2008-05-30
記得半個月前在OR睇到樓下「刀幽」個食評,當時我就心不在焉,將「南京牛肉」就睇成「南瓜牛肉」,因為那段日子都一星期有兩三餐係食日本南瓜,真係食到上腦!-_-直到今日再幫趁,我就一改以往常態,由酸辣湯拉麵改叫南京牛肉湯拉麵。入正題前,我就事先備案這南京牛肉湯拉麵由上枱時直到第一啖放入口對我來講就係肥!<--睇圖片湯底浮油首先,食後檢討就係寫食評。這一刻我就覺得這一款南京牛肉湯拉麵麵係幾美味!全碗最靚係牛肉,用上的肉係牛腩。平日我唔鍾意食牛腩,因為出面的食肆唔係間間整得靚,再加埋刀功切法差,食落口咬落去如同湯渣,結果令我喪黐牙,所以牛腩一向唔係我食麵的首選。但這裡的牛腩,除了牛肉之間有很少很少丁點兒的白脂肪團,肉間還lun上少許牛筋,有啅口是也。對於我這個平日係唔食肥肉的人來講,很難得令我對它受落,因為去到萬豚屋我都很唔岩feel咁唔鍾意食豚肉耶!牛腩又事前落鑊爆香過,再加上它用了五香粉、花椒、八角嗰d醃過,上枱時隨著熱蒸氣真係色香味俱全。事後檢討,唯一我最錯在叫南京牛肉湯拉麵時冇轉叫用擔擔麵,因為我覺得牛腩的熱油令到拉麵的質感很快稔,同埋個熱湯的味道好似與拉麵唔係咁夾,我諗緊可能
事後檢討,唯一我最錯在叫南京牛肉湯拉麵時冇轉叫用擔擔麵,因為我覺得牛腩的熱油令到拉麵的質感很快稔,同埋個熱湯的味道好似與拉麵唔係咁夾,我諗緊可能夾擔擔麵會效果唔錯,我希望下次有機會試一試!
食後感:
廚子都算大方,街巿牛肉漲價都俾4-6舊牛腩我,我碗麵唔加一都只係廿蚊咋!轉擔擔麵都係加兩蚊而已。
服務態度都ok。
昨日星期四晚都全場爆晒~係就係冷氣對某d人來講未算夠涼,咁店方都加裝了幾把風扇吹住d客,咁我又冇熱死,我昨日眼見有位食客著住西裝都同gf幫趁都撐到。
因為坐門口附近,聽到有個等位的同阿姐講:我想要16個位!<--嘩~16個位!?因為我準備埋單,唔g最後點呢!?
間唔中至食一次,咁我有quota食既~我雪糕都少食左呢!XD
因為今日睇到都巿閒情有名川菜行政總廚煮個菜真係用勁多油爆廿幾三十隻辣椒去煮個雞 ~ 宋芝齡食慣韓國菜就勁buy囉!
只覺得試問世上邊有川菜、京菜係冇油!?我只可以中肯講句「怕增磅、怕肥、怕睇到油的人真係京菜、川菜免問,特別係首本名菜麻婆豆腐、北京田鴨等都全部對牛彈琴是也。」