在我的印象中,燒味都很貴,尤其是有名或是拿獎的,但這間意外的便宜。可能一般茶餐廳的午餐已經$40以上,可在這裡找款價錢相宜的倒是很簡單。點好餐正在等的時候,不少客人都說著不同語言,果然好吃的東西能吸引各方的人。柱侯牛腩飯 ♥♥♥♥ 燒味非常有名,沒想到燒味以外的食品質素竟然還是那麼好。它的醬汁很香但不過咸,牛腩入味之餘,還足夠腍,肥瘦夾雜、適中不油膩。蘿蔔是最有驚喜的,因為我本身最怕會吃到苦味,幸好這個完全沒有,而且入面的纖維也顯得它挑的蘿蔔很嫩。
在我的印象中,燒味都很貴,
尤其是有名或是拿獎的,但這間意外的便宜。
可能一般茶餐廳的午餐已經$40以上,
可在這裡找款價錢相宜的倒是很簡單。
點好餐正在等的時候,不少客人都說著不同語言,
果然好吃的東西能吸引各方的人。
柱侯牛腩飯 ♥♥♥♥
燒味非常有名,沒想到燒味以外的食品質素竟然還是那麼好。
它的醬汁很香但不過咸,牛腩入味之餘,
還足夠腍,肥瘦夾雜、適中不油膩。
柱侯牛腩飯
蘿蔔是最有驚喜的,因為我本身最怕會吃到苦味,
幸好這個完全沒有,而且入面的纖維也顯得它挑的蘿蔔很嫩。
2020-12-18
5 分鐘 (外賣自取)
午餐
2020-11-22 1579 瀏覽
成日上網睇吓有咩好嘢食,尤其係我個friend勁鍾意食燒臘,所以我成日都去睇吓邊度有好嘅燒臘,等我可以介紹比佢試吓 ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و呢間灣仔嘅燒臘,我媽咪成日都去(不過佢只會買叉燒),因為佢話喎,呢間嘢又好食,又唔算貴。正宗係師奶嘅格價╮( ̄▽ ̄"")╭今日下晝經過,我專登買咗個飯盒返屋企試吓。結果我買咗個燒肉飯($34),啲燒肉份量唔算多,但係都好夠食。燒肉啲皮好脆,好新鮮又唔硬(乾爭爭),唔似有啲舖頭,啲燒臘好似擺咗好耐咁,朝晒。呢間可以再encore,我下次要買佢嘅燒鴨飯╭(╯3╰)╮

正宗係師奶嘅格價╮( ̄▽ ̄"")╭

今日下晝經過,我專登買咗個飯盒返屋企試吓。

燒肉飯

呢間可以再encore,我下次要買佢嘅燒鴨飯╭(╯3╰)╮
燒肉飯
十多年前,會專登坐車去再興買燒味食,但今日決定同再興說永別! 今天買了半隻燒鴨,回家後發現全個盒都是血水,因為鴨胸未熟,唯有用鑊返熱,但食落口全部皮跟肉都是又韌又冇味🤮🤮其實斬料師傅見到隻鴨未熟,都唔應該斬俾客人。 還有燒肉,起碼要買$100 ,但都係得細細碟,燒肉皮又韌,肉又冇味。最差係燻蹄,倒在碟中,全部爛蓉蓉,都係未煮冧嘅豬皮,附送豬毛,完全不能入口。 難得再興真係上下一心,由燒味師傅到斬料師傅,都係求求其其,敷衍了事!
2020-11-19
2020-11-12 971 瀏覽
再興燒味呀,幫襯咗你20年,你最出名嘅义燒,一年衰過一年。。。依家又乾身又老柴,又斬得衰,街市30舊义燒都斬得靚過你,幾十年老字號,到2020年真係唔值得特登走去買。。。
2020-11-11 849 瀏覽
嚟到再興,嗰種感覺真係完全感受到店舖嘅節奏有幾咁緊張,我奉勸有心去再興光顧嘅人一句(尤其係堂食),食完飯真係唔好諗住閒坐吹水,因為呢度坐位嘅供應真係相當緊張,講番食品方面~燒味及滷味嘅款式都好多,我原本諗住叫肥叉牛飯,但發現如果要雙拼係貴好多,於是到最後就只係叫咗個牛飯,牛味道OK,飯粒亦都煲得幾靚,但好味汁嘅味道比較偏淡,同時~唯一失色嘅係冇蒜頭醋用嚟點牛,至於例湯方面~的確係滾熱辣,我個人建議,如果嚟食飯嗰陣時有叫例湯嘅,就應該第一時間將碗湯完全飲完先至好食飯,因為當等到食完飯先至飲嘅話,碗湯就會凍哂,例湯一定係要滾到燙喉先至係最好飲!
滷水牛飯
2020-11-10
5 分鐘 (堂食)
滷水牛飯
2020-11-02 846 瀏覽
再興啲嘢真係好好食。最常食嘅有叉燒 肉質淋甜 肥瘦均勻。今次試咗佢嘅燒雞潤 又香又creamy 。雞潤唔會燒得太乾身食落去有汁。環境非常之差 服務亦都好差 但係絕對係外賣嘅首選。

2020-10-27 774 瀏覽
今日黎到灣仔食區內出名既燒味飯,如果住灣仔再興燒味呢個名你一定聽過,但住係附近咁耐又真係冇咩食過😂叫左叉燒燒肉飯,都只係需要$36叉燒肥瘦適中,又燒得好香,蜜汁味多,外表燶燶地好香口,好好食👍🏻👍🏻燒肉又好脆,唔會太干身,肉又簿,又唔會太肥❗️❗️好食而重點係張枱度佢有支叫好味汁既祕制汁,好食,撈飯食一流,有得加飯一定加😂😂但要留意加野飲要加錢😂但杯奶茶都算幾好飲😂😂整體黎講幾高質👍🏻👍🏻

叫左叉燒燒肉飯,都只係需要$36

燒肉又好脆,唔會太干身,肉又簿,又唔會太肥❗️❗️好食

但要留意加野飲要加錢😂
但杯奶茶都算幾好飲😂😂

整體黎講幾高質👍🏻👍🏻
2020-10-06 796 瀏覽
作為一個打工仔, 燒味飯絕對係窮人恩物, 抵食夾大件, 而再興作為香港燒味鋪當中能佔一席位當然係有佢嘅能耐. 而本人最中意食佢嘅叉燒, 伴上薑蓉, 真係能夠扒到幾碗飯呢今日作為國慶暨中秋節假期後嘅第一日, 忙於清理堆積如山直到下午3點才能夠食到第一餐, 餓得頭昏腦脹下向落單阿姐要求多飯多薑蓉再回到公司快快扒下飯, 比疫情之前好, 疫情之前嘅飯落水太好, 煮到溶爛, 現在飯乾身, 加上燒味本身嘅油及薑蓉就恰到好處叉燒就保持一貫水準, 就係瘦叉燒都做得鬆化, 但難得今次唔洗特別要求都比肥叉燒, 顯得更加順心豉油雞就差了不少, 舊時再興嘅豉油雞上色均衡, 雞皮爽口又入味, 但內裏又有白切雞嘅滑, 但現在似滷水雞多過似豉油雞, 而且今次比嘅係雞全翼, 骨多過肉, 肉少又滷到實哂, 比較失望不過再興作為一個馳名中外嘅燒味老字號, 食嘅係佢嘅地道以及佢嘅人情味
叉燒豉油雞飯
2020-10-05
叉燒豉油雞飯
  • 叉燒飯
  • 例湯
  • 肥叉飯
2020-09-19 999 瀏覽
五年前光顧過再興,大家可翻查我的食評,當時我給劣評。五年後絕對係偶然機會再次光顧,結果我無法不再給劣評,請大家聽我細說這段經歷。當天肚太餓,路經此地身體能量幾乎耗盡,就是這麼簡單一個理由,就進去了。環境讓我覺得有點熟悉,但沒想太多就叫了醫肚的叉燒飯。後來翻查自己寫過的食評才知道這是五年前曾光顧過的再興。再興是裝修過了,換上了比較光鮮的枱櫈,牆上也掛了擺設,改善了五年前那種髒亂的感覺。只可惜食客仍要與那深啡色的廁所大門共處,試想食飯時廁所門一開一關,那股味道那份感覺真讓人嘔心!算罷還是談回食物。經典叉燒之所以經典,唯一原因可能是再興的歷史悠久。論質數,不敢恭維。查看網上資料,再興叉燒曾經揚威海外,CNN曾给予再興叉燒高度評價。我個人認為是CNN的問題。坦白講若論叉燒我會較相信《人民日報》的報道及評論,因為始終是中國人叉燒才會從小吃到大,才會較清楚叉燒應該是怎樣才算高質素。再興做的是南乳味叉燒,下了南乳醬腌製,完全沒有豬肉味,有幾塊放進嘴裏也竟然品嚐到乾與硬的感覺。我沒有探究過CNN那位是什麼級數的食家,但若然各位喜歡食南乳花生、雞仔餅之類的食物,大概也會喜歡再興叉燒的,那你就不妨去試一試

南乳叉燒
算罷還是談回食物。經典叉燒之所以經典,唯一原因可能是再興的歷史悠久。論質數,不敢恭維。查看網上資料,再興叉燒曾經揚威海外,CNN曾给予再興叉燒高度評價。我個人認為是CNN的問題。坦白講若論叉燒我會較相信《人民日報》的報道及評論,因為始終是中國人叉燒才會從小吃到大,才會較清楚叉燒應該是怎樣才算高質素。再興做的是南乳味叉燒,下了南乳醬腌製,完全沒有豬肉味,有幾塊放進嘴裏也竟然品嚐到乾與硬的感覺。我沒有探究過CNN那位是什麼級數的食家,但若然各位喜歡食南乳花生、雞仔餅之類的食物,大概也會喜歡再興叉燒的,那你就不妨去試一試吧。
西洋菜豬骨例湯
西洋菜豬骨湯尚算清,甜就欠奉,沒有落味精,豬骨有頗多肉。$6的價錢合理。
題外話/補充資料: 下次就算肚餓到暈低,都唔會再入再興,大家高抬貴手送我入醫院好了!
2020-09-14
2020-08-11 1070 瀏覽
嗌左兩盒飯外賣。叉燒飯啲飯基本上填滿左個飯盒,叉燒得幾舊搭條菜都無。叉鴨飯啲鴨皺曬皮、又咬唔開,又係得幾舊肉,菜都無條。啲汁係完全無味。唔知自己食緊啲咩。搵食艱難都唔係攞啲咁既嘢hea我...
嗌左兩盒飯外賣。叉燒飯啲飯基本上
2020-07-16 1266 瀏覽
再興燒臘飯店 - 於清朝光緒年間開始經營,二戰前已於灣仔開業,雖然飯店曾經歷停業及搬遷,不過依然在灣仔屹立不倒,所以命名「再興」👍🏻 ,並於80年代搬遷到現址。 叉燒、燒鵝、油雞、乳豬等都是飯店的招牌,可配飯或粉麵,極力推介叉燒燒鵝飯👍🏻💕叉燒唔硬,半肥瘦剛剛好,燒鵝夠香,皮酥肉嫩!!而朋友叫左叉燒油雞粉,雞肉香滑,配上秘製薑蓉,簡直無得彈!由於最近政府實施左晚上六點後禁堂食,我等朋友五點放工後,立刻到飯店醫肚,食到五點九,時間剛剛好👍🏻早食早享受,五點幾食晚餐真係好少可😆

2020-07-16
  • 叉燒燒鵝飯
2020-05-18 1739 瀏覽
今日早上請左半日假去灣仔處理一些私事,之後就搵下附近有乜好食,食完先返工。最後去咗「再興燒臘飯店」,這間餐廳曾經是「米芝蓮車胎人美食推介」其中一間推介嘅餐廳!餐廳最受歡迎嘅食品應該係「叉燒」,見差不多每枱客都會叫,今次我叫雙拼飯 -「叉燒燒肉飯 $36」,主因係雙拼和單拚都係同價,所以識叫一定會叫雙拼飯,另外,叉燒一定要肥叉先好食。以這個價錢,係灣仔來說,算非常抵食!價格💰:$36 (免收加一服務費)味道😋: OK

以這個價錢,係灣仔來說,算非常抵食!

價格💰:$36 (免收加一服務費)

味道😋: OK

2020-05-18
午餐
2020-05-07 1315 瀏覽
十年前喺灣仔返工成日去再興食燒味, 果時經常排哂長龍,  但好多人都話佢而家走哂樣無咁好食啦....咁啱好耐無食燒味飯, 而行過竟然無人排隊(係因為疫情關係定佢真係而家無人排就唔知啦) ,  不過我都係唔敢堂食住, 始終果度衞生好似一般, 然後再見到外賣個飯只要$34, 所以決定外賣自取. 我叫咗個叉燒燒鴨飯. 先睇份量都算多, 夠舖平成個飯盒唔會見白飯多過餸. 燒鴨表皮算乾身, 醃得夠入味, 食得出有奄料同燒烤香味,  唯鴨肉部分比較嚡口, 叉燒比較出色,  瘦叉係我至愛, 肉質鬆軟, 蜜糖唔太多, 較乾身, 但反而就係咁係最好唯獨個飯真係好唔得....好硬又太乾身, 無飯香,  不過係唔係將價就貨就不得而知啦

先睇份量都算多, 夠舖平成個飯盒唔會見白飯多過餸.

叉燒燒鴨飯之燒鴨近鏡

叉燒燒鴨飯之燒鴨

叉燒燒鴨飯之叉燒

2020-05-07
叉燒燒鴨飯之叉燒
  • 叉燒
2020-03-03 2052 瀏覽
🇭🇰再興燒臘飯店·又係一間有表達支持既小黃店💛呢間簡直就係男人既浪漫 我地個日去食 我好似係唯二既女客人 大家食飯都唔講野 超安靜😂😂不過D燒味哥哥講野個tone勁好笑 我地係咁偷聽😂😂·叉燒飯 $36 (雙拼同價)佢係真係超大碟 如果女仔食唔曬記住嗌少飯阿🥰佢D叉燒係口感比較扎實個種 不過個調味做得好好 幾好味 尤其係個外皮既部分🤤🤤個燒肉我自己就覺得鹹左少少 不過個皮做得好脆 係一碟好樸實既燒味飯😋大家去到記住要薑蓉 佢個薑蓉撈飯超好味 我自己好鍾意keke·#rbyeat#rby港式#rby小黃店#rby灣仔·📍灣仔軒尼詩道265-267號地下C座
🇭🇰再興燒臘飯店
叉燒飯 $36 (雙拼同價)
叉燒飯

#rbyeat
#rby港式
#rby小黃店
#rby灣仔
📍灣仔軒尼詩道265-267號地下C座
叉燒飯
2020-03-01 1304 瀏覽
曾被CNN曾形容「再興是叉燒的同義詞」,加上幾次榮獲米芝蓮美食推薦,再興係叉燒界王者代表地位真係無庸置疑!平時繁忙時間真係唔洗止意堂食,等位都下下講到要等成半個鐘先有位入,於是今晚經過見到有得wall-in就決定入去懷緬下兒時回憶地點:位處於灣仔中心地帶,英皇中心同埋灣仔油站附近,距離灣仔地鐵站約十分鐘步行時間環境:餐廳好易搵到,門口有個大大塊嘅傳統港式招牌,無論招牌以至餐廳入面嘅格局,都係一間好傳統嘅港式燒味店格局,半開放式廚房,燒味掛晒係櫥窗,等大家可以睇到既新鮮又肥美嘅燒味,望住啲醬料肉汁慢慢咁滴落黎,見到都好想快啲食!食物質素:叉燒油雞飯($36)再興嘅出左名大碟又平民價,單併雙併一律$36,招牌貨當然係叉燒啦,肥瘦程度任意選擇,佢嘅叉燒同口感扎實,外層表皮微微焦燻,甜甜嘅醬汁(聽聞用左麥芽糖)已經滲透入肉內,入味軟嫩嘅肉質略帶油脂而且又不柴不膩叉燒界王者果然名不虛傳!相對之下,油雞就無叉燒咁出色,畢竟唔係名物,但都係中上,如果想食多幾舊叉燒嘅,不妨叫單併!叉燒燒鵝飯(店員所稱呼嘅黑毛叉飯)配例湯($66)每次黎食燒鵝叉燒飯嘅時候都會聽到店員叫「一碟黑毛叉飯」初初就咁聽落去仲以
曾被CNN曾形容「再興是叉燒的同義詞」,

食物質素:
叉燒油雞飯($36)

叉燒燒鵝飯(店員所稱呼嘅黑毛叉飯)配例湯($66)

每次黎食燒鵝叉燒飯嘅時候都會聽到店員叫「一碟黑毛叉飯」初初就咁聽落去仲以為真係有分普通叉燒同埋用黑毛豬做嘅叉燒,原來並非如此!

事源係燒鵝同燒鴨嘅讀音有啲相似(大家都係有個燒字應該)但佢地價錢相差一倍,為免廚房叔叔因為種種原因聽錯落錯單,於是就叫燒鵝叉飯做黑毛叉,意思係貴價啲果隻叉燒併飯!

講返個飯,絕頂好味
叉燒好就唔在話下啦,燒鵝皮脆內嫩,又唔會有會陣鵝嘅羶味,出面一般嘅燒鵝都會有層好肥嘅肥膏喂住塊皮,但再興嘅燒鵝燒得恰到好處,只有少少肥膏,鵝脂肪嘅油滲入肉內,令到充滿肉汁,唔會有乾淨淨嘅感覺!相比起佢附近嘅對手(唔開名啦),我較喜歡再興嘅相對較接地氣

再加埋再興秘製嘅好味汁,甜甜的,撈飯絕佳
燒鵝酸甜醬都係放係枱度比大家任用

例湯今日係西洋菜蘿蔔豬骨湯,係無味精老火湯而且足料!跟飯加六蚊就有,不妨叫碗湯嘗嘗!

服務:一般燒味店嘅感覺都係店員態度差,食到趕頭趕命
雖然呢度效率都好高,但店員都好熱情招呼你,無叫雞飯都會又會問你加唔加薑蔥,又問你飲唔飲湯,又唔會催你食快啲!又多謝前多謝後,問多兩句都唔會X你!同場仲可以聽到果把聲線沙啞嘅店員伯伯落單聲,大家不妨去食嘅時候留意下!呢個係一個我嘅回憶

價錢:再興一向做開街坊生意,一直都keep住三十幾蚊一碟飯,經濟又實惠,啱晒唔同階層人嘅接受程度!份量又夠大,無論對勞動開嘅或者文靜嘅你,都一定夠飽!

網上睇到老闆話財富唔係自由行帶比你,而最重視嘅都係本地客人,所以一定要多多支持呢間本地老字號名店!
2020-02-28
  • 叉燒燒鴨飯