2024-12-13 252 瀏覽
仲有唔夠一個月就到聖誕節,所以近排都收到唔少朋友邀約,出嚟見下面、傾下偈,順便食餐飯,提早慶祝聖誕。友人愛吃煲仔飯又鍾意打邊爐,今次就揀咗呢間一次過可以滿足兩個願望嘅「六両三.台灣食堂」。店內設計簡約,裝修以木系為主,帶點日式餐廳 feel。煲仔飯即叫即做,需時 25 分鐘製作,所以要耐心等候。揀咗個金牌豉汁排骨煲仔飯套餐 ($108),包窩巴煲仔飯、滷肉燙青菜、小食及台式飲品一杯。一打開煲蓋就傳來滿滿飯焦香,真係見到都流晒口水。排骨份量非常之多,而且以瘦排骨居多,肉質粉嫩,入口啖啖肉,搭配靈魂嘅甜豉油,滋味無窮。青菜爽脆嫩綠,加埋可口嘅滷肉汁,生色不少!酥炸花枝丸金黃香口,而且滿有彈性;薑母茶薑味濃郁,飲完全身暖笠笠。另外點咗個番茄昆布鍋套餐 ($128)  包自選肉盤、台灣好丸及時令蔬菜、主食&台式飲料一杯。湯底清香,帶番茄嘅鮮甜原味。美國 Prime 牛頸脊 (+$36) 嘅色澤同紋路都非常漂亮,肉質新鮮,雪花均勻,咬下去有鮮甜牛味,十分可口。加點嘅澳洲和牛後腿肉眼 ($38) 同 日本鹿兒島豚梅肉 ($38)  水準亦唔錯,前者細致嫩滑、後者富肉香又不羶!拼盤有燕餃、豬肉丸、貢
拼盤有燕餃、豬肉丸、貢丸、墨魚丸、芋頭、粟米、蘿蔔、芋絲、椰菜同生菜等,超級豐富,份量十足。
主食揀咗關廟麵,麵質彈牙滑溜,食完再嘆埋杯蜂蜜咸金橘,生津保健。
2024-11-04 1157 瀏覽
今日5點幾去左觀塘食台灣菜。餐廳喺國基集團中心4樓,餐廳都幾大,座位闊落,水吧同廚房各一邊。呢到有火鍋餐,台式牛肉麵等,我見有煲仔飯餐,就叫左一個黎試下。餐廳落單用qrcode,非常方便。我就叫左煲仔飯套餐。主角 咖哩牛筋腩煲仔飯,上枱熱辣辣 滋滋聲。咖哩味香濃,大大件牛筋腩,撥開面頭嘅咖哩,見到飯粒乾爽,煲底仲有金黃飯焦。咖哩香濃,配料處理得好細粒粒洋蔥食落好有咬口,好啱撈埋乾爽嘅飯粒。牛筋腩大大件,咬落真係件年都帶筋,肉質軟嫰,一絲絲嘅牛腩肉質都唔乾,牛味都好香。食到落底都仲keep到個溫度,真係風味十足。仙草奶茶 去甜去冰,茶味淡香,奶茶質感幼滑仙草落足料,啖喺清新爽口仙草凍。滷肉燙青菜,生菜配上滷肉汁,生菜爽脆,啱哂配重口味仔飯,適量滷肉味道更香。酥炸甜不辣,少少胡椒調味,新鮮炸起,外脆,裏面彈牙,非常香口。餐廳選擇多,環境舒服,價錢都合理,係觀塘區打工仔唔錯嘅選擇。
今日5點幾去左觀塘食台灣菜。

呢到有火鍋餐,台式牛肉麵等,我見有煲仔飯餐,就

叫左一個黎試下。
餐廳落單用qrcode,非常方便。

我就叫左煲仔飯套餐。

主角 咖哩牛筋腩煲仔飯,上枱熱辣辣 滋滋聲。

食到落底都仲keep到個溫度,真係風味十足。

仙草奶茶 去甜去冰,茶味淡香,奶茶質感幼滑

仙草落足料,啖喺清新爽口仙草凍。

2024-11-04
2024-10-05 218 瀏覽
今晚,相約了好朋友在觀塘一間樓上鋪吃飯,是位於觀塘巧明街國基集團中心4樓的六両三. 台灣食堂。我們品嚐了二人同行火鍋超值套餐,一人一鍋,整體而言是非常滿意的用餐體驗。首先,套餐包括前菜、餐前小食的選擇,我們選了皮蛋豆腐和炸澎湖花枝丸(五粒)。皮蛋豆腐份量十足,豆腐口感滑嫩;花枝丸外皮酥脆和肉質鮮嫩,兩者令人回味。火鍋湯底有五款選擇,我們分別選了昆布蕃茄鍋和牛骨沙茶鍋,兩種湯底各具特色,昆布蕃茄湯底清甜中帶有微微的海味,而牛骨沙茶鍋則有著濃郁的牛骨湯底和香辣的沙茶味道。火鍋配料也相當豐富,肉類可以從7款自選兩款,我們享用了美國Prime牛頸脊120克和澳洲黑安格斯牛肩肉120克,兩者切成簿片,鮮嫩的肉質,有肉味且入口即化,好滿足。此外,還是台灣好丸及時令蔬菜兩份,好丸包括台灣燕餃、貢丸、鱈魚丸、花枝丸、薑母鴨丸等;自選主食兩份,選了王子麵及關廟麵,各種食材好新鮮且份量十分豐富;飲品點了冷泡冷萃茶和蜂蜜鹹柑桔;由於食物份量太多了,我們最後雪糕也吃不下,沒要了。六両三.台灣食堂的二人同行火鍋超值套餐絕對是一個物超所值的選擇。餐廳環境舒適,坐滿人也不覺得嘈吵,是一個美味又溫馨的用餐環境。如果你
六両三.台灣食堂的二人同行火鍋超值套餐絕對是一個物超所值的選擇。餐廳環境舒適,坐滿人也不覺得嘈吵,是一個美味又溫馨的用餐環境。如果你對火鍋感興趣,我強烈推薦你來六両三台灣食堂一試,相信你也會愛上這裡的美食!
2024-04-27
2024-07-04 2729 瀏覽
好耐冇返過台灣,呢排入夏咁熱更加返唔到去🥲屋企人話寧願嚟香港(雖然香港都好熱🤪今晚就搵下台灣菜思鄉下先,餐廳係尖沙咀都有分店,觀塘店都係第一次食,呢到有提供太熟火鍋😳份量同價錢都幾吸引二人火鍋超值套餐* $$328套餐包涼菜同小食各一款,兩款自選湯底同肉盤,主食可以加錢轉滷肉飯,兩份丸類蔬菜盤同埋台式飲品兩杯,甜品附送懷舊雪糕球🍦麻辣牛展頭份量多,而家調味好夠!煙煙韌韌好好食😋隨餐飲品揀咗蜂蜜鹹檸檬同蜂蜜綠茶,堂飲杯非常古早味😚飲品好解膩鍋底我地揀咗台式白胡椒同藥膳麻辣鍋,入面有兩塊大鴨血同豆腐,超入味😻白胡椒湯溫而不嗆,燙豚肉好夾兩盤肉都唔馬虎,我地加錢轉咗澳洲黑安格斯牛肩肉,都好有牛味。鹿兒島豚梅肉都好靚仔😻油花夠食落好嫩口,兩款肉都好好食蔬菜盤種類好豐富,同花枝丸貢丸同燕餃放埋一齊,🌽芋頭芋絲番茄金菇生菜娃娃菜,每款都好新鮮,絕對唔係拎陪襯,呢個菜盤都好夠飽!飯桶一定要食飯🥹+$13轉咗滷肉飯,呢到既滷肉飯超對我口味!唔係用絞肉整成,係五花肉嚟滷,肥瘦50/50,配埋靈魂黃蘿蔔🥹小小一碗都好滿足今日真係澱粉爆標!但邊個可以抗拒到炸地瓜條😫心急人上遇上新鮮炸起既地瓜條,辣到嘴都要

二人火鍋超值套餐* $$328

麻辣牛展頭份量多,而家調味好夠!煙煙韌韌好好食😋

今日真係澱粉爆標!但邊個可以抗拒到炸地瓜條😫心急人上遇上新鮮炸起既地瓜條,辣到嘴都要繼續食,地瓜條控既信我一定要食

雖然話係二人餐,但份量完全超出預期😻每款都好好食冇伏,以後晚餐搵食想打邊爐,嚟呢到都好唔錯😚
  • 黃金地瓜條
4天前 0 瀏覽
最近天氣凍咗好多,最啱食一個煲仔飯 ,朋友又想食牛肉麵,搵到呢個地方可以一次過滿足兩個願望咖喱牛筋腩煲仔飯雖然係一間主打台灣牛肉麵嘅舖頭,但係近排佢哋玩埋煲仔飯,而且仲幾有新意,咖喱牛筋腩煲仔飯色香味俱全,咖喱的香氣四溢,牛筋和牛腩軟嫩入味,與香噴噴的米飯相互融合,每一口都令人滿足。煲仔飯的底部略帶焦香,增加了口感層次🪷🪷三寶牛肉麵三寶牛肉麵湯底濃郁,有牛肋條牛腱同埋牛筋,牛肉質地鮮嫩,搭配的麵條彈牙,香料和調味讓整道菜品充滿風味,果然非常適合冬天食👌🏻👌🏻涼拌小黃瓜清新爽口,黃瓜的脆感與醬汁的酸辣味道非常開胃🍟皮蛋豆腐豆腐滑嫩,搭配的皮蛋增添了風味,醬油和香油的調味讓整道菜品更加美味。口感細膩,非常適合作為開胃菜。滷肉燙青菜肉質嫩滑,與新鮮青菜搭配,既有肉香又有蔬菜的清新🥒

咖喱牛筋腩煲仔飯

三寶牛肉麵

涼拌小黃瓜
清新爽口,黃瓜的脆感與醬汁的酸辣味道非常開胃🍟

滷肉燙青菜
肉質嫩滑,與新鮮青菜搭配,既有肉香又有蔬菜的清新🥒
觀塘呢間六両三真係一個同朋友食飯傾計嘅好地方,佢地嘅台式美食同環境真係唔錯。首先,佢地新推出嘅煲仔飯系列必定要試,真係落足料,而且配料非常新鮮嫩滑,香味濃郁;仲有佢地嘅炸花枝丸同炸蜜汁墨魚扒,好有特色,而且炸得剛剛好,口感超正,好好味,食過一次就會想再食;另外佢地嘅牛腩牛筋真係超嫩滑,味道好濃郁,好入味,連啲湯都差不多飮埋,麻醬麵亦爽口彈牙,超正。餐廳環境好舒服,設計好有特色,空間寬敞,三五知己喺度食飯傾計就最啱。服務員態度一流,好細心,有禮貌,樣樣都跟得好足,速度快,感覺好周到。總括嚟講係一個食台式美食嘅好地方,值得一試再試!
總括嚟講係一個食台式美食嘅好地方,值得一試再試!
2024-12-03
咁啱朋友要喺觀塘附近做Training, 夾啱收工時間,約埋一 齊去巧明街一間台灣食堂先除咗一人一鍋之外餐廳好似仲推廣緊焦香煲仔飯餐,不過我地最後都係想濕下口,一路吹水一路616!👉🏻蕃茄昆布鍋套餐🐧澳洲和牛後腿肉眼120g肉質鮮嫩多汁,份量足料🐧升級滷肉飯好大碗多汁🐧火鍋配料盤(芋絲,蘿蔔,粟米,芋頭,生菜,金菇,墨丸,貢丸)🐧薑母鮮奶茶暖胃補身唔會太辣另外仲有好多台式飲料好似珍珠奶茶 奶綠果茶花茶等可以揀,真係好難揀!!🐧🐧🐧🔥🔥🔥👉🏻牛骨沙茶鍋套餐🐧澳洲黑安格斯牛肩肉120g牛肩肉感覺肉質較結實,但其實口感一樣咁細嫩同豐富,帶有濃郁的牛肉香味🐧台灣粗麵粗麵放入沙茶醬湯底入面剛剛好,可以完美地掛汁。每條粗麵都吸收到湯汁,配埋沙茶味既牛肩肉,更加享受🐧粒粒西柚多多(凍) 食到熱辣辣飲杯西柚多多,真係好解膩。杯入面有啖啖西柚肉,十分足料

👉🏻蕃茄昆布鍋套餐

🐧澳洲和牛後腿肉眼120g
肉質鮮嫩多汁,份量足料
🐧升級滷肉飯
好大碗多汁
🐧薑母鮮奶茶
暖胃補身唔會太辣

👉🏻牛骨沙茶鍋套餐

🐧澳洲黑安格斯牛肩肉120g
🐧台灣粗麵

🐧粒粒西柚多多(凍)

2024-12-08 0 瀏覽
終於感覺到冬天真的來臨了!除了要帶多件外套怕凍親之外,凍凍地當然去食煲仔飯打邊爐就最啱feel。觀塘雖然出名食肆多,但人流更多,好多食肆都會大排長龍。最怕人多嘅我今次上網做足功課,搵到間係巧明街相對較靜嘅大廈開餐。餐廳係國基集團中心,港鐵站步行五分鐘就到,地點相當方便!用餐時間係平日晚上,眼見餐廳八成滿,大多數嘅人都係食煲仔飯嘅。餐廳環境寬敞,枱與枱之間距離充足,咁樣傾偈先夠盡興嗎!- 三杯雞煲仔飯套餐¹⁰⁸即叫即煮的煲仔飯,未上檯已經香氣撲鼻!在冬冰冰的天氣下吃到熱辣辣的煲仔飯真的是一件小確幸!雞肉肉質嫩滑,三杯雞非常入味!米飯盡吸雞流出的雞油,相當美味!而底部有微焦的飯焦,油香十足!- 滷肉燙青菜生菜熱辣辣,剛熟仍保持生菜的爽脆口感,而表面加上滷肉一齊食,是我很喜歡的一道台灣菜式!- 炸甜不辣甜不辣炸得金黃香脆,咬落煙煙韌韌,再加少少辣醬更加惹味。- 牛骨沙茶鍋套餐¹²⁸湯底牛骨味濃厚配合沙茶夠惹味。套餐升級後,揀咗美國Prime牛頸脊⁺³⁶。牛頸脊口感爽嫩軟滑,牛味細緻油花適中,好食到想繼續追加!雜菜盤方面不得不提大甲芋頭,芋頭口感綿密鬆軟,入口即化,香味濃郁,係我打邊爐不可缺少

- 三杯雞煲仔飯套餐¹⁰⁸

- 滷肉燙青菜

- 炸甜不辣
甜不辣炸得金黃香脆,咬落煙煙韌韌,再加少少辣醬更加惹味。

- 牛骨沙茶鍋套餐¹²⁸
湯底牛骨味濃厚配合沙茶夠惹味。套餐升級後,揀咗美國Prime牛頸脊⁺³⁶。牛頸脊口感爽嫩軟滑,牛味細緻油花適中,好食到想繼續追加!雜菜盤方面不得不提大甲芋頭,芋頭口感綿密鬆軟,入口即化,香味濃郁,係我打邊爐不可缺少嘅食材。最後煮埋個冬粉同丸子拼盤,吸晒湯底啲精華食,太滿足喇!

- 凍仙草奶茶⁺⁸
奶茶味醇香,內裡還有滑溜的仙草,口感Q彈,甜度適中!

- 皮蛋豆腐³⁸
豆腐份量十足,口感滑溜,而表面鋪滿柴魚片。皮蛋軟身入味,平時麻麻地皮蛋的我都食到!

- 炸黃金地瓜條²⁸
地瓜條表面炸得金黃香脆,外酥內綿,口感扎實滿足,味道香甜,好吃到停不下,讓人一條接一條!

餐廳整體評分不錯,價錢合理,食材新鮮,店員有禮,係一間值得推介嘅台式餐廳喔!
炸黃金地瓜條
牛骨沙茶鍋
凍仙草奶茶
炸黃金地瓜條
牛骨沙茶鍋
凍仙草奶茶
2024-12-01 257 瀏覽
今日係觀塘見完客,順便約埋男朋友係呢頭食飯,佢話天氣凍凍地想食返呢野暖下個胃,我就Openrice睇下有咩啱食,咁啱見到有煲仔飯食,就決定左食呢間!一入到去都好有台灣風味,而且整整齊齊感覺好舒服~三杯雞煲仔飯首先,三杯雞煲仔飯的香氣撲鼻而來,令人垂涎~雞肉經過醃製後,吸收了濃郁的醬油、米酒和香油的味道,每一口都充滿了肉汁的鮮美。米飯吸收咗雞肉的精華,粒粒分明!最出色既係佢嘅係佢既飯焦,脆卜卜,而且圍住嘅全部都係!好好食✨呢個餐仲包埋一碟生菜,生菜上面有肉燥~上面隻肉燥代替咗我哋平時食嘅蠔油,而且肉燥半肥瘦啱啱好,非常夾!小菜炸甜不辣的外皮酥脆,裡面鮮嫩的口感讓人一口接一口~半筋半肉麵的湯頭比較清甜,如果覺得唔夠味嘅話仲可以去二自助吧嗰度調味,出邊亦都有寫到呢個面嘅步驟,跟住佢哋食就一定更加出色!麵條彈牙,加上溏心蛋的搭配,讓人感受到滿滿的幸福感。珍珠奶綠作為飲品,我選擇了少冰的珍珠奶綠,糖度調整到7分,正好平衡了奶香與茶香的味道。珍珠非常Q彈!整體而言,這頓餐點不僅色香味俱全,更是讓我在寒冷的天氣中感受到溫暖。每一道菜品都展現了廚師的用心,讓我期待下次再來品嚐更多美味。

一入到去都好有台灣風味,而且整整齊齊感覺好舒服~

三杯雞煲仔飯

呢個餐仲包埋一碟生菜,生菜上面有肉燥~

小菜
炸甜不辣的外皮酥脆,裡面鮮嫩的口感讓人一口接一口~

珍珠奶綠

2024-11-26
2024-12-01 159 瀏覽
最近試咗佢哋嘅二人同行火鍋超值套餐,真係非常抵食,值得推薦。麻辣牛展頭(大)一開波就有麻辣牛展頭,辣得嚟有層次,牛展頭煮得啱啱好,唔會太硬,入口仲有啲麻香,係開胃嘅好選擇。炸地瓜條+牛骨沙茶鍋炸地瓜條炸得夠脆,甜甜地好好食。牛骨沙茶鍋嘅湯底濃郁,沙茶嘅香味好突出,呢個湯底啱曬唔太鍾意食辣嘅朋友。藥膳麻辣鍋藥膳麻辣鍋就真係好驚喜,辣得嚟帶有中藥味,唔會太刺激,但又夠香,吸引到我一再加湯。鹿兒島豚梅肉(120g)+澳洲草飼N5牛頸脊(120g)呢兩款肉真係不同凡響。豚梅肉肥瘦適中,煮完之後入口即化。牛頸脊則係鮮嫩多汁,牛味濃郁,輕輕涮幾下已經好香。油肉飯+台灣粗麵油肉飯香噴噴,飯粒分明,完全唔油膩。台灣粗麵吸滿湯汁,口感彈牙,仲有啲地道風味。雪糕球最後嚟個雪糕球,甜品為整餐畫上完美句號,雪糕質感滑溜,冇咁甜膩,食完啱啱好。泡沫紅茶(凍)配埋泡沫紅茶,清新解膩,飲完好舒服。整體嚟講,呢個套餐性價比高,食材新鮮,環境又舒適。服務員態度好親切,成個用餐過程都好愉快。下次肯定會再嚟試下其他嘅鍋底同菜式。真係一個二人約會或者朋友聚餐嘅好選擇!

麻辣牛展頭(大)

炸地瓜條+牛骨沙茶鍋

藥膳麻辣鍋

鹿兒島豚梅肉(120g)+澳洲草飼N5牛頸脊(120g)

油肉飯+台灣粗麵

雪糕球

泡沫紅茶(凍)

配埋泡沫紅茶,清新解膩,飲完好舒服。

2024-11-25 211 瀏覽
提起觀塘美食,好多人都會諗起駱駝漆,但今次觀塘地膽帶咗我去巧明街嘅國基集團中心搵食,地理位置更加方便,搭𨋢仲好快添。「六兩三」呢間餐廳喺尖沙咀都有分店。我認為觀塘嘅分店比較寬敞,坐得好舒服。最近天氣變凍,一坐低見到個餐牌有最愛嘅煲仔飯,緊係要叫黎暖暖胃,連菜同小食仲有野飲都係$100左右,勁抵!!即刻點左個咖哩牛筋腩煲仔飯。花枝丸小食,第一次見點蛋黃醬食,配搭幾新鮮。之後嚟咗個炸黃金地瓜條,外脆內軟,每一條都有濃濃嘅番薯味,非常啱食。之後就到咗主角煲仔飯出場,個飯嚟到未打開已經聞到好香咖喱味,一打開蓋香味溢出,咖哩微辣唔會太搶口,牛腩大嚿唔韌、牛筋夠爽,最重要飯焦夠脆夠香,非常好食。至於火鍋,揀咗蕃茄昆布湯底,湯底夠濃夠香,未落料已經一人飲咗一碗。同埋佢個配料都算多,有菜有丸,我地仲加咗個鹿兒島和牛,黎到一睇就知係靚牛,油脂分布平均,牛肉顏色又靚,仲要食落勁重牛肉味,非常推介!嘢飲方面,我懶健康,叫咗杯無糖冷泡茶,好清新,朋友就叫咗珍珠奶綠,甜度適中,我都忍唔住係咁偷飲。總括嚟講呢間餐廳抵食,食物又美味,服務態度又好,又會提我哋小心個煲仔飯熱,又主動幫我哋個邊爐加湯底,支持用心製作嘅小

花枝丸小食,第一次見點蛋黃醬食,配搭幾新鮮。

總括嚟講呢間餐廳抵食,食物又美味,服務態度又好,又會提我哋小心個煲仔飯熱,又主動幫我哋個邊爐加湯底,支持用心製作嘅小店,會再幫襯。
2024-11-22
2024-11-24 144 瀏覽
今日Mina係觀塘上完興趣班,見餓餓地,就一家去附近搵嘢食先,觀塘工業區附近,不嬲都係美食天堂,Mina一向都好鐘意台式美食,所以今日就帶佢去,中午食飯時間經常爆場~六両三.台灣食堂,試下正宗的台灣原味道😋🌟古早味酥炸排骨便當排骨炸得外酥內嫩,搭配白飯,讓人懷念台灣當地的味道🌟紅燒牛肉麵濃郁的湯頭和軟嫩的牛肉,絕對是滿足感十足的選擇,搭配彈牙的麵條,讓人一口接一口,食到唔停口🌟麻辣牛展頭愛辣人仕必試,麻辣味香濃,牛展頭的肉質鮮嫩,口感有咬勁🌟地瓜條台式炸地瓜條,炸得外脆內軟,地瓜甜味適中,Mina最愛的小食之一🌟滷肉湯青菜健康又有益,而且平衡整餐的口味,滷肉汁的香濃與青菜的清新非常配搭🌟珍珠奶綠珍珠奶綠綠茶🍵味香濃,珍珠口感彈牙🌟粒粒西柚冷萃茶西柚冷萃茶口感清新,帶來一絲清涼,非常適合用來消解油膩感。

🌟古早味酥炸排骨便當
排骨炸得外酥內嫩,搭配白飯,讓人懷念台灣當地的味道

🌟紅燒牛肉麵

🌟麻辣牛展頭
愛辣人仕必試,麻辣味香濃,牛展頭的肉質鮮嫩,口感有咬勁

🌟地瓜條

🌟滷肉湯青菜

🌟珍珠奶綠
珍珠奶綠綠茶🍵味香濃,珍珠口感彈牙

🌟粒粒西柚冷萃茶
西柚冷萃茶口感清新,帶來一絲清涼,非常適合用來消解油膩感。
2024-11-17
午餐
  • 牛肉麵
2024-11-19 247 瀏覽
Nata隔離開咗一間台式餐廳,今日就去試吓🫠餐廳都幾大,分開整食物同埋飲品嘅地方😀叫咗一個二人豪華套餐,結果係大份到食唔晒🤡前菜係皮蛋豆腐,大熱天時,食一啖冰冰涼涼嘅豆腐真係一流😋豆腐都十分嫩滑小食叫咗鹽酥雞,睇得出係即叫即整嘅,咬落去十分脆口,熱辣辣,調味亦唔會過鹹主菜叫咗一個滷肉便當,飯嘅量真係好多,一定夠飽,但係食多幾啖開始有啲膩😅牛肉麵就有驚喜,牛肉煮得好軟,麵質都唔錯,湯底濃郁,但係又唔會好油膩🙃嗰個餐都會包埋滷肉青菜,夠埋健康最欣賞餐廳唔少套餐都會包埋手調台式飲品,我哋叫咗珍珠奶茶,都十分不俗😌總括而言,呢間餐廳大件又抵食
Nata隔離開咗一間台式餐廳,今日就去試吓🫠
餐廳都幾大,分開整食物同埋飲品嘅地方😀
叫咗一個二人豪華套餐,結果係大份到食唔晒🤡
前菜係皮蛋豆腐,大熱天時,食一啖冰冰涼涼嘅
豆腐真係一流😋豆腐都十分嫩滑

嗰個餐都會包埋滷肉青菜,夠埋健康

總括而言,呢間餐廳大件又抵食

最近朋友帶左我去試位於觀塘工廈的台灣菜餐廳「六両三」💖睇menu佢哋的二人豪華套餐真係好吸引!二人豪華套餐 @ $258 好抵食~🪸皮蛋豆腐:呢個開胃菜味道清新皮蛋香滑 豆腐嫩滑 搭配醬油 💥Perfect for starting the meal開開胃! 地瓜條:地瓜條炸得金黃香脆 外脆內軟都係幾甜三寶牛肉麵:牛肉煮得非常入味✨湯底濃郁麵條有彈性 食落去好滿足 有驚喜!紅燒牛肉麵:同樣好正 牛肉軟嫩湯頭帶有香料味 有少少食唔停口嘅feel😂😂滷肉燙青菜滷肉味道夠濃郁👅配上新鮮青菜 清爽又不膩味道少少鹹la🧐套餐包飲品 我叫左一杯杞子桂花 味道香甜朋友試左冷泡白桃鳥龍(無糖)真係唔錯 💗清新又解渴!overall泥講呢個二人豪華套餐真係值得推介人均都係100頭內 價錢合理!
最近朋友帶左我去試位於觀塘工廈的台灣菜餐廳「六両三」💖

睇menu佢哋的二人豪華套餐真係好吸引!
二人豪華套餐 @ $258 好抵食~🪸
皮蛋豆腐:呢個開胃菜味道清新
皮蛋香滑 豆腐嫩滑 搭配醬油 💥

地瓜條:地瓜條炸得金黃香脆 外脆內軟
都係幾甜

三寶牛肉麵:牛肉煮得非常入味✨湯底濃郁
麵條有彈性 食落去好滿足 有驚喜!

紅燒牛肉麵:同樣好正 牛肉軟嫩
湯頭帶有香料味 有少少食唔停口嘅feel😂😂

滷肉燙青菜
滷肉味道夠濃郁👅配上新鮮青菜 清爽又不膩
味道少少鹹la🧐

套餐包飲品 我叫左一杯杞子桂花 味道香甜

朋友試左冷泡白桃鳥龍(無糖)
真係唔錯 💗清新又解渴!

overall泥講呢個二人豪華套餐真係值得推介
人均都係100頭內 價錢合理!
2024-11-07 267 瀏覽
今個weekend行觀塘就隨心入到呢間台灣餐廳,無諗過煲仔飯同小食都好出色!staff亦好nice好caring!🍀是日點餐🍀蔬菜養生鍋套餐(💰164)鍾意呢種有住家feel嘅湯底,健康啲唔會有一大浸味精味,番茄清湯配上美國牛頸脊已經好好食,啲牛油夠嫩!其他配料同一般火鍋差唔多,勝在足料,性價比高!主食方面,我地揀左關廟麵,似上海麵,但夠彈牙,幾好食!|👅: 4.6/5三杯雞煲仔飯(💰208)真係好出色,原煲熱辣辣上枱,三杯雞嘅顏色配搭鮮豔,令人食慾大增。雞肉香嫩入味,配合埋三杯雞嘅靈魂—九層塔,豉油一淋,認真香爆,仲好有滿足感。而煲仔飯底有飯焦,非常香脆,估唔到觀塘都有咁出色嘅煲仔飯,推薦!而且跟餐仲送滷肉青菜同炸花枝丸,無諗過都超高質,青菜夠新鮮,花枝丸好香!|👅: 5/5凉拌麻辣豬大腸(💰38)其實唔會太辣,但超惹味!有啲唔健康但算啦,忍唔住食曬|👅: 4/5PS 兩個主食都送嘢飲,我地揀左仙草奶綠同粒粒西柚冷萃茶,非常抵食,質素中上。

🍀是日點餐🍀
蔬菜養生鍋套餐(💰164)

三杯雞煲仔飯(💰208)

凉拌麻辣豬大腸(💰38)