🇭🇰 Central 中環|Lookout 六游Come eat with me at this hidden noodles spot with no MSG! Chewy noodles, flavourful broth and lots of ingredients, who can resist? 🥴There are three soup bases they offer: chicken soup, shrimp soup and fish soup, all very flavourful. Here are what we tried: • 𝐒𝐡𝐫𝐢𝐦𝐩 𝐍𝐨𝐨𝐝𝐥𝐞𝐬 𝐒𝐨𝐮𝐩 特濃蝦湯手工上海麵 🦐A bold, fresh shrimp broth 😋 with no MSG, yet packed with intense shrimp flavour. The noodles had a perfect bite, and the toppings made every spoonful satisfying!• 𝐒𝐩𝐢𝐜𝐲 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐍𝐨𝐨𝐝𝐥𝐞𝐬
🇭🇰 Central 中環|Lookout 六游

• 𝐒𝐩𝐢𝐜𝐲 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐍𝐨𝐨𝐝𝐥𝐞𝐬 𝐒𝐨𝐮𝐩
六游香辣雞湯上海麵

A lighter, milder broth loaded with toppings 🤪— including three slices of tender, juicy chicken breast.
六游香辣雞湯上海麵

Spiciness level just mild, just enough to warm you up without overpowering the flavours.🙃

• 𝐂𝐚𝐫𝐚𝐦𝐞𝐥 𝐒𝐰𝐞𝐞𝐭 𝐏𝐨𝐭𝐚𝐭𝐨
焦糖蕃薯

This really surprised me with how crunchy 😙those sweet potatoes were and the mildly sweet caramel sauce poured on top! 😊

Definitely a hidden gem worth checking out if you’re around Central!💎

📍Central, Graham St, 45A號1/F
💲Price per person: $135.5 HKD
2025-07-21
焦糖蕃薯
  • 特濃蝦湯麵
2025-07-21 0 瀏覽
最近係中環見到有一間上海麵小店,感覺幾好食,於是今日收工就越埋屋企人一起去食,呢到裝修簡約精緻,好有家嘅感覺,呢到有三款人氣湯麵,包括特濃蝦湯、雞湯同魚湯。店員都有特別介紹呢到嘅湯底都係自家熬製,湯底特別濃郁,食後覺得都確實是香港難得一見嘅出色精緻上海麵店 , 感謝老闆用心熬製無味精湯底,我同屋企人都係連湯都清埋。呢到更加有午市套餐優惠,下次都要帶同事來!朋友要左特濃蝦湯,裡面有蝦,雞肉丸,炸金菇、雲耳同洋蔥加蔥花,我都試咗一口湯底,真係又鮮又濃,蝦膏味好出!我就要左六游三鮮魚湯上海麵,裡面有雞胸、雲耳、蓮藕、洋蔥加蝦肉蟹肉、墨魚同埋蔥花,呢個湯底真係一流,超級鮮甜,而且上海麵口感好出色,q q嘅口感加埋濃郁湯底真係100分!小食方面我地就要左蟹肉黃金蓮藕,呢個小食真係唔好睇小,蟹肉新鮮,份量亦都唔少,蓮藕炸得金黃色!

琴晚同friend入中環一間主打自家熬製日式濃湯上海麵嘅小店,食物唔止好味,作為營養師角度推介🤤結合口感+營養角度✅其中特濃蝦湯、雞湯、魚湯都係本土自家熬製濃湯上海麵店 , 自家獨門秘方,用心熬製🍜 特濃蝦湯手工上海麵• 真材實料熬湯,無添加味精,啖啖蝦鮮• 高蛋白蝦湯+低脂手工麵,配搭得宜又飽肚💪🐟 三鮮魚湯上海麵• 清甜魚湯富含Omega-3• 三種海鮮=多樣蛋白質+微量元素,營養均衡~湯底味道岩岩好,啱晒注重健康人士🥟 蟹肉金黃蓮藕(小食)• 香脆但唔油膩~食落似馬蹄👏• 蟹肉高蛋白、低脂肪💨幾甘甜

🍜 特濃蝦湯手工上海麵
• 真材實料熬湯,無添加味精,啖啖蝦鮮
• 高蛋白蝦湯+低脂手工麵,配搭得宜又飽肚💪

🐟 三鮮魚湯上海麵
• 清甜魚湯富含Omega-3

🥟 蟹肉金黃蓮藕(小食)
• 香脆但唔油膩~食落似馬蹄👏
• 蟹肉高蛋白、低脂肪💨幾甘甜
[ 六游 ]中環呢間自家熬製濃湯上海麵店 ,由自家獨門秘方,用心熬製,別具特色🙌🏻🙌🏻。✿ 特濃蝦湯麵 $128蝦湯鮮甜濃郁,麵條彈牙,配料稍少但整體出色🦐。✿ 六游香辣雞湯上海麵 $97微辣雞湯🐔醇厚,雞肉嫩滑,辣度溫和適合大眾。✿ 蟹肉黃金蓮藕 $48脆藕炸得酥脆香口,可以沾上蟹肉醬🦀食用。總結🫦湯底真材實料,飲完唔會口渴。麵條口感彈牙,整體嚟講係間用心經營嘅小店🫶🏻。✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿ 六游地址:中環蘇豪嘉咸街45A號1樓電話:61699480✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
[ 六游 ]

✿ 特濃蝦湯麵 $128
蝦湯鮮甜濃郁,麵條彈牙,配料稍少但整體出色🦐。

✿ 六游香辣雞湯上海麵 $97
微辣雞湯🐔醇厚,雞肉嫩滑,辣度溫和適合大眾。

✿ 蟹肉黃金蓮藕 $48
脆藕炸得酥脆香口,可以沾上蟹肉醬🦀食用。

總結🫦
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
地址:中環蘇豪嘉咸街45A號1樓
電話:61699480
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
2025-07-15 0 瀏覽
今日同朋友去左「六游」試佢地既招牌濃湯上海麵 主打係特濃蝦湯、雞湯同埋魚湯 湯底全部係自家熬製 仲要無落味精 飲完完全唔會口渴真心推介俾鍾意食麵既朋友♡特濃蝦湯麵🦐🍜 $128湯底真係超濃郁 用左大量蝦頭蝦殼熬製 橙紅色既湯汁鮮味爆棚 配料有彈牙蝦肉、自家製雞肉丸同炸金菇 特別欣賞個手工麵 煙韌有咬口 掛湯能力一流♡六游三鮮魚湯上海麵🐟🍜 $119魚湯呈奶白色 飲落鮮甜順滑 完全冇腥味 三鮮包括蝦、蟹肉同墨魚 仲有雞胸肉、雲耳同蓮藕 配料好豐富♡蟹肉黃金蓮藕 $42呢個小食好有驚喜 蓮藕片好爽脆 夾住鮮甜蟹肉 再加埋秘製既黃金醬 鹹香得黎帶少少甜 口感同味道都好有層次 絕對係必點小食而家午市仲有套餐優惠 $100左右就食到碗高質上海麵連小食 係中環區難得一見既良心小店 大家經過可以試下

♡特濃蝦湯麵🦐🍜 $128

♡六游三鮮魚湯上海麵🐟🍜 $119

♡蟹肉黃金蓮藕 $42

用餐優惠
試食活動
中環 六游|無味精手工湯麵小店$97 起 健康湯底 + 自家製手工麵六游位於中環 SoHo,一間主打自家熬湯、無味精嘅細店,menu 上有幾款湯底(雞湯 / 蝦湯 / 魚湯),配搭自家製麵條。走健康簡約路線,適合附近返工嘅人做午餐選擇〔 特濃蝦湯麵 $128 〕雞湯為基底,加大量蝦殼蝦頭熬製,蝦味有出到但唔算特別濃,湯底偏清,唔會口乾。配料有炸金菇,炸得夠脆,自家手工麵有咬口,整體偏向輕盈款〔 香辣雞湯上海麵 $97(少辣)〕雞湯用雞骨、豬骨加蔬菜熬足七個鐘,口感有微微膠質感。少辣版本帶微辣刺激感,配上手打雞胸肉丸,滑身有誠意,麵條可以選擇上海麵或者自家製手工麵〔 麻辣凍蜆(推介)〕比湯麵更有驚喜!!!蜆肉冰涼入味,麻香突出,唔腥唔死鹹,夏天食幾清爽。調味層次比主食反而更搶鏡
中環 六游|無味精手工湯麵小店
$97 起 健康湯底 + 自家製手工麵

〔 特濃蝦湯麵 $128 〕

〔 香辣雞湯上海麵 $97(少辣)〕

〔 麻辣凍蜆(推介)〕
2025-07-14
  • 麻辣凍蜆
Bookmark左好耐,終於試到依間主打無味精嘅上海拉麵店,分別點咗三碗唔同嘅湯底,各有千秋,上海麵條索晒湯汁,入口好順滑,真心正‼️.🍜六悠魚湯上海麵湯底好鮮味,一啲都唔腥,大推比鐘意食魚嘅朋友💕.🍜六悠蝦湯上海麵三款湯入邊最濃郁嘅一碗,試咗一啖會忍唔住一口接一口,配埋蝦肉、雞肉丸、炸金菇😍.🍜六悠雞湯上海麵雞湯都好出色,而且絕對係滿滿嘅蛋白質🐣加入慢煮雞胸肉,肉質嫩滑😍😍配埋微甜嘅炸蓮藕,有驚喜👍🏻
Bookmark左好耐,
終於試到依間主打無味精嘅上海拉麵店,
分別點咗三碗唔同嘅湯底,各有千秋,
上海麵條索晒湯汁,
入口好順滑,
真心正‼️
🍜六悠魚湯上海麵
湯底好鮮味,一啲都唔腥,
大推比鐘意食魚嘅朋友💕
🍜六悠蝦湯上海麵
三款湯入邊最濃郁嘅一碗,
試咗一啖會忍唔住一口接一口,
配埋蝦肉、雞肉丸、炸金菇😍
🍜六悠雞湯上海麵
雞湯都好出色,
而且絕對係滿滿嘅蛋白質🐣
加入慢煮雞胸肉,
肉質嫩滑😍😍
配埋微甜嘅炸蓮藕,有驚喜👍🏻

2025-07-12 153 瀏覽
- 中環|六游 -▪️特濃蝦湯麵🦐🍜蝦湯底呈橙紅色,入口充滿蝦嘅香味,好濃郁,特別揀咗幼麵,好掛湯。配料除咗有蝦,仲有雞肉丸🐔,口感紮實彈牙。面頭放上炸金菇🍄‍🟫,炸得酥脆,好香口▪️六游三鮮魚湯上海麵🐟🍜魚湯以鮮魚熬製,好鮮甜,再配上蝦🦐、蟹肉🦀、墨魚🦑呢個三鮮組合,更加鮮味十足。另外配料仲有雞胸🐔、雲耳、蓮藕,好豐富。而麵底就揀咗扁麵,質感滑溜▪️麻辣凍蜆🌶️蜆肉凍冰冰,每粒都沾滿麻辣汁,而且個麻辣汁味道啱啱好,唔會太辣,帶少少麻,好惹味六游📍中環蘇豪嘉咸街45A號1樓
- 中環|六游 -

▪️特濃蝦湯麵🦐🍜

▪️六游三鮮魚湯上海麵🐟🍜

▪️麻辣凍蜆🌶️

📍中環蘇豪嘉咸街45A號1樓
某次lunchtime想試新嘢係reels發掘到呢間小店,之後就成日都去!! 已經成為咗我嘅comfort food (。•؎•。) 佢地主打零味精同埋真材實料,全部菜色都係自己廚房親自熬製,menu上面只有三款湯麵:雞湯、魚湯同蝦湯,每一款都feel到用心,great options for all the ladies working nearby who is looking for a nutritious yet tasteful lunch ♡ 絕對係值得支持嘅小店!!-𝘼 𝙇𝙖 𝘾𝙖𝙧𝙩𝙚 𝙈𝙚𝙣𝙪▫️ 特濃蝦湯麵 $128 ⭑⭑⭑⭑⭒以雞湯為基底加入大量蝦頭蝦殼熬成,蝦嘅鮮味特出但絕對唔會過鹹,好快可以飲曬成個湯🫨配料中炸金菇係呢款湯獨有,炸到鬆脆入面仲保留咗菇汁ദ്ദി ദ്ദി▫️ 六游雞湯上海麵 $90 ⭑⭑⭑⭑⭑湯底用雞骨、豬骨同各種唔同嘅蔬菜熬製7小時而成,texture係滿滿嘅骨膠原口感偏濃郁,而味道好鮮甜好有屋企嘅感覺:3 炙燒過嘅慢煮雞胸肉好霖而且好入味🤍▫️ 蟹肉金黃蓮藕 $42 ⭑⭑⭑⭑⭒炸過嘅蓮藕上面鋪滿鹹蛋黃同蟹肉,好爽口

𝘼 𝙇𝙖 𝘾𝙖𝙧𝙩𝙚 𝙈𝙚𝙣𝙪

▫️ 特濃蝦湯麵 $128 ⭑⭑⭑⭑⭒

▫️ 六游雞湯上海麵 $90 ⭑⭑⭑⭑⭑

▫️ 蟹肉金黃蓮藕 $42 ⭑⭑⭑⭑⭒
炸過嘅蓮藕上面鋪滿鹹蛋黃同蟹肉,好爽口
  • 六游雞湯上海麵
  • 蟹肉黃金蓮藕
2025-07-11 97 瀏覽
上次聽完朋友仔介紹完,即刻加入pocket list 去嘗味一番~ (睇個地址好似有啲 kick 其實就喺係 GOD 斜上去勁多小姐姐影相嘅嘉咸街壁畫對面)睇相唔好以為係食拉麵呀, 其實呢間主打本土自家熬製無味精濃湯底配上海麵店~ 佢哋嘅湯口感係好濃厚,帶點點漿口嘅感覺~六游三鮮魚湯上海麵 - 用時令鮮魚熬製嘅魚湯,加上嫩滑兼有微微煙燻味嘅慢煮雞胸~ 少少嘅香蔥,紅蔥碎吊味減低個膩感另一款特濃蝦湯麵🦐以經典雞湯為基底再加上大量蝦殼及蔬菜熬製而成,個人更加喜歡呢個湯底,真係超級蝦蝦蝦~仲有爽口蝦肉同埋啖啖蟹肉點綴蟹肉黃金蓮藕 - 超爽口嘅蓮藕加上自家鹹香黃金蟹肉醬,絲絲蟹肉加上爆膏金黃~💛啖啖鮮味直送,真係食到停唔到口

六游特濃蝦湯麵

▪️特濃蝦湯麵🦐🍜

▪️六游三鮮魚湯上海麵🐟🍜

▪️麻辣凍蜆🌶️

📍中環蘇豪嘉咸街45A號1樓
這家專注於健康自家熬製無味精湯底上海麵店的特濃蝦湯和雞湯口味特別出色,用心熬製,無味精湯底,以及豆腐蕃茄和蓮藕的小吃。首先,自家製雞湯上海麵以雞胸肉、雲耳和蓮花為主料。雞肉的高蛋白質特性和低脂肪,使其成為健康飲食的理想選擇。清淡的湯頭加上雲耳的脆口感,為味蕾帶來愉悅的享受,且無過多油膩感,適合各年齡層。整體營養均衡,特別適合注重健康的人士。接著是特濃蝦湯,這些海鮮不僅富含蛋白質,還提供健康的Omega-3脂肪酸,有助於心血管健康。湯頭清新鮮美,結合海鮮的自然風味,十分誘人,且不會造成消化負擔,符合健康飲食的理念。最後,小吃豆腐蕃茄和蓮藕。豆腐作為植物性蛋白質來源,低熱量且富含鈣質,對骨骼健康有益。蕃茄富含抗氧化劑,有助於增強免疫力,而蓮藕則含有豐富的膳食纖維,促進消化。這些小吃在保留美味的同時,充分展現了健康的特點。總結而言,這些菜式在味道上清淡可口,且營養均衡,非常適合追求健康飲食的人士,讓每一口都充滿良好的享受。樓下還有很美的牆,吃完飯還可以去拍照哦!我會再來吃的!@69l00kout#六游 #中環美食 #中環好去處#香港好去處 #午餐 #雞湯 #蝦湯 #上海麵 #濃湯上海麵 #無

@69l00kout
#六游 #中環美食 #中環好去處
#香港好去處 #午餐 #雞湯 #蝦湯 #上海麵 #濃湯上海麵 #無味
  • 六游雞湯上海麵
  • 蟹肉黃金蓮藕
2025-06-25 290 瀏覽
今次lunch time喺中環發掘咗一間新嘅小店 佢嘅賣點就係自家熬製濃湯上海麵 鋪面唔大 所以記得早啲出去攞位 ⏰六游蝦湯上海麵 🦐湯頭濃郁但又唔會太鹹 蝦口感彈牙 呈現出豐富嘅海鮮風味 覺得最中意嘅係佢嘅炸金菇 食落口感好特別 雞丸的肉質鮮嫩 再搭配上滑順的上海麵 非常滿足六游魚湯上海麵這道魚湯麵的味道更加豐富多層次 湯底清鮮 帶有魚類的鮮美 魷魚和蝦口感彈牙 😬蟹肉份量唔多 但增添了奢華感 同蓮藕的脆爽形成完美平衡 雞胸肉亦都嫩滑 一啲都唔老!原本擔心自家熬製嘅湯會唔夠濃郁 反而更加食得出食材嘅鮮甜 feel到餐廳嘅用心製作同創意 值得支持小店!💪六游 (中環)中環蘇豪嘉咸街45A號1樓🚶Walk-in

六游蝦湯上海麵 🦐

六游魚湯上海麵

六游 (中環)
中環蘇豪嘉咸街45A號1樓
🚶Walk-in
2025-05-12 631 瀏覽
喺中環嘉咸街有一間叫六游,呢間餐廳主打自家熬製濃湯,完全無味精,仲有中式風格嘅拉麵,位就唔多,但環境都算舒適六游雞湯上海麵我叫咗六游雞湯上海麵,湯頭濃郁,雞湯香滑,入面有三片雞胸肉,肉質鮮嫩。仲有雲耳、炸蓮藕、切粒洋蔥同蔥花,配搭得恰到好處,食落去每一口都充滿咗雞湯嘅香氣六游三鮮魚湯上海麵我朋友就試咗六游三鮮魚湯上海麵,湯底一樣濃郁,入面有兩片雞胸,雲耳、蝦、蟹肉、魷魚同炸蓮藕,真係食到海鮮的新鮮味。洋蔥同蔥花都令整碗麵更加清新,配合上海麵的Q彈口感

六游雞湯上海麵

2025-04-10 893 瀏覽
中環收工經過見到呢間本土自家熬製濃湯上海麵即刻忍唔住去試六游三鮮魚湯上海麵 $119湯底真係冇味精,少少淡,配料有蟹肉、墨魚仔、蝦、雞胸肉、雲耳、蓮藕片,麵我揀咗扁麵,份量都OK,最後所有湯都俾我飲晒,一滴都冇剩~自家制慢煮雞胸(5片) $29大推呢個雞胸肉!食落有微微煙燻嘅味道,再加上我揀咗蜜糖汁,甜甜地非常好味,包你一試難忘😋📍 六游 (中環)地址:中環蘇豪嘉咸街45A號1樓#六游 #香港地道美食 #clhfoodie #clh中環
中環收工經過見到呢間本土自家熬製濃湯上海麵即刻忍唔住去試

六游三鮮魚湯上海麵 $119

自家制慢煮雞胸(5片) $29
自家制慢煮雞胸(5片)

📍 六游 (中環)
地址:中環蘇豪嘉咸街45A號1樓

#六游 #香港地道美食 #clhfoodie #clh中環
2025-04-08
10 分鐘 (堂食)
自家制慢煮雞胸(5片)
  • 自家制慢煮雞胸