2023-11-22 47 瀏覽
吉列牛烏冬之前都食過幾間唔同既店舖,今次黎旺角食呢間「初見」~ 入到餐廳見到每枱都有叫吉列牛,就知道呢個應該都幾出名呢道菜~ 我地都叫左一份! 難得今日有少少凍凍地,除咗叫吉列牛我地再叫左個鍋物~ 牛肉鍋🥰 雖然呢度冇壽喜燒湯底,但味噌湯底都唔錯~ 都幾濃!上枱都係大大份, 望落都覺得幾抵食~ 吉列牛外皮有香草~ 兩邊燒一燒就基本上食得!😋至於個牛肉烏冬鍋,啲牛肉份量比想像中大,大大塊幾抵食,肉質望落都幾高質~ 100$ 唔使!整體體驗唔錯~ 下次可以試下佢地既刺身,因為食緊既時候不斷聽到隔離枱話啲刺身好好食😂

上枱都係大大份, 望落都覺得幾抵食~

吉列牛外皮有香草~ 兩邊燒一燒就基本上食得!😋

2023-11-22
5 分鐘 (堂食)
2023-11-20 74 瀏覽
跟同事放工食飯,黎到初見放工時間都幾爆場安格斯牛肉鍋、味噌湯配白飯 $88加升級套餐$38 包括刺身、湯、飲品刺身包括三文魚和鯛魚各兩片每片刺身都夠厚和新鮮餐湯升級做南瓜湯是濃郁有厚度嘅南瓜湯配上忌廉香濃好味安格斯牛肉鍋大約有四至五大片牛肉片之外還有金菇、冬菇、本菇、鳴門卷、粉絲、蒟蒻、娃娃菜等配料配料新鮮加上日本烏冬吃其實食完飽到上心口岩曬女士食,食完唔怕肥初見香草吉列牛配白飯、溏心蛋 $138超過十件香草吉列牛放上爐上燒熟配上一口白飯好滿足個人喜歡配鹽吃吉列牛另叫左一個小食炸芝士餃子釀雞翼3隻 $58味道正常咬開有肉汁,和少少芝士咸香味
跟同事放工食飯,黎到初見
放工時間都幾爆場

餐湯升級做南瓜湯
是濃郁有厚度嘅南瓜湯
配上忌廉香濃好味

大約有四至五大片牛肉片之外
還有金菇、冬菇、本菇、鳴門卷、粉絲、蒟蒻、娃娃菜等配料
配料新鮮
加上日本烏冬吃其實食完飽到上心口
岩曬女士食,食完唔怕肥

初見香草吉列牛配白飯、溏心蛋 $138
超過十件香草吉列牛
放上爐上燒熟
配上一口白飯好滿足
個人喜歡配鹽吃吉列牛

另叫左一個小食
炸芝士餃子釀雞翼3隻 $58
味道正常
咬開有肉汁,和少少芝士咸香味
2023-11-16
  • 刺身
  • 南瓜湯
2023-11-17 43 瀏覽
📍初見🇭🇰 旺角上海街511號地舖成日係荃灣經過都會見到已經覺得好吸引原來旺角都有!今次約朋友係朗豪坊睇完戲就去咗試下原來除左日本野之外 都有啲意粉同飯㗎刺身熟食都有👍🏼*要加一*😋 初見香草吉列牛(配白飯) $138一睇menu就比呢個吸引到果然上檯真係好正!佢唔算好重香草味啲牛嘅油脂分佈勁正 唔算好肥膩煎到脆一脆 超淋超好食!😋 煙三文魚明太子炒扁意粉 $98呢個都好食 辣辣地好夠汁 意粉軟硬度適中
📍初見

刺身熟食都有👍🏼
*要加一*

😋 初見香草吉列牛(配白飯) $138
一睇menu就比呢個吸引到
果然上檯真係好正!
佢唔算好重香草味
啲牛嘅油脂分佈勁正 唔算好肥膩
煎到脆一脆 超淋超好食!

😋 煙三文魚明太子炒扁意粉 $98
呢個都好食 辣辣地
好夠汁 意粉軟硬度適中
2023-11-16
  • 初見香草吉列牛
  • 煙三文魚明太子炒扁意粉
2023-11-15 50 瀏覽
上完堂下午茶時間經過見到呢間日本嘢,見過Menu啲嘢食好吸引,就入咗去食。叫咗一個午市套餐,燒汁豬軟骨拉麵配柚子蜜,另外加咗一個炸香草北海道南瓜餅。個拉麵非常有驚喜,亦好足料,豬軟骨都有四至五舊,配菜豐富:紫菜、粟米、糖心蛋,配幾片筍,特別一讚仲有成棵娃娃菜喺入面,飲埋啲湯都唔覺得口渴,超級好味。個南瓜餅係啱啱炸起,南瓜好甜,炸到外脆內軟 杯柚子蜜入面師傅俾咗好多羹柚子,所以成杯嘅嘢勁rich,唔似出面啲餐廳淨係比一羹好似水咁。午市套餐仲有九折優惠,埋單都係八十零蚊,好抵!下次一定要嚟試埋其他

燒汁豬軟骨拉麵
炸香草北海道南瓜餅
2023-11-12
燒汁豬軟骨拉麵
炸香草北海道南瓜餅
2023-11-15 47 瀏覽
🐷初の鍋 (安格斯牛肉鍋味噌湯配白飯)🍲有一個煲仔放喺電磁爐上面一路煮一路食,啱晒而家開始轉涼嘅天氣。🥰安格斯牛肉牛味幾香,加埋味噌湯更加味道濃郁,陪埋白飯同埋煮到入晒味嘅蔬菜一齊食真係唔錯。.🐷初見邪惡炸薯角炸薯角外脆內軟,每一啖都食得到薯仔嘅香脆口感,加埋鹹蛋黃超級邪惡嘅味道,點埋沙律醬同埋茄汁好啱攞嚟做小食。.🐷初の拉麵 (安格斯牛肉 •豚骨湯拉麵)安格斯牛肉配左濃郁既豚骨湯底,湯底非常夠味。我哋將拉麵轉咗做烏冬,烏冬質地彈牙,份量亦都足夠。.📍初見 (旺角旺角上海街511號地舖

🐷初の鍋 (安格斯牛肉鍋味噌湯配白飯)

🐷初見邪惡炸薯角

🐷初の拉麵 (安格斯牛肉 •豚骨湯拉麵)

📍初見 (旺角
旺角上海街511號地舖
🥢呢幾日突然天氣轉冷🥶放工覺得好凍想食熱野,經過見到”初見”, 裝修同餐廳名都好詩情畫意。🥢餐廳menu 選擇超多,日式小食,刺身,壽司,丼飯,石板燒牛,咖哩,鍋物,漢堡😍好多元化。每張枱都有兩個電磁爐,方便一人一鍋😋🐮香草吉列牛$138賣相好靚😍自己的牛自己燒,好玩又好食👍🏻牛柳外層沾滿香草同炸粉,輕輕一炸,就上枱俾我地自己燒。menu 有食用教學,先將牛脂係熱石板上起爐,再將牛肉係熱石板上燒到岩自己的熟度😋牛肉油脂分佈幾好,燒好仲香口🤤🦐季節海鮮鍋$88有一大碟海鮮😍海鮮幾新鮮,有生蠔,帶子,蝦,青口,墨魚仔,三文魚仲有小小雜錦海鮮。個龍蝦湯超有驚喜,好香濃龍蝦味😍最後我成鍋湯飲晒🤣成個人暖笠笠好滿足👍🏻🌟總括嚟講,餐廳食物多元化,食物賣相味道都不錯,值得再黎👍🏻

🥢餐廳menu 選擇超多,日式小食,刺身壽司,丼飯,石板燒牛,咖哩,鍋物,漢堡😍好多元化。每張枱都有兩個電磁爐,方便一人一鍋😋

🐮香草吉列牛$138

🦐季節海鮮鍋$88

2023-11-14
  • 初見香草吉列牛
  • 季節海鮮鍋
2023-11-14 37 瀏覽
工作附近有這日式店子,很抵的午餐,跟同事快快吃午餐三文魚刺身蟹籽丼丼飯滿滿元氣,丼面三文魚多,加上蟹籽,彈口又鮮香,刺身平均地分佈鋪上飯面,刺身新鮮,不錯,午餐的花茶亦是香香的,令人心情舒暢呢牛肉鍋配白飯滿滿肉汁,鮮冬菇~金菇~娃娃~蘿蔔和豆腐。朋友吃得滿意,加錢有烏冬。朋友配的配珍珠白飯,亦口感滿滿,日式火鍋🍲 火鍋湯底是濃厚,餐廳服務亦細心。安格斯牛夠肉汁,牛肉味濃,肉質軟嫩,爽口彈牙,精華感覺令人午餐得到放輕,肉質細緻軟嫩,油花比例均勻,口感並兼。 跟朋友快投入夏日祭典,店子也有小吃,餐牌上分成卷物,手卷,刺身,丼飯,拉面,西式漢堡。單看賣相已經吸引,一個午餐,放鬆心情呢
工作附近有這日式店子,很抵的午餐,跟同事快快吃午餐

三文魚刺身蟹籽丼

牛肉鍋配白飯

單看賣相已經吸引,一個午餐,放鬆心情呢
2023-11-14 241 瀏覽
見到依間餐廳個名好有詩意,反正未決定晚餐食乜就決定入去試試。平日晚餐時間到,店內不算人多,可以直入不用等。今次叫咗1個吉列牛和一個鍋物,等咗大概15分鐘就有上菜時開始陸續人多,很快就滿座了。初見香草吉列牛 已經有一段時間無食吉列牛,香脆外皮再加上生牛肉,一次過可以食到兩種口感食之前放上烤板上燒滋滋冒油,牛肉香味響口入面爆出,外層炸皮帶小小紫菜味道,正好少少解油膩感安格斯牛肉鍋 原本仲以為牛肉數量好少,最後都有五至六大片,牛肉肉味好濃郁鍋底內仲有魔芋、豆腐、椰菜、魔芋絲和金針菇等蔬菜,十分豐富。湯底係味噌湯,令到蔬菜十分入味和清甜今次主食選擇咗烏冬,同樣都係味噌湯底,烏冬質地帶少少煙韌,好有咬口。如果唔想等位就記得提早訂位,如果唔係好快就會滿座

初見香草吉列牛

上菜時開始陸續人多,很快就滿座了。

安格斯牛肉鍋
原本仲以為牛肉數量好少,最後都有五至六大片,牛肉肉味好濃郁
安格斯牛肉鍋

如果唔想等位就記得提早訂位,如果唔係好快就會滿座
2023-11-13 30 瀏覽
同朋友黎左旺角行街,想食下日本菜但又唔想太貴,見到呢間餐廳睇落幾抵食,就入去試下。香草吉列牛牛肉質地鮮嫩,有肉味得黎亦有足夠油脂感,食落好突出。配上香草嘅香氣,令味道更加豐富。另外配埋佢出面既脆皮令口感更加豐富。😋😋😋吉列豬扒漢堡豬扒炸得恰到好處,外脆內嫩,唔會太乾,每一口都帶來滿滿嘅肉汁同口感,配埋日式燒汁令成個漢堡味道更加夾。👍🏻👍🏻👍🏻呢間餐廳果然好抵食,下次經開都會再嚟食

香草吉列牛

吉列豬扒漢堡

呢間餐廳果然好抵食,下次經開都會再嚟食
【旺角•初見】@shokenhkππππππππππππππππππππππππππππππ旺角午市日式食物多種選擇仲要好抵架添🌻|午餐 - 四式刺身丼|HKD 126四式刺身丼 98$每一塊刺身都新鮮到油亮,質地彈牙。三文魚和油甘魚都非常鮮美,帶子蝦則鮮甜多汁。整個丼飯的味道非常搭配味噌湯味噌湯的味道鮮美,豐富的味噌風味結合湯底的鮮甜,非常適合開胃和下飯。味噌本身富含蛋白質、纖維和多種維生素,具有滋補身體、保持健康的作用。凍柚子蜜凍柚子蜜的口感非常柔軟細膩,帶有微微的凍感,非常適合在口中融化和融合。柚子的酸甜味道在凍柚子蜜中得到了很好的展現,一口下去,清爽的柚子味道在口中迸發出來,讓人感到舒暢和愉悅。日式煎雞軟骨餃子3只 +28$口感非常特別,外層的酥脆和內裡的嫩滑相互融合,讓人流連忘返。雞軟骨的嚼勁和餃子的口感相結合,讓每一口都散發出濃郁的雞香味和鮮美的口感。🌼|午市套餐 - 和風咖喱飯|HKD 78咖喱牛腩飯 $50牛腩的質地非常嫩滑。他們使用的是專業燉煮的方法,讓牛腩慢慢吸收咖喱醬的滋味,變得柔軟多汁。咬下去的時候,牛肉融化在嘴裡,帶來一種濃厚的肉汁和咖喱的香氣。日式麵豉湯熱柚
【旺角•初見】@shokenhk

🌼|午市套餐 - 和風咖喱飯|HKD 78

咖喱牛腩飯 $50

日式麵豉湯

熱柚子蜜

柚子的酸澀和甜蜜蜂蜜的香氣完美融合在一起,給人一種口感豐富的味道體驗。柚子的酸度帶來一種清新感,而蜂蜜的香氣則讓整個飲品更加濃郁。

餃子雞翼2件 28$

雞翼彈牙入口,咀嚼時肉汁四溢。它們被烹飪得剛剛好,鮮嫩多汁,非常美味。雞翼的調味也非常適中,既有微妙的辣味,又有香氣十足的調味料。

餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥
服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄
食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾
性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 204
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
#旺角美食 #初見 #web3旺角
初見
旺角上海街511號地舖
👦🏻收工後肚餓想係附近食,👧🏻見到係旺角上海街嘅「初見」店內坐滿人,餐牌有壽司🍣、拉麵🍜、吉列牛飯餐🐮、鍋物🍲、咖喱飯🍛等等,選擇都幾多而且價錢唔算好貴,就入去試下😋~ 仲有呢度嘅主食可以加$38 升級做套餐,會有一碟刺身、湯同飲品。季節海鮮鍋 $88見到隔離枱嗌呢個,聞到好香龍蝦湯味👃🏻~ 原來仲有好多海鮮配料,有生蠔🦪、鮮蝦🦐、青口、魷魚🦑、八爪魚、三文魚🐟、元貝同好多蜆肉,蠔同鮮蝦都夠哂新鮮鮮甜,其他海鮮配龍蝦湯都好夾💕,令龍蝦湯嘅鮮味昇華🦞!呢個價錢真係性價比高!日式咖喱吉列豬扒配白飯 $80咖啡味道香甜🍛,質地濃厚,入面有薯仔粒🥔同埋紅蘿蔔粒🥕,好味食一滴不漏咁撈飯食🤭!吉列豬扒炸粉薄薄地🐷,炸到外脆內嫩,一啲都唔會鞋口👍🏻。豬扒可以配沙律醬或者咖喱食,兩種食法都好食😋!📍 初見 (旺角)旺角上海街511號地舖

季節海鮮鍋 $88

日式咖喱吉列豬扒配白飯 $80

📍 初見 (旺角)
2023-11-08
外賣自取
2023-11-01 70 瀏覽
今日去咗呢間近旺角站嘅日式餐廳❤️朋友推介佢鐵板燒或者shabu shabu 好食! 所以今次揀咗佢嘅安格斯牛肉鍋 🥩 安格斯牛肉鍋 🥩 $88 佢嘅牛肉個湯底係日式湯底味噌湯 ,味道唔會太濃郁太膩 又唔會太味精 裏面嘅料都好豐富 同Menu嘅圖片有冇一樣娃娃菜,菇 ,蒟蒻,豆腐,竹輪 ,芋絲 咩都有啲 ! 安格斯牛肉仲要好大碟😍安格斯牛肉好有牛味 , 唔算好多肥膏 👍🏻👍🏻我就加咗$8轉烏冬 本來以為烏冬係落落個煲度, 原來佢個烏冬係整好咗嘅豬骨湯烏冬 👍🏻 有好多粟米同海帶 豬骨湯味都好香 又唔重味精 烏冬份量好多, 重點係烏冬唔會太林 加分💯 食量比較大,所以加咗升級套餐 +$38 😆有四件刺身,一杯花茶,一碗麵豉湯 有另一個選擇就係西式南瓜湯 🎃 刺身都超級超級厚身, 亦都好新鮮 另外是日花茶係玫瑰花茶 裏面都起碼有10朵玫瑰花🌹🤣飲落去又真係幾香 可以解下食完打邊爐或者鐵板燒嘅膩位置好近旺角站 裏面嘅裝修就偏日系整體食物嘅質素都幾好👍🏻 下次同朋友嚟可以試吓佢嘅香草吉列牛肉❤️❤️

安格斯牛肉鍋 🥩 $88
裏面嘅料都好豐富 同Menu嘅圖片有冇一樣

我就加咗$8轉烏冬

食量比較大,所以加咗升級套餐 +$38 😆
有四件刺身,一杯花茶,一碗麵豉湯
有另一個選擇就係西式南瓜湯 🎃
刺身都超級超級厚身, 亦都好新鮮

另外是日花茶係玫瑰花茶

位置好近旺角站
裏面嘅裝修就偏日系
整體食物嘅質素都幾好👍🏻
下次同朋友嚟可以試吓佢嘅香草吉列牛肉❤️❤️
2023-11-01 44 瀏覽
喺朗豪坊附近行街經過見到呢間餐廳,門口有大大個招牌寫住店名《初見》,一睇到呢個名,相信老闆都係一個性情中人,人生若只如初見... 經過見到都係緣份,決定試一試😊餐廳有好多日式食物,除咗有壽司拼盤、刺身丼、一人火鍋、吉列燒定食、仲有西式意粉等等嘅野食,種類繁多。初見香草吉列牛配白飯($138 )一嚟到睇Menu就俾呢個招牌款式吸引到,初見牛同普通吉列牛唔同,牛肉外面有一層香草包住,望落去顏色好豐富,食落味道都幾夾,依然食到牛肉嘅鮮嫩,但係又多咗一份初見嘅清新🤭,而且份量唔少,都幾抵食!😋加多$38就有刺身,麵豉湯/南瓜湯同埋茶飲,我就揀咗麵豉湯,都幾大碗👍🏻 刺身都幾大份同埋新鮮。餐廳環境唔錯,地理位置夠晒方便,食物都好有特色,價錢合理,整體感覺唔錯,推薦大家一試!

初見香草吉列牛配白飯($138 )

2023-10-27 55 瀏覽
去旺角食飯唔想又食商場裏面嘅鋪頭 其實行過少少都有唔少選擇今次去完旅行返黎又係時候食返啲亞洲菜🇯🇵.🌟醬油蛋、蟹膏蟹肉飯 $98餐廳有實體menu 同QR code menu手機落單嘅時候發現左呢個餐📱飯嘅中間有一隻流心醬油蛋🍳 再有一圈滿滿嘅蟹膏同蟹柳絲🦀蟹籽同青瓜絲更添清爽嘅口感加上少量醬油同wasabi味道一流🤤.🌟季節海鮮鍋(龍蝦湯配白飯) $88天氣漸涼係食火鍋嘅時候🍲龍蝦湯好香又唔會太膩 用黎淥海鮮啱啱好海鮮鍋料亦都好豐富😚有原隻蠔🦪、青口、蝦🦐、三文魚、帶子、八爪魚🐙等等一人一鍋嘅設計簡單方便👍🏻.🌟波子汽水 $18波子汽水特別有日式風味.店舖面積雖然唔大但五臟俱全而且坐低左都好夠空間😄
去旺角食飯唔想又食商場裏面嘅鋪頭 其實行過少少都有唔少選擇

🌟季節海鮮鍋(龍蝦湯配白飯) $88

天氣漸涼係食火鍋嘅時候🍲
龍蝦湯好香又唔會太膩 用黎淥海鮮啱啱好

海鮮鍋料亦都好豐富😚
有原隻蠔🦪、青口、蝦🦐、三文魚、帶子、八爪魚🐙等等

一人一鍋嘅設計簡單方便👍🏻

🌟波子汽水 $18

波子汽水特別有日式風味
店舖面積雖然唔大但五臟俱全
而且坐低左都好夠空間😄
近排秋意起,開始想打邊爐,今次又係旺角平平地打個火鍋🤣季節海鮮鍋龍蝦湯配白飯 $88我仲加左$38升級有刺身同湯.湯一送到已經聞到好濃既南瓜味係甜甜既南瓜忌廉湯勁甜勁好飲!😋.刺身有兩塊三文魚及四塊鯛魚兩種刺身厚度都可以 亦好新鮮👍🏻.季節海鮮火鍋都有好多款海鮮!有魷魚、元貝、八爪魚、蜆、三文魚、鮮蝦、蠔、青口等平時都比較多食三文魚刺身同生蠔今次第一次咁樣煮黎食發現都幾鮮甜喎😝三文魚好嫩滑、蠔亦肥美😆煮完啲海鮮再飲個龍蝦湯都幾濃海鮮味~.另外我地都叫左佢地招牌既初見香草吉列牛$138佢地用既係封門柳,牛肉味最濃既位置肉質都好軟腍👍🏻表面有炸皮同沾滿香草,都幾特別!出面多數只係吉列牛,未見過加埋香草係表面~🌿店員送餐時同我地講先用牛脂塗爐面再放吉列牛上爐面煎到想要既熟度煎果陣見到牛既油脂不停爆出黎燒好後蘸少少鹽可以令牛肉既鮮味更加突出咬落去仲保留到肉汁,相當juicy!
近排秋意起,開始想打邊爐,今次又係旺角平平地打個火鍋🤣

季節海鮮鍋龍蝦湯配白飯 $88

刺身

刺身有兩塊三文魚及四塊鯛魚
兩種刺身厚度都可以 亦好新鮮👍🏻
季節海鮮鍋

季節海鮮火鍋都有好多款海鮮!
有魷魚、元貝、八爪魚、蜆、三文魚、鮮蝦、蠔、青口等
平時都比較多食三文魚刺身同生蠔
今次第一次咁樣煮黎食發現都幾鮮甜喎😝
三文魚好嫩滑、蠔亦肥美😆
煮完啲海鮮再飲個龍蝦湯都幾濃海鮮味~

另外我地都叫左佢地招牌既初見香草吉列牛$138
佢地用既係封門柳,牛肉味最濃既位置
肉質都好軟腍👍🏻
表面有炸皮同沾滿香草,都幾特別!
出面多數只係吉列牛,未見過加埋香草係表面~🌿
店員送餐時同我地講先用牛脂塗爐面
再放吉列牛上爐面煎到想要既熟度
煎果陣見到牛既油脂不停爆出黎
燒好後蘸少少鹽可以令牛肉既鮮味更加突出
咬落去仲保留到肉汁,相當juicy!
2023-10-21
南瓜湯