2015-09-22 502 瀏覽
第一次食冬蔭公,算係一個新嘗試。邊食邊打食評啦。食番個地道既王牌,“冬蔭公湯米線”個米粉落到黎就聞到好香,酸酸地香噴噴,但賣相就一般般了...感覺配餸太少(芽菜,花生之類),另外米線太散碎,好難夾黎食。整體黎講都算唔錯,食得飽,新嘗試。
第一次食冬蔭公,算係一個新嘗試。
邊食邊打食評啦。
食番個地道既王牌,“冬蔭公湯米線”

整體黎講都算唔錯,食得飽,新嘗試。
bb辣牛肉冬蔭公湯
鮮冬菇中辣冬蔭公湯米線
2015-09-22
2015-09-04 337 瀏覽
冬蔭公公食物選擇款式不多 但味道尚可 上次係沙田分店 點的冬蔭公湯辣度及酸度適中 所以對此店的印象還好今日晚飯時間 經過淘大分店 諗起有印花咭及免費送油鬆餅1份優惠卷 便入去了 劃完紙仔 交給職員後 他用1副不以為然既態度話 我地分店已經冇做印花活動 所以冇得半價換海南雞飯1客 另外造餅師傅辭左職 冇人整餅 所以都冇得送 但我睇張咭寫10月尾先到期 冬蔭公公得3間分店 尼個安排真係好吾合理 重點係職員態度差 由頭到尾1句吾好意思都冇 求其講2句就算 最後我地話吾食 那位職員仲走得快過我地 經驗分享 有心去既朋友要注意啊!

2015-08-30
2015-05-29 539 瀏覽
叫左冬蔭公湯米線,小辣,牛肉。同泰國傳統既好唔同,呢到個冬蔭公偏甜,可能為配合香港人口味,都叫有啲特色。小辣真係唔太辣,尤其是個湯偏甜,啱啲唔太食得辣既人奶茶好差,唔香唔滑總括黎講抵食,$32一個午餐,又叫有啲特色
小辣真係唔太辣,尤其是個湯偏甜,啱啲唔太食得辣既人
奶茶好差,唔香唔滑
總括黎講抵食,$32一個午餐,又叫有啲特色
5 分鐘 (堂食)
2015-05-16 303 瀏覽
中午時候, 叫左清湯米線, 配雞肉, 覺得拉茶幾得意, 加左$7黎試。米線冇咩特別, 普普通通, 雞肉都幾多拉茶幾得意幾好飲, 不過未必岩香港人口味, 有啲人會唔中意果股印度既味埋單$37, OK平
米線冇咩特別, 普普通通, 雞肉都幾多
埋單$37, OK平
10 分鐘 (堂食)
2015-04-28 320 瀏覽
星期日既九龍灣人特別多,幾乎間間餐廳既門外都企滿哂人,冇一間係唔使等位既,唯一少啲人等既就係冬蔭公公,但都算爆場。落單方式係要自己畫紙,落單紙上面既食物選擇比起其他分店好似少左啲,好想食辣野既我就選擇左冬蔭公湯底既米線,簡左中辣,配料簡左牛肉同豬頸肉。上菜速度都好快,等左幾分鐘就有得食,米線既賣相都唔錯,紅紅地睇落都幾辣。但係食完第一啖,好有冬蔭公湯既酸味,但就一啲都唔覺得辣,好似平時食既bb辣咁,滿足唔到我想食辣野既決心!不過整體黎講都算幾惹味,牛肉同豬頸肉既份量都幾多,但米線就可以再多啲,略嫌唔多夠飽。抵食既地方係依家做緊全日飲品半價,加杯野飲都係$6-$7,特飲$11,大大杯咁飲住食酸野都幾正!環境方面都還可以,地方都算闊落,員工態度好好如果食物選擇多啲就好啦~

環境方面都還可以,地方都算闊落,員工態度好好
如果食物選擇多啲就好啦~
2015-04-20
5 分鐘 (堂食)
2015-04-12 279 瀏覽
今日同魚兒放學齊齊食辣野,之前本來已經想去另外一間冬蔭公公食,但係果時見餐牌有d貴,想食便dd,就去左第二間.泥開九龍灣,又趁呢排晤知做咩天氣回冷,決定暑前最後一試!!叫左泰國冬蔭公湯,有bb辣,中辣,大辣.....我地叫左個bb辣試下先,始終第一次食,未知會晤會好辣.好快就泥到,比大家睇下賣相一流吧... 湯底充滿濃辣湯料,香味勉強都有d,當我試第一口既時候,我感覺係....失望!本以為冬蔭公味道起碼有一種’麻’味,仲要係2014得獎餐廳食堝,點解同一般麵店感覺差晤多既..係因為我地叫下午茶,定係人流晤多,所以咁架...呢道招牌菜真的令我地大跌眼鏡.(係我跌眼鏡)其實最主要就係今日個湯底味道晤足夠,料卻足夠(有齊花生,芫茜,芽菜,粟米粒),但我相信湯底先係湯麵的精髓,希望下次挑戰中辣或者大辣會比到麻的口感.我地另外再叫左個豬扒檬粉,魚兒話檬粉太硬,的確係,好檬粉條應該係軟身帶韌,呢個就欠缺好既檬粉條,不過個豬扒反而幾香,肉塊易切,邊邊位都幾好咬.建議如果大家落甜酸醬晤好落太多,好容易會變酸,碗底同麵頂中間一下就可以了,再撈雲味道還是不錯的.反而最令我失望係呢個油鬆餅,貴為推介食物,但
今日同魚兒放學齊齊食辣野

叫左泰國冬蔭公湯,有bb
辣,中辣,大辣.....我地叫左個bb
泰國冬蔭公湯牛肉米線

豬扒撈檬粉
味道還是不錯的.
油鬆餅
反而最令我失望係呢個油鬆餅,貴為推介食物,但我地都覺得成個餅係淡而無味,硬身,似係食緊無味麵包咁,認真倒貼.

我地仲對d小食失去興趣,賣相尤好但味道卻俗.晤通要叫d貴價小食先至有味道,雖然見到很多人叫,但始終覺得都晤太好味.連上海油鬆餅都應該比這個泰國油鬆餅好食吧...

鋪頭裝修都挺有格調..紅色方正~舒適,整齊

建議大家:下午茶先好泥食阿!因為真係幾抵,一碗麵只需$30,免加一,份量還可以接受,可值一試
題外話/補充資料: 門口有兩個大電視播緊餐廳宣傳片,係正女厠出面,各位要等女生既男/女生可以先過下眼癮:)
2015-04-10
2015-03-19 404 瀏覽
又是一年友好飯局的開始, 今次壽星女J選擇了就近大家的冬蔭公公吃生日飯. 餐廳沒有訂位服務, 所以只好早點到達拿位子. 不過其實平日晚上食客不多, 只有三分一滿, 根本不用預早拿位! 座位和枱子都比較窄少, 坐起來其實不舒服. 餐牌上的選擇不算少, 我們依照老規矩, 一人點一個菜, 所以很快便點好菜.泰式馳名海南雞 ($82/半隻)海南雞上枱時, 附上老抽, 薑茸和辣椒油, 就像在泰國吃海南雞一樣. 海南雞偏瘦和細小, 看起來不大吸引, 雞味很淡, 不過雞肉尚算嫩滑. 雞油飯 ($12)雞油份量偏少, 沒有雞油飯應有的香味和光澤, 入囗與白飯分別不大. 泰式大蝦炒金邊粉 ($68)全碟只有兩隻蝦, 蝦隻不算大, 是中蝦大小, 一般彈牙, 不過沒有甚麼味道; 炒金邊粉比較油膩, 不夠乾身, 而且配料只有蛋和芽菜, 花生的份量較少, 食味一般. 馬沙拉咖喱牛腩配油鬆餅 ($64)馬沙拉咖喱雞在印度食店吃得多, 但以馬沙拉煮咖喱牛腩還是頭一次吃到. 味道與平常吃的咖喱差不多, 不算香濃; 牛腩煮得頗腍, 不過只有三兩件, 份量較少.油鬆餅:出爐仍是熱辣辣的, 用手撕開吃, 又鬆又軟, 用來蘸

泰式馳名海南雞 ($82/半隻)
雞油飯 ($12)
泰式大蝦炒金邊粉 ($68)
馬沙拉咖喱牛腩配油鬆餅 ($64)
油鬆餅:
出爐仍是熱辣辣的, 用手撕開吃, 又鬆又軟, 用來蘸咖喱汁同吃, 是意外地好吃!
烤薄餅 ($20)
見油鬆餅味道不錯, 而且還有咖喱汁剩下, 於是點了烤薄餅來試試. 烤薄餅比油鬆餅厚身, 沒有油鬆餅般鬆化, 口感偏硬, 一般而已.

食物水準一般是預期之內, 不過員工的態度更是令人汗顏. 員工給人的感覺比較慢吞吞的, 愛理不理, 從不主動加水, 只會聚在一起傾計. 如此質素, 應該沒有下一次了.
題外話/補充資料: 只收現金或八達通
2015-02-03
慶祝紀念
生日
  • 油鬆餅
2015-03-18 250 瀏覽
好想食泰國野,見呢間都幾多人幫襯,就試下囉!雜錦拼盤:呢個幾驚喜,有蝦餅,燒蝦,串燒,泰式鳳爪,燒豬頸肉。所有都即整,夠熱。蝦餅幾足料,唔係得個粉字。 燒蝦幾大隻,新鮮。 串燒幾juicy。 泰式鳳爪夠入味。豬頸肉配埋個醬汁,幾惹味。海南雞飯,呢個很一般,唔係好有雞味,飯也不是油飯,係幾個醬汁搭夠。冬蔭公豬扒湯粉,冬蔭公湯味道尚可,不算很突出。份量頗大,一個男生吃了也夠飽。總括而言,呢餐都算唔錯,可以再幫襯!
好想食泰國野,見呢間都幾多人幫襯,就試下囉!

總括而言,呢餐都算唔錯,可以再幫襯!
拼盤
冬蔭公湯粉
拼盤
2015-03-14 298 瀏覽
同老婆去淘大食lunch,太太想食海南雞,ok,就去冬蔭公公,返正未去過,老婆最尾都叫咗肉骨茶60蚊,我就叫海南雞飯60蚊,等咗十分鐘肉骨茶先出,太太話無味好似豉油水加豬軟骨,都算數,最少夠熱,老婆食完,我碟飯都未到,即時追單,男服務員哦一聲就行咗去,當時我已經有少少火🔥,又等咗十分鐘,終於出現,我見到碟飯即時上哂火,成碟飯總共得5舊雞,4舊係雞胸肉,斬雞條友又拖刀,全部黐埋一舊,又無味,又唔滑,飯又凍,我即刻反影,有位女收銀員望一望,哦一聲又行咗去,隔離枱阿姨都話有無攪錯,服務極差,又唔好食,最後我都無食碟飯,成肚火😡😡😡😡,fxxking bad restaurant
2015-03-14
2015-03-13 199 瀏覽
星期五夜晚8個人去食九龍灣得冬蔭公公唔洗等,所以去食。冬蔭公公食物總類太少了,基本上沒有什麼可以選擇,所以叫了海南雞飯。海南雞飯大概要等15分鐘,但上菜時飯已經凍了,而油飯基本上是白飯,只是顏色不同而已。
星期五夜晚8個人去食九龍灣得冬蔭公公唔洗等,所以去食。
2015-01-24 302 瀏覽
啱啱點幾鍾發生,食個雞c檬粉,冬陰公湯底,揀左bb辣湯底好夠味,份量亦算多,超值。可惜。。。食食下見到碗入面有隻野,我就叫個侍應黎睇,指住隻小昆蟲,佢望住無出聲,無返應,呆企左係度,根住就收走左。 好似見慣晒,完全一d驚訝反應都無

好似見慣晒,完全一d驚訝反應都無
2014-12-19 426 瀏覽
晚飯去了位於淘大商場內的冬蔭公公,我們點了海南雞飯、馬來肉骨茶湯飯和油鬆餅。海南雞飯雞肉嫩滑,油飯很清香,一點也不油膩。馬來肉骨茶湯飯有著香濃的藥材味,排骨非常入味,肉質也非常嫩滑,我把湯喝光光!油鬆餅超級好吃,記得一定要趁熱吃,冷掉就影響囗感了!一定會再次光顧的!

一定會再次光顧的!
海南雞飯
馬來肉骨茶湯飯
2014-12-14
海南雞飯
馬來肉骨茶湯飯
2014-08-23 574 瀏覽
岩岩開張果時食過,但係d湯同咖哩都淡而無味,連檸茶都無茶味,諗住唔再食咁岩都朋友再行經,朋友話想食,唯有捱義氣依度既服務態度不嬲都唔錯,所以已經覺得無特別但係食物方面,咖哩味重左好多,特別椰香味濃左,好好味!而飲品方面有番正常既水準,Good.價錢方面唔算貴,與質素相符,抵食今次一食,對依間野有番信心,我下次會再黎食

咁岩都朋友再行經,朋友話想食,唯有捱義氣

依度既服務態度不嬲都唔錯,所以已經覺得無特別

但係食物方面,咖哩味重左好多,特別椰香味濃左,好好味!

而飲品方面有番正常既水準,Good.

價錢方面唔算貴,與質素相符,抵食

今次一食,對依間野有番信心,我下次會再黎食
2014-08-19
2014-07-18 723 瀏覽
周二的下午要回學校練習比賽,便約家人於淘大食午飯。前一晚商量食甚麼的時候,想起好久没有食冬陰公公,就提議到這間,家人没有意見就就此決定。當日我到達時,家人已入座等候,在點餐紙左看右看一輪後,決定要海南雞飯,家人則選了肉骨茶飯,大家各加$6蚊各要了一杯少冰珍多椰汁冰。餐廳員工落單上菜感覺有點慢吞吞和冒失,幸而態度很好,笑容很足。先來的是一杯珍多椰汁冰,没錯是一杯,後來等5分鐘後查問才上了一杯凍檸茶,要求更换後才上了一杯珍多椰汁冰,而且没有少冰,不過也懶得要求更换了。珍多椰汁冰,挺大杯的,可是真的很多冰,接近半杯都是碎冰,幸好没有偷工减料加很多水,椰汁味很重,一條條的青綠色啫喱條很多,飲到最後還可以一匙一匙食。接着上的是肉骨茶飯,因為自己不太喜歡肉骨茶的味道所以就没有試,但家人評價很好,没有太濃的藥材味。肉骨茶飯食了一大半,我的海南雞飯才上枱。份量挺多,最後還是食不完。飯用雞油拌過,入囗很香,飯粒nim囗,而且煙un,可惜有點乾,飯上以小蕃茄裝飾。雞的份量亦不少,雞肉嫩口,而且不肥。雞肉底放了幾塊青瓜。飯還另外附上3種調味料,包括老抽,薑茸和蒜蓉辣椒醬。海南雞飯還包一碗湯,雖餐單說明是老火

肉骨茶飯食了一大半,我的海南雞飯才上枱。份量挺多,最後還是食不完。飯用雞油拌過,入囗很香,飯粒nim囗,而且煙un,可惜有點乾,飯上以小蕃茄裝飾。雞的份量亦不少,雞肉嫩口,而且不肥。雞肉底放了幾塊青瓜。飯還另外附上3種調味料,包括老抽,薑茸和蒜蓉辣椒醬。海南雞飯還包一碗湯,雖餐單說明是老火湯,但感覺應該不是,不過湯可以用來濕一濕口,而且不咸。

俾錢後獲贈印花卡和下次惠顧贈送油鬆餅的優惠卷,值得再來呢!
2014-07-15
  • 海南雞飯
  • 椰汁珍多冰
2014-07-16 753 瀏覽
走進店內,裝修跟一般連鎖式快餐店差不多,走大眾化路線。食物方面,先點了泰式生蝦及泰式併盤,生蝦爽口彈牙,併盤中嘅炸蝦餅味道啱啱好唔太重口味而且炸得唔會燶又夠脆,豬脛肉更加值得推介,肉質好腍而且好香口咖哩肉蟹,我個人認為咖喱味道偏甜,但肉蟹夠斤兩又新鮮。甜品必吃雪山,即叫即整,好香脆,而且做到甜品唔太甜,贏晒
,豬脛肉更加值得推介,肉質好腍而且好香口

咖哩肉蟹,我個人認為咖喱味道偏甜,但肉蟹夠斤兩又新鮮。
甜品必吃雪山,即叫即整,好香脆,而且做到甜品唔太甜,贏晒
2014-07-15
  • 泰式生蝦,泰式併盤