餐廳: 八月花 (又一城)
資訊:

餐廳: 八月花 (又一城)
資訊:

2020-10-29 798 瀏覽
仍然在限聚令四人一枱之下,美心推出阿拉斯加蟹宴套餐,急不及待去訂座試吓!入座後先會給你看活蟹的大細,在等蒸蟹時先上砂鍋雲吞雞,之後再拆大蟹,套餐八人份量,蟹腳多多肉好鮮甜,蟹蓋亦多羔!之後就一輪的小菜有咕嚕肉、鮑魚生菜!有一碟叫豉蒜煙紅炒花枝,煙紅是煙鴨胸肉,呢碟喜出望外,再來沙巴花尾躉,由於限聚四人,所以小菜皆分兩碟上菜,魚也是兩條分上的!臨尾的伊麵是用蟹汁煮的,好好味,不過有啲不夠熱,吃埋個紅豆沙!完美飽飽回家了!這間八月花新搬才個多月,裝修新又乾淨!
2020-10-28
慶祝紀念
生日
2020-10-22 1064 瀏覽
當一個單點菜牌七五折,而套餐係七折,兩個人食套餐又可以食多啲野嘅時候,好自然就會揀個套餐。脆脆BB豬半沙律菜,乳豬唔係真係好趣,沙律一般,醬汁幾好元粒瑤柱菜膽湯,都係冇乜特別鮑汁扣原隻花膠用嘅係一整隻說魚膠,質感唔錯反而係個鮑魚汁好行上湯焗原隻大花蝦,蝦夠大隻啲肉亦都好爽,上湯汁好濃郁,應該係用咗好多蝦殼之類去做出來,有少少似西餐大蝦濃湯嘅感覺。迷你筒仔飯竟然係一個驚喜,除咗白米,仲用咗粟米同喜馬拉雅山區嘅岩米。岩米其實唔係米,係一啲果實嘅種子,比較難見到同小人用嘅食材,食落去嘅口感煙煙銀銀,而且飯加咗薑、斑蘭同其他香料,所以唔家任何野味道都好好食。蛋白杏仁茶係正常水準,唔記得影相囉。餐廳嘅裝修擺盤各樣都幾好唔錯,唯獨是係侍應比較阿嬸,好似去咗美心皇宮咁。

脆脆BB豬半沙律菜,乳豬唔係真係好趣,沙律一般,醬汁幾好

元粒瑤柱菜膽湯,都係冇乜特別

蛋白杏仁茶係正常水準,唔記得影相囉。

2020-10-19 830 瀏覽
放假輕輕鬆鬆飲個茶!🥰八月花係又一城開左好耐架啦!但近期就搬左鋪,搬大間左。今次就係搬鋪後第一次黎試下🥳感覺入面幾新淨,有圓形梳發位限聚令下,一張枱四個人,張枱唔算大張 放多幾樣野食都有啲迫。叫左個棉花雞,好熱辣辣,但個底都好油下 唔算好味。黑糖馬拉糕,好大舊,唔算好甜,好鬆軟最好味係炸蝦腸粉,大大碟,個炸蝦好香脆🥳豉油係分開上既鵝肝蟹子炸春卷,配一個wasabi既沙律醬,佢炸到個豬肉同個春卷皮分開左,唔掂。無下次🙅🏻‍♀️
放假輕輕鬆鬆飲個茶!🥰

叫左個棉花雞,好熱辣辣,但個底都好油下 唔算好味。

黑糖馬拉糕,好大舊,唔算好甜,好鬆軟

最好味係炸蝦腸粉,大大碟,個炸蝦好香脆🥳豉油係分開上既

2020-10-18 691 瀏覽
又一城店,終於開返,華麗裝潢、別緻雅座,新張特設抗疫二人餐,$196 / 位,味道保持水準、份量也夠飽,有食就襯口,優惠不知道做到幾時~套餐包括:原粒瑤柱菜膽燉花茹湯、鮑汁扣原隻花膠、上湯焗原隻大花蝦、脆皮 BB 豬,迷你桶仔飯、蛋白杏仁茶,個人認為,當中蝦、及杏仁茶味道較為遜色,然而,其他菜色是相當出色~

2020-10-17
2020-08-14 1974 瀏覽
之前一直都想試吓八月花,難得而家外賣自取咁平終於有機會試吓,諗咗好耐就叫番啲中式啲嘅嘢食,今晚揀咗燒鵝飯 $7x 加埋個優惠$60埋單,仲有一個湯送由於歸家路程都比較遙遠,拎到返屋企so far 嘢食質素都OK~ 燒鵝數量大約有六舊左右,遺憾地我食到最尾先見到包燒鵝醬係個底,因為個外賣盒係透明所以食到最尾就見到🤣🤣最後果兩舊先有得點醬🤣🤣, 個人認為下次擺番上面可能會比較好燒鵝味道都不錯,加埋個湯其實都好飽下😂,下次再試吓佢個叉燒飯因為太肚餓嘅關係唔記得咗影相😭

因為太肚餓嘅關係唔記得咗影相😭
2020-08-14