2020-11-22 692 瀏覽
話說今日去買午市外賣,十一點八行過,見佢開咗門就入去,老細招呼我搵阿姐幫我落單。叫咗兩個定食,阿姐話要等耐啲,我話無所謂你慢慢啦,跟住我喺近門口位坐低玩電話等外賣。到十二點零老細有事行開咗,個廚房師傅就開始鬧人,一開始佢就同阿姐講曬粗口咁鬧個老細未夠鐘就放個客入嚟(我望一望門口原來開十二點)湯又未煲好飯又未煮好咁,由於係開放式廚房間舖又唔大,我每一句都聽得清楚,阿姐聽佢鬧自己又鬧埋一份。而我一直都無催過佢,其實佢要慢慢整係無問題反正我預咗等。但佢就不斷咁鬧越鬧越大聲鬧埋我一份,真係唔知得罪佢啲乜。各位,哩條街隔離大把好嘢食,有串燒有日本野有便當有拉麵,間間態度都好好,得哩間當客人係狗,我就永世唔會再幫襯。

2020-11-22
30 分鐘 (外賣自取)
午餐
2020-11-05 446 瀏覽
去了北角既八目燒,menu幾多花款,價錢都抵食。牛油果蟹子沙律,用左個牛油果殼裝住沙律!有好多牛油果粒蓉,綿綿細緻!清新香甜,青瓜絲夠爽身,層次感幾豐富,仲有蟹籽粒加持,更有口感。蒲燒鰻魚爆丼半溫泉蛋肉子,温泉蛋動L動L彈彈下,非常吸引,蛋汁夠香,鰻魚配蛋非常讚!味道相當不錯,i like it香蒜牛油焗蜆, 蒜蓉味非常濃郁,又夠香!味道非常突出,再有陣陣既牛油香味滲出,蜆肉都新鮮肉又夠飽滿,整體勁惹味!而且份量都幾大份,
去了北角既八目燒,menu幾多花款,價錢都抵食。

2020-10-22 293 瀏覽
錦屏街新開了這間八目燒,仍在試業中,主打串燒,但亦有提供沙律小食,炸物,拉麵烏冬,及井飯等,款式都頗多,價錢合理。既然主打串燒,當然要試一下,有孜然燒九菜,雞翼,雞軟骨,雞腎及煙肉大蔥卷,整體賣相及味道都很好,燒得香口入味,雞翼肉汁滿滿,雞軟骨及雞腎就夠爽脆,燒得脆卜卜的煙肉包著大蔥可減油膩感。另外燒茄子,原條茄子切開一半,舖滿香蔥及蒜蓉,十分惹味。小食清酒煮硯,一客有十多隻,每隻都大隻厚肉,沒有沙,十分乾淨。牛油果蟹子沙律,用上半個牛油果跟青瓜絲,蟹柳絲及脆卜卜蟹子撈勻,再用牛油果殼盛上,更有隻蟹鉗仔放面,令整個沙律賣相分增加。我鍾意這個沙律不會用上太多的沙律醬,而是用上牛油果蓉,感覺更健康。

2020-10-20
2020-10-17 237 瀏覽
午市定食包埋沙律、前菜、麵豉湯。沙律汁甜甜地鹹鹹地,菜幾爽口。前菜係汁煮牛舌,好腍好入味。麵豉湯同常見偏鹹嘅唔同,呢碗屬於偏甜口味。🍴低溫燒牛舌爆丼伴溫泉蛋玉子定食 HK$78牛舌表面燒得好香,咬落夠晒腍,本身唔算薄,如果切得厚d會更滿足。🍴澳洲和牛碗肉爆丼伴溫泉蛋玉子定食 HK$88牛肉大約七成熟,色澤略帶粉紅,好香燒烤味,一d都唔韌,同燒汁幾夾。🍴凍咖啡(跟餐)即磨咖啡唔酸,幾順口,糖漿花奶另上。📍八目燒北角錦屏街21A號東發大廈地下33號舖

🍴低溫燒牛舌爆丼伴溫泉蛋玉子定食 HK$78

🍴澳洲和牛碗肉爆丼伴溫泉蛋玉子定食 HK$88

🍴凍咖啡(跟餐)
即磨咖啡唔酸,幾順口,糖漿花奶另上。

📍八目燒
北角錦屏街21A號東發大廈地下33號舖
2020-10-15 224 瀏覽
北角港鐵站附近開咗間日式小店,叫八目燒 ,位置好方便,行出站兩分鐘就到。餐廳餐牌選擇好豐富,食完覺得串燒最值得推介❤️❤️試過就知好食。牛油果蟹子沙律$58 牛油果粒粒超多,滿足曬牛油果控的慾望。汁燒牛肉烏冬(北海道立魚湯)$88 牛肉以日式燒汁同洋蔥炒香,烏冬湯底係魚湯幾特色。雞軟骨串(兩串)$28串燒好出色,雞軟骨串脆卜卜。雞心串$18即叫即燒, 香脆👍葡式燒風鱔串$48大力推薦, 皮脆肉嫩,夠曬肥美😋😋青森蘋果汁$32原汁原味,來自日本蘋果嘅試味💕

牛油果蟹子沙律$58

牛油果粒粒超多,滿足曬牛油果控的慾望。

汁燒牛肉烏冬(北海道立魚湯)$88

牛肉以日式燒汁同洋蔥炒香,烏冬湯底係魚湯幾特色。

雞軟骨串(兩串)$28

串燒好出色,雞軟骨串脆卜卜。

雞心串$18

即叫即燒, 香脆👍

葡式燒風鱔串$48

大力推薦, 皮脆肉嫩,夠曬肥美😋😋

青森蘋果汁$32

原汁原味,來自日本蘋果嘅試味💕

2020-10-14
2020-10-11 83 瀏覽
北角美食出名多,而錦屏街就名副其實係一條食街,我同朋友以前都經常嚟呢頭開餐,襯疫情稍為緩和,今日就約返啲朋友出嚟呢間開左無幾耐嘅串燒店八目燒開餐啦。串燒豆腐($18)豆腐外層燒得夠乾身,咬落脆脆地都幾香口。香草燒羊扒($38)羊扒燒到全熟,肉質唔會太乾,食落帶點羊騷味。魷魚鬚串($25)魷魚鬚豐彈性,點咗小辣,我覺得辣度岩岩好。自家製紫菜芝士玉子燒($48)蛋夠滑,配上香濃芝士同紫菜係唔錯嘅組合。

2020-10-10 54 瀏覽
喺屋企附近我發現咗一間新開嘅日式餐廳原來只係開咗一個月左右即刻捉咗母親大人👩一齊去試吓餐廳嘅食物種類選擇豐富有好多串燒🍡 另外有其他嘅主食拉麵/稻庭烏冬🍜日式飯漢堡🍘🍔日式意粉🍝燒肉爆丼仲有其他嘅小食同埋飲品🤣蒲燒鰻魚爆丼伴溫泉蛋玉子$98擺得好靚嘅丼🥰當然相機食先📸鰻魚燒得剛剛好 唔會好韌 鰻魚口感十足 好肥美再淋上鰻魚汁 都有唔少片嘅鰻魚再加上溫泉蛋同紫菜 食落層次豐富☺️照燒雞扒飯漢堡 $78好大個飯堡🥰 好少餐廳有得食將飯糰煎過 更有咬口 又唔容易散開裡面有雞扒 生菜 配上沙律醬用飯代替麵包 有著不同嘅口感仲好飽肚😋燒蠔 $18/1隻用上蒜蓉辣椒調味 食落好惹味唔會燒到好乾 仲好多汁每人一隻真係唔係幾夠喉😂另外嗌左三串串燒share🥰真係有好多款可以揀 樣樣都好想食😍點左小辣 唔會好辣 調味後食得更惹味😛😋串燒唔會燒到好乾身.汁燒黑豚荔枝卷 $28小妹最鍾意黑豚荔枝卷甜甜嘅荔枝被黑豚卷住荔枝嘅清甜可以中和黑豚帶出嘅油膩都幾match🥰.鹽燒牛舌串 $28 牛舌串好juicy 唔硬又爽口😋唔會燒到亁哂❤️加埋廚師適當調味真係好好食🤤.台式燒鴨翼$28香香外皮😋食落幾正❤️同鴨舌一樣咁好
喺屋企附近我發現咗一間新開嘅日式餐廳

而且荔枝同乳酪味都好香✨
再加上沙冰🤤熱熱嘅溫度
真係好涼爽❄️
2020-10-09 64 瀏覽
北角地鐵站B1出口.....由書局街位置入———————-每日收工去食飯,食完細說好與壞😂行到北角書局街,入面成條美食街😂一望就見八目燒,一於今晚食串燒😂———————-飲品:🔴士多啤梨🍓乳酪沙冰:濃香士多啤梨🍓味道,冰冰凍凍的沙冰,迷人的鮮果香味,濃郁的飲品就是好味😋———————-🟡芒果乳酪沙冰:滿滿的芒草肉,打造成一杯冰冰凍凍的沙冰,喝一口樂在其中⋯⋯ 😋———————主食:黑豚腩生薑燒溫泉蛋爆丼:🟤難度我天生是一隻😂😂😂😂😂黑豚腩🐷嫩滑的肉質,彈牙的口感,未吃望見已經很想吃,上枱時那些燒起來的肉汁香氣,咬落口時那黑豚肉的醬汁和肉汁,在口腔內滲出來那種誘惑的滋味,完全難以抗拒⋯⋯😋😋😋😋啖啖的珍珠米,夾著生薑燒的味道,吃來更帶出飯香,就是無法不吃的一碗......👍————————🟢自家制日式豚肉腩叉燒拉麵配北海道𩶘魚湯:自家製的五層肉,望見就想一啖食咗佢,放落口即溶的骨膠原,又如何可以抵擋那種引誘,拉麵🍜彈牙帶點煙靭口感,配合了魚湯的鮮甜,又是令人越吃越停不了的滋味🥰🥰🥰🥰🥰—————🔵串燒:♦️1-鹽燒牛舌:軟熟帶口感的肉質,燒得香氣撲鼻👍————-♦️2-雞中翼:燒的時候恰當,
北角地鐵站B1出口.....由書局街位置入
———————-
每日收工去食飯,食完細說好與壞😂
行到北角書局街,入面成條美食街😂
一望就見八目燒,一於今晚食串燒😂

飲品:

配北海道𩶘魚湯:

—————
🔵串燒:
♦️1-鹽燒牛舌:
軟熟帶口感的肉質,燒得香氣撲鼻👍

————-
♦️2-雞中翼:
燒的時候恰當,雞翼嫩口滑溜👍
——————
♦️3-煙肉金菇卷:
煙肉不會過火,金菇燒出來加上煙肉慢慢渗出來的汁,咬落金菇的爽脆,又是吃出另一番風味👍

———————
♦️4燒油甘魚鮫:
係時候又是要稱讚廚師👨‍🍳的燒烤手藝,串燒時的時間要恰當,不能過火或不夠時間,要燒得好吃吸引,時間相當重要,配合埋廚師👨‍🍳的手藝,天依無蓬的一個燒油金餃,皮脆肉嫩滑👍

————————-
♦️5蒜🧄蓉燒茄子:
原條的吸引,蒜🧄香牛油的味道,又豈能抗拒,為食貓的我倆,好食到停唔到口👍

♦️6-秋葵:
以前好多人都不懂吃秋葵,覺得它的質地食落口感覺滑「山山」,但喜歡吃的人就剛好相反,而且秋葵營養豐富,富有纖維及多種維生素,非常有食用價值,烤香了更加好味😋
♦️7日式味噌燒大腸串X4:
「食完一串又一串,吃得滋味停不了
吃過好食又Encore,買一送一停不了.......吃😂😂😂😂😂」
大腸口感恰當,軟熟而帶一點口感,加上廚師👨‍🍳將外皮燒得脆口,形成外皮脆內軟熟,日式昧噌的味道,令大腸更加好吃👍

♦️8雞腿肉串X2:
又係新張期內買一送一,又叫我怎能停下來........吃吃吃😂😂😂
雞腿肉嫩滑的滋味,又香又好味😋
果然是一間出色的串燒專門店👍

開心🥳⋯⋯簡單
2020-10-07 60 瀏覽
呢間北角小店串燒店質素幾高!欣賞佢惹味得黎有吾好有成口孜然粉的感覺,亦唔會燒到乾咗,火候控制得好😋,亦有丼飯,意粉可供選擇😝澳洲和牛碗肉伴溫泉蛋玉子定食$88 定食連味增湯,牛腩前菜,沙津🙆🏻‍♀️,好豐富😏。丼飯嘅和牛嫩滑無筋,配搭溫柔蛋好滿足燒菠蘿$18 新鮮菠蘿 好多汁 吾會燒到乾左 very good😍燒雞全翼$18燒茄子$28 用左大條的茄子,所以好多茄子肉蒜味十足好正🥺😋煙肉金針菇$18 正常發揮,因為上面個和牛飯太多,所以朋友話叫我食埋佢嗰份😈 happy (本身就好鍾意食)雞腿肉串$18 有兩串好抵🤣,雞肉滑!朋友話食咗少少脆嘅雞皮覺得好正😋🙆🏻‍♀️:呢間小店開咗應該唔係好耐,但係質素都真係幾好,想食串燒嘅朋友仔可以一去😈

澳洲和牛碗肉伴溫泉蛋玉子定食$88

燒菠蘿$18
新鮮菠蘿 好多汁 吾會燒到乾左 very good😍

燒雞全翼$18

煙肉金針菇$18
雞腿肉串$18
有兩串好抵🤣,雞肉滑!朋友話食咗少少脆嘅雞皮覺得好正😋
2020-10-07 83 瀏覽
難得黎到北角,當然要搵野食啦!北角好多餐廳,見依間八目燒係新開既,就黎試下。午市餐牌都好多選擇,咁我地兩個人就叫左一個鰻魚一個牛肉。咁一叫完就即刻上左啲前菜比我先。有一個牛脷,一個沙律,同一個麵䜴湯。咁先講個牛脷,分量好多,仲要好入味,好開胃。個沙律都好fresh好大碗。個麵䜴湯就真係要讚下,唔係就咁用粉開既,好明顯係煲既味!仲要幾足料,就咁碗湯都好有heart!之後黎既係澳洲和牛碗肉爆丼伴溫泉蛋玉子定食,一睇賣相就覺得靚,食落口,個牛唔會燒到老哂,係岩岩好,半生半熟,食落有好豐富既牛味!加左少少紫菜係面,又係好正,再撈埋隻溫泉玉子,個味好豐富!跟住就係蒲燒鰻魚爆丼伴溫泉蛋玉子定食,又係好靚,係有諗過咁擺,唔係hea既!咁個鰻魚又係燒到岩岩好,加埋鰻魚汁,帶起哂鰻魚既味道!個鰻魚都好淋,好好咬,仲要有好多片,性價比好高。最後跟餐有兩杯野飲,要左杯凍檸茶同凍齋啡,最好既係佢會另外比糖水你,可以自己落自己既分量。依間真心唔錯,性價比好高,下次都會再黎!

午市餐牌都好多選擇,咁我地兩個人就叫左一個鰻魚一個牛肉。

澳洲和牛碗肉爆丼伴溫泉蛋玉子定食

蒲燒鰻魚爆丼伴溫泉蛋玉子定食

依間真心唔錯,性價比好高,下次都會再黎!
2020-10-07
澳洲和牛碗肉爆丼伴溫泉蛋玉子定食
蒲燒鰻魚爆丼伴溫泉蛋玉子定食
2020-10-07 60 瀏覽
今日去咗北角,記得朋友講過呢條橫街有好多餐廳,就特登去睇吓,行咗一圈,揀咗呢間新開嘅日式餐廳。叫咗$98嘅午市套餐「蒲燒鰻魚爆丼伴溫泉蛋玉子定食」,仲包沙律、前菜、麵豉湯、飲品。沙律先上,幾新鮮,配有酸酸甜甜嘅沙律汁好開胃;麵豉湯都唔錯;前菜係醬油牛舌,呢個出奇地好味,牛舌非常軟,煮得啱啱熟,有小驚喜😋跟住上埋「蒲燒鰻魚丼飯」,飯面鋪滿鰻魚,全部係一口bite size, 食起嚟非常方便;仲有隻溫泉蛋,整體賣相好靚,個丼碗晤係好大,但係其實份量都幾多;鰻魚肉質軟熟好味,配合燒汁同飯一齊食好正😋飲品我就叫咗熱咖啡,幾香幾滑。簡單而滿足嘅一餐😁

飲品我就叫咗熱咖啡,幾香幾滑。

簡單而滿足嘅一餐😁
2020-10-07
2020-10-06 993 瀏覽
以前喺北角返工,經常會去錦屏街搵食,皆因這條後街小巷隱藏著不少高質小店食肆,如西式餐廳、星洲蝦麵店、酒吧等。早幾日約咗朋友喺北角交收,趁空檔過嚟錦屏街行下,發現路口新開咗間「八目燒」串燒專門店,好友一向愛嚐新,所以即時訂咗檯,邀請她一起來晚飯相聚。餐廳面積不大,裝潢簡約,以紅黑色為主調, 牆上掛了一大幅製作得很嘅精美世界地圖, 個性十足,盡顯店主心思。先細看餐牌,串燒選擇都幾多,有肉類、海鮮、蔬菜,另外仲有沙律、前菜、刺身、刺身丼、唐揚、日式飯漢堡、日式意粉、拉麵、烏冬及燒肉爆丼等供應。我哋揀咗五款串燒,另外再加咗一客鰻魚爆丼。幾款串燒同時上桌,先試下鹽燒牛舌串 ($28),牛舌選用了牛脷芯最靚的部位,入口鹹度啱啱好,唔會燒到好乾,保留了牛的肉汁,而且食落牛味亦很濃。西京豬頸肉串 ($22),豬頸肉燒得好香口,肉質富彈性,腍中帶爽,嫩而不柴,醬汁味道帶甜,配豬頸肉吃,分外惹味。汁燒黑豚荔枝卷 ($28/4粒)  燒過的黑豚油份甘香撲鼻,肉質鬆軟細嫩;荔枝的清甜亦有助融化黑豚嘅油膩感,很不錯的配搭,令人一吃難忘!燒三文魚腩 ($68),魚腩非常厚身,外皮燒得很香脆,魚肉柔潤肥美,魚油相當
先細看餐牌,串燒選擇都幾多,有肉類、海鮮、蔬菜,另外仲有沙律、前菜、刺身刺身丼、唐揚、日式飯漢堡、日式意粉、拉麵、烏冬及燒肉爆丼等供應。
我哋揀咗五款串燒,另外再加咗一客鰻魚爆丼。
燒三文魚腩 ($68),魚腩非常厚身,外皮燒得很香脆,魚肉柔潤肥美,魚油相當豐富,入口帶陣陣魚脂香,鹽亦灑得夠均勻,鹹度恰好,絕對值得 encore。

蒜蓉燒茄子
($28),茄子以原條上,面頭鋪滿蒜蓉同蔥花,外皮有部份燒至微焦,茄肉嫩腍入味,食落一啲都唔乾,鹹鹹地,味道啱啱好。
壓尾個蒲燒鰻魚爆丼伴溫泉蛋玉子 ($98)  味道亦唔錯,個丼飯造型雖然唔算好震撼,但其實材料亦落得頗手鬆,幾乎滿到瀉,飯面鋪滿一片片的鰻魚肉,而頂頭就放咗一隻溫泉蛋,光是賣相就已經夠曬吸引。
鰻魚入口啖啖肉,肉質細嫩肥美,加上沾滿日式蒲燒醬汁,令人回味無窮。戳破溫泉蛋,蛋白僅熟,蛋黃杰身,用來拌飯吃一流。
埋單唔使 $300,新張期內,餐廳暫時不設加一,非常抵食。
2020-10-05 448 瀏覽
有一晚路過北角搵野食,在網上找到推介食店都已爆滿,走了幾條街,不知不覺間走入後巷,發現別有洞天。那裡有幾間幾好的餐廳,又是爆滿,所以選擇了新開的餐廳,連招牌紅紙都未拆。 在日本燒餐廳,叫了幾款燒物。串燒牛、豬、雞、豆腐、栗米。 最好食的是雞腿肉串,$18,新張期內,此項買一送一,追加了一次;西京豬頸肉串 $22,正常水平;澳洲和牛碗肉串 $38,最貴,反而麻麻地;串燒豆腐 $18,3件,用硬豆腐,一般; 牛油栗米 $25 兩條,炭燒味重,OK。  我發現,在日本燒餐廳,重點不只在燒物。驚喜在溫泉玉子鰻魚爆丼 $98,食物擺放有點心意,圓圓的飯團山坡上,鋪上鰻魚片,在山頂放一顆溫泉蛋,再散播紫菜絲。 味道如何?朋友們爭著吃,每人分四份一,自行製作鰻魚壽司,魚和飯都好味。溫泉蛋流心的。 朋友叫了野菜天婦羅拉麵 $68和野菜天婦羅烏冬 $68,天婦羅新鮮熱上,炸漿很薄。拉麵用上日本拉麵,朋友丙非常喜歡吃。烏冬用上白湯底,烏冬OK,白湯底麻麻地。每碗都有溫泉蛋,有點多。  最後叫了兩杯飲品,柚子菠蘿梳打 $28,好飲;巨峰提子梳打 $28,一般。  總評 味道:重點不只在燒物 環境:舒適服務:

在日本燒餐廳,叫了幾款燒物。串燒牛、豬、雞、豆腐、栗米。

西京豬頸肉串 $22,正常水平;
澳洲和牛碗肉串 $38,最貴,反而麻麻地;
串燒豆腐 $18,3件,用硬豆腐,一般;
牛油栗米 $25 兩條,炭燒味重,OK。

總評
 味道:重點不只在燒物
環境:舒適
服務:可以
抵食:一分錢一分貸
菜式:推介野菜天婦羅、溫泉玉子鰻魚爆丼
  • 推介野菜天婦羅
  • 溫泉玉子鰻魚爆丼
2020-10-04 67 瀏覽
北角新開左間日式餐廳,食物都幾多元化,有天婦羅、串燒(肉、海鮮、蔬菜)、麵食、丼飯,不過我係lunch time去,就緊係揀lunch set,性價比高🤑👍🏼!.—Lunch set—有5樣,包括 前菜沙律、胡麻醬小食、主食、麵豉湯、餐飲。🥩澳洲和牛碗肉爆丼伴溫泉蛋玉子定食💲88和牛肉生熟度拿揑得好好😍,肉質軟腍,入囗嫩滑,肉味又香濃💯,飯又多汁,真係好高質!!.🐟蒲燒鰻魚爆丼伴溫泉蛋玉子定食💲98好香既鰻魚飯,岩岩燒起熱辣辣😋,超多汁撈飯一流👍🏼。————————————————價錢:💲186 / 2ppl味道:😋😋😋😋😋環境:✨✨✨✨服務:💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️賣相:📸📸📸📸📸等待:0 mins (2pm)回頭率:90%📌 Lunch set 免加一📌 店員好好禮貌👍🏼

—Lunch set—
有5樣,包括 前菜沙律、胡麻醬小食、主食、麵豉湯、餐飲。

🥩澳洲和牛碗肉爆丼伴溫泉蛋玉子定食💲88

🐟蒲燒鰻魚爆丼伴溫泉蛋玉子定食💲98

好香既鰻魚飯,岩岩燒起熱辣辣😋,超多汁撈飯一流👍🏼。
————————————————
價錢:💲186 / 2ppl
味道:😋😋😋😋😋
環境:✨✨✨✨
服務:💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️
賣相:📸📸📸📸📸
等待:0 mins (2pm)
回頭率:90%
📌 Lunch set 免加一
📌 店員好好禮貌👍🏼
2020-10-04
2020-10-02 61 瀏覽
很有驚喜,特別係燒豆腐同柚子蝦沙律。豆腐來貨本身靚,有豆味。外脆,燒得香,調味剛好,咬落去有豆香 有汁。 柚子蝦沙律,一入口有折嘅香味帶咗你返日本,好清新。 其餘既串燒都好。唯獨串燒豚腩肉一般。
2020-10-02