2012-08-19 279 瀏覽
團購時買coupon試食,堂食+1加埋係約$30一餐,叫了一碗餃子拉麵。拉麵的確唔錯,好彈牙,可惜湯底過咸,整體味道ok碗麵入面還有半邊的糖心蛋义燒味道ok,不會太硬和太肥整體黎講可以一試,但如果無團購,價錢偏貴。
團購時買coupon試食,堂食+1
加埋係約$30一餐,叫了一碗餃子拉麵。
拉麵的確唔錯,好彈牙,可惜湯底過咸,整體味道ok
碗麵入面還有半邊的糖心蛋
义燒味道ok,不會太硬和太肥
整體黎講可以一試,但如果無團購,價錢偏貴。
5 分鐘 (堂食)
2012-08-02 115 瀏覽
今次團購的主角是八王子,它有三間分店,而每間分店供應的主食均有少許出入,例如牛骨湯麵便沒有在旺角出現了。旺角的八王子地方十分淺窄,但顧客卻十分多,可能是有學生的優惠吧! 相對於學生優惠(原價$35-$3=$32),團購的價錢($26)雖便宜一點, 但卻沒有飲品和小食,哪個是真正的優惠? 安慰的是Shirley發覺午市定食拉麵的份量是少一點的....八王子餃子拉麵最貴,先試它一試。 最難得的是拉麵沒有半點鹼水味,豬骨湯亦頗香濃,只是油多了一點,是否有必要? 餃子煎得不錯,日式义燒的味道和肉質均符合要求,只是未有較深印象,溫泉蛋吃不到流心的感覺,因它的心"幾乎被挖空了"...... 但整體上仍可給75分。Shirley便沒有那麼幸運了,她上次到油麻地分店吃了一碗招牌拉麵,竟然吃到“雪肉”! 义燒仍是凍的,豬骨湯彷彿被沙冰降温,肥膩的感覺就如涼了的豬骨湯.... 40分!差之毫釐,謬之千里,做食物的在每個環節均要用心去做啊!

差之毫釐,謬之千里,做食物的在每個環節均要用心去做啊!
題外話/補充資料: [u][b]此次只以旺角分店的餃子拉麵評分[/b][/u]
2012-06-11
5 分鐘 (堂食)
2012-07-19 44 瀏覽
喱間鋪D野唔錯幾好食,琴日同朋友去食……叫左個餃子垃面同一打餃子…兩樣都不錯……特別係個豬骨湯底…真係幾好味…但係D服務態度就差爆。今日去食野叫個樓面落單,叫左幾次都冇人應。d侍應一個顧住煲電話粥一個就企左係收銀位應該係玩緊電話,好彩廚房人面的哥仔見到幫我叫佢地。服務態度欠佳,下次我仲會幫襯…拉面真係幾好希望下次有改善啦。
2012-07-17
30 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
其他
2012-07-11 19 瀏覽
都係因為見團購$28一碗拉麵又話日人做顧問, 都算叫抵至去試下之前去完北海道愛上醬油拉麵, 諗住回味下啦, 都諗到唔會同日本一樣味, 但點知完全係兩回事, 好難食囉, 個湯底係黑黑地, 唔係深啡, 味道唔香唔惹味, 係塊豬肉叫好味d, 食完成碗麵完全係味如嚼臘, 重講話係師承日本, 真係失禮人, 完全係混水摸魚呀!$28再加正價加一, 成$33, 食茶餐廳仲好味過佢下次再見到佢既團購都唔會再買, 更何況正價............

$28再加正價加一, 成$33, 食茶餐廳仲好味過佢

2012-07-08
2012-07-05 27 瀏覽
買左團購, 睇網上d 人講, 話因為晚上冇套餐叫, 所以 晚上用團購先抵,每個指定ge 面餐, $26 + 原價 ge 加一, $6.4 自己叫左個 牛油粟米拉面, 朋友叫左個招牌八王子餃子拉面, 呢間ge 拉面店有別於其他拉面店, 因為 佢係用牛筒骨, 而唔係用豬骨做湯底, 所以 味道比較濃, 因為我愛味濃, 所以覺得不錯, 因為個湯濃, 牛油粟米 ge 味道 比較難突出, 並唔係一個好ge 配搭, 除左 牛油粟米 , 仲有糖心蛋, 同 兩塊叉燒, 味道亦一般, 冇咩特別, 朋友 食果個八王子餃子拉面, 一來到ge 時候, 朋友就見到幾隻餃子痴埋一齊, 好似煎左好耐, 冇人要咁, 食落, 味道冇咩特別, 而且個餃子係煎過, 直接放係個面裡面, 好似唔係好合適, 如果係分碟上, 係新鮮熱辣, 會吸引d ,

2012-07-04
2012-06-23 14 瀏覽
今日同友人C 行開旺角,見肚餓就去女人街睇下有邊度可以坐一坐填飽個肚再行過。其實女人街比較受歡迎既食肆我地都試過,今次想試試d未試過既;選擇困難之際,見"八王子"門外人頭湧湧,就發揮香港人本色:拎左飛先。點之飛都唔洗拎,1分鐘都唔洗就叫左我地入去坐,認真有效率。入到去諗住上下openrice睇下有咩推介美食啦,點知果d所謂推介美食有多過一半係係menu搵唔倒既。咁我地就決定叫一碗帶子拉面 & 一碟八王子餃子,話晒佢招牌係八王子餃子拉面店嘛! 就係落單既時候我地發現左menu右上角細細隻字寫住 "為慶祝本店XXXXXXX,依家凡惠顧任何正價拉面都可以免費追加拉面 (ie 加底一次)"。哇,好抵咁。我地落單話要一碗拉面既時候就問WAITRESS A 可唔可以免費追加拉面,佢話:得,不過要食完碗面先可以。八王子餃子 ~$30/6 pieces煎得幾香脆,但餡就失色 - 冇味兼冇汁,仲要成$5/piece。我都唔想比較,but相比xx大王,人地都係$2/piece,仲要又大隻又多肉汁,呢到d鍋貼實在遜色。帶子拉面 ~$55-60湯底 - 淨係得個辣字帶子 - 冇味 拉面 - 普通到唔可以在普

八王子餃子 ~$30/6 pieces

帶子拉面 ~$55-60
湯底 - 淨係得個辣字
帶子 - 冇味

拉面 - 普通到唔可以在普通,好"林",份量對我來說還可以
成碗面得果半隻蛋係稍為正常d

好勒我地食完碗拉面而友人C唔夠飽既關係,我地希望可以加底,點知。。
Waitress B:呢個拉面冇得加底架喎
我地大驚,講話頭先waitress A明明話食完碗面就可以,咁呢位waitress講極都講唔倒點解唔得,就叫返幫我地落order果位出泥。
Waitress A:呢個拉面冇得加底架喎 .... (態度惡劣.....廢話中............................ ) 你地兩個人SHARE唔得架WOR!
我地:咁頭先你幫我地落ORDER要一個ramen時我地問你關於加底你又唔講既。。
Waitress A:你地都冇問!

咁我地見佢咁惡就冇再同Waitress A再坳落去。只不過menu都係話免費追加拉面一次架啦,咁無論我地幾多個人share都係只可以加一次架姐。
加上Waitress A態度囂張,完完全全唔理會顧客感受!

(其實之後我地懷疑waitress A可能就係BOSS! 如果唔係都冇可能會請d咁趕客既員工

最後從隔離台既對話中,我地終於明白點解一開頭門外會人頭湧湧,原來因為間野做宣傳,好多人買左團購

lesson to learn:下次都係唔好靠人堆泥決定用膳地方

1 分鐘 (堂食)
  • ramen裡面果半隻蛋
2012-06-21 15 瀏覽
下午茶 $28 免加一,仲要有罐裝汽水送,真係好抵揀左八王子餃子拉麵,貪佢有叉燒又有餃子d 拉麵之前聽佢講話係自己用鴨蛋造o既,而且d麵比平時多d curve等食起上黎多d surface area索湯,不過我就覺得佢d麵唔夠彈牙.....湯底:面頭有好多香油,不過略嫌太多,雖然個湯都算濃,但始終唔及一風堂同豚王o個種勁濃湯底,不過以 $28 黎講係超值,至少好過味千四十幾五十蚊碗o個d餃子:煎到脆卜卜好香口,之但係索左湯o個邊會變淋左,如果入面可以多番 d 餡就好喇叉燒:成碗麵最好食o既就係呢塊,可惜下午茶得一塊叉燒唔係好夠,佢塊叉燒好似話係用豬面珠登肉,而且火炙過超香,我最鍾意佢係唔會太肥又唔會韌,咬落去又香又有d彈牙,總之就好食啦♥睇menu晚飯時間正價食要$64一碗,無野飲不過就多塊叉燒同糖心蛋,雖然可以無限追加拉麵麵底,但呢個價錢就真係唔係咁吸引喇所以下午茶最抵食,拉麵加埋罐汽水$28埋單真係超值♥
下午茶menu
下午茶 $28 免加一,仲要有罐裝汽水送,真係好抵
八王子餃子拉麵
揀左八王子餃子拉麵,貪佢有叉燒又有餃子

不過我就覺得佢d麵唔夠彈牙.....

湯底:面頭有好多香油,不過略嫌太多,

正價menu
雖然可以無限追加拉麵麵底,但呢個價錢就真係唔係咁吸引喇
所以下午茶最抵食,拉麵加埋罐汽水$28埋單真係超值♥
2012-06-20
下午茶menu
八王子餃子拉麵
2012-02-25 4 瀏覽
有日行過女人街俾佢個 banner 吸引左我去幫襯,見佢下午茶都有好多選擇,有拉麵、餃子、丼,我比較鍾意食飯,所以揀左個咖喱吉列豬扒飯,真係好好味!珍珠米加上大量咖喱汁,豬扒炸得不錯。雖然係下午茶,制作並唔馬虎,下次一定要再試!
  • 咖喱吉列豬扒飯
2012-01-05 11 瀏覽
早前買了八王子拉麵的coupon, $28 (其實我不記得是幾錢了) 食一個拉麵. 8時多, 店還是很多人在等位, 不知是否團購的了.坐下叫了兩個八王子餃子拉麵, 因為這個算是最吸引的了.麵上有3隻餃子和半熟蛋. 半熟蛋似乎過熟了, 好在還帶少許水汪汪. 餃子真係幾好食, 脆脆的.拉麵普通, 不太彈牙. 湯是味精湯, 也快飲完了, 因為拉麵淡淡的, 只好每啖附上一口湯來食.$28 來說不錯啦, $4x 的話只有一個拉麵又沒附小食飲品我就不來食了. (所以很久也沒幫襯未千了).

坐下叫了兩個八王子餃子拉麵, 因為這個算是最吸引的了.
餃子真係幾好食, 脆脆的.

2011-08-23
15 分鐘 (堂食)
  • 餃子
呢日朋友請食飯,帶左我黎試呢間八王子~因為時間尚早,入到去隨便揀位~~我地叫左下午茶餐,有面+小食+野飲個面我叫左一直好想試既鼓油湯底,小食梗係試呢度既招牌餃子啦~朋友既小食就要做雞肉串個面一黎到,我就即刻試個湯好失望....好似公仔面d湯咁.....唔好味....試埋d面....都係麻麻,唔似拉面店食既拉面,好似係出面有得買一包包好普通既日式拉面...好失望....可能呢間唔係主食拉面啦....試埋d餃子~果然唔同,招牌果然係招牌,好味~~d餃煎到香脆,唔會太油,餃入面仲有好多肉汁~~好食~最哀得4隻....每人先食得兩隻....有d唔夠呢....雞肉串就冇咩特別,同出面果d冇分別......果然黎呢間,都係食餃子好~~
呢日朋友請食飯,帶左我黎試呢間八王子~
因為時間尚早,入到去隨便揀位~~
我地叫左下午茶餐,有面+小食+野飲
朋友既小食就要做雞肉串

個面一黎到,我就即刻試個湯
好失望....好似公仔面d湯咁.....唔好味....
試埋d面....都係麻麻,唔似拉面店食既拉面,
好似係出面有得買一包包好普通既日式拉面...
好失望....
可能呢間唔係主食拉面啦....

試埋d餃子~
果然唔同,
招牌果然係招牌,好味~~
d餃煎到香脆,唔會太油,
餃入面仲有好多肉汁~~
好食~最哀得4隻....每人先食得兩隻....
有d唔夠呢....

雞肉串就冇咩特別,
同出面果d冇分別......

果然黎呢間,都係食餃子好~~
2011-10-21
2011-10-23 1 瀏覽
是咁的,小弟今天毒自去呢度食今次我用團購卷換了一客八王子餃子拉麵,味道不錯,拉麵彈牙,溫泉蛋正,豬頸肉正,餃子很脆服務員頻頻倒水,態度良好不過湯底偏咸,油份很多,呢度可作改善另外地方較窄,無奈是地產霸權帶來的問題....
大大碗的八王子餃子拉麵
2011-10-23
大大碗的八王子餃子拉麵
  • 八王子餃子拉麵
2011-09-29 9 瀏覽
今次試餃子拉麵!湯有點油,拉麵還可以,餃子很脆,溫泉蛋不錯,意外地還有三塊豬頸肉,若多一點蔥及芽菜和餃子能分開上會更好,當然不及味吉,但價錢較平!很大碗,食到好滿足!
今次試餃子拉麵!

湯有點油,拉麵還可以,餃子很脆,溫泉蛋不錯,
意外地還有三塊豬頸肉,若多一點蔥及芽菜和
餃子能分開上會更好,當然不及味吉,但價錢較平!
很大碗,食到好滿足!

2011-09-17
2011-09-29 7 瀏覽
第一次食八王子選擇了平日晚飯時段用餐, 幸好不用排隊等候便有位了店舖間格:::★★略嫌有點細, 位子也較狹窄, 冷氣尚可, 舒適度一般食物味道:::★★★份量十足 拉麵也算彈牙, 湯底也很濃味, 可惜太多油, 有種很油膩的感覺, 需要不斷飲清水值得一提的是拉麵是可以免費添加的 不過驟眼看上去需要添加拉麵的客人是零, 大概是份量很足可是恰巧我沒有吃午餐, 肚子餓得很, 吃完一碗後仍有餓意, 所以就毫不客氣添麵了添加的份量=原本的份量 即是說我足足吃了整整兩碗拉麵有讚也有彈, 雖然拉麵彈牙湯底濃味, 可是吃上去有種感覺: 拉麵歸拉麵, 湯底歸湯底 完完全全分開了!!!而且個人認為餃子應分開上, 放進湯浸了一會後便會"林"了, 而且口感會減分, 建議餃子分開上, 或者可散叫一碟餃子服務態度:::★★★★很有禮貌, 當晚環境氣氛也很融洽, 也主動添水(因為很油膩, 所以我和友人要多次飲水)整體:::有機會會再來用餐, 不過會選擇午餐或下午茶時段, 因為價錢較便宜而且份量也差不多
第一次食八王子

選擇了平日晚飯時段用餐, 幸好不用排隊等候便有位了

店舖間格:::★★

略嫌有點細, 位子也較狹窄, 冷氣尚可, 舒適度一般

食物味道:::★★★

份量十足

值得一提的是拉麵是可以免費添加的
不過驟眼看上去需要添加拉麵的客人是零, 大概是份量很足

添加的份量=原本的份量
即是說我足足吃了整整兩碗拉麵

餃子拉麵 + 牛油粟米拉麵
服務態度:::★★★★

整體:::

2011-09-24
餃子拉麵 + 牛油粟米拉麵
2011-09-22 12 瀏覽
第2次黎食啦,因為團購過而認識呢間店子!小小的店,但企企理理,乾乾淨淨俾到顧客最基本ge環境先!呢間店唔期望拉麵有幾好食,但對餃子就有一定ge預期八王子餃子拉麵,當中餃子真係與別不同! 涵唔多,但好野味!湯底其實都好唔錯,係多油左少少,有2塊豚肉ge物體,係特別好味!超正!!!個溏心蛋都好特別,我以為蛋白係硬身,點知同蛋黃一樣軟身,好好味>.<另外點多個章魚燒,面頭睇落去好炸物feel,但個涵都好多料,唔係虛ge,所以都有少少硬身,都食得過!整體唔錯,會再黎=]
第2次黎食啦,因為團購過而認識呢間店子!
小小的店,但企企理理,乾乾淨淨
俾到顧客最基本ge環境先!

呢間店唔期望拉麵有幾好食,但對餃子就有一定ge預期
八王子餃子拉麵,當中餃子真係與別不同! 涵唔多,但好野味!
湯底其實都好唔錯,係多油左少少,
有2塊豚肉ge物體,係特別好味!超正!!!

整體唔錯,會再黎=]
2011-09-20 5 瀏覽
掛住煲劇的中秋,眼瞓到連節目都冇諗加上患上咗"煲劇後群症"為食嘅我連諗食乜嘅意慾都冇晒嗯...是是但但走入女人街.見到呢間八王子!!丫~未食過架喎咁就入咗去試他的八王子餃子拉麵,湯底不過不失,佢話係啲麵爭啲隻蛋有驚喜.我的牛油粟米拉麵,湯底不會過咸,經常都會食到啲重手咗嘅牛油拉麵,咸到暈低.北海道芝士餃子,原來係好多芝士包住隻餃子,感覺好特別呀.芥末枝豆春卷,鍾意食枝豆鍾意食春卷皮,不俗
掛住煲劇的中秋,眼瞓到連節目都冇諗
加上患上咗"煲劇後群症"
為食嘅我連諗食乜嘅意慾都冇晒
嗯...是是但但走入女人街.
見到呢間八王子!!丫~未食過架喎咁就入咗去試
他的八王子餃子拉麵,湯底不過不失,佢話係啲麵爭啲
隻蛋有驚喜.
北海道芝士餃子,原來係好多芝士包住隻餃子,感覺好特別呀.
芥末枝豆春卷,鍾意食枝豆鍾意食春卷皮,不俗
2011-09-12