得住五星級酒店嘅中菜廳😋,餐廳採用光線充足,環境清幽,服務態度好好🥰🥰而我最記憶猶新就係蘿蔔絲酥餅 -做得夠鬆化足料,咬落又唔會油膩,手工好好; 牛油果鰻魚春卷 – 非常精緻、鰻魚同牛油果既完美結合,入口爆滿既牛油果🥑真係真材實料,春卷入面啖啖既蝦肉,配埋中間夾咗青瓜,口感非常有層次。埋單準備走既時候,餐廳仲送甜品,真係超級窩心,因為叫左好多煎炸野,最後飲返碗咁滋潤既木瓜雪耳糖水,真係完美既一餐,下次一定會再去chill chill😎
又係我呀😋💗
2023-09-17
午餐
  • 蘿蔔絲酥
  • 牛油果鰻魚春卷
2023-10-05 249 瀏覽
一早起身天氣咁好🌞去下科學園散下步, 竟然比我地遇到穩世中式點心🫖 - 八方棧仲有個落地玻璃窗望住個海景🌊 嘆😌點心勁吸精😍 靚到忍唔住要打個卡先😚🥢脆炸崧子鮮蝦筒 - 顏色鮮艷 外皮香脆可口🥢雲霞彩虹蝦餃 (必點)- 賣相好靚好吸引, 一口咬落去多汁 啖啖肉😋🥢蔬汁金柚雪山包 (必點)- 咬落去即刻有fresh🌱既味道 好清新🍀🥢紅米海鮮腸粉 & 黑毛豬叉燒滑腸粉 (必點)- 同一般食既腸粉有啲唔同,仲好嫩滑🥢妃子笑鹹水角 (必點) - 好得意既荔枝造型,打卡一流📸🥢蠔皇蜜味叉燒包 - 餡料好足🤤🥢蘿蔔絲酥餅 - 蘿蔔仔造型 cute 😍🥢蟹籽蝦多士 - 入口酥脆 香口另外茶飲方面.. 佢有好多唔同既特色茶飲🫖☕️例如白桃烏龍茶🍑、鳳梨烏龍茶🍍超級有驚喜🤩 賣相固然有心思,味道仲一流🤤平時一般飲茶點心都係4件,人少既就食唔到太多款野食而八方棧係有2人份量既點心架🤭 2個人去飲茶🫖一樣食到多款美食🤤有寵物既朋友仲可以坐佢哋戶外位置架😙八方棧🚌搭地鐵/巴士可以先到沙田地鐵站🚉A1出口,往ikea方向🚶🏻‍♀️落天橋就見到27A小巴站 ,入左科學園第1個站落車就啱喇~再🚶🏻步行5-10分鐘就到

一早起身天氣咁好🌞
去下科學園散下步,
竟然比我地遇到穩世中式點心🫖 - 八方棧
仲有個落地玻璃窗望住個海景🌊 嘆😌

點心勁吸精😍 靚到忍唔住要打個卡先😚
🥢脆炸崧子鮮蝦筒 - 顏色鮮艷 外皮香脆可口
🥢妃子笑鹹水角 (必點) - 好得意既荔枝造型,打卡一流📸
🥢蠔皇蜜味叉燒包 - 餡料好足🤤
🥢蘿蔔絲酥餅 - 蘿蔔仔造型 cute 😍
🥢蟹籽蝦多士 - 入口酥脆 香口

另外茶飲方面.. 佢有好多唔同既特色茶飲🫖☕️
例如白桃烏龍茶🍑、鳳梨烏龍茶🍍

超級有驚喜🤩 賣相固然有心思,味道仲一流🤤
平時一般飲茶點心都係4件,人少既就食唔到太多款野食
而八方棧係有2人份量既點心架🤭
2個人去飲茶🫖一樣食到多款美食🤤

有寵物既朋友仲可以坐佢哋戶外位置架😙

八方棧

🚌搭地鐵/巴士
就見到27A小巴站 ,入左科學園第1個站落車就啱喇~
再🚶🏻步行5-10分鐘就到

2023-09-24
  • 妃子笑鹹水角
  • 黑毛豬叉燒滑腸粉
  • 蔬汁金柚雪山包
  • 雲霞彩虹蝦餃
2023-10-04 292 瀏覽
🐰制制~龍蝦你也想吃嗎😱為何每次來科學園傻制制都會笑足全程😏🤣還一直舉手手🙋🏼😂帶外向的制制出門散步,逛到累就選擇去較多寵物友善餐廳的科學園(車位又多🤣🤣),新開張的八方棧位於海傍,秋風不斷的晚上,在戶外的露天茶座進餐亦是不錯的選擇🥰我們order 了龍蝦伊麵,一個孖寶餐:一雞一魚,不愧為五星級總廚主理的粵式餐廳,連素食的制制🐰也一直湊過去,整餐飯就多了個任務:防止百厭制制貪吃🙈😂龍蝦還很貼心的斬件,吃的時候不會狼狽😋魚和雞的肉質鮮嫩可口希望將來會新增為寵物而設的餐單😋兔仔很簡單的~一點點新鮮未煮的蔬菜、番茄就足夠了🤫

龍蝦還很貼心的斬件,吃的時候不會狼狽😋
魚和雞的肉質鮮嫩可口

希望將來會新增為寵物而設的餐單😋
兔仔很簡單的~一點點新鮮未煮的蔬菜、番茄就足夠了🤫
用餐優惠
試食活動
放假咁多日我去咗科學園🌟隱世歎茶🌟吖🥰🥰呢到好Chill好舒服,最岩約埋朋友一齊黎呢到放狗狗🐶 飲啖茶🍵食個包🍽行下行下就搵到呢間八方棧,因為見到人地嘅點心都好新派😍好好味咁,價錢都幾抵💰有10幾款熱賣點心♥️都有2人份量😍仲係五星總廚主理🎖有京、滬、粵點心唔同口味💖所以我地都叫咗好多款吖😝😝同埋呢到既茶竟然係白桃烏龍😍😍😍好清!好香!勁香濃既白桃味🍑🍑🍑我試咗以下幾款都好有驚喜啵🤩👇 ♥️八方棧流沙奶皇包暖暖的流沙奶皇!!配上淡淡咸蛋黃味!真的好好味🤩🤩我自己可以吃2個😍😍非常推薦!♥️脆炸崧子鮮蝦筒以為好炸既!點知好好味啵!因為上面既脆炸粒粒原來係崧子,配埋入面既鮮蝦真係好好味!令人有衝動想再食多條呀~♥️牛油果鰻魚春卷主要想食鰻魚同牛油果🥑,牛油果比較少,但鰻魚都幾厚身幾好食,春卷好大條,食到好飽,但呢個點心的創意好不錯!♥️黑毛豬叉燒滑腸粉以為普通叉燒腸!E~~食落腸粉皮好滑嘟嘟~入面包住既黑毛豬好滑!好鮮!比起普通叉燒粉呢款真係高級版!♥️妃子笑咸水角好得意既造型呀!成粒荔枝咁~ 外表皮十分脆炸充滿口感!入面的則係正常咸水角食材,鐘意食咸水角嘅都可以叫黎試下♥️蔬汁金柚雪山包好靚既雪山包,

同埋呢到既茶竟然係白桃烏龍😍😍😍
好清!好香!勁香濃既白桃味🍑🍑🍑

白桃烏龍茶

我試咗以下幾款都好有驚喜啵🤩👇
♥️八方棧流沙奶皇包

八方棧流沙奶皇包

♥️脆炸崧子鮮蝦筒

脆炸崧子鮮蝦筒

令人有衝動想再食多條呀~

♥️牛油果鰻魚春卷

♥️黑毛豬叉燒滑腸粉

黑毛豬叉燒滑腸粉

♥️妃子笑咸水角

妃子笑咸水角

♥️蔬汁金柚雪山包

蔬汁金柚雪山包

好靚既雪山包,上枱好精緻,食落有少少酸酸地,可能因為入面有柚子,我就唔太岩,但朋友就話好好食,個人口味有啲不同

呢到仲係寵物友善嫁🥰🥰而且仲有露天茶座🌟望住海景超舒服✨️✨️
白桃烏龍茶
八方棧流沙奶皇包
脆炸崧子鮮蝦筒
黑毛豬叉燒滑腸粉
妃子笑咸水角
2023-10-02 175 瀏覽
八方棧最近喺科學園開咗分店,佢地出名⽤料⽅⾯不計成本,⽤⼼製作傳統點⼼的⼿⼯藝,務求以最優質嘅食材,最相宜嘅價格,令顧客感受味蕾與視覺嘅五星級體驗👨‍🍳✨我非常鐘意佢地設有露天茶座,可於室外望住河景,享受香港數⼀數⼆嘅室外飲茶體驗。呢度更加係寵物友善餐廳,放假約埋三五知⼰,帶埋寵物,享受⼀個悠閒的粵式下午茶,的確係唔錯的選擇~ 🫖除咗傳統嘅普洱、鐵觀音、香片等等,呢度有好多特別嘅茶,今次我地選擇咗白桃烏龍,好香~ 🍑雲霞彩虹蝦餃 $28色彩繽紛嘅點心,用三色薄皮包裹鮮嫩的蝦仁,美味而且造型美觀,賞心悅目瑤柱鮮蝦燒賣皇 $24用上等的瑤柱和鮮蝦製成,香氣濃郁,肉質細嫩香煎臘味蘿蔔糕 $24蘿蔔糕煎至兩面金黃酥脆,每一片蘿蔔糕都散發出香甜的蘿蔔味和香濃的臘味香氣,配甜醬一流招牌流沙包 $32我超鐘意食流沙包,咬開後會流出金黃色的奶黃流沙,甜而不膩,滑而不油五代同堂炒飯 $138以五款不同蝦炒飯,⾜料好味!琥珀黃金豆腐 $58嫩滑的豆腐切成小方塊,然後沾上玉米粉和芝麻,再用油炸至外皮酥脆。最鐘意佢炸粉夠薄,咁嘅黃金豆腐先好食陳醋青瓜小雲耳 $58 這是一款清爽的小食,用新鮮的青瓜和小雲耳切成

雲霞彩虹蝦餃 $28

瑤柱鮮蝦燒賣皇 $24
用上等的瑤柱和鮮蝦製成,香氣濃郁,肉質細嫩

香煎臘味蘿蔔糕 $24

招牌流沙包 $32

五代同堂炒飯 $138
以五款不同蝦炒飯,⾜料好味!

琥珀黃金豆腐 $58

陳醋青瓜小雲耳 $58
這是一款清爽的小食,用新鮮的青瓜和小雲耳切成細絲,然後拌上陳醋、鹽、糖和花椒油,放入冰箱冷藏。每一口都有青瓜的爽脆和雲耳的彈性,配上陳醋的酸甜和花椒油的微辣,開胃解渴。

蠔皇蜜汁叉燒包 $30
鬆軟的麵皮包裹香嫩的叉燒肉,然後塗上蠔皇醬和蜜糖,再用烤箱烤至表面焦香。每一個包子都有叉燒的鮮甜和蠔皇醬的鹹香,配上蜜糖的甜蜜和麵皮的鬆化,令人垂涎欲滴

鮮竹滑牛肉球 $30
優質的牛肉和鮮竹混合成肉漿,然後捏成小球,再用水煮至熟透。每一個牛肉球都有牛肉的鮮香和鮮竹的清甜,口感滑嫩彈牙

原隻韭黃鮮蝦腸粉 $56
每一條腸粉都有韭黃的香氣和鮮蝦的彈性,滑溜爽口

今次最可惜係試唔到佢地招牌點心「黃金蟹肉餃」🥲,不過其他食物都好好味,而且價錢都好抵。而且佢地叫點心有得叫2件,唔一定要一大班人先可以飲茶歎點心!下午茶時段仲有好多優惠~ 開車去科學園都好方便,消費夠$200就有2小時免費泊車啦~ 下次再去先~

@allrouteinn #allrouteinn #⼋⽅棧 #科學園 #allrouteinn #寵物友善 #京滬粵 #點心 #中菜 #酒樓 #科學園美食 #hkinstagram #hkinfluencer #hkblogger #hkfoodie #飲茶 #yumcha #dimsum #hkkol #hkigfood
見到OpenRice 我食評ok 決定就book 黎試。我哋6點黎到,唔多人,但上菜慢到呢,唔緊要。點知….服務態度差,叫左個炒飯半小時未上,問侍應,侍應話點知就唔可以問催師傅,之後師傅出嚟話即刻炒,我哋係到唸我哋黎個時都唔係好多台客,做唔切,但半小時前黎order,都唔多台客,都炒咁耐?唔緊要,點知個炒蛋出到黎d 飯有燶味,飯炒燶哂,仲好鹹,d 飯overcook 燶哂。埋單時見到好多國內人。好失望的一餐dinner。
點知….服務態度差,叫左個炒飯半小時未上,問侍應侍應話點知就唔可以問催師傅,之後師傅出嚟話即刻炒,我哋係到唸我哋黎個時都唔係好多台客,做唔切,但半小時前黎order,都唔多台客,都炒咁耐?

埋單時見到好多國內人。
好失望的一餐dinner。
2023-10-01
2023-10-01 175 瀏覽
今日屋企屋企人打婆婆出嚟飲茶,試吓依間新嘅酒樓。佢喺西餐廳嘅入面,如果帶老人家去就可能要行少少路先到。室內設計呈長方形,下晝時間嚟都幾多人,十二點到只有剩返一兩張空枱。蔬菜金柚雪山包 (3件)$56望落去好似雪山叉燒包嘅樣,用個好得意嘅籠裝住,入面係蘋果蓉唔會好甜,個皮都脆幾好食剪開咗一半啲皮都唔會甩晒落嚟牛油果鰻魚春卷 (4件) $56入面有一粒細嘅牛油果,面頭嘅鰻魚醬汁味道唔會好濃,入面啲蝦都好足,唔會炸到好燶。招積茄子 $58炸到一粒粒幾好食妃子笑鹹水角 (3件) $36嚟之前就想試,佢個樣好得意唔知好唔好食入面嘅肉碎,唔會好多啱啱好,免頭啲粒粒去脆卜卜好得意,小朋友同打卡會好適合紅米海鮮腸 $46 食咗先記得影,本身有六件,紅米腸粉皮薄餡靚,食嘅點心大部份嘅蝦都新鮮好大粒,甜醬豉油辣醬任你選擇。上海生煎包三件 $36 生煎包唔會好油,三件六個人食啱啱好一人一半黃龍蟹肉餃3件 $56 面頭有一粒點綴嘅秋葵,蟹肉衰就係面頭既真蟹肉,入面啲蝦都好大粒,師傅好工好好夾起都唔係好容易散。最後餐廳門口好好,見婆婆年紀好大,送碗紅豆沙俾佢食,送嘅糖水都一啲都唔馬虎,入面有好多紅豆粒仲有蓮子一
今日屋企屋企人打婆婆出嚟飲茶,試吓依間新嘅酒樓

佢喺西餐廳嘅入面,如果帶老人家去就可能要行少少路先到。

蔬菜金柚雪山包 (3件)$56

剪開咗一半啲皮都唔會甩晒落嚟

牛油果鰻魚春卷 (4件) $56
招積茄子

招積茄子 $58
炸到一粒粒幾好食

妃子笑鹹水角 (3件) $36
嚟之前就想試,佢個樣好得意唔知好唔好食

紅米海鮮腸粉

紅米海鮮腸 $46
上海生煎包

上海生煎包三件 $36
生煎包唔會好油,三件六個人食啱啱好一人一半
黃龍蟹肉餃

黃龍蟹肉餃3件 $56
紅豆沙

最後餐廳門口好好,見婆婆年紀好大,送碗紅豆沙俾佢食,送嘅糖水都一啲都唔馬虎,入面有好多紅豆粒仲有蓮子一齊煲,高興到婆婆食晒成碗

整體感覺好好,希望之後有機會再嚟住其他嘢!
2023-10-01
慶祝紀念
團年飯
招積茄子
紅米海鮮腸粉
黃龍蟹肉餃
2023-09-30 135 瀏覽
週末天氣好。好左騎車回到科學園已經是傍晚,剛好要晚餐補充體力🔹️化皮乳豬件(例)份量剛好三人份,皮乾身爽脆香口,連住少少肉一脆一冧,高質!比多數酒樓出色。🔹️菠蘿鮮果咕嚕肉小朋友見到主角脆餅就雙眼放光搶住食,咁大朋友唯有試試啲配菜啦,咬一口感覺舒服,因為酸度適中既唔燒喉又唔會甜耶耶,而肉塊咬落爽口無渣,有別其他一咬就入攝牙罅。🔹️五代同堂炒飯呢個非常出色,用大細蝦皮,蝦仁,蝦米,蝦籽,呢5樣同樣係蝦但係各施各法,讚不絕口
週末天氣好。好左騎車
回到科學園已經是傍晚,剛好要晚餐補充體力

🔹️化皮乳豬件(例)

🔹️菠蘿鮮果咕嚕肉

🔹️五代同堂炒飯

2023-09-29 165 瀏覽
五星級大廚主理,靚靚打卡地點,之前黎過呢度飲宴,已經覺得食物質素有保證,今次就黎飲茶試下點心環境一流不在話下,職員服務都好好tim,點心除左好食,擺盤都有用心機,賣相同味道都好吸引人,而且係歡迎寵物,設有室外茶座,連嘆茶都可以帶埋狗狗超開心今次我地三人叫左十款點心,款款都好精緻又好味,其實真係只睇相都好想食瑤柱鮮蝦燒賣皇(推薦)燒賣好大粒加上蝦又大大隻,而且係推介點心之一,咬落已經啖啖蝦肉,係好足料再加埋瑤柱,咁足料但又吾係賣得貴蔬汁金柚雪山包(推薦)同樣係推薦點心之一,有鬆軟外皮,帶著清甜柚子香好清新既味道,聽講係自家創作好新穎,只係我自己都食左兩件北京水餃餡料係好多好大粒,豬肉口感好又滑,我自己好鐘意食宮廷豌豆糕凍食,鐘意呢款口感,入口即溶感覺,小朋友或老人家吾洗點咬都食到,好香豌豆味道雲霞彩虹蝦餃蝦餃皮顏色好靚晶螢剔透感覺,里面又好足料,我同朋友都鐘意食椰汁棗皇糕好食甜品之一,口感煙韌又甜甜地冰涼西瓜糕係西瓜外形,真係似食緊西瓜咁,西瓜味都好突出,做得好精緻呢簡直係小朋友最愛黑毛豬叉燒腸粉(推薦)推薦點心之一,平時好少食叉燒腸粉既我都鐘意食,一樣足料而且皮簿餡靚,腸粉最主要係呢一

瑤柱鮮蝦燒賣皇(推薦)
瑤柱鮮蝦燒賣皇

蔬汁金柚雪山包(推薦)

北京水餃

餡料係好多好大粒,豬肉口感好又滑,我自己好鐘意食

宮廷豌豆糕

雲霞彩虹蝦餃

蝦餃皮顏色好靚晶螢剔透感覺,里面又好足料,我同朋友都鐘意食

椰汁棗皇糕
好食甜品之一,口感煙韌又甜甜地

冰涼西瓜糕
係西瓜外形,真係似食緊西瓜咁,西瓜味都好突出,做得好精緻呢

簡直係小朋友最愛

黑毛豬叉燒腸粉(推薦)
推薦點心之一,平時好少食叉燒腸粉既我都鐘意食,一樣足料而且皮簿餡靚,腸粉最主要係呢一點!
京滬千秋小籠包(推薦)
京滬千秋小籠包

推薦點心,皮簿餡靚又juicy,多汁又入味,而且亦係自家製手工推皮,湯汁都一定要飲埋,餚湯都餚足4小時!
最後有雞絲粉皮
雞絲粉皮

麻醬做得好入味,好香麻醬味,粉皮口感好滑,雞絲又滑又香

全部點心都好好食,我一定會再黎第三次,呢個價錢加咁有質素既點心係好難得,完全係超值,影相都好靚tim,揸車黎仲有泊車優惠,八方棧係香港必試點心

黑毛豬叉燒腸粉

冰涼西瓜糕 / 宮廷豌豆糕
2023-09-23
5 分鐘 (堂食)
瑤柱鮮蝦燒賣皇
京滬千秋小籠包
雞絲粉皮
黑毛豬叉燒腸粉
冰涼西瓜糕 / 宮廷豌豆糕
  • 冰涼西瓜糕/宮廷豌豆糕
2023-09-28 102 瀏覽
想搵個又靜又舒服嘅環境食飯 😍 我揀咗科學園 - 八方棧 而且仲要落地玻璃窗望住個海景嘆 🫖如果有寵物既朋友仔都可以安排坐露天茶座 🐱🐶🐹食完飯仲可以散下步 💯 佢好多點心都係2-4件, 可以食到唔同款式 🈵 呢方面唔錯 👍茶飲方面.但有好多唔同既特色茶飲例如白桃烏龍茶奶、鳳梨烏龍茶兰超級有驚喜 🫖☕️1️⃣上海生煎包 - 正宗好食多肉 😋2️⃣京滬千秋小龍包 - 一啖個爆汁好味 🤤3️⃣鮑汁福建炒飯 - 配料豐富 🈵 飯同餸分開上, 呢個值得贊👍 可以自己調教 4️⃣黃龍蟹肉餃 - 皮薄夠肉一流 😍蔬汁金柚雪山包 - 呢個好食, 好清新, 唔甜, 我一個人食咗二個 😂5️⃣百醬蒸虎皮鳫爪 - 醬汁一啲都唔鹹 🈵6️⃣牛油果鰻魚春卷 - 呢個菜式係呢度有得食, 令我好驚訝🙀 未曾見過, 佢個春卷做到脆卜卜, 配牛油果🥑鰻魚, 好食 💯7️⃣陳醋青瓜小雲耳 - 青瓜🥒新鮮,又係消暑解渴食品 😋8️⃣椒鹽鮮魷鬚 - 即叫即炸新鮮熱辣 😍9️⃣沙豐豬手粒 - 呢個勁好食, 第二度冇, 唔夠5min就食曬 🤣🔟妃子笑鹹水角 (荔枝樣) - 外相吸睛,打卡一流📸 外層脆卜卜,入面在鹹鹹哋,唔錯 👍 1️⃣1️⃣冰凉西瓜糕(3件)- 真西瓜磨
想搵個又靜又舒服嘅環境食飯 😍
我揀咗科學園 - 八方棧
而且仲要落地玻璃窗望住個海景嘆 🫖
如果有寵物既朋友仔都可以安排坐露天茶座 🐱🐶🐹
食完飯仲可以散下步 💯

茶飲方面.但有好多唔同既特色茶飲
例如白桃烏龍茶奶、鳳梨烏龍茶兰
超級有驚喜 🫖☕️

1️⃣上海生煎包 - 正宗好食多肉 😋
2️⃣京滬千秋小龍包 - 一啖個爆汁好味 🤤
4️⃣黃龍蟹肉餃 - 皮薄夠肉一流 😍
5️⃣百醬蒸虎皮鳫爪 - 醬汁一啲都唔鹹 🈵
7️⃣陳醋青瓜小雲耳 - 青瓜🥒新鮮,又係消暑解渴食品 😋
8️⃣椒鹽鮮魷鬚 - 即叫即炸新鮮熱辣 😍
1️⃣1️⃣冰凉西瓜糕(3件)- 真西瓜磨成溶制造,好適合依家天氣,冰🧊涼消暑 💯

八方棧
地址:科學園2期16E大樓 地下S087舖
🚌🚝 搭地鐵/巴士
可以先到沙田地鐵站獸 A1出口,往iea方向入落天橋,就見到27A小巴站,入左科學園第1個站落車步行5-10分鐘
🚙 渣車 JP2停車場,跟指示牌16E停車位置
2023-09-21
15 分鐘 (堂食)
下午茶
  • 妃子笑鹹水角
  • 沙豐豬手粒
  • 牛油果鰻魚春卷
2023-09-28 64 瀏覽
屋企附近嘅酒樓食到有啲悶, 網上見到科學園一間性價比超高嘅中菜餐廳🍴-八方棧,食完仲可以喺海旁散下步🚶🏻‍♀️餐廳喺科學園2期,P2停車場🅿️上黎,跟指示牌16E停車位置就見到,非常方便。餐廳裝修簡潔,落地玻璃彩光充⾜,環境休閒舒適,餐廳便加係寵物🐶🐱友善餐廳,設有露天茶座,歡迎寵物⼀起⽤餐, 可於室外望住河景,享受香港數⼀數⼆的室外‘飲茶’體驗🤩八方棧專注食品製作🅰️,同時精益求精,利⽤選材、烹法與造型, 創意點⼼令⼈耳⽬⼀新! 有多款創新點心🥧,而且價格相宜,令香媽感受味蕾與視覺嘅五星級體驗。想⼀嚐五星級嘅味道,唔⼀定要去五星級酒店🏨精緻點⼼推介 💖妃⼦笑鹹⽔⾓外型以荔枝為題, 新穎別緻,打卡⼀流 💖蔬汁⾦柚雪⼭包 鬆軟外表,味感清新,清甜柚⼦味 💖⽜油果鰻⿂春卷 ⽤浦燒⽅式燒製⽩鰻⿂,配⻘瓜⽚,紫蘇葉絲與鮮蝦將春卷味道,⼝感推⾄另⼀境界💖黑毛豬叉燒滑腸粉皮薄餡靚,加芫荽點綴番叉燒💖千秋⼩籠包 包⽪嫩薄有韌性,湯汁多味美,⾁質鮮香,蕩千秋⼩籠包,不是虛名 💖紅棗桂圓茶燉1⼩時⽽成品的京式甜品🍮仲有⿈⿓蟹⾁餃、瑤柱鮮蝦燒賣皇,同其他酒樓做法都好唔同,大家可以試下👍🏻呢度好適合家庭🏠/朋

精緻點⼼推介

💖妃⼦笑鹹⽔⾓
外型以荔枝為題, 新穎別緻,打卡⼀流

💖蔬汁⾦柚雪⼭包
鬆軟外表,味感清新,清甜柚⼦味

💖⽜油果鰻⿂春卷
⽤浦燒⽅式燒製⽩鰻⿂,配⻘瓜⽚,紫蘇葉絲與鮮蝦
將春卷味道,⼝感推⾄另⼀境界

💖黑毛豬叉燒滑腸粉
皮薄餡靚,加芫荽點綴番叉燒

💖千秋⼩籠包

💖紅棗桂圓茶
燉1⼩時⽽成品的京式甜品🍮

呢度好適合家庭🏠/朋友🧑‍🤝‍🧑/寵物聚會,享受⼀個休閑嘅粵式下午茶🫖

🅿️科學園泊車優惠
消費滿HK$200 享有1架車 - 2小時免費泊車
消費滿HK$400 享有2架車 - 2小時免費泊車
消費滿HK$600 享有3架車 - 2小時免費泊車
2023-09-27 62 瀏覽
早排同屋企人去左位於科學園嘅*八方棧*飲茶🫖🥢呢度嘅裝修簡潔,落地玻璃彩光充足,岀面嘅海景一覽無遺✨✨聽講呢度嘅點心都係由五星級總廚主理,唔止好睇得仲好好食。等我黎試下呢度啲招牌點心啦🤤🤤其中我地叫左幾樣招牌1.黃龍蟹肉餃2.黑毛豬叉燒滑腸粉3.妃子笑鹹水角4. 蔬汁金柚雪山包5. 牛油果鰻魚春卷6. 千秋小籠包首先講下黃龍蟹肉餃,就咁睇個樣好似有啲dry但一咬落去因為入面有好多蟹肉所以好Juice🤤而且個皮都好薄 一個人食晒三粒完全冇問題!跟住個腸粉都係食到啖啖肉,而且係爽口得來又唔靭。再黎個鹹水角造型已經贏晒💯整到成粒荔枝咁,真係色香味俱全,打卡一流!食完啲鹹點再食個金柚雪山包,個皮超級鬆化,入面嘅柚子味都好清新好開胃😋跟住個牛油果鰻魚春卷都好特別,一般酒樓都唔會有。一咬開入面嘅牛油果好足料,但又唔會搶左整體嘅味道👍食完超滿足💯另外仲有樣點心都好深刻就係個蝦多士❣️一咬落去索索聲勁脆,入面仲有兩三隻蝦!
早排同屋企人去左位於科學園嘅*八方棧*飲茶🫖🥢

• 蝦多士  春卷