2024-10-25 136 瀏覽
喺北角返工多年近排見到開咗間新舖頭標榜地道重慶味喺附近嘅地方相類嘅餐廳本身已經唔多就算有嘅地方都比較家庭式今日入到呢間舖頭見到舖頭衛生乾淨午市繁忙時間出餐迅速味道同喺重慶食到嘅一樣值得一試!今日食咗三種食物1.紅油抄手2.招牌豌豆麵3.肥腸麵三樣都好有重慶老味道覺得辣(微辣)度啱啱好,適合香港人口味另外最緊要嘅係,午市時間出餐超快電子落單唔使等美中不足餐單入邊好多菜式仲未有提供,或者已經買晒。希望下次可以改善一下
喺北角返工多年
1.紅油抄手
2.招牌豌豆麵
3.肥腸麵
三樣都好有重慶老味道
覺得辣(微辣)度啱啱好,適合香港人口味
另外最緊要嘅係,午市時間出餐超快
電子落單唔使等
美中不足餐單入邊好多菜式仲未有提供,或者已經買晒。
希望下次可以改善一下
2024-10-25
2024-10-18 313 瀏覽
同boy friend一齊咁啱經過,見到呢間新開嘅重慶嘢食,因為boy friend比較重口味,所以就想試下。一入到嚟空間都算幾大,坐得舒服。我本人就唔係好食得辣嘢嘅,但呢間嘢都幾好,有得揀要辣或者唔要辣。我啲揀咗‘‘川式紅燒肥腸麵’’肥腸好煙韌好入味、麵條都好彈牙‘‘軟骨丸子小鍋冒菜’’其實一開始都唔知係咪黎嘅,點知一上菜見到材料好多,有好有嚼勁嘅軟骨丸子、蓮藕片、薯仔片、青菜、好似麵條咁嘅豆腐皮。我啲試食完就覺得係幾好味嘅同埋份量都幾大非常飽肚。

一入到嚟空間都算幾大,坐得舒服。

川式紅燒肥腸麵

我啲試食完就覺得係幾好味嘅同埋份量都幾大非常飽肚。
2024-10-12
川式紅燒肥腸麵
2024-10-18 348 瀏覽
夜晚收工唔知食乜好,經過蜆殼街發現有間新開嘅食肆,叫做刀馬旦,就入咗去試下。我點咗一碗川式紅燒牛肉麵,唔食得辣嘅我都接受到,覺得幾好食,等我下次再去試埋其他菜式先!間店嘅風格以綠色為主,地方寬敞,坐得舒服。間店提供電子支付方式,落單好方便,上菜都幾快,唔係等咗好耐就有得食喇!$58 川式紅燒牛肉麵價錢唔貴,味道正宗,材料新鮮,份量十足!鍾意食重慶菜嘅朋友仔,一定要嚟試下!唔使去到重慶,都可以食到正宗重慶味道!

$58 川式紅燒牛肉麵
價錢唔貴,味道正宗,材料新鮮,份量十足!

2024-10-18
  • 川色紅燒牛肉麵
2024-10-06 348 瀏覽
公司樓下新開的重慶麵館,經常路過好像裝修了好幾個月,今天抱著試試看進來了,大家都知道香港的重慶麵館都是改良版的,進去是沒有抱著太大希望的,但沒想到挺正宗,這是我在香港吃過的最接近重慶原味的肥腸麵了,專門點了重慶辣,辣椒油很香,肥腸Q彈,但是有很多菜沒有,服務生說因為人手不夠,裝修挺漂亮價格也不高,套餐非常划算,肥腸麵加小吃加飲品才70多,真的很抵,值得推薦,希望重慶味道的小夥伴們有口福啦,下次我要去吃鍋巴土豆…
2024-10-05
10 分鐘 (堂食)
  • 川式肥腸麵
  • 鍋巴土豆