2007-06-28 13 瀏覽
尋日去完睇戲~~一早已經想去呢一間嫁啦~~去到阿姐見我同男友一人一袋~~即刻俾位我地放袋~~good~~good~~我地點左客炒鱔糊,生煎包,蔥炒羊肉麵同雞絲粉皮個雞絲粉皮好好味~味道唔會太澴~~四個入面我覺得最好食係生煎包~~超好食~~同各種食物都係廿幾至三十~~各位可以一試~~雖然要加一~~但都ok既~~
尋日去完睇戲~~一早已經想去呢一間嫁啦~~
去到阿姐見我同男友一人一袋~~即刻俾位我地放袋~~
good~~good~~
我地點左客炒鱔糊,生煎包,蔥炒羊肉麵同雞絲粉皮
個雞絲粉皮好好味~味道唔會太澴~~
四個入面我覺得最好食係生煎包~~
超好食~~
同各種食物都係廿幾至三十~~
各位可以一試~~

雖然要加一~~但都ok既~~
2007-06-14 13 瀏覽
今日下午於太子一帶辦事,路經這裡,於是在此吃一個下午茶餐,還可以呢,一個下午茶餐只賣12元。我選了四川担担麵,另加8大元轉飲(食?)川貝蜜糖鄧蘋果(因為最近都有點咳嗽)如果不加錢就是豆漿囉。麵質很有咬口,湯亦很夠味,只是對我來說不太夠辣,算是味道不錯。糖水體積比較小,不過火路夠,只是川貝的味道不夠濃。飲完之後真的感覺到有點潤肺呢。PS‧這裡有收加一服務費的。

PS‧這裡有收加一服務費的。
前幾日黎呢度買外賣。一睇個menu, 竟然無魚香茄子?唔係呀嗎?咁common ge 都無?唯有揀過第二個啦。揀咗蔥爆牛肉。雖然叫蔥爆,好在都唔係好多蔥。有好多牛肉,牛肉有"o拿"過,不過無"o拿"過火,仲有少許咬口。個汁雖然咸咗少少,不過送飯就o岩晒。唔知點解外賣會無咗例湯同時菜,是拎漏咗定外賣無,不得而知。
唔知點解外賣會無咗例湯同時菜,是拎漏咗定外賣無,不得而知。
2007-05-31 1 瀏覽
唔經唔覺, 呢個星期都食左2次! 記得前幾個月食過西九龍個間, 感覺非常之差, 食物質素同味道都好唔得, 食完一肚氣. 呢次食旺角呢間, 好味好多. 食過: (1)南京牛肉麵; (2)酸辣湯水餃; (3)生煎包; (4)鱔鰗菜飯; (5) 煎鍋貼. 味道不錯, 雖不算是非常好味, 但以呢個價錢以呢個質素就真係幾好. 南京牛肉麵算係招牌菜, 牛肉有好多件, 味道似正香牛肉, 而麵身黏黏的又有點咬口, 好味. 朋友話水餃似足一位他認識的北方auntie 包的水餃, 好正宗咁話. 生煎包好鬆軟, 不過略為唔夠香口. 鍋貼熱騰騰, 好有肉汁, 好味.以上食物每都係20元左右, 一d都唔貴, 不過呢度要加一小費. 如果諗住簡簡單單食一餐既可不妨一試.

On the Lunar New Year Eve, had Afternoon tea (from 2:30 pm) $13.2 担担麵+豆漿担担麵分量was large.豆漿was too sweet.比$ 時先知要加一, 有被欺騙感覺.It NEVER said 10 % service charge on the menu in the restaurant or the menu outside the restaurant. The price was reasonable BUT 比$ 時先知要加一, 有被欺騙感覺.
担担麵分量was large.
豆漿was too sweet.

比$ 時先知要加一, 有被欺騙感覺.

2/17 1:00pm早上跳完舞, 走到花園街一帶辦年貨,有d餓而一個又唔知食乜好, 便入左呢間麵店.午市套餐都係飯類, 我無咩興趣,而特價餐($12)又要2pm先有, 所以只叫了"水餃湯拉麵"($19)人不多, 麵也等了10分鐘先上. 扣分~上到枱更有點失望: 麵是粗粗的,像油麵,而且油得湯面也浮了一些油. 很不健康...應該選担担麵那種較好, 起碼麵身幼一點, 滑一點.水餃非常一般, 皮頗厚,肉味也無特別.p.s 比$ 時先知要加一?! 如此質數及環境, 真係好唔值!!! 唔會再黎..
2/17 1:00pm

應該選担担麵那種較好, 起碼麵身幼一點, 滑一點.

水餃非常一般, 皮頗厚,肉味也無特別.

2007-01-23 5 瀏覽
剛過咗嘅禮拜我可以用兩個字去形容:平凡。天氣唔凍又唔熱、天色唔晴又唔雨,去打波由於太耐冇打,打得唔太好又唔太差。打完波成個人又唔係太攰,不過五臟廟已經呼呼作響。朋友提議話去旺角附近食北京嘢,佢據聞呢間店舖已在該區開業有一段日子,响當區嚟講都有啲口碑。由於我地要急於祭五臟廟,响冇其他更好提議嘅情況下,就下咗決定。呢間店舖嘅內部裝修富有(或扮富有)傳統特色,餐牌上所顯示嘅都係一啲廣為人知嘅北京小食(有啲好似唔係)同埋菜色。我地五個人七嘴八舌咁點咗小籠包、鍋貼、紅油抄手、淨雲吞、排骨拉麵、担担麵同埋西蘭花。先講辣嘅嘢,無論係担担麵抑或係紅油抄手,都唔係話整得好辣。雖然咁樣整法比較啱大多數人嘅口味,但係就失卻原有菜色嘅風味。例如紅油抄手咁,同將淨雲吞撈落紅油抄手一般,係完全食唔出有咩嘢分別,証明紅油抄手嘅雲吞仲未話好入味。担担麵醬較稀,撈勻之後冇乜香味。至於小籠包及鍋貼就合格,咬入口都可感覺到內裡肉汁四溢,肉汁都頗豐富嘅。排骨拉麵就冇得食,因為俾其他人食晒。埋單總共一百七十二蚊,論價錢就一啲都唔貴喇。不過整體感覺都係比較普通,呢方面就已經拉低咗唔少分數,所以我都唔敢响度大力推介呢間食店。

2006-12-17 7 瀏覽
同兩個朋友去食lunch;叫咗魚香茄子斑腩菜飯,個餐包例湯、油菜;由於我們三個人,仲送了一客豆沙窩餅!先講個魚香茄子斑腩,整得幾好,oily ge 程度可以接受,因為呢個餸係預咗油。好多茄子,亦又不少斑腩,斑腩整得好,唔腥,粉漿亦都唔會好厚,唔錯!至於個菜飯,我反而覺得油咗少少,D菜粒都切得幾大粒吓!個湯就勝在夠熱,應該唔係味精湯,因為飲完都無口渴!油菜都係咁gar lar,可不過份量好足!由於太飽,我無試過豆沙窩餅,不過個fd話好食喎!

至於個菜飯,我反而覺得油咗少少,D菜粒都切得幾大粒吓!

個湯就勝在夠熱,應該唔係味精湯,因為飲完都無口渴!

油菜都係咁gar lar,可不過份量好足!

由於太飽,我無試過豆沙窩餅,不過個fd話好食喎!
2006-11-22 6 瀏覽
下午茶$12 叫了個排骨拉麵, 送豆漿無湯底可言, 清淡如水麵真的像超市所買的粗麵, 我要另外加桌上的辣醬來伴着吃才算入得口.唯獨3'條'豬排有少少驚喜, 有薑汁味, 但份量太少.豆漿有甜味, 無豆味收加一好彩食午茶平, 如果午餐正價$20給我一碗這樣水準的東西, 我一定給'喊樣'x2我明白$12在旺角不能要求太多, 但這種只求飽肚的質素實在不值得鼓勵. 無下次
下午茶$12 叫了個排骨拉麵, 送豆漿

無湯底可言, 清淡如水
唯獨3'條'豬排有少少驚喜, 有薑汁味, 但份量太少.
豆漿有甜味, 無豆味
收加一

2006-07-11 0 瀏覽
先同大家玩個遊戲:下午茶餐$12,可以食包/ 麵,跟豆漿;如果想飲是日精選糖水就加$8,好抵呵?好o勒,如果我想食川貝蜜糖燉蘋果,咁我就應該星期四先去食,對嗎?但係,如果我跟既係蒸銀絲卷,我根本唔使夾時間去食「下午茶餐」- 幾時都食得。何解?因為蒸銀絲卷正價$8,糖水正價$12。言歸正傳:一入到去,聞到陣「鹹濕味」...我諗係由牆上既織錦發出o黎既。食野:銀絲卷唔夠五分鐘就躉出o黎,但明明係方才先蒸...唔夠熱;銀絲卷無「絲頭絲尾」,切得唔深而又難分,極之「煙?」。到個川貝蜜糖燉蘋果,「剛剛燉好」(?),熱囉...蘋果半軟而有渣。即「燉」乎?今餐純粹為呢個無聊既「數字遊戲」「笑笑」。

何解?

因為蒸銀絲卷正價$8,糖水正價$12。

今餐純粹為呢個無聊既「數字遊戲」「笑笑」。
2006-06-19 8 瀏覽
食物剛端上桌便大倒胃口.綠色的畸形碗裹,浸泡一團貌似超市廉價拉麵物體,白色無味湯水上,漂浮幾粒百佳家庭裝菜肉水餃.看在錢的份上,吃了幾口.結論:北京當地任何食店兩蚊碗麵,都好過呢間十倍.
2006-06-14 5 瀏覽
北京粗拉麵:粗拉麵係黃色o既烏冬,但個湯底唔錯,而且d白菜仔好新鮮!唔似其他餐廳d配菜求求其其!見人地d酸辣麵好正,不過怕辣所以冇叫咋。另外個蒸銀絲卷都好正,但一定要o黎到即刻食,因為凍左就唔好食架喇~點埋d煉奶真係超級好味呀!服務一般啦,搭檯情況好嚴重呀,好鬼迫人!不過咁既價錢~質素真係算中上呀!

2006-05-29 1 瀏覽
27/5(六)晚同3個fds一行4人黎食叫左雞絲粉皮,擔擔麵,生煎包,拼盤,什錦炒年糕同3杯豆漿雞絲粉皮個醬幾好,但有d粉皮大塊左d擔擔麵無食,不過個fd話唔好食,d面好淋生煎包煎得唔夠,只係微微煎過冷拼盤包括有燻魚,豬扒,五香牛肉同油炆筍,全部都硬左小小什錦炒年糕叫做最好,唔太油豆漿無咩味,無0麥甜味無0麥豆味呢到冷氣好勁,d野食好快凍曬雖然平,但基本上唔會再黎食
27/5(六)晚

同3個fds一行4人黎食

叫左雞絲粉皮,擔擔麵,生煎包,拼盤,什錦炒年糕同3杯豆漿

雞絲粉皮個醬幾好,但有d粉皮大塊左d
擔擔麵無食,不過個fd話唔好食,d面好淋
生煎包煎得唔夠,只係微微煎過
冷拼盤包括有燻魚,豬扒,五香牛肉同油炆筍,全部都硬左小小
什錦炒年糕叫做最好,唔太油
豆漿無咩味,無0麥甜味無0麥豆味

呢到冷氣好勁,d野食好快凍曬
雖然平,但基本上唔會再黎食
2006-05-20 3 瀏覽
第一次食哩間野都係幾個月之前既事~個陣是但搵一間野食~今晚同男朋友去左食晚飯~~叫左2送一湯+2個菜飯+一支紀廉+金桔青擰~!送有:回窩肉,都幾好食之後又叫左個蔥爆牛肉,哩個爆好食!!!!好入味同好"諗"!!!!!超正!!!!我俾10分~!!!酸辣湯好大兜,好多料,好好飲!!!個菜飯都ok~~d service唔錯~~!!最後埋單都係$140,我同男朋友飽到出唔到門口咁濟真係幾好~不過環境就差左少少~
第一次食哩間野都係幾個月之前既事~
個陣是但搵一間野食~

今晚同男朋友去左食晚飯~~
叫左2送一湯+2個菜飯+一支紀廉+金桔青擰~!
送有:
回窩肉,都幾好食
之後又叫左個蔥爆牛肉,哩個爆好食!!!!
好入味同好"諗"!!!!!超正!!!!我俾10分~!!!
酸辣湯好大兜,好多料,好好飲!!!
個菜飯都ok~~

d service唔錯~~!!

最後埋單都係$140,我同男朋友飽到出唔到門口咁濟
真係幾好~
不過環境就差左少少~
2006-04-18 1 瀏覽
過去左既星期日(16/4), 我同亞媽一齊去此店食lunch. 其實我在兩, 三年前已在此食過dinner, 不過印象已很糢糊! 是日, 我同mum分別叫左以下食物: -1) 醬爆雞丁菜飯仲以為似宮保雞丁, 有果仁一齊炒. 不過當奉上食物時, 只見一大碗青青綠綠既菜飯, 及一小碟好多醬汁既炒雞丁, 分別以珍珠荀, 菲皇來炒, 係就係細碟左d, 不過都幾好味架. 亞媽就最鍾意.d菜飯方面, 好大碗, 我估佢應該落左d雞油來煮, d飯有少少咸咸地既味, 加埋d青青綠綠既菜, 好好味...亞媽話如果無送, 佢都可以食晒d飯呀^_^2) 北京水餃皮好厚, 餡就有d咸, 以豬肉及菲菜mix埋一齊, 吾知點解佢d肉會痴得好實, 吾通係豬肉"膠"?? 對比起"翡翠"既出品, 佢當然無得比la. 不過以$16既價, 算係敢lor.3) 煎鍋貼其實係外型上與2)不同, 但d餡同佢一樣, 都係豬肉+菲菜! 而且d皮都一樣係敢厚...仲有, 佢上碟時,吾知點解會痴碟架, 我好想原隻夾起佢, 但最終都穿左....流晒d汁出黎!後來我mum 寧食菜飯都吾食呢個鍋貼呢?!服務方面: 都ok既, d侍應都好好招乎環

1) 醬爆雞丁菜飯

2) 北京水餃

3) 煎鍋貼
後來我mum 寧食菜飯都吾食呢個鍋貼呢?!

服務方面: 都ok既, d侍應都好好招乎
環境方面: 裝修舊左d, 不過都幾有特色...因佢用左d 宮廷式既設計...都幾得意既.
總言: 可以再去. 不過餃子類食物就免lor.