2024-07-27 102 瀏覽
皇牌套餐S1為咗方便顧客 一口一啖菜飯…..特登整到bite size波波既形狀….一啖咬落去….絕不鬆散…..可想而知其製作手藝多麼紮實…..加上飯團外熱內微暖既口感…..好窩心既菜式呈現..實屬佳作🤗另外排骨...亦很出色…炸既火候絕對有講究,一啖咬落去,心急既人…一定鎅損個嘴…所以請慢慢享用🙇‍♂️豆漿每一啖都有非常濃郁的豆味,絕對不是溝水的。而且每一啖吞落去之後,口腔中充滿着原汁原味嘅豆渣,黏附在每一粒味蕾上👍務必,大家要試一試呢
皇牌套餐S1

務必,大家要試一試呢
皇牌套餐S1
[✨元朗劉興記·皇牌生煎包專門店]#元朗 #劉興記生煎包專門店🔸排骨蔥油拌麵 $42排骨肉質緊實,拌麵麵身彈牙有口感,蔥油味亦好香,唔錯🔸生炸雞扒蔥油拌麵 $42雞扒炸粉好薄,外脆內嫩,食落都唔會覺得好肥膩!🔸鮮雞湯小雲吞(12粒) $30雲吞一定嚼勁度,餡料以雞肉為主,幾鮮嫩,雖然係小雲吞但12粒份量都唔野少,幾抵食嘅一份小食!🔸招牌生煎包 $30/4隻外皮好薄,底部煎到好酥脆,咬落勁多肉汁,餡料亦都好緊實,水準好高嘅生煎包————————♡♡♡♡♡♡————————✨總結主打生煎包嘅餐廳,裝潢比較老式;食物質素好,定價亦都好親民,推薦比喜歡食呢類型嘅朋友📍劉興記生煎包專門店🏠元朗俊賢坊18號權益大樓地下15號舖
[✨元朗劉興記·皇牌生煎包專門店]

#元朗 #劉興記生煎包專門店

🔸排骨蔥油拌麵 $42
排骨肉質緊實,拌麵麵身彈牙有口感,蔥油味亦好香,唔錯

🔸生炸雞扒蔥油拌麵 $42
雞扒炸粉好薄,外脆內嫩,食落都唔會覺得好肥膩!

🔸鮮雞湯小雲吞(12粒) $30

🔸招牌生煎包 $30/4隻

————————♡♡♡♡♡♡————————

✨總結

📍劉興記生煎包專門店
🏠元朗俊賢坊18號權益大樓地下15號舖

2024-07-25 137 瀏覽
呢排食意粉多,打算今日去食返餐中式少少嘅晚飯🤣喺元朗出沒,喺元朗廣場後面行下行下搵到一間食生煎包小籠包😇店鋪入面裝修都幾中式,唔算話好大,但中間有兩張瓷器嘅櫈,都幾得意🤭🦀蟹粉小籠包 $80/4隻熱辣辣上黎,一打開蓋已經香噴噴🤗新鮮蒸好拎出黎真係好香😆小心翼翼咁夾佢上隻匙度,用筷子整開少少d湯汁已經流哂出黎,勁香🥰食落去都好有蟹粉味,入面嘅肉,蟹粉同湯汁加埋一齊食,皮薄餡靚🐽原味生煎包 $20/ 2隻見每一枱都會叫生煎包,我地都叫左兩隻😆佢出面嘅黑芝麻好香,咬落去個皮仲係脆,唔會好厚😀入面嘅湯汁都好多,成個都好味😋🧇手工豆沙鍋餅 $28食上海菜嘅話我通常都食高力豆沙或者豆沙鍋餅,呢度嘅豆沙鍋餅都幾得意,我平時食嘅係煙煙韌韌嘅多,但係佢呢個都幾脆😛當然中間都有煙韌,而入面豆沙嘅份量我覺得岩岩好,特別係我自己唔鐘意食太多豆沙,唔會太甜,唔錯😁🥛低糖豆漿 $8食生煎包慣左都會配一杯豆漿,呢杯係低糖豆漿,唔係太甜,都係個健康嘅選擇😇

🦀蟹粉小籠包 $80/4隻

🐽原味生煎包 $20/ 2隻

🧇手工豆沙鍋餅 $28

🥛低糖豆漿 $8

2024-07-22 199 瀏覽
週末午餐去食都要等下先有位,而且一直都有好多人黎拎外賣,可見係區內受歡迎嘅餐廳!係一間親民又性價比高嘅上海菜餐廳。🍽️麻醬手撕雞絲粉皮麻醬香濃重花生味,粉皮沾滿麻醬再加上雞絲同青瓜絲,成個配搭好清爽,好適合夏天食😋🍽️招牌上海排骨湯麵🍜炸排骨豬肉幾軟腍,炸衣唔會太厚,口感幾好。湯底清新唔會油膩,麵條有咬勁。🍽️ 生煎包即叫即煎嘅生煎包,底部煎得香脆可口,咬落去勁多湯汁,湯汁勁鮮甜,而且內餡足料冇豬肉嘅腥味。👍🏻🍽️生炸雞扒炸法同炸排骨一樣,炸衣唔厚,保留到雞扒嘅滑嫩。😋👍🏻🍽️手工豆沙窩餅🫓有少少似香蕉煎餅,不過外皮更香脆,豆沙餡微甜,食落唔會好膩。🍹豆漿套餐附送豆漿,豆味香濃,好多食客都反映太細杯,唔夠喉🤣

🍽️麻醬手撕雞絲粉皮

🍽️招牌上海排骨湯麵🍜

🍽️ 生煎包

🍽️生炸雞
炸法同炸排骨一樣,炸衣唔厚,保留到雞扒嘅滑嫩。😋👍🏻

🍽️手工豆沙窩餅🫓

🍹豆漿
套餐附送豆漿,豆味香濃,好多食客都反映太細杯,唔夠喉🤣
午餐
2024-07-22 151 瀏覽
好耐冇試過食上海嘢, 喺元朗上海菜嘅選擇唔係好多而之前都聽好多人講劉興記唔錯, 今次終於開到嚟元朗可以試吓蟹黃生煎包真係必點之選。金黃酥脆的底部,咬開後內餡飽滿,蟹黃香濃鮮美,而且份量多到流出嚟真係爆汁,真係非常出色招牌生煎包就係傳統的口味,豬肉內餡多汁,外皮酥脆都係一樣咬落去要小心少少,因為真係好多肉汁流出嚟手撕雞麻醬冷麵試咗都10分出色。手撕雞肉質鮮嫩,麻醬香濃但不過重,麵條爽口彈牙,整體搭配十分和諧。鮮雞湯小雲吞亦都唔錯,雞湯清淡鮮甜,雲吞皮薄餡足手工豆沙窩餅餅皮酥脆,食耐都幾香口,加上內餡的豆沙細膩甜而不膩

鮮雞湯小雲吞亦都唔錯,雞湯清淡鮮甜,雲吞皮薄餡足

作為一家出名的生煎包店,門口掛滿了名人合照,足見其受歡迎程度。🔥店舖門面衛生,裝潢懷舊有特色。我們點了鮮雞湯小雲吞(12粒)和生煎包(2隻)。🥠小雲吞的味道不錯,雖然不算特別出色,但也足夠鮮美。配上店家提供的甜菜心,味道不錯。👌🏻💥重頭戲當然是生煎包。雖然尺寸較細,但咬下去時包餡汁水噴出四射,可見內餡極其多汁,進食時要額外小心🙏🏻。套餐附上了冰凍豆漿,但份量較少,需要額外再點一杯。🥛另外還點了一份蟹皇拌麵。蟹黃份量非常充足,麵條配上少許醋後,蟹黃的味道不會有任何腥味。加上少許醋後,整個口感更加圓潤美味。🦀🦀最後,要介紹原味小籠包👍🏼。薄薄的麵皮口感恰到好處,肉汁足夠不會乾澀。總的來說,劉興記的生煎包及蟹黃拌麵十分值得推薦,整體價格合理。

我們點了鮮雞湯小雲吞(12粒)和生煎包(2隻)。
鮮雞湯雲吞

生煎包

套餐附上了冰凍豆漿,但份量較少,需要額外再點一杯。🥛
蟹黃拌麵

原味小籠包

2024-07-19
鮮雞湯雲吞
蟹黃拌麵
原味小籠包
  • 招牌生煎包
2024-07-19 90 瀏覽
這家位於元朗市區的上海菜館的在區內非常火爆,晚市總是大排長龍。招牌生煎包外皮酥脆,內餡多汁,口感絕佳。蟹黃生煎包則以鮮美的蟹黃提味,帶來豐富的海鮮風味。上海排骨菜飯香氣撲鼻,排骨外皮香脆,肉質嫩滑,配上香噴噴的飯飯令人回味無窮。炸雞扒菜飯則是一道經典美味,外皮香脆、內裡非常多汁,搭配清爽的蔬菜和米飯,讓人一試難忘。整體而言,這家上海菜館以其精湛的手藝和新鮮食材贏得了我的心。絕對值得推薦給喜歡中國料理的朋友們品嚐。
招牌生煎包外皮酥脆,內餡多汁,口感絕佳。
蟹黃生煎包則以鮮美的蟹黃提味,帶來豐富的海鮮風味。

絕對值得推薦給喜歡中國料理的朋友們品嚐。

2024-07-18 137 瀏覽
❣️餐廳位於朗屏站3分鐘距離。餐廳裝潢好懷舊感覺。門口姐姐好親切,好有人情味。餐牌主打上海菜,小籠包、生煎包、麵/飯都有。🌟蟹黃生煎包 $18 /招牌生煎包 即叫即整,熱辣辣。咬入爆汁,湯汁湧出來。真係要小心食,如果唔係會焫親咀仔。包底煎得好脆,皮又薄。1⃣️蟹黃生煎包白芝麻在面,啖啖蟹肉蟹膏,蟹肉鮮味由湯汁帶出,每一啖都食到蟹鮮味🤤2⃣️招牌生煎包黑芝麻在面,湯汁毫不遜色,豬肉鮮味十足。🌟雞絲酸辣湯小雲吞6粒 $32 🐔酸辣湯好大碗,酸度辣度適中。小雲吞皮薄餡肉多。雞絲份量十足,入口軟熟,口感不柴。🌟上海排骨菜飯+生煎包+豆漿 $54 🐷排骨外層酥脆可口,入口肉質嫩滑,肥瘦均勻。搭配菜飯真係恰到好處,減少油膩感,增強食慾。🌟蔥油拌麵 $30 🥒好大碗😈未入口已經聞到蔥油香。入口鹹度適中,蔥油香突出,又唔會好油膩,推薦!❣️總括而言,價錢親民,份量十足,性價比高。姐姐好親切,會關心食物好唔好食,又會推薦。難怪咁多街坊嚟幫襯。

🌟蟹黃生煎包 $18 /招牌生煎包
2⃣️招牌生煎包黑芝麻在面,湯汁毫不遜色,豬肉鮮味十足。

🌟雞絲酸辣湯小雲吞6粒 $32 🐔

🌟上海排骨菜飯+生煎包+豆漿 $54 🐷

🌟蔥油拌麵 $30 🥒

2024-07-17 101 瀏覽
🔎劉興記生煎包專門店 (元朗)🔹招牌生煎包 $45/6隻算幾好食 又夠多汁 店員都有提醒小心爆汁😂 但小心咗都係有爆汁 建議等無咁熱嘅話一啖過就可以食到哂滿滿嘅湯汁 又唔怕整污糟啦🔹蟹黃生煎包 $18/隻昇華咗成個生煎包 雖然貴啲 但我覺得都值得一試!🔹原味小籠包 $40/4隻小籠包雖然唔係主打 但都唔錯 同樣多汁 皮又唔厚 只係薑絲大條咗啲😂其他都ok 當日無哂蟹粉小籠包 如果唔係都想試吓🔹雞絲酸辣湯小雲吞6隻 $32好夠酸又夠辣 木耳絲雞絲都好多 配6粒小雲吞都幾抵食🔹凍低糖豆漿 $8細杯咗啲 如果有size分就好📍元朗俊賢坊18號權益大樓地下15號舖🍴搵返相關地區👉🏻 #90sfoodieshare_元朗#食在元朗
🔎劉興記生煎包專門店 (元朗)

🔹招牌生煎包 $45/6隻

🔹蟹黃生煎包 $18/隻
昇華咗成個生煎包 雖然貴啲 但我覺得都值得一試!

🔹原味小籠包 $40/4隻

🔹雞絲酸辣湯小雲吞6隻 $32
好夠酸又夠辣 木耳絲雞絲都好多 配6粒小雲吞都幾抵食

🔹凍低糖豆漿 $8
細杯咗啲 如果有size分就好

📍元朗俊賢坊18號權益大樓地下15號舖
2024-07-17 105 瀏覽
原來劉興記已經開到黎元朗啦! 呢間分店位置坐得闊落D。 黎到一定要叫招牌生煎包,著淺色衫既話要留意,因為一咬真係會爆汁,好juicy。肉餡好香都好足料,皮就岩岩好,唔會太厚唔會太薄。排骨蔥油拌面排骨炸到好香脆,唔難咬開。蔥油拌面好香,葱香濃郁撲鼻,醬油微甜之餘略帶點鹹香。面質有咬口!麻醬手撕雞冷面麻醬比左好多,成碗面都好香芝麻味。手撕雞份量都幾好,撈埋落冷面到好岩而家咁熱既夏天!鮮雞湯小雲吞有12粒都幾足料,湯底係清清地既湯,有蛋絲仲有菜心。小雲吞係豬肉為主要餡料,幾好食。整體價錢好抵又好食!
原來劉興記已經開到黎元朗啦! 呢間分店位置坐得闊落D。

排骨蔥油拌面

麻醬手撕雞冷面

鮮雞湯小雲吞

整體價錢好抵又好食!
嘩!今日去咗元朗劉興記生煎包專門店,真係食到我流口水呀!😋👌首先嚟個生炸雞扒蔥油拌麵($42),雞扒炸得金黃香脆,肉質嫩滑多汁,配埋香噴噴嘅蔥油麵,簡直係絕配!麵條彈牙爽口,蔥油香氣四溢,食落去香而不膩,正!🍜🐔跟住嚟杯凍低糖豆漿($8),清甜解膩,唔會太甜,啱晒我呢種怕肥嘅人飲。😆🥛重頭戲梗係招牌生煎包啦!叫咗6隻($45)嚟試,外皮煎到金黃酥脆,底部仲有層薄脆,咬落去即刻聽到「卡嚓」一聲,超過癮!內餡汁水豐富,肉餡香濃惹味,真係一啖接一啖停唔到口!😍🥟百步香蔥油餅($28)都係必試之選,層層酥脆,蔥香四溢,配埋佢嘅特製醬汁,香辣開胃,正!🥮鮮雞湯小雲吞($30)湯底清甜,雲吞皮薄餡靚,食落幾件都唔覺得漏,夠晒滋潤!🥣最後仲試咗蟹黃生煎包($18),蟹黃香濃,包底煎得香脆,真係食過返尋味呀!🦀總括嚟講,劉興記嘅嘢食樣樣都咁出色,價錢又平民化,絕對係平靚正嘅好選擇!下次一定再嚟!💯👍劉興記生煎包專門店 (元朗)元朗俊賢坊18號權益大樓地下15號舖#劉興記 #生煎包 #元朗美食 #港式小食 #街頭美食 #美食推介 #foodie #hkfoodie #hkfood #instafood

劉興記生煎包專門店 (元朗)
元朗俊賢坊18號權益大樓地下15號舖

#劉興記 #生煎包 #元朗美食 #港式小食 #街頭美食 #美食推介 #foodie #hkfoodie #hkfood #instafood #foodporn #yummyinmytummy #foodstagram #hkeats #hkiger #相機食先 #飲飲食食 #食好西 #食評 #美食分享 #吃貨 #foodblogger #小吃 #美味 #好味 #必吃 #推薦 #打卡 #打卡美食 #香港美食
2024-07-06
2024-07-12 55 瀏覽
好耐之前已經食過荃灣嗰間😆估唔到而家連元朗都有,元朗嘅朋友仔有口福啦蟹黃生煎包 $18/隻最近真係非常多人介紹食生煎包,呢間店舖有蟹黃生煎包一於試試,一咬開蟹黃味非常香!飲湯除左肉香仲好鮮!小編鍾意飲一啖原味湯,之後加少少醋再一啖食曬佢!咁又飲到湯嘅鮮味,之後加咗醋亦都可以減輕油膩感,令小編可以食多幾粒😂!迷你雞絲酸辣湯+招牌生煎包配(凍)豆漿 $59原味生煎包就豬肉香味比較濃!好似飲豬骨湯咁!同樣加醋都係非常適合!而迷你酸辣湯嘅大小,大概係飯碗大!辣度大概係10小辣左右!會起到提鮮嘅作用但唔會好辣!夾埋份量一個成人當晚餐食都OK!生炸雞扒蔥油拌麵 $42雞扒炸得好酥脆 雞肉口感嫩滑多汁,一啲都唔乾 外面嗰層炸衣都好薄 蔥油拌麵勁香 好食到想食多碗

蟹黃生煎包 $18/隻
小編鍾意飲一啖原味湯,之後加少少醋再一啖食曬佢!

迷你雞絲酸辣湯+招牌生煎包
配(凍)豆漿 $59

炸雞扒蔥油拌麵 $42
蔥油拌麵勁香 好食到想食多碗
2024-07-12 55 瀏覽
位於元朗嘅生煎包唔多,呢一間仲可以堂食,主力賣既係生煎包,亦有飯同麵生煎包除餐附送,即點即煮,所以等得比較耐。個皮超脆,皮薄肉厚多汁,果然係招牌菜,味道一流炸排骨菜飯排骨非常酥脆,鎖住肉汁喺入邊,所以不會吃到覺得太柴,菜飯令到成個飯更加濕潤,口感更佳,仲有菜嘅香味,食到舔舔脷雞扒蔥油拌麵撈麵味道不錯,唔會覺得太鹹,食唔停口😋😋雞扒嘅口感會比起排骨更加厚實,個人比較喜歡吃呢一個,香口和口感都比排骨為優😚

生煎包除餐附送,即點即煮,所以等得比較耐。
個皮超脆,皮薄肉厚多汁,果然係招牌菜,味道一流

炸排骨菜飯

雞扒蔥油拌麵

撈麵味道不錯,唔會覺得太鹹,食唔停口😋😋

2024-06-25
2024-07-11 61 瀏覽
最近見到社交平台有好多Foodie食呢間小店 發現佢哋原來都有幾多分店 即時又興起一股食生煎包熱潮 可以作為正餐或者下午茶嘅另一個選擇鮮雞湯小雲吞雖然小雲吞係上海菜必備之一 但香港上海餐廳又唔係每一間都有 呢度嘅小雲吞 細細粒晶瑩剔透 仲可以連埋雞湯一齊食招牌生煎包餐廳主打係生煎包 冇理由唔試 佢哋講明係冇爆汁 可以免費更換 所以絕對有保證 咬落都多汁惹味蟹粉小籠包小籠包都皮薄 食落啖啖肉 蟹粉味唔算非常之濃 可能未食得慣 又少少腥百步香蔥油餅同平時食嘅蔥油餅有少少唔同 食落嘅感覺裏面會有啲醬汁 外層嘅皮有啲似酥餅咁 幾特別豆漿都算有豆味 可以一試

鮮雞湯小雲吞

百步香蔥油餅

豆漿
都算有豆味 可以一試
招牌生煎包6隻($45) + 麻醬手撕雞絲粉皮+生煎包2隻($54/套餐/包豆漿)+ 原味小籠包4隻($40) + 百步香蔥油餅($28) ★-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-★​劉興記生煎包,暫時全港有6間分店,分佈元朗荃灣旺角大圍上環,今晚同媽咪喺元朗店食嘩~發哥呀~~第一次幫襯,梗係要叫招牌生煎包,食之前唔知道肉汁多成咁,輕輕一咬,湯汁老實不客氣噴射式噴出嚟,噴到一枱都係,連媽咪件衫同頭髮都有Sorry🤣查實可以改名叫「超!爆!汁!生煎包」!大家食嘅時候要萬事小心🤣生煎包上層厚皮鬆軟,撒咗啲黑芝麻同蔥花,底部煎得金黃夠脆,肉餡紮實,瘦肥比例大概7:3,唔錯!即叫即蒸小籠包,外皮不算薄,勝在湯汁多,大大隻今個夏天未到8月已經日日熱到34度,食嘢只想食啲清清涼涼嘅嘢,叫麻醬手撕雞絲粉皮就啱晒~手撕雞份量唔算多,麻醬夠多夠香,夠黏口之餘唔會苦,粉皮口感滑而爽口,唔會黏埋一堆

嘩~發哥呀~~
招牌生煎包
即叫即蒸小籠包,外皮不算薄,勝在湯汁多,大大隻

麻醬手撕雞絲粉皮
麻醬手撕雞絲粉皮