2022-10-06 807 瀏覽
一D都唔平,但係貴得有道理,美中不足嘅係之前限時間個半鐘,而家好D改咗2個鐘,但係咁嘅價錢,食到趕頭趕命,真係有D唔太鍾意⋯今日叫咗佢哋招牌麻辣鍋,併鮮蕃茄煱底!佢哋嘅麻辣火鍋,真係會食上引,堝到久唔久又要返嚟止咳⋯ 蕃茄好新鮮,個湯底用嚟配烏冬真係冇得輸⋯ 凍豆腐吸湯力超強,配麻辣一絕!黑毛豬肉味道都好唔錯。鴨血又係不能小嘅配搭⋯其他配料都好有水準,今餐食咗一千五佰幾,真係一D都唔平⋯⋯另外叫咗一份牛肉拼盤,唔同嘅牛肉部位,各自有各自不同味道!凍豆腐吸湯真係一流,正
其他配料都好有水準,今餐食咗一千五佰幾,真係一D都唔平⋯⋯
C
2022-09-17 484 瀏覽
服務態度極度差,不值得受氣,比錢人都要受氣,尤其在頂級商場里。waiter 叫其他waiter 不要理會客戶。食材一般,牛肉蝦丸不滑,肉硬絕對不建議來,千萬不要來試,想都不要想,試後別後悔!
食材一般,牛肉蝦丸不滑,肉硬
絕對不建議來,千萬不要來試,想都不要想,試後別後悔!
我又嚟到來自重慶「劉一手重慶火鍋」了!今次試吓佢哋嘅90分鐘超值任點火鍋套餐,我哋揀咗湯底麻辣山珍雜菌鴛鴦鍋,而唔食得辣都可以揀壽喜燒湯底。主菜可以揀幾款基本肉類(圖2/ 雪花梅頭片🐷美國三角肥牛🐮及美國牛肩夾心🐮)。想豪啲亦可以加錢要和牛或者海鮮拼盤,而任點項目有唔同嘅丸類同蔬菜等都有,全部都好新鮮。而重點係有我最嘅鴨血同薯粉~飲品分別揀咗滋潤嘅馬蹄水夠同解膩嘅酸梅洛神花茶✨其實喺香港食正宗麻辣火鍋都要撞手神,價錢同質素唔一定成正比,如果想回味返正宗重慶火鍋嘅滋味,我建議嚟「劉一手重慶火鍋」,剩係蘸料同香油碟已經滿足到我對麻辣火鍋嘅需要。
2022-04-05
難得與友人聚舊,我話好想食麻辣火鍋😌 平時無人陪我食🫣 咀友人推介我試劉一手火鍋!劉一手喺重慶起家,係重慶十大火鍋品牌之一,佢嘅新配方「一手辣方紅油麻辣湯」未食已經聞到陣陣嘅麻辣香味,湯底是用牛油脂肪、郫縣豆瓣醬、永州豆豉、貢椒、二荊條、漢源花椒,以及十多種中藥材和香料熬成,所以做到麻味、辣味平衡,辣而不燥。我哋兩位辣妹當晚叫左個主打既麻辣湯底,另外試左個酸菜魚湯底😍酸菜魚嘅魚片鮮味爽滑,魚片分量十足,值得一試。 牛頸脊厚切,新鮮兼肉味香濃,雪花分布均勻,真係不得了啊!😳😳😳期間侍應提醒我地一定要試下個自家制香油,提升食物味道層次之外,仲有減辣既作用啊!🤗仲有識郁既生蝦係度生蝦咁跳😂 另外其他配料忘記左影相!失職既foodie又顧住傾計無打卡影相🙈Overall, 劉一手店內裝修型格有品味,以紅黑色作主調,座位闊落,好合適聚餐傾計🤗 服務員友善,招呼周到,幫忙處理食物,提供及時協助。我哋兩個辣妹係咁叫,每人$700埋單🙈 然後俾我發現佢有任食套餐$2xx,不過就要閒日先有啦!我已經約定友人下次去試呀😙😙😙

酸菜魚嘅魚片鮮味爽滑,魚片分量十足,值得一試。

2022-08-19 346 瀏覽
前幾年麻辣火鍋的確令人趨之若鶩,特別有一間餐廳簡直是吃麻辣Top 3之選。久違了【劉一手重慶火鍋】又一城九龍塘分店,位置上相當方便,而且地方闊落又舒適。招牌一手辣方麻辣紅油湯底 $118少辣都可以見到其滿紅效果,只有劉一手才能做到。辣到愈吃愈辣的感覺,旁邊更跟上一小樽紅油,愛吃辣的朋友一定吃到滿足感。滋潤椰子雞湯 $118不吃辣的你也有另一番的選擇,椰子雞湯清潤又香甜,雞肉份量也相信多。肉質鮮嫩煲出滋味口感。劉一手招牌牛肉四重奏 $488打邊爐又點少得牛肉,分別有美國牛肩翼板、三角肥牛及A4鹿兒島和牛三角腩、和牛肉眼上蓋,四款也各具特色個人喜歡鹿兒島三角腩好肥美,肉質富有嚼勁好食。團圓鴨血 $68麻辣火鍋最強配料一定係團圓鴨血,鴨血好滑溜沾上紅油陪感滋味。丸丸拼盤 $88分別有五款選擇:墨汁花枝丸、爽口魚蛋、正宗香菇貢丸、手打牛鱈丸、龍蝦沙律丸,其中最特別一定係手打牛鱈丸彈牙又大粒;龍蝦沙律丸則是我的至愛。明太子墨魚滑 $98明太子咸香配上滑溜的墨魚滑,富有嚼勁又有口感不錯。田園蔬菜拼盤 $128蔬菜拼盤多款選擇,又多元化又靚,岩曬一大班人單點。劉一手鳳梨桂花茉莉冰粉茶 $38打邊爐有

招牌一手辣方麻辣紅油湯底 $118

滋潤椰子雞湯 $118

劉一手招牌牛肉四重奏 $488

團圓鴨血 $68

丸丸拼盤 $88

明太子墨魚滑 $98
明太子咸香配上滑溜的墨魚滑,富有嚼勁又有口感不錯。

田園蔬菜拼盤 $128
蔬菜拼盤多款選擇,又多元化又靚,岩曬一大班人單點。

劉一手鳳梨桂花茉莉冰粉茶 $38
打邊爐有茶飲一定大滿足,鳳梨桂花比較少女味,夠冰凍又解渴。

劉一手百香芒果茉莉冰粉茶 $42
喜歡果味濃郁可以試下百香芒果,香甜可口,甜度恰到好處。
2022-08-04
聽講劉一手呢度D食材好高質 就突登嚟試下🤤地方闊落 空間感 裝潢很有風格環境舒服 果然無揀錯😍 😍 鴛鴦鍋:招牌一手麻辣湯底雙拼老壇酸菜魚 ($226)招牌一手麻辣湯底麻辣紅油湯底麻辣香味撲鼻✨✨一來到已經聞到一陣麻辣的香味 真係急不及待老壇酸菜魚 飲落清甜帶微酸 唔會好多油大量魚肉😯 魚皮彈牙 魚肉滑嫩而有鮮味酸菜份量都好多 感覺抵食湯底好味之餘 重點係牛!招牌牛肉四種($488)🥩🥩🥩🥩呢盤大肉係會打直放 第一次見~牛肉塊塊嘅花紋都好靚好新鮮色澤紅潤 牛脂分佈均勻😝入口香濃牛味 不會太肥 食落的肉味濃肥牛牛脂比較重 肉質鬆軟得嚟有d彈牙入口充滿牛脂香味👍🏻鴨血($68) 咬落有口感超級建議放落麻辣湯煮咬下還會溢出濃濃麻辣湯汁🤩丸丸拼盤($88)賣相吸引 丸丸非常爽口彈牙 咬落唔會好死實亦高於期望咁彈牙有肉汁 好鮮味🤤黑色嘅墨魚丸好特別 真材實料有驚喜! 明太子墨魚滑($98)有墨魚鮮味 口感好順滑 吸咗d湯底好惹味不過唔食到明太子的味道😂😂可能比湯底的味道覆蓋了⋯食得多雞肉 都要食返D蔬菜清清口味蔬菜拼盤通常係必叫~田園蔬菜拼盤($128)清新翠綠有齊娃娃菜 金菇 鮮冬菇 粟米🍄🌽
聽講劉一手呢度D食材好高質 就突登嚟試下🤤
地方闊落 空間感 裝潢很有風格
環境舒服 果然無揀錯😍 😍

鴛鴦鍋:招牌一手麻辣湯底雙拼老壇酸菜魚 ($226)
招牌一手麻辣湯底麻辣紅油湯底
麻辣香味撲鼻✨✨
一來到已經聞到一陣麻辣的香味 真係急不及待

老壇酸菜魚 飲落清甜帶微酸 唔會好多油
大量魚肉😯 魚皮彈牙 魚肉滑嫩而有鮮味
酸菜份量都好多 感覺抵食

湯底好味之餘 重點係牛!
招牌牛肉四種($488)🥩🥩🥩🥩
呢盤大肉係會打直放 第一次見~

牛肉塊塊嘅花紋都好靚好新鮮
色澤紅潤 牛脂分佈均勻😝
入口香濃牛味 不會太肥 食落的肉味濃
肥牛牛脂比較重 肉質鬆軟得嚟有d彈牙
入口充滿牛脂香味👍🏻

鴨血($68) 咬落有口感
超級建議放落麻辣湯煮
咬下還會溢出濃濃麻辣湯汁🤩

丸丸拼盤($88)
賣相吸引 丸丸非常爽口彈牙 咬落唔會好死實
亦高於期望咁彈牙有肉汁 好鮮味🤤
黑色嘅墨魚丸好特別 真材實料有驚喜!

明太子墨魚滑($98)

有墨魚鮮味 口感好順滑 吸咗d湯底好惹味
不過唔食到明太子的味道😂😂
可能比湯底的味道覆蓋了⋯

食得多雞肉 都要食返D蔬菜清清口味
蔬菜拼盤通常係必叫~
田園蔬菜拼盤($128)清新翠綠
有齊娃娃菜 金菇 鮮冬菇 粟米🍄🌽
啲菜都好新鮮

涼茶系列&鮮果冰粉茶系列
叫左劉一手竹蔗茅根紅蘿蔔馬水清清熱氣
吾會太甜🫠
鮮果冰粉茶系列:劉一手鳳梨桂花茉莉冰茶
清甜冰冰 鮮果冰粉爽口🍍
消暑解膩一流 夏天最佳!

美鍋+酸菜魚+靚牛 另外配魚滑和菜類
食完呢次火鍋真係覺得樣樣都好好味😋
完全唔會俾人催嘅感覺 服務好好👍🏼
價錢都好合理😎
 「劉一手」終於係九龍塘又一城捲土重來!🎊之前去過銅鑼灣分店之後,一直都念念不忘佢嘅黑糖糍粑~🥰🥰而家終於可以再回味下啦~食正宗嘅川式麻辣火鍋,一定要調配返個油碟醬料!先注入自家品牌嘅油碟(即麻油),再混入葱、炸蒜粒、辣椒、豉油、香醋等醬料,重口味得黎又夠晒惹味!😏「劉一手」除了有招牌重慶麻辣湯底外,仲有多款唔辣嘅湯底,包括滋潤椰子雞湯、養生滋補花膠螺頭燉雞湯 、皮蛋芫茜湯、老壇酸菜魚湯等,鴛鴦鍋/奔馳鍋(三款湯底)就可以一次過滿足晒所有願望~😎一手辣方紅油麻辣紅油湯底用左牛油脂肪、郫縣豆瓣醬、永州豆豉、貢椒、二荊條、漢源花椒,以及10多種中藥材香料炮製而成,有4種程度嘅辣度可以揀,迎合不同客人嘅口味,我地揀左一隻辣椒🌶️,湯底紅亮溫潤,香味醇厚,麻中帶辣,辣勁越食越出🔥!另外我地仲叫左椰子雞湯,湯頭都幾滋潤,雞件厚肉,嫩滑多汁。🌟推薦❗️劉一手招牌牛肉四重奏牛魔王必點!有齊A4 鹿兒島和牛三角腩、A4鹿兒島和牛肩、A4鹿兒島和牛肉眼上蓋和美國肩胛脊肉,上枱時用上直立式拼盤,將每塊牛肉反地心吸力地舖在木盤上,打卡一流!😎 所有牛肉都係靚牛,肉味香濃,肥瘦適中,完全唔需要蘸醬汁,原汁原味都已
 「劉一手」終於係九龍塘又一城捲土重來!🎊

之前去過銅鑼灣分店之後,

一直都念念不忘佢嘅黑糖糍粑~🥰🥰

而家終於可以再回味下啦~

食正宗嘅川式麻辣火鍋

一定要調配返個油碟醬料!

先注入自家品牌嘅油碟(即麻油),
油碟醬料
再混入葱、炸蒜粒、辣椒、豉油、香醋等醬料,

重口味得黎又夠晒惹味!😏
油碟醬料
「劉一手」除了有招牌重慶麻辣湯底外,

仲有多款唔辣嘅湯底,

鴛鴦鍋/奔馳鍋(三款湯底)就可以一次過滿足晒所有願望~😎

一手辣方紅油麻辣紅油湯
有4種程度嘅辣度可以揀,迎合不同客人嘅口味,

我地揀左一隻辣椒🌶️,

湯底紅亮溫潤,香味醇厚,麻中帶辣,

辣勁越食越出🔥!
另外我地仲叫左椰子雞湯,湯頭都幾滋潤,雞件厚肉,嫩滑多汁。
滋潤椰子雞湯
🌟推薦❗️劉一手招牌牛肉四重奏

牛魔王必點!

上枱時用上直立式拼盤,

將每塊牛肉反地心吸力地舖在木盤上,打卡一流!😎

所有牛肉都係靚牛,肉味香濃,肥瘦適中,

完全唔需要蘸醬汁,原汁原味都已經好正,絕對係必食推介!
劉一手招牌牛肉四重奏
和牛三角腩油脂非常豐富,入口即化~

肉眼上蓋嘅脂肪分佈均勻,有著大理石紋,肉汁飽滿,肉質滑嫩~

美國牛肩胛脂肪最少,帶少許筋位較有咬口,勝在肉味濃郁。

🌟推薦❗️一手醬油醃製豬肉片($118)

黑毛豬五花腩以特製方式處理,有啲似風乾過嘅火腿,令醬油醃得更入味,
一手醬油醃製豬肉片
小編平時唔係好鍾意食豬肉都覺得好食,

但呢個豬肉片油脂分布平均,份量十足,值得encore!
明太子墨魚滑($99)

手打墨魚滑爽彈鮮甜,加上明太子嘅點綴口感十足,值得一試!👍🏻
明太子墨魚滑
丸丸拼盤($88)

Share食啱啱好,可以一次過試晒5款特色丸,

有爽口魚蛋、龍蝦沙律丸、手打牛筋丸、正宗香菇貢丸、墨汁花枝丸,
丸丸拼盤
個人比較欣賞牛筋丸和香菇貢丸,味道較出眾~

田園蔬菜拼盤($128)

色彩繽紛,賣相吸引,菇菌蔬菜都有!
田園蔬菜拼盤
除了火鍋外,仲有多款特色重慶風味小食,如炸酥肉、炸魷魚、麻辣涼拌土豆絲、麻辣醉雞等。

🌟推薦❗️黑糖糍粑($68)
炸得金黃,外層香脆,內裏煙韌,淋上黑糖醬吃好滋味。😍😍
黑糖糍粑
飲品除左有涼茶、汽水之外,

仲有各式各樣嘅台式特飲,如鮮果冰粉茶、珍珠奶茶等⋯⋯

珍珠奶綠($42)和黑糖珍珠奶($42)

食完一輪辣嘢,飲番杯珍珠奶茶gur下,冰凍解辣,正!😌

珍珠奶綠($42)和黑糖珍珠奶($42)

同埋我地見到每枱都飲緊生啤,梗係唔可以錯過啦!$78/500ml
麒麟一番500ml
生啤上面有個雪糕🍦型嘅泡沫,

原來係啤酒味嘅沙冰,消暑解渴!

另外,「劉一手」有做午市火鍋套餐,

有重慶一人小鍋麵、川渝風刺身丼飯,及午市火鍋套餐,都只係$68起,仲包飲品,相當不錯喔!😉

2022-08-10
一手辣方紅油麻辣紅油湯
滋潤椰子雞湯
劉一手招牌牛肉四重奏
一手醬油醃製豬肉片
黑糖糍粑
麒麟一番500ml
慶祝happy friday 小編相約了妹妹到位於九龍塘又一城的重慶麻辣火鍋劉一手共進晚餐踏進餐廳門口,已經聞到陣陣麻辣香氣每枱座位都放置調味配料及醬油架,方便隨時添加不得不讚的是這個獨立包裝的香油, 加入醬料令火鍋配料更香更美味鴛鴦鍋(招牌麻辣紅油湯底+老壇酸菜魚) $226麻辣紅油湯底我們點了小辣,湯底的顏色較為紅未吃已經嗅到一股麻辣油香,鹹味和辣味平均,辣味足夠,帶陣陣麻香味老壇酸菜魚湯底鮮甜,鱼片嫩滑,酸菜爽口帶一點微酸,十分醒胃時令海鮮拼盤 $398拼盤包括帆立貝,蠔,大蜆,蟹柳,魷魚,鮮蝦,鯇魚片,八爪魚帆立貝質感厚,口感滑身蠔新鮮肥美爽滑,口感飽滿蜆肉較大,味道十分鮮甜蟹柳口感軟綿,是最好的火鍋伴侶魷魚及八爪魚口感Q彈爽脆,味道鮮美鮮蝦爽滑彈牙,鮮甜滋味鯇魚片肉質結實,清爽脆口團圓鴨血 $68麻辣湯汁跟滑嫩爽口的鴨血互相配合,味道恰到好處明太子墨魚滑 $98明太子味道本身偏咸,加入墨魚滑,既好味又有多層口感田園蔬菜拼盤 $128拼盤包括本菇,粟米,豆腐,冬菇,金菇,娃娃菜,生菜蔬菜可以中和火鍋的油膩感薄荷西瓜茉莉冰粉茶 $42飲品味道清新,十分解渴總括而言小編覺得餐廳服務

踏進餐廳門口,已經聞到陣陣麻辣香氣

每枱座位都放置調味配料及醬油架,方便隨時添加

鴛鴦鍋(招牌麻辣紅油湯底+老壇酸菜魚) $226
麻辣紅油湯底我們點了小辣,湯底的顏色較為紅
老壇酸菜魚湯底鮮甜,鱼片嫩滑,酸菜爽口帶一點微酸,十分醒胃

時令海鮮拼盤 $398
拼盤包括帆立貝,蠔,大蜆,蟹柳,魷魚,鮮蝦,鯇魚片,八爪魚
帆立貝質感厚,口感滑身
蠔新鮮肥美爽滑,口感飽滿
蜆肉較大,味道十分鮮甜
蟹柳口感軟綿,是最好的火鍋伴侶
魷魚及八爪魚口感Q彈爽脆,味道鮮美
鮮蝦爽滑彈牙,鮮甜滋味
鯇魚片肉質結實,清爽脆口

團圓鴨血 $68
麻辣湯汁跟滑嫩爽口的鴨血互相配合,味道恰到好處

明太子墨魚滑 $98
明太子味道本身偏咸,加入墨魚滑,既好味又有多層口感

田園蔬菜拼盤 $128
拼盤包括本菇,粟米,豆腐,冬菇,金菇,娃娃菜,生菜
蔬菜可以中和火鍋的油膩感

薄荷西瓜茉莉冰粉茶 $42
飲品味道清新,十分解渴

總括而言
小編覺得餐廳服務優良,配料新鮮美味,是聚會的好地方
3K
2022-08-11 225 瀏覽
香港一年四季都適合食火鍋,今晚又約了好友出嚟烚吓烚吓。九龍塘開了一間重慶麻辣火鍋專門店,麻辣粉絲嘅友人非常興奮。叫了一個鴛鴦鍋,當然有主角的麻辣湯底,另一邊係椰子雞湯。麻辣湯底紅裡透出油香,飄來辣味。嚐了一碗椰子雞湯,哇啦啦,太鮮甜了。滋潤!牛肉四重奏牛肉係重點,四款不同,啱晒喜歡食牛的我。四款都各有特色,肉味香濃,軟熟。鴨血厚切充滿口感。放入麻辣湯底,吸收精華,超正。明太子墨魚滑好爽彈,有墨魚鮮味,明太子不太搶。丸丸拼盤芝士魚旦,墨汁墨魚丸…..一次過試多款口味。每一款丸都好彈牙,新鮮。巨峰洛神花冰粉梳打新奇的配搭,味道清新,好飲。
香港一年四季都適合食火鍋,今晚又約了好友出嚟烚吓烚吓。
九龍塘開了一間重慶麻辣火鍋專門店,麻辣粉絲嘅友人非常興奮。

叫了一個鴛鴦鍋,當然有主角的麻辣湯底,另一邊係椰子雞湯。
麻辣湯底紅裡透出油香,飄來辣味。
嚐了一碗椰子雞湯,哇啦啦,太鮮甜了。滋潤!

牛肉四重奏
牛肉係重點,四款不同,啱晒喜歡食牛的我。
四款都各有特色,肉味香濃,軟熟。

鴨血
厚切充滿口感。放入麻辣湯底,吸收精華,超正。

明太子墨魚滑
好爽彈,有墨魚鮮味,明太子不太搶。

丸丸拼盤
芝士魚旦,墨汁墨魚丸…..一次過試多款口味。
每一款丸都好彈牙,新鮮。

巨峰洛神花冰粉梳打
新奇的配搭,味道清新,好飲。

2022-08-11
《呢度唔一定食辣架》唔食辣嘅朋友其實有好多選擇,辣湯都係得一個紅油湯,加上可點鴦鴛煲,例如椰子雞湯、花膠螺頭燉雞及老壇酸菜魚等等,所以怕辣都可以照黎。餐廳位於九龍塘又一城,裝修新淨企理,木系裝潢仲有 幾個超大嘅四川臉譜,非常吸睛。鴛鴦鍋 ($226) 一 招牌一手辣方麻辣紅油湯底及滋潤椰子雞湯: 本人由於鍾意食辣,每過一排都會食重慶火鍋,食開譚仔大辣/特辣都只敢叫小辣,紅油湯底當然唔少得大量乾辣椒、花椒及一大件黃油,濃郁辛香,香味醇厚,非常惹味,辣度岩岩好。另外椰子雞湯原味係超超超好飲,我同朋友都每人飲左三碗先開始食野,湯底非常濃郁鮮甜,帶椰子清香。但飲完加雞湯後就無左呢種味道。劉一手招牌牛肉四重奏 ($488): 牛肉拼盤分別有美國牛肩胛、鹿兒島A4三角肥牛、鹿兒島A4三角腩、鹿兒島A4上眼肉。A4三角肥牛油脂最為豐富,入口即化,油香突出,但肉味較少;A4三角腩肉味較種,油香適中,非常好食;A4上眼肉嘅脂肪分佈均勻,有著大理石紋,肉汁飽滿,肉質滑嫩,同樣美味;而最後美國牛肩胛脂肪最少,肉質較實,帶少許筋位幾有咬勁,但肉味濃郁。丸丸拼盤 ($88): 共有五款,分別係牛骨牛汁丸、墨汁

丸丸拼盤 ($88): 共有五款,分別係牛骨牛汁丸、墨汁花枝丸、龍蝦沙律丸、爽口魚蛋及香菇貢丸。其中最好食係牛骨牛汁丸,夾心牛筋幾有咬勁之外,仲爆曬汁,好有牛香。

明太子墨魚滑 ($98): 墨魚滑中夾雜大量帶咸香嘅明太子,肉質爽滑,味道鮮香。

招牌劉毛肚 ($98): 毛肚灼一灼就食得,既鮮而爽口。
2022-08-02
2022-08-11 229 瀏覽
就嚟要去英國,所以就一定要盡快喺香港食盡晒唔同國家嘅美食,我深信其中一個我最會掛念嘅就係辣嘅四川/重慶菜,因為我係一名辣妹。所以今日放咗工之後,同男朋友嚟到又一城嘅劉一手重慶麻辣火鍋食返餐勁。跟住我哋選擇左鴛鴦鍋。食辣就梗係要叫佢嘅招牌麻辣湯底,我哋揀咗中辣,見到佢一大塊嘅辣油慢慢咁樣溶喺湯底入邊,真係又刺激又興奮。用過匙更一撈就知道佢個湯底係有好多款唔同嘅香料攪碎製成,花椒、香葉、辣椒乾、辣椒碎等,所以食起嚟香又麻又辣。咁就算好似我男朋友咁唔係咁食得辣,都可以選擇一啲唔辣嘅湯底。我哋就選擇左椰子雞鍋,因為食起嚟比較舒服清潤,你見到非常足料,有一嚿嚿嘅椰子肉同埋新鮮雞件。雜錦海鮮拼盤袋一個用層架上嘅海鮮拼盤係非常之吸引,海鮮足足差唔多有成10款,魷魚、蟹棒、生蠔、蜆、帶子、蝦、脆肉鯇片。每一款海鮮都好新鮮,即叫即開殼。而且啲鮮蝦上枱嘅時候,佢地扎扎跳喺度掙扎,所以話食起嚟點會唔好味呢?樣樣都非常之鮮甜。帶子大大粒厚切。生蠔其實根本生食都得添🤣所以滾嘅時間唔使長,10 0秒已經食得。最鍾意海蝦超級鮮甜,肉質爽口彈牙。如果唔鍾意mock殼既朋友可以考慮叫佢呢一個明太子鮮蝦滑,非常之值得叫!

跟住我哋選擇左鴛鴦鍋。

雜錦海鮮拼盤

帶子大大粒厚切。

最鍾意海蝦超級鮮甜,肉質爽口彈牙。

蝦滑入邊混合左一粒粒嘅明太子,所以本身蝦肉爽口再加上明太子一粒粒咁在口中爆發,又有另一番層次嘅滋味。

食麻辣湯底又點可以少咗叫鴨血?佢唔會太吸收辣味,但係食起嚟超級滑,Sir一聲好似食豆腐咁。

最正係牛丸,彈牙有油粉同肉汁係入邊,牛味重而多汁!

呢個蔬菜拼盤簡直好似花藝甩牙廚師將佢擺貨架好似一個小型嘅木箱盆栽咁樣油膏志偉咁樣排列亦都有好多選擇你諗唔到嘅蔬菜都可以喺邊一個盒子入邊搵到,娃娃菜、窩荀、粟米、菇類、冬菇、豆腐、生菜等。

食緊辣火鍋嘅時候,梗係要叫啲涼茶飲下。佢啲涼茶全部都唔會太甜,又會有清熱嘅效果,飲起嚟特別解辣消暑。喉嚨特別舒服,我哋就叫咗菊花蜜同埋竹蔗茅根水。

食完呢一餐大滿足,希望下次返香港嘅時候又可以再食。
2022-08-08
午餐
2022-08-09 235 瀏覽
今日我和弟弟往又一城逛街,弟弟說以前四川食過劉一手,於是我們今晚往劉一手重慶火鍋看看有否分別,我們點了鴛鴦鍋(招牌一手辣方麻辣紅油湯底和滋潤椰子雞湯),配料我們選了劉一手招牌牛肉四重奏,丸丸拼盤,田園蔬菜拼盤,飲品竹蔗茅根紅羅白馬蹄水和黑糖珍珠奶,辣方麻辣湯底我們點了少辣,辣度適中有少許麻辣,椰子雞湯椰子湯香滑,雞肉肉質鮮嫩,牛肉四重奏賣相吸引,分別有鹿兒島A4和牛肩,肉眼,三角腩和西冷,肉質粉紅鮮嫩,肥瘦適中,入口即熔,丸丸拼盤有魚蛋,龍蝦沙律丸,牛筋丸,香菇貢丸和墨汁花枝丸,丸丸拼盤食落入口彈牙,口感味美,蔬菜拼盤有菜,冬菇,金菇,粟米和萵笋等,菜食落新鮮爽口,冬菇軟腍,金菇和萵笋爽口,粟米鮮甜,最後凍黑糖珍珠奶,飲落甜度適中,奶味香滑,餐廳座位舒適闊落,食物美味高質,弟弟說比四川劉一手湯底更美味,我和弟弟食了一頓好味重慶火鍋
鴛鴦鍋
黑糖珍珠奶
麻辣湯底辣度適中
2022-08-09
2022-08-08 1317 瀏覽
餐廳格局裝修靚, 但反而係偏西式小小,地方夠大, 坐得舒服, 係打火鍋黎講十分重要, 因為通常火鍋上台的食物比較多需要空間也比較大!醬料係基本醬油+乾料, 反而無咩醬選擇, 因為火鍋其中一班食家的愛好就是混醬(香港火鍋文化之一)劉一手特色之一係自制的麻油, 同時都可以解辣, 佢地的麻油十分香口, 絕對要試麻辣鍋選左中辣, 但食落感覺唔算辣, 大約只有3哥十小辣左右. 鍋入面放左好多芝士, 令到個鍋底更香. 招牌牛肉四重奏(488$)分別為2種A4牛+2種美國牛, 太肥的牛就唔岩火鍋的, A4係火鍋黎講已經係最盡, 圖中右上角A4牛就比較入口即溶, 油花味最重. 但同時都好易食濟如果配埋麻辣火鍋. 油份比較重.左下角A4牛就相對少d脂肪 肉味比較重.另外2種美國牛就牛肉味濃, 基本上沒有油花味, 口感一隻爽口d一隻薄身d咁解.  個人比較喜歡a4.醬油豬肉片(118$)豬肉本身已經好入味, 唔需要點任何野, 豬片好薄好快熟, 口感類似薄切的五花腩左右.醬油味比較重, 所以不建議再點醬油會太咸. 份量十分多, 望落覺得3-4人食都可以. 所以算比較抵食的菜式.丸丸拼盤($88) + 明太子

餐廳格局裝修靚, 但反而係偏西式小小,
地方夠大, 坐得舒服, 係打火鍋黎講十分重要,
因為通常火鍋上台的食物比較多需要空間也比較大!

令到個鍋底更香.
招牌牛肉四重奏(488$)
左下角A4牛就相對少d脂肪 肉味比較重.
醬油豬肉片(118$)

丸丸拼盤($88) + 明太子墨魚滑($98)
丸係十分新鮮同彈牙. 尤其鮮味好足, 所以d丸係好食的. 明太子墨魚滑反而不太食到明太子的味道.
或可能味道被之前鍋的辣味蓋過了. 所以明太子味道反而不太食得出.
蔬菜拼盤($128)

整體來講價錢正常, 服務環境均不錯,
可以一試.
2022-08-03
重慶美女思鄉病發作,說很想吃麻辣火鍋,重點是真的地道四川麻辣,網上找了一下,九龍塘 又一城 地段比較矜貴,劉一手重慶火鍋 切合美女的需要。疫情期間對衛生要求特別嚴格,劉一手格局寬敞,佈置裝飾用京劇面譜, 座位空間十足,打邊爐最緊要嘅特色湯底同埋抽風系統都有。聞名不如見面的重慶火鍋🍲十大品牌之一,就連火鍋醬料都特別齊全,無辣不歡這一定要試!鴛鴦鍋招牌一手辣方麻辣紅油湯底 $108老壇酸菜魚 $118小辣對我來說剛剛好,可以品嚐到麻辣湯底的刺激惹味,重慶人說這是正宗不過的麻辣紅油湯底 ,麻辣香味撲鼻,是家鄉的味道。除了招牌一手麻辣湯底,老壇酸菜魚 有時令我又愛又恨,味濃唔會太辣,加了酸菜更順滑,同平時嘅老壇酸菜魚 唔同,加入了大量魚肉,感覺更抵食,魚肉非常嫩滑。鴛鴦湯底雙重口味,雙重滋味!招牌一手辣方麻辣紅油湯底少辣也有少少麻痺口感,辛辣適中,開胃刺激味蕾,愈滾愈順滑,辣得過癮,味道恰到好處。劉一手招牌牛肉四重奏 $488本人最鍾意 gimmick ,相機先食📷 劉一手招牌牛肉四重奏 好似一幅中國山水畫咁靚,店長說這是最新推介!全部都係靚牛,肉色粉紅夠哂新鮮, A4 鹿兒島和牛三角腩、A4

鴛鴦鍋
招牌一手辣方麻辣紅油湯底 $108
老壇酸菜魚 $118

劉一手招牌牛肉四重奏 $488

全部都係靚牛,肉色粉紅夠哂新鮮, A4 鹿兒島和牛三角腩、A4鹿兒島和牛肩、A4鹿兒島和牛肉眼上蓋和西冷。我同重慶美女都鍾意和牛三角腩,皆因油脂十分豐富、分布平均,入口即化。

牛肉味濃郁,肥瘦適中, 口感非常柔軟,一點都不肥膩。我完全唔需要加調味汁,滾落紅油湯底更加好味!絕對係必食推介!

一手醬油醃製豬肉片 $118
材料都好新鮮,入口潤滑,主食來説非常有水準, 不得不讚,我平時唔食豬肉嘅都覺得好食,醬油醃製好入味,新鮮味甜,豬油脂分部均勻,值得回頭。

丸丸拼盤 $88
一次過試晒幾款特色丸丸,拼盤有
爽口魚蛋、龍蝦沙律丸、手打牛筋丸、正宗香菇貢丸、墨汁花枝丸,手打丸爽滑彈牙。放落麻辣湯,味道很夾,岩哂我口味。

明太子墨魚滑 $98
爽口鮮甜吸哂湯底辣味,超級正!,

田園蔬菜拼盤 $128
蔬菜拼盤賣相吸引,清新翠綠,配搭酸菜魚湯底更加鮮甜。

劉一手古早珍珠奶茶$42
食完一輪辣嘢,最後飲番杯珍珠奶茶,冰凍解辣,爽呀!

又一城 劉一手重慶火鍋真心唔錯,下次會再來,這頓火鍋相當滿足,空間環境舒適,店員服務細心有禮貌, 食品質數相當好, 值得再試!

慶祝紀念
生日
  • 招牌一手辣方麻辣紅油湯底
  • 劉一手招牌牛肉四重奏
  • 一手醬油醃製豬肉片
  • 劉一手古早珍珠奶茶
2022-07-05 763 瀏覽
有朋友生日話黎食呢間火鍋店,位置係又一城都算易搵,當日我地book左8點,去到嘅時候都唔算多人我地叫左麻辣湯底/椰子雞湯底,好香重慶麻辣味唔會好辣,而椰子雞清清地又好鮮甜,但雞就一啲都唔滑,可能我地唔係即刻一黎到就食美國牛頸脊 $198- 切得有厚度,油脂雪花分布均勻,牛味又重,食落口好林。團圓鴨血 $68- 無鴨血嘅味道,唔好食魷魚有啲腥豆腐$28-帶有少少酸味萵筍 $42 -好新鮮伸腿鵝腸 $98-鵝腸好大陣味,食落好似橡筋新鮮的娃娃菜

團圓鴨血 $68- 無鴨血嘅味道,唔好食

魷魚有啲腥