2019-11-17 356 瀏覽
啲人話食包包食飽,今日就去試下包販子自家製包包!舖頭外形比較日式,仲有少江戶時代味道,玩味搞鬼裝修,氣氛感覺年輕又輕鬆。門口有大量玩具擺設,而且相信大部分都有一定年紀。 除咗擺設,唔難發現嘅,仲有喺餐牌同埋牆上面都會見到,貫徹到尾好可愛嘅肥仔插畫。 鋪頭名都叫得做包販子,第一樣就梗係叫包啦!佢哋自家製嘅麵包口感非常特別,睇落去似係實的的嘅包,點知一啖咬落去,空氣感好重,完全唔似食緊麵包。中間夾住嘅係足足完整一隻軟殼蟹,加埋牛油果同埋生菜一齊食,可以平衡返個油膩感。意粉一上到枱面,就有一陣青醬味飄埋嚟,非常吸引。羽衣甘藍係有調過味炒過嘅,有少少牛油味,松子都有爆過先灑上面,味道唔錯。呢個雞軟骨比一般食開嘅細粒,所以唔會好似平時食雞軟骨咁,咬到牙都攰都未食完一碟。 飲品就大大隻字寫係牆上面,大部分飲品都清清地,簡單簡單。本身以為杯梳打實係普通嘢,但係飲飲下發現杯嘢飲都幾真材實料,裏面充滿着真果肉,梳打同果汁嘅比例非常好,唔會太酸又唔會太甜。整體黎講,呢到位置同環都幾好,鄰近馬路可以泊車,座位枱櫈亦都適合一家大細,唯獨食物種類唔多,但質素唔錯,價錢都好合理!
啲人話食包包食飽,今日就去試下包販子自家製包包!

鋪頭名都叫得做包販子,第一樣就梗係叫包啦!

羽衣甘藍青醬扁意粉

惹味炸雞軟骨

飲品就大大隻字寫係牆上面,大部分飲品都清清地,簡單簡單。

西柚梳打

檸檬梳打

2019-11-16
5 分鐘 (堂食)
羽衣甘藍青醬扁意粉
惹味炸雞軟骨
西柚梳打
檸檬梳打
2019-11-14 237 瀏覽
今日黎到太子係繼續支持黃店既旅程秋日陽光普照既中午好適合去文青d ge cafe 坐下上whatsgap搵到呢間「包販子」個名好cute 十二點零五分入到去我地係今日第一台客間店係主打食包自家製既麵包配唔同既配料唔係傳統既牛肉漢堡係比較fusion d嘅例如就係北京填鴨包或者有素食之選麻婆豆腐包仲有好新潮既素肉熱狗(落左單先睇到,下次要試下)咁我就叫咗一個北京填鴨包個價錢已經包薯條同飲品先黎左飲品 其實有好多選擇不過食薯條同漢堡好似都係配汽水啱啲所以我叫咗鹹檸七鹹檸七有成粒青檸好足本,好夠味之後就黎左薯條好正呀係我中意既幼身薯條原隻薯仔仲見到啲薯仔皮炸得十分乾身,香脆亦唔油少少鹽調味已經好好味!我係有d想encore ge之後就到個包個包味道好好講真出面好少食到係特別得來又好好味食得出係有心調製唔係行貨!烘過之後,包係有脆邊但入面就十分鬆軟口感好好出奇地同片皮鴨醬好夾配料有青瓜同片皮鴨肉都好夠多但我係中意食個包多過個鴨既!跟住我朋友叫左個all day baofast!都好吸引呀!睇見都流口水呢度環境好好 文青風格有一扇大窗自然採光 好適合下午黎到抖下可愛既插畫同店主既玩具收藏又為呢個
今日黎到太子
係繼續支持黃店既旅程
秋日陽光普照既中午
好適合去文青d ge cafe 坐下

上whatsgap搵到呢間「包販子」
個名好cute

例如就係北京填鴨包
或者有素食之選
麻婆豆腐包
仲有好新潮既素肉熱狗
(落左單先睇到,下次要試下)

咁我就叫咗一個北京填鴨包

好正呀係我中意既幼身薯條
原隻薯仔仲見到啲薯仔皮
炸得十分乾身,香脆
亦唔油
少少鹽調味已經好好味!
我係有d想encore ge
片皮鴨漢堡包餐

之後就到個包
個包味道好好
講真出面好少食到
係特別得來又好好味
食得出係有心調製
唔係行貨!
烘過之後,包係有脆邊
但入面就十分鬆軟
口感好好
出奇地同片皮鴨醬好夾
配料有青瓜同片皮鴨
肉都好夠多
但我係中意食個包多過個鴨既!
片皮鴨漢堡包

跟住我朋友叫左個all day baofast!
都好吸引呀!

自然採光 好適合下午黎到抖下
可愛既插畫同店主既玩具收藏
又為呢個地方加添小小玩味

我一定會再黎
因為我想試其他包呀!
仲有係:支持香港人!🇭🇰
鹹檸七
片皮鴨漢堡包餐
片皮鴨漢堡包
All  day  baofast
  • 薯條
唔講唔知原來太子有間主打包既餐廳,賣自家發酵烘焙既麵包。 餐廳設計夠曬文青,有個corner賣佢地自家設計既產品,食物亦有心思。到底佢地既野食滿唔滿足小編依個包控呢------------------------------先要讚下員工都好好態度、好親切。而且當日無收切餅費😳▪填鴨包佢地既麵包係自家製麵包,睇落好挺身,食落估唔到卻係超空氣,會係口入面溶左。我個人就鐘意扎實啲、有咬口啲既包,唔係好鐘意依個質感…中間夾左鴨肉、甜醬同青瓜。同我既期望有落差,鴨肉用上瘦鴨肉,唔似北京填鴨有果層油油地既酥脆鴨皮。☹整體味道輕盈,欠缺左啲邪惡感。朋友覺得幾似填鴨,但我個人覺得佢更似bbq spare ribs呢😂😂▪咕嚕雞包包唔算大,但雞扒非常厚身!!而且炸得好脆身,雞肉鮮嫩juicy,咬落好有滿足感 。菠蘿係自煮既新鮮菠蘿,唔係用罐頭菠蘿咖,個汁酸酸地幾開胃▪陀地西多比起漢堡其實我更想試依個西多,係其中一樣招牌黎🌟上面塊野睇落好似奶凍,其實……係花生味雪糕!炸得唔油既西多,加上花生味雪糕、花生脆糖,再灑上奶粉同焦糖,好好食總體黎講,雖然依間小店既包無我預期中出色,但食物款式幾特別,價錢亦相對一般
唔講唔知原來太子有間主打包既餐廳,賣自家發酵烘焙既麵包。

到底佢地既野食滿唔滿足小編依個包控呢

先要讚下員工都好好態度、好親切。而且當日無收切餅費😳

▪填鴨包
我個人就鐘意扎實啲、有咬口啲既包,唔係好鐘意依個質感…
整體味道輕盈,欠缺左啲邪惡感。

▪咕嚕雞包

菠蘿係自煮既新鮮菠蘿,唔係用罐頭菠蘿咖,個汁酸酸地幾開胃

▪陀地西多
比起漢堡其實我更想試依個西多,係其中一樣招牌黎🌟
上面塊野睇落好似奶凍,其實……

係花生味雪糕!

總體黎講,雖然依間小店既包無我預期中出色,但食物款式幾特別,價錢亦相對一般美式漢堡平民,有興趣可以一試。
2019-11-06 219 瀏覽
朋友介紹發現原來太子街末,竟然有間裝潢充滿懷舊風情,商標充滿漫畫風格,文青味非常濃厚的咖啡店。光只看到店名,本來以為是間賣包類食品的餐廳,沒想到他們店內的其他菜式,同樣非常出色!.牛油果紫菜軟殼蟹包 $88香脆可口的軟殼蟹,配上鬆軟的包底,濃郁的牛油果,口感香而不油膩.香蒜辣炒大蝦意粉 $138蒜香撲鼻,爽口彈牙的蝦肉,配上軟硬度適中的意粉,微辣又惹味.Latte $40香濃不澀,咖啡香味四溢,非常提神!

牛油果紫菜軟殼蟹包 $88

香蒜辣炒大蝦意粉 $138
蒜香撲鼻,爽口彈牙的蝦肉,配上軟硬度適中的意粉,微辣又惹味
香蒜辣炒大蝦意粉

Latte $40
香濃不澀,咖啡香味四溢,非常提神!
香蒜辣炒大蝦意粉
  • Latte
  • 鹽酥菇
2019-11-04 141 瀏覽
今日lunch約咗啲朋友喺太子諗住食間特別少少嘅餐廳~途經呢間餐廳覺得啲裝修好有文青feel!我身為正宗偽文青,見到咁靚,於是就忍唔住入咗去食!見到啲menu覺得好得意,同埋都好多款式,畫風都好得意,特別係個招牌logo😍,成個感覺好cozy,啲擺設都係好搞笑好得意🤣我就叫咗個北京填鴨嘅包,感覺上中式嘅菜式係完全唔夾漢堡包,但呢個個感覺反而幾特別同埋好好食!啲填鴨嘅份量好多,再加埋一大塊薄青瓜,令到個填鴨甜醬嘅味唔會太over😍,漢堡包好脆好好食😆!仲有不得不讚個薯條,個薯條好脆,唔會太鹹,所以食到上晒癮我叫咗杯mocha,杯mocha嘅朱古力、奶同咖啡嘅比例啱啱好,唔會話好甜同埋好稀~呢間餐廳真係食得又睇得~大家不妨黎支持下!

仲有不得不讚個薯條,個薯條好脆,唔會太鹹,所以食到上晒癮

呢間餐廳真係食得又睇得~大家不妨黎支持下!
2019-11-04
  • 朱古力咖啡
2019-10-30 186 瀏覽
朋友介紹的小店,下班特意前來聚聚。喜歡店內的擺設!有樹人同叉仔!我們三人點了兩個包、一份all day breakfast 、兩個小食同飲品!意想不到的蜜糖牛奶(熱) 甜甜的很順口小食是炸雞軟骨同鹽酥杏鮑菇. 前者的炸漿有點厚,杏鮑菇則剛剛好。因為太餓了,菇沒有拍照😂)咕嚕雞包. 朋友說甜甜酸酸很特別😂不過連埋兩個炸物小吃黎食有點熱氣呢 All day breakfast 很豐富,有好鐘意既牛油果🥑軟殼蟹包真係有原隻蟹係到架配埋個醬好夾又無咁熱氣。 好適合同朋友傾下計聚聚既地方
朋友介紹的小店,下班特意前來聚聚。
喜歡店內的擺設!有樹人同叉仔!

意想不到的蜜糖牛奶(熱)
甜甜的很順口

軟殼蟹包真係有原隻蟹係到架
配埋個醬好夾又無咁熱氣。 好適合同朋友傾下計聚聚既地方
2019-10-14 648 瀏覽
前幾日開車經過見到呢間鋪頭個名咁得意,即刻就想OpenRice睇下呢間野度定係食乜。哦原來係賣包既,我心諗咁得意嘅食個下午茶奶醬多加杯嘢飲都要$4x至$5x,有冇貴左少少呀。再睇多兩睇咪見到佢原來出名係買北京填鴨包,咁就諗下次經過試下啦。等到喇,星期六同中學同學大約兩點到達,已經見到全場爆滿,喺我哋前面都仲有四五台客,咁應該都仲要等一下。等位個半個幾鐘嘅時間,都陸續見到好多人入黎攞飛等位。呢段時間梗係望下啲人食乜嘢多啦,基本上大部份嘅都係食包,我見到今日推介嗰度呢有最新嘅麻婆豆腐包,呢個夠晒騎呢,所以我冇打算叫。試新野真係試下啲人人話好嘅先啦,如果人哋話好嘅你都覺得唔好食嘅,咁下次就唔使去啦。好啦終於到我有位啦,我哋分別帶咗杯朱古力啦污糟咖啡(見佢個名古古怪怪咪試下)然後帶咗兩個包,我對面枱嗰個客呢就叫咗個意粉,睇個樣都幾唔錯,隔離嗰台客呢就叫咗個咕嚕雞包,後面幾台客呢就叫咗鋪頭最出名嘅西多士。友人叫既朱古力呢個就係我嘅污糟咖啡啦,幾香!炸薯條,不過不失啦。不過如果有炸番薯條或者有黑松露醬會好啲囉。牛油果軟殼蟹包,因為係即整嘅所以都等得幾耐下。唔知點解我覺得佢哋個包呢,個質感係唔實在嘅

友人叫既朱古力
朱古力

呢個就係我嘅污糟咖啡啦,幾香!
Dirty咖啡

炸薯條

牛油果軟殼蟹包,因為係即整嘅所以都等得幾耐下。唔知點解我覺得佢哋個包呢,個質感係唔實在嘅,又唔會有貝果嗰種Q,又唔係有好有麵包嗰種飽肚感覺,淨係覺得脆脆地囉。
牛油果軟殼蟹包

北京填鴨包
北京填鴨包
2019-10-07 529 瀏覽
包販子賣的不只是包!還有義大利麵、全日早餐、甜品⋯⋯這間全藍色的小店環境很舒適,讓人感到好像去了很遠很遠的地方⋯⋯放空⋯⋯(最後一幅圖).我們點了:.💚洋蔥、芝士、菇菇包$62牛油軟包配多汁的大啡菇,味道不錯,但非常愛吃焦糖洋蔥的我當然認為洋蔥越多越好😅.💚鹽酥菇$46十分喜歡這台式小吃,但他們的鹽酥菇五香粉味不重,正好突出了菇的味道.💚瓜瓜菜菜炒粒粒粉$118味道淡淡的,頗清新.💚陀地西多$66來這裏是因為他的花生醬雪糕配法式吐司😍🤤我着實不介意每天都吃啊🥰.食物的味道不錯,但是素食選擇不多。❗️好消息是他們快要有新的#純素 餐牌,很期待呢🥰❗️.包販子 doesn’t only sell baos (bread), but also pasta, all-day-breakfasts, desserts and more! Located not far from Prince Edward station, this cafe has a cozy yet surreal ambience, I mean, how often would you see E.T. relaxing
我們點了:
💚洋蔥、芝士、菇菇包$62
💚鹽酥菇$46
💚瓜瓜菜菜炒粒粒粉$118
味道淡淡的,頗清新
💚陀地西多$66
包販子 doesn’t only sell baos (bread), but also pasta, all-day-breakfasts, desserts and more! Located not far from Prince Edward station, this cafe has a cozy yet surreal ambience, I mean, how often would you see E.T. relaxing in the sun? 🤣

💚Caramelized onions & cheese & portobello bao (vegetarian) $62~
💚Deep fried mushrooms (vegetarian) $46~
💚Stirred fried zucchini with pine nuts riso (vegan)$118~
💚Butterscotch and peanut (French toast) $66~

The portobello bao was quite juicy and it went well with the soft brioche😋 But, their devilish peanut butter ice cream on French toast was exactly what I came for🤣
2019-10-07 137 瀏覽
之前介紹過嘅包販子 有 #純素 包喇🤤佢哋之前都有幾款純素嘅食物同甜品選擇,但最近就特別推出左兩款冇蛋奶嘅包~分別係 #麻婆豆腐包 同埋 #純素未來熱狗 🌭️小編今次就試咗麻婆豆腐包~佢個純素包同平時嗰種牛油軟包唔同,質感比較實在👍🏻裏面嘅炸豆腐有淮鹽嘅香,上面有素肉醬,個汁有啲麻但係唔辣,好好味😋另外仲叫咗一份 #咖喱雜菜治~呢個好有驚喜,咖喱汁好香濃,配埋兩塊烤得鬆軟嘅厚多士🤤好食到連最後一滴汁都食埋🙈當然梗係唔少得 #鹽酥杏鮑菇 啦😉脆脆嘅菇再加埋淮鹽嘅香,好有台式風味😋希望佢地可以繼續用心創作更多 #素食 菜式啦💚
之前介紹過嘅包販子 有 #純素 包喇🤤

希望佢地可以繼續用心創作更多 #素食 菜式啦💚
2019-10-01 498 瀏覽
與幾位朋友數度經過都滿座,今天決心一試,時間尚早,不用等位順利入座。店家取名包販子,主要賣的當然是包,可不是中式的包喔! 主要賣的是漢堡包和三文治,也有意粉,全日早餐及小食可選。大家各自選了喜歡的包,另點了一份阿媽雞翼和是日的芝士肉醬薯條分著吃。北京填鴨: 貪心邀請其中一位朋友與我分享,就可吃到兩款了 (順帶一提,店家不切包,要切自己切,鼓勵大家是用手吃包)。這個北京填鴨就是將烤鴨,蔥,青瓜,填鴨醬放進漢堡包內。味道就跟吃北京填鴨一樣,鴨也烤得香,包的size確實不小。唯一個人覺得醬咸了一點。牛油果紫菜軟殼蟹包: 這個一上桌是相當吸睛,原隻炸軟殼蟹在包內。咬下先有軟殼蟹的香脆,再咬下去有生菜及牛油果的清新,整個包的口感及味道都相對平衡,個人較喜歡這個口味。阿媽雞翼: 店家貼心弄成單骨雞翼,較容易吃。雞翼炸好後上方有蔥,帶點蔥油雞味,未知是否就是店主媽媽煮雞的味道,才取名阿媽雞翼?芝士肉醬薯條: 我最愛的薯條到了! 薯條是我喜歡的粗薯,上面的肉醬內有一點辣肉腸,酸甜中也帶一點辣及增強了口感。芝士亦加添了香氣,相當不錯!喜歡店家的感覺,簡單輕鬆。也喜歡那公仔。是適合慢活一下的地方。

北京填鴨

阿媽雞翼

芝士肉醬薯條

2019-09-07
北京填鴨
阿媽雞翼
芝士肉醬薯條
2019-09-21 432 瀏覽
咕嚕雞包Deep Fried Chichen & Caramelised Pineapple Bun (HK$62)北京填鴨Confit Duck Leg with Cucumber and Hoisin Sauce (HK$62)牛油果軟殼蟹包Soft Shell Crab and avocado Bun (HK$78)Rating: 4/5 ⭐@baofanji良心小店,同香港人一齊加油。裝修好舒服係cafe 裝修,坐得好chill。啲包包,特別係咕嚕雞,的確好出色,肉質又嫩又多汁,而外皮亦炸得鬆脆,再配上個燒菠蘿甜甜酸酸,開胃口味剛好平衡炸物嘅油膩😋另外個軟殼蟹牛油果包亦值得推介,軟殼蟹新鮮炸得香脆,加上啲可口醬汁同沙律,配搭唔錯。最重要係小店所有包都新鮮整出黎,用料高質新鮮,值得支持。Support local Hong Kong food places! The decoration are really nice, give you a chill & relaxing vibes. The buns, especially the chicken one, was ve
[Prince Edward 太子]
Rating: 4/5 ⭐@baofanji
Support local Hong Kong food places! The decoration are really nice, give you a chill & relaxing vibes. The buns, especially the chicken one, was very tasty, the chicken was tender, fresh and juicy, yet crispy, paired with the caramelised pineapple which gave the sweet and sour taste, it was a great combinations of flavours 😋the soft shell crab and avocado was good too, the crab was juicy and freshly deep fried, and the salad with delicious sauce gave the bun a refreshing kick to it and most importantly, all the buns were freshly made, served hot and fresh from the kitchen.
2019-08-23 663 瀏覽
同friend嚟太子聚一聚,見到呢間餐廳嘅評分唔錯,就揀咗佢啦。 排隊排咗成廿分鐘,搞到我個friend想走咁滯,不過經過我安撫,至終於等埋落去。依間餐廳都算係玩味十足,我本身幾鍾意食咕嚕肉,難得佢有個咁奇怪嘅咕嚕雞包,唔係唔挑戰呀嘛?漢堡都幾都幾大個,麵包鬆軟,雞肉炸得好鬆脆,夾住塊厚切菠蘿片,多汁又無渣,可以翻兜。另外點咗杯咖啡都幾香。除咗漢堡之外,呢路嘅西多都幾出名,下次再嚟又有其他好選擇啦。

2019-07-24
20 分鐘 (堂食)
2019-08-19 465 瀏覽
啲同事上星期五lunch發掘咗呢間新餐廳食咗一次之後覺得好好味所以唔怕悶咁 星期一又再去了好舒服唔係太多人而且服務生都超nice呢今日牛油果🥑軟殼蟹做緊set所以就叫咗喇 $98 包薯條 同埋一杯野飲仲要唔洗加一 開心另外包都有好多選擇 而且都幾得意呢啲同事叫咗北京填鴨 同埋 咕嚕雞佢哋都話好味呢!如果唔係set既包 加$20 都有得加野飲架同事就叫咗呢個麵超足料同埋擺得好靚 下次我又試下先😍😍整體都好評呀 不過就只係收現金 良心小店要多多支持呀
啲同事上星期五lunch發掘咗呢間新餐廳

所以就叫咗喇 $98 包薯條 同埋一杯野飲
仲要唔洗加一 開心

另外包都有好多選擇 而且都幾得意呢
啲同事叫咗北京填鴨 同埋 咕嚕雞
佢哋都話好味呢!

如果唔係set既包 加$20 都有得加野飲架

同事就叫咗呢個麵
超足料同埋擺得好靚 下次我又試下先😍😍

整體都好評呀
不過就只係收現金
良心小店要多多支持呀
  • 咕嚕雞包
2019-08-07 470 瀏覽
一到達門口已感到一陣陣文青風味~ 店舖的裝潢簡單但有心思,牆身有可愛的圖畫,收銀處旁也有玩具擺設,有別於一般連鎖餐廳一式一樣的風格。食物方面,這次跟朋友點了兩個包子、一份薯條、一份沙律和兩杯西柚茶。包子很好吃!我吃的是北京填鴨包子,餡料很充足,亦滿有北京填鴨的醬汁,感覺很juicy!朋友點了咕嚕雞包,咕嚕雞很大一塊,炸得酥脆但不會油膩。薯條雖然沒有太特別的賣相,但吃起來便知與快餐店的不同!薯條上還可見薯皮,可見是真材實料!哈哈~ 至於黑醋素菜沙律就沒什麼特別,就是菜啊,略嫌黑醋放太多,有點酸。飲料是有點失望的,我們點了兩杯西柚茶,覺得沒什麼味道...建議可嘗試其他飲料。總結,包販子都還是絕對值得去的餐廳~

朋友點了咕嚕雞包,咕嚕雞很大一塊,炸得酥脆但不會油膩。

總結,包販子都還是絕對值得去的餐廳~
題外話/補充資料: 店員都很親切~
2019-08-03
  • 咕嚕雞包、北京填鴨包
2019-06-26 662 瀏覽
今日難得出嚟太子,揀咗呢間文青小店食晚餐兩個人叫咗一個包,兩樣小食同埋一杯嘢飲,咁樣已經好飽包有幾款,見多人推介咕嚕雞包,所以就揀咗呢款啦麵包都脆脆地,雞肉外皮好脆,但入面又唔會好乾喎同埋好大舊雞肉,食完個包都飽飽地小食就有鹽酥菇同埋阿媽雞翼,鹽酥菇幾好食,點下醬食冇咁dry阿媽雞翼係單骨雞翼,方便食隻味有啲特別,唔係好識形容,後尾我同朋友都覺得有啲蕃薯糖水嘅味道唔係奇怪架,味道都唔錯嘢飲我地就叫咗咸檸七,或者自己出去斟水都得整體都ok嘅,不過有少少油煙味,同埋我地返到屋企都好口渴要喪飲水
今日難得出嚟太子,揀咗呢間文青小店食晚餐

兩個人叫咗一個包,兩樣小食同埋一杯嘢飲,咁樣已經好飽

包有幾款,見多人推介咕嚕雞包,所以就揀咗呢款啦
麵包都脆脆地,雞肉外皮好脆,但入面又唔會好乾喎
同埋好大舊雞肉,食完個包都飽飽地

咕嚕雞包

阿媽雞翼係單骨雞翼,方便食
唔係奇怪架,味道都唔錯

嘢飲我地就叫咗咸檸七,或者自己出去斟水都得