上環/西營盤懷舊傳統中式酒樓My family and I went to a restaurant called "Luk On Kui" located in 2-3/F, 40-50 Des Voeux Road West, Sheung Wan上環德輔道西40-50號2-3樓5-min walk from Exit A1, Sai Ying Pun MTR Station..We order combo with this discount which costs HKD$278 with a steamed whole fish and half crispy skin chicken.very authentic, nostalgic Chinese restaurant setting..特價孖寶A Combo$278.steamed whole fish 清蒸海班仔 1條.sweet and fresh.flaky..crispy skin chicken蒜香脆燒雞 半隻.with golden crispy skin .soft,tender and juicy .s
上環/西營盤懷舊傳統中式酒樓

蒜香脆燒雞 半隻

with golden crispy skin
soft,tender and juicy
serving hot

Not much restaurant has such nostalgic, vintage setting

if you want to experience the true HongKongese dining culture and ambient
this is the one
Sheung Wan/Sai Ying Pun authentic traditional Chinese restaurant
上環/西營盤懷舊傳統中式酒樓

with golden crispy skin
soft,tender and juicy
serving hot
this is the one

六安居係西營盤一間好出名嘅餐廳🍴,我哋今次去試咗佢哋嘅招牌菜,真係冇令我哋失望😋。首先講下佢哋嘅香片茶,茶香四溢,入口清新,真係好適合用嚟解膩🍵豉油王鵝腸,呢道菜真係好正👍鵝腸煮得啱啱好😋唔會太硬亦唔會太軟😌豉油味道濃郁但又唔會搶走鵝腸嘅鮮味🤤每一口都充滿咗豉油嘅香氣😋配上爽甜嘅芽菜😋真係令人食指大動🤤金錢雞真係唔係度度都食到❤️口感豐富🥰🥰又夠入味😍最驚喜嘅係魚香海鮮豆腐鍋,呢個鍋真係超級豐富,有新鮮彈牙嘅魚肉同鮮蝦🦐,仲有魷魚🦑同豆腐。湯底超入味,每一口都充滿咗海鮮嘅鮮甜味道。配埋白飯一齊食,真係一流配搭🍚。呢個鍋真係值得一試,無論你係鍾意食海鮮定係鍾意食豆腐,都一定會滿意最後,我哋仲好好彩俾我地叫到最後2個蓮茸焗布甸🍮呢個布甸外脆內軟😋蓮茸餡料甜而不膩😌每一口都充滿咗蓮茸嘅香味😋呢個甜品真係完美地為我哋嘅晚餐畫上咗一個完美嘅句號😊總括嚟講,六安居真係一間值得推薦嘅餐廳,無論你係想同朋友聚餐定係同家人食飯,都一定會有一個愉快嘅用餐體驗😊

豉油王鵝腸,呢道菜真係好正👍鵝腸煮得啱啱好😋
唔會太硬亦唔會太軟😌豉油味道濃郁但又唔會搶走鵝腸嘅鮮味🤤
金錢雞真係唔係度度都食到❤️口感豐富🥰🥰又夠入味😍

總括嚟講,六安居真係一間值得推薦嘅餐廳,

2024-08-30 13007 瀏覽
六安居 📍香港🇭🇰.#米吃 #今日教練食呢D #今日食呢D.✨超級超級舊式 好有風味 既酒樓~要等車仔推出嚟 拎住張吸印卡 出去拎全部都新鮮熱辣推出黎 慢慢嘆茶 休閑傾計 隨便坐~同朋友都坐左幾個鐘 一路都勁多人 好旺~ 除咗好多公公婆婆 都有啲後生仔女食仲見到有個年輕男士 自己一個都嚟食~ .🫖鐵觀音 清香~ 茶葉 每次都係新鮮 🍃.😋牛肉球 牛肉燒賣 蝦餃 豬手 雞扎 牛筋 糯米雞魚肉青椒 芋頭糕 馬蹄糕-款款都好食 份量都吾少👍🏻✨最鐘意牛筋 好淋 入味 但吾咸 大大舊咬落口好正✨豬手 好淋 整得好好 同出面豬手比 呢個口感好難忘 茶樓都咁出色✨糯米雞 好大隻 餡料都好足 好大舊雞肉✨芋頭糕好食 唔會好粉 仲送多舊馬蹄糕俾我哋.中點$28 大點$32 特點$35 頂點$37 茶$16💰2人午餐消費 $329..💫 #六安居 #飲茶 #舊式茶樓 #酒樓 #茶樓 #點心 #粵菜 #上環 #文化體驗Follow and Like 系我最大既支持🫶🏻——————————————📍: 👍🏻like and DM 💕——————————————.#📸 #😋#香港 #香港探店
六安居 📍香港🇭🇰
#米吃 #今日教練食呢D #今日食呢D
✨超級超級舊式 好有風味 既酒樓
要等車仔推出嚟 拎住張吸印卡 出去拎
全部都新鮮熱辣推出黎
慢慢嘆茶 休閑傾計 隨便坐~
同朋友都坐左幾個鐘 一路都勁多人 好旺~
除咗好多公公婆婆 都有啲後生仔女食
仲見到有個年輕男士 自己一個都嚟食~
🫖鐵觀音 清香~
茶葉 每次都係新鮮 🍃
#健身人士飲食 #食住瘦
#管理體重 #飽住瘦 #蛋白質
#foodiehk #kukeepfiteat
2024-08-26
2 分鐘 (堂食)
很多香港本地人都喜欢来这里喝早茶 🤓在这里没有扫码点餐,阿姐会推着点心车!带上盖章纸 然后选好再盖章就可以啦!每一车都像开盲盒一样哈哈!✨腐皮卷腐皮卷是用豆皮包裹着虾肉香菇等馅料蒸制而成口感软嫩 是香港特色点心✨芝麻糕冰冰凉凉的口感非常细腻入口即化 芝麻的香气十分浓郁✨沙琪玛酥松绵软其独特的风味和口感不会太腻 奶香奶香的chao好吃😋
很多香港本地人都喜欢来这里喝早茶 🤓

✨沙琪玛
酥松绵软其独特的风味和口感
不会太腻 奶香奶香的chao好吃😋
2025-01-22 0 瀏覽
🔖欖菜肉崧四季豆 HKD108超級大碟,真係有排食,而且好足料,肉碎非常多,而且欖菜味道夠惹味,令整碟菜都好香,調味上又唔會太重,唔會有太重手、太鹹嘅問題,用嚟送飯可以話係絕配🔖西檸雞 HKD118醬汁幾杰身,雞塊好容易沾上醬汁,而且味道夠酸及香,令味道更鮮明突出。而主角炸雞塊一啲都唔老唔杰,仍保持嫩滑,而且炸漿一啲都唔厚,炸得非常香脆,亦唔會好重味,喧賓奪主🔖乾炒黑椒牛柳絲烏冬 HKD148好有鑊氣、香口嘅炒烏冬,黑椒味香濃,非常惹味。而且牛柳份量多,肉質嫩滑,一咬即斷,肉味亦出,整體好好味。而且非常大碟,嗌一碟炒烏冬已經夠2-3人食了🔖蜜汁叉燒 HKD128叉燒好靚,一上菜就已經知呢碟叉燒不得了。叉燒燒得勁香,燶邊脆口,即使嗌咗瘦叉,肉質照樣軟腍,冇筋唔柴,非常好食。而且蜜汁非常香甜且鹹口,配搭叉燒一絕
🔖欖菜肉崧四季豆 HKD108

🔖西檸雞 HKD118

🔖乾炒黑椒牛柳絲烏冬 HKD148

🔖蜜汁叉燒 HKD128
【港島傳統懷舊茶樓—六安居🫖】邊個話飲茶一定要晏晝飲?搵到啱feel嘅夜晚飲一樣!上環嘅六安居係碩果僅存嘅懷舊茶居,即使係平日夜晚一樣咁多人,茶樓嘅員工亦都好好服務,經常過嚟幫手斟茶收嘢👍🏻茶樓有多款懷舊同特色小菜選擇,價錢亦相對抵食!🔶金菇瑤柱扒時蔬以新鮮的金菇和瑤柱為主料,餐廳都好足料!搭配西蘭花🥦和清淡的調味汁,讓整道菜品既健康又開胃。🔷三杯汁雞煲惹味雞煲!醬汁微辣,使得雞肉吸收了濃郁的味道,以砂煲的方式煮沸讓雞肉更加鮮嫩,搭配白飯一起食用,風味更佳。🔶XO醬爆黑豚肉肉質鮮嫩,使用XO醬,帶有微辣和甜味,而搭配西芹則有中和的作用,讓黑豚肉更多層次。#Laglag美食推介#foodielagblah中菜#foodielagblah上環📍:六安居 (上環)上環德輔道西40-50號2-3樓..........#六安居 #懷舊茶樓 #上環美食 #港式飲茶 #中菜 #美食推介 #夜晚飲茶 #茶樓 #香港美食 #食在香港 #美味小菜 #金菇瑤柱 #三杯汁雞 #XO醬爆黑豚肉 #食客推薦 #食物攝影 #foodie #foodlover
【港島傳統懷舊茶樓—六安居🫖】
茶樓有多款懷舊同特色小菜選擇,價錢亦相對抵食!

🔶金菇瑤柱扒時蔬

🔷三杯汁雞煲

🔶XO醬爆黑豚肉

#Laglag美食推介
📍:六安居 (上環)
2025-01-11
  • 三杯汁雞煲
琴日終於有機會去到傳說中嘅六安居,其實以前就成日去蓮香居食早茶,一直念念不忘😋後嚟先知佢重新裝修仲改埋名做六安居😯但好在原班人馬都喺度,味道都冇變,梗系即刻叫埋老友一齊去打卡啦!!✨一入去,就好似穿越返去老香港嘅茶樓。裝修雖然新咗,但依然保留咗好多復古嘅元素,比如嗰啲木製嘅桌椅、牆上嘅老香港街景畫,每一個細節都充滿住懷舊嘅味道👀。店入面坐滿咗本地嘅阿公阿婆,佢哋悠閒噉坐喺度,一口茶🍵、一籠點心🥟,成個場面煙火氣十足,真系好有 feel,感覺時間都慢咗落嚟~⏳呢度嘅點心依然保持住傳統嘅🛒手推車形式,超有特色!阿姨推住d點心車仔喺枱同枱之間行來行去,如果見到心水嘅直接截停阿姨就可以直接落單,超方便!纸單蓋章嘅方式都好有儀式感,就好似將傳統嘅茶文化一筆一筆印落心入面!📝每樣點心都好值得一試,真系傳承咗老香港茶樓嘅精髓!去呢度食嘢一定要注意,因為人實在太多啦,所以要守實張枱等位!唔好唔記得燙碗筷啊,呢個可系老港嘅傳統,做咗先有嗰種地道嘅感覺啊嘛~😻😻

2025-01-18 0 瀏覽
今晚黎到屋企附近食dinner🤩之前黎飲過茶食點心,今次第一次過嚟食晚餐😎環境係有舊香港嘅味道,仲有雀籠做裝飾🤙🏽小菜價錢親民,每樣大概百幾蚊就食到,今次我哋叫咗兩個小菜😎豉汁蒸鱔:每次我去中菜館如果有蒸鱔我都會叫,今次呢個蒸鱔肉質爽,證明好新鮮😻食完好滿足,如果大家鍾意食蒸鱔一定要過嚟試吓😎梅菜蒸肉餅:呢個菜式雖然簡單,但係要整得好味都唔係咁易,佢嘅味道啱啱好,傳統味道😎👍👍

環境係有舊香港嘅味道,仲有雀籠做裝飾🤙🏽

小菜價錢親民,每樣大概百幾蚊就食到,今次我哋叫咗兩個小菜😎

2025-01-16 0 瀏覽
嚟到呢間舊式茶樓食晚飯,無論係裝潢定係氣氛都彷彿好似回到80年代的樣子,叫咗幾道菜都感受到師傅嘅好手勢。椒鹽鮮魷椒鹽鮮魷是一道經典美食,以鮮嫩的魷魚搭配香酥的椒鹽調味,帶來了一種獨特的風味體驗。每一口都充滿了鹹香和微辣的滋味,搭配著脆口的魷魚,令人回味無窮。蟹肉桂花炒魚肚蟹肉桂花炒魚肚是一道豐富多彩的菜品,結合了鮮美的蟹肉和魚肚,再以碎蛋烹炒而成。這道菜色澤誘人,口感鮮嫩,帶有微微魚肚香味和蟹肉的鮮甜,絕對是一道令人難忘的美食佳餚。蜜椒脆鱔球蜜椒脆鱔球是一道口感酥脆、甜辣適中的美食。鱔魚肉質細嫩,外皮炸至金黃酥脆,裹上甜甜的蜜糖和微微的黑椒,帶來了一種獨特的風味組合。每一口都是香脆多汁,給人一種愉悅的美食享受。

椒鹽鮮魷

蟹肉桂花炒魚肚

蜜椒脆鱔球
2025-01-15 479 瀏覽
六安居其實就是蓮香居,和蓮香樓也算是親戚。蓮香居改名為六安居的主要原因是商標問題。蓮香居原本是租用蓮香的經營權,但在2023年底租用權屆滿,不得再以蓮香字號經營,因此從2024年1月1日起改名為六安居繼續營業。值得注意的是,六安居由原班人馬負責經營,只是換了招牌,其他格局基本不變。六安居的裝修和風格充滿懷舊港式茶樓特色,保留了清末民初老廣州西關風格,使用酸枝椅和古色古香的字畫作裝飾。最重要的是傳統點心推車,讓顧客可以直接從推車上選擇各式各樣的傳統蒸籠點心。點心也有一些其他地方比較少吃到的經典,例如是豬潤燒賣,只是原本的外型下,豬潤蒸得有點乾和韌,吃起來有點吃力。山竹牛肉球及鳳爪等,則保持到一定水準。燒鴨酥香肉汁多,上枱時依然保持熱燙,這樣不會差到哪裡。還有越來越少地方吃到的金錢雞,也就是將冰肉(肥豬肉)、瘦叉燒和雞肝夾在一起,非常邪惡,但就是傳統的香港特色。

2025-01-14 0 瀏覽
六安居女經理常對熟客要求留枱以繁忙為藉口,總是推三阻四,拒絕預留。這種態度讓人無奈,服務質素令人失望。作為十多年常客,應該享有更好的待遇,我建議向管理層投訴,希望能改善服務。* 平時甚少要求留枱,只是因為和舊同事茶聚所以先要求留枱。
* 平時甚少要求留枱,只是因為和舊同事茶聚所以先要求留枱。
2025-01-08 710 瀏覽
餐廳環境充滿舊式茶樓既風味,主打懷舊名菜,例如雞蛋焗魚腸、霸王鴨、金錢雞、蝦子柚皮、家鄉釀鯪魚等,晚市食客非常多,亦有不少外國旅客光顧。家鄉煎釀鯪魚將魚骨和魚肉起出,而留下魚頭魚尾,之後將起出既魚肉剁爛再釀入魚身,外皮煎得香脆,內裏鯪魚彈牙爽口,味道十分特別,菜式十分花功夫。鯪魚肉混合了陳皮、蝦乾和芹菜等食材,味道豐富有層次感。鯪魚肉用咗蜆蚧醬,味道鮮美之餘,亦增加了食慾。海皇炒蛋白這道菜以炒蛋白配搭多種海鮮,例如蝦肉、魚肉,另外仲有西蘭花、菜心等。蛋白口感嫩滑,蝦肉和魚肉調味剛剛好,清淡得來又鮮味十足。金錢雞香港傳統美食,可以按件叫起,最少兩件起,以雞肝結合肥瘦豬肉,表面塗抹蜜糖,雞肝甘香純厚,油香濃郁可口,同時有附上薑片解油膩感。

家鄉煎釀鯪魚

海皇炒蛋白

金錢雞

2025-01-07 590 瀏覽
六安居提供多种传统广式点心,如虾饺、烧卖、蛋挞等,口味鲜美,深受食客喜爱。- **虾饺**:薄皮包裹鲜虾,口感滑嫩,汤汁丰富。- **烧卖**:以猪肉和虾仁为主料,外皮薄透,味道鲜美。- **蛋挞**:酥脆的外壳搭配香浓的蛋奶馅,是受欢迎的甜品选择。六安居点心酒楼通常在午餐和晚餐时段较为繁忙,建议提前预订。同时,餐厅也提供外卖服务,方便顾客在家享用美食。如果你在香港旅游或居住,六安居点心酒楼是一处不可错过的美食胜地。
- **虾饺**:薄皮包裹鲜虾,口感滑嫩,汤汁丰富。
- **烧卖**:以猪肉和虾仁为主料,外皮薄透,味道鲜美。

話就話收四點三點幾就已經冇曬食物,得返燒賣、牛肚、鯪魚球 同埋燒味可以畀人揀。茶位都唔平16蚊一個雖然話就話冇家人但得三個點心同埋一碗粉邊度夠,選擇又少。好心佢就唔好再招呼人入嚟,早D同人講冇晒點心啦!推點心個阿姐態度又差好似唔想做咁唔怪得知啲人話香港飲食業死,根本就係你啲服務趕客。裝修就係好舊式嘅茶樓,D服務都有都係好舊式,唔會與時並進,對客人好啲呢個價錢出面大把餐廳地好過佢根本唔需要嚟受氣!!!

呢個價錢出面大把餐廳地好過佢根本唔需要嚟受氣!!!
👨🏻‍🍳六安居 (上環)📍上環德輔道西40-50號2-3樓 「具家常、人情味濃的高質晚市中菜❤️」 中菜愛好者,附近收工,去左舊時名為蓮香居既六安居食飯🤤晚市系2樓,同lift有人去4樓食飯打麻將!!勁正😻 6點半左右到,有幾枱,7點差吾多full,但系今晚最正系有一班好親切既樓面叔叔😆佢地好落力介紹菜式,又成日幫手斟茶,我地都吾好意思🙈🙈🫶🏻黎食飯既大部分應該都系熟客,見佢地同員工都有講有笑😆 👍🏻🍽️荀殼孖寶 $288脆皮燒鵝(一碟)蔥油浸筍殼(一條) 燒鵝有陣煙熏香,半肥瘦,中間位超啖啖肉😋蔥油浸筍殼,上枱時以為系炸魚,心諗好熱氣🥲點知!!吾多炸粉,而且只系小小脆皮,好似平時打邊爐既炸魚皮!!入面D魚肉仲系鮮嫩,好似平時蒸魚咁!!癲,呢道必試😆👍🏻 👍🏻🍽️蒜蓉炒聖瓜 $86第一次系出面食到咁甜既聖瓜!!屋企夏天都常食,出面之前食過幾次都有陣「梘味」。。吾知有無人知我講咩🙈但系呢碟無!!😆而且蒜炒,仲帶鮮甜!! 🍽️絲苗白飯 $13🍽️晚茶$13 只有茶位,無加一!!好抵食😆😆好飽,好滿足😋同埋呢到,真系食到人情味🥹懷舊、又溫暖,果然不是浪得虛名的👍🏻推‼️ #六安居 #蓮香居 #香港酒樓關
👨🏻‍🍳六安居 (上環)
📍上環德輔道西40-50號2-3樓

「具家常、人情味濃的高質晚市中菜❤️」

中菜愛好者,
附近收工,去左舊時名為蓮香居既六安居食飯🤤
晚市系2樓,同lift有人去4樓食飯打麻將!!勁正😻

6點半左右到,有幾枱,
7點差吾多full,
但系今晚最正系有一班好親切既樓面叔叔😆
佢地好落力介紹菜式,又成日幫手斟茶,
我地都吾好意思🙈🙈🫶🏻
黎食飯既大部分應該都系熟客,
見佢地同員工都有講有笑😆

👍🏻🍽️荀殼孖寶 $288
脆皮燒鵝(一碟)
蔥油浸筍殼(一條)
蔥油浸筍殼

燒鵝有陣煙熏香,半肥瘦,
中間位超啖啖肉😋
蔥油浸筍殼,上枱時以為系炸魚,
心諗好熱氣🥲點知!!
吾多炸粉,而且只系小小脆皮,好似平時打邊爐既炸魚皮!!
入面D魚肉仲系鮮嫩,好似平時蒸魚咁!!
癲,呢道必試😆👍🏻

👍🏻🍽️蒜蓉炒聖瓜 $86
第一次系出面食到咁甜既聖瓜!!
屋企夏天都常食,
出面之前食過幾次都有陣「梘味」。。
吾知有無人知我講咩🙈
但系呢碟無!!😆
而且蒜炒,仲帶鮮甜!!
蒜蓉炒聖瓜

🍽️絲苗白飯 $13
🍽️晚茶$13
白飯

只有茶位,無加一!!
好抵食😆😆
好飽,好滿足😋
同埋呢到,真系食到人情味🥹
懷舊、又溫暖,
果然不是浪得虛名的👍🏻
推‼️

#六安居 #蓮香居 #香港酒樓關注組 #香港中菜關注組 #香港中菜 #香港中菜推介 #脆皮燒鵝 #蔥油浸筍殼 #蒜蓉炒聖瓜 #wewillbebackahying
蒜蓉炒聖瓜