2024-09-27 120 瀏覽
見到呢間店有蟹粉小籠包食就嚟咗食午餐,點知發現冇晒蟹粉小籠包只好叫返普通版,另外怕唔夠飽,要多個手撕雞絲粉皮。外賣拎到返公司小籠包,仲係熱辣辣,肉汁豐富,被甩口,但係搭配豬肉嘅味道就剛剛好。熄晒四個都唔會太膩。另外嘅粉皮味道比較清淡,麻章味道香濃,雞絲青瓜嘅份量都多。粉皮大啲煙靭,因為有麻醬喺度,雖然係外賣,粉皮都冇黐埋一嚿嚿。總體嚟講價格比較合適,係午餐自選。P.S. 同好多小店一樣,店舖只收現金。

總體嚟講價格比較合適,係午餐自選。

P.S. 同好多小店一樣,店舖只收現金。
2024-09-25 137 瀏覽
最近呢間生煎包店真係好受歡迎🤣🤣佢哋嘅爆汁招牌生煎包好吸引😜晚餐時間要排隊🙈1️⃣ 糖醋炸排骨湯麵呢碗湯麵真係好開胃!糖醋炸排骨外脆內嫩,配上清湯,味道剛好唔會太膩,啖啖都滿足,仲有啲酸酸甜甜🤲🏻2️⃣ 招牌生煎包呢款招牌生煎包真係必試!外皮煎得金黃酥脆,內裡包住濕潤多汁嘅肉餡,咬落去啲汁爆出嚟,勁誇張🤣每一口都令人想再食多個😬3️⃣ 蟹黃生煎包每日限定發售!外皮一樣煎得金黃酥脆,內裡嘅蟹黃餡料鮮美多汁,食落去仲有陣蟹黃嘅香味🤤🤤4️⃣ 麻醬手撕雞絲冷麵呢碗冷麵都唔錯!麻醬香濃,手撕雞絲嫩滑,搭配上清爽嘅麵條,食落去好清新🙌🏻

1️⃣ 糖醋炸排骨湯麵

2️⃣ 招牌生煎包

3️⃣ 蟹黃生煎包

4️⃣ 麻醬手撕雞絲冷麵

2024-09-25 153 瀏覽
If you are a big fan of XLB (steamed pork buns filled with soup) or pan fried buns, you MUST check out this speciality shop. I had a great time fixing my XLB cravings and enjoyed free iced soy milk. (Free soy milk and unlimited refill if you order any set/ have a total spending of $60). This is crazily good. The XLB were to die for: skin thin, filled with soup, juicy pork filling, and mixed with delectable crab roes (in season now). There’s a hole of the top, right beneath the crab roes, so you
蟹粉小籠包

The XLB were to die for: skin thin, filled with soup, juicy pork filling, and mixed with delectable crab roes (in season now). There’s a hole of the top, right beneath the crab roes, so you can kiss it at the top and drink the soup together with the crab essence. It’s SO GOOD.

蟹粉小籠包

There’s vinegar and pickled ginger to serve with your XLB. I finished all the ginger slices too because they were good quality pickles.

蟹粉小籠包

Be patient because they prepared and freshly steamed the XLB right after you place the order. Meanwhile, enjoy unlimited soy milk as you will!

豆漿
豆漿
2024-09-25 92 瀏覽
講起生煎包,大家對呢一間劉興記一定唔陌生,因為港九新界都有分店😂今次嚟到上環分店,店舖好細,一眼望晒,所以店員都唔多,得一丁友🤣入去第一個感覺係呢度嘅枱面同埋餐具都可以同薩莉亞PK一下👺🌟招牌生煎包八隻 $60生煎包一口氣叫咗八隻,實現生煎包自由🤣底部煎得金黃酥脆,外皮好薄,裡面嘅肉餡鮮嫩,仲有爆爆爆多湯汁! 大家記得小心睇熱😝食到最尾仲有焦脆外殼非常香口,細細個好容易一個接一個咁食😜🌟秘製上海炸排骨 $22排骨表面裹住一層金黃色嘅酥衣,炸得非常香脆,肉質軟腍,有啲似吉列豬扒,CP值高🌸🌟炸醬拌麵 $34呢碗麵嘅醬汁色澤濃郁,因為有肉末,醬汁份量好多,味道都唔錯,濃郁味道有少少越食越鹹, 算係重口味之選🙌🏼🌟生炸雞扒蔥油拌麵 $42同樣係拌麵呢個就乾身好多啦🫶生炸雞扒同埋拌麵分開上,最特別嘅係蔥油炸過之後放咗喺雞扒上面,雞扒外層金黃酥脆,內裡肉質鮮嫩多汁,feel到雞油係個口到浪下浪下🤣⭐️手工豆沙鍋餅 $28手工豆沙鍋餅夾硬切做10件切到碎曬🫨咬落去有清脆嘅聲, 雖然有啲油但係外皮都食到有蛋香,裡面包住香甜嘅豆沙餡但唔多,一個人食會有啲膩,勝在價錢夠抵😍-整體嚟講覺得算係重口味嘅餐廳,

🌟招牌生煎包八隻 $60

🌟秘製上海炸排骨 $22

🌟炸醬拌麵 $34

🌟生炸雞扒蔥油拌麵 $42

⭐️手工豆沙鍋餅 $28
整體嚟講覺得算係重口味嘅餐廳,每一樣嘢都好濃味同偏油膩,朋友食開重口味所以佢好鍾意🥰偶爾想食生煎包嘅話我都會推介呢間多過堅X號😂本身都有套餐,不過就算單點都唔貴🫶
2024-09-25 77 瀏覽
蟹黃生煎包 (散叫)內餡有蟹黃和蟹肉, 咬下去肉汁濃郁,蟹黃味可以再濃d麻醬手撕雞絲粉皮 套餐包生煎包同豆漿滑嫩雞絲同埋清脆青瓜絲,搭配上香濃嘅麻醬,食落去口感好豐富,粉皮煙韌電子落單個陣可以更醬料份量, 夠晒貼心蔥油雞扒菜飯配生煎包(1隻)呢個套餐真係夠實惠,上檯就聞到好香嘅蔥油味, 雞扒炸到外脆內嫩, 超級大塊而且新鮮炸起熱辣辣,配健康菜飯無咁油膩套餐份量遍大首推生煎包, 咬落爆汁好味而且有豆漿無限添飲上環性價比之選
蟹黃生煎包 (散叫)
內餡有蟹黃和蟹肉, 咬下去肉汁濃郁,蟹黃味可以再濃d

麻醬手撕雞絲粉皮 套餐包生煎包同豆漿
電子落單個陣可以更醬料份量, 夠晒貼心

蔥油雞扒菜飯配生煎包(1隻)

套餐份量遍大
首推生煎包, 咬落爆汁好味
而且有豆漿無限添飲
上環性價比之選
午餐
2024-09-21 69 瀏覽
我今日約同好友去上環行街,順道去位於永樂街139號地舖的劉興記生煎包專門店食午餐。小店型式經營,環境舒適,坐得舒服。我和好友點左個 人氣熱賣皇牌套餐:鮮雞湯小雲吞(12粒)+生煎包(2隻),配凍豆漿 $54;另外點左 招牌生煎包(4隻)$35,蟹黃生煎包(4隻) $70;原味上海小籠包(4隻)$40。鮮雞湯小雲吞細細粒,好味又好食;生煎包底脆面軟,肉汁豐富又好味;蟹黃生煎包蟹味香濃👍。原味上海小籠包熱辣辣,內含鮮肉及其肉汁,小心爆汁又燙口!

• 原味上海小籠包
  • 招牌生煎包
  • 蟹黃生煎包
  • 鮮雞湯小雲吞12粒
劉興記開到嚟上環點可以唔試吓佢‼️ lunch比我想像中冇咁多人 勁驚要排長龍😂🦖超驚喜竟然有豆漿任飲 試左佢嘅豆漿勁好飲💯‼️❣️皇牌SI:招牌上海排骨菜飯+生煎包一隻 $54呢個價錢真係橫睇掂睇都咁平🤪 以為佢咁出名會貴少少🥹 本身以為佢嘅排骨係滷排骨 原來係炸嘅😆 份量超大 我係完全食唔晒打包第二餐🙂‍↕️排骨好厚唔會好韌 亦都唔係加咗鬆肉粉嗰隻假🐖 睇住佢即刻炸食嘅時候可以加啲醬汁更惹味✅好耐冇食過菜飯啦🥬 都係要攝取下啲蔬菜😂 煙靭嘅飯盒中間食到爽脆清甜嘅清江菜係唔錯👍🏻仲要搭咗隻生煎包真係勁飽肚😂 爆汁嘅程度極高要好小心食💦 好高質真係超級平民嘅 comfort food🦫🥰 肉汁好濃郁🐖❣️皇牌 S2 :蔥油雞扒拌麵+生煎包一隻 $54+10加$10轉咗拌麵 但覺得菜飯更出色‼️ 蔥油雞扒原來都係炸 超級大份幾滑🐓 拌麵好夠味 但又唔係好鹹~面嘅質地出色 超級煙靭 好似沾麵咁♨️加埋粒生煎包真係幾肚餓都食得飽😂❣️豆漿任飲係嗌滿$60或者套餐就有得任飲 cls💯 豆漿第二道冇飲過呢隻味 豆味濃又唔會太甜 又夠滑冇渣👍🏻 夠膽講係飲過最好飲嘅豆漿🥹 我應該有一半都係豆漿飲飽😂
超驚喜竟然有豆漿任飲 試左佢嘅豆漿勁好飲💯‼️

• 豆漿
  • 生煎包
  • 上海排骨菜飯
2024-09-19 73 瀏覽
蟹黃生煎包(2隻) $38生煎包真係好出色‼️‼️一咬即刻噴汁,肉汁多到你唔信🤣 仲要加埋蟹黃🥰味道更加濃郁同埋好鮮,都幾值得一試!S1上海排骨湯麵+生煎包(1隻)配豆漿 $64佢套餐有一個主食,一隻生煎包加一杯豆漿都幾好,佢豆漿仲可以無限添飲👍🏻原本係菜飯但可以加錢轉湯麵,排骨我覺得炸得幾好食,肉質唔會鞋啱啱好,不過有少少睇彩數,因為有啲位置連住啲脂肪或者筋位就會好硬😂😅S3 麻醬手撕雞絲粉皮+生煎包(1隻)配豆漿 $54粉皮都滑嘅,但係我嫌佢唔夠味😹整體會推薦排骨飯多啲🙌🏻手功豆沙窩餅 $28$28就食到都幾抵食👍🏻👍🏻份量幾多,個餅皮唔會太厚,豆沙餡份量都OK又唔會太甜👍🏻下次再食都會encore😋
蟹黃生煎包(2隻) $38

S1上海排骨湯麵+生煎包
(1隻)配豆漿 $64

S3 麻醬手撕雞絲粉皮
+生煎包(1隻)配豆漿 $54
粉皮都滑嘅,但係我嫌佢唔夠味😹整體會推薦排骨飯多啲🙌🏻

手功豆沙窩餅 $28
2024-09-16 55 瀏覽
喺上環同朋友食晏,竟然見到呢度都有劉興記分店,午飯時間仲有王牌套餐,唔使$60 !睇真啲餐牌,仲要豆漿無限添加!超抵!生煎包有分招牌生煎包,同埋蟹黃生煎包。兩款都超級爆汁!咬一小啖,飲減少少汁,咁就夠晒安全蟹黃生煎包,蟹粉味勁香!蔥油豬扒飯,係炸豬扒,上面有少少乾蔥菜飯走嘅路線係比較清新簡約,冇乜調味或者油,感覺清新健康無限添加嘅豆漿,豆味幾香濃,幾好飲午飯時間黎到,座無虛席,所以要預留少少時間等位,或者外賣自取,夠晒經濟實惠嘅選擇

睇真啲餐牌,仲要豆漿無限添加!超抵!

蟹黃生煎包,蟹粉味勁香!

蔥油豬扒飯,係炸豬扒,上面有少少乾蔥
菜飯走嘅路線係比較清新簡約,冇乜調味或者油,感覺清新健康

無限添加嘅豆漿,豆味幾香濃,幾好飲
2024-09-16 108 瀏覽
再訪劉興記生煎包,上次食過對佢哋嘅生煎包念念不忘,今日同奴才爸去第二間分店試吓🤭佢哋嘅生煎包同埋蔥油拌麵,真係好正!首先講下生煎包,當服務員上枱時,都會提醒要小心啲,因為包裡面好多湯汁,真係一咬下去就爆汁!🤩呢啲生煎包嘅皮薄到不得了,咬落去口感特別好,底部仲煎到脆卜卜,簡直係一流🤤每一口都可以感受到佢裏面的湯汁,滿足到不得了,根本停唔到口😋🤭上次食過蟹黃生煎包🦀超正,今次叫夠四個,真係好過癮!同普通生煎包一樣咁多湯汁,加上濃濃嘅蟹黃味,咬開時唔單止有湯汁流出,仲有豐富嘅蟹黃,絕對係蟹蟹愛好者嘅福音😍而且一個只係$18,真係唔貴,感覺好抵食!🤤上次食過好食,今次奴才爸話要再叫蔥油拌麵,麵條保持住一種彈牙的口感。上面淋上咗啲香噴噴嘅蔥油,每一口都好香,蔥香味十足,令人食得津津有味!蔥油拌麵嘅醬汁唔會太油膩,食完之後唔會覺得厚重,反而令人胃口大開,真係可以話係一個好簡單但又好美味嘅選擇! 🤑 人均消費:~$80🤩 推薦指數:9 / 10📍 餐廳資料:劉興記生煎包專門店 (上環)上環永樂街139號地舖☆.。.:*・°☆.。.:*・°☆.。.:*・°☆.。.:*喜歡我的食評請Like & Fol

佢哋嘅生煎包同埋蔥油拌麵,真係好正!

生煎包

上次食過蟹黃生煎包🦀超正,今次叫夠四個
蟹黃生煎包

蔥油拌麵

🤑 人均消費:~$80
🤩 推薦指數:9 / 10
📍 餐廳資料:劉興記生煎包專門店 (上環)
上環永樂街139號地舖

喜歡我的食評請Like & Follow🫶🏻 @umi.bengal.foodie

#foodie #foodies #foodiegram #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodie #hkrestaurant #香港美食 #香港好去處 #香港打卡 #香港探店 #香港必吃 #香港美食攻略 #上環美食 #人氣生煎王 #生煎包 #蟹黃 #蟹黃生煎包 #劉興記
生煎包
蟹黃生煎包
蔥油拌麵
2024-09-13 61 瀏覽
今日lunch 諗唔到食咩,決定食d輕d既野食。揀左間生煎包。先試左佢哋迷你雞絲酸辣湯,d酸辣好清爽,而d雞絲又超級鮮嫩,喝落去好鬼過癮。跟住試左生煎包,金黃酥脆的外皮包裹住好鬼多汁又香嫩既內餡,每一淡都係好滿既滿足感。葱油拌麵簡單得黎又唔簡單,麵條又爽又彈又正,再搭配埋葱油既香氣,入口令人簡正回味無窮。最後試左炸醬拌麵,而d醬汁鮮香又入味,再加上有有口感既麵條,直頭令人欲罷不能。食完之後已經好飽。

食完之後已經好飽。

2024-09-08 82 瀏覽
一開始俾佢吸引到嘅就係堂食豆漿任飲,仲要價錢唔係貴$54就可以有個午餐仲有任飲豆漿 。種類嚟講都算係幾多,今日同同事就揀咗招牌上海排骨拌麵+生煎包1隻,蔥油雞扒菜飯+生煎包1隻 。同埋另外再叫咗小籠包 。拌麵同埋菜飯嘅份量勁大份,中午時段如果大食嘅話唔使驚唔夠食 。另外就係最令人吸引係生煎包小籠包同埋豆漿啊!!生煎包咬嘅時候真係要小心因為真係會唔小心噴到對面,但係講緊肉汁嚟講真係叫做好多。個人覺得超級值得推薦。另外就係再叫咗小籠包,小籠包真係個個都好多汁, size真係一啖一粒好正。豆漿嘅話個人覺得如果唔鍾意飲好甜,就可以揀佢啦,本身冇留意到寫住低糖豆漿,點知飲落去真係低糖豆漿先發現原來個牌已經寫咗。個人嚟講唔鍾意咁甜就非常之啱啦,豆漿嚟講超級濃味,值得加分 。
2024-09-05
2024-09-08 71 瀏覽
最新上環見到有主打爆汁生煎包嘅劉興記,晏晝經過所以同朋友去試吓。食物種類都幾多,除左包仲有各種上海麵食同小食,亦有套餐可供選擇,套餐有一款肉、一件生煎包、飯或者麵、飲品豆漿。生煎包包底煎得香脆,一咬立即湧出唔少湯汁,連埋豬肉一齊食好正!雞扒蔥油拌麵嘅味道比較簡樸,如果多啲蔥就更好,至於雞扒炸粉好薄,炸到好脆身。朋友叫咗另一個套餐,揀咗豬扒菜飯,豬扒都炸到相當之軟腍,而菜飯粒粒分明,都係一個唔錯嘅選擇。另外仲叫咗小籠包,值得一讚係個皮完全冇穿,咬落去勁多湯汁👍🏻套餐包豆漿,充滿豆香味,亦唔會過甜。價錢幾親民,難怪咁多街坊幫襯啦!

套餐包豆漿,充滿豆香味,亦唔會過甜。

價錢幾親民,難怪咁多街坊幫襯啦!
🍱餐廳:劉興記生煎包專門店 (上環)🍽️類別:中餐💯回頭率:8/10大力推薦店鋪的山煎包,底層煎至金黃色,口感十分香脆,裡面的湯汁挺香濃,看起來相當飽滿,而家味道清甜鮮香。小編最喜歡的是蟹粉山煎包和原味山煎包,價錢方面亦頗實惠,$45有6件。擔擔麵的味道亦有驚喜,濃郁的湯頭充滿啖啖花生香氣,麵條口感軟彈,好有口感,而且只需$42。小籠包亦不過不失,裡面的湯汁熱騰騰的,咬下去爆汁好滿足。😍整體評分 味道:🌟🌟🌟🌟🌟性價比:🌟🌟🌟🌟環境:🌟🌟🌟服務態度:🌟🌟🌟🌟
🍱餐廳:劉興記生煎包專門店 (上環)
🍽️類別:中餐
💯回頭率:8/10

小籠包亦不過不失,裡面的湯汁熱騰騰的,咬下去爆汁好滿足。
山煎包

😍整體評分
味道:🌟🌟🌟🌟🌟
性價比:🌟🌟🌟🌟
環境:🌟🌟🌟
服務態度:🌟🌟🌟🌟
由荃灣做到出名嘅劉興記生煎包,而家喺上環都有得食😋 午餐嚟食有套餐($50+),性價比好高,今日點咗炸豬扒菜飯仲有隻生煎包👍🏻生煎包個皮煎到好脆,入邊啲湯爆汁,新鮮出爐果然最新鮮 ,不過記住食嘅時候要額外小心💯再貪心咗蟹粉生煎包,好少見到係蟹粉肉嘅餡料,入邊有滿滿嘅蟹肉,食落去又額外一份嘅海鮮鮮甜,配上傳統嘅豬肉一齊食都好好味😌主食方便有炸雞扒或者炸豬扒同配上菜飯或者上海麵,呢啲都唔少人鍾意嘅選擇☺️ 今日食咗個炸豬扒新鮮炸起同大大份,食得好滿足中午時間比較繁忙,服務嘅姐姐忙過不停又能夠keep住良好嘅服務態度,十分之欣賞🫶🏻如果想慢慢嘆返一隻新鮮嘅生煎包又唔想同人迫的話,就建議過咗中午時段嚟食就比較好👍🏻