2008-05-30 17 瀏覽
記得半個月前在OR睇到樓下「刀幽」個食評,當時我就心不在焉,將「南京牛肉」就睇成「南瓜牛肉」,因為那段日子都一星期有兩三餐係食日本南瓜,真係食到上腦!-_-直到今日再幫趁,我就一改以往常態,由酸辣湯拉麵改叫南京牛肉湯拉麵。入正題前,我就事先備案這南京牛肉湯拉麵由上枱時直到第一啖放入口對我來講就係肥!<--睇圖片湯底浮油首先,食後檢討就係寫食評。這一刻我就覺得這一款南京牛肉湯拉麵麵係幾美味!全碗最靚係牛肉,用上的肉係牛腩。平日我唔鍾意食牛腩,因為出面的食肆唔係間間整得靚,再加埋刀功切法差,食落口咬落去如同湯渣,結果令我喪黐牙,所以牛腩一向唔係我食麵的首選。但這裡的牛腩,除了牛肉之間有很少很少丁點兒的白脂肪團,肉間還lun上少許牛筋,有啅口是也。對於我這個平日係唔食肥肉的人來講,很難得令我對它受落,因為去到萬豚屋我都很唔岩feel咁唔鍾意食豚肉耶!牛腩又事前落鑊爆香過,再加上它用了五香粉、花椒、八角嗰d醃過,上枱時隨著熱蒸氣真係色香味俱全。事後檢討,唯一我最錯在叫南京牛肉湯拉麵時冇轉叫用擔擔麵,因為我覺得牛腩的熱油令到拉麵的質感很快稔,同埋個熱湯的味道好似與拉麵唔係咁夾,我諗緊可能

事後檢討,唯一我最錯在叫南京牛肉湯拉麵時冇轉叫用擔擔麵,因為我覺得牛腩的熱油令到拉麵的質感很快稔,同埋個熱湯的味道好似與拉麵唔係咁夾,我諗緊可能夾擔擔麵會效果唔錯,我希望下次有機會試一試!

食後感:

廚子都算大方,街巿牛肉漲價都俾4-6舊牛腩我,我碗麵唔加一都只係廿蚊咋!轉擔擔麵都係加兩蚊而已。

服務態度都ok。

昨日星期四晚都全場爆晒~係就係冷氣對某d人來講未算夠涼,咁店方都加裝了幾把風扇吹住d客,咁我又冇熱死,我昨日眼見有位食客著住西裝都同gf幫趁都撐到。

因為坐門口附近,聽到有個等位的同阿姐講:我想要16個位!<--嘩~16個位!?因為我準備埋單,唔g最後點呢!?

間唔中至食一次,咁我有quota食既~我雪糕都少食左呢!XD

因為今日睇到都巿閒情有名川菜行政總廚煮個菜真係用勁多油爆廿幾三十隻辣椒去煮個雞 ~ 宋芝齡食慣韓國菜就勁buy囉!

只覺得試問世上邊有川菜、京菜係冇油!?我只可以中肯講句「怕增磅、怕肥、怕睇到油的人真係京菜、川菜免問,特別係首本名菜麻婆豆腐、北京田鴨等都全部對牛彈琴是也。」
南京牛肉湯拉麵
南京牛肉湯拉麵
  • 酸辣湯拉麵+南京牛肉湯拉麵
下午茶時段,不想吃普通茶餐.見這店有特色裝修和食物,下午茶只是$15包杯豆漿,可加$8改為是日糖水.加1服務費1]豆沙鍋餅配凍豆漿: 好油膩,食物和飲品味道淡,份量適中.2]京都蔥油餅配是日糖水: 好油膩(無想到是炸的),不是平時食的蔥油餅,2件像圓形的椰絲包,叫蔥油包貼切啲.無味的,顏色像牛利蘇,外鬆脆內實心包住些蔥.糖水份量不多,但味道清甜,這個不錯.終於明白何以這麼平仍這麼少人幫襯,食物有様無味,油膩,炸炸炸.如很用心做,這個價錢應是迫爆,不用出來拉客.
(非會員)
2008-05-18 5 瀏覽
Noodle soup, just have peanut butter taste, nothing else.Potstickers were not pan fry from raw, not crispy at all. I've never eat such lousy pot stickers before.Their dumplings were not pleaded by hand, they were formed by those dumpling mould. From this point, you already know they're not made by experience hands. The menu was so sticky and you can smell the oil smell on it.The door had to open for ventilation, because the ventilation inside was really poor.The dumplings dough was thick but sti
The dumplings dough was thick but still broken.
2008-05-17 1 瀏覽
晚上經過,又想吃擔擔麵,就試一下。南京牛肉擔擔麵 ($22,再加一),見價錢不貴,心裡亦沒有太高期望。落單不久麵就來了,看一眼已覺湯夠濃,喝一口湯,夠花生味,微微辣,如果可以再辣一點更好。麵質都 ok。牛肉都有三、四塊,夠香。今晚滿足了吃擔擔麵的慾望。
晚上經過,又想吃擔擔麵,就試一下。

牛肉都有三、四塊,夠香。

今晚滿足了吃擔擔麵的慾望。
2008-04-18 5 瀏覽
08/04/2008(二) 又來到旺角吃晚飯了, Thxdtsdd 愛來旺角, 因為無論吃東西, 購物, 交通等都很方便.今晚再來北京拉麵店吃飯, 上次光顧已經有年多前了, 還記得當時覺得不太好吃, 想不到今次令Thxdtsdd 改觀了! 我們大約7:30pm 到達, 當時客人不多, 約佔食店的一半座位. 我們2 人吃了:1.酸辣雲吞(酸辣湯底好好味, 又足料, 雲吞好滑, 如果再大隻d 就更好!)2.五香牛展拉麵(湯底比較清淡, 牛展肉味濃, 幾嫩!)3.小籠包(外皮幾薄, 餡料既肉鮮美)4.鍋貼(餡料比小籠包更好味, 肉汁更多, 如果可以再煎香d 就更佳!)5.兩杯豆漿(太甜, 冇咩豆味, 一定唔會再叫!) 這食店不貴, 今餐埋單剛好$100, 以食物的水平來說, 很抵食, 也很美味!(除了那兩杯豆漿). 就算是拉麵店的二人龍蝦鮑翅餐, 都只是$198. P.S. 當晚鄰桌的一位女士不停彈點了的醉雞被不好吃, 很煩!照片可參考:http://hk.myblog.yahoo.com/thxdtsdd/article?mid=910&prev=928&next=903

2.五香牛展拉麵(湯底比較清淡, 牛展肉味濃, 幾嫩!)
3.小籠包(外皮幾薄, 餡料既肉鮮美)
5.兩杯豆漿(太甜, 冇咩豆味, 一定唔會再叫!)

照片可參考:
見到咁多個笑臉..所以就同男朋友去試下..睇到之前有食評話有陣怪味..原來真係有...=.='''印象大減..下午茶15 蚊: 有豆漿+一款麵食/小食..的確係好抵既..不過quality 就真係..叫左1.菜肉大包: 尚可..但係感覺好唔新鮮..2.四川擔擔麵:好淡,完全無料..只係得一pat 林左既麵....3.窩貼: 好厚皮..完全唔脆...好唔新鮮...加一只係50 蚊~以咁既價錢客觀咁講真係幾ok..但係..如果係要以咁既價錢同quality..我寧願去食碗好味既魚旦粉好過!
見到咁多個笑臉..
所以就同男朋友去試下..
睇到之前有食評話有陣怪味..
原來真係有...=.='''
印象大減..
下午茶15 蚊: 有豆漿+一款麵食/小食..
的確係好抵既..
不過quality 就真係..
叫左
1.菜肉大包: 尚可..但係感覺好唔新鮮..
3.窩貼: 好厚皮..完全唔脆...好唔新鮮...
加一只係50 蚊~
以咁既價錢客觀咁講真係幾ok..
但係..如果係要以咁既價錢同quality..
我寧願去食碗好味既魚旦粉好過!
近期無論小食店都酒樓or 街市買舊肉. 咩都加一餐,但呢間店子, 一直以來都很少加價, 而且份量十足, 細食點的客人真係叫個炒拉麵/菜飯,也夠2位吃.而且在一至五, 午市套客飯只係28.00 ,加送例湯同油菜. 下午茶更超值, 只係12.00 就有交易.我自己多數就吃菜飯, 排骨菜飯or 回窩肉菜飯..

我自己多數就吃菜飯, 排骨菜飯or 回窩肉菜飯..
同fd share上海粗面&豆沙鍋餅d食物都幾粗下my fd加埋糖水糖水好細碗應該唔會再食佢既下午茶不過tea算平la
同fd share上海粗面&豆沙鍋餅
d食物都幾粗下
my fd加埋糖水
糖水好細碗
應該唔會再食佢既下午茶
不過tea算平la
2月4日晚上之前去開總店吃,對它的排骨擔擔麵及醉雞味道最難忘,當然不少得晚上八時獨有的表演啦!太子這間都來過一兩次,今次都要等一陣先有位,全場爆滿!點了南京牛肉菜飯、排骨擔擔麵及豆沙鍋餅。豆沙鍋餅先到,吃落卻令人很失望,因為底面的餅皮是「淋」的,像是整好了後沒有理會,焗到出水...足以給它一個喊面。南京牛肉菜飯則令人滿意,牛肉很入味又很「淋」,和出名整牛腩的有差不多水準!排骨依舊出色,夠味之餘吃得出新鮮,不會預先整好翻煎。一路也很想知為甚麼有加一服務費,因為服務不是特別出色,也很少主動服侍。
2月4日晚上

點了南京牛肉菜飯、排骨擔擔麵及豆沙鍋餅。

2008-02-01 1 瀏覽
下午茶一律$12(小食加豆漿)因為男友想吃豆沙鍋餅和鍋貼,但是單叫己$16,結果叫了兩個餐,有兩杯豆漿!而我想吃銀絲卷($8)豆沙鍋餅-用蛋皮而非春卷皮,應該是即叫即整,因為熱騰騰,外皮微脆,很不錯^^鍋貼- 又是熱騰騰的,內裏很多肉汁,不過我覺得太油膩和皮厚(雖知道正宗北京餃是皮厚的)~豆漿-沒有熱的, 幸好甜度適中!銀絲卷-也是熱騰騰,不過底部有點濕,變了一bet野!另外, 這根本是饅頭和銀絲卷的混合體(饅頭:銀絲卷=4:1), 失望!不過整體來說, 很抵食~
下午茶一律$12(小食加豆漿)

豆漿-沒有熱的, 幸好甜度適中!

不過整體來說, 很抵食~
2007-12-15
酸辣湯拉麵$19 - 唔會太濃又唔會太淡!ok小龍包$16 - 好好味,好多汁,唔似依傢一般食到果d咁乾憎憎!!窩貼$16 - 入面係韮菜黎o既,麻麻地!~呢度坐得唔太舒服,不過勝在夠平!好抵食!~
酸辣湯拉麵$19 - 唔會太濃又唔會太淡!ok
窩貼$16 - 入面係韮菜黎o既,麻麻地!~

呢度坐得唔太舒服,
不過勝在夠平!好抵食!~
2007-09-17 2 瀏覽
我地一開始諗住早d出門口, 可以食d勁d0既野, 例如:打邊爐, 韓燒......但我地相量0左差不多一句鐘都無共識......~_~救命!最後, 我地決定來呢間試試.雖然我同"青檸先生"在很多地方上好唔同, 但我地在排列邊樣食物較好味時, 竟然有同一答案: 麻醬雞絲粉皮, 生煎包, 小籠包, 醉雞, 最後先至係排骨担担麵。我不喜歡担担麵是因為個湯底好大花生醬味, 我相信真正的担担麵不會是這樣的。"青檸先生", 活著有你多好, 多麼渺小都變寶, 躺在平靜被舖上漫談來日旅途, 回到家中便有你多好, 一碗暖湯的鼓舞, 沾濕我眼睛, 有人祈求我歸家來互抱!

2007-08-22 7 瀏覽
今趟由我作陪客嚟食…又係同樣的星期一!≧(插`)≦由於上次兩麵兩小食飽到想叫救命~今次就學精了!只兩個麵搭一個小食。(對兩個女孩子來說適合的了…肉食很快飽)今次朋友叫水餃湯拉麵,而我就叫酸辣湯拉麵。當中的水餃亦原來係韭菜餡(咁即係等同叫了個韭菜餃無異,但與上次叫的韭菜餃又有點不同。分別在於前者係湯餃,後者係蒸餃~原來蒸餃的肉汁係最了得最棒的!還記得我講的parabola嗎?XD至於今次我叫的酸辣湯拉麵比上次我叫的擔擔麵還要值得encore!首先佢個湯底一上枱初時係杰身的。但食到第十啖麵咁上下的時間個湯身就會稀返少少~最詭秘、最值得讚的亦係這裡!因為我覺得廚子很聰明…根本我就係那種又想嘗酸辣湯~但又係因為只有自己一個人恐怕會ko唔晒個湯却步而叫這款拉麵滿足自己的人。再者雖然個湯底上文提及過會變返稀身…但味道並沒有因為變得稀身而變淡!的而且確味道或texture與平時飲的酸辣湯無異(放心~我肯定唔係金記罐頭湯!因為我平時成日飲~味道記憶簡直上腦!)。睇相都估到餡料充足…當中真係有木耳、豆腐乾、荀、冬菇條同極少量的豬紅(像兩粒m&m古古力豆咁多)!湯汁最後剩三份一~差不多啦!d麵索汁索剩咁上
今趟由我作陪客嚟食…又係同樣的星期一!≧(插`)≦

湯汁最後剩三份一~差不多啦!d麵索汁索剩咁上下再中途飲幾啖…(慶幸返到屋企冇口渴)

因為基於上次食的小籠包重梘水味就今次試叫生煎包。味道ok~餡肉都唔算肥豬肉!而且份量剛好~不會塞肉塞到漏…

就咁晚餐二人共$56~抵!

食後感:離開食店後沿著西洋菜南街離開時,觀察到沿途的食店係要派傳單吸引食客…但此店舖不但冇派傳單作招徠~而且仲要座無虛席!嗯~當中亦有它的原因吧!頂爛巿夠平?一定唔會…成個旺角樣樣都咁平頂爛巿亦不合乎經濟效益。或者有麝自然香才會穩打穩紮…

2007-08-21
我係呢間店既常客~每次一定叫既野食有小籠包同雞火湯年糕.今日同朋友黎食,叫左呢兩樣同埋窩貼.小籠包水準每次都咁高~皮薄而且多汁,趁熱食一流呢~~雞火湯年糕既年糕大小岩岩好,一啖一件,而湯底鮮甜,真係唔知點先煮到..呢間店星期一至五都有特定既食物半價(每日兩款),條件係要叫滿$50以上先有得享用半價優惠同埋要夜晚6:30後先開始.我通常星期一同五去,因為星期一係小籠包半價($8四隻!!),而星期五係酥炸雞翼半價($14六隻!!).每次去都食到捧住個肚走~
2007-07-24 12 瀏覽
唉...我屋企隻滑鼠又打柴喇!搞到我又要兜嚟旺角。゚(T^T)゚。 (一年壞三隻~忟!)係囉!去開新世紀嗰邊有條街又有魚魚同倉鼠嗰d睇~睇睇吓路經呢間舖...擔擔麵!?啱我feel喎!就今晚晚餐啦!ヘ(゚∀゚*)ノ兩人叫了:排骨擔擔麵、四川擔擔麵、韭菜水餃、小籠包先講擔擔麵~個湯底驟眼看就很接近鑽石山大磡村詠黎園n年前我食嗰碗舊版至強擔擔麵!(很濃兼浮晒油)除了今日湯中沒有花生粒~但邊食邊猶豫個湯底還尚欠一樣材枓…嗯!就係大菜頭了。(像榨菜模樣那種呢!平時我們蒸淡水魚會用的。今日食晒麵後將個湯底撈完又撈係撈唔出這種材料~而上次詠黎園去食係有的…)講麵身...ok唔錯的。(不太稔、冇皂水味)但想補充就係上次喺黃大仙鳯凰新村詠黎園間分店堂食完後外賣了一碗返回大埔家中給家人一嘗~事實麵質經過遙遠的車程返回家中後係並無異樣!(在家叮後我亦試了一注麵與堂食無異)今日呢間我就冇外賣唔g佢功力如何喇!究竟它受唔受到時間的考驗拎到返家而發脹係一個謎XD而當中有一樣令我莫名其妙的是排骨擔擔麵的排骨係用上了豬扒~仲要經過酥炸後切件浸落湯變得稔稔咁上枱。-_-(讓我一廂情願覺得排骨係家中豆豉蒸排骨那種排骨添

兩人叫了:排骨擔擔麵、四川擔擔麵、韭菜水餃、小籠包

講麵身...ok唔錯的。(不太稔、冇皂水味)

而當中有一樣令我莫名其妙的是排骨擔擔麵的排骨係用上了豬扒~仲要經過酥炸後切件浸落湯變得稔稔咁上枱。-_-(讓我一廂情願覺得排骨係家中豆豉蒸排骨那種排骨添!)

至於小籠包係星期一推介$19->$8!(今日另有醉雞$39->$19作選擇)

小籠包唔掂~但$8有4隻算吧啦!係個皮唔得…皂水味很重!同個餡汁唔美味~都係翡翠拉麵個小籠包啱我even已有一段時間沒幫趁。

反而個韭菜餃我會欣賞!大約有十隻。脹卜卜咁又餡汁幾好!比小籠包鮮甜得多~真係多汁到呢…我一咬落個餡時d汁就parabola咁擠上鼻鼻!o.m.g -_-

不過星期一至五都有是日推介(比平日便宜)~食前記得睇吓枱面玻璃下的紙!

貪心的我倆本來仲想叫生煎包/酸辣湯/銀絲卷是但其中兩樣~但無奈很飽!因為係京菜或四川菜~烹調方法對我嚟講係很快飽膩感的。慶幸今餐都唔算渴…至少返到屋企我冇去完沙漠返嚟咁!(狂灌水)

坐得都自在...係空調爭咁d~不過對我冇咩影響。反而有d位置係一字排開咁拍枱坐。對某d客嚟講傾談未必方便~情侶都係適合坐卡位吧!

服務幾好~主動協助、唔會愈叫愈走!

兩人共$66