2020-01-16 1475 瀏覽
今日約了朋友食午餐。 環境舒適,寬敞。 但服務質素,真是強差人意。 雖然點心整體不錯。 但由部長到侍應 ,所有的服務態度,都是不能接受。尤其 以餐廳的水準來說,不應該像一般酒樓的服務一樣. 我們到的時候,已經不是繁忙時候。當下點心時,特別問部長,叉燒腸粉有沒有芫茜蔥。因為我與朋友是非常討厭的。 他說沒有,但最後全碟叉燒腸粉都佈滿芫茜葱,!當我哋想叫辣椒油,喼汁的時候,所有侍應都未能幫忙,再三提點,都要等了十分鐘都未有! 服務態度非常有待改善 。 如果你告訴我,這間是一間屋邨酒樓,完全冇問題! 但價錢完全不是屋邨酒樓啊!
今日約了朋友食午餐。 環境舒適,寬敞。 但服務質素,真是強差人意。 雖然點心整體不錯。 但由部長侍應 ,所有的服務態度,都是不能接受。尤其 以餐廳的水準來說,不應該像一般酒樓的服務一樣. 我們到的時候,已經不是繁忙時候。當下點心時,特別問部長,叉燒腸粉有沒有芫茜蔥。因為我與朋友是非常討厭的。 他說沒有,但最後全碟叉燒腸粉都佈滿芫茜葱,!當我哋想叫辣椒油,喼汁的時候,所有侍應都未能幫忙,再三提點,都要等了十分鐘都未有! 服務態度非常有待改善 。 如果你告訴我,這間是一間屋邨酒樓,完全冇問題! 但價錢完全不是屋邨酒樓啊!
2019-12-24 1636 瀏覽
一家人去食飯,簡左八月居因為方便就腳!因為我哋有成十一人,開左間房俾我地。感覺人手不足既,不過服務都算Ok ,都有介紹野食俾我地啦,佢啲菜式係幾fusion 幾特別不錯不錯值得一試。
一家人去食飯,簡左八月居因為方便就腳!
因為我哋有成十一人,開左間房俾我地。
不錯不錯值得一試。
朋友想搵間中菜地方聚餐傾計,因為朋友住香港九龍新界都有,最理想是中間點-尖沙咀!我哋叫咗椒鹽脆豆腐、安格斯牛肉沙律、秘製醬烤豬蹄、黑蒜蒜泥蒸勝瓜、醬油炒飯、茶燻鴨! 有餸有飯,環境舒適,傾計一流,入到黎先知道佔地好大, 食物係好食, 上菜都好快手,每蝶菜造型都好靚,先講安格斯,愛吃牛的我比滿分,醬油炒飯粒飯汁有甜有鹹,炒得好好味! 因朋友生日,叫咗個生果拿破崙做甜品,代替生日蛋糕,甜品要三催四請才出到,再催提供蠟燭,單哥哥姐姐,要努力,要提升素質,有進步空間!
安格斯半熟牛肉沙律
秘製醬烤豬蹄
茶燻鴨半隻
鮮果拿破崙
安格斯半熟牛肉沙律
茶燻鴨半隻
鮮果拿破崙
2019-09-29 1664 瀏覽
夜晚搵地方傾偈食嘢,最後揀咗呢度。脆皮bb豬,平時飲宴先食到嘅嘢依家有得食,仲要唔多,又幾好喎。未算好熱,但堅脆皮同埋肥瘦均勻,正。三蝦燴豆腐,蝦仁蝦乾,仲有一個唔知係咩蝦仁勁彈牙,豆腐吸哂啲汁又幾正喎!送飯一流。菜遠炒牛肉,牛肉腍而夠味,菜少少油,但都可接受嘅。菠蘿咕嚕肉,咕嚕肉堅料,唔會成舊粉咁,其他配菜都唔差,整體係一般以上呢度環境十分好,同隔離枱又唔會太近,而且枱都幾大。地方頗大,唔難搵位,係一個傾偈好地方。
夜晚搵地方傾偈食嘢,最後揀咗呢度。

三蝦燴豆腐,蝦仁蝦乾,仲有一個唔知係咩
蝦仁勁彈牙,豆腐吸哂啲汁又幾正喎!送飯一流。

菜遠炒牛肉,牛肉腍而夠味,菜少少油,但都可接受嘅。

2019-08-08 2030 瀏覽
八月居一間位於海港城的粵菜餐廳,傳統的廣東點心,新派和傳統的廣東菜,質素保持一貫的良好。價錢也是可以接受的,不會過高而難以接受。兩個人中午用餐,若無頭緒,可以選擇籠仔點心,二人份量剛好。
兩個人中午用餐,若無頭緒,可以選擇籠仔點心,二人份量剛好。
2019-07-17 2170 瀏覽
最近尖沙咀海港城有反斗奇兵4嘅宣傳 作為fans嘅我梗係要去同巴斯光年打吓卡 行到晚餐時間就嚟咗八月居食返個晚飯😛平時好少嚟海港城食飯 因為覺得比較貴 唔係幾抵食 不過見到呢間餐廳嘅價錢同其他美心中菜嘅都差唔多 冇因為坐落喺海港城而加價 所以就入咗去食 入去之前 店員問我地有冇訂位 原來訂咗位嘅話就唔會有90分鐘嘅用餐時間限制 如果想慢慢食嘅就記得要訂位😬今晚叫咗四款菜式 第一樣嚟嘅係避風塘黃金脆番薯 估唔到炸番薯同蛋黃係咁夾嘅 加埋少少避風塘嘅辣真係好夾 非常好食🙊酥香鴨 外皮唔算太脆 但係一啲鴨羶味都冇 肉質都好結實 又唔會太油膩 😻櫻花蝦炒粉絲 櫻花蝦嘅香令到粉絲提升咗一個層次 配埋蛋絲 芽菜 蘿蔔絲一齊食 口感好豐富魚·羊 新作 呢碟好有驚喜 一上檯已經知道係呢餐嘅一大重點 因為係有晒乾冰做出嗰個氣勢 講返啲食物 四塊羊架嘅脂肪都分佈得好均勻 不過略嫌個芥末醬甜咗少少 不過唔係好大問題😂 魚嘅部分仲驚喜 魚炒得好嫩滑 鮮味都好突出 除咗欖角之外 仲有一啲菜喺埋啲魚度一齊炒 不過嗰款菜係好罕見嘅 侍應話係喺海南島嚟嘅四角豆 香港冇得賣㗎 咁特別嘅豆都係第一次食 味道同口感都好好食

食完主食之後仲叫咗個101鮮果拿破崙做甜品 一上檯嗰吓真係好有霸氣 好多層嘅生果夾喺拿破崙中間 有藍莓 士多啤梨 蜜瓜 哈密瓜 個拿破崙咁高食喺上嚟都有啲狼狽 不過嗰個千層嘅感覺係好滿足嘅 有好多反式脂肪都唔理啦🤤

成餐飯都好出色 如果下次嚟尖沙咀想食中菜 一定會再幫襯呢間😝
2019-07-13 1409 瀏覽
是日一家人8個打電話訂位都好好態度👍🏻👍🏻👍🏻值得一讚不過樓面既服務真係可以叫差(TST)1:茶水叫幾輪都未有人2:上菜時又係求其擺.枱面其實有位旦佢來到企係到冇位既佢就咁是旦擺碟面就咁long住.離晒大抱果隻.咁佢應該行去第個位先上菜丫麻.3:叫佢先換細碟.4:叫野舉親手.個個都時運高咁.好味既菜洛神花黑豚骨牛柳粒大蝦蘿白糕青瓜講食物睇相..樣樣都得一分錢一分貨👍🏻👍🏻👍🏻希望佢服務方面改改...有待因為係尖咀.收得咁既價.點都要有交代.!
是日一家人8個
打電話訂位都好好態度👍🏻👍🏻👍🏻值得一讚

不過樓面既服務真係可以叫差(TST)
1:茶水叫幾輪都未有人
3:叫佢先換細碟.
4:叫野舉親手.個個都時運高咁.

好味既菜
牛柳粒
大蝦蘿白糕
青瓜
講食物睇相..樣樣都得一分錢一分貨👍🏻👍🏻👍🏻

希望佢服務方面改改...有待
因為係尖咀.收得咁既價.點都要有交代.!
  • 洛神花黑豚骨
2019-07-12 981 瀏覽
因為地理位置方便,預早訂定位一行6人於「八月居」用餐聚聚。已知「八月居」係美心集團系列,食物質素應該可保持水準。我們點了如下菜式+點心雀籠,大部分食物都好美味,亦看得出係八月系列,菜式較為精緻,所以對食物質素是正面的!奈何服務質素就強差人意,大部分侍應都是黑面的,越高級的服務人員,似乎越無禮。當中一個較高級的女侍應(或是主任or經理),從入座至落單,她都極度黑面。之後更大聲無禮指責我們,因其中一個朋友分派手信,當中有人即場淺嚐。她緊張禁止食客進食外帶食物,只需善意告知,我們一定配合。為何她那抓狂般大聲指責,令朋友尷尬非常,破壞氣氛。當然,無論她用什麼態度,我們都會即時配合,朋友亦會即時停食手信,但現在如此相待,完全沒有服務行業的基本態度!餐廳如果只是恃住自己位於尖沙咀心臟地帶的優越位置,完全莫視服務質素,更好的食物菜式都只是徒然,最終都只會換來四個字「只此一次」!
因為地理位置方便,預早訂定位一行6人於「八月居」用餐聚聚。

2019-06-24 1044 瀏覽
飲酒前想找些東西打底,而且又有人萬歲請食反,一定要找間舒適地方食一餐先,再去衝綫。朋友終於擇了八月居,一間是美心集團旗下食府,應該有品質保証。環境和服務是肯定。地方寬濶,二人晚餐,比張四人枱。我是最欣賞,坐得舒服,比錢都比得舒服。沒有擠迫的感覺是好重要。欣賞他們的茶具,代表不同食府的特色。但款式就不多,但精緻。有不同套餐供應。適合一家大小飯局。最後我們叫了蘿蔔糕蝦,蝦囗感是爽的。材料新鮮,本人鍾意咬下去那種爽感覺😋😋⋯⋯但唯一美中不足是個汁太稠。太鹽,而大打折扣😔。另外我們又叫了一碟熏鴨,好味,味道適中,熏味之中有些茶香味,取回不是分。👍👍
但款式就不多,但精緻。有不同套餐供應。適合一家大小飯局。
2019-06-07 1123 瀏覽
因為約左個大肚媽媽fd食lunch~所以諗住食好d,坐得舒服d~我地黎左八月居諗住舒舒服服食番餐,因為以前試過ok,雖然貴少少,但質素都唔錯就決定揀佢啦!。但今次我地嗌左4個點心,都覺得好普通。- 鵝肝蟹子脆春卷 $48 👍🏻👍🏻最精美既一碟~炸得脆卜卜,一啖可以食哂。無食到鵝肝味,似係蟹子加咗係普通春卷既表面。雖然係幾好食,不過性價比有d低。。- 甫魚滑燒賣 $41👍🏻普通燒賣,只可以講無咩特別。。- 豉汁鳳爪 $41👍🏻鳳爪都係普普通通冇乜特別,味道都唔錯。。- 韭黃鮮蝦腸粉 $45👍🏻👍🏻腸粉都唔錯,入面果幾隻蝦都好大隻,食落好爽口!題外話😞佢都算係一間貴價酒樓丫,d野食普通都算,服務態度又唔好...應該以後都唔會再黎..

但今次我地嗌左4個點心,都覺得好普通

- 鵝肝蟹子脆春卷 $48 👍🏻👍🏻
最精美既一碟~炸得脆卜卜,一啖可以食哂。
無食到鵝肝味,似係蟹子加咗係普通春卷既表面。
雖然係幾好食,不過性價比有d低。

- 甫魚滑燒賣 $41👍🏻
普通燒賣,只可以講無咩特別。

- 豉汁鳳爪 $41👍🏻
鳳爪都係普普通通冇乜特別,味道都唔錯。

- 韭黃鮮蝦腸粉 $45👍🏻👍🏻
腸粉都唔錯,入面果幾隻蝦都好大隻,食落好爽口!

應該以後都唔會再黎..
2019-06-01
2019-05-23 870 瀏覽
點心一般,價格偏貴。職員態度其差,中午busy peak hour,成班職員行行企企傾計講笑。伙記把碟大力放在抬上,面濃濃好似有人得罪佢咁。食晏食到好似受氣咁,都吾知為乜。
2019-05-20 718 瀏覽
A friend is visiting town who is staying at TST and asked for Cantonese. We had the sweet and sour pork, Roost Goose, Char Siu, Jellyfish, Vegetarian Spring Roll and Chinese Broccoli.Food was consistent with other higher-end Maxim Cantonese restaurant. although I'd say the Jellyfish was rather tasteless and they put too many soy sauce over the goose (similar to how they do it in the mainland). Portion and tea were decent.The highlight, or really disappointment, was the staff's attitude. They spe

The highlight, or really disappointment, was the staff's attitude. They speak Cantonese with an accent and couldn't really speak English, major flaw considering you're dining at one of the big restaurant group at the largest mall in Asia. They also had attitude when I asked for my American Express discount.

Would not recommend to go to this branch of Maxim. I've had better experience elsewhere.

IDEAS - Independent Dining Experience Assessment Scale
Cooking & Ingredient: B
Plating and Portion: B
Beverage and Dessert: A
Service & Ambiance: C
2019-05-19
用餐優惠
信用卡優惠
2019-05-09 6826 瀏覽
五月又係我生日既月份啦,今晚一班朋友同我食生日飯,朋友提議食中菜,因為有圓枱座多人就可以嗌多啲野食好開心呀❤️❤️❤️❤️❤️用埋AE咭仲有折,真係好抵食呀嗌左勁多野食大滿足呀「茶醬薰鴨」「豉油王炒飯」「和牛沙律」「火腿蒸鸡」「例牌叉燒」「上湯浸菜苗」「帶子蒸豆腐」「龍躉炒西籣花」❤️「茶醬薰鴨」拿拿拿!隻鴨一定要嗌,堅係好食呀救命!我一個人都食左三分一隻,鴨肉好嫩口,食完塊鴨成口塊係煙薰既香味❤️「上湯浸菜苗」❤️「帶子蒸豆腐」❤️「龍躉炒西籣花」,好有家的味道「豉油王炒飯」果然係招牌炒飯,粒粒分明,好有咬口❤️「例牌叉燒」,哩碟係瘦叉燒,雖然無肥叉咁吸引,但係瘦叉瘦得黎唔會鞋,而且調味調得好好❤️「和牛沙律」哩碟又係必嗌之選!無得輸呀,和牛片燒到七成熟,牛既油脂味出哂黎,配埋底下既沙律菜,索哂啲牛脂味
嗌左勁多野食大滿足呀

❤️「茶醬薰鴨」

❤️「上湯浸菜苗」❤️「帶子蒸豆腐」
❤️「龍躉炒西籣花」,好有家的味道

「豉油王炒飯」
果然係招牌炒飯,粒粒分明,好有咬口

❤️「和牛沙律」

2019-05-08
15 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
用餐優惠
信用卡優惠
  • 茶薰鴨
2019-05-02 1188 瀏覽
三年前食過一次,對極品醬油炒飯念念不忘。今天懷著心癮來食,卻倍感失望。那種粒粒飯香的口感去哪兒了?麥皮蝦不香不脆,濕濕地甜甜地,蝦夠彈但不夠鮮,真的很一般。洛神花黑豚骨卻有驚喜,是一道進化版高質的咕嚕肉。告別普通茶記用的劣質肥豬骨而用上嫩口彈牙的黑豚骨,加埋洛神花香,成道菜酸甜清香而不肥膩。誠意推介給平日喜歡吃咕嚕肉的吃貨~另一味炒鮮奶也真心不俗。本身炒鮮奶就是一道考功夫的菜式。廚師能炒到這樣香滑,再加上墊在底帶子肉片的鮮味,不錯!但是... 卻有一樣不能原諒的問題,就是叫了一杯hoegaarden生啤,卻是酸的、壞的、臭的雖然,我明白這裡賣點不是酒吧.... 雖然,他最後肯給我換掉變Asahi(而杯Asahi入口果下已經心理上覺得係壞的)....但真係接受唔到囉!真係差d反胃嘔出來!埋單盛惠八百幾~
極品醬油炒飯

麥皮蝦不香不脆,濕濕地甜甜地,蝦夠彈但不夠鮮,真的很一般。
麥皮蝦

海鮮炒鮮奶

但真係接受唔到囉!真係差d反胃嘔出來!

埋單盛惠八百幾~
海鮮炒鮮奶
2019-05-01 662 瀏覽
性價比不高飲茶點心蝦餃燒賣煎釀三寶,賣相都不及普通酒樓,以前嘅人蔘烏龍係好有茶味, 甘香 ,現在沒有。服務一般,非常失望😞馬蹄糕,腸粉可以保持水準限時一個半小時,價錢相對就好唔抵.
性價比不高飲茶點心

蝦餃燒賣煎釀三寶,賣相都不及普通酒樓
以前嘅人蔘烏龍係好有茶味, 甘香 ,現在沒有。
服務一般,非常失望😞
馬蹄糕,腸粉可以保持水準

限時一個半小時,價錢相對就好唔抵.
燒賣煎釀三寶
2019-05-01