2024-04-24 76 瀏覽
媽咪好鐘意食泰國菜,今日同佢去元朗探婆婆順利睇下有咩選擇,今次我地揀左公車泰國餐廳🐔雞翼呢隻係燒雞全翼,外脆內嫩,雞皮燒得好脆而且鹽香味好正🥰雞肉嫩口好JUICY🐷碳燒豬頸肉豬頸肉份量夠足,每一塊都切得好薄,佢嘅邊位烤得香脆肉質好淋,每一塊嘅水準都一樣,而佢個汁係重點,又酸又辣即刻將個豬頸肉提升到另一層次☺️🦐泰式生蝦生蝦大大隻啖啖肉而且新鮮爽口,非常喜歡生蝦的口感及醬汁,配上辣椒🌶️蒜片,辣得幾惹味,岩哂我依啲唔太食得辣嘅人👏🏽🐮香葉辣椒炒牛肉香葉好新鮮翠綠爽口,入口非常爽脆,牛肉嫩滑大大塊鮮嫩彈牙,加上香葉辣椒香味嘅微辣,非常惹味😋
🐔雞翼
🐷碳燒豬頸肉
🦐泰式生蝦
🐮香葉辣椒炒牛肉
2024-04-24 53 瀏覽
Wow~我又揾間勁好食嘅泰國菜,係元朗嘅《公車泰國餐廳》,餐廳座位寬敞,播住泰文歌,乾淨衛生👍🏻💫蒜蓉包包裡嘅蒜蓉醬好香,麵包外酥內軟,一口咬落去,蒜香同麵包嘅口感好好😋💫冬蔭大頭蝦湯湯底濃郁鮮甜,大頭蝦🦐新鮮彈牙,每一口都飽滿海鮮嘅味道🌊令人流口水!飲湯嘅同時,彷彿喺泰國嘅海灘度🏄🏻‍♀️享受住海鮮嘅美味!🍲💫炒金邊粉金邊粉炒得香口,有幾隻鮮蝦🦐鮮甜彈牙,加埋泰式特製嘅醬汁,味道鮮美到爆!🍜💫原條燒魷魚魷魚🦑新鮮綿軟,燒得剛剛好,保留咗魷魚嘅鮮甜口感,再配上泰式特製嘅醬汁🌶️味道鮮美到爆!每一口都令我感受到魷魚嘅鮮味同燒烤嘅香氣🫦💫炭燒豬頸肉好出色‼️豬頸肉🐽經過炭燒,外層酥脆,內裡嫩滑多汁,味道香濃可口,每一口都好好食🔥💫炸蝦片炸得酥脆,份量仲好多,又大片,好食到停唔到🙊💫炸蝦餅外酥內軟🍤每一口都飽滿鮮嫩嘅蝦肉味道,令人好鍾意!係開胃小食或者配菜一流😻💫海鮮炒飯飯粒鬆散🍚每一口都有海鮮嘅鮮甜味道,配料豐富,令我回味無窮♻️呢道炒飯絕對係泰國🇹🇭菜中嘅經典之作

💫蒜蓉包

💫冬蔭大頭蝦湯

💫炒金邊粉

💫原條燒魷魚

💫炭燒豬頸肉

💫炸蝦片
炸得酥脆,份量仲好多,又大片,好食到停唔到🙊

💫炸蝦餅

💫海鮮炒飯
2024-04-23 69 瀏覽
好耐沒食海南雞,呢度距離地鐵站都唔算好遠,非常方便,擺設、餐具都系充滿特色。 今日既餐單:泰式豬手♥海南雞(半隻) ♥薄餅♥椰青♥💯💯泰式豬手💯💯以豬蹄部位烹調而成,外皮烤得酥脆,內部肉質鮮嫩多汁。泰式調味料為豬手帶來了獨特的風味,其中包含辣椒、檸檬葉、大蒜、魚露等香料。💯💯海南雞💯💯以嫩滑的雞肉為主,搭配上特製的醬料。雞肉經過特殊的烹調方法,肉質鮮嫩多汁。💯💯薄餅💯💯可以搭配各種配料。口感輕盈,外皮酥脆,內部柔軟。💯💯椰青💯💯椰子水具有天然的甜味和清爽口感,富含維生素和礦物質。這種飲品不僅可以解渴,還能提供營養和能量。

今日既餐單:
泰式豬手♥
海南雞(半隻) ♥
薄餅♥
椰青♥

元朗有間泰國野🇹🇭我好鍾意食!就係呢間公車泰國餐廳✌🏻佢哋嘅環境都幾舒適!重點係有好多唔同嘅泰國菜選擇!香葉辣椒肉碎飯✨呢個飯係我呢到嘅主食最愛😍平時好鍾意食生菜包,就係因為佢哋啲肉碎好好味!但係就咁叫生菜包又唔夠食,所以我就會轉叫呢一個香葉辣椒肉碎飯!啲辣肉碎一樣咁好味,份量仲要勁多!木瓜沙律✨通常都會叫啲開胃啲嘅小食,就一定要揀呢個酸酸辣辣嘅木瓜沙律!小食拼盤✨呢個小食拼盤有幾樣唔同嘅小食,可以一次過食幾款!過口癮一流✌🏻D24榴槤炸彈✨未食已經聞到勁香嘅榴槤味,仲要可以一啖一粒炸到脆卜卜!三色冰✨呢到嘅三色冰好好飲,其他地方通常啲有顏色嘅餡料都係啫喱,但係佢呢到係馬蹄!爽口又清甜!
香葉辣椒肉碎飯✨
木瓜沙律✨
小食拼盤✨
D24榴槤炸彈✨
未食已經聞到勁香嘅榴槤味,仲要可以一啖一粒炸到脆卜卜!
三色冰✨
呢到嘅三色冰好好飲,其他地方
通常啲有顏色嘅餡料都係啫喱,但係佢呢到係馬蹄!爽口又清甜!
2024-04-18 49 瀏覽
男朋友放工帶我去食泰國菜🇹🇭佢話Happy Friday 要relax下,一入到餐廳就好輕鬆😌好似飛咗去泰國咁👯‍♀️我試咗冬蔭大頭蝦湯🍲湯底濃郁鮮甜,大頭蝦新鮮彈牙🦐係泰國嘅獨特風味🔅而炒金邊粉,好大碗🈵有彈牙嘅鮮蝦,配上金邊粉炒得香口,味道鮮美無比✴️接著,我嚟嘗試泰式豬手🖐🏻豬手煮得好軟荏荏,內裡嫩滑,配上泰式辣椒醬,味道香辣開胃🌶️原條燒魷魚🦑好大份呀👀魷魚新鮮綿軟,燒得剛剛好,保留咗魷魚嘅鮮甜,配上泰式特製醬汁,味道鮮美無比🔥另外,餐廳的服務也非常出色,服務員熱情友善,提供了周到的服務,讓我們的用餐體驗更加完美🎉

2024-04-15 55 瀏覽
上個禮拜情人節,想同老公外出用餐🍽慶祝下,但又覺得西餐廳收費會較平日貴,覺得不值喎🤣 所以再訪這間泰菜餐廳。之前跟家人來過,覺得食物味道好好,價錢不貴,值得回頭☺️一坐底,即嗌我最中意嘅✨泰式生蝦✨生蝦好新鮮好彈牙!同埋隻蝦都幾大隻,每一隻蝦上面都有一片蒜頭同埋一小節辣椒,辣椒都幾辣下🤭再配合佢個酸汁,惹味得來又開胃👍🏻之後,老公點咗✨木瓜沙律 ✨沙律🥗的清新感我好喜歡,木瓜不鞋口。拌了特製泰式酸辣汁,好香,好醒胃,伴埋沙律的菜新鮮又爽脆。✨小食拼盤✨串燒燒得剛剛好,仍鎖住了肉汁,亦煙韌有嚼勁。再配了醬汁酸甜味,令味道層次更豐富🥳✨馬拉盞炒通菜✨鮮香辣鹹,通菜幼嫩爽脆,香口惹味,很不錯呢😋😋✨原條燒魷魚✨大大條,燒到又香又鮮味 !入口勁甘香好邪惡啊🥰✨雞翼✨ 惹味脆卜卜,燒到保留到肉汁。一食難忘呀😜呢道服務好好,店員佢哋都好主動和上菜速度好快!讚賞🥳
之前跟家人來過,覺得食物味道好好,價錢不貴,值得回頭☺️
一坐底,即嗌我最中意嘅✨泰式生蝦✨
生蝦好新鮮好彈牙!
之後,老公點咗✨木瓜沙律 ✨
沙律🥗的清新感我好喜歡,木瓜不鞋口。
拌了特製泰式酸辣汁,好香,好醒胃,伴埋沙律的菜新鮮又爽脆。
✨原條燒魷魚✨大大條,燒到又香又鮮味 !
入口勁甘香好邪惡啊🥰
✨雞翼✨ 惹味脆卜卜,燒到保留到肉汁。一食難忘呀😜
呢道服務好好,店員佢哋都好主動和上菜速度好快!讚賞🥳
好耐未食過泰國餐廳・:*+.\(( °ω° ))/.:+咁啱同朋友傾偈,朋友推介咗我食呢間公車泰國餐廳,食完之後覺得真係幾好味!今次我哋叫咗佢哋嘅SET MEAU,分別叫左薄餅、馬拉盞炒通菜、咖喱軟殼蟹同原條燒魷魚。・:*+.\(( °ω° ))/.:+咖喱軟殼蟹:咖哩香味好濃郁,而且軟殼蟹好大隻!我額外叫左薄餅用嚟點咖哩食,真係一流,好正!・:*+.\(( °ω° ))/.:+馬拉盞炒通菜:慣咗食啲咁濃香料味嘅嘢都一定要叫返碟菜,我就揀咗馬拉盞炒通菜!兩款菜都好新鮮!・:*+.\(( °ω° ))/.:+原條燒魷魚:原條燒魷魚賣相好吸引,魷魚煙煙韌韌超級彈牙!而且魷魚仲燒到好香!整體嚟講呢個套餐真係有好多選擇,性價比超高!最重要係樣樣都咁啱食!

・:*+.\(( °ω° ))/.:+咖喱軟殼蟹:
・:*+.\(( °ω° ))/.:+馬拉盞炒通菜:
・:*+.\(( °ω° ))/.:+原條燒魷魚:

2024-04-12 38 瀏覽
同屋企人今日約咗去食泰菜,呀哥之前食過一次,話正🎠所以帶我哋黎食,果然食到咁多好味嘅菜式,令我興奮不已🤎係我必點嘅雞翼💘啲皮烤得香脆,入口啲肉汁咸香多汁,真係好開胃😋仲有炸蝦餅,外脆內軟,啲蝦肉鮮甜好彈牙,真係鮮味十足!🍤最令我驚喜嘅係D24榴槤炸彈🥥佢係用新鮮嘅榴槤糊製成,外脆內滑,一咬之間,榴槤嘅濃郁香甜味道迸發而出,簡直係榴槤控嘅恩賜🤭我一口氣食咗好多粒,實在停唔到口😍香葉辣椒炒牛肉,牛肉切片鮮嫩,配上香葉同辣椒🌶️炒得剛剛好,香辣味道刺激到我跳舞🕺🏻泰式干炒海鮮河🍛啲海鮮新鮮彈牙🐙配上炒得香口嘅河粉,真係味道絕佳💛整體而言,呢次食泰菜嘅經驗實在令我驚喜不已🥳啲菜式新鮮美味,味道正宗,配料用得精緻,令人回味無窮!如果你都鍾意泰菜,真係唔可以錯過呢間餐廳💯
2024-04-10 42 瀏覽
🫧木瓜沙律超級清新嘅沙律🥗滿滿的木瓜不會有太多的調味🫶🏻作為頭盤黎講真的幾好👍🏻🫧小食拼盤 有6款的小食有兩款沙嗲串燒有豬肉和牛肉💛沙嗲味真的十分濃郁肉都幾淋身的😚蝦片每塊都炸得好脆卜卜食唔停口啦🫣另外仲有3 款炸物同樣都係炸得好脆🤭整體十分好🤲🏻🫧燒雞翼正正常常燒雞翼有點似大快活下午茶的雞翼🤪🫧炸蝦餅蝦餅同小食拼盤的都係一樣的就係食過好食再叫多一盤😆當然係炸得好脆身啦而中間的內饀蝦都是有很多❣️🫧香葉辣椒肉碎飯充滿住好多的調味料整體會味道會多一點建議重口味人士食適合多啲🤓炒飯係粒粒分明的肉碎也包滿每一啖的炒飯😎
🫧木瓜沙律
🫧小食拼盤
🫧燒雞翼
正正常常燒雞翼有點似大快活下午茶的雞翼🤪
🫧炸蝦餅
🫧香葉辣椒肉碎飯
2024-04-09 38 瀏覽
係屋企附近發現有間好靚的泰國餐廳,所以今日就同老公黎試下。餐廳空間都幾大,坐得舒服。這一杯清新的檸檬汽水,帶有微微的檸檬酸味和香氣,冰冰涼涼非常開胃。美味分數🩷🩷🩷🩷酸辣鳳爪沙律。鳳爪經過處理後,無骨嫩滑,彈牙有口感,配上酸辣的調味料,既刺激又開胃。沙律的配料包括蔬菜和一些香料,使整道菜色彩豐富,口感層次豐富。美味分數💙💙💙💙💙原條燒魷魚是一道我喜歡的菜。它以新鮮的魷魚為主要材料,經過炭火燒烤,使魷魚外皮微焦,內部鮮嫩多汁。這道菜的燒烤風味非常濃郁,讓人回味無窮。美味分數🤎🤎🤎🤎🤎D24榴槤炸彈,外層酥脆,內部滿滿的榴槤餡料。榴槤的香氣非常濃郁,質地滑順,是榴槤愛好者不容錯過的選擇。美味分數🖤🖤🖤🖤明爐烏頭魚,配以泰國調味料和香料,經過明爐烤製而成。烤魚的外皮酥脆,內部肉質鮮嫩,帶有淡淡的炭火香氣,非常美味。美味分數💚💚💚💚💚
美味分數🩷🩷🩷🩷
美味分數💙💙💙💙💙
美味分數🤎🤎🤎🤎🤎
美味分數🖤🖤🖤🖤
美味分數💚💚💚💚💚
2024-04-09 28 瀏覽
正所謂民以食為天,好味既地方就有我大食妹,最近未得閑飛一轉泰國,所以就特意BOOK左呢間餐廳試下泰國菜。☎️(明爐烏頭魚)質鮮嫩多汁。鮮美和柔軟質感與醬汁汁相結合得好好。上面既檸檬片帶來了酸甜的風味,令人回味無窮。🍢(碳燒豬頸肉)好新鮮、而且預先有醃過,這種獨特的可口味,口感酥脆,肉汁十足。大大舊淡淡肉。🍗(薄餅)好鬆脆,食落都吾覺得油膩。(龍眼冰)食完甘多野食,就要來一杯飲品,清爽解膩,同全部食物都好夾。餐廳裝修充滿特色,呢一餐真係色香味俱全! 😍依個價錢依個質素黎講都係唔錯既選擇!有機會過來玩既朋友,一定要試下。😆
(明爐烏頭魚)
(碳燒豬頸肉)
(薄餅)
好鬆脆,食落都吾覺得油膩。
(龍眼冰)
食完甘多野食,就要來一杯飲品,清爽解膩,同全部食物都好夾。

2024-04-06 41 瀏覽
朋友話食完呢間泰國餐廳「公車泰國餐廳」,立即要記低🖊️,下次再黎食。首先,餐廳裝飾好有泰國特色、環境舒適,店員態度又好,食得非常開心😄🐖碳燒豬頸肉🥓豬頸肉外觀呈現金黃色誘人色澤,十分吸引人,肉質嫩滑多汁,咬落去有一種軟嫩口感,非常美妙,外層則帶有一絲微微焦糖化感覺,增添了口感的層次,好食到停唔到口😆小食拼盤🍥拼盤內嘅小食口感豐富多樣,有脆皮春卷、酥炸蝦片同串燒等。每款小食都有獨特嘅口感,春卷酥脆,蝦片鮮脆,串燒就彈牙有嚼勁,配埋酸辣泰式醬汁,更加食到停唔到口!😳⏲️明爐烏頭魚🐟魚肉外脆內軟,配上泰式香料,充滿香氣又濃郁,咬落魚肉汁流岀,令人流哂口水😈餐廳環境四正,食物又好味,朋友話必定要返嚟再食🫣
🐖碳燒豬頸肉🥓
小食拼盤🍥
⏲️明爐烏頭魚🐟
餐廳環境四正,食物又好味,朋友話必定要返嚟再食🫣
2024-04-02 68 瀏覽
我中意食酸酸地又辣辣地,夠曬鍋氣既餐廳,所以今日book左《公車泰國餐廳》。###小食拼盤###一道經典###蝦片非常脆,仲有串燒,點泰式醬汁非常正,炸蝦外脆內嫩,蝦肉鮮美多汁,炸至金黃的外皮酥脆可口。💛###馬拉盞炒通菜###用馬拉盞來調味,非常惹味,增添了風味的層次感。💙通菜好新鮮。###泰式生蝦###擺盤非常有心機,搭配各種蘸醬,入口超滋味。###🙊###咖喱軟殼蟹###非常足料,蟹肉質鮮嫩、口感豐富。醬汁賦予了蟹肉獨特的甜味和香氣,咖喱味道適中,與米飯完美搭配。🙉同行朋友都好鍾意呢度既裝修風格,好放鬆、食物都唔錯。

同行朋友都好鍾意呢度既裝修風格,好放鬆、食物都唔錯。
2024-04-02 33 瀏覽
不知不覺又到星期六,今日去元朗果邊做完facial,🙈 就想試下呢間新野,屯馬綫開通後,交通都幾方便📷。🙉🙉炸蝦餅🙉🙉外層酥脆,內部嫩滑,每一口都能品味到新鮮的蝦肉和香料的結合。炸蝦餅的口感非常有層次感,蝦肉的鮮甜和酥脆的外殼完美融合。🐒🐒原條燒魷魚🐒🐒燒烤至金黃酥脆,搭配上適量的調味料,味道香濃。❀❀三色冰,由馬蹄製成的顏色鮮豔的啫喱組成。冰涼的甜點非常適合消暑,給人一種涼爽的感覺。❀❀木瓜沙律。以新鮮的木瓜為主要成分,搭配上各種蔬菜和調味料。這道菜品口感豐富。🙉🙉香葉辣椒炒牛肉,以嫩滑的牛肉和辣椒為主要材料,搭配上新鮮的香葉。口感豐富,牛肉的嫩滑和辣椒的辛辣相互融合。❀❀泰式生蝦,新鮮的生蝦配上泰式調味料、香草和辣椒,味道清新、鮮爽。
2024-04-02 27 瀏覽
同男朋友食晚餐,今次輪到我諗食咩好🥹我第一時間又諗起🇹🇭公車✨大家都係元朗放工,岩哂!☺️其實我已經係第N次回訪喇,每次水準都好高質,絕對唔會令我失望😎而且性價比高,又大大份,其實都好岩一大班人黎食!我哋係星期五晚黎食~果然人氣高企!一去到門口已經有好多人等緊位🤯好彩我早早訂好位,好快可以入座了🥳食主菜之前,嚟個⋯木瓜沙律 ⋯清爽下先☺️木瓜的甜味,和其他蔬果的清新味道和堅果的香脆口感非常好!💗其酸甜的酱汁常常令整個沙律提供了額外的美味🥳隨後,嗌咗小菜同炒河☺️⋯香葉辣椒炒牛肉⋯入口感好驚喜喎,食到每片牛很新鮮,肉質嫩腍,辣味後勁十足,非常過癮😋呢個係我每次嚟都會嗌嘅⋯⋯泰式干炒海鲜河⋯賣相好靚,味道亦都唔錯!泰式的酸甜味配埋啲青檸花生。入面嘅大蝦🍤超多同大隻。⋯三色冰⋯個人中意三色冰多過珍多冰😋 椰漿嘅味道好香濃,佢用左馬蹄代表入面啫喱。帶來外層煙韌、咬落爽脆的口感,色澤都較鮮艷。
同男朋友食晚餐,今次輪到我諗食咩好🥹
我第一時間又諗起🇹🇭公車✨
我哋係星期五晚黎食~果然人氣高企!
食主菜之前,嚟個⋯木瓜沙律 ⋯清爽下先☺️

隨後,嗌咗小菜同炒河☺️
呢個係我每次嚟都會嗌嘅⋯
帶來外層煙韌、咬落爽脆的口感,色澤都較鮮艷。