之前返工lunch經常食E+愈開愈多既台灣食堂六兩三今次平日晚飯時間同朋友去觀塘分店食環境舒服 仲有sofa位方便同朋友傾計餐廳主打牛肉麵紅燒湯頭以大量牛大骨長時間熬煮而成確保客人喝到的濃郁、健康湯頭餐廳更有餐牌展示正確步驟教食客如何食到最滋味的牛肉麵跟在台北吃過的一樣餐廳建議加辣加醋後更惹味<二人豪華套餐 $258>//麻辣牛展頭(大)//這個屬於餐前小吃的一口牛展頭麻而不辣 令人開胃就算朋友不吃辣也食得很過癮//鹽酥雞//份量超多 兩個人真係食唔曬皮薄酥脆而且keep 到雞肉嫰滑多汁//三寶牛肉麵//招牌紅燒牛肉湯麵系列絕對必試!三寶牛肉包括牛腱、牛筋和牛肋條紅燒湯底入味跟台灣人的食法加辣加醋酸酸辣辣的口味更加開胃三款牛肉的口感軟淋牛肋條索曬湯汁 最正  //咖哩牛筋腩便當配滷肉灼菜//咖哩便當套餐便當係有三個選擇我地選擇了咖喱牛筋腩便當牛筋腩炆至肉質嫩滑香濃咖哩汁配上白飯一流便當仲有蔬菜同薯條另外配一碟滷肉灼菜生菜爽口份量多完美地吸收了滷肉汁既精華滷肉肥瘦均勻//麻辣鴨血豆腐 $48//我哋另外加了一客麻辣鴨血豆腐 吃台灣菜特別想念麻辣鴨血豆腐鴨血大件不會散而且沒
之前返工lunch經常食
E+愈開愈多既台灣食堂六兩三
今次平日晚飯時間同朋友去觀塘分店食
環境舒服 仲有sofa位
方便同朋友傾計

餐廳主打牛肉麵
紅燒湯頭以大量牛大骨長時間熬煮而成
確保客人喝到的濃郁、健康湯頭
餐廳更有餐牌展示正確步驟

//鹽酥雞//
份量超多 兩個人真係食唔曬
皮薄酥脆而且keep 到雞肉嫰滑多汁

//三寶牛肉麵//
招牌紅燒牛肉湯麵系列絕對必試!
三寶牛肉包括牛腱、牛筋和牛肋條
紅燒湯底入味

水滾夠熱 薑母茶最適合不過
薑味勁香 坐對面都聞到
  • 鹽酥雞
  • 三寶牛肉麵
今次黎到觀塘覓食☺️ 黎到分店愈開愈多既台灣食堂-六兩三👍🏻 環境舒服 仲有sofa 位置!👍🏻 亦都有享受me time位置😉觀塘分店提供一人一火鍋超值套餐🥹 都只係$128! 就有齊成枱野:1.(可自選肉類)日本鹿兒島豚梅肉120G2. 台灣好丸 :台灣燕餃 薑母鴨丸 鱈魚丸 貢丸 花枝丸3. 時令蔬菜 4. 粉絲 (可轉其他主食 如王子麵 火飯等等)台灣點可以唔叫藥膳麻辣湯底😚 一共有5款湯底供選😝湯底好濃郁 辣味同藥膳兩者共存 唔好是但一個搶左味💕 所有好丸都大大粒 好彈牙爽口 最愛花枝丸🤤一次食左幾款台式丸好滿足🤤粉絲簡直係麻辣湯底既好朋友🥹 勁索湯好好食! 重口味既朋友仲可以去醬料bar DIY醬料😚😝👍🏻涼拌麻辣豬大腸😆 都幾辣ga 岩哂中意食辣既朋友仔🥰 食完個口會小小麻😂😂大腸都幾爽口 份量都好多👍🏻抵食! 炸澎湖花枝丸☺️好好食呀! 仲要大大粒新鮮炸起 熱辣辣 極爽口表面加左啲香辣粉 極惹味 🫡😆 中意既仲可以點沙律醬 添加層次 😍👍🏻必點😇咖喱牛筋腩便當😄 好濃郁既咖喱口味~唔似日式既咁creamy同甜🤤 適合重口味人士😛 牛筋腩 肉質飽滿 牛筋部位爽口! 完全索哂啲
今次黎到觀塘覓食☺️

黎到分店愈開愈多既台灣食堂-六兩三👍🏻

環境舒服 仲有sofa 位置!👍🏻
亦都有享受me time位置😉
1.(可自選肉類)日本鹿兒島豚梅肉120G
2. 台灣好丸 :台灣燕餃 薑母鴨丸 鱈魚丸 貢丸 花枝丸
3. 時令蔬菜
4. 粉絲 (可轉其他主食 如王子麵 火飯等等)

台灣點可以唔叫藥膳麻辣湯底😚 一共有5款湯底供選😝

湯底好濃郁 辣味同藥膳兩者共存 唔好是但一個搶左味💕
粉絲簡直係麻辣湯底既好朋友🥹 勁索湯好好食!

重口味既朋友仲可以去醬料bar DIY醬料😚😝👍🏻

涼拌麻辣豬大腸😆
都幾辣ga 岩哂中意食辣既朋友仔🥰 食完個口會小小麻😂😂
大腸都幾爽口 份量都好多👍🏻抵食!

炸澎湖花枝丸☺️
好好食呀! 仲要大大粒
新鮮炸起 熱辣辣 極爽口
表面加左啲香辣粉 極惹味 🫡😆
中意既仲可以點沙律醬 添加層次 😍👍🏻
必點😇

咖喱牛筋腩便當😄
牛筋腩 肉質飽滿 牛筋部位爽口! 完全索哂啲咖喱汁 友人話好好食! ☺️
仲配埋滷蛋同番薯薯條! 🥹🥰😍
好滿足💎💎💎

便當仲送埋雲呢拿雪糕球💕 完美😚

講到台灣又點少得珍珠奶茶❤️
唔會太甜 茶奶比例均衡 珍珠彈牙🫡
唔錯唔錯 😆

食左咁多野 每人$150都唔洗🥹
真係性價比極高!!
必須2訪😇🤗🥰

2024-05-19
呢間台灣嘢一向都有食開,估唔到佢出咗我最鍾意嘅邊爐。同朋友一人嗌咗一個火鍋套餐,每個$128起,可以加錢升級牛肉,價錢都合理~出邊仲可以自己加邊爐嘅配料醬一人叫咗一個邊爐set😎打邊爐點少得沙嗲湯🌶️✨湯底有濃濃嘅花生沙嗲香味,但又唔會太過渴身,食落無heavy嘅感覺👍🏻✨加$18升級做安格斯牛肩肉,食落有好重嘅肉味,肉質唔硬唔乾,加埋沙嗲湯真係絕配🤩✨配菜有金菇、生菜、花枝丸貢丸等唔同丸類;我最鍾意佢大大粒花枝丸!✨最後落埋個王子麵,加上沙嗲湯梗係無得輸🤪蕃茄昆布湯 🍅 ✨蕃茄湯有天然嘅蕃茄清新酸甜味,唔錯喎,唔係假茄湯✨加$88有日本和牛,唔貴喎!睇相都知油脂分布平均,食落滿滿油香,抵加!!!🤤✨冬粉索晒蕃茄湯底,條條都有蕃茄精華好好味🥰超正飲品套餐包埋😎🥤 ✨蜜桃烏龍茶,佢係無糖冷泡茶,帶蜜桃清香,解膩一流,好ok😎✨蜂蜜鹹柑桔,鹹中帶甜,非常開胃,唔會太重味🍊.6點食到7:30 ,明明呢度嘅食物質素同價錢都好唔錯…但人流唔算好好,依家個市道真係好差,特別係樓上鋪🥲希望可以有多啲香港人支持下每間小店啦💪🏻
呢間台灣嘢一向都有食開,估唔到佢出咗我最鍾意嘅邊爐。

出邊仲可以自己加邊爐嘅配料醬

一人叫咗一個邊爐set😎

打邊爐點少得沙嗲湯🌶️
✨最後落埋個王子麵,加上沙嗲湯梗係無得輸🤪

蕃茄昆布湯 🍅
✨蕃茄湯有天然嘅蕃茄清新酸甜味,唔錯喎,唔係假茄湯
✨冬粉索晒蕃茄湯底,條條都有蕃茄精華好好味🥰超正

飲品套餐包埋😎🥤

✨蜂蜜鹹柑桔,鹹中帶甜,非常開胃,唔會太重味🍊

2024-04-04
2024-03-12 648 瀏覽
兩口子放咗工喺觀塘揾食,季後風襲港🌀🌬️,今晚凍凍地好想打邊邊,但係兩個人又唔想食放題咁Heavy同消費貴🙈,即刻上openrice search下有咩一人火鍋好🔥🍲,發現呢間平時lunch食台灣麵大排長龍嘅六兩三有得食一人火鍋,仲要價錢好似幾平😝,就決定一於試下佢😅佢有台灣麵套餐同火鍋套餐,最後我地各人叫咗個一人火鍋套餐食:我就叫咗:蔬菜養生鍋套餐 $128🌽🍅🥬🍠🥦我配鹿兒島豚梅肉🍖, 冬粉 & 飲珍珠奶綠🧋鹿兒島豚梅肉🍖上台賣相已經唔錯,日本豚肉出名肉質柔軟而無豬臊味,果然係唔錯,食落鬆軟,入口軟腍帶彈性,夠香!而每個餐除咗主菜肉類外,每份都包咗一兜台灣丸同蔬菜🥬🥦🌽🧅,丸類包括咗:燕餃、薑母鴨丸、鱈魚丸、貢丸、花枝丸, 而菜類都有唐生菜同高麗菜,菜夠新鮮同份量都夠多,呢兜嘢都可以食飽我。另外我同老公都好鍾意食嗰隻燕餃,口感脆嫩滑順,好食!而原來台灣嘅冬粉即係我地叫咗粉絲,真係失禮晒😅😝另珍珠奶綠可以選擇去冰走甜, 啱晒我呢d減醣人士🥰😋😝另我老公就揀咗 牛骨沙茶鍋套餐🍲 $128配美國Prime牛頸脊 & 王子麵🍜 & 珍珠奶茶🧋Prime牛頸脊🐮🥩唔冼多講一定有質量保證,上抬

我就叫咗:蔬菜養生鍋套餐 $128🌽🍅🥬🍠🥦
我配鹿兒島豚梅肉🍖, 冬粉 & 飲珍珠奶綠🧋
另珍珠奶綠可以選擇去冰走甜, 啱晒我呢d減醣人士🥰😋😝

另我老公就揀咗 牛骨沙茶鍋套餐🍲 $128
配美國Prime牛頸脊 & 王子麵🍜 & 珍珠奶茶🧋
Prime牛頸脊🐮🥩唔冼多講一定有質量保證,上抬果然好靚,牛嘅油花適量,肉質鮮嫩爽滑,肉味濃郁,Prime牛頸脊🐮🥩真係好適合打邊邊,平時自己都有上網訂1KG Prime牛頸脊返屋企切件分幾餐食,正!
我老公仲額外加咗碟澳洲M7和牛後腿肉眼 🐮🥩($69)試下,估唔到呢個價錢但肉質又唔錯,仲大大塊,份量勁多😅😅,食到我地要放棄個冬粉先清得晒🙈🙈。

另外,牛骨沙茶湯底要讚一讚👍🏻👍🏻,夠晒濃味,所有嘢落完後食都好入味,最後加埋個王子麵,變成自制嘅沙茶牛肉公仔麵咁,真係不得了🎉🎉🎉

總括嚟講,呢間即慶打邊邊嘅台灣餐廳性價比都算高,而餐廳環境唔錯,枱與枱好有距離,仲有一d簾幕相隔住,唔冼同隔籬枱一齊打邊爐咁,坐得舒適,以百零蚊一個人嚟講,有質素又唔冼好似去咗連鎖快餐店食一人火鍋咁擠迫,而食材新鮮,我會得閒放工再嚟食💪🏻💪🏻😋😋🫰🏻🫶🏻
鹿兒島豚梅肉🍖
蔬菜養生鍋套餐
澳洲M7和牛後腿肉眼 🐮
燕餃、薑母鴨丸、鱈魚丸、貢丸、花枝丸, 唐生菜,高麗菜
2023-12-11 1124 瀏覽
之前喺尖沙咀食過記得幾好食 佢係由台灣基隆人老闆主理 主推秘製紅燒牛肉麵 但原來佢喺觀塘開咗分店 玩埋邊爐😮‼️——————————————————————🐕藥膳麻辣鍋套餐($138)🐕⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯包雜菜盤一份+丸三粒+主食+$25轉咗澳洲黑安格斯牛肩肉幾鐘意佢嘅豚梅肉 厚片又大塊 食落啖啖肉又夠腍身😛湯底方面它的麻辣屬於典型台灣款不是四川那種橫行霸道的麻酥辣是偏向內歛 後調才隱隱浮出的辣它辣椒豆瓣醬的辣香頗特出再混合了八角 肉桂的藥材飲落舒順 是易入口的麻辣湯配料額外叫了澎湖花枝丸就是喜歡它有粒粒花枝肉😝雜菜盤的大甲芋頭也很不錯質感綿密 芋香濃香突出主食揀了冬粉唔喺煙韌彈牙嗰種似蒸海鮮啲粉絲——————————————————————🐕 滷肉飯($32)🐕⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯$32裝到滿滿真係好抵食肥膏入口即化卻不油膩😮醬汁調較得宜 盡滲飯內肥膏和咸甜醬汁交會同係台灣食到嘅好似😚如果有埋酸菜就仲正——————————————————————🐕 鹽酥雞($38)🐕⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯鹽酥雞調味亦不錯炸皮輕薄酥脆 就算放涼都仲脆
🐕藥膳麻辣鍋套餐($138)🐕

好抵食!!!
滷肉飯
鹽酥雞
2024-06-01 0 瀏覽
「六兩三台灣食堂」 🏢 坐落於城市中心,提供道地的台灣風味料理,供應應有盡有。令人難忘的是他們的招牌菜:藥膳麻辣鍋套餐。 🔥 這道菜採用高品質的美國牛頸脊,配以各式時令蔬菜,浸泡在濃郁的麻辣湯頭中。肉質鮮嫩多汁,湯頭微辣卻不會過於刺激,給人回甘舒服的口感。另一人氣項目是台灣腸。 🌭 肉質紮實彈牙,帶有些許煙燻香氣,非常開胃。佐以現切的青菜,增添清爽口感,是完美的搭配。飲品方面,六兩三的仙草奶茶值得一試。 🥤 奶茶香濃順口,加入仙草凍後,清新爽口,解膩又消暑。整體來說,六兩三提供的料理具有鮮明的台灣風味,食材新鮮優質,口味平衡得宜,非常適合想感受台灣美食文化的饕客。 🍴 無論是家庭聚餐或商務應酬,這裡絕對是一個不錯的選擇。期待您親自前來品嘗這份道地的台灣風味! 😋

令人難忘的是他們的招牌菜:藥膳麻辣鍋套餐。

2024-05-30 9 瀏覽
呢間台式料理個場好大而且裝修好有台式風情!台灣士林秘製咖喱招牌咖喱便當套餐可揀雞牛筋腩或海鮮揀咗牛筋腩台式咖喱同港式咖喱唔同質地偏杰身唔多汁醬牛筋腩份量好多食落滿滿膠質鍾意牛筋腩嘅咪走寶一人一鍋,超值套餐自選火鍋湯底,湯底有五款可揀揀左台式白胡椒鍋超夠白胡椒味湯底食落舒服自選一份肉盤120g有7款肉可揀今次揀左澳洲M7和牛後腿肉眼呢款肉肉味重,脂肪含量比較低牛肉份量原來較想像多自選一份主食主食款式都好多可揀飯/冬粉/王子麵/關廟麵/台灣粗麵配台灣多款丸,類及時令蔬菜及台式飲品一杯
呢間台式料理個場好大
而且裝修好有台式風情!

台灣士林秘製咖喱
牛筋腩份量好多
食落滿滿膠質
鍾意牛筋腩嘅咪走寶

一人一鍋,超值套餐
自選火鍋湯底,湯底有五款可揀
揀左台式白胡椒鍋
超夠白胡椒味
湯底食落舒服
自選一份肉盤120g
有7款肉可揀
今次揀左澳洲M7和牛後腿肉眼
呢款肉肉味重,脂肪含量比較低
牛肉份量原來較想像多

自選一份主食
主食款式都好多
可揀飯/冬粉/王子麵/關廟麵/台灣粗麵

配台灣多款丸,類及時令蔬菜及台式飲品一杯
2024-05-23 31 瀏覽
剛同老公去完台灣回來不久已經好掛住台灣美食,網上見到好多人推介六三両•台灣食堂,一於就去食下位於觀塘區六三兩店鋪都幾大間,環境舒服平日晚飯時間,店內都算多客🌟咖哩便當套餐便當係有三個選擇,我地簡左咖喱雞便當,香濃咖哩汁再加上嫩滑雞肉配上白飯一流,仲有好多蔬菜,薯條,套餐仲有飲品跟,只需$78,相當合理,抵食又美味🌟紅燒牛三寶拼盤拼盤已包括:牛腱,牛筋,牛肋條,一次過滿足晒喜愛食牛人仕,又淋又好味🌟鹹酥雞味道不錯,皮薄酥脆,份量超多,食到最後就算唔熱涼左都仲係脆👍🌟皮蛋豆腐🌟麻醬麵+溏心蛋🌟滷肉燙青菜性價比相當高,食物份量又大,又無加一收費,服務又好,下次一定再來食下佢個火鍋超值套餐😁

🌟咖哩便當套餐

🌟紅燒牛三寶拼盤

🌟鹹酥雞

🌟皮蛋豆腐

🌟麻醬麵+溏心蛋

🌟滷肉燙青菜

2024-05-23
好耐無食六両三,發現原來觀塘都有一間喎。店舖都幾大間,不過星期六嘅晚上人客就唔算好多,真係要留港消費一下啦!呢度都幾多嘢食喎,價錢都算經濟實惠。🔸咖喱牛筋腩便當(💰83)(8/10)牛筋腩用咖喱汁炆到超級入味,佢切得細細件,而且炆得好淋,咖喱味道唔錯。仲有好多配菜、腸同蛋。好豐富,好味道呀!套餐仲配雪糕同飲品添👍🏻🔸牛丸牛肋條麵(💰86)(8/10)主打無味精嘅紅燒牛肉湯,花時間熬製嘅湯底,的確係好飲👍🏻牛肋條夠淋。不過麵條太粗,如果可以幼少少就更好。🔸鹹酥雞(💰32)(8/10)酥脆,大大碟,啖啖肉,好香口🤗🔸滷肉燙青菜(💰28)(7.5/10)👌🏻🔸仙草奶凍(💰28)(7/10)👌🏻仲有好多嘢都想食啊,得閒可以再黎食下🤗服務都唔錯,全部食物都足料、熱辣辣、大大份,抵食👍🏻Overall評分: 8/10

🔸咖喱牛筋腩便當(💰83)(8/10)

🔸牛丸牛肋條麵(💰86)(8/10)

🔸鹹酥雞(💰32)(8/10)
酥脆,大大碟,啖啖肉,好香口🤗

🔸滷肉燙青菜(💰28)(7.5/10)👌🏻

🔸仙草奶凍(💰28)(7/10)👌🏻

Overall評分: 8/10
  • 紅燒牛肉麵
  • 咖喱牛筋腩便當
2024-05-12 29 瀏覽
台灣美食都可以有豪華二人套餐😍小食皮蛋豆腐凍冰冰,好惹味 有甜甜地嘅醬汁 仲有木魚絲👏再加埋重口味嘅皮蛋 平衡花豆腐嘅平淡👍係一個幾好嘅前菜🤍跟住叫咗一個半根半肉牛肉麵🤎湯底深啡色 有鮮甜嘅牛肉味道面底係比較粗身嘅 有口感牛筋都幾多 而且好腍牛肉就係一塊塊嘅 🟫加埋青蔥同埋菜成碗牛肉麵都鋪排得好靚🥘另外一碗叫咗花枝餅蕃茄湯底面🍅🥫花枝餅即係平時嘅花枝丸,不過佢係用一個吉列餅嘅形式呈上有口感,而且食得出又新鮮嘅花枝蕃茄湯底甜甜地 都幾濃郁👏套餐另外亦都有一個小食,我哋叫咗鹽酥雞鹽酥雞一粒粒粒好脆 鹹味適中🐣二人套餐亦包括兩杯嘢飲叫咗杯珍珠奶茶同埋蜂蜜咸金橘🍺🍹-跟住再叫咗黃金地瓜條 即係番薯薯條 好似薯條咁樣炸得脆脆的 但因為係番薯,所以就比較腍 外脆內軟嘅感覺😍仲有額外叫嘅粒粒西柚冷萃茶 好清新啱晒出晒汗嘅我哋😅😂
台灣美食都可以有豪華二人套餐😍
小食皮蛋豆腐凍冰冰,好惹味 有甜甜地嘅醬汁 仲有木魚絲👏
再加埋重口味嘅皮蛋 平衡花豆腐嘅平淡👍

牛肉就係一塊塊嘅 🟫
加埋青蔥同埋菜
成碗牛肉麵都鋪排得好靚🥘

另外一碗叫咗花枝餅蕃茄湯底面🍅🥫
花枝餅即係平時嘅花枝丸,不過佢係用一個吉列餅嘅形式呈上
有口感,而且食得出又新鮮嘅花枝
蕃茄湯底甜甜地 都幾濃郁👏

套餐另外亦都有一個小食,我哋叫咗鹽酥雞
鹽酥雞一粒粒粒好脆 鹹味適中🐣

二人套餐亦包括兩杯嘢飲
叫咗杯珍珠奶茶同埋蜂蜜咸金橘🍺🍹

仲有額外叫嘅粒粒西柚冷萃茶 好清新
啱晒出晒汗嘅我哋😅😂

2024-05-12 12 瀏覽
喺觀塘食到一個價錢相宜嘅打邊爐真係好開心啊!觀塘嘅呢間六両三推出咗好多唔同款式嘅火鍋套餐,每個套餐只係一百幾蚊,所以我同伴一齊叫咗個二人套餐。二人套餐包括兩個小食、兩個湯底、兩款肉類、兩份基本火鍋配料同埋兩杯飲品,仲有雪糕作為甜品。我覺得味道都好唔錯,我哋揀咗蕃茄湯底同埋沙茶鍋湯底,味道都好濃郁。加埋豉油會更加美味。佢嘅份量都好足夠,味道都好好。我特別鍾意佢嘅小食,特別係牛展,辣辣嘅味道好開胃,好好食!至於飲品方面,亦都有好多款台式飲品可以揀,包括珍珠奶茶,真係好滿足。
喺觀塘食到一個價錢相宜嘅打邊爐真係好開心啊!

2024-05-05 55 瀏覽
又喺觀塘附近收工,行過見到國基集團中心樓下啲餐廳餐單,見到呢間六両三嘅晚市火鍋性價比好似好高咁,就同朋友入去食。我哋兩個人就叫咗個二人同行火鍋超值套餐。包開胃涼菜,小食,飲品同埋甜品,加埋$328。打邊爐邊少得響鈴,我哋另外加咗一份響鈴。開胃涼菜我哋揀咗皮蛋豆腐,小食就揀咗炸花枝丸,飲品朋友叫可樂,我就揀咗荔枝梳打。湯底方面,我就揀咗藥膳麻辣,配料仲有鴨血同百頁豆腐,朋友揀個湯底就係台式白胡椒,佢個湯底就冇咁多配料。我哋兩個食完火鍋之後都唔會覺得話太口渴,所以我諗湯底都算清,唔錯。佢火鍋套餐嘅配料都好足夠,蔬菜有好多種類,佢小食嘅炸花枝丸,同埋火鍋配料入邊嘅花枝丸,真係好食,好彈牙,正。啲火鍋肉類肉質鮮嫩,份量我覺得都足夠。

2024-04-28 43 瀏覽
二人豪華套餐 $258麻辣牛展頭(大)|鹽酥雞|三寶牛肉麵| 古早味酥炸排骨便當及迷你滷肉燙青菜|杞子桂花蜜(凍)x2没有加一收費,性價比超高,每碗份量好大,上菜快但全都熱的,特別推介三寶牛肉麵 (牛腱、牛筋、牛肋條)。牛肉麵相當豐富!自己較喜歡原味,可以飲得出牛肉湯底。湯底是偏清淡口的~吃多了也不會膩~牛腱子肉燉的剛剛好,越咀嚼越香!味道是絕對對得起它的價格的!麵條是台灣正宗的麵條,超級彈牙,滿滿一大碗真的滿足了,食量細的可以選少麵~另一推介是鹽酥雞,啖啖肉,非常香口~ 麻辣牛展頭是涼菜,細細粒挺煙韌,好開胃,若果配啤酒更是一絕!小食點了炸花枝蝦扒,推介!真材實料,內裏有好多花枝粒,好有口感!這兒環境非常開揚舒服,近門口位置的設有沙發位置可以坐,下次再來會想試一試一人邊爐,坐在這兒邊打邊食閒聊,會挺正:)
二人豪華套餐 $258

牛腱子肉燉的剛剛好,越咀嚼越香!
味道是絕對對得起它的價格的!

今天和老公來到觀塘的「六兩三臺灣食堂」進入食堂,一股濃濃的臺灣風情迎面而來,讓我這個對臺灣料理情有獨鍾的港女感到如沐春風。我們點了藥膳麻辣鍋附加澳洲黑安格斯牛肩肉,120克的肉質鮮嫩多汁,搭配著關廟麵,香氣四溢,讓人胃口大開。另外還有炸墨汁墨魚扒便當,外酥內嫩,每一口都散發著海鮮的鮮甜滋味,讓我忍不住讚嘆連連。午餐中的飲品更是讓我驚艷不已!珍珠奶茶濃鬱香甜,喝起來回味無窮;抹茶拿鐵則是綿密滑順,抹茶的苦甜與牛奶的濃鬱完美結合,讓我愛不釋手。在這裡享受美食的時光,不僅讓我們品嚐到地道的臺灣美食,更讓我們彼此間的情感更加緊密。感謝「六兩三臺灣食堂」帶給我們如此美好的午餐體驗,讓我們在忙碌的城市生活中找到一絲慰藉。這是一次讓味蕾與心靈同樂的午餐,讓我們一同探索臺灣風味的奧秘,感受食物帶來的溫暖與感動。
今天和老公來到觀塘的「六兩三臺灣食堂」

2024-04-03 81 瀏覽
係APM睇完戲行十分鐘過嚟巧明街國基中心上樓食六両三台灣食堂,一入內安排坐梳化位置,同朋友二人坐得舒適,內部裝修有台式風味,牆上有壁畫增添台式氣氛最啱打卡,先掃碼落單,菜單選擇多,有台灣牛肉麵,乾伴麵,鐵路便當,台式小食,湯麵,台式火鍋及台式飲品,最後我地點了二個台式火鍋套餐,藥膳麻辣同埋蔬菜養生湯底,一人一鍋好爽,調味醬料可自行出去取,醬料選擇整全,上菜後先試試藥膳麻辣湯底,喜歡不太辣,小小麻,好香口,欣賞湯底,套餐既肉類係澳洲M7和牛後腿肉眼,肉味濃厚,肉質較柔嫩啱晒打邊爐,火鍋套餐每人一盤時蔬,再加一碗飯及一個王子麵,成個套餐好飽,仲有台式飲品冬瓜茶同荔枝梳打,再追加了蒟蒻,粟米,台灣燕餃美味,整體豐富又美味,價錢不貴會再嚟幫襯.