2019-06-03 131 瀏覽
上次食完個厚硬粉漿粟米班腩飯,非常失望,但見到其他食物個樣吸引,都想俾多次機會。今次晚飯時段,人潮就更多聚集係門口,逸東無咩好嘢食,附近幾條邨都應該等到頸都長,先等到有間唔係連鎖店,食嚟食去嗰啲嘢,有間新野突然彈出,實係好多人排隊㗎啦。金針雲耳蒸雞:都等左一段時間,個蒸雞先至施施然咁樣送來,一眼望落去,唔算好油,最怕啲蒸雞油淋淋。你話好好味咩?又唔算,不過啲蒸雞件件老蓮咁大,啲地盤佬裝修佬巴士佬應該賺得飽佢哋。雞扒蛋包飯:雞扒都算大大件,都煎得幾香。但都夠滑,不過晚餐來講,飯量算少。魚香茄子煲:份量唔算大,不過碗飯屹到實一實,女人們可以分兩餐食。味道就一般啦,魚香唔夠,肉垂唔夠,不過起碼熱辣辣囉。試咗兩餐,左啖又一啖,食咗好幾碟嘢,我覺得嘢食正常普通。既然主題係60年代,可以慢慢發展一啲有特色嘅懷舊菜,咁樣先至同幾十萬間茶餐廳有分別,如果唔係,使唔使特登要來食你呢?

金針雲耳蒸雞煲
晚飯老火例湯
雞扒蛋包飯
魚香茄子煲
2019-06-01
5 分鐘 (堂食)
新開業的六十年代食過幾次真係決定要讚下佢👍🏾食物款式新穎,多選擇。好多有特色既食物可以揀,例如木桶口水雞,雪糕西多士,特色咖央多等...雪糕西多士西多士冇一般茶餐廳的油膩,十分乾身 鬆化,內裏既花生醬亦係恰到好處,唔會太粗身。加上新地雪糕,雪糕亦係挑選得宜,唔會太甜,襯托出西多的味道。豬扒芝士撈丁,ok芝士醬唔會太漏/飽濟,食落帶出淡淡的芝士香。豬扒唔會太薄身。丁面略嫌軟身。海南雞飯出色,海南雞唔難整得好食,雞就不特別說。雞油飯🍚,油份適中,食落口感特別好。配上配菜 醃好既蘿蔔,錦上添花🌺星洲炒米一般餐廳炒野多數油膩,但呢個廚房炒野火候控制十分好,香料醬油每條米粉亦沾上,米粉唔會變成一patpat,海鮮同配料亦有層次唔會全部都炒到淋曬香員工十分有禮貌,餐廳十分忙碌,基本上係咁客人係咁出入,一個鐘內同一張枱轉唔同客人,但從來冇見到員工不悅或者冇禮物,笑容十分好又親切,值得欣賞。價錢中上,唔算係好平,但絕對有驚喜。
新開業的六十年代

食過幾次真係決定要讚下佢👍🏾

食物款式新穎,多選擇。

雪糕西多士

豬扒芝士撈丁,ok

海南雞飯

出色,海南雞唔難整得好食,雞就不特別說。
雞油飯🍚,油份適中,食落口感特別好。
配上配菜 醃好既蘿蔔,錦上添花🌺

星洲炒米

價錢中上,唔算係好平,但絕對有驚喜。
2019-05-31 172 瀏覽
環境:新開業,乾淨,有梳化舒適,算闊落;一般茶記的嘈雜,講野要用力對方才聽到服務:多顆計,即叫即到,幫到手,有禮貌有追單有跟進食物食過四款,一讚三保留:干炒牛河-賣相正常有鑊氣,牛有爽口,河炒均勻夠味又不過油,碼數都夠,份量飽,係讚的海南雞-賣相一黎覺得特別地一般,海南雞油飯好緊要,但個油飯好奇怪一忽油飯一忽白飯好似撈埋咁,雞駭靠皮靠汁打救,真係好駭...份量中下靠飯炸蝦旦包飯-賣相得,炸蝦油靚好味好脆即炸,飯底就無咩咪,旦包滑但份量少太薄唔夠送飯,食到7成唔想食豉油王海鮮炒麵-賣相無特別有點肉酸,無鑊氣不夠熱,有幾粒蝦仔,最嚴重是炸魚,無咪好硬,非常硬到咬唔到...
服務:多顆計,即叫即到,幫到手,有禮貌有追單有跟進
食物食過四款,一讚三保留:
2019-05-25
15 分鐘 (堂食)
  • 干炒牛河
2019-05-27 1136 瀏覽
好感動屋企附近終於有間似樣些的餐廳開幕!這天在青衣參觀完手工啤酒廠回到東涌已近6時,但連早餐也未吃的我本來想煮飯等車爸爸收工才吃,但肚餓的我在買餸回家前路經剛試業中的新餐廳六十年代,雙腳不聽話的走進去!! 紅紙也未撕的六十年代當然以懷舊的主題作裝潢,門口有一大幅像花露水廣告般的壁畫,感覺挺不俗,而且門口設有取票機不會像其它餐廳般入客混亂。  新X坑當然全場爆滿!但一個人等了不用10分鐘便可入座,看看餐牌選擇超豐富最後見海南雞挺吸引又可轉米線一於選它! 海南雞餐推廣價$58可選油飯或湯米線,另外有老火湯送凍飲加$6,送到上檯賣相已經覺得幾吸引!份量十足吃下更味道很好絕對是有心之作。  點餐沒為意有老火湯送所以點了凍檸檬茶走甜,來到時茶底清澈喝一口茶味不算香濃,但篤了檸檬後茶都反了味道當然不會好!  海南雞配齊三色醬味道不錯的,伴碟的有醃雙色酸蘿蔔、青瓜,另外海南雞下還有新鮮的灼椰菜營養均衡。 海南雞做到皮香肉嫩,滑溜香口的雞肉味香濃,好吃過那過江龍天X多多聲! 超大碗湯米線亦沒有揸流灘!帶點奶白色的湯底入口香甜並不太覺有師傅在內,而米線亦烹得滑口不過火,不過我只

超大碗湯米線亦沒有揸流灘!帶點奶白色的湯底入口香甜並不太覺有師傅在內,而米線亦烹得滑口不過火,不過我只吃了半碗真係有點浪費!!

醃雙色酸蘿蔔亦用靚醋吃下是酸甜香脆但絕不搶喉!!

老火湯是老黃瓜煲豬骨湯味道不過不失,當然沒得跟住家菜比但起碼唔會淡而無味,這間六十年代一定有得翻轉頭!!食飽飽即刻去街市餸弄給車爸爸今晚自己吃。
2019-05-25
10 分鐘 (堂食)
又入逸東附近開工,d茶餐廳茶樓食到厭,竟然新開一間大嘢,拿拿林排隊試新嘢。下午茶時段依然超多人排,無計,新嘢人人都想試,等多陣都唔想食果幾間。我和同事各點了一份粟米班腩飯和星州炒米。星洲炒米:普通、正常囉。還掂都係新開,可以特別d,例如再香口濃味d,改下d陪料等。粟米斑腩飯:個汁OK,個魚,OMG,粉漿厚都算(其實好out,而家多數薄粉漿),最慘係硬!硬到咬唔到落去,Lur都Lur唔切。我唔會咁快判呢間嘢死刑,因為佢地服務好好,裝修都落足心機(雖然有d娘),但我無故意劣評,個斑腩真係好難食。見到格黎食炸雞肶餐個樣唔錯,俾多次機會你,下次食。俾d免費意見你地,還掂sell60年代,點解唔直頭玩懷舊菜式?反正懷舊名任你改,煮法任你變,60年代有錢出街去食飯死淨幾多個丫!你鍾意話60年代嘢食咩款都仲得!

我和同事各點了一份粟米班腩飯和星州炒米。

見到格黎食炸雞肶餐個樣唔錯,俾多次機會你,下次食。

厚硬粉漿斑腩
厚硬粉漿斑腩
粟米班腩飯
星洲炒米
2019-05-25
5 分鐘 (堂食)