好食指數:🌕🌕🌕🌗🌑Cp值:🌕🌕🌕🌗🌑•圓仔芒果嫩仙草盛盤• $58呢個真係必點嘅估唔到佢啲仙草咁Q彈出面仙草 會比較實小小佢呢間仙草真係好彈 好滑 要食起嚟 真係滑lulu加埋芒果汁 夏天食真係幾啱 清爽feel 另外 佢仲有芋圓 有幾有咬口 唔會食到粒粒 麵粉!算係真係好足料2個人食啱啱好!1個人食實夠!重點係涼浸浸 夏天食 真係好讚!P.s 真係行到攰 入去食啲冰涼野 都幾爽嘅 啱曬夏天消暑啦😆遲下可以試埋其他🤭

好食指數:🌕🌕🌕🌗🌑

佢呢間仙草真係好彈 好滑
要食起嚟 真係滑lulu
加埋芒果汁 夏天食真係幾啱 清爽feel
另外 佢仲有芋圓 有幾有咬口
唔會食到粒粒 麵粉!
算係真係好足料
2個人食啱啱好!
1個人食實夠!
重點係涼浸浸 夏天食 真係好讚!

⌂ 上環八時神仙草 Pa Shih@pashih.hk 中環歌賦街19號地舖星期一至四 12:30 - 22:30 星期五至六 12:30 - 23:00 星期日 12:30 - 22:30· 抹茶焙茶奶蓋雪花盛盤 | $98· 芋薯圓嫩仙草 | $45𖧷 無加一︶︶꒦꒷‧˚₊៸៸﹕︶꒷꒦︶꒷꒦︶︶꒦꒷‧˚₊ ៸៸#ewm上環#ewm︶︶꒦꒷‧˚₊៸៸﹕︶꒷꒦︶꒷꒦︶︶꒦꒷‧˚₊ ៸៸*・゜ 被台式刨冰耽誤的燒仙草店 ゜・*原本係想食 Sharishari ‪𐤔‪𐤔‪𐤔但見到條人龍真是等候不能 ( °‪ᗝ° ).ᐟ‪‪‪.ᐟ‪‪‪但又好想食冰,即刻 search 附近嘅甜品鋪呢間真係驚喜之外!!已經列入咗我嘅中上環必食 bucket list 超級滿足 ‪- ̗̀ ꪔ̤̥ꪔ̤̮ꪔ̤̫ ̖́-‬𖧷 堂食每人最低消費$45︶︶꒦꒷‧˚₊៸៸﹕︶꒷꒦︶꒷꒦︶︶꒦꒷‧˚₊ ៸៸๑ 抹茶焙茶奶蓋雪花盛盤 | $98用仙草冰磚刨成嘅拉絲刨冰 肉眼可見得到仙草嘅牽絲,入口即化有齊我鍾意嘅配料 (紅豆除外)綠茶.ᐟ‪‪ 焙茶 .ᐟ‪‪ 仙草 .ᐟ‪‪隔離仲有兩色芋圓添呢個真係選擇困難症必點刨冰 ٩(ˊᗜˋ*)و台灣甜品最
⌂ 上環

#ewm上環
#ewm

*・゜ 被台式刨冰耽誤的燒仙草店 ゜・*
原本係想食 Sharishari ‪𐤔‪𐤔‪𐤔
但又好想食冰,即刻 search 附近嘅甜品
呢間真係驚喜之外!!
已經列入咗我嘅中上環必食 bucket list
超級滿足 ‪- ̗̀ ꪔ̤̥ꪔ̤̮ꪔ̤̫ ̖́-‬

𖧷 堂食每人最低消費$45

๑ 抹茶焙茶奶蓋雪花盛盤 | $98
用仙草冰磚刨成嘅拉絲刨冰
肉眼可見得到仙草嘅牽絲,入口即化
有齊我鍾意嘅配料 (紅豆除外)
綠茶.ᐟ‪‪ 焙茶 .ᐟ‪‪ 仙草 .ᐟ‪‪
隔離仲有兩色芋圓添
呢個真係選擇困難症必點刨冰 ٩(ˊᗜˋ*)و
台灣甜品最怕就係佢嘅甜度好似我咁甜(講笑 ~)

但呢個真係唔算太甜,兩個人分啱啱好
但芋圓嘅話我就略嫌佢唔夠煙靭,而且好似煮得有啲耐,但就勝在夠大舊!
個人認為芋圓 No. 1 - 陳茶館 ⸝⸝‪⸝♡
本來以為只係刨冰,但食到最底竟然有仙草(超級驚喜!!早知就唔叫多碗仙草)
勁鐘意食仙草嘅我表示超!級!滿!足!

๑ 芋薯圓嫩仙草 | $45
燒仙草唔會太甜,比起刨冰個碗嘅仙草會在淡味啲啲,我諗係少咗啲糖漿掛
相對地有清新自然健康嘅感覺𓈒 𓂂𓏸𓋪‪
呢間嘅嫩仙草真係最好食,超級滑溜,好似會章住個咀咁,唔會話太過流質,暫時未係其他地方食過呢種口感 ⸜( •⌄• )⸝
為咗個仙草,必定回訪!!

︶︶꒦꒷‧˚₊៸៸﹕︶꒷꒦︶꒷꒦︶︶꒦꒷‧˚₊ ៸៸
#上環美食 #hk #hkdaily #hkfoodie #美食 #hkfoodie #food #hkfood #hkig #foodiehk #foodinstagram #foodphotography #手機食先#foodpics#foodblogger #香港美食 #hkigshop #餐廳推薦 #打卡餐廳 #餐廳推介 #上環好去處 #香港美食指南 #台灣菜 #甜品 #芋圓 #芋圓 #仙草
  • 抹茶焙茶奶蓋雪花盛盤
  • 嫩仙草盛盤
2023-08-20 56 瀏覽
夏日熱辣辣☀️,最啱就係食刨冰嘅季節!今日同朋友喺中環行街,行到又熱又攰,就搵咗附近一間食冰嘅餐廳。聽聞呢間八時神仙草系台灣過江龍人氣甜品店,今日就試試佢先!我同朋友叫左芒果嫩仙草雪花盛盤 [$92],兩個人食啱啱好!個刨冰有令我驚訝🤩刨冰刨得好幼細,而且帶有一絲絲嘅仙草,口感非常特別,好爽滑!最頂放有粒粒酸甜芒果加奶蓋,加埋配料芋圓、地瓜圓,非常豐富。最好食係底下嘅燒仙草,嫩滑得黎又唔會有苦澀味😋
夏日熱辣辣☀️,最啱就係食刨冰嘅季節!

芒果嫩仙草雪花盛盤
2023-08-18 50 瀏覽
甜品腦袋芋泥腦袋必衝的甜品店!!-♡ 芋泥焙茶奶蓋雪花盛盤用仙草刨拉絲的雪花冰 看上去就很出片雖然吃起來會有拉絲感 但它真的入口即化焙茶味也很香濃 再配上芋泥 奶蓋和芋圓 口感層次豐富一份就足以跟朋友一起share啦
甜品腦袋芋泥腦袋必衝的甜品店!!

♡ 芋泥焙茶奶蓋雪花盛盤
用仙草刨拉絲的雪花冰 看上去就很出片
雖然吃起來會有拉絲感 但它真的入口即化
焙茶味也很香濃 再配上芋泥 奶蓋和芋圓 口感層次豐富
一份就足以跟朋友一起share啦
2023-08-17 50 瀏覽
八時神仙草地址: 中環歌賦街19號地舖#yauyau_中環今次係朋友推薦之下去咗上環一間甜品舖,舖頭座位都係港式甜品店嗰種小小迫嘅枱枱凳凳咁,店員服務都OK。係食物嘅係呢個價錢之下份量比較少。🍧🍡嫩仙草盛盤 $48佢有啲紅豆同埋小丸子喺仙草同芋圓上面,仙草味都唔會好甜,有一浸好淡嘅仙草香味,咬落去口感好清新,係個碗嘅設計搞到我好難食到啲仙草,啲仙草太滑係咁跌返落隻碗度。另外啲芋圓都幾好咬,唔會話剩係得浸魚膠片,都會有啲番薯同埋芋頭味嘅。🍨🍡芋薯圓嫩仙草 $45同上面嗰個冇咩分別,係少咗啲紅豆。題外話,原來朋友係推薦我地食仙草冰,唔係啲仙草,佢個仙草平平無奇。兩樣嘢真係差好遠,大家嚟到唔好叫錯。味道: 3.5/5服務: 3.5/5環境: 3.5/5番兜: 3.5/5#中環美食 #美食 #好吃 #instafood #foodstagram #foodphotography #yummy #foodiehk #hkfoodie #foodie #igfood #hongkong #hkfood #中環台灣菜 #台式飲品 #中環甜品 #甜品 #八時神仙草
八時神仙草
地址: 中環歌賦街19號地舖

#yauyau_中環

🍧🍡嫩仙草盛盤 $48

🍨🍡芋薯圓嫩仙草 $45
同上面嗰個冇咩分別,係少咗啲紅豆。

味道: 3.5/5
服務: 3.5/5
環境: 3.5/5
番兜: 3.5/5

2023-08-16 43 瀏覽
女生們就愛逛逛愛嘮嗑,這店就在香港中環,方便逛街逛到累的姊姊妹妹光顧。 😝$92 芒果嫩仙草雪花盛盤芒果簡直是甜品大佬中的第一名,無論什麼甜品都能配上芒果。但對我來說,今天的主角是這個仙草雪花挫冰 😚他的口感很特別,是能拉出絲的那種刨冰,是我第一次在香港吃到這種挫冰! 😝$58 芒果甘露盛盤對於芒果嫩仙草雪花盛盤而言,這一個芒果甘露盛盤就相對普通了,但是芒果不論配上什麼甜品都會很好吃,所以我和朋友都光盤了 。☺️

$92 芒果嫩仙草雪花盛盤

$58 芒果甘露盛盤

2023-08-12 47 瀏覽
食完油腻腻烧烤决定吃点甜品去腻,刚好收藏了这家台湾过江龙仙草专门店,遂携两好友前往。工作日晚上直接入座即可,毋须排队。二维码点单,菜单上图片诱人令人食指大动。点了一份烧仙草盛盘、鲜奶紫米盛盘和抹茶焙茶雪花冰仙草盛盘。烧仙草上桌时热气腾腾还是液态,渐渐凝固。将芋圆丸子红豆全数倒进去搅拌,入口唇齿留甜和仙草特有的香气,小圆子尤为糯叽叽。将鲜奶倒进紫米粥中搅拌粘稠,雪白的鲜奶甜香四溢,温暖软糯。最重磅是抹茶焙茶雪花冰,抹茶微苦味甘,表面一层奶酱脆脆甜入心。雪花冰中密密麻麻的仙草拉丝最为特别,口感绵密冰爽,停不下来。融化的雪花冰混进底部的仙草盛盘,甜丝丝。美中不足是相谈甚欢中堂食45分钟过去了,店主前来赶客,但明明无人排队且有空座。其实可以灵活点经营。

将鲜奶倒进紫米粥中搅拌粘稠,雪白的鲜奶甜香四溢,温暖软糯。

烧仙草盛盘、抹茶焙茶雪花冰仙草盛盘、鲜奶红豆紫米盛盘
2023-08-10
宵夜
烧仙草盛盘、抹茶焙茶雪花冰仙草盛盘、鲜奶红豆紫米盛盘
  • 抹茶焙茶奶盖雪花盛盘
  • 烧仙草盛盘
  • 鲜奶红豆紫米粥盛盘
2023-08-09 1323 瀏覽
小時候最愛在夏天吃涼粉,喜歡涼絲絲的甘甜的涼粉草味道。至於燒仙草就是「台味涼粉」,若愛吃涼粉的該不會抗拒燒仙草吧!對涼粉燒仙草是否同源產生迷思,兩者味道如此相似,就是口感有著些微的差別。原來他們都是涼粉草的製品,就只差在命名不同而已。但若以口感而言,涼粉用沾米粉為主料,故口感較為爽口實在,而燒仙草就用上台灣流行的木薯粉,口感較為水潤煙韌。本地以燒仙草為主打的不多,說到台味甜品主角大都是三色芋圓,燒仙草只是配角而已,只是在台灣處處都有燒仙草的蹤影,每次遇上燒仙草甜品,不其然就會想起台灣的味道。夜晚偶遇來自台中的燒仙草刨冰,名字也改得很妙一八時神仙草,多文青的命名。這家由台中逢甲夜市過江龍的人氣甜品店,而事實上總店屬非主流,店主經過多方研究,還原了傳統古方,又融和了咖啡店的概念,是故走進店內,沒有傳統台式冰點店的感覺,反而更像文青咖啡店。即使是只有刨冰、仙草兩個選項,依舊令人選擇困難,其實三心兩意的,就選刨冰好了,因為這家的刨冰,搭配雪糕、燕麥奶蓋、紅豆、燒仙草汁,底層是燒仙草,另付配料成盤,地瓜圓、芋圓、透明珍珠、紫米,幾乎就試勻店方的特色,選這款煩惱盡消。抹茶嫩仙草雪花盛盤($85)其

抹茶嫩仙草雪花盛盤($85)其實是為貪心同選擇困難症的人而設。主體係燒仙草刨冰,個刨冰竟然係拉絲的!原來是用古法嘅祕方,用八小時熬製令到燒仙草產生膠質云云。但過癮同詭異只係一線之差,建議食之前了解咗拉絲嘅原因,食嘅時候會無咁不安,真正能欣賞天然燒仙草的特色。

抹茶嫩仙草雪花盛盤

燒仙草刨冰不太甜,清新自然健康的感覺。抹茶雪糕比較搶戲,好彩有紅豆豐富口感。至於另一王牌燒仙草,質感比較水潤。成盤上桌配料應有盡有,透明珍珠、紫米,黏黏的口感吃不慣,地瓜圓沒太特別,反而是芋圓較驚喜,非常天然還有芋頭粒。

來到八時神仙草,燒仙草固然是主角,仙草刨冰同樣惹人注目,讓人不期然想到附近另一刨冰名店,不過把燒仙草融和刨冰,確是很有新鮮感。
而重點是這燒仙草刨冰刨冰是能夠拉~絲~的,真夠特別!
2023-04-11
$50 (宵夜)
抹茶嫩仙草雪花盛盤
2023-08-08 47 瀏覽
係上環食完晚飯, 見時間尚早, 就打算同朋友搵間甜品店坐底慢慢再傾下計. 開openrice search到呢間係中環既八時,評價相當高喎 , 而且係台中品牌,專門食芋圓同仙草,所以我地就決定去試一試啦.店鋪簡潔以灰白色作主色調, 空間感十足, 見到有樓梯上二樓既, 不過我地今次就無上二樓,坐一樓.小店哥哥會比一份menu 參考或者掃QR Code都得, 佢地分左多個唔同既系列有香港限定,萃茶系列,焙茶系列,冰沙系列,萃嫩系列,萃雪系列同暖心系列選擇眾多,實有一款岩你心水.而我就揀左經典萃嫩系列既芋薯圓嫩仙草(HKD45),甜品係以一個木盤作或盤,仙草同芋薯圓用另外兩隻碗送上,好有儀式感同高尚.第一啖係試仙草先,佢比我晚既感覺係比以往食到既軟身,仙草味係比較清同微淡,感覺你小清新既,而芋薯圓方面,分別有芋圓同蕃薯買各三粒,中間重有紅豆蓉作點綴,顏色鮮艷芋薯圓大小適中,配合埋仙草一次入口係絕配,口感方面,我好欣賞佢地做到煙靭度恰當好處,重有淡淡既芋頭香味滲出黎,令人忍唔住食完一啖又一啖,最後我重買多碗外賣分享比芋圓控既老公一試,連佢都讚不絕口,話要搵日堂食咁話添
食芋圓同仙草,所以我地就決定去試一試啦.

無上二樓,坐一樓.

選擇眾多,實有一款岩你心水.

芋薯圓用另外兩隻碗送上,好有儀式感同高尚.
2023-08-06 41 瀏覽
🍽️芋泥嫩仙草雪花盛盤(L) $88+$15 香草雪糕刨冰頂部係一球芋泥,側邊係紅豆,另外附上一小壺花奶同一盤芋圓、薯圓、珍珠、紫米,等大家食嗰時,可以按照自己嘅喜好去添加唔同topping,自由選擇每一啖嘅口感配搭😌刨冰非常驚喜,口感好特別🤤唔同一般刨冰,佢喺製作時加入仙草,令每拉起一羹,都會見到無數條仙草絲🤩食落去比較綿密,亦都有仙草嘅清香感覺🥰此外,芋圓都比一般嘅更加煙靭,芋泥嘅質感都好綿,推薦大家試吓😋👍🏻👍🏻味道😋 8.5/10性價比💰 7.5/10環境🔎 7/10服務🫶🏻 7/10打卡指數📸 8.5/10٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 推薦指數🥰 8.5/10
🍽️芋泥嫩仙草雪花盛盤(L) $88

服務🫶🏻 7/10
打卡指數📸 8.5/10
٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 推薦指數🥰 8.5/10

2023-08-04 60 瀏覽
今晚放工去到 7點幾到 等了20 分鐘外賣 其實人不多堂食有位。 不過可能新手吧。 叫了芒果甘露盛 及圓仔紅豆紫米奶。 收到芒果盛也忍不住問確定是這個嗎? 比想像中細$58 。 圓仔紅豆奶比較甜,材料算足。芒果盛好少不配合*盛* 甜品係甜正確的。 不過份量就⋯ 所以外賣⋯⋯⋯其實好多選擇
⌇八 時 神 仙 草“ 🍨 “ 焙茶奶蓋雪花盛盤 ( $ 9 8 )基本上中環歌賦街既每一間餐廳都預左要排勁耐隊先會食倒 之前weekday lunchtime見八時神吾洗排隊 終於試倒! 雪花冰面頭既黑糖焙茶汁好似有種可以拉絲既感覺🍨🍨配埋啲冰 口感即刻多左粉層次 而且配料方面珍珠紅豆芋圓都吾少 兩個人share都非常滿足!☀️☀️夏日熱辣辣 食冰真係太正了😋😋☀️☀️🍨中環歌賦街19號地下
⌇八 時 神 仙 草

“ 🍨 “ 焙茶奶蓋雪花盛盤 ( $ 9 8 )

🍨中環歌賦街19號地下
午餐
焙茶奶蓋雪花盛盤
來自台中的八時主打不加鹼粉的仙草 每日用八小時熬煮出膠質 煮出滑溜Q彈嘅獨特口感✨ 食完後回不去普通的仙草了🥹——————————————————————🐕 抹茶焙茶奶蓋雪花盛盤 ($98)🐕⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯用仙草冰磚刨成的雪花冰刨得幼細帶有絲絲仙草牽絲感同時入口即化 冰底充斥仙草自身青草味✨配有濃香的抹草雪糕加上有烘焙香氣的焙茶奶蓋最為欣賞它那灑上的玄米脆粒令到整體更香口有層次底下的仙草涷不愧是招牌質感超級滑溜充滿膠質是別處吃不到的質感✨✨也是使我必定回訪的原因雪花冰附上盛盤🤟🏻有大大粒煙韌的芋圓 蕃薯圓 還有珍珠 紅豆 紫米 很滿足😋——————————————————————🐕芒果甘露盛盤($58)🐕⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯感覺好像楊枝甘露😋滿滿都是芒果的香甜味🥭額外加了圓仔($5)軟糯之餘帶有糯米香 和芒果很配!——————————————————————🐕飲品🐕⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯仙草紫米紅豆沙冰 ($42)仙草凍奶茶 ($38)——————————————————————更多食評:Bunny_woof
🐕 抹茶焙茶奶蓋雪花盛盤 ($98)🐕

🐕芒果甘露盛盤($58)🐕
芒果甘露盛盤
感覺好像楊枝甘露😋
滿滿都是芒果的香甜味🥭
額外加了圓仔($5)
軟糯之餘帶有糯米香 和芒果很配!
🐕飲品🐕
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
仙草紫米紅豆沙冰 ($42)
仙草凍奶茶 ($38)
更多食評:
Bunny_woof
芒果甘露盛盤
抹茶焙茶奶蓋雪花盛盤
喺中環食完飯之後 同🐨係周圍行吓見到有間舖頭有條長長嘅人龍原來係一間台中過江龍嘅甜品店😍主打嫩仙草雪花冰同多款仙草飲品同甜品🍧而家夏日炎炎 勁需要食返個冰🍧 降下溫😝舖頭名 八時神仙草 嘅由來就係用八個鐘熬製陳年仙草🌱抹茶焙茶奶蓋雪花盛盤 $98呢個盛盤好豐富 係幾重嘅享受😌除咗有大大碗雪花冰之外❄️仲有一碗仔芋圓 圓仔同紅豆 仲有配上煉奶先有雪花冰嘅四重層次 🔺最高嗰層就係抹茶雪糕🔺然後係有焙茶奶蓋 有厚厚嘅奶蓋焙茶係由日本靜岡直送嘅 茶葉嘅色澤金黃 食落帶有香濃烤過嘅味道🔺第三層就係以仙草磚製作嘅雪花冰 係一絲絲嘅質感 有入口即溶嘅感覺🔺底層就係甜品店嘅招牌嫩仙草 三種層次識食落都好夾🔺第五重嘅感覺就係芋圓 圓仔 紅豆芋圓好大粒 同埋好煙韌🥰🥰🥰圓仔芒果嫩仙草盛盤 $58係香港限定嘅甜品☺️甜品店招牌嫩仙草配上芒果肉同埋圓仔再淋上自家製嘅芒果醬香🥭 仙草可以消暑解熱 配埋芒果 整體嘅感覺唔係好甜 酸酸甜甜好開胃同樣都有配一小碗芋圓 圓仔 紅豆真係好豐富☺️仙草紫米牛奶沙冰 $42飲品可以自選甜度同埋冰度紫米好軟糯 飲落好濃稠 牛奶味亦好重下層再有仙草 兩者配搭得宜 飲完都幾飽肚🤣
喺中環食完飯之後 同🐨係周圍行吓

飲品可以自選甜度同埋冰度
紫米好軟糯 飲落好濃稠 牛奶味亦好重
下層再有仙草 兩者配搭得宜 飲完都幾飽肚🤣
2023-07-23 77 瀏覽
講咗好耐,終於去咗台灣人氣過江龍嘅「八時神仙草」食招牌嘅雪花冰!❤️🍧芋泥培茶奶蓋雪花盛盤 $98造型好可愛,雪花冰混入咗仙草,每一匙都有絲絲仙草,好有趣呀,另外底層亦舖咗仙草,口感比平時食開嘅爽彈,而最頂嘅芋泥非常香滑,焙茶奶蓋夠厚身同綿感,nice! 👍🥭圓仔芒果嫩仙草盛盤 $58呢個係香港限定系列,份量都幾多,仙草上面舖滿芒果及小丸子,配搭埋甜甜酸酸嘅芒果汁,好refresh!☺️兩款都會有個盛盤,入面包括芋圓、薯圓、紅豆、紫米及白珍珠,芋圓及薯圓係巨大版,好可愛,同時用來自台灣食材製作,將盛盤材料加入仙草,口感好有層次!👍🥛圓仔紅豆紫米牛奶 $42飲品可以揀甜度及冰度,紫米軟糯,底層一樣有仙草,配搭暖暖地嘅牛奶唔錯。

🍧芋泥培茶奶蓋雪花盛盤 $98

🥭圓仔芒果嫩仙草盛盤 $58