2024-03-21 63 瀏覽
今日去咗新蒲崗「力天冰室」來一個late lunch …雖然是Teatime時間,但仍然有好多選擇⋯⋯我被一個碎蛋沙律菠蘿油配特濃華田脆脆吸引咗所以雖然我已經叫咗個無骨海南雞飯都忍唔住叫多個菠蘿油😆😆個碎蛋沙律菠蘿油,超碎蛋沙律🥗和蕃茄生菜墊底味道不錯菠蘿包口感軟棉,個皮好脆👍特濃華田脆脆味道唔錯,真係好香濃🤭無骨海南雞飯,佢真係一啲骨都冇連雞翼嗰啲都去晒骨!個湯可以揀羅宋湯或者中湯!有啲酸青瓜墊底可以去嚇油膩感🤪😂
今日去咗新蒲崗「力天冰室」來一個late lunch …

特濃華田脆脆味道唔錯,真係好香濃🤭

2024-03-20 66 瀏覽
今日20/3 主人遲左收工,9:30 pm 先帶我去食飯,好多都開始收檔,最後搵到一間茶餐廳係有埋宵夜時段(10:30後開始)。我去到未夠10:30 ,而主人又趕住要返去搵奶粉錢,我地見餐廳牌頭寫住鐵板專家,所以一人叫左一間鐵板 。-鐵板避風塘龍王炒麵 $76 紅豆冰 特飲+$8 -鐵板麻辣海鮮炒烏冬 $76凍檸茶少甜 +$3 我鐘意麻辣海鮮烏冬多D , 我鐘意食辣 ,夠惹味,辣度岩岩好,唔會過辣。主人碟--鐵板避風塘龍王炒麵 ,就夠鑊氣,鐵板上夠香口 。鐵板方面依間茶餐廳算性價比高👍🏻飲品方面為正常茶餐廳水準 。大多算坐位都係卡位,坐得舒適。價錢:🌟🌟🌟🌟🌟環境:🌟🌟🌟🌟食物:🌟🌟🌟🌟性價比:🌟🌟🌟🌟🌟力天冰室 (新蒲崗)新蒲崗崇齡街81-83號崇齡大廈地舖
今日20/3 主人遲左收工,
-鐵板避風塘龍王炒麵 $76
紅豆冰 特飲+$8
-鐵板麻辣海鮮炒烏冬 $76
凍檸茶少甜 +$3

主人碟--鐵板避風塘龍王炒麵 ,就夠鑊氣,鐵板上夠香口 。

鐵板方面依間茶餐廳算性價比高👍🏻
飲品方面為正常茶餐廳水準 。
大多算坐位都係卡位,坐得舒適。

價錢:🌟🌟🌟🌟🌟
環境:🌟🌟🌟🌟
食物:🌟🌟🌟🌟
性價比:🌟🌟🌟🌟🌟

力天冰室 (新蒲崗)
新蒲崗崇齡街81-83號崇齡大廈地舖

鐵板麻辣海鮮炒烏冬
鐵板避風塘龍王炒麵
鐵板麻辣海鮮炒烏冬
鐵板避風塘龍王炒麵
$108 鐵板牛扒餐,竟然一塊牛扒分三塊細嘅上,但好明顯啲三塊係你至三個唔同嘅部位,即係買剩一次過砌一份畀你?真係未試過叫扒會咁會分三塊唔同大細唔同部位,重點係仲要全部都好多肋,根本咬唔開真係唔知講乜好,唔好咁隨便,咁求其,尊重下啲下好唔好,都係嗰句,如果你係客,你畀人咁樣對待,你自己心入面會唔會唔開心先,啱啱新開見你哋都ok,經常幫襯,而家係生意好啲就樣樣多好求其、不想多講,之前已經中過招,係其他問題。建議你哋畀返少少心出嚟做,唔好咁求其!
$108 鐵板牛扒餐,
竟然一塊牛扒分三塊細嘅上,
但好明顯啲三塊係你至三個唔同嘅部位,
即係買剩一次過砌一份畀你?
根本咬唔開
真係唔知講乜好,
唔好咁隨便,咁求其,尊重下啲下好唔好,
啱啱新開見你哋都ok,經常幫襯,
而家係生意好啲就樣樣多好求其
2024-03-14 58 瀏覽
今天晚上,我和姊姊到位於新蒲崗崇齡街的力天冰室享用簡便晚餐。這家茶餐廳以其精緻的廚藝和高水準的食材聞名,讓我們期待已久。我們點了三文魚卡邦尼意粉、玫瑰醉鸭舌和三文魚凯撒沙律,搭配了熱奶茶和熱杏仁霜。首先上桌的是三文魚卡邦尼意粉,每一條魚片都新鮮而彈牙,淋上濃郁的奶油醬汁,讓人垂涎欲滴。接著是玫瑰醉鸭舌,鴨舌經過特別處理後變得香滑多汁,再淋上玫瑰醬汁,散發出迷人的香氣。三文魚凯撒沙律清爽爽口,讓整餐更添一絲清新的風味。飲品方面,熱奶茶和熱杏仁霜都經過用心烹調。奶茶濃厚香醇,喝起來非常適合配搭我們的主菜,而熱杏仁霜則帶有淡淡的杏仁香,滑順可口,消暑解膩。整餐的用餐體驗讓我們驚艷不已,這間水準高的茶餐廳不僅提供優質的食物,更重視食材的選擇和烹飪技巧。我們在這裡度過了一個愉快的晚上,並且決定以後一定會再來品嚐不同的美食。力天冰室絕對是一個讓人回味無窮的用餐地點,每個菜色都展現著廚師們的用心和專業,讓人印象深刻。

2024-03-11 899 瀏覽
自從上次同朋友嚟食呢間力天冰室之後,真係擴闊我眼界,今次又來再食一次估唔到除咗鐵板餐之外,晚飯小菜都係咁好食❤️❤️❤️❤️港式羅宋湯港式羅宋湯,童年回憶之選。加入豬肉骨頭、雞肉、馬鈴薯、洋蔥、胡蘿蔔,搭配番茄湯底煮熟。湯底酸甜可口,濃郁的番茄味道與其他配料的結合使湯品更加豐富味美。Wasabi奇妙蝦球Wasabi加卡夫奇妙醬天衣都無妨,以蝦球為主要食材。蝦球先經過調味處理後,再沾上麵粉或麵包糠,然後油炸至金黃酥脆。這道菜的特點是蝦球外脆內嫩,並伴隨著Wasabi芥末醬的辣味。芥末醬提供了獨特的風味,與蝦球的鮮甜味道形成了美味的組合。金湯酸菜魚是日晚餐金湯酸菜魚。魚肉選用新鮮魚,酸菜一同煮熟。湯底則以高湯為基礎,加入酸菜和其他調味料,使湯品味道鮮美。這道菜的特點是酸菜的酸味與魚肉的鮮嫩結合,湯底清爽可口,是一道受歡迎的川式湯品。玫瑰醉鴨舌再次點番呢個小食,證明食過翻尋味啦😆鴨舌處理得爽彈,玫瑰酒調得清香冇苦澀味,浸泡時間剛剛好👍推介大家嚟到一定要試試

港式羅宋湯

Wasabi奇妙蝦球

金湯酸菜魚

玫瑰醉鴨舌
2024-03-08
2024-03-07 81 瀏覽
無心插柳亂入太肚餓無期望下點左個沙爹牛肉麵餐跟丹麥多士和煙肉炒蛋熱奶茶可能太肚餓一黎到個煙肉炒蛋冇諗過咁好食蛋又滑 煙肉又多又軟熟丹麥多士最正滿滿既牛油同練奶塗上烘熱左既丹麥多士。真係好有誠意,香口。超正沙爹牛肉我平時冇話好深究,但呢間係好食,肉又夠軟淋,唔似某啲連鎖貴格茶記咁,咬唔開。熱奶茶尚可,冇乜特別,但未至於我鍾意杯茶,普普通通咁。
無心插柳亂入

可能太肚餓

一黎到個煙肉炒蛋冇諗過咁好食

蛋又滑 煙肉又多又軟熟

丹麥多士最正

熱奶茶尚可,冇乜特別,但未至於我鍾意杯茶,普普通通咁
沙爹牛肉,煙肉炒蛋,丹麥多士
沙爹牛肉,煙肉炒蛋,丹麥多士
2024-03-05 65 瀏覽
成日聽人講新蒲崗有好多小店都好好食今日咁啱喺新蒲崗收工,咁就順便喺呢邊食埋晚飯啦今次去咗呢間比較新式嘅茶餐廳好光猛好闊落 完全打破咗我對新蒲崗呢邊舊區嘅印象一坐低睇個Menu真係諗咗勁耐先揀到,因為佢有勁多款最後揀咗個芝士焗忌廉菠菜汁厚切牛脷意粉🥢 芝士焗忌廉菠菜汁厚切牛脷意粉話就話要等10分鐘,但係其實勁快就到而且真係新鮮滾熱辣啱啱焗出嚟佢啲芝士真係勁多,而且冇焗到好乾,得一層皮咁,佢係真係仲拉到絲。而且啲醬係可以撈勻成個意粉。唔好睇佢個盤好似好細個咁,佢啲意粉真係超多,而且佢係好食嘅意粉!唔係平時啲茶記煮到發脹晒腍晒嗰種意粉。個牛脷好腍又真係厚切,食完超級飽🤣🤣🤣今次一個人嚟食,食唔到好多。見佢Menu仲有個鴨舌好似都好吸引。下次嚟開呢頭做嘢,再搵人陪我食多次先😆
成日聽人講新蒲崗有好多小店都好好食
今日咁啱喺新蒲崗收工,咁就順便喺呢邊食埋晚飯啦

今次去咗呢間比較新式嘅茶餐廳
好光猛好闊落 完全打破咗我對新蒲崗呢邊舊區嘅印象
一坐低睇個Menu真係諗咗勁耐先揀到,因為佢有勁多款
最後揀咗個芝士焗忌廉菠菜汁厚切牛脷意粉

🥢 芝士焗忌廉菠菜汁厚切牛脷意粉
話就話要等10分鐘,但係其實勁快就到
而且真係新鮮滾熱辣啱啱焗出嚟

2024-03-02 522 瀏覽
【黃大仙區】【力天冰室】我一向要寫黃大仙區嘅時候,都習慣性咁殺落新蒲崗搵嘢食。之前同大家提及過,喺 Mikiki 商場對面嘅嗰堆食肆其實我都食到八八九九,因此,我都要向另一邊埋手。行到去見到都有幾間餐廳,第一間就係呢間,就用你啦。入到去就叫咗個 $58 嘅常餐,主食係「生滾鮮牛肉豬潤雙拼公仔麵」,本身鮮牛肉同豬潤我都想食,諗唔到叫邊款好,點知佢整個雙併,我即刻投降。味道上都可以啦,熱辣辣一碗麵囉,同埋兩款料都正正常常,一次食晒就好。而配菜嘅「煙腩片炒滑蛋」同埋「練乳丹麥酥」都係幾特別嘅選擇,同一般常餐有所不同,食落就算味道只係 okay 都贏個新鮮感。嘢飲我都係一如以往咁飲具香港特色嘅「熱奶茶」,佢哋都沖得唔錯,茶餐廳嚟講屬於中上。食多份 $44 嘅開心下午茶「特厚花生醬西多士」,大家都知我好多時食茶記都會食埋西多。佢呢份都算厚身,花生醬又夠,只係糖漿用散裝嘅有啲美中不足。餐飲我飲「熱杏仁霜」都唔錯,夾埋食咗我 $102,食兩個餐差唔多啦。。。(地址:新蒲崗崇齡街 65-89 號崇齡大廈地下 08-09 號舖)#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfood

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am黃大仙區 #鑽石山 #啟德 #新蒲崗 #力天冰室 #常餐 #生滾鮮牛肉豬潤雙拼公仔麵 #煙腩片炒滑蛋 #練乳丹麥酥 #熱奶茶 #開心下午茶 #特厚花生醬西多士 #熱杏仁霜 #1am1303 #1ambackup
2024-01-16
2024-02-22 69 瀏覽
晚飯時間去完新蒲崗睇完戲,隔離去咗今次嘅力天冰室嗰度食嘢,估唔到冰室都有大排檔嘅鑊氣,而且晚市套餐非常抵食😂😂懷舊古法咕嚕蝦球:蝦球炸到金黃酥脆,入口鮮甜多汁,咕嚕醬嘅甜酸口味好開胃,同蝦球嘅結合,味道豐富且均衡。食落口有咬勁同炸脆嘅質感黑椒涼瓜海蝦球深海魚塊煲蝦球鮮嫩多汁,涼瓜爽脆清香,海魚塊肉質鮮嫩,煲裡嘅湯汁滋味濃郁。而黑椒調味帶出香辣味道。食落口,嚐到海蝦球嘅鮮甜,涼瓜嘅脆嫩口感同黑椒嘅微辣刺激,令人垂涎欲滴。玫瑰醉鴨舌:呢道菜嘅鴨舌鮮嫩滑腍,玫瑰醉醬嘅芳香味道令人陶醉。食落口,鴨舌滑嫩入味,帶有玫瑰醉醬嘅香氣,令人感受到獨特嘅風味同口感。

懷舊古法咕嚕蝦球:

黑椒涼瓜海蝦球深海魚塊煲

玫瑰醉鴨舌:

2024-02-20 52 瀏覽
力天冰室 新蒲崗崇齡街81-83號崇齡大廈地舖澳洲M3大T骨扒配黑椒汁意粉T型骨扒 一邊比較細而肉味濃郁 肉較精瘦 另一邊脂肪較多 分佈平均 唔算好貴既價錢食到T骨 有中湯/西湯揀黑椒汁有點微辣 而且意粉份量夠哂多 成碟滿滿的食到飽系列 蛋白吞拿魚潛水艇以蛋白、吞拿魚 生菜、番茄 並夾在切開長型麵包裡面 生菜和番茄有清爽口感和蔬菜自然甜味呢款較健康 吞拿魚同蛋白冇乜脂肪同其他調味料 青檸柚子梳打酸爽清新 不用飲甘多高糖份汽水 梳打係一個好選擇
力天冰室

青檸柚子梳打
酸爽清新 不用飲甘多高糖份汽水
梳打係一個好選擇
2024-02-02 136 瀏覽
之前揾食肥華和靚媽,光顧過此店,雖然食物唔算出色,但都還可以,2月2日肥華要到譽港灣,買特價煙三文魚,為求就腳,所以約靚媽收工後再到此店,食下午茶,今次肥華柯打咗,此店兩款推介為,必食,食品,公司三文治及黑椒牛柳絲炒麵。先講個公司三文治,内有午餐肉,雞蛋,火腿,吞那魚醬及蕃茄,用料誰非正宗,但仍算OK。至於此店另一皇牌必食推介,黑椒牛柳絲炒面,因用鐵板上枱,個外觀惹人好感,但一食落口,靚媽話好咸之餘,就連肥華呢個,鍾意重口味食品之徒,都頂呢碟麵唔順,肥華今次係中咗,餐牌上必食嘅陷阱👎👎👎
2024-01-25 397 瀏覽
傳統嘅冰室,係飲嘢、食冰、食蛋糕……無飯食嘅,要食飯,食炒嘢,係要去#茶餐廳 ,咁有飯食嘅冰室,行茶餐廳之實嘅,肯定係近年新開。呢啲需要,特登去試下去咩質素啦! 睇下餐牌先 鐵板黑椒牛柳絲炒麵 $78門口話自己鐵板專家,應該係講緊鐵板扒,不過今日唔係太想食扒,所以試下呢個。鐵板一上,好多醬汁炸炸聲,仲有好多煙,非常夠熱。不過麵無完全俾黑椒汁浸腍,大部分都仲係脆嘅。牛肉、青紅椒同洋蔥份量好多,食完麵,都有少少牛肉剩。呢度用嘅係傳統茶記黑椒汁,黑椒落得相當重手,好辣但開胃,所以食完需要飲多啲水。 酥炸香脆大雞髀$38睇佢又唔算大得誇張,不過賣相幾好,外皮炸得乾身。正當我擔心乾身成咁,裡面都會柴嘅時候,用刀切出好多肉汁。咬落去,呢啲紅色嘅肉汁唔係血水,而係南乳,又係一個傳統嘅茶記特色。 凍檸茶🍋 +$3叫左少甜,茶味同檸檬一樣配合,但唔會太澀。有下次 總計 $119

睇下餐牌先

鐵板黑椒牛柳絲炒麵 $78
酥炸香脆大雞髀$38
凍檸茶🍋 +$3
叫左少甜,茶味同檸檬一樣配合,但唔會太澀。有下次
總計 $119
2024-01-21
2 分鐘 (堂食)
  • 鐵板黑椒牛柳絲炒麵 $
2024-01-10 90 瀏覽
位於新蒲崗的港式茶餐廳「力天冰室」裝潢雅緻舒適,提供港式美食、中式小菜、炒粉麵、馬來咖喱及西式餐點,選擇豐富==========🔹韭黃深海斑片扒西蘭花 $98奉送白飯及中/西湯,熱飲+$8中湯清甜不膩韭黃新鮮香口,西蘭花爽口翠綠;斑片厚肉雪白,肉質緊實不帶腥,整體調味剛好,油膩感不高==========🔹古法咖喱牛筋腩煲 $88奉送白飯及中/西湯西湯集合酸辣鹹,味道層次豐富牛腩及牛筋份量豐富,加入大量洋蔥、青椒、紅椒及適量芫茜牛腩炆得腍滑,帶不錯的牛香;牛筋軟腍有入口即化感,充滿骨膠原咖喱微辣濃郁,下飯一流==========🔹下午茶餐:瑞士雞髀 $46配薯角/沙律及飲品熱柑桔蜜 +$3雞髀大隻肉厚,肉質緊緻,瑞士汁輕甜;雜果沙律清新開胃
🔹韭黃深海斑片扒西蘭花 $98
奉送白飯及中/西湯,熱飲+$8
中湯清甜不膩
🔹古法咖喱牛筋腩煲 $88
奉送白飯及中/西湯
西湯集合酸辣鹹,味道層次豐富
牛腩及牛筋份量豐富,加入大量洋蔥、青椒、紅椒及適量芫茜
咖喱微辣濃郁,下飯一流
🔹下午茶餐:瑞士雞髀 $46
配薯角/沙律及飲品
熱柑桔蜜 +$3
雞髀大隻肉厚,肉質緊緻,瑞士汁輕甜;雜果沙律清新開胃
2024-01-07
下午茶
  • 古法咖喱牛筋腩煲
今晚想搵間健康啲嘅飯嚟食之前食過個柚子蝦球覺得OK 雖然呢間嘢偏貴都諗住求其喺呢度嗌嗌咗個翠玉瓜炒鮮魷 講真我都識整 只係咁夜貪方便冇諗到佢咁離譜魷魚完全係急凍嗰隻𠝹花魷魚 味道好似係白烚咁口感同味道都好劣個翠玉瓜仲要係生嘅成個餐連埋杯凍飲承惠$83 佢仲衰過啲唔好食嘅Cafe 唔明點解有人幫襯係咪當啲消費者係老襯?
今晚想搵間健康啲嘅飯嚟食
口感同味道都好劣
個翠玉瓜仲要係生嘅
成個餐連埋杯凍飲承惠$83
佢仲衰過啲唔好食嘅Cafe 唔明點解有人幫襯
係咪當啲消費者係老襯?
翠玉瓜炒鮮魷
2024-01-09
2024-01-08 70 瀏覽
幫襯過何文田店,近期新蒲崗開咗分店,立刻來食個晚餐。餐廳環境光猛舒適,卡位亦寛闊。晚餐比起一般茶記都幾多選擇,2人點了一人一個主食,鐵板麻辣海鮮炒烏冬及椰香焗咖哩豬扒飯,再加個小懷舊古法咕嚕蝦球。先上一碗菜干中湯,粟米去芯,又幾足料好飲。懷舊古法咕嚕蝦球,蝦球大大隻,蘸粉漿薄炸,咬落啖啖蝦肉並非炸粉。配料有菠蘿及三色椒,醇厚醬汁酸酸甜甜食落好開胃。鐵板麻辣海鮮炒烏冬,有做到我哋要求嘅走韮黃芽菜,麻辣味夠香,唔算太辣,海鮮料足,有蜆肉,尤魚及蝦等。烏冬夠煙韌,,唔會一夾就斷,每條烏冬都炒到夠味夠色水。而且用鐵板熱辣辣上,食到尾仍然好夠熱,抵讚。椰香焗咖哩豬扒飯,有一層厚厚芝士,食落拉絲,濃厚的咖哩椰香味重,配上份量滿滿的香煎豬扒及炒飯底,推介。

先上一碗菜干中湯,粟米去芯,又幾足料好飲。

• 椰香焗咖哩豬扒飯
  • 懷舊古法咕嚕蝦球