2023-02-25 287 瀏覽
今日返晏,又去搵下野食,經過好多次,見到都幾多人食,今次就試呢間,呢間幾得意,主要係食台灣人飯麵同火鍋放題,係有少少9唔答8,入到去見大多數人都係食放題,我要返工就緊係台灣飯麵啦。我叫左個台灣紅燒牛肉麵跟餐飲蜂蜜綠茶,個麵送到嚟,個賣相唔差。原來個餐仲有一粒鳳梨酥,幾得意。賣相好,到食啦,估唔到個麵一d都唔似樣,個湯底只得個咸字,完全食唔到紅燒牛肉麵既味道,牛肉都算淋,不過無味,我加左份牛根,牛根就好味。總括嚟講,根本無再嚟食既須要。

原來個餐仲有一粒鳳梨酥,幾得意。

總括嚟講,根本無再嚟食既須要。

2023-02-25
午餐
2023-02-23 108 瀏覽
餐廳位於荃灣千色匯內,以木系同粉紅櫻花樹為設計,主打台式火鍋放題,除咗有各式台灣夜市小食之外跟提供大量台式甜品同特飲,令人回味家鄉嘅感覺呀😝 呢度亦有台式甜品放題同午市60分鐘定量火鍋,想食嘅就記得要book位啦!湯底要咗藥膳當歸同惹味沙茶鴛鴦鍋,前者香甜,配上藥材嘅微甘味感覺幾補、後者就偏濃郁,唔洗點醬都可以😌 肉類包括M7澳洲和牛、牛板腱、西班牙栗飼豬梅片同羊肉卷,個人最喜歡A5宮廷牛,肉味香濃,肉質嫩滑,入口即溶,每啖都充滿著油香同肉汁,滋味無窮❣️台式小食超有驚喜,款式眾多而且味道都相當唔錯,有紹興醉雞、甜不辣、花枝丸、蔥油餅、炸蝦捲、香芋地瓜皮、焗蕃薯仔等等😳 私心推介鹽酥雞、香腸同榴槤炸彈,雞肉大大塊,外脆內嫩、香腸外皮帶點脆身,鹹度適中、榴槤炸彈熱辣辣而且咬落仲會爆漿添,雖然好飽但唔經唔覺都encore咗好幾次🤪另外仲有台式甜品同各式特飲任飲任食,三款雪花冰都各有千秋,大讚刨冰質感夠綿密,唔會咬到一粒粒碎冰,而且每款嘅餡料都唔一樣,色彩繽紛,打卡得嚟又好食!窩夫都唔錯,可惜太飽食唔到其他口味~ 特飲有熱有凍,亦可以揀甜度同冰度,罪惡感大大減低🤣 而蔬菜/丸類/調味料就放咗去

另外仲有台式甜品同各式特飲任飲任食,三款雪花冰都各有千秋,大讚刨冰質感夠綿密,唔會咬到一粒粒碎冰,而且每款嘅餡料都唔一樣,色彩繽紛,打卡得嚟又好食!窩夫都唔錯,可惜太飽食唔到其他口味~ 特飲有熱有凍,亦可以揀甜度同冰度,罪惡感大大減低🤣 而蔬菜/丸類/調味料就放咗去出面嘅自助bar,會話整體都幾新鮮而且客人多所以都會不停refill👍🏻

2023-02-20 105 瀏覽
早前經午飯經過 有午市60分鐘定量火鍋睇到價錢都吸引 環境裝修都靚靚已經想試好耐夜晚今次約朋友一起trytry晚市有90min or 120 can choosebut 我去到已經8:30 所以擇左90min the option今次揀咗鴛鴦鍋招牌麻辣湯麻辣湯好香濃, 固定辣度, 味道偏香但又唔會好辣似台灣打邊爐嘅麻辣湯台式精粹特濃蕃茄湯蕃茄湯被每一塊牛肉吸收食落每片都有蕃茄湯味但又會太過咸簡簡單單食左SET B 澳洲本上M7唔係好貴 $268/pcs加左一碟宮崎牛<A5>肚餓起上嚟 咩都叫定先店員盤食物上黎時我都被自己叫嘅肉 嚇一嚇-澳洲極上M7-精選牛板腱-西班牙粟饲豬梅片-日本鹿兒島茶美豚梅肉-羊肉卷各款肉類都有叫而且望落去質素都靚靚肉類都幾新鮮拼盤都好整齊食落都香香牛肉味特別係 宮崎牛<A5> 絕對冇加錯紋理靚到癲,油脂極香同入口即溶配料方面 特別推介好食:牛骨濃汁牛丸咬落係會爆出好濃牛味極度好食😋鹽酥雞比想像中鬆軟粉漿絕對唔厚甚至比出邊餐廳有啲更好食飲品:任飲超過15款飲品今之飲左兩杯飲品百香果綠茶大紅袍珍珠奶綠感覺珍珠奶茶🧋比較好飲但百香果綠
早前經午飯經過 有午市60分鐘定量火鍋
睇到價錢都吸引 環境裝修都靚靚
已經想試好耐
夜晚今次約朋友一起trytry
晚市有90min or 120 can choose

今次揀咗鴛鴦鍋
招牌麻辣湯
麻辣湯好香濃, 固定辣度, 味道偏香但又唔會好辣
似台灣打邊爐嘅麻辣湯

肉類都幾新鮮
拼盤都好整齊
食落都香香牛肉味
特別係 宮崎牛<A5> 絕對冇加錯
紋理靚到癲,油脂極香同入口即溶

配料方面 特別推介好食:

味道:🥰🥰🥰🥰/5
CP:😍😍😍😍/5
環境:🐮🐮🐮🐮🐮/5

2023-02-18 836 瀏覽
每個人的生命中,總會有這三個字,你的又是什麼呢!?別忘了!是一種回味;當一種深刻的回憶,透過聽覺,視覺,嗅覺,味覺或觸覺勾起,大腦為很想再擁有這種感覺,會自然提示自己招牌九宮格拼盤,一次有齊 9種小食,適合打卡之餘,又可以滿足味蕾,當中包括花枝丸、鹽酥雞、醉雞、滷水蛋、甜不辣、肉鬆豆腐、台灣香腸、肉燥燙青菜、香酥魷魚😋😋快啲嚟試吓啦除咗主食之外仲有甜品 快啲嚟試吓我哋的別忘。熊雪花冰🍧雪花冰用了香濃牛乳打成,冰底口感綿綿,配上芋圓同台式魔豆,一試難忘😋😋

每個人的生命中,總會有[別忘了]這三個字,你的[別忘了]又是什麼呢!?別忘了![別忘了]是一種回味;當一種深刻的回憶,透過聽覺,視覺,嗅覺,味覺或觸覺勾起,大腦為很想再擁有這種感覺,會自然提示自己[別忘了]
招牌九宮格拼盤

熊雪花冰

2022-03-13
10 分鐘 (堂食)
招牌九宮格拼盤
熊雪花冰
2023-02-16 86 瀏覽
平時一出街都會忍唔住去買番杯珍奶正值肚餓期間又想打邊爐想一次過滿足晒以上兩個食慾?我就識得揀去到位於荃灣千色匯 @citistorehk 「 別忘了 」 @dontforget_hk 嘆台式火鍋放題相信各位美美們經過火鍋店門口都會被粉紅色的櫻花樹🌸所吸引最吸引嘅係《 別忘了•家鄉的味道 》台式火鍋套餐有四款選擇仲可以揀任食 90 / 120分鐘最後我哋揀選咗 Set B $298/位 的🇺🇸【 #M7澳洲和牛 】套餐中仲可以任食台灣小食及甜品最後我哋食到好滿足真係別忘了豐盛的一火鍋餐❣️⊰⊹════════════════⊹⊱💬 ✎ 食後感 :✨❤️「 任食台式小吃 」食台灣菜點少得要食鹽酥雞一粒粒即叫即炸、香脆可口食完一粒又一粒還有招牌嘅脆皮香蕉🍌外脆內軟嘅口感認真夠晒滋味鍋底有九款口味選擇今次一於試吓推薦湯底「 台灣藥膳當歸湯 」裏面有好足料嘅紅棗及蟲草花「 招牌台灣麻辣湯 」 麻麻辣辣嘅味道辣得好滋味一次過可以試晒辣同唔辣這兩款湯底的鴛鴦鍋💝️「 A5宮崎牛 」心思思想試吓數量有限、售完即止的宮崎牛是每月日本空運到港的A5嘅級數真係冇得輸首先睇牛肉條紋非常平均估唔到一食落口係入口即化口
平時一出街都會忍唔住去買番杯珍奶
正值肚餓期間又想打邊爐
想一次過滿足晒以上兩個食慾?
我就識得揀去到位於荃灣千色匯 @citistorehk

最後我哋食到好滿足
真係別忘了豐盛的一火鍋餐❣️

⊰⊹════════════════⊹⊱
💬 ✎ 食後感 :✨

❤️「 任食台式小吃 」

食台灣菜點少得要食鹽酥雞
一粒粒即叫即炸、香脆可口
食完一粒又一粒
還有招牌嘅脆皮香蕉🍌
外脆內軟嘅口感認真夠晒滋味

鍋底有九款口味選擇
今次一於試吓推薦湯底
「 台灣藥膳當歸湯 」

裏面有好足料嘅紅棗及蟲草花
「 招牌台灣麻辣湯 」
麻麻辣辣嘅味道辣得好滋味
一次過可以試晒辣同唔辣
這兩款湯底的鴛鴦鍋

💝️「 A5宮崎牛 」
心思思想試吓數量有限、售完即止的宮崎牛
是每月日本空運到港的
A5嘅級數真係冇得輸
首先睇牛肉條紋非常平均
估唔到一食落口係入口即化
口感軟綿綿的
而且牛味非常香濃
簡直係牛魔王必食的

💖️「 M7澳洲和牛 」

除此之外
任食套餐中亦有多款豬牛羊選擇
這一款澳洲和牛大大片之餘
肉質仲好鮮嫩軟口

💛「 台式蛋餃 」

然後我們點了最愛嘅台式蛋餃🥟
餃子都用料新鮮 皮薄餡靚
而且蛋香四溢
充分滿足我朋友「 蛋餃迷」

💚「 阿在伯韭菜豬肉水餃 」
每一隻餃都好大隻
內餡非常足料 皮薄餡靚
豬肉韭菜味道新鮮美味

💙「 別忘了•水果茶 」
呢度嘅台式茶飲真係超多款選擇
食一個放題我哋都試咗四五款
當中十分推介果味濃郁的別忘了•水果茶

🖤「 芋圓仙草凍 」

這一款地道嘅台灣甜品
當中有着三色芋圓
煙煙韌韌有咀嚼感
而仙草就是爽爽甜甜的

🤎「 雲呢拿雪糕配迷你窩夫 」

當中有我最鍾意、賣相非常吸引嘅窩夫
當然要手機食先
窩夫很香脆、真係即叫即整熱辣辣
面頭有一大個雲呢拿味雪糕球
一啖雪糕加一小件窩夫好正
仲有我最鍾意嘅MOVENPICK雪糕
以及檸檬愛玉凍及芒果布甸等

呢度嘅火鍋配料、甜品及飲品
相比起坊間嘅任食放題火鍋
確實多咗好多選擇
食物實在太多不能盡數
同樣地都係新鮮美味
咁豐富嘅放題火鍋
食完簡直就大滿足喔❣️
2023-02-14 76 瀏覽
台式火鍋開到成巷成市,但講到有邊爐打又有得打卡,就一定係荃灣呢一間別忘了喇,入面環境真心靚,喺櫻花樹下打邊爐兼打卡你試過未?🤪今次我哋揀咗90分鐘嘅Sᴇᴛ B M7澳洲和牛套餐,$268就已經可以任食任飲,嫌時間太急嘅話,仲有120分鐘選擇,呢度仲有A5宮崎牛賣,我哋都叫咗份嚟試下😝我哋揀咗鴛鴦鍋,台灣惹味沙茶湯同「別忘了」香濃豬骨湯,沙茶湯夠濃味,豬骨湯夠香夠清😚套餐包括澳洲極上M7和牛,精選牛板腱,西班牙栗飼豬梅片,日本鹿兒島茶美豚梅肉等等,由於邊爐配料款式眾多,我哋推介幾樣特別好食嘅比大家喇😆M7澳洲和牛花紋均勻,Sɪᴢᴇ夠大,而且唔會甩皮甩骨,塊塊都好完整,食落牛肉味道濃郁,肉質都算嫩滑😚 精選牛板腱呢款肉質就再嫩滑啲,但肉味就相對無咁濃喇A5宮崎牛啲紋理靚到癲,主打油脂香同入口即溶嘅感覺,輕輕一淥就食得,入口就溶化咗😍牛骨濃汁牛丸呢個丸類係比較特別啲,咬落係會爆出好濃牛味嘅濃湯😍 但食嘅時候真係要小心淥到個咀🤣呢度除咗一般嘅火鍋配料外,仲有特別啲嘅台式火鍋配料,例如甜不辣呀,米血糕呀嗰啲,可以滿足一下大家對台灣味道嘅想念🫰🏻雖然食到呢度都飽到七七八八,但呢度仲包咗任飲台灣手搖

M7澳洲和牛

精選牛板腱
呢款肉質就再嫩滑啲,但肉味就相對無咁濃喇

A5宮崎牛

牛骨濃汁牛丸

雖然食到呢度都飽到七七八八,但呢度仲包咗任飲台灣手搖同台式甜品放題,梗係點都叫返啲嚟試吓喇

朱古力雪糕配迷你窩夫
Sɪᴢᴇ係一人份,由蘭王蛋製成嘅窩夫超香蛋味,再配上朱古力雪糕,真係為呢餐畫上完美嘅句號😌

飲品方面都叫咗好幾杯手搖,平均質素都係中上水準,非常唔錯👍🏻👍🏻

除咗晚市任食火鍋之外,餐廳平日午市仲有60分鐘定量火鍋,真係放個Lᴜɴᴄʜ都可以走過嚟打個邊爐過下癮😏
2023-02-09
其實好想試下午市定量火鍋 無奈番工狗冇咩機會🥲🥲今次一定要第一樣就講甜品飲品🍧台式飲品 甜品舖甜品 高質任食甜品繼續高質過一般火鍋好多最心動係雪糕窩夫 仲有芋圓仙草 雪花冰等等 每人最後亦有一杯movenpick雪糕飲品就係街買咁大杯 我叫左走甜都依舊好味 所以本身茶底係唔錯 唔洗靠糖水🤓🤓´•ᴥ•`宮崎牛餐($488)上次講過套餐分4級 湯底都有好多選擇 有我最愛嘅椰子雞湯 加分😎😎由Set A$198到 Set D $488上次食左$268嘅m7和牛餐 今次想豪少少試下坊間較少見嘅A5宮崎牛 睇紋路都好吸引 決定點都要試一次🤤🤤日本牛就係有入口融化嘅魔法 係澳洲和牛無法媲美的 不過當然兩種牛味係好唔同 難以比較 我自己就會較鍾意日本個種油花 同成口油香嘅感覺🤭都要再讚一次鹿兒島茶美豚肉平時會叫餐廳第一碟豬都唔好上 怕浪費 但茶美豚係我地會再叫的豬再食都係咁驚喜😎😎配埋椰子雞湯係絕配✌🏻台式小食🍳上次食完最深刻嘅醉雞卷依然入味 肉質比上次更嫩滑 我認為喺小食入面嘅必試之選 當然鹽酥雞台灣腸呢啲典型台式小食都要小嚼 先叫食左台灣野🤭配料🥟上次提過較少火鍋配料選擇係弱點今次自助區見到多左
其實好想試下午市定量火鍋 無奈番工狗冇咩機會🥲🥲

今次一定要第一樣就講甜品飲品🍧

台式飲品 甜品甜品 高質任食
甜品繼續高質過一般火鍋好多

´•ᴥ•`宮崎牛餐($488)
上次講過套餐分4級

配料🥟
上次提過較少火鍋配料選擇係弱點
今次自助區見到多左啲炸物
有我最愛嘅紫心香芋丸 加番少少分
希望餐廳都繼續喺配料方面進步 咁就全方位地咁好食了 但我食左幾次就知啲肉同甜品飲品都足以彌補配料方面不足
2023-02-10 1294 瀏覽
餐廳有好多櫻花樹佈置, 牆上掛滿大家嘅願望, 感覺幾有心思。除咗晚市放題, 呢度仲有台式甜品放題, Lunch 又提供60分鐘定量火鍋放題(星期一至五12:00-17:00, 公眾假期除外), 幾多選擇。𓊈澳洲極上M7 $𝟸𝟿𝟾 + 𝟷𝟶%𓊉不同套餐最大分別係牛肉種類, 呢個套餐包括有澳洲極上M7, 精選牛板腱, 西班牙粟飼豬梅片, 日本鹿兒島茶美豚梅肉同羊肉卷。另外提供其他火鍋配料, 例如麻辣鴨血, 台式鮮蝦滑, 黑松露花枝滑等。除咗嘢食, 甜品同飲品都係可以任點, 種類幾豐富。➺ 招牌台灣麻辣湯 ✧ 台式壽喜燒麻辣湯好香濃, 固定辣度, 味道偏辣但好惹味。個人鐘意牛肉配壽喜燒, 甜甜地, 唔會蓋過牛肉味。➺ 澳洲極上M7有濃厚牛肉味道, 肉質幾軟腍。➺ 日本鹿兒島茶美豚梅肉脂肪同肉嘅比例幾好, 薄薄一片。𓊈 A5宮崎牛100G $𝟷𝟾𝟾𓊉見到 menu 有得散叫 A5宮崎牛, 所以就試吓, 一見到就嘩一聲, 因為d 雪花紋實在太靚, 放入壽喜燒鍋輕輕灼熟, 肉質鬆軟, 入口有即溶嘅感覺呀, 推介!♡♡ 食物, 甜品同飲品選擇都好多, 上菜嘅速度都幾快, 如果想食放題, 真係一個唔錯

𓊈澳洲極上M7 $𝟸𝟿𝟾 + 𝟷𝟶%𓊉

➺ 招牌台灣麻辣湯 ✧ 台式壽喜燒

➺ 澳洲極上M7
有濃厚牛肉味道, 肉質幾軟腍。

➺ 日本鹿兒島茶美豚梅肉
脂肪同肉嘅比例幾好, 薄薄一片。

𓊈 A5宮崎牛100G $𝟷𝟾𝟾𓊉

♡♡ 食物, 甜品同飲品選擇都好多, 上菜嘅速度都幾快, 如果想食放題, 真係一個唔錯嘅選擇。
《別忘了》🌸今次到訪位於荃灣的人氣台式火鍋放題店-別忘了,餐廳主要提供台式火鍋小食甜品放題😳 留意到平日下午亦有定量火鍋套餐~ 附近街坊打工仔都可以睇下~▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️🔸肉類🥩食火鍋放題最注意既一定係肉既質量!!餐廳提供肉類質素都好唔錯!當中嘅牛板腱令我幾有驚喜~咬口同油脂都意想不到地有質素😆!!而A5宮崎牛入口即溶🤩令人印象深刻!🔸台式小食餐廳有各種台灣小食~ 鹽酥雞、台灣小香腸、甜不辣等~炸物普遍炸得唔錯!值得一試😎🔸台式飲品🧋水果茶、小芋圓奶茶、百香果梳打...台式茶飲無限飲!!有好多種台式手搖,冰度甜度都可以自由選擇~ 對鍾意廢水既小編而言絕對係大滿足😝🔸台式甜品🍨有檸檬愛玉凍、芋圓仙草凍、雪糕配迷你窩夫、布甸、雪花冰等唔同種類嘅甜品~不過去到最後差唔多飽曬🥲只係食到其中幾樣😣 整體質素幾好,尤其係牛奶布甸同雪花冰🥳▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️今次幫襯📍荃灣眾安街68號千色匯1期2樓2032號舖
《別忘了》🌸

▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️
🔸肉類🥩

🔸台式小食

🔸台式飲品🧋

🔸台式甜品🍨
▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️
今次幫襯📍荃灣眾安街68號千色匯1期2樓2032號舖

🌸🌸估唔到食火鍋都可以打卡,呢間好粉紅粉紅嘅餐廳 間台式火鍋放題店。雖然仲係冇得去台灣,但呢間台式火鍋店完全提醒你別忘了 家鄉的味道🐮有4個set ,我地揀左set b,120分鐘澳洲極上m7。 🍲除左晚市放題 佢地都有午市60分鐘定量火鍋,星期一至五12:00-17:00供應🍲湯底有9款選擇,揀左壽喜燒同台灣藥膳當歸湯。兩款湯底都好夠味,一上枱當歸湯好香藥膳味,入面仲有好多蟲草花,感覺非常補身。加湯後都仲係保持到湯味。非常推薦🐮套餐有5種肉揀,推薦極上m7牛,牛味香濃,都夠嫩。羊肉卷都好嫩滑。餐廳仲有宮崎牛賣,宮崎牛油脂平均,入口半溶。🥢除左肉,配粒款式好多,可以係自助區夾同qr 落單,有各種丸,蔬菜。比較特別係有排骨酥、甜不辣同米血糕,係家鄉嘅味道。🥢仲有好多小食可以order, 全部都係小量咁order,唔駛驚太飽,我地差唔多試晒咁多款小食。最推薦係麻辣鴨血,鴨血好滑,麻辣味香而不嗆口。另外鹽酥雞同蝦捲都好出色🧋除左小食夠晒台式,飲品都好台式,有差唔多成廿款飲品,有得揀少甜少冰,十足平時三十蚊杯嗰d。鳳梨綠茶好清新,啱晒食邊爐飲🍨甜品種類都好多,估唔到仲有雪糕窩夫,有朱古力味同雲

另外鹽酥雞同蝦捲都好出色

🍨甜品種類都好多,估唔到仲有雪糕窩夫,有朱古力味同雲喱拿味。另外仲試左檸檬愛玉凍,味道好fresh。甜品好正,後來先發現原來餐廳台式甜品放題,下次可以黎試下!
每人仲有一盒movenpick 雪糕,最正係有咖啡味,咖啡超濃郁仲有chips.

2023-02-04 78 瀏覽
我哋揀咗要Set B M7澳洲和牛(90分鐘:$268,120分鐘:$298)咁首先講咗佢哋嘅牛肉先啦M7澳洲和牛食落去牛肉味比較濃郁😆😆而且亦都唔會好肥膩所以食咗好多都唔會覺得好Heavy😂😂精選牛板腱食落去比較薄身🤔🤔有少少入口即化嘅感覺之後就講吓佢哋嘅肉類啦嗰個茶美豚梅肉食落去幾爽口😋😋而且亦都唔會好乾羊肉食落去唔會太過羶幾啱啱好👍👍花雕雞柳我食落去就幾嫩滑跟住就講吓佢哋嘅台灣小食啦(大概有10幾款可以任嗌嘅😉😉)我自己比較鍾意食嘅就係鹽酥雞、蔥肉餡餅同埋府城蝦卷🥰🥰鹽酥雞食落去幾酥脆之餘又唔會好乾而蔥肉餡餅一咬落去係會爆曬肉汁出嚟😝😝府城蝦卷食落去真係好爽口而且亦都做到油而不膩嘅效果最後就講埋佢哋嘅台式甜品放題/嘢飲啦(由於食曬以上嗰啲嘢已經有啲飽所以淨係試咗幾款🥺🥺)覺得嗰個雲呢拿雪糕配窩夫同埋牛乳布甸都值得試一試嘅嘢飲方面我覺得佢哋嗰個奶茶真心幾好飲🥳🥳味道唔會太甜、恰到好處佢哋除咗可以食晚市之外亦都有做午市60分鐘定量火鍋😶😶(星期一至五12:00-17:00 公眾假期除外)亦都有下午茶放題‼️‼️($128 小食甜品飲品任飲任食)(星期一至五14:30-17:00 公眾假期

咁首先講咗佢哋嘅牛肉先啦

而且亦都唔會好乾
羊肉食落去唔會太過羶幾啱啱好👍👍
花雕雞柳我食落去就幾嫩滑

跟住就講吓佢哋嘅台灣小食啦
(大概有10幾款可以任嗌嘅😉😉)
我自己比較鍾意食嘅就係鹽酥雞、蔥肉餡餅同埋府城蝦卷🥰🥰
鹽酥雞食落去幾酥脆之餘又唔會好乾
而蔥肉餡餅一咬落去係會爆曬肉汁出嚟😝😝
府城蝦卷食落去真係好爽口
而且亦都做到油而不膩嘅效果

最後就講埋佢哋嘅台式甜品放題/嘢飲啦
(由於食曬以上嗰啲嘢已經有啲飽
所以淨係試咗幾款🥺🥺)
覺得嗰個雲呢拿雪糕配窩夫同埋牛乳布甸都值得試一試嘅
嘢飲方面我覺得佢哋嗰個奶茶真心幾好飲🥳🥳
味道唔會太甜、恰到好處

佢哋除咗可以食晚市之外
亦都有做午市60分鐘定量火鍋😶😶
($128 小食甜品飲品任飲任食)
(星期一至五14:30-17:00 公眾假期除外)
而且佢哋亦都有賣A5宮崎牛肉
有興趣嘅話不妨去荃灣試吓啦

2023-02-04 68 瀏覽
✍︎︎餐廳佈置以櫻花樹為主,希望客人可以彷彿置身台灣陽明山賞櫻進餐(*¯︶¯*)📋一共有4個唔同價錢嘅套餐火鍋,仲分別可以選擇90/120分鐘手機QR code點肉,配料,甜品飲品亦可以出去自助吧拎蔬菜,丸類,炸物等😍M7 澳洲和牛 $298/120 分鐘-M7澳洲和牛-精選牛板腱-西班牙栗飼豬梅片-日本鹿兒島茶美豚梅肉-羊肉卷套餐包咗以上肉類,湯底都有多達9款選擇首先🥘湯底一人一款揀咗台灣藥膳當歸同台灣香濃椰子雞湯肉肉🥓推介澳洲和牛🌟油花分佈好均勻唔會好肥,肉質好嫩牛板腱同豚肉都唔會遜色👍🏼唔韌自助吧配料墨魚滑,黑松露花枝滑,金錢肚,鴨血,響鈴,芋泥貢丸,蟹棒,酥炸排骨蔬菜🥬A菜,皇帝菜,萵筍,金菇,娃娃菜,紫心蘿蔔,杏鮑菇,白蘿蔔,羽衣甘藍,木耳真係多到應有盡有(´▽`)羽衣甘藍打邊爐真係好正,好少任食火鍋有小食炸香蕉,炸芋泥球,地瓜條,紹興醉雞,澎湖花枝丸,宜蘭蔥肉餅,甜不辣,台灣腸仲有十分喜愛嘅榴連炸彈(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)甜品🍮台式甜品放題種類有:雪花冰,芋圓仙草凍,,檸檬愛玉,雪糕窩夫,布甸奶凍等仲可以一人一杯movenpick雪糕飲品🧋珍珠奶茶,芋圓奶綠,冬瓜茶,水果茶等等❤︎平日都有
✍︎︎

手機QR code點肉,配料,甜品飲品
亦可以出去自助吧拎蔬菜,丸類,炸物等😍

M7 澳洲和牛 $298/120 分鐘

套餐包咗以上肉類,湯底都有多達9款選擇

首先🥘湯底一人一款
揀咗台灣藥膳當歸同台灣香濃椰子雞湯

肉肉🥓
推介澳洲和牛🌟油花分佈好均勻唔會好肥,肉質好嫩

牛板腱同豚肉都唔會遜色👍🏼唔韌

自助吧

蔬菜🥬
真係多到應有盡有(´▽`)
羽衣甘藍打邊爐真係好正,好少任食火鍋

小食
仲有十分喜愛嘅榴連炸彈(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

甜品🍮
仲可以一人一杯movenpick雪糕

飲品🧋
珍珠奶茶,芋圓奶綠,冬瓜茶,水果茶等等

❤︎平日都有午市60分鐘定量火鍋(星期一至五12:00-17:00 公眾假期除外)
仲有仲有平日原來有afternoon tea 放題
$128 小食甜品飲品任飲任食,都真係幾抵(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

🔎別忘了
荃灣眾安街68號千色匯1期2樓2032號舖
餐廳係按90分鐘或者120分鐘收費。朋友生日我請食飯,唔想甘趕就揀比貴d既120分鐘。一開始so far so good既,但係間餐廳見你食到差唔多就開始收你檯,夠膽死早幾個字叫我交檯出去埋單走人。你開單白紙黑字寫得清清楚楚個交檯時間,我都未夠鐘就算食曬我要食既野我都有權繼續坐到夠鐘為止。收錢就收足你120分鐘,實際呃你三個字,仲要兩個職員好似牛頭馬面一前一後甘局你去比錢,個收銀仲要冇咩禮貌。甘既服務唔理你環境如何食物質素如何都冇下次,好自為之。
2023-02-03
慶祝紀念
生日
近年香港開咗好多台式嘅邊爐店,食過好多間無乜特別~但別忘了係會令你食完會回頭嘅!無論湯底定係食材都有驚喜👍🔥澳洲極上M7 Set B $298 (120分鐘)呢個set已經好夠食!無論係牛肉定豚肉肉質都好靚😙而且好新鮮唔多肥肉!最鍾意牛板腱牛味濃😋依到仲有A5宮崎牛食,入口即溶正呀!湯底就嗌咗麻辣同豬骨湯,兩者好夾!平時喺出面好少嗌豬骨湯,因為中伏機率特別大。但呢度嘅豬骨湯好好食,帶點胡椒味提鮮🤔麻辣湯辣而不油膩👍食到辣辣地可以喺豬骨湯到烚菜食😆另外仲有好多台式食材,例如蛋餃,豬血糕,排骨酥,王子麵🫶又有我最愛嘅濃汁牛丸!小食就必嗌鹽酥雞,炸蝦條同炸甜不辣😎✨總結嚟講,同朋友會再encore😆下次平日黎可以揀lunch 60分鐘定量火鍋or afternoon tea黎食小食飲品甜品放題都幾唔錯😆

🔥澳洲極上M7 Set B $298 (120分鐘)

2023-01-24 1453 瀏覽
🌃 餐廳位於荃灣千色匯1期2樓, 鄰近荃灣港鐵站B1出口, 餐廳主打台式 火鍋甜品放題, 餐廳設計以簡約木色為主色,以櫻花樹下為主題, 仲配搭了小屋子、許願牆等等, 彷彿好似去咗台灣旅行, 置身於台灣陽明山賞櫻花😍,座位以二人、四人、六人為主,坐位空間寬敞,大堂設有多個自助吧。.🌃 餐廳提供多款台式火鍋甜品放題所選擇, 由午市60分鐘定量火鍋放題( 星期一至五,12:00-17:00, 公眾假期除外), 128蚊下午茶甜品小食飲品放題放題( 星期一至五,14:00-17:00, 公眾假期除外), 以至晚市火鍋放題, 應有盡有。.🤠 通粉foodie 叫了Plan B 美國 Prime grade牛肩胛放題,任食120分鐘。 🥘湯底💟 小編叫了鴛鴦鍋,招牌台灣麻辣湯, 選了小辣程度,食落麻辣惹味, 另一湯底選了沙茶, 味道十分濃郁。.🥓主要肉類👉包括 美國 Prime Grade 牛肩胛、精選牛板腱、茶美豚梅肉、羊肉捲、安格斯牛小排、SRF 封門柳。💟 小編推介有美國 Prime Grade 牛肩胛, 牛肉紋理十分之靚, 油花相對均勻, 輕輕咁淥一淥就可以食,食落口感好軟嫩,肉汁比較豐富

🥘湯底

🥓主要肉類
👉包括 美國 Prime Grade 牛肩胛、精選牛板腱、
茶美豚梅肉、羊肉捲、安格斯牛小排、SRF 封門柳。
💟 小編推介有美國 Prime Grade 牛肩胛, 牛肉紋理十分之靚, 油花相對均勻, 輕輕咁淥一淥就可以食,食落口感好軟嫩,肉汁比較豐富。

🍟 台式小食類
👉 包括 炸香蕉、 宜蘭蔥肉餅、 紹興醉雞、 炸香芋地瓜球、 鹽酥雞、榴槤炸彈、 澎湖花枝丸, 還有很多款未能盡錄。

🥚配料類
👉包括 鴨血、 金錢肚、 黑松露花枝滑、 台式鮮蝦滑 、芝士豆腐燒、 花雕嫩雞肉、響鈴、腐竹、 爆汁牛丸, 仲有唔少嘅丸同埋蔬菜。

🍮 甜品
👉 甜品十分吸引, 可以任食十多款台式甜品, 包括精選配料配迷你窩夫、 火龍果雪花冰、 飄雪世界、 芋員仙草凍、 檸檬愛玉凍、 精選奶凍等, 完全可以媲美台式甜品店,食多幾碗已經值回票價😍

🍹飲品類
👉 最吸引嘅地方可以任超多款台式 手搖飲品, 可以任飲珍珠奶茶、 小芋圓奶茶、果茶、 應有盡有。
🍦 可以選擇一款movenpick雪糕 , 作一個完美嘅作結。
📍 別忘了
荃灣眾安街68號千色匯1期2樓2032號舖
此價格只供參考及以當時為準,實際價格或會與本文章有所差異。