2020-10-06 101 瀏覽
沿着旺角通菜街找這家店。疫情之下,當時酒吧尚未開禁,全部拉了閘,連路人也沒有,整條街漆黑一片靜悄悄的,難以想像星期日晚上七點的旺角,竟然可以荒涼到有去靈探的感覺。幸好,小店在這環境下,還在撐着。叫了二人套餐,包括任選的一款小食,兩款包/open sandwich, 和兩杯飲品。小食想吃些蔬菜,就㨂了黑醋炸蝦沙律,有新鮮的葉菜伴着香脆的炸蝦,感覺不那麼熱氣。Drink list 見到有Dirty, 就叫來一試。其實是expresso倒入涷奶,不作攪拌讓兩者自然混合。店子用啡色玻璃杯,咖啡和奶的分層只是隱約見到,但沒加冰的涷咖啡味道夠濃夠滑,也不錯。牛油果紫菜軟殼蟹包是食評大熱之選,當然要試一下。大大隻軟殻蟹夾在厚厚的包中間,看上去很吸引。而軟殼蟹很甘香,和牛油果很配,麵包也新鮮軟熟,但是醬汁味道不太明顯,結果整體吃下去就沒什麼特別會令人記住的味道,有一點可惜。還好,另一個「123豬手三文治」卻有意外驚喜。放在麵包上的,其實是鎮江醋炊豬手,非常入味,口感夠稔,還要起了骨啖啖肉,送麵包很有fusion 的感覺。伴碟的是酸蘿蔔,吃完濃味的豬手正好清口。是真的好吃,卻偏偏遇不上識貨之人,幾乎沒人

幸好,小店在這環境下,還在撐着。

123豬手三文治

還好,另一個「123豬手三文治」卻有意外驚喜。放在麵包上的,其實是鎮江醋炊豬手,非常入味,口感夠稔,還要起了骨啖啖肉,送麵包很有fusion 的感覺。伴碟的是酸蘿蔔,吃完濃味的豬手正好清口。是真的好吃,卻偏偏遇不上識貨之人,幾乎沒人在食評中提起過這個三文治。幸好小店並沒因此把它從餐牌中刪除,也許是對自家㕑藝的堅持吧。

因為堅持,才會看到希望。也希望下次再來,小店還在,我還想試鬼佬西多啊。
  • 123豬手三文治
今次向後跑素🏃🏻‍♂️進入食包販子嘅回憶—————————————————————人稱抗疫小饅頭既我自煮左好多日嘢、無得出街食晚飯只能睇相回味🥺又比我搵到啲正野想拎出黎share🥳.薯條 ($42)都有少少似麥薯條!中意幼身薯條就要叫!過下口癮🥰睇落細細兜但其實都大份🧐我四個人食都夠有突 掂晒👌.鹽酥菇($48)真係新鮮炸既!等飽期間慢慢食😋到尾都仲脆緊🥠但就無咁似夜市炸菇果種台灣feel⚠️同埋菇鹽重手左啲,清淡人士留意⚠️.蕃茄羽衣甘藍芝士炒蛋包($60)都抵讚嘅幾有創意😂問過其他肉肉子朋友都話想試☺️天口熱又口淡淡岩晒👌蕃茄同炒蛋有住家感覺(早2日先食完)搞到有啲想番屋企試下自製😂.咖哩雜菜治$62 呢個最驚奇建議試試!個治係分開上!原來係因為——有無限美味燶面包!個包好有燒野食feel🤤脆卜卜咁一嘢點落去個咖哩🥘再咬落兩嚿傻仔同粟米仔🌽掂.黑醋素菜沙律($48)2份炸野必配一份沙律🥦不算太特別嘅,但中喜歡瓜菜嘅素人可以叫埋嘅,比一般沙律多瓜瓜同車厘茄🍅叫做萬炸叢中一點綠,所以秒清了😂.溫泉蛋白汁忌廉蘑菇扁意粉($98)我份人好簡單見到溫泉蛋就讚!不過都抵讚既菇量多,汁亦都夠晒濃!但都偏
今次向後跑素🏃🏻‍♂️進入食包販子嘅回憶
—————————————————————
薯條 ($42)
鹽酥菇($48)
蕃茄羽衣甘藍芝士炒蛋包($60)
咖哩雜菜治$62
黑醋素菜沙律($48)
溫泉蛋白汁忌廉蘑菇扁意粉($98)
我份人好簡單見到溫泉蛋就讚!不過都抵讚既菇量多,汁亦都夠晒濃!但都偏向重咸味🥺淡口返少少會更好☺️偏膩喔,如果想清晒就建議留肚先叫🤣
🍔 包販子 (太子)
太子通菜街254號地舖
💰Total:$496
味: 7/10
飽: 7/10
抵: 6/10
我小脂女🧚‍♀️將會繼續同大家跑素 搵盡全港甚至世界各地既美味素比大家
#vegetarian #vegan #keepfit #eathealty #balancelife #hkig #eatrecords #foodiehk #greenfoodie #foodie #素食 #素食達人 #跑素 #美食 #健康 #健康飲食 #香港素食 #瘦身 #營養 #ol之選 #飲食記錄 #素食料理 #素食者 #素食青年 #溫泉蛋 #漢堡 #素人跑太子 #黃店 #黃 #包販子
15 分鐘 (堂食)
2020-10-05 98 瀏覽
呢間餐廳又冇得book定枱,然後等位等勁耐。等左都有1個鐘先有位坐。門口望到入去,個feel幾好格局似coffee shop。Total 叫左2個set,叫set幾抵食,佢冇收加1,$240二人set又有小食又有飲品!牛油果炸軟殼蟹漢堡 x 3洋蔥芝士大啡菇漢堡x 1鹽酥菇 x 1炸雞軟骨x 1個牛油果炸軟殼蟹漢堡包冇想像中咁好食,但可以叫嚟試,因為個蟹有少小苦,少d炸粉會好食d!洋蔥芝士大啡菇漢堡唔算好特別,個汁幾香,vegetarian可以試呢個!鹽酥菇就幾好食,自己鍾意食啲香口嘢,炸得好透好香口,如果落少啲調味料會更好。炸雞軟骨就冇乜特別,可以唔洗叫嚟試!2個人食叫2人set份量啱啱好!
門口望到入去,個feel幾好格局似coffee shop。
牛油果炸軟殼蟹漢堡 x 3
洋蔥芝士大啡菇漢堡x 1
鹽酥菇 x 1
炸雞軟骨x 1

炸雞軟骨就冇乜特別,可以唔洗叫嚟試!

2個人食叫2人set份量啱啱好!
洋蔥芝士大啡菇漢堡
洋蔥芝士大啡菇漢堡
牛油果炸軟殼蟹漢堡
牛油果紫菜軟殼蟹包(HKD88)美味程度:2/5原本蠻有期待,可惜食物的水準還有待改善。漢堡包質感很乾,沒有水份,軟殼蟹裹著頗厚的麵粉油炸,吃下去比較油膩。而紫菜蛋黃醬並沒有紫菜味。北京填鴨包(HKD66)美味程度:2/5菜單上寫著「Confit duck leg」,所謂的油封鴨腿,是把鴨腿用胡椒粒、粗海鹽、月桂葉、荷蘭芹等香料醃製24小時,再把鴨腿浸泡到鴨油裡,低溫烤6小時以上。油封鴨腿便充滿香料味,入口即化。可惜,這一大塊鴨肉口感非常普通,並沒有油封鴨腿的水準,加上乾澀的漢堡包,整體感覺令人頗為失望。 -———————————————🌟性價比:2/5🏡環境:3.5/5📍地址:包販子 (太子)太子通菜街254號地舖 🕐營業時間:每日12:00-22:00———————————————#eatwithheart #包販子 #香港漢堡 #confitduckleg #burger

牛油果紫菜軟殼蟹包(HKD88)美味程度:2/5

北京填鴨包(HKD66)美味程度:2/5

———————————————
🌟性價比:2/5
🏡環境:3.5/5
📍地址:包販子 (太子)
———————————————
2020-09-21 93 瀏覽
星期日的晚上,8點幾鐘到,竟然唔駛等位就入得座,好難得!嗌咗個二人餐,再加個小食。咕嚕雞肉漢堡,菠蘿一塊,但佢切開咗一半,同朋友share, 一人半塊唔駛爭。雞肉好大塊,炸得夠脆,塊雞扒冇硽過,好彩冇雪味,但唔會再encore!!!牛油果軟殼蟹漢堡,個醬好fresh, 牛油果又好match過軟殻蟹!好味!阿媽雞翼,唔好味!個醬好怪!薯條新鮮炸起,冇油益味,落咗蒜粉,好香,但又唔會好over, 點呢個芥末沙律醬,好mtach柚子檸檬梳打,只係見夜媽媽,身體又唔多受到咖啡,所以先叫佢,不過不失,勝在唔甜有機會去開呢頭都會再幫襯‼️‼️
星期日的晚上,8點幾鐘到,竟然唔駛等位就入得座,好難得!

嗌咗個二人餐,再加個小食。
阿媽雞翼,唔好味!個醬好怪!

有機會去開呢頭都會再幫襯‼️‼️
2020-09-20 138 瀏覽
想食呢間好耐,之前成日會經過,但成日都見到好多人排隊,今日終於的起心肝同屋企人預時間去排隊食,由於疫情關係,某部份座位冇得坐,所以位置變得更加少,我哋一行三人都排咗10-15分鐘。佢入面裝修幾舒服,坐左入去之後心情會變得放鬆,我揀咗北京填鴨漢堡,屋企人揀咗煙肉煎蛋漢堡同埋牛油果炸軟殼蟹漢堡,北京填鴨漢堡老實說,有少少失望,個汁有啲過甜,鴨肉亦有啲鞋口,反而最正路煙肉煎蛋漢堡覺得好好食。甜品方面,帶咗陀地西多,個人極度推薦必叫,佢西多旁邊放咗好多花生,全部用糖去煮過好甜好脆好好食,再配埋個雪糕喺面,超正,難得一間好好食嘅黃店推薦

煙肉煎蛋漢堡
北京填鴨漢堡

Iced  Latte

2020-09-14
10 分鐘 (堂食)
煙肉煎蛋漢堡
Iced  Latte
2020-09-07 125 瀏覽
If you’re looking for some special HK’s style fusion burger, this is the place you should go! Tried out their sweet and sour chicken BAOOOO and it’s soo good🤤 The chicken is so cripsy (not too oily), served together with a piece of pineapple which give a scent of sweetness and juicy-ness teeheee😻 Would love to come back to try out their peking duck BAOO next time hehehe
咕嚕雞包
咕嚕雞包
2020-09-06 70 瀏覽
今次帶大家食不一樣的漢堡包🍔,嚟到位於太子嘅包販子啦。.北京填鴨 Bao HKD66我哋就叫咗北京填鴨包,同樣都係大大個包,鴨肉都好厚身,絕對唔會好似片皮鴨咁只得薄薄嘅鴨皮同鴨肉,鍾意食濃濃醬汁嘅👩🏻就覺得佢夠晒多甜麵醬,唔會食到一半覺得乾爭爭食唔落。入面仲有青瓜片同京葱絲,味道不過不失,但就幾有特色。.薯條 HKD42鍾意食某知名快餐店薯條嘅你哋一定要叫包販子嘅薯條,係佢哋🍟嘅好味版,新鮮炸起熱辣辣、脆卜卜。店員會配備蒜蓉沙律醬,想要茄汁就要自己去吱啦。.咕嚕雞Bao HKD66👨🏽就最愛食中式餐廳嘅咕嚕肉,唔使諗就叫咗依個招牌咕嚕雞包。餐廳嘅麵包都係自家製作,好鬆軟,份量都幾大,炸雞都好大件好厚,但係食落嘅味道就令我哋有啲失望啦。醬汁其實無咕嚕肉酸酸甜甜嘅味道,更加無同菠蘿、洋蔥、彩椒等融合嘅味道,只係一個調味過嘅茄汁,而且菠蘿酸得嚟有種苦味😣。唯一好嘅係雞扒炸得好香脆、好Juicy,但食嘅時候麵包糠一直跌落嚟就有啲捩棄(呢hea)。不過其實👩🏻就唔係好喜歡包販子嘅麵包,雖然口感係好鬆軟,但係就有啲乾身,特別係配煎炸嘢嘅時候感覺就更加明顯。.本來就想試埋佢哋嘅甜品鬼佬多
今次帶大家食不一樣的漢堡包🍔,嚟到位於太子嘅包販子啦。
北京填鴨 Bao HKD66
薯條 HKD42
咕嚕雞Bao HKD66
本來就想試埋佢哋嘅甜品鬼佬多士,但兩個包嘅份量都幾大,一路傾計一路食搞到食唔晒🗣,就無再叫啦。老實講味道真係唔算特別好,特別係咕嚕雞包真係令人幾失望,希望店家多加改善啦!另外要一提嘅係餐具、水、茄汁都係要自己去拎嘅,用餐後自己嘅口罩同紙巾都要自己扔,所以大家去嘅時候記得要自己做返啦!
2020-09-05 196 瀏覽
✨呢間較文青既小店[包販子],我最終於去左試佢哋既陀地西多,因為佢個樣夠晒邪惡!啱我夠重口味🙈⋯⋯‼️.💬陀地西多 💰$66呢個西多士味道喺以花生為主,上層係花生味雪糕味道算濃郁,雪糕面有好多堅果,而且仲加左有焦糖醬,下層係較厚既西多士,整體黎講味道唔錯,但唔算得上有驚喜,可能我太有期望,所以反而覺得味道比較一般,但係如果喺花生控既話,呢個西多士可以試下。.💬咕嚕雞 💰$66呢個包啲雞外觀好似有啲乾,本來無太大期望,點知整體上又幾夾又幾好食喎‼️食落又唔覺得啲雞好乾喎!?仲熱辣辣覺得啱啱好,入面啲雞肉唔乾仲有少少嫩口🤨?不過因為係炸既,油份比較多,至於菠蘿同個醬酸酸甜甜覺得普普通通,係覺得個醬少咗啲。..📍包販子 (太子)太子通菜街254號地舖..
💬陀地西多 💰$66

💬咕嚕雞 💰$66
咕嚕雞

📍包販子 (太子)
太子通菜街254號地舖
2020-08-27 149 瀏覽
🍽菜式:港式、意大利Fusion🏡裝潢:Vintage😋味道:5/5✨📸打卡:4/5💵人均:$80-130💰性價比:5/5✨👍🏻推薦度:4.5/5🏃🏻‍♀️回頭率:90%.🏡一直都覺得佢個logo好得意!果然裝修幾有特色 一入門口仲有好多公仔🤩好吸精 見到佢嘅裝飾都好有心思🥰.🍔咕嚕雞 $66 (9.5/10)高度真係好嚇人!😨完全冇辦法完整擺個包入口🤣但係超級好食🤤雞炸得外脆內軟 仲大份過個包 不過炸皮有啲厚同燶咗少少🥺個汁類似茄汁酸酸地 配塊菠蘿酸酸甜甜 成個包食落口有多重口感 味道都幾開胃😍.🦀牛油果紫菜軟殼蟹包 $88 (9/10)有一整隻軟殼蟹🤩炸得好香口!我搵左紫菜好耐同時又諗咗隻汁係咩嚟好耐😂原來係將紫菜變成醬汁 味道唔會好濃但又幾香😋牛油果可以提升咗軟殼蟹同紫菜醬嘅味 成個包將主菜 包 醬汁 都配搭得好好🥰.🥜陀地西多 $66 (10/10)✨一定係必試嘅甜品!呢個配搭創新得來又真係好好食😭❤️上面係花生味雪糕 下面係西多😋最正係佢啲粒粉花生堅果🌰同甜甜哋嘅糖粉(?)成個配搭令口感又脆又軟 有熱有凍 花生嘅滋味用唔同嘅方式呈現出嚟💥🥜.🍵Greentea Latte $40
🍽菜式:港式、意大利Fusion
🏡裝潢:Vintage
😋味道:5/5✨
📸打卡:4/5
💵人均:$80-130
💰性價比:5/5✨
👍🏻推薦度:4.5/5
🏃🏻‍♀️回頭率:90%

🍔咕嚕雞 $66 (9.5/10)
咕嚕雞

🦀牛油果紫菜軟殼蟹包 $88 (9/10)

🥜陀地西多 $66 (10/10)✨
陀地西多

🍵Greentea Latte $40 (8.5/10)
抹茶同鮮奶嘅比例做得幾好😌甜度亦都適中 但整體口感唔夠滑 仲會飲到一粒粒抹茶粉🤥
Greentea  Latte

🐼原本以為舖頭好睇唔好洗 點知嘢食都好出色🤤甜品更加要讚😍佢嘅食物同裝修一樣都好有特色 Burger口味都唔會同出面撞 而且性價比都算高 絕對值得一試再試😆
Greentea  Latte
  • 咕嚕雞包
2020-08-03 171 瀏覽
黃店漢堡包🍔環境好好坐,裝修亦都好靚👍係一個可以同朋友嚟坐吓傾吓計既地方😆北京填鴨包Lunch Set ($76):哩個lunch set 既性價比整高!有一個包加薯條,仲有一杯coffee!先講個包,鴨肉既質同量都唔錯,入面仲有啲青瓜絲同少少蔥。而令到個包好似北京填鴨既精髓就係個醬汁,同中菜食到既北京填鴨醬汁一模一樣,甜甜地又帶少少咸。 薯條係即炸嘅,都唔錯。凍既Latte就最岩夏天飲,佢唔會好甜,亦幾重咖啡香。牛油果紫菜軟殼蟹包好足料!個軟殼蟹大過我個手掌🤣牛油果同軟殼蟹都幾夾😋佢嘅紫菜味好出🤣個人唔太接受到咁重紫菜味😜呢一個唔係lunch set所以另外加$20可以有一杯飲品👍我揀咗dirty😆佢嘅咖啡比我想像中好😃

北京填鴨包Lunch Set ($76):

2020-07-16 108 瀏覽
//< 包販子 >之前見到呢間專食包既餐廳覺得幾特別,插圖又得意,就去左食喇😊呢間餐廳無得訂座,座位亦唔多~小編平日1:00到大概等左半小時😯————————————————- 牛油果紫菜軟殼蟹包 $88 -呢個幾好食!軟殼蟹好大隻亦有肉😊炸得香脆可口配埋牛油果🥑好夾!呢度既包係自家製既,不過小編就一般呢度既包,感覺就唔係鬆軟個種🤨————————————————- 北京填鴨 $66 -友人覺得唔似北京填鴨🤧雖然裡面都係青瓜啊鴨啊海鮮醬等~ 但係可能鴨肉較多,有別於平時既多皮所以唔似🤣 但係呢個係足料既!————————————————- 牛奶咖啡 (跟餐+$20)-鮮奶咖啡中規中矩啦!小編覺得佢比起平時既少甜~唔知係因為小編叫左少冰,但係店員聽錯係少甜定係點喇🤪————————————————總括而言,小編同友人覺得少貴🙈,因為真係得個包,即使係lunchtime有別於平時可能會配埋薯條~男仔食可能唔夠飽要叫其他嘢☺️下次有機會可能會試下食呢度既意粉!————————————————評分:6.5/10地址:太子通菜街254號地下營業時間:12:00-22:00#包販子
< 包販子 >

牛奶咖啡

評分:6.5/10
地址:太子通菜街254號地下
營業時間:12:00-22:00
#包販子 #baofanji #baofanjihk #太子 #太子美食 #太子必食 #太子黃店 #香港美食 #美食博客 #黃店系列 #黃店地圖 #黃色經濟圈 #黃色經濟 #黃色小店 #hkfood #hkfoodie #hkfoodshare #hkfood #hkfoodblog #hkfoodblogger #hkfoodgram #hkfoodporn #🐷🐤西餐 #🐷🐤太子
30 分鐘 (堂食)
午餐
 牛油果紫菜軟殼蟹包
之前見同事試過話好食一直都想試好耐🤤揾日收左工終於同朋友去左食~~佢個位置係喺太子酒吧街附近 近界限街體育館嗰邊🤔咁同朋友四人其中三個就叫左漢堡包🍔叫左兩個牛油果軟殼蟹包同一個咕嚕雞包~~因為我冇試朋友個咕嚕雞包所以就吾評論了 講翻個牛油果包先🖖🏻牛油果軟殼蟹包~~包既質感同市面上大型既漢堡包店有啲吾同 佢咬落去脆口但略嫌有小小空氣感~~而軟殼蟹方面好脆亦都好算大隻 🤤炸完食落都吾會成口油 咁牛油果就正常味啦 佢整體黎講係好食但會吾會再encore就好個人了 因為我中意食啲有咬口 如果個包個口感再有咬口啲會令成個包加分~~鬼佬西多~~Menu有2款西多 同朋友糾結左一陣之後揀左依款鬼佬西多🤤🤤但佢叫完之後都要等成20-30分鐘 趕時間既人就吾好叫了~~ 比起個包我覺得依個甜品先係成餐既焦點 佢吾係傳統嗰種西多士 類似有種炸鬆餅口感既野 岩岩炸完出黎熱辣辣配埋上面既雪糕 食落去一冷一熱好正😂因為個西多同雪糕都甜 配翻生果食可以平衡翻個味道🤤🤤咁餐廳方面都有用餐時間 但吾記得幾耐了😂依餐同朋友每人一個漢堡同飲品 另外再加一款小食同甜品 每人除翻150都吾洗我覺得係ok既~~

牛油果軟殼蟹包~~

牛油果軟殼蟹包

鬼佬西多~~

鬼佬西多

2020-07-04
30 分鐘 (堂食)
鬼佬西多
2020-07-04 101 瀏覽
包販子Baofanji -港式漢堡包 🍔 -可愛插圖公仔💛-西式🍴牛油果紫菜軟殼蟹包HKD$88🥑🍔 🦀 Deep fried soft shell scrab & Avocado & Seaweed Mayo HKD$88味道分(tastefulness):⭐️⭐️⭐️打卡分(photogenicity):⭐️⭐️⭐️份量分(Size):⭐️⭐️⭐️總分(overall):⭐️⭐️⭐️👍🏻咬下去有軟殼蟹嘅香脆,又包含着牛油果和青菜嘅清新,簡單得嚟又具有特色,非常推介💓💛!🙁薯條質量非常普通,又乾又冇咩薯仔味🥔。👍🏻Enjoy your deep-fried soft shell scrab with avocado tossed in seaweed mayo🥑. The crunchy shell scrab and freshly made avocado complement each other well, while the seaweed mayo sauce adds some savoury flavour into the dish💛❤️! 包販子 (太子)太子通菜街254號地鋪
包販子

味道分(tastefulness):⭐️⭐️⭐️
打卡分(photogenicity):⭐️⭐️⭐️
份量分(Size):⭐️⭐️⭐️
總分(overall):⭐️⭐️⭐️
🙁薯條質量非常普通,又乾又冇咩薯仔味🥔。

包販子 (太子)
太子通菜街254號地鋪
菜單選擇其實都豐富,今次試了牛油果軟殼蟹包,北京填鴨包同雞翼!味道尚可,包軟硬適中,軟殼蟹也是肥美的,醬料配合上來都很野味!北京填鴨,味道濃淡適宜,鴨肉有「o趙」口!唯一遜色的是疫情中沒注意的細節!小店需搭台無可厚非!但隔板一塊也沒有,隔離位暢所欲言時,自己的餸菜也在嚐別人的口水尾!因為真的是排排坐,如果想傾吓偈,我想這間不適合!除非是剛好四人!希望餐廳在疫情當中能多點變通,這是對客人及店員多一分安全!只識做樣探熱是不足夠的!

2020-06-30