餐廳: 創發潮州飯店
資訊:

2010-04-22 114 瀏覽
每次來,都是吃這幾味菜。已有大半年沒來了,還是很好吃!尤其喜歡吃筍餃,皮做得很好!胡椒豬肚湯,不太辣,但很有胡椒香味,豬肚不奀,有口感!膜皮魚,相信沒有難吃的,除非不新鮮!創發,仍是我的潮州菜首選!
每次來,都是吃這幾味菜。已有大半年沒來了,還是很好吃!
尤其喜歡吃筍餃,皮做得很好!
胡椒豬肚湯,不太辣,但很有胡椒香味,豬肚不奀,有口感!
膜皮魚,相信沒有難吃的,除非不新鮮!

創發,仍是我的潮州菜首選!
2010-04-08
2010-03-10 119 瀏覽
今天一行四人...朋友問想食咩..當然想試下九龍城野..即去...佢介紹e間創發一坐下即有小食,功夫茶...叫左幾個小菜,湯,粥..豬肚湯..好有胡椒味,豬肚好嫩蠔仔粥.好多蠔,味道好足拼盤.鵝腸好好味,鵝少左少少...春菜豬肉.一般倉魚.炸仲好脆面,但內肉好嫩食完又有功夫茶飲...好..我會記得佢家..ps : 服務真係幾好..thx 姐姐..

一坐下即有小食,功夫茶...叫左幾個小菜,湯,粥..

豬肚湯..好有胡椒味,豬肚好嫩

蠔仔粥.好多蠔,味道好足

拼盤.鵝腸好好味,鵝少左少少...

春菜豬肉.一般

倉魚.炸仲好脆面,但內肉好嫩

食完又有功夫茶飲...好..我會記得佢家..

ps : 服務真係幾好..thx 姐姐..
2010-03-09
一向週日都會同家人一起出外食飯, 又因亞爸鍾意食潮州野. 所以都成日去九龍城食. 幾間都食過晒, 今日見這間唔洗等位, 咪入去食. 今日都係叫翻平時食那些食物. 但中途有餸送錯來. 所以埋單時 check吓單, 嘩今日埋單8xx, 因為我們唔係食貴餸, 都係叫些平野. 平時都是$700有找, 見到個價差咁遠咪再仔細check,.第一都唔知佢寫物, 我要check單時那個侍應不耐煩, 話要讀比我聽, 點知佢講幾樣, 幾樣都無食過, 咁我哋話你拿錯單啦, 點知另外一個女侍應話佢唔識睇, 應該係咁咁咁. 咁又對 - 是我們叫些野, 因為我們好似叫咗9碟, 但單有10碟, 我想再睇吓邊個係幾多錢時. 個女侍應就係咁翻單講, 第一個炸豆腐就 $45, 之後你再叫多碟我見你哋咁鍾意食幫你叫大碟所以第二碟 $60.但我見你牆上貼炸豆腐是 $30, 為何第一碟你收$45, 同埋我們都無話過要加大, 點解你要自己加大又唔同我們說呢? 點知她還說"係呀, 我見你們多人, 所以每碟餸都同你落中size, $30那個是普通的" 我們即時嘩一聲, 由頭都尾我們都無話要加大或要中, 你私自加大, 又沒有同我們講

我們即時嘩一聲, 由頭都尾我們都無話要加大或要中, 你私自加大, 又沒有同我們講, 仲覺得她幫我們加大是沒有錯, 我們就是喜歡食多些種類, 只想要普通的. 我們7個人叫9碟都好多. 仲要同我們加大.
今天不是因為一碟送錯, 我哋也不會查單. 亦都唔發現原來佢哋咁唔老實.
其實他們也有一點唔好, 就是一開枱時會放4-8碟小食, 通常會係D 咸菜, 魚乾等. 因為幫襯過知佢那些要收錢的. 所以見到唔會食那些, 我們會叫佢拿走以免要計錢. 但最討厭係食食吓又拿一碟放底話比你食(其實又係要計$的), 每次都要我們叫翻佢拿走.
至今次之後我諗我唔會再幫襯.
2010-02-28
2010-01-17 110 瀏覽
jan 15, 10,8大1小嚟食dinner。喺之前嘅大局,見到老饕食友,即刻找住佢請教1吓潮菜有咩介紹,最後我哋叫咗 : 1) 前菜-我試咗少少個銀魚仔,好腥.........-但個9肚魚就唔錯喇 2) 豬腳凍-彈性中有咬口 3) 春菜-我應該喺第1次食-食友話春菜即刻煮出嚟會無咁好食,要浸1段時間先入味-菜當然腍晒啦,不過好入味同濃-不錯 4) 鵝件-原來1碟鵝件咁大,早知叫樣嘢拼啦-鵝肉結實,味道ok啦 5) 凍琵琶蝦 x 4-友人以前食過話唔錯-店員初時建議蒜蓉蒸/起肉油泡-最喺都喺跟番友人之前凍食嘅口味-叫咗4隻開邊-每隻都多膏,但就唔喺甘香嗰種-肉質結實,不過鮮味度稍遜 6) 鵝肝拼豬耳-個滷水鵝肝好入味,又腍,唔實-豬耳同樣入味,仲幾爽口+咬口添 7) 1/2煎煮油甘鎗-$10/兩-肉質結實,煮法幾住家吓 8) 川椒雞-都喺綠葉經炸過後好味過d雞 9) 炸雙棗 x 2-相為2個例牌-蝦丸比蟹卷好味10) 蠔餅-都唔喺我想要嘅煎方式 11) 沙爹牛肉炒河-本來全碟都比牛肉片蓋住,為咗影相,所以持意勾出河粉嚟影-沙爹醬越食越有辣意-不過牛肉片嘅牛味不重 12) 方魚肉碎粥

1) 前菜
-我試咗少少個銀魚仔,好腥.........
-但個9肚魚就唔錯喇

2) 豬腳凍
-彈性中有咬口

3) 春菜
-我應該喺第1次食
-食友話春菜即刻煮出嚟會無咁好食,要浸1段時間先入味
-菜當然腍晒啦,不過好入味同濃
-不錯

4) 鵝件
-原來1碟鵝件咁大,早知叫樣嘢拼啦
-鵝肉結實,味道ok啦

5) 凍琵琶蝦 x 4
-友人以前食過話唔錯
-店員初時建議蒜蓉蒸/起肉油泡
-最喺都喺跟番友人之前凍食嘅口味
-叫咗4隻開邊
-每隻都多膏,但就唔喺甘香嗰種
-肉質結實,不過鮮味度稍遜

6) 鵝肝拼豬耳
-個滷水鵝肝好入味,又腍,唔實
-豬耳同樣入味,仲幾爽口+咬口添

7) 1/2煎煮油甘鎗
-$10/兩
-肉質結實,煮法幾住家吓

8) 川椒雞
-都喺綠葉經炸過後好味過d雞

9) 炸雙棗 x 2
-相為2個例牌
-蝦丸比蟹卷好味

10) 蠔餅
-都唔喺我想要嘅煎方式

11) 沙爹牛肉炒河
-本來全碟都比牛肉片蓋住,為咗影相,所以持意勾出河粉嚟影
-沙爹醬越食越有辣意
-不過牛肉片嘅牛味不重

12) 方魚肉碎粥 (1窩)
-幾惹味又有芫茜香
-不錯

13) 潮洲粥 (1碗)

* 很有規模嘅打冷陣容

* 很高興最後都喺full team嘅聚會........每次我哋都好希望1個都不能少........不過我哋每次都嘈爆,所以未能同佢哋去d高檔食肆走番趟,霎是遺憾~~~~

* 其實我揀9龍城食飯喺有私心嘅.............因為我要大戰tony wong...........多謝酒樓代為雪住2盒蛋糕~~~~
2010-01-15
2009-12-16 340 瀏覽
12月壽星想要吃凍蟹,於是選了潮菜。友人在OR選的店子比我選的更近,真好。訂了7時的枱,但我們6時半就已經進去了。他們都太餓了吧,把桌上的前菜都吃光光。因為我不吃那些魚,所以不知道味道,應該不錯吧。阿姐拿來了蒸餃問我們要不要,好呀,要了一碟,很清的餃,也不錯吃。吊筒炒芥蘭沒什麼特別。鵝腸配上鵝片很入味,好吃,但太毒了,不敢吃太多。炸物看來不是這家店的名物,不太好吃,不管是拼盤還是炸豆腐。蠔餅脆口,不算太油,也是可以的。豬紅韮菜,也是正宗口味。魚凍吃再加豆醬簡直是絕配!再到最後的蠔仔粥,飽到一個不行。功夫茶味道甘甜,作為開始跟完結真的很不錯。本想叫的凍蟹因為太貴,放棄了。埋單時阿姐叫我們留下所有找的...零錢,只因為他們都沒有收加一及茶錢..。
12月壽星想要吃凍蟹,於是選了潮菜。
友人在OR選的店子比我選的更近,真好。
訂了7時的枱,但我們6時半就已經進去了。
他們都太餓了吧,把桌上的前菜都吃光光。
因為我不吃那些魚,所以不知道味道,應該不錯吧。

阿姐拿來了蒸餃問我們要不要,好呀,
要了一碟,很清的餃,也不錯吃。
吊筒炒芥蘭沒什麼特別。
鵝腸配上鵝片很入味,好吃,但太毒了,不敢吃太多。
炸物看來不是這家店的名物,不太好吃,
不管是拼盤還是炸豆腐。
蠔餅脆口,不算太油,也是可以的。
豬紅韮菜,也是正宗口味。
魚凍吃再加豆醬簡直是絕配!
再到最後的蠔仔粥,飽到一個不行。
功夫茶味道甘甜,作為開始跟完結真的很不錯。

本想叫的凍蟹因為太貴,放棄了。
埋單時阿姐叫我們留下所有找的...零錢,
只因為他們都沒有收加一及茶錢..。
前菜
蒸餃、吊筒炒芥蘭、鵝腸鵝片、蠔餅
豬紅、炸物拼盤、蝦、炸豆腐
魚立 魚 嗎?
2009-12-13
蒸餃、吊筒炒芥蘭、鵝腸鵝片、蠔餅
魚立 魚 嗎?
2009-11-14 139 瀏覽
在新興吃完不錯的墨魚丸後,才知食友未吃過創法潮式滷鵝肝,走過兩條街來回味老派潮州味道。甫入店仍是老樣子,放滿各式各樣打冷「靚」料的「冷檔」,食友亦覺款多而「冷陣」亦擺得靚,老闆笑說早點來款式仲多!單說招呼,這裡從來是親切的。先吃潮式豬腳凍,琥珀色的肉凍帶淡淡肉甜及骨鮮,肉的部分很有豬肉味。煮潮式薄殼,不會次次來都叫,但心血來潮也想吃一些地道海產,薄殼本身味道重帶獨特鮮味,大鍋煮出味道自然不會差,一點點的辛辣令味道更豐富,笑言此品出身寒微,但也有它存在的價值。炆連皮豬尾,食友人是有趣,大家為了「連皮」的問題笑足半晚,此品是炆得夠色夠味,皮黏軟不散,肉不多純粹是吃皮的膠質,是送酒的好朋友。到滷水鵝肝,老店的滷水膽味輕薄,卻有桂皮、八角等香辛料的鹹香層次感,鵝肝切得大件,厚度適中吃得出軟熟濃滑質感。埋單$220,是經濟好吃,走著走著原來忘了叫菜肉卷,哈哈似乎又多個理由再來試試這味手功小品呢。更詳盡文章分享@http://foodxfile.blogspot.com/2009/09/2.html

更詳盡文章分享@
本地最強的「冷陣」!
炆連皮豬,出面難吃到的了。
豬腳凍味薄但滿有鮮肉味,很好!
潮式鵝肝吃的滷撞的技術,做得軟熟美味,以價格比來說是優質的。
本地最強的「冷陣」!
炆連皮豬,出面難吃到的了。
豬腳凍味薄但滿有鮮肉味,很好!
  • 潮式鵝肝
  • 炆連皮豬
2009-09-16 89 瀏覽
尋晚落大雨, 收工之後都唔想四圍去, 就在創發落腳, 好耐無去食喇見大眼雞一條一條排哂枱面上, 個樣又幾靚, 就叫左一條食, 送白粥, 仲叫咩餸好呢? 睇完個水牌, 結果簡埋川椒雞, 炒多碟蒜蓉芥蘭, 兩個人食條大眼雞d肉好實, 肉質鮮甜, 完全無雪味, 上次食旺角一檔打冷, 一食就知條魚係賣唔哂過夜的, 但因為肉眼分唔出, 領野 創發價錢比較貴, 但就唔會有隔夜魚呢個問題川椒雞個味道出眾, 份量唔多, 雞柳用蠔油汁炒至香口, 俾我兩成碟掃光白粥米多水少, 但米已經煮到好爛, 唔怕難消化, 鍾意幾餐之間食一餐打冷, 食碗粥落肚個腸胃都會舒服一d

, 炒多碟蒜蓉芥蘭, 兩個人食

創發價錢比較貴, 但就唔會有隔夜魚呢個問題

2009-09-15
2009-08-26 115 瀏覽
星期六晚和男友去九龍城開餐, 諗住順記食得多, 咪去創發試下!入門口的一刻係幾好招待嘅..但係當我地叫野食的時候, 有個上左年紀的男侍應一聽到我地只係叫平野, 面色轉晒! (講真佢d普通野都唔平!!)我地兩個人講真唔叫得太多野食, 鵝片, 魚, 蠔仔粥.係無叫佢d龍蝦, 蟹, 嚮螺同埋翅之麻!!駛唔駛咁狗眼先? 我地又唔係著到乞衣咁! 不知所謂!蠔仔粥, 叫左一個鐘, 米都唔見粒追左幾次都無反應, 隔離檯叫左隻幾百蚊嘅蟹就要乜有乜!最後, 個男侍應直到叫我地cancel個order. 佢話整唔切喎!有食家介紹.. 咁樣做生意就乜都假!! 無下次呀!!
入門口的一刻係幾好招待嘅..

我地兩個人講真唔叫得太多野食, 鵝片, 魚, 蠔仔粥.
係無叫佢d龍蝦, 蟹, 嚮螺同埋翅之麻!!
駛唔駛咁狗眼先? 我地又唔係著到乞衣咁!
不知所謂!

蠔仔粥, 叫左一個鐘, 米都唔見粒
追左幾次都無反應, 隔離檯叫左隻幾百蚊嘅蟹就要乜有乜!

有食家介紹.. 咁樣做生意就乜都假!! 無下次呀!!

2009-08-22
2009-07-30 94 瀏覽
星期六晚, 一家四口去到創發食潮州菜, 都係因為睇完蔡瀾先生的飲食介紹書大讚之下才會去試的!我地叫左幾個地道的潮州餸, 包括川椒雞, 反沙芋, 鹵水鵝肉, 沙爹牛肉芥蘭, 炆雙冬同潮式炒麵線食! 幾味菜色都ok, 特別係個潮式麵線, 第一次食, 比廣東式的炒麵更優勝, 麵線係白色的, 有點似米粉, 但味道卻帶甜, 而且靭度比較強, 加入韮菜, 雞蛋來炒, 好好食; 沙爹牛肉芥蘭係另一個印象比較深刻的菜色, 沙爹好杰, 叫一碗 "妹" 食很滋味!炆雙冬即係冬菇同冬筍, 有少少酸的味道, 主要係因為筍本身的味, 唔係變壞左的味道, 汁好似係蠔油但又唔係蠔油, 因為係黃色的, 唔知佢點整出嚟但係又幾好食!本來食物都唔錯, 但服務就真係麻麻, 好似明明碟麵線未食哂, 伙記居然話拿拿聲夾埋佢我幫你收左佢, 有無搞錯.... 仲有碟雙冬都仲有兩隻冬菇, 都同我收埋...好似想趕客咁, 好食都無用!

好似想趕客咁, 好食都無用!
2009-07-21 81 瀏覽
小時候, 都跟從父母到食晚餐.記得當年次次去, 次次都要等位.上星期, 經過九龍城, 唸住成家人好耐無去, 就再去返啦.竟然! 以前迫得水泄不通既而家唔洗等位.!先記起, 佢地好似轉左老細.講返正題. 食物都算係一般, 有少少差了.叫左個 香煎牙帶魚, 好咸! 鵝肉, 切到薄到丫! 最尾食糖水, 喜愛之一, 薑薯~ 嘩! d料薄到透明, d糖水就好似落左成罐糖去煮咁..甜到漏!!!!呢樣都算la! 最過份係d service! 學劉華話齌值得一讚既係: d阿姐會自動自覺黎幫你斟tea...不過!!!好戲在後頭...埋單時, 見佢係整數, 所以我屋企人亦都比左整數, 唸住唔洗找咁麻煩~點知個哥哥仔一句dup埋場黎話: 免茶免加一都唔比tips! 仲要係我地走時係咁啤住我地.大佬, 講明係, 即係可比, 可唔比啦~ 我地又唔係無埋自己張單...真係令人好嬲, 咁既說話都講得出...!@#$%^&*()唸住老字號...點知咁樣囉...!!!錯曬...真係唔洗指意我地再去..
小時候, 都跟從父母到[創發]食晚餐.
記得當年次次去, 次次都要等位.

上星期, 經過九龍城, 唸住成家人好耐無去, 就再去返啦.
竟然! 以前迫得水泄不通既[創發]而家唔洗等位.!
先記起, 佢地好似轉左老細.

講返正題. 食物都算係一般, 有少少差了.

呢樣都算la! 最過份係d service! 學劉華話齌[今時今日咁既服務態度係未夠架!!!]
值得一讚既係: d阿姐會自動自覺黎幫你斟tea...
不過!!!好戲在後頭...
大佬, 講明係[tips], 即係可比, 可唔比啦~ 我地又唔係無埋自己張單...真係令人好嬲, 咁既說話都講得出...!@#$%^&*()
唸住老字號...點知咁樣囉...!!!錯曬...
真係唔洗指意我地再去..
2009-07-14
2009-07-02 158 瀏覽
今晚終於與家人一起來了創發,吃它一頓痛快。今次叫的菜跟上次一樣,都是煎蠔餅、鹵水鵝片、煮紹菜什、涼瓜排骨湯、炸雙棗、凍馬友一條及甜品翻沙芋。每桌都有的炸黃花魚很受歡迎,太太及姊姊差不多吃光。煎蠔餅卜卜脆,雖然賣相普通,不過好吃。而且一碟有兩大塊餅,蠔仔也多,真的是物有所值。煮紹菜什其實海鮮多過菜,又有魚蛋又有魚片又有魷魚,抵食。凍馬友幾特別,我們都頗喜歡。最後姊姊們叫了翻沙芋,說現在已經很少見到。吳小小說非常好吃,尤其是表層的那一浸糖衣。太太說不覺得很特別,我覺得都幾好。埋單都是六百多,我們六人,每人都是一百元左右,不算貴。

每桌都有的炸黃花魚很受歡迎,太太及姊姊差不多吃光。

埋單都是六百多,我們六人,每人都是一百元左右,不算貴。
鹵水鵝片
翻沙芋
凍馬友
炸雙棗
2009-06-16 72 瀏覽
為食本性又發作, 想舒緩一下心情, 於是今天找了4 位同事相陪....去了九龍城創發!中午比晚市少人得多, 坐下便遞上幾杯功夫茶, 然後叫了香煎馬友魚, 幾香, 但乾而略硬....比上次食更差!涼瓜黃豆排骨湯, 涼瓜黃豆都好腍, 清甜!煮春菜, 湯略鹹, 春菜夠軟夠腍!煎蠔餅, 吃了一少件, 還是喜歡媽媽煎的"多蠔走蛋"煮法!蠔仔粥, 又係略鹹, 不太喜愛粒粒飯的粥底!黃花凍魚, 魚肉幾腍滑!炸花生粿, 5隻, 亞姐放下後...甜品, 味道不太甜, 我們讚了幾句後...又再放下了一碟, 吃不下, 唯有請同事代勞!炸池魚小吃, 差不多最後才送上的小食, 熱熱地, 味道香口, 又 juicy, 更勝馬友!心薯清心丸糖水, 最喜愛的清心丸, 原來此處比合成還好吃, 煙韌, 糖水不甜, 心薯爽口!這裡最特別的地方是....吃前和吃罷也不知價錢, 如果不是凍蟹, 螺片, 價錢是不會太貴的! 仲有, 亞姐不定時會放下幾碟小食, 甜品, 也不好意思問....這碟那碟多少錢?

中午比晚市少人得多, 坐下便遞上幾杯功夫茶, 然後叫了
香煎馬友魚, 幾香, 但乾而略硬....比上次食更差!
涼瓜黃豆排骨湯, 涼瓜黃豆都好腍, 清甜!
煮春菜, 湯略鹹, 春菜夠軟夠腍!
煎蠔餅, 吃了一少件, 還是喜歡媽媽煎的"多蠔走蛋"煮法!
蠔仔粥, 又係略鹹, 不太喜愛粒粒飯的粥底!
黃花凍魚, 魚肉幾腍滑!

涼瓜排骨湯
蠔餅
甜粿
心薯清心丸
2009-06-08 106 瀏覽
星期六晚,我地三個中學同學一齊出來吃飯。選了這一間餐廳,因為九龍城是我們以前中學時代午餐的地點。(不過中學時代當然不會來這裡吃飯啦!)我心想,今次三個男人來,應該可以吃到不少東西。點知,我們只叫了一碟例牌鵝肉、一碟蠔煎蛋、一個潮雜菜,再加一個胡椒豬肚湯,已經夠有凸。全部都好食的,不過真係唔夠皮。希望下次可以再來,吃凍蟹同蒸條魚。當天晚上,三色台明星黃浩然和他的家人坐在我們鄰桌。全桌人都稱讚食物特別,別處吃不到…之類。或者下次我也應該跟家人來試多一次。

2009-06-06
2009-06-04 59 瀏覽
唸住咁出名的食店,食物水準應有好的水平,但結果係........ 叫咗隻凍蟹,唔實肉,不夠新鮮嘅蟹去整的,做要成400元,很失望! 叫咗个韮菜豬紅,豬紅無味,碗汁無調味,唔好食! 叫咗碟鵝肉拼鵝腸,鵝肉少,味ok,鵝腸太多,成120元,好唔抵!我覺得這間食店收費咁高,應要有高水準有心的食物顧客品嘗,才有顧客回味再幫襯這間所謂馳名的九龍城潮卅食店

叫咗个韮菜豬紅,豬紅無味,碗汁無調味,唔好食!

所謂馳名的九龍城潮卅食店
2009-06-02
2009-05-25 87 瀏覽
估唔到第一次留食評竟然要彈人 昨晚一坐低已經有個阿叔行黎問我地食咩, 我地見剛剛坐低, 僅係睇下先啦, 咁佢都好有禮貌咁叫我地慢慢睇, 跟住就攞左四碟個d 所謂前菜過黎 (我們一行四人)唔夠一分鐘, 又有另一位阿姐問我地食咩, 仲要企定係到迫你地快 d 落 order 咁, 跟住我爸爸咪叫個豬腳凍, 跟住我地都唔知叫咩好, 阿姐就話不如叫個翅食下, 我話唔洗喇, 阿姐即黑面, 老豆就行出去門口睇下有d 咩好叫, 咁個阿姐都有跟住佢去落order 既, 再番埋位問我地叫咩食, 我想食老水鵝, 我問阿姐例排定有半只鵝叫, 阿姐好唔耐煩咁講例排幾錢幾錢, 另一邊相只手已經幫我寫落單,落完單轉頭阿姐又番黎, 話冇哂銀魚煎蛋, suggest 我地叫菜圃煎蛋, 我見佢比我地既煎菜已經有菜圃, 咪唔要囉, 阿姐一聽到話唔要連眼尾都唔望我地就走左喇 (我當時想叫另一款菜), 都未叫佢就走左喇菜式如下:豬腳凍 (都算ok)煎牙帶 (都大條,夠熱)方魚肉碎粥 (好咸)九花咸肉 (九花略炎生左d, 味道一般)老水鵝例排 (夠熱, d 豆腐好實, 冇味)白粥 (攞碗粥過黎時好似全
估唔到第一次留食評竟然要彈人

菜式如下:

豬腳凍 (都算ok)
煎牙帶 (都大條,夠熱)
方魚肉碎粥 (好咸)
九花咸肉 (九花略炎生左d, 味道一般)
老水鵝例排 (夠熱, d 豆腐好實, 冇味)
白粥 (攞碗粥過黎時好似全世界欠佢咁, 好大力咁放落黎, 老豆都比佢嚇倒)

我一張相片都冇影! 因為覺得唔值得影

好戲在後頭, 由於佢地既服務態度真係好差好差, 又串, 串過碼頭咕哩! 所以唔值得我比 tips,到埋單, $311 元正, 我支付左 $320 , 但過左好耐都唔見找錢, 我媽媽同我講佢應該唔會找錢, 隔離台都係咁, 坐坐下都唔等找錢走左 (我相信好多食客去過都預過我咁既情況) 不過基於原質問題, 我點都要等佢找錢比我 (各位都知 tips 既定義係打賞, 我覺得d 野食出色, 服務好因而打賞, 完全係出心, 豐儉由人, 佢e 家係強迫我比 $9 tips 佢!) 終於有個傳菜阿姐行埋黎收野時問我d野食黎齊未, 我話等找錢, 佢言下之意係話我知d伙記冇諗過找, 叫我去櫃台找番d錢, 佢e d 叫咁住黎搶! 我一個仙 tips 都唔會比佢地! 真係食到 背脊骨落

我絕對唔會再幫襯

以上講既野絕無誇張成份, 講真, e 間餐廳只不過係可以食到d比較傳統d既潮州菜, 講好食, 大把餐廳好食過佢, 唔好講話禮貌, 唔好似住老牌食店就咁串!

2009-05-24