2024-09-02 42 瀏覽
今日都係買啲嘢上朋友屋企煮飯,就去咗崇光下面買餸,佢假日都有好多唔同嘅嘢買,行行吓就決定食少少小食,就見到呢一間之前都食過外賣嘅八爪魚丸小店,佢仲有最出名嘅炒麵同埋煎餅,今日我哋就決定食八爪魚丸,同埋有少少唔健康嘅炸薯餅🙈🙈 炸薯餅,我哋每人一件,另外share八粒八爪魚丸!八爪魚丸再加埋燒汁再加紫菜碎同埋木魚絲,好正啊!🙈🙈 同埋都幾多人買,keep住有人排隊!八爪魚丸好熱,中間係軟心,再加上新鮮八爪魚!拍得住日本嘅水平🙈🙈

2024-07-21 131 瀏覽
得閒過黎sogo行下,由下到上再落返去最下B2超市行,行一陣見口痕痕,又聞到香味,就去左則邊啲立食店。呢間門口做蛋糕特價,加上想食八爪魚丸😈😈就叫黎食。叫左個章魚丸子,加一粒熱櫃既炸蛋炸蛋唔多夠熱,而且皮有啲硬,好在蛋黃仲有小小流心,不過都係唔合格🤣🤣八爪魚丸就唔同,可能咁好彩岩岩做起,好夠熱,外脆內鬆,不過入面八爪魚太大粒,覺得唔夠平均,都ok既。特價焙茶卷蛋糕12蚊一盒2件,食落普普通通,其實唔算特別平。經過口痕可以食下。
叫左個章魚丸子,加一粒熱櫃既炸蛋
八爪魚丸
蘇格蘭炸蛋
焙茶蛋卷
2024-06-08
2K
2024-06-30 113 瀏覽
店名:匠工房秀吉地點:崇光百貨菜式:日式小食八爪魚球 $38 八粒第一次試匠工房秀吉八爪魚球。八爪魚球熱辣辣整起,不過塊皮唔脆,較淋,面頭好多醬汁,味道好濃,仲有沙律醬同紫菜碎加木魚花。入面有大大粒八爪魚粒,好彈牙。都算真材實料。呢度比對面八粒價錢平$10,不過對面塊皮脆d,明顯係燶d。但係呢度都唔錯。店鋪有張木枱可以買完即刻食,就唔係用即棄碟,環保少少。#崇光百貨#匠工房秀吉#日式小食#八爪魚球
店名:匠工房秀吉
地點:崇光百貨
菜式:日式小食
八爪魚球

八爪魚球 $38 八粒
店鋪有張木枱可以買完即刻食,就唔係用即棄碟,環保少少。
#崇光百貨#匠工房秀吉#日式小食#八爪魚球
2024-06-30
1 分鐘 (外賣自取)
八爪魚球
2024-06-12 102 瀏覽
今日就落咗SOGO下面喺度行,行行吓就見到呢一間外賣嘅日式店舖,主要係買一啲炸物,八爪魚丸,同埋日式煎餅。我哋就買咗炸蠔同埋炸薯餅再加另外一份八爪魚丸。八爪魚丸質素非常高,每一粒都熱辣辣,而且入邊都有八爪魚,加上佢嘅燒汁調味同埋木魚絲,成個口感上嘅配搭都非常好食,忍唔住食完一粒又一粒,炸蠔再加埋他他sauce,亦都係另一個必食之選,而且價錢嚟講都唔算好貴,如果大家行開SOGO樓下買嘢食,不妨都可以試吓呢一間
2K
店名:匠工房秀吉地點:崇光百貨菜式:日式小食大判燒 $10難得見到有大判燒新鮮整緊,即刻試下先,有兩種口味,分別係吉士同紅豆,每個$10,買四送一。服務員用一個盒裝好5個,見到我地分黎即刻食就幫我地分紙袋裝,好貼心呀。個包係有少少鹹,我覺得味道重手左d。紅豆餡都唔錯,份量適中未到爆餡。反而吉士好食d,因為更滑溜同埋係少少脆皮!下次要全部轉食吉士。如果唔係新鮮熱辣出爐都唔建議,或者買走都要返屋企整熱先好食。
店名:匠工房秀吉
地點:崇光百貨
菜式:日式小食

大判燒 $10

2024-01-07
1 分鐘 (外賣自取)
2023-12-17 167 瀏覽
➲ 銅鑼灣 匠工房秀吉➳ 紫薯餅 ⁽⁷/¹⁰⁾麵包糠唔係即炸起都仲脆卜卜,紫薯餡甜絲絲,奶香奶香,輕食之選。紫薯可樂餅。⤵ 匠工房秀吉銅鑼灣軒尼詩道555號崇光百貨B2樓15號舖#hkfood #hkrestaurant #hkcafe #cafehk #hk #hkfoodie #hkfoodblogger #hkcoffee #hkcoffeeshop #coffeeinhongkong #cafeholic #foodblog #foodblogger #foodreview #香港美食 #香港食評 #銅鑼灣美食 #紫薯 #紫薯餅
➲ 銅鑼灣 匠工房秀吉

➳ 紫薯餅 ⁽⁷/¹⁰⁾

銅鑼灣軒尼詩道555號崇光百貨B2樓15號舖

2023-09-16 355 瀏覽
行行下街落大雨,拿拿聲跑入SOGO避下雨,口痕就落左B2層搵食🤣🤣知道個d有幾間野食🤣🤣今次就簡左呢間匠工房秀吉食完野仲飽緊,所以下次先試下佢d sets la, 今日只係買左條熱狗棒🤣🤣佢烤得香脆可口😍😍附送個盒醬仲係超級貼心,只要對摺d醬就會出,完全唔會仲污糟隻手🤣🤣 配合埋個醬料真係好好味🤤🤤🤤佢仲要幾他小丸子,大阪燒,大判燒(紅豆/吉士),薯餅等等🥰🥰🥰食物款式都好多,下次再試下其他先🤣

外賣自取
__________🏖店鋪狀況🏖___________匠工房秀吉是不少人的讀書回憶,因為他主要開在不同商場的food court 裏,方便而且價錢不算貴。今次🌶📝去的是sogo底層超市內的分店,沒有座位之餘,進食區也是非常狹窄,更有不少🪳🪳陪你吃章魚燒🤪-_____________🍽食物🍽_____________🐙 章魚燒 (8粒 $38推介指數 ■■■□□已經很久很久沒有吃匠工房秀吉的章魚燒了,完全是學生時代的味道。這裏的章魚燒粉偏多,但章魚粒還算大,配撘醬汁一起吃還不錯呢。-🍜 B餐 奄列炒面+大阪燒餅 $48推介指數 ■■■□□奄列炒麵味道好,新鮮熱辣辣,而且配料十足。但大阪燒餅就一早煎好數個,就算淋上大量醬汁,口感依然非常乾🤢。這個套餐澱粉質感覺極高,絕對是個會吃得飽的combo set! -________🌶辣椒紙總結📝__________整體:🌶🌶🌶環境:🌶🌶員工:🌶🌶🌶食物:🌶🌶🌶(滿分為五隻🌶)- 總括來說,章魚小丸子和炒麵味道還不錯,但大阪燒餅就可以不了。如果買回家吃還可以,因為進食位置實在擠迫 ,衛生情況亦有待改善...... 當日🌶📝在進食區一路吃,左右附近都有
__________🏖店鋪狀況🏖___________

整體:🌶🌶🌶
環境:🌶🌶
員工:🌶🌶🌶
食物:🌶🌶🌶
(滿分為五隻🌶)
當日🌶📝在進食區一路吃,左右附近都有大小曱甴在虎視眈眈我的晚餐🤢🤢
📍 匠工房秀吉
銅鑼灣軒尼詩道555號崇光百貨B2樓15號舖
每人消費:$43/人

#章魚燒 #大阪燒 #日式炒麵 #車輪餅 #sogo #銅鑼灣 美食 #852 #hkfoodlover #hkfoodie #foodiehk #foodie #hkblogger #hk #hkig #hkeat #hkgirl #mschillipaper #為食辣椒紙
2023-08-25
B餐+章魚燒8粒
  • 章魚燒
  • 奄列炒麵
2023-08-07 200 瀏覽
早幾日買左個餐,口痕買多個大判燒,有蟲痴住底初頭以為鍋焦望真啲有腳既!差啲想嘔返出黎係食到最尾先見到因為食個時無係包裝袋到拎出黎應該無掂到隻蟲唔知算好彩定唔好彩因為拎左返公司食收工又唔記得返去投訴唯有post上黎
早幾日買左個餐,口痕買多個大判燒,有蟲痴住底
初頭以為鍋焦
收工又唔記得返去投訴
唯有post上黎
吉士大判燒
2022-01-23 2118 瀏覽
章魚燒早於90年代由日本打入香港,勝在即叫即製熱辣辣,看似製作簡單,但卻要用上不少耐性及心機。好吃的章魚燒外皮燒得香脆金黃,內裡的粉漿除了有軟半流心的效果,一咬下去,滾燙的粉漿即湧出來;餡料的靈魂 — 章魚粒要彈牙富鮮味;醬汁也要夠香甜,令味道更有層次,而不會過膩。而呢一間算係ok嘅章魚燒舖除左麵皮唔夠脆之外,入面都係有章魚粒,都幾大粒,色白、紅、黑相同,海苔味香,外觀整齊美觀。口味鹹而鮮。整體黎講都唔差

2021-09-10 1323 瀏覽
匠工房秀吉食lunch唔知食咩好,去SOGO買咗個燒餅,炒麵,小丸子,返公司慢慢嘆😙Set C~$45入邊會有燒餅,炒麵同埋小丸子,個小丸子最好食,勁大粒,炒麵都好食,而燒餅我就覺得麻麻地,有d厚匠工房秀吉🏠:銅鑼灣軒尼詩道555號崇光百貨B2樓15號舖☎️:28332495

Set C~$45

🏠:銅鑼灣軒尼詩道555號崇光百貨B2樓15號舖
☎️:28332495

2021-07-28 965 瀏覽
好鐘意食八爪魚丸, 但而家好似真係周圍都無得賣😅 就算有都未必好食 好彩銅鑼灣 sogo 匠工房秀吉有得食😋呢間食過好多次, 價錢唔貴, $35有8粒, 仲可以配下奄列炒麵, 燒餅咁, 就咁食8粒都真係超級飽肚🤣 最鐘意多醬多紫菜😋 呢間八爪魚丸粒粒都脹卜卜, 外脆內軟, 仲要非常新鮮熱辣辣, 每一粒都會包住一粒八爪魚, 配上醬汁, 簡單好味😋 做正餐又得, 做小食都得😋😋店內仲有好多炸物小食, 薯餅, 炸雞皮, 雞脾.. 樣樣都好好味
好彩銅鑼灣 sogo 匠工房秀吉有得食😋

2021-07-25
2020-10-21 1925 瀏覽
行過Sogo 口痕買左塊牛肉薯餅比想像中好味喎!無諗過薯仔同牛肉咁整都幾好食啖啖都有牛肉~足料$10價錢都唔係貴我亦都叫左燒餅,不過就好一般呢所以推介佢既炸物小食好了下次試埋咖哩薯餅先
行過Sogo 口痕買左塊牛肉薯餅

比想像中好味喎!
無諗過薯仔同牛肉咁整都幾好食
啖啖都有牛肉~足料
$10價錢都唔係貴

我亦都叫左燒餅,不過就好一般呢
所以推介佢既炸物小食好了
下次試埋咖哩薯餅先
2020-08-16 1240 瀏覽
而家疫情下夜晚冇得出街食飯又唔想成日食屋企飯唯有買外賣返屋企啦!🔺Set A-燒餅拼炒麵🍝$34個燒餅本身係冇乜味嘅佢全靠燒餅上滿滿嘅燒汁同沙律醬仲有少許柴魚嚟吊味👍🏻燒餅裏面唔係全部都係麵粉中夾雜左蔬菜所以唔會好膩👍🏻個燒餅面嘅中間仲有塊豬肉喺度添!個炒麵就好普通冇乜味要我自己加啲沙律醬先食得晒👎🏻🔺熱狗棒🌭佢係有薄薄嘅炸醬包住一條熱狗腸,佢附有茄汁加芥辣。由於攞返嚟已經一段時間所以唔會好香脆但亦都唔會有陣油益味,都算係一個唔錯嘅小食👍🏻

🔺Set A-燒餅拼炒麵🍝$34

個炒麵就好普通冇乜味要我自己加啲沙律醬先食得晒👎🏻

🔺熱狗棒🌭
2020-08-15
外賣自取
Crave for Takoyaki!  Haven't been to Causeway Bay for so long since the outbreak of COVID-19 in Chinese New Year holiday.  When staying at home for too long, you will have a great desire for yummy food, especially for some typical food that you can taste during travelling.  I had ordered a set of Takoyaki and Okonomiyaki for takeaway.  Still smelled good after arriving home.  There were a total of 6 Takoyaki and 1 large Okonomiyaki in this set, good for sharing!  Takoyaki and Okonomiyaki tasted

There were a total of 6 Takoyaki and 1 large Okonomiyaki in this set, good for sharing!  Takoyaki and Okonomiyaki tasted similarly as they were served with mayonnaise and BBQ sauce.  Using with the large amount of sauce, Takoyaki and Okonomikaki were flavourful!  Texture of Takoyaki was soft, octopus was chewy.  Whereas Okonomiyaki was a bit harder, the dough was mixed with loads of vegetables inside!  Eating this fulfilling lunch made me so grateful!
Takoyaki and Okonomiyaki Set
2020-04-01