2023-07-07 15 瀏覽
台灣過江龍,果然唔會令人失望,唔鍾意食甜品嘅老公,都大讚。位置都幾吊腳,食完晚飯後,大概晚上8:30去到,店內已經坐滿左8成嘅客人,10分鐘後,店外已經有人排隊,可見呢間店都幾岀名。我同我老公都叫咗同一款”芋薯圓嫩仙草”,睇落好大碟,仙草同芋圓係分開兩個碗放既,仙草一食落口,勁透心涼,仲有好香嘅仙草味,甜度係恰到好處,8粒芋圓大小剛好,口感Q彈,又係唔會好甜,本身唔係好食得甜既老公都話下次一定要嚟試多幾款☺️店內環境舒適,店員都好親切,極力推薦大家一定要黎試👍🏻👍🏻👍🏻
台灣過江龍,果然唔會令人失望,唔鍾意食甜品嘅老公,都大讚。

芋薯圓嫩仙草
芋薯圓嫩仙草
2023-07-05 29 瀏覽
非常cheap 既manager,人多我地係出面食,禮貌問可唔可以給個隻紙碗,態度惡劣話要收翻每個1蚊, 仲話政府都要收膠袋錢,人地政府都話因為環保,我係你店裡面消費98蚊一碗 洗唔洗咁盡 咁cheap 以後都唔會再去
外賣自取
1K
夏日炎炎就很想吃冰,中午就不吃飯,只吃冰。📍位置:近上環站 A2 出口,在九記牛腩旁邊。🏠環境:白色的門面,店內面積不大,採用台灣文青裝潢風格,右邊是吧台,左邊是卡座,牆身用上灰色和綠色,再寫上文字,簡單大方。🤵🏻服務:QR Code下單,設最低消費每人$45,不收取加一。🍽️午市:提供各款台式仙草系列甜品和飲料。🍨抹茶嫩仙草盛盤 $42一大盤紅豆仙草配抹茶雪糕🍦,一小盤的紅豆芋圓仙草,仙草口感的確比一般的涼粉細嫩🥰,滑到可以立即入喉而不用嚼🤩!味道微甜回甘,跟抹茶雪糕很配合😋。一小盤就有豐富配料,如芋圓、地瓜圓、珍珠、紅豆、紫米,而芋圓比平常都更大粒,外滑內軟韌,😚個人認為比鮮仙芋更好吃。🍧芋泥焙茶奶蓋雪花盛盤 $98🍧雪花冰用嫩仙草冰磚打成,可見到一絲絲嫩仙草,口感特別綿密😋,好似棉花糖般入口即化😚!而芋泥非常綿密,味道天然,可以再淋上鮮奶,增加甜香味,這比起平常的刨冰沒那麼膩😉,感覺更清新。另外也配一小盤的紅豆芋圓仙草,真是不用吃飯,吃甜品都很飽肚🤣。🥭圓仔芒果甘露凍🥤 $42這是一杯類似楊枝甘露的特飲,非常足料,除了🥭芒果粒、有仙草、柚子粒、白珍珠,味道酸甜清新解膩。🫘圓仔紅豆紫
夏日炎炎就很想吃冰,中午就不吃飯,只吃冰。

📍位置:近上環站 A2 出口,在九記牛腩旁邊。

🏠環境:白色的門面,店內面積不大,
採用台灣文青裝潢風格,
右邊是吧台,
左邊是卡座,牆身用上灰色和綠色,再寫上文字,簡單大方。

🍽️午市:提供各款台式仙草系列甜品和飲料。
抹茶嫩仙草盛盤

🍨抹茶嫩仙草盛盤 $42

🍧芋泥焙茶奶蓋雪花盛盤 $98

芋泥焙茶奶蓋雪花盛盤
好似棉花糖般入口即化😚!
而芋泥非常綿密,味道天然,
圓仔芒果甘露凍

🥭圓仔芒果甘露凍🥤 $42

🫘圓仔紅豆紫米牛奶🥛 $42
這杯有糯米圓仔、紅豆、紫米和嫩仙草凍,味道甜香,紫米和圓仔入口軟糯,也不錯。
2023-07-05
抹茶嫩仙草盛盤
圓仔芒果甘露凍
2023-07-05 186 瀏覽
/八時神仙草🇭🇰/#sa中環篇 ➖➖➖<台中過江龍人氣仙草甜品店🍧🍡> ➖➖➖呢間甜品店舊年由台中開到來香港~選址歌賦街 主打仙草系列甜品同飲品🫶🏻例如:雪花冰/ 仙草盛盤等 雖然開業一排 平日去都人頭湧湧🤣多左好多遊客 未去到台灣住都可以去下➖➖➖1️⃣抹茶焙茶奶蓋雪花盛盤 $98 (小) 呢set 甜品會再跟一份盛盤入面有芋圓、番薯圓、白玉珍珠、紅豆同紫米 芋圓同番薯圓大大粒 煙煙韌韌! 雖然刨冰係細size 不過share 就岩岩好 啲冰唔算好硬 幾綿😆仲會有仙草嘅牽絲會食到焙茶嘅清香 但覺得仙草味道會更突出 頂層會有球抹茶雪糕🍦 加埋花奶奶味較濃 可能天氣熱嘅關係溶得快啲! 底部同樣有嫩滑嘅仙草凍🥰份量都幾多 ➖➖➖2️⃣芒果甘露盛盤 $58 (香港限定) 同樣會跟盛盤呢款即係好似平時食嘅楊枝甘露😛入面都多芒果同柚子果肉 都唔會太甜 呢個建議加埋盛盤嘅配料去碗甘露到食會多啲配料感覺足料d 🫶🏻➖➖➖3️⃣仙草紫米牛奶冰沙 $42 另加白玉麻糬 $5 呢杯都唔會過甜 紫米感覺已經打碎左 本身以為冰沙會好似平時smoothie 咁 冰感唔算好重! 底部有好多仙草 都好滑嘟嘟☺️加
/八時神仙草🇭🇰/
#sa中環篇
<台中過江龍人氣仙草甜品店🍧🍡>
➖➖➖
呢間甜品店舊年由台中開到來香港~
選址歌賦街 主打仙草系列甜品同飲品🫶🏻
例如:雪花冰/ 仙草盛盤等
雖然開業一排 平日去都人頭湧湧🤣
多左好多遊客 未去到台灣住都可以去下

➖➖➖
1️⃣抹茶焙茶奶蓋雪花盛盤 $98 (小)
呢set 甜品會再跟一份盛盤
入面有芋圓、番薯圓、白玉珍珠、紅豆同紫米
芋圓同番薯圓大大粒 煙煙韌韌!
雖然刨冰係細size 不過share 就岩岩好
啲冰唔算好硬 幾綿😆仲會有仙草嘅牽絲
會食到焙茶嘅清香 但覺得仙草味道會更突出
頂層會有球抹茶雪糕🍦 加埋花奶奶味較濃
可能天氣熱嘅關係溶得快啲!
底部同樣有嫩滑嘅仙草凍🥰份量都幾多
盛盤

➖➖➖
2️⃣芒果甘露盛盤 $58 (香港限定)
同樣會跟盛盤

如果茶味濃啲就更好
可以揀甜度~ 覺得加左仙草個茶底會甜啲
仙草紫米牛奶冰沙/焙茶仙草

📍八時神仙草
5 分鐘 (堂食)
盛盤
仙草紫米牛奶冰沙/焙茶仙草
呢間台中🇹🇼過江龍甜品店,主打仙草、芋圓、雪花冰….一直bookmark咗要試,今日終於嚟咗朝聖,佢嘅仙草真係世一,係平時其他店都食唔到嘅口感同味道😋點解佢啲仙草咁好食,原來係用咗八小時熬煮,採用天然材料、無鹼製作,入口係仙草本身嘅回甘,原汁原味👍🏼👍🏼👅抹茶嫩仙草盛盤 $56嫩仙草口感軟滑,軟滑得嚟仲帶點煙韌,真係同平時出面食嘅仙草唔同,味道回甘微甜👍🏼。仲配上一碗芋圓,芋圓同地瓜圓大大粒好足料,口感Q彈!👅 香草芒果嫩仙草雪花盛盤(小) $98雪花冰係用完整嘅純仙草冰磚刨製而成,雪花冰入面會見到一絲絲嫩仙草,食落特別綿密。香草雪糕配埋芒果🥭奶蓋仲有芒果醬,味道好fresh好消暑😋👅 芋泥焙茶奶蓋雪花盛盤(小) $98焙茶味好香濃,再配埋芋泥、奶蓋,簡直係絕配😍底層仲有仙草,超豐富同味道好有層次嘅雪花冰🤤同我一樣都鍾意食仙草嘅你,一定要嚟八時神仙草,食完你都會愛上😛

👅抹茶嫩仙草盛盤 $56
仲配上一碗芋圓,芋圓同地瓜圓大大粒好足料,口感Q彈!

👅 香草芒果嫩仙草雪花盛盤(小) $98
香草雪糕配埋芒果🥭奶蓋仲有芒果醬,味道好fresh好消暑😋

👅 芋泥焙茶奶蓋雪花盛盤(小) $98

2023-07-02 73 瀏覽
八時神仙草🌱位於上環的這間仙草店,以綠白cafe風裝修,是來自台灣的過江龍。已經bookmark了一段時間,終於來到😆食透心涼的仙草。🍵抹茶焙茶奶蓋雪花盛盤超推介!仙草冰配上抹茶雪糕和焙茶奶蓋,底下還有涼粉,仲配以一碗紅豆芋圓蕃薯圓,可以一次過食晒所有主打食物!仙草雪花冰最令人驚艷的地方是它的質感,做到細滑之餘,仲有份得別的「拉絲」的質感!一定要試!🥭圓仔芒果嫩仙草盛盤芒果系列都是香港限定喔~這是芒果白玉仙草,配以一碗紅豆芋圓蕃薯圓。仙草的質感都幾特別,好QQ好滑,和我們平常吃到的不太一樣。這裡仙草的特點是不會用上任何的凝固劑,用仙草本身的膠質令它們成形,所以至少煮8小時以上,或許就是口感特別的原因。🍹圓仔芒果甘露凍其實幾似上面的芒果仙草,都是以剛剛的配料。只是少了盤芋圓。芒果汁都是已真芒果來做,濃濃的芒果味!☕️圓仔紅豆紫米牛奶(熱)雖然天氣咁熱,飲熱飲好似有點怪。但食左咁多凍野,你會發現你需要杯熱飲😂。喜歡它不是太甜,但係好足料,會好飽肚。
八時神仙草🌱

抹草焙茶奶蓋雪花盛盤

🍵抹茶焙茶奶蓋雪花盛盤

🥭圓仔芒果嫩仙草盛盤

🍹圓仔芒果甘露凍

☕️圓仔紅豆紫米牛奶(熱)
抹草焙茶奶蓋雪花盛盤
2023-07-01 26 瀏覽
PMQ往下走一點的這條歌賦街🍧開了一間原本在台中逢甲夜市的人氣仙草綿綿冰店,初夏已經這麼熱的香港,正好是吃冰的時間 🍧 香草芒果嫩仙草雪花盛盤($98)刨冰非常綿密☺️配香草雪糕及新鮮芒果好味又消暑☀️綿綿冰淋上芒果醬清新且甜度剛好💛還加了一點脆脆來增加口感✨加配了白珍珠及圓仔(每款$5)因冰已太滿所以是分開上,我們待吃到一半了才加進去,原來圓仔是小湯圓,而吃到最下面才先到底下是仙草😍而盛盤還附了一份紅豆紫米芋圓😳芋圓煙韌且芋頭及蕃薯味香👍🏻 🍧 抹茶嫩仙草盛盤($56)整體的甜味來自抹茶雪糕及紅豆🫘微甜又不會膩😍同樣是配紅豆紫米芋圓 另點了2杯飲品,在酷熱的街上真的是很需要! 🧋 焙茶仙草凍奶茶($42)微冰微糖配白珍珠,微甜對我來說剛好,是很有焙茶香的珍珠奶茶👍🏻仙草份量也多🧋 仙草茶凍($35)微冰無糖白珍珠,友人點的,無糖也不會苦😳反而更能吃出珍珠及仙草的甜味,非常自然

🍧 香草芒果嫩仙草雪花盛盤($98)

🍧 抹茶嫩仙草盛盤($56)

另點了2杯飲品,在酷熱的街上真的是很需要!

🧋 焙茶仙草凍奶茶($42)

🧋 仙草茶凍($35)
2023-07-01
$120.5 (下午茶)
  • 抹茶嫩仙草盛盤
  • 香草芒果嫩仙草雪花盛盤
  • 焙茶仙草凍奶茶
雪花冰係台灣係好受歡迎既甜品🍧 特別係炎熱的夏天,它的清爽口感和美麗外觀都非常適合當作消暑甜點喔。再加上「八時仙草」係台中係人氣仙草甜品店來的~🔸抹茶焙茶奶蓋雪花盛盤(小) $98每一啖雪花冰都有一絲絲既黑糖,好有口感之餘都好特別!令到每啖雪花冰都好有黑糖🥰係有陣陣淡香既焙茶味最驚喜係冰既最底層原來係仙草😍燒仙草同平時食開既質感有啲唔同,口感好滑呀😆有碗配料係有芋圓、紅豆🫘和珍珠芋圓係有2隻味道,大大粒同煙韌的紅豆煮到都好冧唔會好生🔸仙草芋泥牛奶冰沙 $45🔸仙草紫米牛奶冰沙 $42叫左2杯飲品同樣都係仙草牛奶冰沙系列仙草係有成半杯咁多😍因為啲仙草係好滑嫩加埋冰沙好清涼~~而且加白珍珠係免費的喔!

🔸抹茶焙茶奶蓋雪花盛盤(小) $98

係有陣陣淡香既焙茶味

有碗配料係有芋圓、紅豆🫘和珍珠
芋圓係有2隻味道,大大粒同煙韌的
紅豆煮到都好冧唔會好生

🔸仙草芋泥牛奶冰沙 $45
🔸仙草紫米牛奶冰沙 $42
叫左2杯飲品同樣都係仙草牛奶冰沙系列

和 #黃色巨鴨 打卡📷的最後機會‼️黃鴨展期縮短至週日父親節👔,仍未賞鴨的朋友就要把握機會去中環海濱公園留留念。打完卡還可以逛逛半山區,發掘新食店😋今次就介紹源自台中的仙草專門店🌿!自家製「無鹼」Q軟仙草x冰涼解暑雪花冰❄️最強組合讓我一試難忘🥰.· · · · · ·🍵抹茶焙茶奶蓋雪花盛盤(小)-HKD98一份味道與口感滿分的甜點💯清涼輕盈的雪花冰🧊和煙韌拉絲的仙草凍相互交織,新奇的口感讓人直呼驚喜🤩表面淋上濃郁焙茶奶蓋和些許煉奶,好吃、不甜且富有茶香♨️🏔️雪山底部的嫩仙草經八小時熬煮變得Q軟,雪花冰❄️則是將仙草凍雪成冰磚後徹底刨成絲兒💖用勺子輕輕一拉就能看到仙草拉絲,入口即化🤤.搭配雜錦拼盤的芋頭圓和🍠地瓜圓、🫘沙沙的紅豆粒與軟糯的白色珍珠一起享用,口感更佳👍.🍵仙草茶凍(微冰無糖)-HKD35仙草茶味道比較淡,帶有微微回甘,杯底加入仙草凍,☀️大熱天喝相當解渴~.🙋‍♀️點餐方法:先在收銀台點單,點完就可以入座。收銀台對面設有自助區,可以取吸管和紙巾等.整體來說甜點味道佳,口感獨特,值得回頭❤️不過須留意店舖位置偏遠,🍮甜點份量偏少,勉強可以二人分一份。另外堂食每人最低消費HKD45,性價比
· · · · · ·
🍵抹茶焙茶奶蓋雪花盛盤(小)-HKD98

🍵仙草茶凍(微冰無糖)-HKD35
仙草茶凍

整體來說甜點味道佳,口感獨特,值得回頭❤️不過須留意店舖位置偏遠,🍮甜點份量偏少,勉強可以二人分一份。另外堂食每人最低消費HKD45,性價比不算太高💰
· · · · · · · · ·
Revisit🔜
· · · · · · · · ·
📍八時神仙草
📍中環歌賦街
想知更多飲食資訊?立即follow @sake_krd Puu Eats🦀一齊吃遍港九新界✨
🔎 #KRD台灣菜
🔎 #KRD中環
#hkfoodie #852foodie #香港美食 #中環美食 #上環美食 #hkfood #hkrestaurants #台灣菜 #台灣仙草 #仙草 #香港打卡 #燒仙草 #台灣美食 #雪花冰 #仙草雪花冰 #芋圓 #香港甜品 #刨冰 #かき氷 #綿綿冰 #仙草茶 #foodart #foodporn #mesona #grassjelly #foodreviewsmr
  • 抹茶焙茶奶蓋雪花盛盤
台中逢甲夜市過江龍的人氣甜品店 - 八時神仙草🧚‍♀️終於有機會黎試八時啦🥳招牌仙草使用陳年仙草乾熬煮八小時主打嫩仙草雪花冰同埋多款仙草甜品🥄店舖環境簡約上年9月開業到依家依然人氣滿滿全部食材由台灣直送 保證原汁原味!😼๑ 抹茶焙茶奶蓋雪花盛盤🍵 • $98 必食必食🌟外表QQ 又超好食🥰🥰底層為招牌仙草凍仙草用上8小時熬煮天然無鹼 味道回甘質感非常Q彈滑溜!🤤山形嘅仙草雪花冰以仙草冰磚製作 入口即溶👅食到仙草嘅清甜 特別之處係有仙草微微牽絲嘅膠質感面頭加上香濃焙茶奶蓋、日本抹茶雪糕球 同 燕麥 好麻吉( •̀∀︎•́ )✧︎配搭埋芋圓盛盤 超級滿足!๑ 芒果嫩仙草雪花盛盤🥭 • $92 芒果迷一定要試依個香港限定系列😆仙草雪花冰搭配新鮮調配嘅清甜芒果醬同奶蓋 完美融合🤩🤩而且雪花冰中間同頂層都加咗新鮮芒果粒整體好fresh 消暑一流🌞๑仙草凍奶茶🧋 • $38 另外仲有多款台式飲品凍奶茶配上最Q彈嘅仙草 爽🤪

台中逢甲夜市過江龍的人氣甜品店 - 八時神仙草🧚‍♀️

天然無鹼 味道回甘
質感非常Q彈滑溜!🤤
山形嘅仙草雪花冰以仙草冰磚製作 入口即溶👅
食到仙草嘅清甜 特別之處係有仙草微微牽絲嘅膠質感
配搭埋芋圓盛盤 超級滿足!

๑ 芒果嫩仙草雪花盛盤🥭 • $92

๑仙草凍奶茶🧋 • $38
另外仲有多款台式飲品
凍奶茶配上最Q彈嘅仙草 爽🤪
2023-06-26 28 瀏覽
係拉到絲嘅刨冰🍧~一人食一份刨冰真係好誇張不過排咁耐隊先食到當然要食盡佢😉好多講國語嘅遊客難道呢間過江龍真係好好味?香草芒果嫩仙草雪花盛盤芋泥焙茶奶蓋雪花盛盤雪花盛盤其實有芋圓、蕃薯買、紅豆🫘、珍珠、紫米啲圓sss好香口 各滲出芋頭同番薯嘅清香味道而且咁大粒都係第一次食配埋紅豆🫘、珍珠、紫米咁豐富嘅配搭真係有去咗台灣食冰嘅感覺店家嘅冰底都偏棉密第一次食有拉絲狀嘅刨冰真心覺得好新奇啲絲絲其實係帶仙草嘅味道兩款嘅冰底應該一樣啖啖都充滿仙草嘅味道最底部仲有燒仙草添芒果果份頂部係雲呢拿雪糕真材實料㗎 因為真係見到有雲呢拿籽另外就有芒果碎同配上芒醬芋泥奶蓋個球芋泥做得好滑而且芋頭味好濃郁焙茶奶蓋個foam好ric焙茶味淡淡地唔會搶咗芋泥嘅風頭兩款冰都好好味~叫嚟share食就啱其實除咗冰之外仲有好多飲品同甜品下次嚟要試下其他先~
係拉到絲嘅刨冰🍧~

一人食一份刨冰真係好誇張

不過排咁耐隊先食到當然要食盡佢😉

好多講國語嘅遊客
難道呢間過江龍真係好好味?

香草芒果嫩仙草雪花盛盤
芋泥焙茶奶蓋雪花盛盤

雪花盛盤其實有芋圓、蕃薯買、紅豆🫘、珍珠、紫米
啲圓sss好香口 各滲出芋頭同番薯嘅清香味道
而且咁大粒都係第一次食
配埋紅豆🫘、珍珠、紫米咁豐富嘅配搭
真係有去咗台灣食冰嘅感覺

焙茶奶蓋個foam好ric焙茶味淡淡地
唔會搶咗芋泥嘅風頭

兩款冰都好好味~叫嚟share食就啱

其實除咗冰之外仲有好多飲品同甜品

下次嚟要試下其他先~
甜品店源自台中逢甲夜市,「八時」呢個名字代表餐廳熬煮仙草8小時嘅堅持。餐廳除咗主打雪花冰同埋仙草之外,亦有唔同飲品選擇,一次過滿足身為茶控同芋頭控嘅小編!八時係唔同季節都會推出限定口味,係附近行街或者食完飯,不妨過黎食甜品🤪------------------------------抹茶焙茶奶蓋雪花盛盤 $98芋泥嫩仙草盛盤 $56雪花冰嘅口感好特別,雪花冰綿密之餘,中間有仙草嘅牽絲,入口即溶😛 焙茶味幾濃,甜度啱啱好。雪花冰底層有仙草,嫩滑到好難𢳂上黎🤣 八時嘅仙草的確做得幾出色,長時間嘅熬煮令仙草彈牙得黎唔實。雪花冰同仙草仲附送自家製嘅芋圓、珍珠粒、紫米同紅豆。芋圓好煙韌,好值得回頭。芋泥份量好大,超飽肚~------------------------------仙草牛奶芋泥冰沙 $45仙草份量超多,芋泥亦好足料。雖然唔係好似坊間咁就咁加芋泥落飲品,但每一啖都好似食緊芋泥緊,芋頭控一定要試。------------------------------價錢 🌕🌕🌕🌕🌑味道 🌕🌕🌕🌕🌘服務 🌕🌕🌕🌗🌑環境 🌕🌕🌕🌗🌑回頭指數 🌕🌕🌕🌕🌑------------------------

抹茶焙茶奶蓋雪花盛盤 $98

回頭指數 🌕🌕🌕🌕🌑
八時神仙草
📍中環歌賦街19號地舖
仙草牛奶芋泥冰沙
🌸《八時神仙草 · 甜品/糖水舖 · 中環》-𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐑𝐞𝐯𝐢𝐞𝐰 食評 🍨焙茶奶蓋雪花盛盤 $92一直好想試佢地嘅雪花冰,今次揀左佢地比較出名嘅焙茶味道🙆🏻‍♀️ 雪花冰上有一層焙茶味cream,焙茶味非常濃郁,配上附送嘅煉奶,甜度岩岩好🥳 雪花冰口感亦都好綿,而且冰裡面仲夾雜住一絲絲打碎左既煙靭仙草,口感好特別💖 唔會淨係得甜甜嘅冰融發係口咁簡單,非常推薦❗️-🪼芋薯圓嫩仙草 $45鍾意食比較Q彈口感嘅仙草嘅朋友,八時嘅仙草一定岩曬你地心水🙆🏻‍♀️仙草甜度岩岩好,但係食落好煙韌,小編私心就非常喜歡🥳而且仙草上面仲有少少脆口nuts,加左多層口感,都可以試下喔🥰-🥭芒果甘露盛盤 $58呢個其實係楊枝甘露,但係配料非常充足🫢啖啖柚子碎同芒果粒,不過相對就無其他兩款甜品咁出色,但係鍾意芒果口味嘅朋友,都唔會令你失望🧡-📍 八時神仙草 @pashih.hk 中環歌賦街19號地舖-環境:🌸🌸🌸🌸味道:🌸🌸🌸🌸🌸服務:🌸🌸🌸🌸衛生:🌸🌸🌸🌸性價比:🌸🌸🌸🌸Revisit:🧡-#hkfoodie #foodbitxh #foodbitxh_central #hkeat #hkig #hkfood
🌸

服務:🌸🌸🌸🌸
衛生:🌸🌸🌸🌸
性價比:🌸🌸🌸🌸

Revisit:🧡
#hkfoodie #foodbitxh #foodbitxh_central #hkeat #hkig #hkfood #hkgirl #香港美食 #instafood #hkfoodblogger #打卡美食 #instamood #香港好去處 #打卡餐廳 #相機食先 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食推介 #香港打卡 #餐廳推介#假日好去處 #香港必吃 #香港美食 #香港好去處 #香港探店 #香港旅遊攻略 #englishreview #中環美食 #中環好去處 #中環黃店 #中環甜品 #八時神仙草
2023-06-17 25 瀏覽
二次到訪,晚飯時段經過見到唔使排隊就入咗去食喇! 佢哋啲仙草好出名,喺台中過江龍甜品店,食過包你有驚喜🤭🍠芋泥焙茶奶蓋雪花盛盤 $98雪花盛盤非常豐富,有芋泥、紅豆、芋圓,不過重點都係佢哋嘅仙草雪花冰,喺香港應該搵唔到其他類似嘅仙草雪花冰。佢哋嘅雪花冰係有一絲絲仙草喺入面,口感細膩,食落去嘅感覺好香綿。凍冰冰嘅感覺亦都非常適合夏天食,好消暑!❄️🍵抹茶嫩仙草盛盤 $56仙草真係非常嫩滑,配埋抹茶雪糕同紅豆紫米,Perfect match🩷🥛仙草芋泥牛奶沙冰 $45芋泥味道香濃,芋泥迷一定鐘意!🧊仙草紫米牛奶沙冰 $42好似飲緊糖水咁,紫米牛奶偏杰身,加埋仙草,覺得唔係好解渴😂

🍠芋泥焙茶奶蓋雪花盛盤 $98

🍵抹茶嫩仙草盛盤 $56

🥛仙草芋泥牛奶沙冰 $45
芋泥味道香濃,芋泥迷一定鐘意!

🧊仙草紫米牛奶沙冰 $42
好似飲緊糖水咁,紫米牛奶偏杰身,加埋仙草,覺得唔係好解渴😂
2023-06-17 38 瀏覽
天氣好熱好想食凍野,上星期就行咗去上環食仙草,佢地嘅仙草同雪花仙草冰都好受歡迎,最近仲新出香港限定嘅甜品,值得一試。抹茶焙茶奶蓋雪花盛盤 (小) $98賣相好靚,同朋友share啱晒。٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 除咗抹茶仲有芋泥味。上面有一大球抹茶雪糕,抹茶味濃而不甘。下層就係焙茶奶蓋雪花仙草冰,佢地嘅仙草冰係用一塊嫩仙草整成嘅冰磚再刨成雪花冰,食到仙草絲,好特別。盛盤就有芋圓、地瓜圓、白珍珠、紅豆同紫米,可以同雪花冰一齊食。😋芒果甘露盛盤 $58香港限定嘅芒果系列,芒果甘露有啲似楊枝甘露,入面嘅芒果香甜濃郁,酸酸甜甜好消暑。另外盛盤都有芋圓、地瓜圓等。仙草芋泥牛奶冰沙 $45芋泥好濃稠,口感豐富,仲有好多仙草喺入面,好飲。

抹茶焙茶奶蓋雪花盛盤 (小) $98

芒果甘露盛盤 $58

仙草芋泥牛奶冰沙 $45
芋泥好濃稠,口感豐富,仲有好多仙草喺入面,好飲。