今次叫咗一個椰子雞煲 食材有胡蘿蔔 竹笙 粟米同埋極少量椰肉,連基本的馬蹄都冇食落口完全冇椰子味,個湯同飲水差不多,唔明點解可以賣288一隻😖仲叫咗手切牛,而牛肉都係一般般,冇乜牛味。其他食材係得蔬菜類淮山、唐生菜比較新鮮。食到差唔多的時候,要求加湯,竟然係加清水,冇唸過標價都唔平的menu,竟然係加水!之後食的材料感覺好似白灼咁,即刻唔想再繼續食🤪真係性價比0唯一感到ok嘅係餐廳員工嘅服務態度,希望可以改良一下個椰子雞煲!

2023-08-11 1262 瀏覽
自從文迪遇上理型中的雞煲之後,從此心中就容不下其他雞煲了。如果不是這夜颱風來襲,如果不是嚐新的誘惑,也許就不會投進這家的懷抱。雖是全新雞煲餐廳,卻是有點來頭的,屬元朗總店的最新分店。見昔日小店能衝出元朗,店面再非小店規模,看來是攢存一定口碑和實力,才大膽在逆市下擴張的吧!招牌雞煲($198)作為招牌當然是有它的祕方:雞煲醬、魔鬼辣椒、羅勒,雞煲汁醬濃郁香料味重,屬濃重口味的雞煲,香、甜、辣共冶一爐。但新派雞煲醬的甜調,對愛傳統口味的我來說太甜膩了,直到加湯後都是很甜。至於雞件尚算嫩滑,也有雞味,蔥蒜芹下得重手,用料有誠意。加配飽魚($16/隻)雖不算貴,但個頭甚少鮮味差了一截。0.03紙豆腐($28)雖不是新品但確是少見,薄如紙來去如風,遇湯即打回原形,就是豆皮的口感沒有很滑溜,純粹過瘾之作。手工韮菜餃($42)皮較為厚身肉餡不多,雖說是手工卻沒有很特別。極品一口牛($88)肉質尚算軟稔,肉味較薄弱,吃吃還好這價位能吃牛,可以收貨。可惜湯底未算太合口味,手打烏冬($28)未能發揮吸湯優勢,淪為飽肚之物。油麥菜($28)正常的分量,洗得乾淨是加分位。珍寶檸檬茶($38)很大杯,足有三杯正
招牌雞煲($198)
至於雞件尚算嫩滑,也有雞味,蔥蒜芹下得重手,用料有誠意。
加配飽魚($16/隻)雖不算貴,但個頭甚少鮮味差了一截。
($16/隻)
0.03紙豆腐($28)
手工韮菜餃($42)
極品一口牛($88)
手打烏冬($28)
油麥菜($28)正常的分量,洗得乾淨是加分位。
油麥菜($28)
珍寶檸檬茶($38)很大杯,足有三杯正常的份量,味道平平,勝在飲得過瘾。
珍寶檸檬茶($38)
最後還有抽獎,雖然技不如人,仍有優惠劵作安慰。
虹橋主打是居民生意,同場又有雞煲任食,要站穩陣腳也不容易,期待有更多的進步。
2023-07-18
招牌雞煲($198)
2023-08-08 189 瀏覽
今日好想食熱辣辣嘅雞煲˖ ࣪⊹經過屯門見到呢一間「再來一煲」有幾款雞煲可以選擇 所以就想試試佢˖ ࣪⊹˖ ࣪⊹˖ ࣪⊹˖ ࣪⊹有招牌魔鬼雞煲·胡椒豬肚湯雞煲清甜四季椰子雞·花雕藥膳雞或者可以叫佢哋嘅烤魚୧( •̀ㅁ•́๑)૭✧然後再打邊爐 而且有相當之多嘅小食可以叫!餐廳環境十分寬敞!而且職員都非常友善o(*^▽^*)o❀ 胡椒豬肚雞煲(半隻)招牌魔鬼雞煲/胡椒豬肚一直諗應該叫邊一個⋯最後揀咗胡椒豬肚湯 !超超超入味 而且雞件都十分新鮮豬肚湯同雞件配搭埋一齊整個味道除左有好香既胡椒味仲相當之清甜!我地仲飲左兩碗湯( ˘ ³˘)♥這個湯底不錯!❀ 冰豆腐打邊爐邊少得冰豆腐!仲要冰豆腐索哂胡椒豬肚湯味 正呀ෆ¨̮❀ 新鮮滑牛加上生雞蛋令到牛肉更加滑˖ ࣪⊹❀ 黑毛豬肉片脂肪分布平均 豬味濃郁 肉質鬆軟❀ 椒鹽粟米粟米上邊佈滿邪惡椒鹽 相當惹味!❀ 唐生菜❀ 精選雜丸牛丸·貢丸·墨魚丸·芝士丸·蟹籽丸❀ 勁芒沙冰....ᙏ̤̫͚ ‎♡‧₊˚Follow Kirby 帶你食好西ᙏ̤̫͚ /✿*°

今日好想食熱辣辣嘅雞煲˖ ࣪⊹
有招牌魔鬼雞煲·胡椒豬肚湯雞煲
清甜四季椰子雞·花雕藥膳雞
或者可以叫佢哋嘅烤魚୧( •̀ㅁ•́๑)૭✧

❀ 胡椒豬肚雞煲(半隻)
超超超入味 而且雞件都十分新鮮

❀ 冰豆腐
打邊爐邊少得冰豆腐!
仲要冰豆腐索哂胡椒豬肚湯味 正呀ෆ¨̮

❀ 新鮮滑牛
加上生雞蛋令到牛肉更加滑˖ ࣪⊹

❀ 黑毛豬肉片
脂肪分布平均 豬味濃郁 肉質鬆軟

❀ 椒鹽粟米
粟米上邊佈滿邪惡椒鹽 相當惹味!

❀ 唐生菜
❀ 精選雜丸
牛丸·貢丸·墨魚丸·芝士丸·蟹籽丸
❀ 勁芒沙冰

清甜四季椰子雞煲🥥依個煲係有半隻雞,湯底仲有椰子、竹笙、紅蘿蔔、粟米,之後加湯都會加返椰子水,所以湯底keep住都好清甜🌽安格斯牛小排嘅油花好豐富🥩響鈴係每次打邊爐都必嗌嘅,依度嘅響鈴即叫即炸,所以夠晒脆~0.03紙豆腐🗒️第一次食咁薄嘅紙豆腐,睇落有啲似一條條春卷,放落湯度就會即刻變軟,可以好快索到大量嘅湯,與此同時又幾有豆香,感覺有啲似腐竹但係有咬口啲,值得一試!粒粒墨魚滑🥢依個墨魚滑的而且確好足料,就咁望就已經喺烏卒卒嘅墨魚滑中,見到好多白色嘅一粒粒墨魚粒同埋軟骨,食落去相當有口感,而且裝得好滿,好食👍蔬菜籃🥬
安格斯牛小排嘅油花好豐富🥩
響鈴係每次打邊爐都必嗌嘅,依度嘅響鈴即叫即炸,所以夠晒脆~
蔬菜籃🥬