2023-11-17 728 瀏覽
青衣村屋中一間隱世食堂👀✨主打街坊生意 ,有火鍋、雞煲、小菜🥘🍲🧆多款鑊氣小炒💛色香味俱全🤤推薦一班人黎食,仲可以叫多幾款餸👨‍👩‍👧‍👦👩‍👩‍👦‍👦👨‍👨‍👧‍👧🐔六記招牌雞煲叫左半隻微辣,雞肉嫩滑,醬汁味道香濃,仲有好多唔同料頭,非常香口,送飯一流,隨雞煲仲附上一份生菜🥬金銀蛋肉鬆浸豆苗豆苗配上金銀蛋同蒜頭、肉鬆,煮出黎既上湯都唔錯,咸度適中又香口,面且份量都唔少🦑椒鹽鮮魷一上枱已經係陣陣椒鹽既香酥味,薄薄既炸粉包裹住新鮮魷魚,厚度適中,唔會有好漿口既感覺 ,酥脆咸香
青衣村屋中一間隱世食堂👀✨主打街坊生意 ,有火鍋雞煲、小菜🥘🍲🧆多款鑊氣小炒💛色香味俱全🤤推薦一班人黎食,仲可以叫多幾款餸👨‍👩‍👧‍👦👩‍👩‍👦‍👦👨‍👨‍👧‍👧

🐔六記招牌雞煲

六記招牌雞煲
金銀蛋肉鬆浸豆苗
椒鹽鮮魷
2023-11-11 603 瀏覽
今日約咗朋友去青衣試試呢一間隱世客家菜,地點都好方便,一落巴士行多兩步就到。菜式選擇多,尤其煲仔充滿鑊氣,推薦鍾意食傳統港式小炒同飲返兩杯嘅朋友!🌟薑蔥豬潤煲🍲超級夠鑊氣,本身唔係特別喜歡豬潤,但係呢度嘅豬潤十分juicy,而且爆到超香,完全唔腥🤤🌟椒鹽鮮魷🦑惹味得來不會太鹹,炸衣薄得黎好香脆,送酒一流。🌟雞油豆苗🥬配合雞油炒過嘅豆苗鮮嫩爽口,每一啖都好香😋🌟鮮蝦籠仔荷葉飯🍚荷葉飯好足料,除咗蝦之外,仲有燒肉粒、冬菇等不同嘅餸,份量十足,加埋荷葉嘅香味,正👍🏻🌟芝士蟹籽明蝦球🍤蝦球超大粒,蝦肉爽口彈牙,加埋濃厚港式芝士汁同脆脆嘅蟹籽,超級邪惡😈#土魷蒸肉餅亂畫多汁, 十分美味😋高質客家菜,正😆

🌟薑蔥豬潤煲🍲

🌟椒鹽鮮魷🦑
惹味得來不會太鹹,炸衣薄得黎好香脆,送酒一流。

🌟雞油豆苗🥬
配合雞油炒過嘅豆苗鮮嫩爽口,每一啖都好香😋

🌟鮮蝦籠仔荷葉飯🍚

🌟芝士蟹籽明蝦球🍤

#土魷蒸肉餅
亂畫多汁, 十分美味😋

高質客家菜,正😆
  • 金沙鮮魷
  • 土魷蒸肉餅
  • 薑蔥豬膶煲
  • 椒鹽鮮魷
  • 雞油豆苗
  • 鮮蝦龍仔荷葉飯
2023-11-10 478 瀏覽
姐夫專登渣車帶我地食好西,去到青衣的村屋~認真識食!坐在室內聽着大廚火爐的聲音,感覺良好!中菜,最緊要係熱辣辣!呢度真係夠鑊氣!椒鹽鮮魷🦑椒鹽鮮魷,即叫即炸!大量炸蒜頭和辣椒!鮮味提升100分!近乎完美的椒鹽鮮魷!雞油豆苗🌱豆苗是我最喜歡的蔬菜,有雞油香味卻不會太油膩!薑蔥焗蠔煲🦪蠔肉大大粒,juice 到不得了!生熟度拿捏得剛剛好!不會過生又不會過熟!滿滿的營養!香蔥更會精華所在精華!時菜豆腐魚雲湯🐟奶白的魚湯,爆香的魚頭!充滿鮮味和營養!魚雲滑一滑!淡淡的薑味!一定要趁熱飲!一致認為是接近完美的客家小菜!這裏吃到傳統,鑊氣,人情味!必定要大力推介比朋友!
中菜,最緊要係熱辣辣!呢度真係夠鑊氣!

椒鹽鮮魷🦑

雞油豆苗🌱
豆苗是我最喜歡的蔬菜,有雞油香味卻不會太油膩!

薑蔥焗蠔煲🦪

時菜豆腐魚雲湯🐟

• 廣島蠔
2023-11-06 357 瀏覽
六記大排檔有一種舊香港既味道。你一入去,就會感受到啲懷舊嘅氛圍,門口外有一張張既圓枱,每個人都開心傾計暢飲!佢哋嘅服務員好有人情味嘅。佢哋笑容滿面,好熱情好樂於助人,就好似你番到屋企咁。佢哋真係用心同你傾計,令你覺得好溫暖。佢哋嘅熱情令你食得更開心。秋天嚟六記大排檔最岩啦!你坐低係度,享受美食,感受到一陣陣涼風輕輕吹過,真係好舒服又愜意。首先唔可以錯過嘅就係佢哋嘅招牌菜「招牌雞煲」,濃郁而鮮美,令人嘴唇生津。啲雞肉軟嫩入味,同埋湯汁嘅香氣真係令人回味無窮。再黎講下佢哋嘅手切封門牛,簡直係一絕!新鮮嘅牛肉切割得厚薄恰到好處。最後,我要大讚下佢哋嘅椒鹽白飯魚。個魚炸得金黃酥脆,一咬落去,外脆內嫩,魚肉鮮美。椒鹽粉嘅調味帶嚟微微嘅辣味同香氣,令人食唔停口。真係一道令人上癮嘅美食!總括而言,六記大排檔真係值得推介!

總括而言,六記大排檔真係值得推介!
2023-11-03
平時都有去過唔少大排檔食飯,但今次呢到位置村入面,所以真係試到十分正宗既客家菜🔥無論係之前係出面既客家菜館都未食過呢到既一啲小菜同味道👅。今日一家人黎食,所以都試左好多唔同既菜式😍而當中既古法客家炆豬肉深得我媽媽喜歡👩🏻因為佢話呢個味道係有兒時既味道🐖入面都有唔少配菜都為呢味餸增添唔少層次,而佢豬肉既口感都好彈牙,完全唔會覺得啲肥肉油膩💧。🐒秘制豉汁蒸大鱔💰$188🐒六記小炒王💰$108🐒金銀蛋肉鬆浸菠菜💰$68🐒古法客家炆豬肉💰$138🐒南翔小籠包(8隻)💰$68🐒客家蒸鹹雞(半隻)💰$118🐒白飯💰$12🐒汽水💰$12🐒凍檸茶💰$16。另外呢到既特別之處係佢地既野食好多元化,見到佢有小籠包個下都真係好surprised🤩即刻忍唔住嗌,不過我都係建議一場黎到咁有客家特色既村屋,就緊係食番佢地既出名小菜🧆

🐒秘制豉汁蒸大鱔💰$188

🐒白飯💰$12
🐒汽水💰$12
🐒凍檸茶💰$16

2023-10-28 922 瀏覽
隱世青衣超鑊氣小菜🌸古法客家炆豬肉 $138🌟🌟🌟🌟🌟濃郁南乳味,豆卜索晒南乳汁,超惹味,五花腩肥瘦分明,仲有超多酸菜同唐芹。🌸客家蒸鹹雞(半隻)$118🌟🌟🌟🌟🌟鹹度適中,肉質鮮嫩🌸蒜子火腩大鱔煲 $208🌟🌟🌟🌟🌟份量十足,超大煲,超多彈牙鮮味大鱔,先炸後炆,口感不錯,火腩份量都不少,超入味冬菇、爽口枝竹、蒜子🌸蟹籽芝士扒班腩 $78🌟🌟🌟🌟🌟濃郁芝士味,班腩夠脆夠嫩,送飯一流🌸鮮蝦籠仔荷葉飯 $98🌟🌟🌟🌟🌟份量十足,荷葉味夠香濃,味道適中,材料有火腩粒、鮮蝦粒、火腿等等🌸凍奶茶 $19🌟🌟🌟🌟🌟🌸凍鴛鴦 $19🌟🌟🌟🌟🌟======詳情======六記 (青衣)青衣涌美村92號地舖================#yummy #香港美食指南 #香港美食 #hkfoodie #hkfood #hkeat #吃貨 #吃貨日常 #RnT吃貨 #相機食先 #青衣美食 #青衣好去處 #香港美食探店 #香港探店 #我是吃貨 #打卡熱點 #打卡美食 #著數報料 #秋日美食 #全民打卡企劃 #古法客家炆豬肉 #客家蒸鹹雞 #蒜子火腩大鱔煲 #蟹籽芝士扒班腩 #鮮蝦籠仔荷葉飯 #涌美村 #六
隱世青衣超鑊氣小菜

🌸古法客家炆豬肉 $138🌟🌟🌟🌟🌟

🌸客家蒸鹹雞(半隻)$118🌟🌟🌟🌟🌟
鹹度適中,肉質鮮嫩

🌸蒜子火腩大鱔煲 $208🌟🌟🌟🌟🌟

🌸蟹籽芝士扒班腩 $78🌟🌟🌟🌟🌟
濃郁芝士味,班腩夠脆夠嫩,送飯一流

🌸鮮蝦籠仔荷葉飯 $98🌟🌟🌟🌟🌟

🌸凍奶茶 $19🌟🌟🌟🌟🌟
🌸凍鴛鴦 $19🌟🌟🌟🌟🌟

======詳情======
六記 (青衣)
青衣涌美村92號地舖
================
#yummy #香港美食指南 #香港美食 #hkfoodie #hkfood #hkeat #吃貨 #吃貨日常 #RnT吃貨 #相機食先 #青衣美食 #青衣好去處 #香港美食探店 #香港探店 #我是吃貨 #打卡熱點 #打卡美食 #著數報料 #秋日美食 #全民打卡企劃 #古法客家炆豬肉 #客家蒸鹹雞 #蒜子火腩大鱔煲 #蟹籽芝士扒班腩 #鮮蝦籠仔荷葉飯 #涌美村 #六記
2023-10-20
  • 蒜子火腩大鱔煲
2023-10-28 179 瀏覽
朋友住開青衣的,是晚和他晚飯,去左附近依間中菜館,小菜整得唔錯,最令人眼前一亮的竟然係招牌韭菜餃,大隻抵食好味呀。招牌即蒸韭菜餃 $58韭菜餃超大隻,皮薄餡多,菜肉比例剛好,吃起來口感脆嫩,果然係招牌菜好食,有半打相當抵食。金莎明蝦球 $138炸蝦球薄粉彈牙口感,均勻塗滿邪惡的咸蛋黃醬,大大件啖啖肉,非常好食。蒜蓉粉絲蒸鮮魷 $148魷魚新鮮軟彈,底汁不多被粉絲索晒,蒜蓉加持下都唔錯。薑蔥焗蠔煲 $208蠔身大隻飽滿,乜腥味,好多薑葱,醬汁濃郁,幾有風味。

招牌即蒸韭菜餃 $58

金莎明蝦球 $138
金莎明蝦球

蒜蓉粉絲蒸鮮魷 $148
魷魚新鮮軟彈,底汁不多被粉絲索晒,蒜蓉加持下都唔錯。
蒜蓉粉絲蒸鮮魷

薑蔥焗蠔煲 $208
蠔身大隻飽滿,乜腥味,好多薑葱,醬汁濃郁,幾有風味。

2023-10-24
金莎明蝦球
蒜蓉粉絲蒸鮮魷
2023-10-09 647 瀏覽
位於一個比較隱蔽的涌美村內的一間出色餐館, 零九年開始由兩兄弟開的, 主打客家菜。用餐位置分別有室外與室內, 由於前身是甜品店, 所以室內環境相對一般同類型餐館幽雅整潔😊六記招牌雞煲半隻 $142既然是招牌菜之一就當然有水準, 我們點了微辣, 母親不太吃辣則吃到眼水鼻涕一起流出來, 所以大家要留意, 可以選擇走辣 😅 醬汁利用四川香料和辣椒調味, 十分惹味! 雞件如果煲太久就會不夠滑, 這個大家也要多加留意 😉麵醬蒸黃花魚 $128一上碟已經香氣四溢, 麵鼓醬蒸魚, 非常新穎的煮法, 而且醬汁半甜半咸非常好吃! 😋 黃花魚亦鮮嫩可口, 火候十足, 非常驚豔 🤩黑椒蜜燒脆薯牛柳 $138誤以為牛柳粒, 卻來了一堆牛柳塊, 黑椒蜜糖醬甚多, 完全包圍了每一件牛柳 🤗 這個也好吃, 但對比另外兩個菜就少了一份驚喜度。時菜豆腐魚雲湯 $148魚湯含有又濃又鮮的魚味, 魚頭經過油炸再煲湯, 令湯更加入味 ☺️ 可能因為四川菜, 廚師加了不少黑椒, 所以魚湯額外多了一份辣味。除了點餸菜吃飯, 也有打邊爐, 而且有不同類型的套餐供大家選擇 🙂 這裡每一碟菜都很有份量, 而且廚師手勢有水準, 絕對是超值
六記招牌雞煲半隻 $142

麵醬蒸黃花魚 $128
麵醬蒸黃花魚

黑椒蜜燒脆薯牛柳 $138

時菜豆腐魚雲湯 $148
時菜豆腐魚雲湯
除了點餸菜吃飯, 也有打邊爐, 而且有不同類型的套餐供大家選擇 🙂 這裡每一碟菜都很有份量, 而且廚師手勢有水準, 絕對是超值之選! 👍🏻 我們又多了一個可選擇晚餐的地方了。
2023-10-05
麵醬蒸黃花魚
時菜豆腐魚雲湯
2023-10-05 372 瀏覽
今次朋友帶我黎青衣搵食 話呢間大排擋好有鑊氣餐廳都幾乾淨 有室內同室外 都係幾間鋪連成揀左室內坐 唔似平時啲大排擋咁污糟 反而幾乾淨企利檯面有QR code可以落單 幾方便坐係度揀菜既時候仲可以聽到廚房個啲炒野好有鑊氣既聲 令人好期待✨薑蔥豬潤煲用煲仔上 好有鑊氣 豬潤加韮菜一齊快炒豬潤熟度岩岩好 爽脆淋滑冇腥味👍🏻✨金莎明蝦球同平時金莎蝦唔同 呢度既係已經去左殼 蝦肉係用薄粉包住炸過再撈鹹蛋醬入口啖啖肉之外 仲爽脆彈牙 鹹蛋醬包得岩岩好 唔會好鹹好膩 超推薦👍🏻👍🏻👍🏻✨古法客家碌鴨客家碌鴨係第一次試 見到係鴨上面鋪滿酸薑絲鴨既份量都唔少 連埋酸薑絲一齊食 都幾開胃解膩 幾特別✨鐵板啫啫通菜連鐵板一齊上勁有鑊氣 上檯個陣仲係大冒煙 勁香通菜份量好多 炒得好有鹹香味 差啲又食多碗飯🤭朋友介紹果然冇失望 已經越黎越少見咁有鑊氣既餐廳而且呢度仲要有好多菜式可以揀價錢唔貴 環境夠乾淨企理 性價比高推薦大家黎試下🙌🏻

今次朋友帶我黎青衣搵食 話呢間大排擋好有鑊氣

推薦大家黎試下🙌🏻

2023-10-04
  • 金沙明蝦球
  • 薑蔥豬潤煲
今晚去青衣探朋友前,約左先係個邊食晚飯, 放工即刻係中環搭948 巴士,原來超級方便, 一落車行入去就到餐廳了。1) 招牌雞煲 - 知道呢度雞煲出名,所以點都要叫返個試下先,呢度order時比起我係其他鋪頭食過既仲可以叫得仔細d (有微辣、小辣、中辣...可揀,然後仲有小麻、中麻...既辣程度可揀,再極致到一個點就係連莞茜蔥都可以走),犀利!!2) 椒鹽炸豆腐 - 豆腐切得細細粒, 外面脆又容易入口,配以辣椒絲同炸蒜,好好送口3) 黑椒蜜燒脆薯牛柳 - 見呢碟都好評多,果然! 牛柳唔韌、醃得夠入味,所以我地個人覺得黑椒既辣仲勁過麻辣既辣, 脆薯塊接得住上面牛柳流落黎既黑椒汁,分外惹味香口4) 金沙蝦球 - 超級鐘意呢個,除左可以中和其他兩道菜的辣外,呢個蝦球肉質爽彈,蝦身夠大夠圓潤,個金沙唔多唔少甘掛係每隻蝦度,形成薄薄的一層,一點都唔覺得膩口負責收銀既應該係老闆,佢好關心食客覺得當晚既野食有無咩要改善的地方,伙計都好友善,有室內同室外座位,室外既位就多d,地方好乾淨,而且座無虛席架,難怪老闆提議我地下次黎可以預先訂檯。而我地今晚就坐室內嘆住冷氣食,正!

椒鹽炸豆腐
飲品
金沙蝦球
招牌雞煲-半隻(微辣、小麻)
2023-09-28
椒鹽炸豆腐
飲品
金沙蝦球
招牌雞煲-半隻(微辣、小麻)
  • 招牌雞煲
🎀青衣。隱世村內超滋味雞煲小菜🔥🎀🪄店名* #六記🔮地址*青衣涌美村92號地舖 🔮🗾分店地區🗾 沒有分店💰價錢$571(2人)➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖想睇更多同區推介👉地區搜尋🔍🗾#pickyme_青衣剩系食呢一類👉食物類型搜尋🔍🍜#pickyme_雞煲#pickyme_大排檔#pickyme_港式➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🎵餐廳環境🎵平時少去青衣 一直都以為剩系得青衣城先有野食 竟然比我穩到隱藏系村內既一間好味大排檔😍餐廳分開左室外及室內位置 如果好多人就無法避免坐外面 不過有簾遮頭 都唔怕落雨曬太陽 室內就環境舒服啲 有冷氣 枱又夠大😎而且服務態度值得一贊 好友善 上菜又夠快💕🍽️食物質素🍽️呢度除左有各式各樣既小菜之外 仲有可以食雞煲 再打邊爐 十分滋味 不過打邊爐料就唔算勁多選擇 基本菜式都有的 又或者可以加錢賺湯底都得😚今次我地就試左拉 我見到小菜都好吸引 份量多又夠獲氣 下次都可以再訪😋👀評分💖💖💖💖💖🪄六記招牌雞煲$142雞煲有得自由選擇半隻或一隻同埋辣度 中意食菜都可以選擇娃娃菜雞煲 又或者醉雞tim😉雖然我地揀左唔辣 但係都好入味 雞件夠嫩滑又大件 十分好味 所以呢個價
🎀青衣。隱世村內超滋味雞煲小菜🔥🎀

🪄店名* #六記
🔮地址*青衣涌美村92號地舖 🔮
🗾分店地區🗾 沒有分店
💰價錢$571(2人)

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
🎵餐廳環境🎵

🍽️食物質素🍽️

🪄六記招牌雞煲$142
雞煲有得自由選擇半隻或一隻同埋辣度 中意食菜都可以選擇娃娃菜雞煲 又或者醉雞tim😉雖然我地揀左唔辣 但係都好入味 雞件夠嫩滑又大件 十分好味 所以呢個價錢都好划算😊

👀評分💖💖💖💖
🪄手切封門柳(大) $238
之後我地就加湯轉火鍋拉 當然唔少得一定有牛拉 牛選擇唔算多 貴啲就封門柳 又或者平啲有美國肥牛 呢一碟封門柳份量都幾多 厚度中等 肉色偏深 好夠淋 又唔會肥膩 如果牛味可以再濃啲就更加完美拉🤣

👀評分💖💖💖💖
🪄牛柏葉 $68
呢個價錢份量好多 切到大大舊甘 偏厚身煙un 撈埋雞煲醬汁食都唔錯~

🪄支竹 $62
必點 本身糾結於支竹定腐竹 支竹就油炸左邪惡啲🤣索曬湯汁好好味啊😍

🪄飲品-可樂*2,利賓納,C+檸檬 $14-$19
飲品同市面上差唔多 不作任何評價😗
(5個💖為最高)

✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️
  • 六記招牌雞煲
  • 手切封門柳
  • 雞煲
2023-09-24 137 瀏覽
人地話青衣係美食沙漠,我就覺得青衣其實都有好多唔錯既餐廳可供選擇,就好似呢間位於村屋中既餐廳甘,除左有各款小菜仲有雞煲打邊爐。每次黎呢間餐廳,我一定會點招牌雞煲同金沙鮮魷。🔔有多款小菜、雞煲打邊爐供選擇。🔔金沙鮮魷:一上枱已經聞到陣陣鹹蛋黃嘅香味,魷魚內嫩外脆,令人食唔停口。🔔鐵板啫啫通菜:菜好爽脆,好足料,食到底見到有好多肉碎。🔔招牌雞煲:雞肉滑嫩唔柴,最重要係個醬好香,又辣又麻,食完加湯打邊爐,個湯底仲係好香濃。🔔豉汁蒸大鱔:用已攪碎既豆豉黎蒸令魚肉更易吸收到香味,魚肉鮮甜彈牙冇腥味。

🔔有多款小菜、雞煲打邊爐供選擇。

🔔鐵板啫啫通菜:菜好爽脆,好足料,食到底見到有好多肉碎。

2023-09-22 87 瀏覽
青衣隱世港式大排檔 好久沒吃過這麼地道又夠鑊氣的菜式 如果不是住附近的朋友帶我來 應該也不會找到 餐廳跟傳統大排檔風格一樣 劃分室內外兩部分 來這家很多人都會點他們的招牌雞煲 但我跟朋友們比較喜歡吃小菜 所以就點了幾個傳統小菜 全部都好大份 建議多人去吃 可嘗多幾道菜式 🐮黑椒蜜燒脆薯牛柳 💰138
跟外面吃到的很不同 每塊牛柳都跟牛扒一樣大 厚身而且用蜜汁燒成 不會太乾 鋪滿黑椒 微微辣香超惹味 薯仔有輕微炸過 口感外脆內軟 🍤蟹子芝士蝦球伊麵底 💰148
由於當時沒有伊麵 老闆提意改用烏冬底 出乎意料地跟醬料很搭 烏冬口感煙韌 醬料芝士味香濃 蝦球新鮮彈牙 ☘️金銀蛋肉鬆浸菠菜苗 💰68
味道比較清淡 菠菜苗大條 金銀蛋分量超多 可解油膩 如果不喜歡吃菠菜苗也可選其他菜底 🐟秘制豉汁蒸大鱔 💰168
大鱔肉質嫩滑 新鮮 不會太多骨 易吃 豉汁咸甜適中 🍍菠蘿生炒骨 💰78
生炒骨炸得香脆 醬汁酸酸甜甜很開胃
🌟餐廳在青衣站轉乘巴士 (249M)長康邨康富樓下車 過對面馬路即可到達
亦可選擇步行 由青衣站出發大概15分鐘

🍍菠蘿生炒骨 💰78
生炒骨炸得香脆 醬汁酸酸甜甜很開胃

亦可選擇步行 由青衣站出發大概15分鐘
2023-09-20 122 瀏覽
同屋企人去大排檔食飯🍚大排檔嘅小炒最有風味,唔少人都特登過嚟食😆去葵芳搭小巴過嚟好方便🤎客家蒸鹹雞(半隻)鹹雞又滑又嫩,半隻嘅份量都幾多,擺盤又德體🍗建議試下🤎椒鹽豆腐椒鹽豆腐嘅做法有啲似臭豆腐,外層乾身,加上椒鹽爆香,別具風味🤎西檸軟雞雖然已經點咗鹹雞,但係見到西檸雞又忍唔住點,有時啲舖頭會整得好酸,呢款啱啱好,酸甜度適中,越食越開胃🤤🤎胡椒豬雜湯有肉碎、豬肚、豬潤、豬腸,見到手指公即刻選呢款😋豬腸洗得好乾淨夠爽口,湯底唔會油冧冧,胡椒味又夠香,飲咗好幾碗🤎西蘭花炒鮮魷點咗個小菜健康啲,炒鮮魷爽口彈牙,蔬菜有成10款選擇,唔一定選西蘭花🥦不過西蘭花好好食😆🤎青島啤酒大排檔一定要配啤酒,用冰桶裝住多🪣🦥六記 (青衣)青衣涌美村92號地舖 🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌼懶好食指數:4.6/5🌼懶住去指數:4.6/5🌴只想懶住食、懶住玩、歡迎餵食🌴💤🦥得閒就Follow吓,不過懶得Follow翻你🦥💤

🤎客家蒸鹹雞(半隻)
鹹雞又滑又嫩,半隻嘅份量都幾多,擺盤又德體🍗建議試下
🤎椒鹽豆腐

🤎西檸軟雞

🤎胡椒豬雜湯

🤎西蘭花炒鮮魷

🤎青島啤酒
大排檔一定要配啤酒,用冰桶裝住多🪣
🦥六記 (青衣)
青衣涌美村92號地舖
🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲
🌼懶好食指數:4.6/5
🌼懶住去指數:4.6/5
🌴只想懶住食、懶住玩、歡迎餵食🌴
💤🦥得閒就Follow吓,不過懶得Follow翻你🦥💤
2023-09-18 106 瀏覽
今日去青衣探朋友,朋友推薦呢間大排檔唔比市區差,所以黎試下。我地叫左好多野食😈六記小炒王💰108小炒王份量好多,有韭菜花、蝦乾、腰果、豬頸肉、炸魚仔,韭菜花入口清甜,其他配菜好香脆,成碟都好好食,必叫😍😈椒鹽鮮魷💰118魷魚非常新鮮彈牙,炸粉好薄,椒鹽味道啱啱好,係一個唔錯嘅送酒小食🥰😈金沙明蝦球💰138蝦球好大隻,全部都即叫即整,熱辣辣,咸蛋黃醬好惹味,令人一口接一口👍😈鐵板黑椒金薯牛仔骨💰138呢個上臺好吸睛,下面墊左炸左嘅麵,上面有好多塊牛仔骨同埋薯仔🥔,黑椒汁惹味香辣,牛仔骨牛味濃厚😌😈椒絲腐乳炒通菜💰68椒絲腐乳通菜次次食大排檔都會叫,通菜夠嫩,炒出黎有鑊氣😎結論:係一間出色大排檔,調味啱啱好,環境舒適👍消費價錢:2人💰605,人均💰302.5餐廳名稱:六記 餐廳地址:青衣涌美村92號地舖

我地叫左好多野食
😈六記小炒王💰108

😈椒鹽鮮魷💰118

😈金沙明蝦球💰138

😈鐵板黑椒金薯牛仔骨💰138

😈椒絲腐乳炒通菜💰68
椒絲腐乳通菜次次食大排檔都會叫,通菜夠嫩,炒出黎有鑊氣😎

結論:係一間出色大排檔,調味啱啱好,環境舒適👍

消費價錢:2人💰605,人均💰302.5

餐廳名稱:六記