.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🍜 香港都可以食到靚牛肉麵啦 @ 🌟 六両三 🌟.💁‍♀️ 圖片展示美食為:牛筋丸拼牛肋條麵 HKD 82紅燒牛筋 HKD 98紅燒牛腱 HKD 88涼拌麻辣牛腱頭 HKD 38皮蛋豆腐 HKD 38滷肉燙青菜 HKD 28滷肉飯 HKD 32無糖白桃烏龍 + HKD 10冬瓜檸檬茶 + HKD 3.👽 呢間主打食台式牛肉麵嘅餐廳,繁忙時間成日見到佢排隊,心諗質素一定有保證。.🍜 首先叫左店員推介嘅「牛筋丸拼牛肋條麵」,絕對無介紹錯,台灣粗麵好Q彈,牛肋條大件但完全唔韌,最驚喜嘅係個牛筋丸,好彈牙,啖啖都係肉汁!湯底入味,份量十足,好滿足!.🥘 超鍾意食「紅燒牛筋」,因為份量十足之餘,用料好靚,冇牛臊味,燉得好入味,好有彈性,好嫩好軟熟!.🥩 另外「紅燒牛腱」肉質腍腍唔老唔韌,啲湯汁滲透晒去裡面,同時好好咬口。同埋有菜墊底,都索好多汁好好味!.🧆 所有牛肉菜式都好好味,所以叫埋呢個前菜「涼拌麻辣牛腱頭」試下。本身以為部位問題應該會韌啲啦,點知都係軟嫩架!仲要夠辣夠惹味,麻辣味淡淡滲入,好開胃,夏天食一流!.🌞 另一個夏天啱食嘅就係「
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️

牛筋丸拼牛肋條麵

紅燒牛筋

紅燒牛腱

涼拌麻辣牛腱頭

🌞 另一個夏天啱食嘅就係「皮蛋豆腐」,一大磚豆腐軟滑好入口,皮蛋配埋啲醬汁好夠味。

皮蛋豆腐

🍚 食台式嘢必須食「滷肉飯」,而呢度呢個滷肉飯嘅滷肉切丁夠大粒,好入味!

滷肉飯

🥬 特登為左配樓上個滷肉飯而叫呢個「滷肉燙青菜」,一來可以繼續有更多滷肉撈飯,而來滷水汁滲入青菜裡面,健康又好味。

滷肉燙青菜

🥤 午餐時段仲有得優惠價加配嘢飲,「無糖白桃烏龍」同「冬瓜檸檬茶」清涼解暑,淡淡甜味,清新開胃,又唔會太甜。
😌 喺尖沙咀呢個價錢食到咁優質嘅台式美食真係好抵食,份量又足,環境企理,服務亦好,難怪成日要排隊,值得支持呢。

📍 尖沙咀宜昌街3號地舖
紅燒牛腱
涼拌麻辣牛腱頭
滷肉飯
3天前 0 瀏覽
在尖沙咀看到這家店是台灣麵,很天然,完全沒有味精,價格划算!### 三寶牛肉麵這可是台灣經典美食中的瑰寶,深色的湯汁散發著濃厚的牛肉香氣,讓人一聞便食欲大開。台灣粗麵彈牙有勁,能夠很好地吸附濃郁的湯汁。牛筋的Q彈、牛腱的軟嫩和牛肋條的豐滿油脂,各有各的好吃,滷蛋也很有台灣風味!### 半筋半肉麵這家店主打天然的台灣風味,不加味精,吃起來都是牛肉的純正味道,香氣四溢!還可以用優惠價加小食:酸甜可口的滷甜不辣,清爽的涼拌小黃瓜,滑嫩的麻辣鴨血豆腐,很有咬勁的涼拌麻辣牛腱頭,甘甜的冬瓜茶!### 紅燒牛腱一片片大大的牛腱,肉質酥軟,下面是生菜,一葷一素搭配絕佳!### 蜜釀桂花茶(熱)是一款極具香氣的熱飲,融合了桂花的香氣與蜜糖的甜美,讓人感受到一種恬靜與舒適!

### 三寶牛肉麵

### 半筋半肉麵

### 紅燒牛腱
一片片大大的牛腱,肉質酥軟,下面是生菜,一葷一素搭配絕佳!

### 蜜釀桂花茶(熱)
2024-11-14 0 瀏覽
今日約咗朋友尖沙咀,經過見到呢間台灣牛肉麵鋪面幾靚,Menu都幾吸引。朋友就叫咗半筋半肉麵,揀咗台灣粗麵,我就叫咗一碗麻辣乾拌麵,揀咗中辣,加咗啲配菜,有糖心蛋同埋甜不辣,另外嗌咗個小菜酸黃瓜,飲品我哋就揀凍嘅荔枝烏龍茶同埋一杯養生嘅冬瓜檸檬茶。食物質素同份量都唔錯,呢度嘅牛肉麵選項都好多,可以揀半筋半肉,湯底味道肉味濃郁。碗麻辣乾拌麵,啱晒鍾意食辣嘅我,辣得嚟有少少麻,幾惹味。台式小黃瓜,酸酸辣辣,喺食主菜前之前食又幾開胃。

台式小黃瓜,酸酸辣辣,喺食主菜前之前食又幾開胃。

2024-11-12 0 瀏覽
六両三迷台灣牛肉專門店,主打台灣地道美食。雖然店面面積唔大,但入邊都坐到好多枱,平日晚餐時段去幫襯,都要排隊等位,口碑好似都不錯。餐廳食物都幾多元化,有幾個類別,紅燒湯麵、湯飯類、乾伴麵、台灣小食,不過美中不足嘅係冇地道嘅手搖台灣飲品,只有普通台式飲品。🍽️半筋半肉麵作為台灣必食料理之一,用料一啲都唔馬虎,牛肉同牛筋嘅份量各半,吸收晒牛肉湯嘅精華。牛腩煮到好腍,牛筋就爽口彈牙!🍽️川味紅燒手打牛筋丸麵牛筋丸大大粒,手打果然唔同啲,非常爽口,好有咬口。麵條浸咗湯都係越食越煙靭,整體嚟講非常出色。🍽️麻辣鴨血豆腐鴨血配特製辣汁,好入味,而且煮到好腍,借得encore!🍽️滷肉燙青菜冇叫到必點嘅滷肉飯,專登叫咗碟滷肉青菜試吓滷肉嘅水準。肉碎粒醃到好入味,又唔會太鹹,同新鮮嘅青菜一齊食,別有一番滋味。🥤檸檬可樂六両三 (尖沙咀)📍尖沙咀宜昌街3號地舖

🍽️半筋半肉麵

🍽️川味紅燒手打牛筋丸麵

🍽️麻辣鴨血豆腐
鴨血配特製辣汁,好入味,而且煮到好腍,借得encore!

🍽️滷肉燙青菜

🥤檸檬可樂

六両三 (尖沙咀)
📍尖沙咀宜昌街3號地舖

2024-10-04 607 瀏覽
一個人午餐時段在不太熟識的街道找有素菜提供的食肆比想像中難,突然遇上這間小店,還有女侍應特別開門,有禮地跟我介紹店中美食,還告知也有素食選擇,進內才發現後店家堅持不加味精,3款素麵中選了麻醬麵、百頁豆腐,配走甜冬瓜茶,味剛好,不似一般台灣菜味偏濃和霸道,豆腐很滑,和醬汁很配,素食頗有驚喜,午餐價錢只是$54, 而且由於我非常趕時間,前後用了八分鐘已經完成點餐、上菜、進食和付款整個過程,非常有效率,也沒想到,短短數分鐘的用餐時間也不用虐待自己的味蕾,反而覺得非常幸運!謝謝店員、和為我備餐的廚師!
2024-09-26 578 瀏覽
突然間好掛住台灣牛肉麵係TST睇黎都係得呢間比較專門做牛肉麵好耐之前已經見好多人推介呢間個名又好記,Lunch供應時間好長!到5PM都仲可以叫lunch 4點幾黎到一於食埋個early dinner🤤紅燒三寶牛肉湯飯(飯另上)紅燒半筋半肉湯飯(飯另上)三寶:佢嘅牛三寶係有牛展、牛肋條同牛筋半筋半肉:只有牛展、牛筋每樣都滷得好入味,特別係牛筋,好淋好彈牙!滿滿既骨膠原味🤫湯底用大量牛骨長時間熬製而成,湯頭濃郁,冇添加任何味精,有濃郁嘅藥材味,入口鮮甜甘口,而且唔油,肉眼望都見唔到湯頭好多油👍🏾👍🏾皮蛋豆腐份量不少,而且豆腐充滿豆香,口感軟滑,配上充滿蛋香既皮蛋和秘制醬汁,清新得黎有驚喜!鹵肉燙青菜蔬菜好新鮮,加上鹵肉個汁仲好味,送飯一流鹵甜不辣 非常彈牙煙un🤤台灣滷味一向出色,味道咸甜微辣溏心蛋食台灣嘢點可以唔叫溏心蛋,浸得好入味,蛋香十足,半流心狀態,送飯一流涼拌麻辣牛腱頭(半份)建議大家可以試下依個小食,食落好爽口彈牙,麻辣嘅調味辣得都幾過癮
突然間好掛住台灣牛肉麵
係TST睇黎都係得呢間比較專門做牛肉麵
好耐之前已經見好多人推介呢間
個名又好記,Lunch供應時間好長!
到5PM都仲可以叫lunch
4點幾黎到一於食埋個early dinner🤤

紅燒三寶牛肉湯飯(飯另上)

紅燒半筋半肉湯飯(飯另上)

三寶:佢嘅牛三寶係有牛展、牛肋條同牛筋
半筋半肉:只有牛展、牛筋

每樣都滷得好入味,特別係牛筋,好淋好彈牙!滿滿既骨膠原味🤫

鹵肉燙青菜
蔬菜好新鮮,加上鹵肉個汁仲好味,送飯一流

鹵甜不辣
非常彈牙煙un🤤台灣滷味一向出色,味道咸甜微辣

溏心蛋

涼拌麻辣牛腱頭(半份)

喺尖沙咀諗唔到食咩所以周圍行下,點知見到六両三既鋪面而已又想食牛肉麵就揀左呢間。麻辣牛筋丸牛筋麵 $90 🐄 配冬瓜檸檬茶$10 ☕️🍋Spicy Beef Ball Noodles in Soup & Tender + Lemon Melon Tea唔知點解覺得台式既麻辣配牛筋麵係超夾❗️,而且呢到既麻辣非常香口,麻香味好出,牛筋丸食得出好彈牙,呢到既牛筋好有彈性又無臊味。檸檬冬瓜茶甜味岩岩好。香辣麻醬麵加滷蛋 $56 🍜配涼拌麻辣豬大腸半份$18 🐖Spicy Sesame Stirred Noodles + Spicy Diced Pig Intestine 麻醬麵既香辣味唔係講笑,愈食愈辣好過癮,麻醬既味道同出面唔同,好香濃。而涼拌豬大腸✨覺得一定要點,因為呢到既豬大肚一啲奇怪味都無,用左啲特別既醬料去煮,而且洗得好乾淨。如果喺尖沙咀食到呢個價錢而且質素唔錯,叫做性價比高,啲店員都好有禮貌。

麻辣牛筋丸牛筋麵 $90 🐄 配冬瓜檸檬茶$10 ☕️🍋

香辣麻醬麵加滷蛋 $56 🍜配涼拌麻辣豬大腸半份$18 🐖

• 手打牛筋丸麵
2024-09-12 484 瀏覽
地道台式氣氛小店一直放喺Bucket list好耐嘅六両三,因為成日都好多人排隊等位專登揀咗平日午膳時間嚟食,但坐低咗一陣都已經坐滿晒了雖然店舖唔係好大,但係座位都係舒適嘅枱,同枱之間都係有一定距離午飯關係冇嗌咗好多嘢食,同朋友各自嗌咗一碗麵仲有嘢飲同埋加多咗一個小食飲品我分別嗌咗荔枝烏龍茶同埋朋友嘅冬瓜茶荔枝烏龍茶有荔枝香,茶味唔會掩蓋咗朋友話佢嘅冬瓜茶都冇好甜嘅飲到冬瓜香味我嗌咗嘅係牛筋麵,牛筋份量相當多,牛筋炆得好入味軟腍湯底方面,我揀咗比較濃嘅湯底,配合咗粗麵索湯好好食朋友叫咗牛肋條粗麵,牛肋條好軟熟亦都富有肉味同時都品嘗到湯嘅香料味,朋友揀左正常湯底都好入味小食方面,叫咗麻辣豬大腸同埋甜不辣麻辣豬大腸十分大碟份量好多,而且充滿有麻味甜不辣就台灣成日有嘅名物,掛住台灣可以食!食物質素好高,午飯時間性價比好高
地道台式氣氛小店

專登揀咗平日午膳時間嚟食,但坐低咗一陣都已經坐滿晒了

飲品我分別嗌咗荔枝烏龍茶同埋朋友嘅冬瓜茶
荔枝烏龍茶有荔枝香,茶味唔會掩蓋咗
朋友話佢嘅冬瓜茶都冇好甜嘅飲到冬瓜香味

我嗌咗嘅係牛筋麵,牛筋份量相當多,牛筋炆得好入味軟腍
湯底方面,我揀咗比較濃嘅湯底,配合咗粗麵索湯好好食

小食方面,叫咗麻辣豬大腸同埋甜不辣
麻辣豬大腸十分大碟份量好多,而且充滿有麻味
甜不辣就台灣成日有嘅名物,掛住台灣可以食!

食物質素好高,午飯時間性價比好高
餐廳環境: 餐廳面積比較細,唔多過30個位,座位比較窄,流轉都幾快。食物:叫左個牛筋丸牛肉粗麵,餐牌可以選湯的濃度,都可以加錢轉麻辣湯底,面可以選粗幼,因為第一次食,所以湯選紅燒,正常濃度,面選粗麵。落左order 都等左一陣,比預期中慢。上菜啦~ 梗係一開波試下個湯,但係,有D失望,湯有D鹹,紅燒湯黎講,真係不及段X貞和茶X。麵的話,咬口係有D,但唔香,麵粉問題,我個人都係比較喜歡段X貞。牛肉其實係牛展,都算厚切👍,但煮湯的時間可以耐D,個人覺得有D硬,係接受到的,可能之前一直食的牛肉麵D牛肉係偏淋的,而牛筋丸,好明顯係振興牛骨濃汁牛丸,整碗有3粒牛丸,牛展都唔少,所以整碗$80幾 都唔算貴。不過由於麵同湯都真係一般,而振興牛肉丸都可以買到,所以我真係未必會再黎~
牛筋丸牛肉麵
2024-08-24
10 分鐘 (堂食)
2024-08-22 575 瀏覽
今晚同朋友黎到六両三尋找台灣嘅味道牛筋牛肋條麵湯底幾濃味,牛肋條同牛筋都炆到好腍,一咬落去就撕得開,加埋香蔥做配料,成碗麵食落好香口,麵就揀左幼身,幾彈牙麻辣乾拌麵加滷蛋麵質口感有嚼勁,拌入麻辣醬,麻香味惹味,加上青瓜絲,口感層次豐富,滷蛋亦夠不錯滷肉燙青菜滷肉好入味,入口即化配上生菜可以減下油膩感皮蛋豆腐夏天食一流,冰冰涼涼滷蘭花乾跟豆卜差不多,吸滿哂汁,味道很不錯冬瓜檸檬茶白桃烏龍茶好清新,又解渴
今晚同朋友黎到六両三尋找台灣嘅味道

牛筋牛肋條麵

麻辣乾拌麵加滷蛋

滷肉燙青菜
滷肉好入味,入口即化
配上生菜可以減下油膩感

皮蛋豆腐
夏天食一流,冰冰涼涼

滷蘭花乾
跟豆卜差不多,吸滿哂汁,味道很不錯

冬瓜檸檬茶
白桃烏龍茶
好清新,又解渴
2024-08-20 652 瀏覽
由行入餐廳開始已經聞到一陣異味,陣味係類似寵物店入面陣狗嘅體味。舖頭內嘅位置唔多,我哋被安排坐喺餐廳嘅角落頭。位置比較迫,冇咩空間放野,朋友購物完之後去食飯,全程都要攬住購物袋同手袋。舖頭以QR code落單,我同朋友都肚餓啦,一人叫左一碗麵再加小食。落單後滿心期待食到傳說中嘅傳統牛肉麵,我地叫左兩個半肉半筋牛肉麵(紅燒湯底、麻辣湯底各一)、牛腱牛腓條麵(紅燒湯底)、肉燥乾拌麵,小食方面就叫左兩個麻辣鴨血、一個百頁豆腐、一個甜不辣。上菜速度算快,大概落單後5分鐘內已經上菜。但食物一放落口,已經覺得中晒伏。首先係牛肉麵嘅湯底完全無味得黎又帶點酸,完全仲差過連所式嘅牛肉麵湯底;麻辣湯底就好少少,起碼食到有辣。而拌麵就肉燥做到有鹹味,就係咁大把。終極大佬係個麻辣鴨血!真係好難做到一放落口想吐返出黎!個所謂麻辣湯底係水一樣但水面又浮住啲辣油,件鴨血不論口感定味道都比起街邊車仔麵檔嘅豬紅更加差。原本見到餐廳好評如潮同朋友一齊試吓,誰不知係失望而回。第一次食剩咁多野,連塊牛肉都要中途放棄。未試過嘅朋友唔洗可惜,可以唔洗試⋯⋯除非你食開明將壽司,有一顆勇士嘅心。

• 沒有
2024-07-31 713 瀏覽
🍽️餐飲: 💮滷肉飯我哥哥食過話好好食,所以一定要點來食!滷肉是肥瘦相間的🤩又柔軟又有膠質,味道偏清淡,有滷蛋有醃蘿蔔,小小一碗,滿足💮三寶牛肉麵三寶是牛𦟌,牛肋條,牛筋,肉質軟到叫媽媽,沒食過這麼軟的牛筋,感覺是煮了很久的海參,湯底選了蕃茄湯,應該是紅燒湯加蕃茄湯,味道相對單純的蕃茄湯多了點牛肉味,跟牛肉麵得搭💮滷肉燙青菜主要是想來點蔬菜,菜很新鮮💮無糖白桃烏龍(凍)一整個茶包去冷泡一杯茶,茶味濃,可以喝到白桃香味,有無糖實在太好了💮蜜釀桂花茶(熱)我很喜歡養身茶,「蜜釀」+「桂花」=香氣滿滿又滋潤的茶,好喝🎄環境: 店面不大,整個裝潢都像台灣小店🎎服務:店員跟客人關係很好喔,他們都會傾計,互相講笑,氣氛很好㊗️結論:一踏進店就像去到台灣一樣,味道方面…比台灣原味道更適合香港人,口感亦更好,建議18:00左右去,晚一點人會比較多
🍽️餐飲:

💮滷肉飯

💮三寶牛肉麵

💮滷肉燙青菜
主要是想來點蔬菜,菜很新鮮

💮無糖白桃烏龍(凍)

💮蜜釀桂花茶(熱)

🎄環境:

店面不大,整個裝潢都像台灣小店

🎎服務:

店員跟客人關係很好喔,他們都會傾計,互相講笑,氣氛很好

㊗️結論:

2024-07-31
  • 滷肉飯
  • 三寶牛肉麵
  • 無糖白桃烏龍茶
  • 蜜釀桂花茶
2024-07-26 659 瀏覽
今日難得放工會想出尼行下,所以就搵左個朋友一齊行,最後去左搵野食,上次係到過拉麵幾好食,諗住食多次,不過唔見左了,唯有睇下格離左右有咩食! 最後見到有間台灣菜就入左去食我地兩個人各自叫左個麵加小食,好飽麻辣牛肋條麵有辣醬嫁幼面,唔會好淋,有咬口?麵嘅份量都多!麻辣味都出,牛肋條唔會好韌,夠入味番茄牛肉麵加青瓜小食平時食開係牛腩位,不過依到係食牛𦟌肉口感挺淋的,有咬口但又唔韌,牛𦟌份量較蛋月,番茄湯底唔算太濃,不過都可以接要麵我揀左台灣粗麵,以為係類似寬條麵咁,點知係烏冬尼牛三寶拼盤三寶有牛肋條,牛𦟌,牛筋其實除左牛筋,其餘兩樣都係我地碗麵有嘅餸😿牛筋夠淋但有啲鹹,牛𦟌同牛筋條都同我地碗麵差唔多,只係麵果到有湯浸住味道會再濃
2012 瀏覽
1929 瀏覽

我地兩個人各自叫左個麵加小食,好飽

麻辣牛肋條麵
有辣醬嫁
幼面,唔會好淋,有咬口?麵嘅份量都多!
麻辣味都出,牛肋條唔會好韌,夠入味

番茄牛肉麵加青瓜小食
平時食開係牛腩位,不過依到係食牛𦟌肉
麵我揀左台灣粗麵,以為係類似寬條麵咁,點知係烏冬尼

牛三寶拼盤
三寶有牛肋條,牛𦟌,牛筋
其實除左牛筋,其餘兩樣都係我地碗麵有嘅餸😿
2024-07-20 619 瀏覽
首先講牛筋丸牛肋條麵,佢嘅牛筋丸好彈牙,咬落去有嚼勁,而牛肋條都好軟嫩,完全唔會有嚼唔動嘅情況出現。湯底用咗蕃茄,令味道鮮甜,同埋台灣幼麵配合得好好,吸收咗湯汁嘅味道,每一口都好滿足。另外,我另外點咗半份涼拌小黃瓜,清脆爽口,好好消暑。亦我飲咗一杯無糖白桃烏龍茶凍,清新唔膩口,好解渴。至於牛肉麵,我揀咗標準配搭,加咗滷蛋。牛肉切得好薄,煮熟後仍保持著肉質的鮮嫩,每一片都入味。配上台灣粗麵,咬落去有嚼勁,很有嚼頭。我另外點咗半份百頁豆腐,豆腐質地軟滑,吸收咗湯汁的味道,非常美味。喝咗一杯冬瓜茶凍,凍凍地很消暑,而且適量的甜度。除咗牛肉麵,我仲試咗佢嘅滷肉燙青菜同滷甜不辣。滷肉燙青菜煮得剛好,滷肉的味道也很濃郁,兩者搭配得很好。

喝咗一杯冬瓜茶凍,凍凍地很消暑,而且適量的甜度。

2024-07-16 542 瀏覽
今日朋友帶我去尖沙咀食台灣野,門面幾得意。牛筋丸牛筋面可以有幾款湯頭簡,朋友就簡左紅燒,湯底係偏深色,飲落滋味醇厚,會飲到蔬菜既甘甜味,微辛辣感就會慢慢地在口中出現。牛筋丸好彈牙,朋友十分鐘意。滷肉拌面想食滷肉又想食拌面既我,有呢個真係太好了。滷肉肥瘦分明,好入味。面條吸曬滷肉汁,仲有D芽菜,食落解膩。跟餐可以加小食,價錢都好相宜,甜不辣好食,個汁都好正。百頁豆腐質地Q彈又能吸到好多湯汁! 皮蛋豆腐份量好多,豆腐都好滑,醬汁好夠味。滷肉燙青菜真係不知不覺令我地食多左好多菜! 味道岩岩好,唔會太咸,加左滷肉調味比起就咁食青菜好食得多。冬瓜茶可以簡去冰,出到黎係室溫,唔凍的! 呢樣幾好,岩曬唔想飲凍野既我地
今日朋友帶我去尖沙咀食台灣野,門面幾得意。
牛筋丸牛筋面

滷肉拌面

皮蛋豆腐份量好多,豆腐都好滑,醬汁好夠味。