2020-01-06 1355 瀏覽
近半年比較多大形活動, 過開灣仔都小左去食。 今日開完會一個人又係附近一於去食下煎。 咁耐冇食豪啲啲, 燒腩鴨肶飯, 西洋菜, 例湯。 😁 伙記個個都做左好耐, 我話食咁耐第一次食飯時可以一個人一張枱, 姐姐就話現在很多都是外賣, 堂食小左, 仲多謝晒我地啲熟客特登過來食。 ( 平時啲伙記很忙, 冇咩機會吹水) 都係講番野食, 由於大部分燒味都係每日只做限量, 賣晒就算, 所以機本上冇隔夜嘅你食, 同老火湯日日新鮮。 所以如果要做節買就先打個電話早2日訂左先。 我果日食完個西洋菜(走汁), 再食個有咩邪惡架燒腩鴨肶飯, 燒味仲有火炭味, 就像細個冇電爐架時侯架風味, 個皮仲脆卜卜tim. 由於冇咩人坐左陣先起身走人。 埋單果時, 幾個伙記都話多謝幫襯, 平平安安呀。 真是很溫暖, 本來每日咁多人架飯店, 完來伙記哥哥姐姐都是應得啲熟客的。 加油呀💪🏻
2019-11-21
  • 燒腩鴨肶飯
  • 叉燒飯
  • 例湯
2019-12-08 1265 瀏覽
之前已經聽同事介紹,今日終於試一試。非午飯時間,差不多兩點先食飯,所以有位。同事ordered 燒鵝乳豬飯,我就照跟要少飯,跟個例湯同菜。好足料上枱啲野都仲好熱,但個人唔食咁肥就要自己去肥,不過真係好味道,每張枱都有調味料可以自己加。呢間舖啲人真係做到無停手,但都仲係好敬業樂業,會介紹你食咩,有咩出名。
2019-11-23
下午茶
2019-10-26 1286 瀏覽
今日星期六爸爸媽媽放假,原本諗住請佢哋出街食,但係屋企人話難得放假,就不如屋企煮感覺少啲味精,食得健康啲唔緊要啦,爸爸媽媽永遠是對的咁佢哋有佢哋煮,我就出去斬料加送,呢間燒味舖一直都好出名叉燒,但成日都排長龍,爸爸媽媽放假都咁辛苦煮飯,呢條長龍冇理由唔排啦,咁今次就買咗半斤叉燒試吓,叉燒有燶邊非常香脆,半肥瘦,唔會太油膩亦都唔會太乾身,但唯一有一個缺點,就係味道偏重,連續食兩舊就會覺得太鹹,相信下晝食叉燒飯會啱啱好
今日星期六
爸爸媽媽放假,原本諗住請佢哋出街食,
但係屋企人話難得放假,就不如屋企煮
感覺少啲味精,食得健康啲
唔緊要啦,爸爸媽媽永遠是對的
咁佢哋有佢哋煮,
我就出去斬料加送,
呢間燒味舖一直都好出名叉燒,

但成日都排長龍,
爸爸媽媽放假都咁辛苦煮飯,
呢條長龍冇理由唔排啦,
咁今次就買咗半斤叉燒試吓,
叉燒有燶邊非常香脆,
半肥瘦,唔會太油膩亦都唔會太乾身,
但唯一有一個缺點,
就係味道偏重,連續食兩舊就會覺得太鹹,
相信下晝食叉燒飯會啱啱好
2019-10-26
20 分鐘 (堂食)
2019-10-24 868 瀏覽
來度灣仔,我就一定會去一次再興燒臘飯店,因為哩度噶叉燒真系好好味,好合我心意,叉燒飯好大份,而且叉燒比得超級多,叉燒吾會太肥,但系都吾會太瘦,食落去好有口感,滴蜜汁好惹味,叉燒燒得好香口,次次食都差不多都清盤,比個like。
2019-10-13 1024 瀏覽
銷售員A人生第一份工作是在灣仔區,故此當時已經常常幫襯再興燒味。今午有機會重臨灣仔會展工作,藉空檔馬上跑到再興買一個燒味飯外賣。叉燒燒排骨飯+半隻咸蛋 : 叉燒較乾及硬,燒排骨味道淡。縱使員工的服務態度大大改善,但重點是在於食物質素,始終是回憶中的燒味飯較好。銷售員回頭指數: 2分

叉燒燒排骨飯+半隻咸蛋 : 叉燒較乾及硬,燒排骨味道淡。

銷售員回頭指數: 2分

2019-10-12
2019-10-10 839 瀏覽
今日路經灣仔,諗著食過快既午餐,一個麻luck 佬,當然男人的浪漫食燒味飯就最好不過。呢頭有間再興燒味,都幾出名。剛好吾使排隊直入。不過入面坐到密麻麻。我叫個半肥瘦叉飯,點知黎過極瘦叉,侍應都 okay ,肯幫我換,但再黎既都吾算肥,不過就好林,可能係梅頭既部位。但我好後悔無叫雙拼,一來雙拼價錢一樣,二來我見其他人既雙拼餸量比我多一倍,蝕底左🙄。在場都有兩枱外國人,侍應阿叔都講得兩句英文,serve 得外國人好開心,佢地對D燒味好似好滿意。
2019-10-03 1002 瀏覽
男生們是非我細細聲講給你,叉燒切雞飯,定要凍檸茶一起。宜家才食晏做到五點幾,今日志願要食叉雞飯走肥 。切雞手法,動作很劉華,我真是好奇;收銀嗰個,一直全日咁企。近來走訪不同地方食叉雞飯,一定要嚟打大佬,米芝蓮推介燒味店。叉燒,超過十成熟,有點失望;切雞,四件,雞皮肉可以接受;凍檸茶,走甜真係冇糖,而且有點苦;凍飲杯、飲管和匙羹,都是即棄膠用品,可以改善。給三星,不是米芝蓮,是在開飯網。
男生們是非我細細聲講給你,
叉燒切雞飯,定要凍檸茶一起。
宜家才食晏做到五點幾,
今日志願要食叉雞飯走肥 。
切雞手法,動作很劉華,我真是好奇;
收銀嗰個,一直全日咁企。

叉燒,超過十成熟,有點失望;
切雞,四件,雞皮肉可以接受;
凍檸茶,走甜真係冇糖,而且有點苦;
凍飲杯、飲管和匙羹,都是即棄膠用品,可以改善。

給三星,不是米芝蓮,是在開飯網。
叉雞飯
2019-10-03
2019-09-22 720 瀏覽
燒味飯一直都係香港人最鍾意食嘅飯。呢間係啲人成日話好好食嘅再興。我們今次叫左一碟油雞飯同一碟叉燒飯。碟油雞飯啲雞有啲硬,不過啲薑蓉就好好味。碟叉燒飯啲叉燒都有啲硬同乾,不過就夠瘦。有一壺茶放係檯面比人飲,但啲茶係無味的。呢間價錢都平,只係三十幾蚊一碟飯,食到飽飽。
午餐
2019-09-20 731 瀏覽
喺灣仔呢頭返工, 每次我帶飯就唔知諗食咩好。今日有啲想食燒味飯, 第一時間諗到呢度!呢間比較舊式嘅燒味檔, 雖然比較舊, 不過無減佢哋客源, 今日自己一個人黎, 好快就有位, 不過冇幾耐就開始滿座小妹唔介紹係咪要同人搭枱, 都唔介意同其他人坐, 有時一個人食飯都有一個人既好處叫左個好耐冇食既肥叉燒鴨飯, 呢度單/雙併同價 $34如果飲湯就另加$6, 今日個西洋菜湯清清的唔算好濃, 不過感覺好有屋企味道如果唔想飲湯枱面有水比大家自己斟黎飲黎到喇! 肥叉燒鴨飯, 兩者賣相叉燒勝出~外層真係肥肥的, 呢D先叫做肥叉喇, 咁岩老細斬比我果舊肥叉仲要係帶有爽口感果款, 因為肥叉脂肪比較多, 所以肉質好嫩身, 食落真係好香叉燒既味道! 推介燒鴨比較就差左少少, 比左胸位我, 雖然我都好中意食胸位, 多肉食不過鴨比較瘦少左份鴨油, 如果係其他部位應該會好好多~食燒味飯又點可以冇汁撈飯呢? 枱面有枝好味汁, 就係燒味飯既靈魂, 大家一定要試下啊
喺灣仔呢頭返工, 每次我帶飯就唔知諗食咩好。
今日有啲想食燒味飯, 第一時間諗到呢度!

叫左個好耐冇食既肥叉燒鴨飯, 呢度單/雙併同價 $34
如果唔想飲湯枱面有水比大家自己斟黎飲

不過鴨比較瘦少左份鴨油, 如果係其他部位應該會好好多~

2019-09-19
2019-08-30 1078 瀏覽
一家毫無誠意的食店,昨晚心血來潮,想食燒味飯,經過再興,平常見長期排隊,今次有空位便入去幫襯,店內全部用外賣餐具,叫店燒骨燒鵝飯加例湯,$66元,價錢算中等,因為燒鵝來貨比較貴,燒骨似普通义燒沒焦香味,燒鵝六件,四件只有肥肉加塊皮,一丁點肉也沒有,根本是下欄位,其他食店這些位置應該不要,跟店員反映一下,他說鵝背是這樣,落單前可以選擇部位(真係〇左嘴)例湯隔夜湯似饀水,甘既質素,看來只是做自由行的生意,難怪昨日晚上八時已經沒有什麼客人了,大家差不多價位的燒X大皇,相比之下有誠意得多,祝你好運!
2019-08-29
2019-08-25 859 瀏覽
都有一段時間冇去再興食飯,今日心血來潮又想食佢地D叉燒燒肉,中午時間,全場爆滿,一位難求,但係我一個人就好容易有位,一座下就叫左個叉燒燒肉飯,可能冇叫肥叉所以今次叉燒有D干燒肉正常,睇怕都有一段日子唔會再去
2019-07-30 818 瀏覽
今次係下午茶時間去食,唔太多人,冇咁逼。又例牌叫咗個雞鴨飯雞胸配鴨脾,雖然係一好一壞嘅配搭,但佢好壞係調轉,雞胸都爽滑,反而鴨脾好差。乾爭爭,冇咩肉汁肉味,下次都係唔叫鴨食,試下其他。
今次係下午茶時間去食,唔太多人,冇咁逼。

又例牌叫咗個雞鴨飯

• 切雞飯
2019-07-24 470 瀏覽
今日lunch去咗灣仔再興食燒味,去到門口因為一個人所以唔使排隊,於是入咗去。入到去好細但係坐滿晒人,非常擠迫。平均一張元枱坐四個人是五個人坐滿晒之後接近郁都郁唔到咁滯。佢推介嘅叉燒同埋鵝我都冇叫,叫咗個雞鴨飯,佢俾咗個比為我所以有雞脾食,但係呢鴨就比咗鴨胸喎。雞本身有醃過,所以唔使醬料都有味,好好食。薑蔥都有佢自己嘅風格,比例大約一半一半,唔太咸。雞皮好薄,唔肥,唔老。而鴨呢,由於係鴨胸所以好‘鞋’,同埋有啲老。雞比較好食,鴨呢一般啦,相信鴨同鵝都會一樣,下次有機會就試吓叉燒燒鵝飯。但係呢如果嚟食嘅話,要有心理準備食嗰陣會俾人撞來撞去,因為真係好迫,同埋佢會不斷向你施壓,務求你快啲食完佢就可以比下一個入嚟食。

雞鴨飯

而鴨呢,由於係鴨胸所以好‘鞋’,同埋有啲老。

雞鴨飯
2019-07-22 708 瀏覽
上次買過一次又硬又乾的义燒,以為是意外。今天再經過,畀多次機會再興,斬了半斤半肥瘦义燒返家加餸,清楚聽到伙記叫師傅斬肥义。可惜,再一次失望,又是又硬又乾,沒半點肥,比幾間連鎖快餐店更差,以後不會再買。😤
2019-07-22
5 分鐘 (外賣自取)
2019-06-28 938 瀏覽
灣仔區最抵食午餐,其中之一我於灣仔再興燒臘飯店,幾十年老字號,維持一貫舊裝修風格=無裝潢真正只係食野既餐廳雖然星期1-5午餐時段一定要等位,但因為流轉量快,所以都好快入座 叫咗個肥叉油雞飯+例湯 唔做$40埋單 強烈建議黎呢間鋪頭食野,要預早諗定先,同埋叫肥叉,因為職員會不停催你落單
真正只係食野既餐廳

叫咗個肥叉油雞飯+例湯 唔做$40埋單