2023-07-23 72 瀏覽
收工後肚餓,路經初遇便入去食台式下午茶醫肚店內格局整齊,燈火光猛抵食下午茶餐多元化,時間下午2-6,價錢$39-58,有各種台式小食 / 主食🔸花雕雞卷滷肉飯 配:紫菜貢丸湯及地瓜酥$46這個便當也很精緻,每樣少少,可以樣樣試又不用太飽;兩塊花雕卷的酒香味也很濃烈,滷肉飯用珍珠米也不算太肥膩,地瓜酥外脆內煙靭微甜,再加紫菜貢丸湯配搭很齊全🔸士林鹽酥雞$38我最愛的台灣小食,其中就是鹽酥雞;味道剛剛好不會太鹹,也有一些的鹽酥香味🔸鮮奶芋泥手工芋圓(跟餐+$15)污泥蓉很豐富,而且還有芋圓一起加鮮奶很香濃,口感豐富
收工後肚餓,路經初遇便入去食台式下午茶醫肚

店內格局整齊,燈火光猛

花雕雞卷滷肉飯 配:紫菜貢丸湯及地瓜酥

地瓜酥
🔸花雕雞卷滷肉飯 配:紫菜貢丸湯及地瓜酥$46
士林鹽酥雞

🔸士林鹽酥雞$38
鮮奶芋泥手工芋圓

🔸鮮奶芋泥手工芋圓(跟餐+$15)
污泥蓉很豐富,而且還有芋圓一起加鮮奶很香濃,口感豐富

2023-07-19
下午茶
花雕雞卷滷肉飯 配:紫菜貢丸湯及地瓜酥
地瓜酥
士林鹽酥雞
鮮奶芋泥手工芋圓
2023-07-19 84 瀏覽
台灣菜平時真係好少吃,但見係公司附近有間日日都爆滿既台灣餐廳,今日見得閒啲就去試吓😌果然無令我失望😇😇花雕雞卷滷肉飯🥰花雕酒香撲鼻而來,雞肉好嫩滑,配合埋滷肉飯嘅惹味,粒粒飯香🍽️🍽️士林鹽酥雞🐤🐤我諗台灣嘢必點,雖然只係小食,但份量非常多,香口入味,送飯一流講到台灣飲品,個個都叫珍珠奶茶,但我今日叫咗自家芋泥鮮奶,芋泥份量好多,配合埋鮮奶,好好飲,又有口感🥤🥤佢另外嘅貢丸湯,地瓜酥細細份,但好精緻呢一餐豐富嘅下午茶,非常之抵食,環境又坐得舒服,好推薦大家嚟食🤗🤗

花雕雞卷滷肉飯🥰

士林鹽酥雞🐤🐤

佢另外嘅貢丸湯,地瓜酥細細份,但好精緻

2023-07-16 84 瀏覽
公司附近都算幾多嘢食中西星馬泰日台今日就食下台灣嘢先,好似幾正餐廳唔大,晚飯時段要等一陣位餐牌選擇多,有麵,拌麵,飯,小食,甜品當然唔少得台式飲品啦嗌一個主食加以加購價叫飲品如果就咁一個主食加飲品大概七十左右落樓咁粉嶺嚟計算唔算貴呢就見人見志喇鹽酥雞肉燥飯有驚喜喎,粒雞幾嫩唔係炸好乾曬嗰種有半隻蛋,幾條菜,肉燥份量足夠每啖飯都食到唔算太肥,我覺得個調味唔錯飯類跟一碗貢丸紫菜湯,清清地幾好👍古早滷蜜汁排骨配手工麵湯底係紅燒牛肉麵嗰種個排骨真係幾靚仔,入味夠淋麵我覺得就淋左啲,冇乜口感可以彈牙返少少會加分小食叫左台灣腸夾埋生蒜片食真係正起司肉鬆蛋餅呢個都係有驚喜嘅上枱熱辣辣嗰陣即食嘅話啲芝士又軟又香一客兩條切成四件share食剛好👍整體係值得有下次!下次試下午市先😃

公司附近都算幾多嘢食
中西星馬泰日台
今日就食下台灣嘢先,好似幾正
餐廳唔大,晚飯時段要等一陣位
餐牌選擇多,有麵,拌麵,飯,小食,甜品
當然唔少得台式飲品啦
嗌一個主食加以加購價叫飲品
如果就咁一個主食加飲品大概七十左右落樓
咁粉嶺嚟計算唔算貴呢就見人見志喇

鹽酥雞肉燥飯

有驚喜喎,粒雞幾嫩唔係炸好乾曬嗰種
有半隻蛋,幾條菜,肉燥份量足夠每啖飯都食到

唔算太肥,我覺得個調味唔錯

飯類跟一碗貢丸紫菜湯,清清地幾好👍

古早滷蜜汁排骨配手工麵
湯底係紅燒牛肉麵嗰種

個排骨真係幾靚仔,入味夠淋

麵我覺得就淋左啲,冇乜口感
可以彈牙返少少會加分

小食叫左台灣腸
夾埋生蒜片食真係正

起司肉鬆蛋餅
呢個都係有驚喜嘅
上枱熱辣辣嗰陣即食嘅話啲芝士又軟又香
一客兩條切成四件share食剛好👍

整體係值得有下次!
下次試下午市先😃
鹽酥雞麻辣拌麵$72鹽酥雞淋淋地唔夠酥脆麻辣汁不錯有層次唔係死辣麵身係我鍾情嘅硬麵有咬口夜市鳳梨水果茶+$12普通不過不失價錢偏貴$72包埋水果茶就差唔多🙈⭐️Rumple港女評分⭐️味道: 3.5/5環境: 3.5/5服務: 3/5抵食: 2/5Please follow Rumplestiltskin aka 名字古怪的小矮人呢個港女代你試盡香港好食好用嘅🤩#飲食 #美食 #優惠 #抵食 #hk #food #foodphotography #foodstagram #hkfood #hkfoodie #foodiehk #香港美食 #香港美食推介 # 香港平食 #香港平民美食 #香港平價美食#平民小食 #街頭小食 #掃街小食 #香港打卡餐廳 #打卡餐廳 #情侶好去處 #拍拖好去處 #週末好去處 #粉嶺美食 #粉嶺美食推介 #粉嶺好去處 #粉嶺餐廳 #小食 #香港小食 #香港台式餐廳

鹽酥雞麻辣拌麵$72

服務: 3/5
抵食: 2/5

代你試盡香港好食好用嘅🤩

2023-07-07 500 瀏覽
Meet Cute is a taiwanese cafe 🥢 serve a wide range of lunch menu options from dried noodles, soup noodles, braised pork rice, etc. 🍜 generous portions and valuable lunch and afternoon sets 🍱 wood theme interior with spacious booth tables 🪵 elegant interior 🕊 with elements of flower and birds 🌺 staffs are friendly and attentive 💫初遇 台小鍋 茶飯館 🥣 午時選擇好多 不同款式 拌麵 湯麵 滷肉飯等 🥢 午餐 下午茶 好低 份量好足 🍱 木系色調 卡位闊落 🪵 裝修清雅 🕊 有花烏元素 🌺 店員友善 速度快 殷勤有禮 💫🍯 蜜汁滷排骨滷肉飯 午餐 HKD$66honey glazed ribs with braised pork rice滷排骨炸得香脆 🍖 厚身

🍯 蜜汁滷排骨滷肉飯 午餐 HKD$66
滷排骨炸得香脆 🍖 厚身大塊 肉質滑嫩 🐖 甜甜哋
滷肉飯肥瘦適中 配鹹酸菜 溏心蛋 好滿足 🍳
附送紫菜肉丸湯 鮮甜豐富 🌱

蜜汁滷排骨滷肉飯

蜜汁滷排骨滷肉飯

🍖 薑蔥慢煮豬軟骨飯 午餐 HKD$66
slow cooked pork cartilage with scallion and ginger rice
豬軟骨入味 微酸帶甜 🐖 肉質軟嫩 軟骨軟綿
配鹹酸菜 🥬 海量生薑蓉同蔥花 🫚 辛溫濃香
同樣有溏心蛋 紫菜肉丸湯 好滿足 🍳

薑蔥慢煮豬軟骨飯

薑蔥慢煮豬軟骨飯

🥞 古早肉鬆榨菜蛋餅 逢甲名物 下午茶 HK$42
egg pancake roll with pork floss and pickled mustard tubar
蛋餅酥脆軟糯 肉鬆甜鹹綿密 🐖 榨菜爽脆惹味 🌱
薄薄一層雞蛋 🍳 加芝士 🧀 層次豐富

古早肉鬆榨菜蛋餅
古早肉鬆榨菜蛋餅

🧋 黑糖珍珠奶茶 (凍 少甜少冰)
black sugar bubble milk tea
午餐 + HKD$12 (單價 $28)
茶底香濃 🍂 黑糖味濃郁 珍珠煙靭 唔會過甜

🫚黑糖薑母茶 (熱)
午餐 + HKD$0 (單價 $22)
black sugar and ginger tea
好足料 黑糖微甜帶點薑辣
桂圓 紅棗 枸杞 滋潤暖身 🌿

🍍 夜市鳯梨水果茶 (凍 少冰)
下午餐 + HKD$12 (單價 $28)
night market pineapple fruit tea
茶底香濃 🍂 陣陣菠蘿香 有菠蘿果肉 🍍
加檸檬片 🍋 清新解渴

📍粉嶺粉嶺車站路18號粉嶺名都商場2樓58號舖 🇭🇰
  • 蜜汁滷排骨滷肉飯
  • 薑蔥慢煮豬軟骨飯
2023-07-05 73 瀏覽
一個人吃飯,吃個台灣滷肉飯獎勵自己🥳!外賣🥡花鵰雞卷滷肉飯 配 紫菜貢丸湯及地瓜酥$46下午茶時間是1400-1759,也有人會買來當晚餐吃,畢竟晚餐大多$60以上。別小看這個下午茶餐,也別以為那看起來小小的滷肉飯會不夠吃…飯🍚量多得相信男生也很飽🫃!花鵰雞卷吃下去有酒味,但不算太濃,起碼不喝酒的我也覺得可以接受,雞卷肉質鮮嫩,即使是箍牙的我也能輕鬆享受。唯一是滷肉飯略嫌汁少乾身,又配上地瓜酥雖煙靭但也很乾,幸好跟餐送茶類飲品以及正常的紫菜湯,也還可以。總言之,下午茶份量十足,食物質素不錯,會再吃👍🏽。
一個人吃飯,吃個台灣滷肉飯獎勵自己🥳!

外賣🥡
花鵰雞卷滷肉飯 配 紫菜貢丸湯及地瓜酥

總言之,下午茶份量十足,食物質素不錯,會再吃👍🏽。
2023-07-05
外賣自取
2023-07-05 69 瀏覽
📍初遇💡粉嶺其實住喺附近,真係幫襯咗呢間都好多次,通常都係食晒下午茶,份量多到爆炸。今次收工經過想食台灣嘢,決定試埋佢個晚餐🐥古早滷蜜十排骨配手工麵 68排骨大大塊,夠入味,唔會太油膩每碗都配上好多酸菜,而且麵份量非常多,簡直係食極都食唔完感,手工麵口感軟硬適中🐥古旱花雕雞卷配手工麵 68醉雞卷有4舊,每雞塊上面都有杞子做點綴,望落更吸晴 有花雕酒香,雞肉肉質嫩滑,🐥台中脆皮雞卷滷肉飯 63滷肉飯肉汁豐富,好㘃味,滷肉肥瘦剛剛好雞卷外皮脆脆地,啖啖肉仲有半隻溏心蛋,仲包左一碗紫菜貢丸湯台式感滿滿🐥麻辣鴨血 28鴨血給左麻辣汁係最夾#粉嶺美食 #粉嶺 #美食日記 #食好西 #大滿足#香港美食指南 #香港美食 #香港美食 #香港 #hkfoodie #hkfood #bbq #hkfoodie #homekong#hkrestaurant #hkiger #hkfoodstagram #hkfoodlover #hkig #hkfoodshare #foodiesinternationalchat #globaleats #indiandailybread
📍初遇
💡粉嶺

🐥古早滷蜜十排骨配手工麵 68
排骨大大塊,夠入味,唔會太油膩

🐥古旱花雕雞卷配手工麵 68

🐥台中脆皮雞卷滷肉飯 63
滷肉飯肉汁豐富,好㘃味,滷肉肥瘦剛剛好
雞卷外皮脆脆地,啖啖肉
仲有半隻溏心蛋,仲包左一碗紫菜貢丸湯
台式感滿滿

🐥麻辣鴨血 28
鴨血給左麻辣汁係最夾

#粉嶺美食 #粉嶺 #美食日記 #食好西 #大滿足
#香港美食指南 #香港美食 #香港美食 #香港
#indiandailybread
2023-07-03 78 瀏覽
之前新開嘅時候,已經食過一人一鍋,今次就試吓其他啦,我同阿女都唔係好肚餓,所以就揀咗一個小食拼盤同埋一個牛肉麵share-初遇小食拼盤,有九款唔同嘅小食,啱晒樣樣都想試啲嘅我,有鹽酥雞、牛肚、豬大腸、雞卷、滷蛋、香腸、地瓜酥、脆魚塊、麻辣鴨血,我覺得平均嚟講味道都唔錯,麻辣鴨血夠辣夠入味,好食!地瓜酥同脆魚塊,啱啱炸起熱辣辣,好香又夠脆,拼螌用木盒分開一格格裝住幾精緻,幾靚-初遇紅燒半筋半肉麵,我哋唔食蔥,所以走咗青,牛肉同牛筋都大大嚿,而且仲好腍好入味,湯底都幾濃郁,麵嘅份量都算多,我哋兩個都食唔晒另外一人叫咗一杯嘢飲,芋香珍珠奶茶&夜市鳳梨水果茶,埋單先$200!抵食啦,又冇加一,呢個價錢冇得挑剔
初遇小食拼盤

初遇紅燒半筋半肉麵

芋香珍珠奶茶、夜市鳳梨水果茶

2023-06-29
初遇小食拼盤
2023-06-29 88 瀏覽
今日去左粉嶺嘅初遇食下午茶,真係有驚喜!下午茶餐都好有台灣風味😋我哋每樣都想試試!於是乎揀咗兩Set下午茶之後就等食物送上啦!台南芋頭貢丸新竹米粉貢丸彈牙而且內餡有軟滑嘅芋泥!而且芋頭味道濃郁,配上細滑彈牙嘅新竹米粉😆真係好似台灣食嘅爽口Q彈米粉一樣!慢烤雞腿蛋吐司吐司外皮酥脆,內裡雞腿嫩滑多汁!夾蛋汁爆滿嘅蛋,味道更加豐富!仲有沙律醬係入面增加食趣更加惹味😋自家芋頭鮮奶鮮奶帶出濃濃嘅奶香味,再加上加入嘅芋頭,增添咗一份綿密嘅口感同甜度!係好好味嘅組合,我都一口接一口都停唔到!😂冷泡亞里山烏龍🌿烏龍茶香氣濃郁,喝落去有一種清新嘅感覺!冷泡嘅方式令茶葉更加柔和,口感更加滑順😋飲茶解膩仲覺得精神焕發咗添!初遇嘅下午茶餐真係唔錯👍🏻有台灣特色而且職員服務態度亦非常友好!下次有機會再嚟食下午茶先😋

台南芋頭貢丸新竹米粉

慢烤雞腿蛋吐司

自家芋頭鮮奶

冷泡亞里山烏龍

2023-06-22 95 瀏覽
其實我都幫襯左呢間餐廳好多次,講唔上話好好食,但算係中規中矩,小朋友話想食,都可以接受嘅。但係今日,我真係要Blacklist呢間野😂😂自問我啲牙齒都好健康,但係呢碗紅燒牛肉麵啲牛肉,我𡁻左一分鐘都冇辦法𡁻得開。碗裡面有3舊牛肉,大概有0.5舊係可食用,𡁻得開😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂我都𡁻唔開,一個5歲嘅小朋友有冇可能𡁻得到😂😂😂😂😂😂諗番起,唔怪得之食晚餐時間都冇人等位,質素真係每況愈下😅😅😅
但係今日,我真係要Blacklist呢間野😂😂
我都𡁻唔開,一個5歲嘅小朋友有冇可能𡁻得到😂😂😂😂😂😂
紅燒牛肉麵
2023-06-21
2023-06-21 1020 瀏覽
哥哥仔考完試,今日黎上堂,就俾哥哥黎一次大解放😂食物芋頭貢丸新竹米粉😂我以為芋頭同貢丸係分開,原來係貢丸包住芋頭,口感係外面彈牙,心夠粉❤️個米粉勁香麻油味!同埋啲鹹酸菜好好食!啲米粉好正,我哋鐘意食呢啲鞋啲嘅米粉,有口感❤️慢烤雞扒吐司哥哥揀咗呢個同米粉share食!勁好食🤤包有烘過,脆口!個雞扒不得了😱超勁香茅味🤗加上蛋同醬,2兄弟話想早餐咁食😂但呀媽我冇整得人地咁好食珍奶、芒果烏龍茶、芋香珍奶我同弟弟最鍾意哥哥仔嘅芋香珍奶🤗弟弟話好似爆谷味🤪啲珍珠都好彈牙!珍珠奶茶🧋就有好重嘅茶味,唔係好甜,呢個係弟弟揀,結果係哥哥同細佬交換咗😂我就嗌咗芒果烏龍,有淡淡嘅芒果味,好香嘅烏龍茶味,飲落好舒服😌冷泡阿里山烏龍夜市小食拼盤我自己好鐘意個地瓜酥,好甜,好煙韌❤️最surprise 係個蟹蓋 🦀,搵唔到有蟹肉,但佢啖啖蟹味😂同埋個蟹蓋好可愛🥰蝦多士我同哥哥快快手食咗🤪弟弟就話佢未食過🥺哥哥都話想食,所以再encore多個蝦多士蝦多士超脆🙌🏻另外仲有2舊魚😕俾弟弟食晒..唔洗問都知好食😒快到呢…蝦多士環境呢到有2行卡位,我哋食嘅時候係6點前,唔算太多人,不過個陣都冇位,佢哋就叫我哋等一等,都係等咗
哥哥仔考完試,今日黎上堂,就俾哥哥黎一次大解放😂

食物

芋頭貢丸新竹米粉

個米粉勁香麻油味!同埋啲鹹酸菜好好食!
啲米粉好正,我哋鐘意食呢啲鞋啲嘅米粉,有口感❤️

慢烤雞扒吐司

哥哥揀咗呢個同米粉share食!勁好食🤤包有烘過,脆口!

珍奶、芒果烏龍茶、芋香珍奶

冷泡阿里山烏龍

夜市小食拼盤
我自己好鐘意個地瓜酥,好甜,好煙韌❤️
蝦多士超脆🙌🏻

另外仲有2舊魚😕俾弟弟食晒..唔洗問都知好食😒快到呢…

蝦多士

呢到有2行卡位,我哋食嘅時候係6點前,唔算太多人,不過個陣都冇位,佢哋就叫我哋等一等,都係等咗5分鐘,佢哋睇食乜,睇完就安排我哋坐卡位🫶🏻各位姨姨都好好👍🏻好有禮貌同好細心,問佢哋識唔識揸筷子,要唔要叉😊

• 慢烤雞扒蛋吐司
  • 香芋珍珠奶茶
  • 新竹米粉
  • 咸酸菜
2023-06-20 85 瀏覽
好鍾意周圍食野的我 ,今日行經粉嶺名都商場2樓《初遇》。《初遇》午餐選擇都幾多,台灣拌麵/湯麵/滷肉飯(配不同肉類)加一杯台式飲品,都係由$5x起,屬高性價比。但原來呢度嘅下午茶餐,更加抵食,價錢由$3x起。下午茶餐---大腸麵線拼淡水滷肉刈包🥢大腸乾淨肥美,有咬口,麵線湯底有麻油香,入口順滑,加入酸醋,有碗仔翅味道。🥢刈包饀料有鹹菜,滷肉,滷肉鹹鹹甜甜,味道香濃,刈包軟綿,整體味道配合適中,口感好。🥢鮮奶紅豆手工芋圓味道好清甜,紅豆冰加芋圓,紅豆入口軟腍,芋圓軟糯,口感豐富。🥢古早起司芋泥肉鬆蛋餅$46蛋餅煎至脆皮,加入香甜芋泥,鹹香拉絲的芝士,肉鬆,味道鹹鹹甜甜,口感香脆煙韌,好好食。
好鍾意周圍食野的我 ,今日行經粉嶺名都商場2樓《初遇》。

但原來呢度嘅下午茶餐,更加抵食,價錢由$3x起。

下午茶餐---大腸麵線拼淡水滷肉刈包

🥢鮮奶紅豆手工芋圓

🥢古早起司芋泥肉鬆蛋餅$46

2023-06-20 57 瀏覽
下午茶既時候黎到粉嶺名都呢邊睇吓食咩好🤤喺門口見到下午茶個餐牌價錢上合理,而且食物種類都很台式喔!🔸慢烤雞腿蛋吐司 $40賣相好吸引呀🤤 蛋黃仲係流心緊,雞腿扒好厚身同大塊而且口感好嫩滑🐔 吐司烘到好脆好好味😙 仲有陣牛油🧈的香味🔸淡水滷肉刈包 $26刈包入面滿滿的滷肉、鹹菜和一點點的芹菜,好惹味又唔會好鹹,滷肉不很肥的,刈包好軟熟~🔸夜市鳳梨水果茶 +$8很濃的茶底再配上了粒粒的的鳳梨🍍,帶點酸酸的感覺🔸冰糖紅棗燉雪耳 +$8呢一個好養生喔!紅棗燉雪耳夠晒滋潤😇雪耳嘅份量有好多,成杯嘢飲唔會好甜👍🔸古早仙草三色芋圓 $38仙草配上了芋圓和紅豆🫘無得輸的配搭~芋圓大大粒又煙靭,口感十足🔸古早肉鬆榨菜蛋餅 $42蛋餅入面嘅餡係有榨菜絲和肉鬆,如果再脹左小小就正喔~
下午茶既時候黎到粉嶺名都呢邊睇吓食咩好🤤
喺門口見到下午茶個餐牌價錢上合理,而且食物種類都很台式喔!

🔸慢烤雞腿蛋吐司 $40

🔸淡水滷肉刈包 $26
刈包入面滿滿的滷肉、鹹菜和一點點的芹菜,好惹味

又唔會好鹹,滷肉不很肥的,刈包好軟熟~

🔸夜市鳳梨水果茶 +$8
很濃的茶底再配上了粒粒的的鳳梨🍍,帶點酸酸的感覺

🔸冰糖紅棗燉雪耳 +$8
呢一個好養生喔!紅棗燉雪耳夠晒滋潤😇
雪耳嘅份量有好多,成杯嘢飲唔會好甜👍

🔸古早仙草三色芋圓 $38
仙草配上了芋圓和紅豆🫘無得輸的配搭~
芋圓大大粒又煙靭,口感十足

🔸古早肉鬆榨菜蛋餅 $42
蛋餅入面嘅餡係有榨菜絲和肉鬆,如果再脹左小小就正喔~

2023-06-19 48 瀏覽
唔經過都唔知道原來依個位開咗一間新嘅餐廳係台式餐廳😍 而家粉嶺火車站越來越多選擇😍木系色調嘅裝修吸引咗我行入去🔸幸福一品臭臭鍋(小辣),粉絲 $98一睇個餐牌就俾 “初遇小鍋” 系列吸引左~有4款唔同餸的配搭,有麻辣、沙茶或泡菜味有好多餸係入面包括有:娃娃菜、白豚肉、臭豆腐、新竹貢丸、米血糕、大腸、鴨血、沙白、鵪鶉蛋、蕃茄、榨菜絲、韭菜、金菇、鳴門卷,炸枝竹,啲配菜都好特別!而我自己就叫咗小辣,作啲調味😆一個人獨自享受呢個臭臭鍋,好係太幸福喔~🔸珍珠奶茶+$8食台灣野點會唔叫珍珠奶茶呢🥰 奶茶味好香,珍珠煮得啱啱好🔸墾丁脆魚塊(5件)$28另外仲叫咗呢個脆魚塊,炸到好香脆🤤又不會好油
唔經過都唔知道原來依個位開咗一間新嘅餐廳
係台式餐廳😍 而家粉嶺火車站越來越多選擇😍
木系色調嘅裝修吸引咗我行入去

🔸幸福一品臭臭鍋(小辣),粉絲 $98
一睇個餐牌就俾 “初遇小鍋” 系列吸引左~

有4款唔同餸的配搭,有麻辣、沙茶或泡菜味

而我自己就叫咗小辣,作啲調味😆
一個人獨自享受呢個臭臭鍋,好係太幸福喔~

🔸珍珠奶茶+$8
食台灣野點會唔叫珍珠奶茶呢🥰
奶茶味好香,珍珠煮得啱啱好

🔸墾丁脆魚塊(5件)$28
另外仲叫咗呢個脆魚塊,炸到好香脆🤤又不會好油

2023-06-19 56 瀏覽
粉嶺名都商場平時人來人往,工作完後經過呢間台灣主食餐廳•初遇✴️門面很光鮮🕝下午茶時段都幾多顧客🍚酥炸雞滷肉飯配紫菜貢丸湯及台灣香腸 $48滷肉飯肉汁豐富,台灣香腸唔同香港口味,可以當小食😁🍜芋頭貢丸新竹米粉$39貢丸包著芋頭蓉,好特別,新竹米粉幼細爽口🍢🍡夜市小食拼盤(蝦吐絲,地瓜酥,墾丁脆魚塊,士林夜市蟹殼)$56每款都令我想起去台灣夜晚掃街,每款都有特色幾好味,🦀我最鍾意蟹殼有啲粟米同埋蘿蔔絲香濃蟹肉味🥤🧃每個餐都奉送飲品,或者可以加$8轉台式特飲🌟上餐快速,服務員好好🌟每張枱桌都有一瓶特制的雪菜可添加

🍚酥炸雞滷肉飯配紫菜貢丸湯及台灣香腸 $48
滷肉飯肉汁豐富,台灣香腸唔同香港口味,可以當小食😁

🍜芋頭貢丸新竹米粉$39
貢丸包著芋頭蓉,好特別,新竹米粉幼細爽口

🥤🧃每個餐都奉送飲品,或者可以加$8轉台式特飲

🌟上餐快速,服務員好好
🌟每張枱桌都有一瓶特制的雪菜可添加
2023-06-19