2021-11-30 137 瀏覽
舖頭個名似係日本嘢🤣但食落去似古早蛋糕👅之前行過幾次次次都見到有人排隊今日竟然冇人排隊就等我買返個蛋糕去孝敬我奶奶🤣見到佢期間限定😍😍記要試一試呢❤️個鹹蛋流心芝士蛋糕味道唔錯❤️食落去有啲似食奶黃月餅嘅感覺🤣蛋糕口感鬆軟👍🏻咬落去仲有芝士流心嘅拉絲😙同埋好香嘅蛋糕味💃🏻最緊要唔係話好甜😝上至我奶奶下至姪女都話好食❤️一拎出嚟嘅時候就已經好香😆不過我唔記得認低威切開咗嘅畫面😝😝入邊有好多鹹蛋醉同芝士👍🏻👍🏻
舖頭個名似係日本嘢🤣但食落去似古早蛋糕👅
見到佢期間限定😍😍記要試一試呢❤️
個鹹蛋流心芝士蛋糕味道唔錯❤️

2021-11-19 105 瀏覽
前排,去左北海道牛乳蛋糕買啲cake探朋友。第一次幫襯,見到好多吾同既蛋糕、批,岩晒我買黎食,吾知味道如何?北海道牛乳原味蛋糕:依個蛋糕蛋香味幾突出,甜味正常,個人覺得吾會太甜太漏。蛋糕口感鬆軟,可以用微波爐叮翻,令鬆軟感加倍啊!3.6牛乳鮮奶撻:比一般出去食到既鮮奶撻既底皮會厚一點,所以食落充滿牛油香味。另外,鮮奶中混合牛乳,兩種甜味又幾夾,整體也不錯。白汁錦爽蘑菇芝士雞批:外觀脹卜卜加足吾少分!入面既料幾足,有蘑菇、火腿、洋蔥、芝士,加埋一齊食,味道幾入味,而雞批外皮幾香口。照燒牛肉芝士批:個人對於依款批有點失望,當中既牛肉碎好似糊狀,但牛肉調味咸咸地啊。

2021-11-14 1309 瀏覽
中午我和同事拎文件去佐敦比個客,經過一間叫北海道牛乳蛋糕店,見到廚窗放滿不同款式的批和撻,吸引我哋入內參觀下。原來蛋糕店主打各種日式牛乳蛋糕,有經典原味,亦有多款唔同口味,可堂食亦可外賣,所有食物都好吸引,一於買些回公司大家試吓!所有食品每日新鮮製造,唔同時段都有唔同產品出爐,留意出爐時間!北海道牛乳原味蛋糕:蛋糕採用北海道優質3.6牛乳製作,入口感輕軟幼滑,唔會太甜,食到牛奶和蛋的香濃味!日本茨城粟子撻:栗子控必試,茨城縣是日本著名的栗子產地,當地的栗子甜度比一般栗子高出2~3倍,栗子蓉質感十分細滑而且保留了栗子原來的香氣,中間是吉士麻薯蛋糕,有煙煙韌韌的口感,甜度適中!冲繩紫薯撻:紫薯有純天然艷麗紫色,擁有豐富的花青素有助心血管健康。薯蓉幼滑甜美,上層加咗忌廉,底層係芝士撻,無論口感和味道都好豐富。錦爽蘑菇芝士雞批:啱啱新鮮出爐熱辣辣,金黃色的外層酥脆,餡料好足料又夠味,啖啖雞肉和蘑菇,重有芝士醬汁,甜中帶鹹,超正!

2021-11-04
外賣自取
北海道牛乳蛋糕之前在旺角吃過,牛乳蛋糕好抵吃!香噴噴、軟綿綿🤓今日收工經過,再買些和家人分享吧🤪🤪北海道牛乳原味蛋糕圓碌碌一大個蛋糕只需$100 ,都幾抵吃,店舖是選用北海道3.6牛乳,牛乳味香濃,加上是原味的關係,更加原汁原味。蛋糕軟綿綿、包裝起來很得體,用來和朋友慶祝生日都很合適。日本茨城栗子撻栗子撻上的栗子醬是我見過最厚的🤣🤣加上底下的像是吉士醬,軟綿綿滑溜溜😮‍💨最驚喜是中間有麻薯,煙煙韌韌!都幾好吃。香橙朱古力撻一向都喜歡這些鮮果味道的朱古力,感覺清新。香橙同朱古力的比例幾乎是1:1😳好豐厚的醬,酸酸甜甜🥰和朱古力的味道非常夾🙌🏼見到店舖有些新出的麻薯蛋糕卷,都是百多元,下次都想試試🤩🤩

北海道牛乳原味蛋糕

日本茨城栗子撻

香橙朱古力撻

見到店舖有些新出的麻薯蛋糕卷,都是百多元,下次都想試試🤩🤩

2021-11-04 97 瀏覽
每次經過都可以聞到好香嘅蛋糕味,香氣四溢,令路人不禁停下來駐足觀看有各式各樣的蛋糕而且蛋糕🎂🍰🧁🥧種類多元化,選擇繁多且多元化有咸伊,亦有甜的,有cream的,水果味的等等,總有一款甜點能吸引你尤其是蛋糕剛岀爐時段,有時會岀現人龍的情況,似乎是一個有質素的證明買咗一個椰汁🥥斑蘭味斑蘭味好香😆伴隨每口淡淡的椰仔味蛋糕十分鬆軟,口感特別柔軟、綿滑,令人吃下有種幸福的感覺🥰蛋糕表面焗至金黃色🌝好靚撻類亦同樣推介右面: 玫瑰百爵芝士撻用叉子輕輕挖下一塊帶著玫瑰🌹百爵茶的忌廉入口、便化了。滑滑的鮮奶油,濃郁芝士味配牛油曲奇餅底,脣齒間留存的清香甜膩氣息、久久回味無窮。左面: 靜岡抹茶🍵忌廉紅豆撻抹茶味濃郁檸檬tart🍋夠fresh😆

而且蛋糕🎂🍰🧁🥧種類多元化,選擇繁多且多元化

買咗一個椰汁🥥斑蘭味
斑蘭味好香😆伴隨每口淡淡的椰仔味

撻類亦同樣推介
右面: 玫瑰百爵芝士撻

左面: 靜岡抹茶🍵忌廉紅豆撻
抹茶味濃郁

檸檬tart🍋夠fresh😆
2021-11-02 123 瀏覽
經過聞到好香,忍唔住買左啲蛋糕同批黎食,尼間啲批同撻都好大件😮,酥皮好香牛油味。靜岡抹茶忌廉紅豆撻 $25超多cream!中間有麻薯,抹茶忌廉甜得黎唔會好滯,不過就覺得紅豆有啲少。酸乳酪芝士撻 $22未食過有兩層口感嘅芝士撻,上層係cream cheese,下層係實啲嘅芝士,口感幾特別。蘑菇芝士雞批 $22好大件嘅雞批,餡料好豐富,有唔少蘑菇同雞肉,食完一個都幾飽。特流心奶皇蛋糕 $130蛋糕拎到返屋企仲熱辣辣,蛋糕好鬆軟,按下會回彈,口感濕軟,面有啲脆卜卜嘅鹹蛋黃碎,中間有兩種芝士,芝士融融地仲拉到少少絲👍🏻

靜岡抹茶忌廉紅豆撻 $25

酸乳酪芝士撻 $22

蘑菇芝士雞批 $22

特流心奶皇蛋糕 $130
外賣自取
🥧錦爽蘑菇芝士雞批💵22🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀岩岩出爐既雞批外形好似菠蘿包咁脹卜卜🤣外層塗左層蛋液同糖醬(我估🤣)所以望落特別有光澤同埋感覺好脆卜卜🤪外皮比想像中鬆化,切開一半個陣啲皮有啲散開,入面既餡多到流出黎,入面有洋蔥🧅同雞蓉,食落有陣陣既黑椒同洋蔥味,鹹批都好好食😋🥧酸乳酪芝士撻💵22🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀有3層形成,外層係撻皮,中間似濕濕軟軟既海綿蛋糕,而中間係酸乳酪芝士🤤食落好重乳酪同芝士🧀️ 因為乳酪較酸,所以無想像中咁甜,乳酪芝士口感較實,唔係似cream 狀咁,始終有芝士關係🥴食一半有啲膩~🥧廣島檸檬芝士撻💵22🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀 反而檸檬芝士撻對我黎講有啲驚喜🤩檸檬撻屬於凍批,加上檸檬🍋既清新好岩天氣熱食🤪切開一半時要小心,因為中間會流流地心,食落質感比較融,十分之重檸檬味🍋酸味同甜味都都慢慢散出,非常清新,不過頭大覺得甜左少少🤏🏻🎂特濃流心芝士蛋糕💵110🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀 $110就有咁大個蛋糕🎂真係好抵食😝味道亦比想像中好,本身以為普普通通一個芝士味既海綿蛋糕,但切開中間有流心芝士,唔洗叮返都仲有流心效果👏🏻頭大將咁大個蛋糕切左8件,食落口感勁軟綿綿,好有驚喜😆入面

🥧錦爽蘑菇芝士雞批💵22
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

🥧酸乳酪芝士撻💵22
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

🥧廣島檸檬芝士撻💵22

🎂特濃流心芝士蛋糕💵110
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀
頭大將咁大個蛋糕切左8件,食落口感勁軟綿綿,好有驚喜😆入面啲芝士有少少拉絲效果,勁重芝士鹹香味🧀而海綿蛋糕個層則重雞蛋🥚既香味~
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀
☀️整體而言,分別佐敦同旺角都有北海道牛乳蛋糕店鋪,亦非常易搵👍🏻無論蛋糕批或者撻都好大份,而每日都會有唔同既食物,但唔會有齊晒menu上既蛋糕、批或撻🌟店外亦設有黑板告知客人,當日有邊款食物於幾點出爐,好彩既就好似我咁🤣就買到新鮮出爐既批撻蛋糕🤪店內設有堂食,而店員既服務態度都好nice👏🏻店員會好貼心提醒客人,蛋糕要係2日內食晒~
⚠️蛋糕🎂最好同屋企人或者朋友食🤣因爲真係好飽~
2021-11-02 81 瀏覽
朋友成日介紹呢間蛋糕店,話係用左北海道3.6牛乳製作,講到好好味,咁岩同媽咪係附近食飯,就順便過左去買黎試下.門口有牌列出蛋糕出爐時間,總共有6款口味.同埋有好多凍撻同熱撻.有得堂食亦有得外賣,大部份人都係外賣,我去果陣都有好多人排隊,等左一陣.呢到既蛋糕同撻每日新鮮即整,個開放式廚房見到有人整緊撻.呢到啲蛋糕都幾平又大個,我地揀左特濃朱古力味牛乳蛋糕.食落軟綿綿,好鬆軟,入邊有流心既朱古力!我第2日當早餐食,擺入焗爐焗一陣,焗番熱佢又有返流心,正!玫瑰伯爵芝士撻呢個有伯爵茶香同淡淡既玫瑰花香,忌廉好幼滑,甜而不膩,個底係,芝士帶少少鹹香味廣島檸檬撻檸檬酸酸甜甜既味道,食落好清新,批底香脆又好味沖繩紫薯撻我不嬲都係紫薯控,所以一定要試呢個,紫薯有淡淡既甜味,口感軟滑

呢到既蛋糕同撻每日新鮮即整,個開放式廚房見到有人整緊撻.

呢到啲蛋糕都幾平又大個,我地揀左特濃朱古力味牛乳蛋糕.

玫瑰伯爵芝士撻

廣島檸檬撻
檸檬酸酸甜甜既味道,食落好清新,批底香脆又好味

沖繩紫薯撻
2021-11-01 94 瀏覽
今日泥左佐敦呢間北海道牛乳蛋糕🥰 係街被店舖既蛋糕同撻既香味吸引住。 甘岩同2個fds出去,想搵個位坐下食下野傾下計!驚喜地,呢度室內竟然有位坐,仲會有自助水吧❣️😜我叫左3件凍既撻款: 全部款式都好精美💖我都揀左好耐先揀到💎沖繩紫薯芝士撻 $22香滑紫薯,再配上芝士,好夾🤭👍🏻👍🏻👍🏻💎靜崗抹茶忌廉紅豆撻$25抹茶控必吃🤣不會太甜喔💎玫瑰伯爵茶芝士撻 $25玫瑰伯爵茶好香,清清地又不會太流,幾特別。💓🙈蛋糕方面: 超喜歡!流心芝士古早牛乳蛋糕🎂超濃郁的流心芝士! 好滑同鬆軟!!正正!要記得唔好放落雪櫃啊,會變硬!室溫放置或微波爐加熱都得😋地扯:佐敦彌敦道219莊士倫敦廣場地下G03號鋪

我叫左3件凍既撻款: 全部款式都好精美💖我都揀左好耐先揀到

💎沖繩紫薯芝士撻 $22
香滑紫薯,再配上芝士,好夾🤭👍🏻👍🏻👍🏻

💎靜崗抹茶忌廉紅豆撻$25
抹茶控必吃🤣不會太甜喔

💎玫瑰伯爵茶芝士撻 $25
玫瑰伯爵茶好香,清清地又不會太流,幾特別。💓

🙈蛋糕方面: 超喜歡!
流心芝士古早牛乳蛋糕🎂

地扯:
佐敦彌敦道219莊士倫敦廣場地下G03號鋪
2021-10-30 64 瀏覽
經過門外,濃濃的旦糕香…,北海道3.6牛乳製作。正餐未食完,已經記掛住要食呢間甜品!店員很友善,選了栗子撻和檸檬撻,鮮奶和moka。店內有小量桌椅,自助形式,乾淨企理,不用立食!Moka 口感香濃綿滑;撻皮香脆,撻面用店內種植的荷蘭豆葉裝飾,餡料柔滑美味…令人着迷!打算買個特濃芝士旦糕回家,讓這份幸福感覺延續下去!原來幸福是要及時抓緊的…期間客人外賣不斷,廚窗內只剩下玫瑰牛乳旦糕!花香旦糕不是我杯茶啊…以為要預訂之際,店員友善細心地回答,全日不斷會有旦糕出爐,下輪會在1.5小時後;剛出爐的旦糕不宜即時入盒,以防下塌…時間失了預算…期待下次再來!

時間失了預算…期待下次再來!

今晚小妹約左朋友仔食飯, 見未夠鐘就周圍遊下, 經過見到E間蛋糕店嘅牛乳蛋糕好似幾吸引咁就入去望下! 每段時間都有唔同蛋糕出爐, 原來除左賣蛋糕, 仲有唔同嘅撻買! 蛋糕店入面亦設有座位可以堂食, 小妹就外賣左一個蛋糕同幾件撻番去慢慢食🤭🌟北海道玫瑰牛乳蛋糕粉紅色嘅蛋糕上面撒左細細塊乾嘅玫瑰花瓣, 蛋糕質感厚實, 回彈力高, 入口軟綿濕潤, 帶香濃嘅牛乳味同玫瑰淡香, 整體味道唔太甜, 兩者味道亦十分平衡!🌟廣島檸檬芝士撻入口檸檬味十分清新, 先係陣陣酸甜味係口腔內, 芝士味隨後而出, 甜而不膩🌟栗子撻上層嘅栗子蓉味道濃郁但唔太甜, 入面係麻糬夾心嘅撻, 食落口感豐富, 味道不錯!🌟沖繩紫薯撻厚厚嘅紫薯蓉味道甜美, 入面係芝士撻, 整體味道幾夾

🌟北海道玫瑰牛乳蛋糕

🌟廣島檸檬芝士撻

🌟栗子撻

🌟沖繩紫薯撻
厚厚嘅紫薯蓉味道甜美, 入面係芝士撻, 整體味道幾夾
2021-10-19
2021-10-22 101 瀏覽
每次行過佐敦,見到呢間北海道嘅蛋糕舖都好想食,奈何每次行到都好多人排隊,所以次次都打消左呢個念頭,今次終於的起心肝黎,平日嚟到竟然唔使排隊,即刻衝入嚟!呢度真係好多蛋糕揀呀!有好多原個蛋糕,tart同埋Cupcake,價錢都好合理,大大個,都係$110至130,抵食過古早味蛋糕好多!咁我就揀咗個斑蘭蛋糕!店員好好仲幫我切件!懶得自己返屋企再切haha!另外因為有啲肚餓所以我自己買咗一件即場食,從打包左個蘋果批同埋鮮奶撻走添!返去同屋企人慢慢嘆!而即場食嗰件係玫瑰伯爵茶撻,味道幾好,幾清新,一啲都唔溜!返到屋企,再試埋個鮮奶撻,同普通連鎖店嗰間唔同,奶味特別濃!好食!蘋果批都唔錯,有啲果肉喺入邊,好食好食!最後斑蘭蛋糕比屋企人秒清晒添!好鬆軟唔會太甜啱晒香港人口味,健健康康當早餐食Perfect!
而即場食嗰件係玫瑰伯爵茶撻,味道幾好,幾清新,一啲都唔溜!
蘋果批都唔錯,有啲果肉喺入邊,好食好食!
2021-10-22 72 瀏覽
呢日經過開佐敦,見到呢間北海道牛乳蛋糕就覺得d甜品好靚!所以就買左一堆番去俾屋企人試試! 我叫左個檸檬芝士撻、抹茶紅豆撻、朱古力撻同埋流心芝士蛋糕!呢間蛋糕鋪仲有野飲叫,又有位坐,成個感覺好似cafe咁! 好舒服,行到攰可以入黎食件撻休息下!佢d撻都唔係貴,平至20$都有交易,等人既話入黎食下野都抵! 同埋重點係真係好好食! 檸檬芝士撻超有檸檬味,食落好香!朱古力撻唔駛講陣朱古力味超濃~濃到真係屋企人都淨係掛住食, 我好唔容易先搶到一啖黎試! 抹茶紅豆撻就勁香抹茶味! 食落D cream 又夠哂滑,唔會話好漏, 真係好正! 最後就係呢個流心芝士蛋糕, 我買完之後拎番去雪左入雪櫃第2日先食, 第2日食個陣拎出黎係焗爐焗一陣焗番熱佢~ 真係有流心既效果, 同埋食到好香芝士味! D 蛋糕又勁鬆化, 食到我好開心!!! 好想再去試哂佢鋪頭D 產品!

2021-10-18 89 瀏覽
今日有同事要離開了,她請我們食這間蛋糕店的散水餅。一打開蛋糕盒,眼前有各式各樣的撻及蛋糕,不期然嘩了一聲每款賣相超靚因為第一次食這間店的甜品,所以每一款都想試下,我的選擇困難症又發作了但無可奈何衹能揀一款,我好不容易地揀了:抹茶忌廉紅豆撻 - 外型有點似聖誕樹,由抹茶忌廉波波砌成,面頭淋了少少紅豆蓉,再加上圓型脆片賣相相當吸引味道方面,抹茶忌廉香滑帶出濃濃抹茶的甘香味,而且不太甜最驚喜撻入面中間有粒麻糬,煙煙韌韌增加口感,入面還有少許蛋糕及紅豆蓉,夾埋香脆餅底一起吃,味道非常有層次本人好喜歡至於其他撻及蛋糕,好多同事都話好食及不太甜,還說下次要試埋其他款式呢
今日有同事要離開了,她請我們食這間蛋糕店的散水餅。

一打開蛋糕盒,眼前有各式各樣的撻及蛋糕,不期然嘩了一聲
每款賣相超靚

但無可奈何衹能揀一款,我好不容易地揀了:
賣相相當吸引
味道方面,抹茶忌廉香滑帶出濃濃抹茶的甘香味,而且不太甜
本人好喜歡

抹茶忌廉紅豆撻

2021-10-15
  • 靜岡抹茶忌廉紅豆撻
2021-10-16 69 瀏覽
咁啱喺佐敦買完野又有啲肚餓,見喺大街新開左一間賣蛋糕同撻嘅鋪頭又有位可以坐,就一於去試下門口見到有板會寫住唔同嘅蛋糕係幾時新鮮出爐,一去到就可以食到新鮮滾熱辣嘅蛋糕除左蛋糕之外仲有唔同嘅撻同批賣,有甜有鹹,每樣都唔貴,而且賣相好吸引我地睇到心大心細,最後叫左個啱啱出爐嘅原味北海道牛乳蛋糕,玫瑰伯爵芝士撻,紅桑子朱古力撻原味北海道牛乳蛋糕蛋糕超級鬆軟,口感棉滑,雞蛋同牛乳嘅配搭啱啱好,蛋香唔會蓋過左牛乳嘅香味,而且甜度適中,食落唔會有負擔玫瑰伯爵芝士撻上面嘅忌廉充滿香濃嘅伯爵茶味,而撻嘅中間係芝士,茶味同芝士好夾,食落唔會膩紅桑子朱古力撻呢個撻上層係朱古力下層係紅桑子醬,朱古力味超濃郁,配埋酸酸甜甜嘅同紅桑子醬食好清新白汁錦爽雞批食左咁多甜嘅撻想食下啲批,雞批嘅酥皮好重牛油香味,裏面嘅雞肉棉滑又有白汁忌廉嘅香味,性價比好高

原味北海道牛乳蛋糕

玫瑰伯爵芝士撻