2009-03-18 44 瀏覽
三月十四日﹙土﹚以取證書為名,四圍覓食為實來到東區行了一天,晚飯時間來到筲箕灣東大街繼續覓食之旅。看見這裏櫥窗掛滿一隻二隻雞,外表蠻像樣,看看店名,是吃海南雞的地方,即管走進去看看。坐下來環看四周,個人對海南雞的興趣其實不太大,坐下後很快便被四周及餐牌其他食物吸引去了,要了一個青咖喱豬頸肉飯及一杯青檸梳打。每逢吃泰國菜青檸梳打是必喝,酸酸青檸配帶點苦味的梳打水,不是甚麼特別好喝,但就是習慣而己。豬頸肉單看賣相只是一般,有如柴皮一樣乾,豬頸肉略為過火,肉味一般。來到吃海南雞飯的店子,白飯就轉要油飯,不吃海南雞也試一試油飯的味道。盛出一個金字塔的型狀,外觀夠奪目了,但油飯淡而無味,除了顏色有點偏黃之外,吃起來與吃白飯一樣,這三元加得真不值。唯獨是青咖喱汁味道調得不錯,椰汁味較重,用以伴飯還是不錯之選。或許是我點錯食物,海南雞可能是好吃,質素和一般茶餐廳沒甚麼特別,以這價格而言,算是可以接受。
三月十四日﹙土﹚

2009-03-14
青檸梳打是吃泰國菜必喝項目
青咖喱汁是伴飯佳品
2008-10-23 11 瀏覽
Lunch 同d同事試過呢間野, 叫左個海南雞飯餐......d 海南雞超麻麻, 比起泰x雞差得遠, 個餐跟碗冬瓜湯, 碗冬瓜湯零味道, 同飲滾水mo分別, 冬瓜本身已經mo 味, 好心唔好咁慳, 落番d 味精吊下味la......價錢唔係平, 份量少, 又mo 飲品跟, 淨係得碗滾水湯, 男仔肯定唔夠飽.......真係一次貨仔!!
d 海南雞超麻麻, 比起泰x雞差得遠,
真係一次貨仔!!
2008-09-19 46 瀏覽
上次吃海南雞時,見隔離檯的燒豬脾不錯,是日再臨,就是為了此味。燒豬脾飯沒有湯,但因為吃的時候還是新張期內,還有泰式特飲賭送。要了咸檸蜜,真的有一隻咸檸在內的,但蜜糖下得太多,甜了一點。燒豬脾很對辦,皮厚肉豐,吃起來入味,口感豐腴,皮下的肥油也甘香,點的是酸辣汁,美味;廋肉的部份也不韌,肉質鬆化;在旁的酸菜更是好吃,吸收了豬脾的油份,香味四溢,是下飯良品;說起下飯,豬脾的汁絕對好吃,但飯多汁少,如果來吃,建議一定要叫「多色」。埋單38蚊,個人覺得,比海南雞飯更好吃。

埋單38蚊,個人覺得,比海南雞飯更好吃。
燒豬脾飯
美味的豬腿肉
其貌不揚,但美味的酸菜
甜過籠的鹹檸
  • 豬脾的醬汁;酸菜
幫襯此家店舖兩次, 水準都keep到。 先講佢的招牌菜「海南雞跟油飯」@ HK$40 :-去骨的海南雞: 正! 肉質滑! 油飯: 油咗D! 跟白飯比較健康。 點雞的秘制醬: 簡直頂呱呱! 超正! 炸蝦餅 @ HK$25 - No Good! 第二次外賣半隻海南雞 @ HK$78,個汁要雙份! 正呀! 下次會試佢另一招牌菜「泰試豬脾飯」! 仲要記得帶相機唔知佢個秘制「海南雞醬」有冇得賣呢?用來點其他食物都唔錯架!
幫襯此家店舖兩次, 水準都keep到。

先講佢的招牌菜「海南雞跟油飯」@ HK$40 :-
去骨的海南雞: 正! 肉質滑!

油飯: 油咗D! 跟白飯比較健康。

點雞的秘制醬: 簡直頂呱呱! 超正!

炸蝦餅 @ HK$25 - No Good!

第二次外賣半隻海南雞 @ HK$78,個汁要雙份! 正呀!

下次會試佢另一招牌菜「泰試豬脾飯」! 仲要記得帶相機
  • 海南雞
2008-07-03 5 瀏覽
東大街食店選擇多,海南雞飯可說是不常見,下午二時多抵達,人客不多,點了海南雞脾飯。油飯味道不算濃,不夠香口,雞脾肉味道不錯,不過分量太少,雞皮很厚,如果減肥中不吃雞皮就幾乎沒甚麼好吃,雖然我是胃口不大的女生也不夠喉,值得一讚是醬汁味道很好。隨雞飯附送冬瓜湯一小碗,只月一塊冬瓜,也有味精感。$45沒有飲品(過了新張期),價錢頗貴,尤其在東大街幾本上三十多元吃得飽又有飲品,不知道冠泰捱得多久了。

2008-06-23 8 瀏覽
食左海南雞飯同酸辣鳳爪, 好好味!d雞唔肥, 肉稔, 油飯好味, 食晒成碟!酸辣鳳爪一碟好多隻, 食得出同街外賣那些現成貨不同, 都好好味, 不過都算幾辣.新開張環境好乾淨, 夜市唔多人幾舒服.會再食同試下叫外賣! 不過外賣每個盒要加一蚊....
食左海南雞飯同酸辣鳳爪, 好好味!
d雞唔肥, 肉稔, 油飯好味, 食晒成碟!
新開張環境好乾淨, 夜市唔多人幾舒服.
會再食同試下叫外賣! 不過外賣每個盒要加一蚊....
2008-06-15 4 瀏覽
見到一間新開張既餐廳,專係食海南雞既,於是就入去試下啦因為係食下午茶,只係叫左d小食叫左半隻海南雞,酸辣鳳爪,青檸梳打,同一個椰青個酸辣鳳爪,好辣,好夠味海南雞無骨既,好滑,個汁好正呀餐廳環境都ok,整齊乾淨下次都會再泥食過~
見到一間新開張既餐廳,專係食海南雞既,於是就入去試下啦
因為係食下午茶,只係叫左d小食
叫左半隻海南雞,酸辣鳳爪,青檸梳打,同一個椰青
個酸辣鳳爪,好辣,好夠味
海南雞無骨既,好滑,個汁好正呀
餐廳環境都ok,整齊乾淨
下次都會再泥食過~

酸辣鳳爪
正海南雞半隻
酸辣鳳爪
正海南雞半隻
2008-06-08 20 瀏覽
在東大街來說,海南雞飯店是異族,還是新張,當然來試一試先。來的時候,招牌上的紅紙也未掀開的。見兩位南亞裔女士在廚房打點,靚靚老闆娘在門外招徠,店內還未有客人,就來試一試其海南雞飯吧。要了個海南雞飯餐,要雞脾肉。先來冬瓜湯,真的是結結實實有一件冬瓜在內的。湯底鮮味,好像是有一點味精,而亦有胡椒的味道,也不錯;再吃油飯,聞起來很有香味,吃起來乾身,但欠缺了油香,雖然味道夠,但吃起來就感覺很寡,這就是油份在油飯內的重要性,怎樣也要下一點的;雞肉很不錯,全起骨,亦嫩滑。雞皮有點厚,不爽脆,棄之不可惜。埋單45蚊,總括而言,是不錯的海南雞飯,當然比起有水準的,還差一截。但以這個價錢而言,吃得過的了。新張期內,還送特飲一杯,要了青檸疏打,酸酸的,當作是汽水來喝吧。見隔離檯的燒豬脾也很對辦,下次來就吃這個!
在東大街來說,海南雞飯店是異族,還是新張,當然來試一試先。

見隔離檯的燒豬脾也很對辦,下次來就吃這個!
完全沒有油香的油飯
嫩滑的雞肉
冬瓜湯
青檸疏打
嫩滑的雞肉
2008-06-07 11 瀏覽
在筲箕灣東大街搵食,荼餐廳一街都係,咪以為筲箕灣就等於平,東大街的食個Lunch平均都要$35!呢間新開餐廳,擺明居馬賣海南雞飯,新張期間嗌飯送特飲(即係椰汁冰、紅豆冰之類,不過冇荼啡架!!),冇加一。試左個海南雞飯,眼見自己碟同同事們的差不多樣,大約有7小條雞肉,飯是雞油飯,份量約一小飯碗 (肚餓可能唔夠,男士就應該唔夠了) 碟飯只有肉同飯,冇菜,味道正常可以啦。
,男士就應該唔夠了)
碟飯只有肉同飯,冇菜,味道正常可以啦。