我最近晚餐去了嘉咸街壁畫附近的一家新開的小店這間店以自家熬製濃湯上海麵為主打🤍《六遊》提供了三款不同的湯底選擇,分別是雞湯、香辣雞湯和鮮魚湯。💓當店員向我們介紹時,他提到主廚花了近兩年的時間研究湯底的製作,這讓我對這家店更加期待。———自家熬製濃湯上海麵———/𝐅𝐮𝐬𝐡𝐢𝐨𝐧 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐒𝐡𝐚𝐧𝐠𝐡𝐚𝐢 𝐍𝐨𝐨𝐝𝐥𝐞 𝐒𝐨𝐮𝐩/❍ 六游三鮮魚湯上海麵 ($𝟏𝟎𝟖)𝐒𝐞𝐚𝐟𝐨𝐨𝐝 & 𝐅𝐢𝐬𝐡 𝐍𝐨𝐨𝐝𝐥𝐞 𝐒𝐨𝐮𝐩✨湯麵配料豐富,好大碗,內含雞胸肉、雲耳、蓮藕、蔥花、洋蔥、蝦、蟹肉和魷魚。湯底則是由雞骨、豬骨和各種魚骨熬製而成。🐟為了讓湯底的魚味更加突出,聽說他們先將魚骨煎香再煮,湯底的味道很清甜而不膩,可以當作湯品來享用。吃完我們都沒有感到十分口渴,證明他們沒有使用味精😚在配料方面,🦐蝦肉鮮嫩彈牙,而雞胸肉經過慢煮後更加細緻嫩滑🤤。上海麵的口感滑溜彈牙,充滿魚湯的鮮味和精華,十分入味,味道非常美味🍜!!———小食———/𝐀𝐩𝐩𝐞𝐭𝐢𝐳𝐞𝐫/❍ 莎莎豆腐($𝟐𝟖)𝐒𝐚𝐥𝐬𝐚 𝐓𝐨𝐟𝐮❍ 麻辣凍蜆($𝟒𝟖)𝐍𝐮𝐦𝐛𝐢𝐧𝐠 𝐒𝐩𝐢𝐜𝐲 𝐂𝐥𝐚𝐦❍ 焦糖蕃薯($𝟒𝟐)𝐂𝐚𝐫𝐚𝐦𝐞𝐥 𝐒

我最近晚餐去了嘉咸街壁畫附近的一家新開的小店

這間店以自家熬製濃湯上海麵為主打🤍

———自家熬製濃湯上海麵———

❍ 六游三鮮魚湯上海麵 ($𝟏𝟎𝟖)
𝐒𝐞𝐚𝐟𝐨𝐨𝐝 & 𝐅𝐢𝐬𝐡 𝐍𝐨𝐨𝐝𝐥𝐞 𝐒𝐨𝐮𝐩

———小食———
/𝐀𝐩𝐩𝐞𝐭𝐢𝐳𝐞𝐫/

❍ 莎莎豆腐($𝟐𝟖)
𝐒𝐚𝐥𝐬𝐚 𝐓𝐨𝐟𝐮

❍ 麻辣凍蜆($𝟒𝟖)
𝐍𝐮𝐦𝐛𝐢𝐧𝐠 𝐒𝐩𝐢𝐜𝐲 𝐂𝐥𝐚𝐦

❍ 焦糖蕃薯($𝟒𝟐)
𝐂𝐚𝐫𝐚𝐦𝐞𝐥 𝐒𝐰𝐞𝐞𝐭 𝐏𝐨𝐭𝐚𝐭𝐨

此外,我們還點了一些小吃ヾ(。・ω・)シ
其中令我印象深刻的是莎莎豆腐。
這道豆腐層次分明,底層是嫩滑的凍豆腐,上層則是新鮮的蕃茄粒和洋蔥粒🍅🧅,最特別的是中間一層是茄子蓉🍆,將洋蔥粒的甜辣味道和蕃茄的酸味中和了,整體感覺非常清新開胃🩵🩵

另外,他們的麻辣凍蜆也很出色🌊
凍蜆帶點八角香,吃起來有一點像滷水汁的麻香,🌶️麻辣醬料辣度恰到好處,不會過於辣,剛好不會掩蓋蜆肉原身的鮮味
肉質鮮嫩,而且十分入味,口感好正💖

這裏還有我個人超喜歡的炸番薯條🍠
酥脆的焦糖外層,搭上甜美而且綿密的蕃薯條,甜絲絲的好滿足🍟

整體來說,這是一家值得推薦的小店💖
他們精心熬製的湯底,搭配新鮮豐富的配料,味道美味而不油膩。除了上海麵外,他們的小吃也獨具特色,不妨一試~(*´▽`*)

📍 六游 (中環)
🐰: 𝟒.𝟒/𝟓

#eatwithkeikei #六游 #中環
#sweetiedaily_central
2023-12-12 54 瀏覽
天氣轉涼左,就好想食番碗熱辣辣既湯麵。今次揀咗呢間上海麵試下😉三鮮魚湯上海麵一開始以為係普通魚湯麵冇咩特別,點知飲第一啖湯就有驚喜。超鐘意個湯底,真係飲得出係真材實料煲出黎,平時出去食湯麵,一般都好少會飲埋個湯,因為好多都有味精,飲完會好口渴,呢個湯麵就唔同,用雞湯加埋新鮮海鮮熬煮而成,海鮮湯濃郁又鮮甜,最後真係飲到一啖都冇剩,如果對湯底好有要求,一定要order呢一個試下。 莎莎豆腐出面好少食到呢個配搭,中間有一層茄子蓉,上面有蕃茄、洋蔥加埋秘製醬汁製成,酸酸甜甜,開胃之選麻辣凍蜆麻辣愛好者真係要試下,好少食蜆做成冷盤,蜆又好新鮮,粒粒都厚肉,麻辣味又有少少甜,夠過癮酸辣雲耳萵荀無法抵抗酸酸辣辣既野食~雲耳萵荀除左開胃,食完濃味野仲可以refresh下雖然小店地方唔大,但環境乾淨舒服,由湯底都感受到店主好有心想做一碗好麵。香港做飲食好難,做有心既小店更難,有機會真係要多多支持呢D小店👍🏻

三鮮魚湯上海麵

2023-12-12 106 瀏覽
從不愛拉麵到深愛拉麵,六游的主調人花上數年時間,在工餘時間研發心目中最完美的湯底。招牌的六游雞湯上海麵,以雞、豬及大量蔬菜熬煮七小時以上的雞湯底鮮甜濃郁,入口盡是滿滿的骨膠原。上海麵由上環老字號麵店提供,相比常見於粗炒的粗身麵條,這款麵條更薄更滑,猶如河粉的質感,讓濃湯能輕易掛於麵條上。雞胸以慢煮方法處理,上桌前再加入香草香煎,嫩滑中帶有西式風味。嚐辣一族可以選擇六游香辣雞湯上海麵,在經典版本中加入自家炒辣油及炸乾蔥,香辣而不過於刺激,能同時享受雞湯的濃郁及辣油的香氣。別忘了品嘗多款精心製作的小食,莎莎豆腐將調味過的番茄及洋蔥粒鋪上豆腐,特別在中間夾了一層茄子醬,為這度小食增添層次。蟹肉黃金蓮藕將蓮藕切成粗條,佐以蟹肉及黃金醬,油香四溢。麻辣凍蜆的麻辣汁以麻為主調,過癮之餘亦能嘗到蜆的鮮美。The mastermind behind Lookout Noodle spent years perfecting the ideal broth with their fusion chicken Shanghai noodle soup, featuring a rich broth coo
莎莎豆腐
蟹肉黃金蓮藕將蓮藕切成粗條,佐以蟹肉及黃金醬,油香四溢。
蟹肉黃金蓮藕
麻辣凍蜆的麻辣汁以麻為主調,過癮之餘亦能嘗到蜆的鮮美。
麻辣凍蜆
The mastermind behind Lookout Noodle spent years perfecting the ideal broth with their fusion chicken Shanghai noodle soup, featuring a rich broth cooked for over seven hours with chicken, pork, and vegetables. The Shanghai noodles, supplied by a local noodle shop in Sheung Wan, are thinner and smoother than the common ones, allowing the thick soup to cling effortlessly to the noodles. The sous vide chicken breast is tender and subtly grilled with herbs. Don’t miss the spicy version of the chicken noodle soup, twist with their homemade spicy sauce and fried shallots, adding a fragrant and spicy kick that complements the rich broth.
2023-12-12 24 瀏覽
拉麵就食得多,今次發現咗一間係中環擺花街附近新開嘅上海麵餐廳,主打自家熬製濃湯上海麵小店位於一樓,裝修設計簡潔,有CD同音樂相關嘅裝飾品/掛畫同粉筆壁畫。有時鍾意去小店就係嗰種人情味,老闆好friendly咁同我哋傾咗陣計,原來店內所有嘅裝飾品都係老闆興趣,而且老闆有講過佢用咗兩年時間研究呢個湯底,心機嘢真係要試真d 麵嘅湯底有雞湯、辣味雞湯同魚湯選擇,我呢啲海鮮控就揀咗魚湯,三鮮魚湯上海麵,湯底用咗魚骨、雞骨、豬肉等等嘅海鮮材料,熬製大約七至八個鐘而成,tbh個湯底好驚喜本身我唔係好鍾意飲好鹹嘅湯底,但佢個味道真係控制得啱啱好,飲落清甜不黏口,完全冇味精,而且魚鮮味重真材實料,配埋口感微煙靭嘅上海麵成個配搭好夾,上面仲有蝦肉、蟹肉、雞片、魷魚、蓮藕片、雲耳等等,配搭豐富而且新鮮。個湯底實在太好飲所以我成碗清晒!除左誠意十足嘅濃湯上海麵,餐廳都有各款小食供應,例如莎莎豆腐、蟹肉黃金蓮藕、焦糖番薯條、麻辣凍蜆等等,我最鍾意麻辣凍蜆(又係seafood),佢嘅秘製醬汁加咗d麻辣八角,個麻香同醬汁調製得幾好,而且幾啱香港人嘅口味,撈埋蜆肉一齊食,好惹味又鮮味。而莎莎豆腐都幾特別,中間夾住茄子

),佢嘅秘製醬汁加咗d麻辣八角,個麻香同醬汁調製得幾好,而且幾啱香港人嘅口味,撈埋蜆肉一齊食,好惹味又鮮味。而莎莎豆腐都幾特別,中間夾住茄子蓉,而上層就鋪滿左蕃茄同洋蔥粒,酸酸甜甜咁而且口感唔錯。餐廳仲有冷泡茶供應架
《六游》中環新開用心製作的上海湯面小店每天嚴選新鮮食材,製作美味的雞湯及魚湯湯頭湯麵。六游香辣雞湯上海麵 ($88) - 湯頭由大量雞骨、豬骨及蔬菜熬製了7小時,雞味濃郁,鮮甜美味,配上口感細滑的上海麵和絲滑的湯頭簡直係絕配。湯頭加了店家自家炒的辣油及炸乾蔥,食落更滋味。慢煮雞胸肉肉嫩多汁,用上百里香調味,好有fusion感覺。小食。莎莎豆腐 ($28) 。麻辣凍蜆 ($48)。蟹肉黃金蓮藕 ($38) ↪️莎莎豆腐非常清爽,蕃茄清甜,好欣賞佢中間加了一層茄子泥,有別於平時只係得酸味的莎莎。麻辣凍蜆調味帶麻但又唔會好辣,每隻蜆都吸滿醬汁,夠哂惹味。蟹肉黃金蓮藕爽脆,上面嘅黃金蟹肉醬有點似加了蛋黃,食落鹹鹹香香。
《六游》
中環新開用心製作的上海湯面小店
每天嚴選新鮮食材,製作美味的雞湯及魚湯湯頭

湯麵

小食
。莎莎豆腐 ($28)
。麻辣凍蜆 ($48)
。蟹肉黃金蓮藕 ($38)
↪️

講到雞湯麵相信好多人都會先諗到日本雞白湯拉麵今次就轉一轉新口味 試下中式嘅雞湯麵咁啱黎到呢間係中環新開嘅六遊佢地主打3款中式自家熬製濃湯上海麵六游雞湯上海麵雞胸|雲耳|蓮藕 | 葱花|洋蔥未飲到個湯已經聞到好濃嘅雞湯雞湯經6-7小時以雞骨。豬骨。蔬菜熬煮而成湯底帶住濃香雞骨香 質感唔會過黏 味道濃而不膩 仲帶少少甜味慢煮雞胸做得好出色肉質嫩滑又帶彈性 味道帶住淡淡香料味闊身麵條好滑又掛湯 同湯底好match 莎莎豆腐莎莎以蕃茄及洋蔥製作係滑溜嘅豆腐上加上蕃茄及洋蔥中間以茄子整成茄子蓉 令味道更香甜整個莎莎豆腐都好fresh好開胃酸辣雲耳萵荀雲耳同䈑筍都好爽脆索晒酸辣汁 醉辣汁酸味同辣味都好平衡麻辣凍蜆蜆肉鮮甜無沙 蜆肉吸晒麻辣汁精華麻辣汁好正!!帶住麻香味濃 麻味唔會過火令味蕾都麻林晒麻辣汁先麻後辣最後再帶點甘甜
講到雞湯麵相信好多人都會先諗到日本雞白湯拉麵

麻辣汁好正!!帶住麻香味濃
麻味唔會過火令味蕾都麻林晒
麻辣汁先麻後辣最後再帶點甘甜

2023-12-07 35 瀏覽
今日就同朋友去左中環既六游食麵餐廳係嘉咸街上面, 環境幾有格調, 牆上貼滿CD 封套, 但竟然主打上海麵六游三鮮魚湯上海麵三鮮係蝦, 蟹肉同埋魷魚, 湯底由店家用雞湯, 同魚骨魚仔自家熬制,口感似濃郁既日式拉麵, 但飲落好清甜, 仲有海鮮既鮮甜, 配撘口感滑溜上海麵, 同慢煮雞胸肉, 雲耳, 蓮藕, 別有一番風味仲有6款唔同小食焦糖番薯, 本身香甜既蕃薯更甘香蟹肉黃金蓮藕, 蟹肉醬由廚師自家製, 蟹黃有沙沙的綿密感, 配搭爽脆嘅蓮藕莎莎豆腐,蕃茄配茄子放係豆腐上, 份外清新麻辣凍蜆, 麻辣香口, 都幾入味🤣酸辣雲耳萵筍, 酸酸辣辣幾開胃,上湯煮菠菜, 菠菜索曬上湯好滑身
今日就同朋友去左中環既六游食麵

六游三鮮魚湯上海麵

仲有6款唔同小食
焦糖番薯, 本身香甜既蕃薯更甘香

莎莎豆腐,蕃茄配茄子放係豆腐上, 份外清新

麻辣凍蜆, 麻辣香口, 都幾入味🤣

酸辣雲耳萵筍, 酸酸辣辣幾開胃,

上湯煮菠菜, 菠菜索曬上湯好滑身

2023-12-05 81 瀏覽
🔮六游香辣雞湯上海麵  以海量的雞骨,猪骨和蔬菜,熬煮4小時,不加味精,湯底入口是天然的鮮肉咸味,細嚐之下更有蔬菜甜鮮混入炸蒜來和自家製的辣醬(我點了少辣)來提味,,整個湯飲哂食碗都唔會口渴,真心正!以慢煮烹調雞胸肉,上菜前再微煎表面,香口之餘更軟嫩juicy,上海麵條,掛湯得來,滑溜有嚼口,而且份量也不少呀~真的十分出色🔮莎莎豆腐  估唔到一道豆腐都咁有層次感,底層是嫩滑凍豆腐,上層是新鮮蕃茄粒和洋蔥粒,最特是中間一層是茄子蓉,將甜而辣口的洋蔥粒和酸酸的蕃茄味中和一吓!整體有種食豆腐沙律的感覺,很清新呀~🔮蟹肉黃金蓮藕  不時不食,秋天蟹季來個以蟹膏蟹肉和咸蛋黃製成的自家蟹黃醬,配上清爽的蓮藕條,鮮甜惹味🔮焦糖蕃薯   糖心甜蕃薯,切條再以黃糖炒香,咬落先是脆口的焦糖,繼而是香甜而綿口的蕃薯,口感味道都很有層次小店自開業以來一直都很受居內白領一族歡迎,特別是中午時段,更訂單不停,而我到訪當天剛好是晚上佢地差唔多收舖之前,老闆係因為趕收工而馬虎,還讓我坐在落地玻璃的窗邊,望住街景慢慢食,所以我成日都會話,小店真係好有人情味呢~
🔮六游香辣雞湯上海麵

🔮莎莎豆腐

🔮蟹肉黃金蓮藕

🔮焦糖蕃薯

焦糖蕃薯 $42
焦糖蕃薯 $42
2023-12-04 87 瀏覽
餐廳設計簡潔,有音樂相關掛畫、CD掛牆作裝飾。店內仲有幅由粉筆畫嘅手繪畫,充滿香港特色,好特別🎨。🍜六游三鮮魚湯上海麵 $108加入蝦、蟹肉、魷魚、雞胸、雲耳、蓮藕、蔥花 及 洋蔥。湯底由雞、豬、魚骨熬製而成,魚比例較高,再加些海鮮🐟🦐🦑,所以鮮香味十足。海鮮煎香左更帶出食材嘅滋味。上海麵軟硬度適中,吸收咗魚湯嘅鮮味同精華,好食😋🥗(冷盤) 莎莎豆腐 $28有蕃茄、洋蔥、豆腐 及 茄子蓉,非常特別嘅小食。豆腐好滑,入口即化,配搭蔬果天然嘅甜酸味,好清新開胃。🍥(熱盤) 蟹肉黃金蓮藕 $38由蟹肉製成嘅黃金醬,濃郁香醇,蟹肉香氣係口中蔓延。蓮藕爽脆有咬口,整體好食。🍠(熱盤) 焦糖蕃薯 $42蕃薯條沾滿焦糖,甜而不膩。☕️手工冷泡茶 • 茉莉香片 $18清香解渴,陣陣茉莉香氣。

🍜六游三鮮魚湯上海麵 $108

🥗(冷盤) 莎莎豆腐 $28

🍥(熱盤) 蟹肉黃金蓮藕 $38

🍠(熱盤) 焦糖蕃薯 $42
蕃薯條沾滿焦糖,甜而不膩。

☕️手工冷泡茶 • 茉莉香片 $18
清香解渴,陣陣茉莉香氣。
與好友相約在中環,一個寧靜的空間,一間新開嘅小店!小店主打兩款自家煮秘製濃湯湯底配上海麵。另有提供幾款涼菜、小食!六游三鮮魚湯上海麵一款主打用多種魚骨煎香、蝦頭、蝦殼、魷魚等熬製出超鮮湯頭另有蝦、慢煮雞胸、魷魚及蟹肉做配料夠豐富扁身上海麵掛湯力強!六游雞湯上海麵雞湯用雞殼、蔬菜等熬煮成像日式雞白湯濃郁湯底,配上慢煮雞胸及扁身上海麵挺掛湯麻辣凍蜆 香辣少麻幾惹味!焦糖蕃薯 香甜帶點少少咸嘅滋味上湯煮菠菜 嫩滑無渣 冷泡茶暫時得一款,茉莉香片。
與好友相約在中環,一個寧靜的空間,一間新開嘅小店!

小店主打兩款自家煮秘製濃湯湯底配上海麵。
另有提供幾款涼菜、小食!

六游三鮮魚湯上海麵

一款主打用多種魚骨煎香、蝦頭、蝦殼、魷魚等熬製出超鮮湯頭

麻辣凍蜆

香辣少麻幾惹味!

焦糖蕃薯
香甜帶點少少咸嘅滋味

上湯煮菠菜
嫩滑無渣

冷泡茶暫時得一款,茉莉香片。
2023-11-27
2023-12-02 18 瀏覽
魚湯米線同拉麵就食得多,今次🐻發現左一間魚湯上海麵既新餐廳。餐廳約14個座位,其中一張係6人枱,拉大隊黎都唔驚。主打3款自家製濃湯上海麵同6款小食。⭐️麻辣凍蜆 $48秘製麻辣汁加入八角,食落有d滷水味,麻同辣比例岩岩好唔嗆口,蜆肉飽滿冇沙,索滿麻辣汁既鮮香好惹味。⭐️蟹肉黃金蓮藕 $38蓮藕清爽脆口,配埋蟹肉一齊食增添多份鮮甜味,食左幾條就即刻想Encore🤭⭐️焦糖蕃薯 $42蕃薯外層微焦,沾滿焦糖,味道甘甜,口感軟綿,係健康又好食既小食。⭐️Asahi $38忍唔住叫左支啤酒配小食🤭⭐️六遊三鮮魚湯上海麵 $108老闆兼主廚Martin好鍾意煮野食,用左接近兩年時間研究出滿意湯底,湯底由雞骨、豬骨、各類魚骨熬製而成。魚骨會先煎香再煮,所以魚味比較出,湯底清甜不膩,無添加味精,可以當湯咁飲。配料有蝦、蟹肉、魷魚、雞胸、雲耳、蓮藕。蝦肉爽口彈牙,雞胸加入百里香慢煮而成,肉質細緻嫩滑。上海麵麵質幼滑,老闆話試過好多款麵,最終揀左呢款上海麵同湯底最配合。

⭐️麻辣凍蜆 $48

⭐️蟹肉黃金蓮藕 $38

⭐️焦糖蕃薯 $42

⭐️Asahi $38
忍唔住叫左支啤酒配小食🤭

⭐️六遊三鮮魚湯上海麵 $108
六遊 Lookout位於人氣打卡熱點嘉咸街壁畫對面的六遊,是一間主打自家熬製濃湯上海麵餐廳。餐廳提供3種不同湯底,分別是雞湯、香辣雞湯和鮮魚湯。聽店員陳述,湯底是主廚花了差不多兩年時間研究而成,表現出主廚對食物的執着,他的熱誠非常值得我們支持!🔥 六游三鮮魚湯上海麵 $108 ⭐️8.5/10⭐️ 魚湯用了大量魚骨熬製而成,配合部份豬肉和雞肉增加味道,比較中式的烹煮方法。魚湯與上海麵絕配,麵質爽滑彈牙!配料亦有不同款式,包括蝦、蟹肉、魷魚、雞胸、雲耳、蓮藕、蔥花和洋蔥。小編覺得雞胸肉非常出色、經過慢煮後再用百里香和中式配料醃製,意想不到的好食!🔥蟹肉黃金蓮藕 $32⭐️8.5/10⭐️爽脆的蓮藕條,配上邪惡的蟹膏蟹肉,味道不錯!🔥莎莎豆腐 $28⭐️8.5/10⭐️白滑的豆腐上,鋪滿了蕃茄和洋蔥粒,酸酸甜甜的口感,作為打開味蕾的前菜,非常適合!🔥麻辣凍蜆 $48 ⭐️9/10⭐️麻辣味非常惹味,麻辣沒有太辣而掩蓋蜆肉的鮮味。另外麻辣醬汁加入了滷水醃料,所以蜆肉亦呈現出一點滷水的味道,非常特別!🔥 手工冷泡茶(茉莉香片) $18 ⭐️8/10⭐️
六遊 Lookout

🔥 六游三鮮魚湯上海麵 $108 ⭐️8.5/10⭐️

🔥蟹肉黃金蓮藕 $32⭐️8.5/10⭐️
爽脆的蓮藕條,配上邪惡的蟹膏蟹肉,味道不錯!

🔥莎莎豆腐 $28⭐️8.5/10⭐️

🔥麻辣凍蜆 $48 ⭐️9/10⭐️

🔥 手工冷泡茶(茉莉香片) $18 ⭐️8/10⭐️

中環一家麵店 真是吃出了主廚心機難得晚上出去中環吃飯🍽️ 找到一家樓上店舖 以自家熬製濃湯上海麵為主湯麵有3款可選📍六游雞湯上海麵📍六游香辣雞湯上海麵📍六游三鮮魚湯上海麵聞說主廚用了2年時間研究湯底👍🏻👍🏻心機之作 餐廳亦有熱冷盤小食可選 共6款⋆_ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ__ ⋆🦐六游三鮮魚湯上海麵🍜湯底用上6-7小時熬煮而成製作三鮮魚湯更是花費不少心機雞骨豬肉外 更加入了魚🐟先煎魚後熬 令魚出味清甜不黏口 魚鮮味很突出慢煮雞肉 🐔更「朝煮9成 出餐1成」手法👍🏻令雞肉不會過喉同時帶溫度一啖又一啖飲完整碗湯👍🏻再配蝦 蟹肉 魷魚 蓮藕片 雲耳 增加口感蝦仁🦐很爽口 魷魚不失咬勁洋蔥 蔥花 添加味道👅小食: 莎莎豆腐 豆腐滑溜 頂層鋪滿蕃茄及洋蔥重點是 中間夾有茄子醬🍆一大驚喜位 .酸辣雲耳萵荀均帶有少少酸辣味萵荀爽口 好食.麻辣凍蜆以中式調味的凍蜆竟有滷水的味道但少少麻香 微辣 主廚🧑‍🍳就是心思之作—————————————————
中環一家麵店 真是吃出了主廚心機

但少少麻香 微辣
主廚🧑‍🍳就是心思之作

—————————————————
2023-11-28 557 瀏覽
是日又去中環食好西🤤🤤今次揀咗間上海麵🍜試試佢見佢嘅menu幾日式 擺碟好似拉麵咁 睇落好正😋店舖名叫「六游」 位於1樓 裝潢走木系文青風格牆上貼滿與音樂🎼相關嘅相仲掛咗一幅超大超吸睛嘅黑板畫 畫上霓虹招牌、龍、港產片字句 充滿港式情懷聽店主講 原來係佢特意拜託朋友畫嘅👍🏻而想睇風景嘅朋友可以坐近窗邊嘅bar枱 超寫意六游雞湯上海麵🍜($82)自家製雞湯用上6至7小時熬煮而成質感濃稠 味道濃郁一問之下 店主就將佢嘅故事娓娓道來起初佢只係一個忙碌嘅上班族因為想自立門戶 所以用近2年時間邊返工邊研究湯底配方大半年前就辭工全心全意投入開鋪👍🏻除咗麵食🍜 呢度仲有冷、熱小食各三款 我哋揀咗其中3樣試下🤤莎莎豆腐($28)第一次見呢個配搭個莎莎亦殊不簡單 以番茄🍅同茄子蓉🍆加上不同嘅醬汁製成 酸酸甜甜幾開胃蟹肉黃金蓮藕($38)蓮藕好爽脆 加上蟹肉 令味道更上一層樓焦糖蕃薯🍠($42)蕃薯條加上焦糖之後 黏口得嚟又甜甜地
是日又去中環食好西🤤🤤
今次揀咗間上海麵🍜試試佢
見佢嘅menu幾日式 擺碟好似拉麵咁 睇落好正😋
店舖名叫「六游」 位於1樓
裝潢走木系文青風格
牆上貼滿與音樂🎼相關嘅相
仲掛咗一幅超大超吸睛嘅黑板畫
畫上霓虹招牌、龍、港產片字句 充滿港式情懷
聽店主講 原來係佢特意拜託朋友畫嘅👍🏻
而想睇風景嘅朋友可以坐近窗邊嘅bar枱 超寫意
六游雞湯上海麵🍜($82)
自家製雞湯用上6至7小時熬煮而成
質感濃稠 味道濃郁
一問之下 店主就將佢嘅故事娓娓道來
起初佢只係一個忙碌嘅上班族
因為想自立門戶 所以用近2年時間邊返工邊研究湯底配方
大半年前就辭工全心全意投入開鋪👍🏻
六游雞湯上海麵
除咗麵食🍜 呢度仲有冷、熱小食各三款
我哋揀咗其中3樣試下🤤

莎莎豆腐($28)

第一次見呢個配搭
個莎莎亦殊不簡單 以番茄🍅同茄子蓉🍆
加上不同嘅醬汁製成 酸酸甜甜幾開胃
莎莎豆腐
蟹肉黃金蓮藕($38)

蓮藕好爽脆 加上蟹肉 令味道更上一層樓
蟹肉黃金蓮藕
焦糖蕃薯🍠($42)

蕃薯條加上焦糖之後 黏口得嚟又甜甜地
焦糖蕃薯
2023-11-27
2023-11-25 101 瀏覽
好有驚喜!個人好鍾意個香辣雞湯上海麵,自家熬制雞湯加袐制辣油(辣度可以特別要求,我嗌左大辣),辣汁好香!有辣味得黎唔會蓋過本身湯嘅味道,濃而不膩,雞肉醃得好味,配埋炸蒜非常惹味👅!湯麵有煎蓮藕做配菜,夾埋上海麵,幾特別👍🏻三鮮魚湯麵就相對清啲,但味道好鮮甜,絕對會想一啖又一啖飲晒成碗湯👍🏻😋愛飲湯人必揀小食特別推薦蟹肉黃金蓮藕&焦糖蕃薯,煎得好香,黃金蟹肉醬係廚師特製,must try!!

• 香辣雞湯上海麵
  • 三鮮魚湯上海麵