2013-05-20
真係為左今次開個戶口,無他的,真係食到火都黎埋,早排夜晚同舊同事聚會,大家聚腳點都係深水埗附近,就簡鳳朝啦,其實未埋到去已經喺對面馬路聞到香味,夜晚遇左人多等半粒至一粒鐘以上,咁等到埋位,有個姐姐帶著手套搬d鍋出黎都好nice咁同我地講食到冇味既時候可以加味,因為怕加水加到個湯底唔夠spicy.咁我地叫左小辣啦,一半麻辣一半清湯,始於有同事唔食太辣驚晒曬d野食嘛。咁佢又會有另外一位同事見你個火鍋d湯就黎燒乾就係咁加清湯或者水俾你,咁加加下自然就冇味啦,醒起記得開頭個啊姐話可以加味加辣,咁問過佢地,佢地話可以,但係就一加就加中辣,咁我地都考慮左陣,最終當然係加,唔係一d味都冇點樣食…… 最後有個姐姐一野就倒左成碗辣椒落去,連食得好辣既同事都話覺得辣,d辣椒滿滿咁浮起個面度,同事只係夾減d走,唔夾減d真係見唔到個湯,點知個老闆娘見到就鬧我地 :[[[[火鍋,唔係加水加到冇味就加辣,然後晒曬我地d辣椒,我唔想你浪費我d食物!一係唔食得辣唔好加!]]]]]第一,係佢個員工係咁見我地個鍋冇水就燒乾先係咁加,第二,燒幾粒鐘個鍋唔通冇蒸發架? 點都要加水。火鍋蒸發再加水是常識吧。第三,一加味就要加中
最後有個姐姐一野就倒左成碗辣椒落去,連食得好辣既同事都話覺得辣,d辣椒滿滿咁浮起個面度,同事只係夾減d走,唔夾減d真係見唔到個湯,點知個老闆娘見到就鬧我地 :[[[[[我唔知你地識唔識得食麻辣火鍋,唔係加水加到冇味就加辣,然後晒曬我地d辣椒,我唔想你浪費我d食物!一係唔食得辣唔好加!]]]]]
第一,係佢個員工係咁見我地個鍋冇水就燒乾先係咁加,
第三,一加味就要加中辣,點解唔考慮下加小辣俾人?
第四,俾佢咁鬧完咩mood都冇啦,野食唔平貼錢買難受,老闆娘請你喺d食客既出發點諗下先啦。
我地絕對唔會再幫襯……
題外話/補充資料:
其實除左老闆娘態度差之外,帶手套搬個鍋出黎個姐姐其實好nice,d野食都ok,
以上既內文已經修改左d,希望openrice會出到,呢個係公平既分享平台,唔係淨係得好評,當然我地遇到唔好既態度都希望寫出黎佢地會有所改善啦!