餐廳: 八月茶室 (元州街)
資訊:

2024-04-20 524 瀏覽
今日同屋企人嚟咗屋企附近呢一間餐廳食個家常便飯。餐廳都幾光猛同裝修都幾乾淨企理。菜品種類繁多,除咗港式小炒、家常菜類,川辣菜式都有唔少,又估佢唔到喎。藤椒魚皮 ($42)個魚皮做得好出色,藤辣好過癮,有麻麻哋嘅感覺。魚皮整得啱啱好,食落彈牙有口感。非常之好嘅開胃小菜。椒鹽田雞 ($88)比想像中多炸粉,雖然食落係香口嘅,不過炸粉以下嘅田雞略嫌冇乜鮮味。豉汁蒸䱽魚 ($92)估唔到有依個款食,而且個䱽魚都幾大條,啖啖肉。豉油係酒樓級蒸魚豉油。瑤柱蝦米浸時蔬 ($71)食個清清地菜,好好嘅位係可以揀唔同嘅菜款。今次食西蘭花。蝦米同d菇菌類都有d多。鐵板茄子班腩炒麵 ($66)原來個麵係炸麵底,上面嘅茄子同班腩入味,而且份量多,幾香口好食。柚子蜜 跟餐加$10就有,不過好似落得太多,略甜。

藤椒魚皮 ($42)

椒鹽田雞 ($88)

豉汁蒸䱽魚 ($92)

瑤柱蝦米浸時蔬 ($71)

鐵板茄子班腩炒麵 ($66)

柚子蜜
跟餐加$10就有,不過好似落得太多,略甜。
My friend and I went to a restaurant called "Moon " (八月茶室) located in Shop 1-3, G/F, The Addition, 342-356 Un Chau Street, Cheung Sha Wan長沙灣元州街342-356號家壹地下1-3號舖steamed pomfret蒸倉魚HKD$92.the pomfert is fresh and sweet.the fish is flaky and delicate.the size is large.highly recommended ."Stir fry beef seasoned with cummin"孜然牛肉$78.full of wok hei.generous amount of beef.beef is soft and tender.nice seasoning .highly recommended .."stir fried shrimp with cashew and broccoli "西蘭花腰果蝦仁HKD$98.the cashew

長沙灣元州街342-356號家壹地下1-3號舖

nice seasoning
highly recommended

西蘭花腰果蝦仁
HKD$98
the cashew is crispy and crucnhy adding nutty flavour to the dish
the shrimp is jambo sized
the broccoli is green and fresh

stir fried beef noodles with swiss soy sauce
乾炒牛河
HKD$56
generous amount of beef
huge portion
can be shared by 2 ppl

2024-03-16 437 瀏覽
辣味的川菜在店子也有,想跟朋友一吃,感謝不錯喔。晚餐想吃得多點,在公司附近吃,快快回家。椒鹽田雞外層口感好,內裏充滿肉汁,形成一種驚喜對比,椒鹽味道昇華,更加惹味可口。椒鹽以外,店子亦有四川口味的麻辣水煮魚、麻辣燒魚鍋、麻辣雞煲,選擇豐富!港味和川味也拿手,應該大廚的功勞,椒鹽田雞是傳統大排檔美吃,這店的味道棒,絕對不是普通茶記吃到的。沙茶牛肉炒菜心牛肉肉汁多,滑溜,菜心新解又清甜。沙茶醬汁濃香。香港之味道蕃茄旦魚柳茄汁很入味,是一道有回憶的熱食,吃的時候配上酸甜醬汁,屬於下飯的番茄炒蛋,也有黃金比例!炒旦好比例,番茄香,脆口炸魚柳,肥美好吃,外面金黄也酥脆,保留了魚肉的鮮嫩多汁。美味魚柳與滋味蕃茄配搭,風味獨特。簡單之料理,食物炸的脆口。入口先嘗到香口的外層,然後是內裏的嫩肉,令人吃不停口。蒸倉魚好吃的粵菜,茶餐廳也有高水準之蒸魚,不錯呢。
辣味的川菜在店子也有,想跟朋友一吃,感謝不錯喔。

晚餐想吃得多點,在公司附近吃,快快回家。

椒鹽田雞

沙茶牛肉炒菜心
牛肉肉汁多,滑溜,菜心新解又清甜。沙茶醬汁濃香。香港之味道

蕃茄旦魚柳

蒸倉魚
好吃的粵菜,茶餐廳也有高水準之蒸魚,不錯呢。
2024-03-10 480 瀏覽
近期時常食川菜,食得多,發現接受辣度的能力都高了。前兩天再去食川菜,去了長沙灣的八月茶室,又是一間免加一服務費的餐廳。人均消費$200左右。招牌酸菜魚$188奶白色的湯底,酸酸辣辣的味道,刺激了味蕾。魚片切得較肥厚,無骨幼嫩,滿口肉感。配料很多,紅薯粉、鹹酸菜、芽菜等等都不吝嗇。黃金脆皮蝦球$94肥嘟嘟的脆皮蝦球,外身金黄色,賣相吸引。外脆內爽彈的口感成強烈對比,很好吃。加上有咸蛋黃風味,很有特色。馬拉盞炒雜菜$68翠綠顏色,健康青菜。馬拉盞味道,炒得夠獲氣火喉。凍檸茶$12凍杏霜$12白飯加例湯$12

招牌酸菜魚$188

黃金脆皮蝦球$94

馬拉盞炒雜菜$68
翠綠顏色,健康青菜。馬拉盞味道,炒得夠獲氣火喉。

凍檸茶$12
凍杏霜$12
白飯加例湯$12

2024-03-05
3 分鐘 (堂食)
2024-03-08 383 瀏覽
下午茶時段就點咗2份下午茶餐:乾炒叉燒意粉意粉份量適中,叉燒都幾多塊👍味道唔錯。咸牛肉炒蛋潛艇👍咸牛肉份量剛剛好,一啲都唔咸!滑蛋炒得幾滑潜艇有烤過,所以幾脆,有驚喜👍👍熱柚子蜜熱奶茶
乾炒叉燒意粉
咸牛肉炒蛋潛艇
熱柚子蜜
熱奶茶
2024-03-06 262 瀏覽
長沙灣的一間茶餐廳,裝修整潔明亮,樓底頗高,裝修新潮。Menu有中式小炒及川菜,酸菜魚……等,價錢平民。豉椒排骨炒河$57豉椒排骨河頗大碟,裏面有青、紅椒、洋蔥、蒜粒……等,廚師用豆鼓爆炒,排骨切得頗為大件,爽口入味,醬汁頗為少了些,多少少會更好,濃濃的排骨汁伴著河粉好惹味!招牌酸菜魚$188酸菜魚裏邊有少少花生碎,也有頗多的雞髀菇、酸菜、萵筍、秀珍菇及有很多薯粉。魚片非常滑溜嫩滑,酸菜酸酸甜甜少少辣,同魚片一齊食真繫好惹味。雞髀菇及秀珍菇都好爽口,薯粉細細條軟滑煙韌,連湯一齊食真係酸甜惹味!翠肉瓜雲耳炒肉片$70裡面的雲耳、洋蔥、紅蘿蔔及脆肉瓜都是爽脆一類,肉片薄薄的切得頗大片,整個菜清新爽口,整個菜炒得香口入味!飲品柚子蜜跟餐加$12,熱杏霜跟餐加$10柚子蜜少少酸帶蜜甜,好好飲。熱杏霜口感幼滑,甜度適中,杏味香濃!
長沙灣的一間茶餐廳,裝修整潔明亮,樓底頗高,裝修新潮。

Menu有中式小炒及川菜,酸菜魚……等,價錢平民。

豉椒排骨炒河$57

招牌酸菜魚$188

翠肉瓜雲耳炒肉片$70

飲品柚子蜜跟餐加$12,熱杏霜跟餐加$10
柚子蜜少少酸帶蜜甜,好好飲。
熱杏霜口感幼滑,甜度適中,杏味香濃!
2024-02-27 207 瀏覽
平民有水準茶餐廳,輕快之感覺,裝潢不錯,上菜快,食物質素棒,飲品滿滿特色川菜,小菜,小吃也有提供川式炒雞粒份量非常多,雞肉脆口,川菜非常特別,味道提鮮,鮮味滿分,餐廳以川菜作賣點,滿滿中國吃文化,有層次。 花椒、泡椒、辣椒,好吃喔咸檸七簡單回味,帶有淡淡的清香,咸中有甜蕃茄豬扒焗意大利面茶餐廳的主打,憑著蕃茄味道,吸引不少回頭客。芝士滿滿,豬扒賣相好,焗飯~招牌焗豬扒飯。份量多,芝士焗豬扒芝士拉絲的,融化芝士,為菜式加冕。焗香的豬扒肉汁滿滿,口感也很好,棒棒蒸魚是熱門款式!味道惹味。愛吃魚,非常好吃,魚肉很嫩滑,鲜味肉多呢!魚汁也可以吃~不會很乾,貼心好吃!侍應好服務,態度非常好,不會令人覺得趕急,菜式選擇也很多

川菜,小菜,小吃也有提供

川式炒雞粒
川爆雞丁

咸檸七
簡單回味,帶有淡淡的清香,咸中有甜

蕃茄豬扒焗意大利面

蒸魚
豉汁蒸䱽魚

侍應好服務,態度非常好,不會令人覺得趕急,菜式選擇也很多
川爆雞丁
豉汁蒸䱽魚
喺長沙灣諗吓有乜平靚正,用2秒時間諗到呢間,問朋友🧒🏻意見,佢話好,咁我哋就嗱嗱聲行過去開餐🤣$42「藤椒魚皮」:呢個先上,超級爽脆,辣辣哋,非常開胃,作為前菜一流👍晚餐 $86「客家梅菜扣肉煲」,包白飯、例湯及熱飲,轉特飲「鹹檸七」(+$9)🤣「客家梅菜扣肉煲」:扣肉🐷大約三成肥七成瘦,非常甘香,食落夠滑🤣「鹹檸七」夠晒冰凍又甜就梗係好飲啦🤣$84「滑蛋炒蝦仁」:滑蛋🥚真係炒得幾滑,蝦仁🍤新鮮爽滑,仲大大碟,份量好多🤩$78「四川回鍋肉」:回鍋肉都係大約三成肥七成瘦,辣辣哋,炒得香口😊$72「金銀蛋浸時蔬」:有非常粗壯又爽口嘅菜心,金銀蛋煮,簡單幾好食😋我哋真係食到好飽🤣

「鹹檸七」夠晒冰凍又甜就梗係好飲啦🤣

我哋真係食到好飽🤣
2024-01-11 313 瀏覽
本身諗住去据扒,沿路見幾間「西餐廳」都無扒据🤦🏻行去愛群前見到呢間好野,就行去試一試,見無乜人(19:45) 以為伏伏地,點知 $108 一個西冷,又出奇地大件夾抵食,我食3成,朋友叫5成。個蒜蓉汁有小小甜左,其他野都正常,扒有肉味,薯菜唔錯。不過少少奇怪係,呢排据幾間扒都係出「中湯」🤣🤣中湯配西冷,可能無咁熱氣🤣🤣因為要200 字所以要加👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻😅😅😅😅😅
個蒜蓉汁有小小甜左,其他野都正常,扒有肉味,薯菜唔錯。

因為要200 字所以要加👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻😅😅😅😅😅
2024-01-11
  • 西冷牛扒
2024-01-09 235 瀏覽
黎到長沙灣一帶搵野食,呢頭都有啲茶記冰室等等可以揀黎食下,今日就揀左呢間食啦 八月。點了肉燥雞扒飯,凍檸檬茶,有中湯。肉燥雞扒飯,肉燥都算多,味道正常,飯既份量都ok,而雞扒就有一塊又唔算細塊既,因為有肉燥既關係可以同飯一齊食所以都唔會太乾,整體可以接受既。凍檸檬茶,正常味道沒有特別。呢度都算寬敞茶記黎講算坐得鬆動既,唔會太迫。總括黎講,長沙灣呢邊都有茶記,餐廳可以揀,呢間算係正常而且坐得算鬆動既茶記了

點了肉燥雞扒飯,凍檸檬茶,有中湯。

凍檸檬茶,正常味道沒有特別。

呢度都算寬敞茶記黎講算坐得鬆動既,唔會太迫。

午餐
2024-01-06 178 瀏覽
今日經開長沙灣做野,係元州商場對面的「八月冰室」食個午餐門面光潔明亮,內裡寬敞衛生餐點選擇豐富,有每日午餐提供點選牛扒醬油湯拉麵配溫泉蛋$58,奉送例湯及熱飲,凍飲+$3例湯足料清甜又唔油膩,值得一讚份量不多,牛扒薄薄一塊,牛香及調味欠奉,肉質正常溫泉蛋不帶蛋香,拉麵用最普通的包裝拉麵,沒有驚喜,只可果腹;湯底同樣非常普通凍奶茶茶比例偏重,質感不"鞋"口,甜度不高整體食物質素平平,價錢偏高,未必會再黎!
今日經開長沙灣做野,係元州商場對面的「八月冰室」食個午餐
門面光潔明亮,內裡寬敞衛生
餐點選擇豐富,有每日午餐提供
例湯足料清甜又唔油膩,值得一讚
份量不多,牛扒薄薄一塊,牛香及調味欠奉,肉質正常
凍奶茶茶比例偏重,質感不"鞋"口,甜度不高
整體食物質素平平,價錢偏高,未必會再黎!
2024-01-06
2023-12-09 239 瀏覽
前兩天下班收工後,食過晚餐後回家。和Foo叫了幾個小菜,有例湯送,加杯凍飲,一天疲勞便放鬆。人均消費$176左右。川味水煮魚 $99一大盤鮮紅色的水煮魚,未食已經聞到辣椒味,香辣辣,熱騰騰。魚片無骨而且好滑,食不到魚腥味。芽菜等其他配料好入味,開胃又餸飯。惹味川辣滑雞煲$86雞煲調味惹味開胃,雞件份量都正常,肉質嫩滑可口,餸飯一流。椒鹽鮮魷$89表皮脆香可口,裡面的鮮魷彈牙軟身,開胃小菜,夾完一件又一件。西蘭花炒雞柳$72這個份量頗多,西蘭花翠綠,微硬,有咬口。雞柳切到一條條的,清炒感覺健康有營養。

川味水煮魚 $99

惹味川辣滑雞煲$86
雞煲調味惹味開胃,雞件份量都正常,肉質嫩滑可口,餸飯一流。

椒鹽鮮魷$89

西蘭花炒雞柳$72
2023-12-04
4 分鐘 (堂食)
2023-11-18 265 瀏覽
上星期某平日上午11:40 到,不多人但卡位滿了,便坐中央6位枱,落單前見有卡位客走,便轉過去,年長短髮女服務員見到就大聲E一聲,放回我坐過的椅時,大力挫落地😡😡😡 只叫一個餐,佢轉頭來問又我係咪另一個餐,再問我飲咩!🍜 叉燒炒公仔麵:叮熱 (預咗) ,叉燒唔新鮮,只係唔多油 👌🍲 例湯:一陣怪味,飲少少後唔敢再飲 👎👎👎☕️ 奶茶:有苦澀味,唔夠熱 👎付款時,長髮女收銀木無表情,眼望枱、用口形講多謝,無聲的,好變態😬上次約在幾星期前,食常餐,加$3由多士轉牛油豬,靱到要咬住個包同時用手扯開👎👎。服務員👌的,但同一個收銀亦是木無表情,落單唔回應轉身就走 🙄決定來試是因為俾裝修吸引,加上呢度似乎只有正評,但當我再來睇過所有70幾篇食評後,發覺原來有4編係負平。食物差、服務勁差,平幾蚊又如何!一定一定一定唔會再去😡 同區其他同樣以靚裝修吸引的茶餐廳,只俾多幾蚊,好食好多又唔駛咁樣受氣!

🍲 例湯:一陣怪味,飲少少後唔敢再飲 👎👎👎
☕️ 奶茶:有苦澀味,唔夠熱 👎

2023-11-16 162 瀏覽
今晚我哋要登上月球食飯😂月球上中西餐都有得食,連川菜都有👍.呢味 - 川味肥腸炆滑雞煲 少少辣,連小朋友都啱食👍爆炒過嘅雞件,焦香又入味肥腸煙靭彈牙,再加上少少辣,送飯一流🍚·鑊氣小炒 - 瑞士汁乾炒牛河超有鑊氣超好味,每一條河粉都沾滿瑞士汁,超正·日式 - 石鍋和風牛肉飯配溫泉蛋呢個天氣最適合食熱辣辣香噴噴嘅石鍋飯飯有焦香,牛有牛香😂·西式 - 炸雞髀 🍗 配薯角大大隻炸雞脾,炸得雞皮香脆,內質嫩滑,咬落去啖啖肉,超滿足·流心西多 配 雞中翼香炸黃金留心奶黃西多士即叫即做夠晒熱辣辣🔥一刀切落去,留心奶黃擁晒出嚟,再加上邪惡的牛油🧈 可以想像出佢有幾咁好味😋.中式小食- 炸小饅頭 黃金炸饅頭配煉奶,堪稱一絕中式小食必食之選此次月球美食一餐遊圓滿結束👏👏👏
今晚我哋要登上月球食飯😂
月球上中西餐都有得食,連川菜都有👍
川味肥腸炆滑 雞煲

.呢味 - 川味肥腸炆滑雞煲
少少辣,連小朋友都啱食👍
爆炒過嘅雞件,焦香又入味
肥腸煙靭彈牙,再加上少少辣,送飯一流🍚
瑞士汁乾炒牛 河

·鑊氣小炒 - 瑞士汁乾炒牛河
超有鑊氣超好味,每一條河粉都沾滿瑞士汁,超正
石鍋和風牛肉 飯配溫泉蛋

·日式 - 石鍋和風牛肉飯配溫泉蛋
呢個天氣最適合食熱辣辣香噴噴嘅石鍋飯
飯有焦香,牛有牛香😂
炸雞髀 薯角

·西式 - 炸雞髀 🍗 配薯角
大大隻炸雞脾,炸得雞皮香脆,內質嫩滑,咬落去啖啖肉,超滿足
流心西多 雞中翼

·流心西多 配 雞中翼
香炸黃金留心奶黃西多士
即叫即做夠晒熱辣辣🔥
炸小饅頭

.中式小食- 炸小饅頭
黃金炸饅頭配煉奶,堪稱一絕
中式小食必食之選

炸雞髀 薯角
流心西多 雞中翼
炸小饅頭
2023-11-12 130 瀏覽
#八月荼室 系間連鎖式茶記,其分店坐落於大眾街坊居住地區,而價錢亦都好親民!!餐廳裝潢利用木質、光猛燈光營造簡潔,不乏現代感既空間。不過亮點都系以月亮為主。有別於一般普通茶記。「川味水煮魚」咁鍾意四川菜,味道一味死辣,而係有層次。湯入面D魚入口都幾辣下,相信應該都煮左一段時間。魚肉數量好多同又夠嫩,大量大豆芽菜做底,吸收哂水煮魚精華,夠哂飽肚又惹味。「枝竹羊腩煲」(配唐生菜)羊腩略點帶肥,沒有羊膻味,肉質彈牙。沾點腐乳,提升羊腩鹹香,味道配搭得宜,而綠油油既唐生菜,放進湯底滾,吸走左D濃郁羊腩味,清爽減膩。「炸饅頭」(6件)外皮脆口夠乾身,沾少少練奶,邪惡之最!「雜果賓冶及招牌紅豆冰」 (跟餐)+15

「川味水煮魚」

「枝竹羊腩煲」(配唐生菜)

「炸饅頭」(6件)
外皮脆口夠乾身,沾少少練奶,邪惡之最!

「雜果賓冶及招牌紅豆冰」 (跟餐)+15