2019-08-17 85 瀏覽
一個休閒嘅周末,雖然日頭間唔時落吓雨,但下午都有啲陽光,忽雨忽晴嘅天氣無礙大胃四出胃部探索,過海歎吓冰室將呢個下午昇華近來冰室越開越多,未必好有舊香港味道,不過風格較為文青,比較適合年輕人光顧冰室又點可以少得奶茶呢?鴛鴦世上唯港獨有,想醒神啲又唔係好飲到咖啡嘅人可以一嚐大胃首嚐一間冰室,必會嗌西多士呢間炸得較脆,又唔會油,牛油仲有特別嘅味道牛脷焗得比較脆,更突出鹽焗嘅口感溏心蛋黃唔會嚡口,成功雞翼外脆內軟,睇嚟呢間炸嘢尤為出色外面嘅霓虹招牌確實好吸睛

熱奶茶

冰室又點可以少得奶茶呢?

凍鴛鴦

鴛鴦世上唯港獨有,想醒神啲又唔係好飲到咖啡嘅人可以一嚐

西多士

大胃首嚐一間冰室,必會嗌西多士

呢間炸得較脆,又唔會油,牛油仲有特別嘅味道

鹽燒黃芥末牛脷飯

牛脷焗得比較脆,更突出鹽焗嘅口感

溏心滷蛋

溏心蛋黃唔會嚡口,成功

香酥雞翼

雞翼外脆內軟,睇嚟呢間炸嘢尤為出色

外面嘅霓虹招牌確實好吸睛
2019-08-17
鹽燒黃芥末牛脷飯
溏心滷蛋
2019-08-17 83 瀏覽
#cassiegowanchai-瘦編今次黎到灣仔,發現到一間服務好好嘅冰室,推介大家可以試下佢地嘅午餐或下午茶餐。😋-下午二點黎食嘅我,揀左午餐香酥雞翼糖心蛋肉燥飯配紅豆奶茶。佢地嘅午餐係去到下午三點,岩哂啲同我一樣遲放lunch嘅人。個飯好足料,好抵食,一向惜食嘅我都食剩左少少。個雞翼係新鮮炸起,好熱好脆。個另外個紅豆奶茶都奶特別,第一次見,從來無諗過可以咁樣match,兩樣加埋唔會太甜,又帶俾奶茶有啲新口味。😍-另外咁岩有個小朋友都係食我個個餐,但係佢唔食糖心蛋。店家主動問佢想要煎蛋定炒蛋,最後俾左份好大份嘅炒蛋小朋友。依種服務真係小店先會有,連鎖店集團係一定無可能!希望大家都可以一齊多啲支持良心小店。👍🏿-味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)抵食評分▶️️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)回購評分▶️️️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)-➡️十一冰室 (灣仔)📍灣仔麥加力歌街1-19號加達樓地舖
#cassiegowanchai
味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)
抵食評分▶️️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)
回購評分▶️️️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)
➡️十一冰室 (灣仔)
📍灣仔麥加力歌街1-19號加達樓地舖
紅豆奶茶
紅豆奶茶
2019-08-16 72 瀏覽
今日自己一個響灣仔工作順便午餐,為左快就響附近的十一冰室食左午餐。餐廳唔算好大,好快已經坐滿人。入面裝飾幾別緻,老闆明顯用心地掛一d有特色的燈同裝飾,令人感覺好舒服!午市套餐有八款可以揀,另外有自由配搭既特餐。響灣仔午餐來講,選擇都算幾多下!我就揀左a餐,台式鹽酥雞扒糖心蛋肉躁飯。雞扒唔厚粉,炸得唔會過硬,加上貼心地一早切開一條條,食得好舒服!糖心蛋夠甜美,蛋黃要流不流之間,非常吸引。可惜只得半隻,如果有足一隻就好!肉躁香濃,最最最最最重要係,肉躁夠多,拌勻之後每粒飯都能沾上肉躁,禁是非常好的!總括來講,想響灣仔開心食個午餐,十一冰室係不錯既選擇

我就揀左a餐,台式鹽酥雞扒糖心蛋肉躁飯。

台式鹽酥雞扒糖心蛋肉躁飯

總括來講,想響灣仔開心食個午餐,十一冰室係不錯既選擇
10 分鐘 (堂食)
台式鹽酥雞扒糖心蛋肉躁飯
2019-08-15 86 瀏覽
前日去完修頓睇比賽,就上網睇睇附近有咩地方食個下午茶醫肚,揾到呢間新開張嘅冰室,而且地鐵站過去都係五分鐘左右,就拉大隊過去。沿住玩具街行到盡見到右邊嘅酒店,就會見到冰室嘅燈牌,雖然位置唔太起眼,但燈牌同藍色牆身就非常起眼!冰室行懷舊香港風,好多舊式擺設,甚至連天花板都吊住包牛仔片😂 2:30下午茶就開始,同時都可以嗌午市餐牌嘅食物。紅豆奶茶🥤好大杯,甜度同冰量岩岩好,對上一次飲紅豆奶茶嘅餐廳索價$45,十一冰室只需要下午茶餐+$12就可以享用,我敢講質素拍得住出面其他餐廳!特餐 雞扒炒蛋一丁麵🥚🍜雞扒絕對係重量級!大大件碎上,而且好好味。炒蛋炒得好香好滑,有蛋汁!+$4轉左出前一丁。厚切午餐肉+$10就有咁大塊咁厚嘅午餐肉,半煎炸又熱辣辣,建議大家怕唔夠飽可以加料!香酥雞翼即炸雞翼!外層炸得好香脆,裡面嘅肉好滑,如果可以整做香辣雞翼就正!

紅豆奶茶🥤

特餐 雞扒炒蛋一丁麵🥚🍜

厚切午餐肉

2019-08-15 55 瀏覽
公司附近新開嘅小冰室,食物環境都很不錯👍🏻十一冰室喺一條小行仔入面,唔認真睇都真係會錯過。裝修係復古風,位唔算多,大概只有二十個左右。自選粉麵點左蕃茄雞扒米粉(其他選擇仲有牛扒/豬扒/雞翼)🍅蕃茄湯非常濃郁,滿滿營養嘅感覺🐣雞扒同雞蛋煎得幾好 無overcook同事叫左蔥油豬扒飯🥚配滑蛋同蔬菜,唔會淨係得肉🍚大大碗飯同豬扒,分量夠男仔食,女仔就可能要少飯啦~埋單每人$63.5,港島區Lunch黎講算唔錯。😬
公司附近新開嘅小冰室,食物環境都很不錯👍🏻
蕃茄雞扒蛋米粉
自選粉麵點左蕃茄雞扒米粉(其他選擇仲有牛扒/豬扒/雞翼)
🍅蕃茄湯非常濃郁,滿滿營養嘅感覺
🐣雞扒同雞蛋煎得幾好 無overcook
蔥油豬扒飯
同事叫左蔥油豬扒飯
🥚配滑蛋同蔬菜,唔會淨係得肉
🍚大大碗飯同豬扒,分量夠男仔食,女仔就可能要少飯啦~
埋單每人$63.5,港島區Lunch黎講算唔錯。😬
$63.5 (午餐)
蕃茄雞扒蛋米粉
蔥油豬扒飯
2019-08-13 59 瀏覽
今天在灣仔工作途經麥加力歌街,就是在一間酒店的對面,一條橫街有空間泊車,我們見到下午有一個招牌發著光被它吸引着,當時是三時正,上班族已吃完中午飯已經沒那麼多人了,可以去嘆一個下午茶,看見這間鋪頭叫十一冰室,很有懷舊感覺,裝修非常精緻,還配上輕鬆的音樂,上面釣著西瓜膠球,非常舒服,還有服務員的細心,我便叫了一個下午茶和一個飯,兩個套餐都配特飲連小食飯套餐:鹽酥雞+糖沁滷蛋+肉燥飯肉燥製作得有別於台灣的,非常獨特不太鹹配紅豆冰下午茶套餐:雞髀炸薯角炸到很香口配利賓納梳打甜度適中小食:魚肉腐皮卷咬開後很爽口
今天在灣仔工作途經麥加力歌街,
可以去嘆一個下午茶,看見這間鋪頭叫十一冰室,很有懷舊感覺,

飯套餐:鹽酥雞+糖沁滷蛋+肉燥飯

肉燥製作得有別於台灣的,
非常獨特不太鹹

甜度適中

小食:魚肉腐皮卷

咬開後很爽口
2019-08-11 62 瀏覽
灣仔去哪裡吃下午茶呢? 朋友推薦一家很有文青味道的『十一冰室』價格很親民!午餐也不錯的感覺環境舒適,佈置得很溫馨因為很便宜怕份量不夠就點了一桌 結果吃好飽雞脾炸薯角炸脾很大隻,外皮酥脆裡面肉質軟嫩又juicy。 薯角也好好吃! 很適合當下午茶小食迷你肉燥飯看起來真的好迷你, 用盆栽式的碗裝著,好可愛呀! 其實份量夠吃飽! 味道偏甜,肉燥量多, 再加上一顆流心蛋,好抵食。西多士金黃色的西多士,好吸引呀! 上面有一大塊牛油,再加上糖漿, 好邪惡~雙拼麵餐-炒蛋+餐肉+麵(轉番茄湯)番茄湯夠濃, 濃濃田園味~ 炒蛋水準不錯,相當滑 再加上煎得微脆的午餐肉,正!飲品 凍檸茶 茶味微淡,檸檬新鮮。 喝起來清爽凍奶茶 茶味和奶味和甜度都剛好。 不錯紅豆冰 紅豆不會太焾 微微的奶味甜甜的整體來說都好吃! 價格也不錯,推薦給大家!
灣仔去哪裡吃下午茶呢?
朋友推薦一家很有文青味道的『十一冰室』
價格很親民!
午餐也不錯的感覺
環境舒適,佈置得很溫馨
因為很便宜怕份量不夠就點了一桌
結果吃好飽
雞脾炸薯角
炸脾很大隻,外皮酥脆裡面肉質軟嫩又juicy。
薯角也好好吃!
很適合當下午茶小食

迷你肉燥飯
看起來真的好迷你,
用盆栽式的碗裝著,好可愛呀!
其實份量夠吃飽!
味道偏甜,肉燥量多,
再加上一顆流心蛋,好抵食。

西多士
金黃色的西多士,好吸引呀!
上面有一大塊牛油,再加上糖漿,
好邪惡~

雙拼麵餐-炒蛋+餐肉+麵(轉番茄湯)
番茄湯夠濃,
濃濃田園味~
炒蛋水準不錯,相當滑
再加上煎得微脆的午餐肉,正!

飲品
凍檸茶
茶味微淡,檸檬新鮮。
喝起來清爽

凍奶茶
茶味和奶味和甜度都剛好。
不錯

紅豆冰
紅豆不會太焾
微微的奶味甜甜的

整體來說都好吃!
價格也不錯,推薦給大家!
平日好少可會黎灣仔,今日基於工作關係嚟到灣仔嘅玩具街,誤打誤撞比我搵到呢間隱蔽嘅十一冰室。門面霓虹光管嘅招牌好矚目,我都係咁樣吸引左過黎下午茶餐價錢相當親民,灣仔地段黎講真係好抵食架喇餐廳位置唔多,不過座位之間唔算狹窄。裝修方便都好地道,例如有啲舊式零食同西瓜波。五香肉丁炒滑蛋公仔麵 + 凍奶茶兩餸公仔麵份量正常,麵身煮得岩岩好,炒滑蛋中間仲係半流心,好滑溜原本想+$8轉蕃茄湯底,不過五香肉丁同蕃茄湯好似唔多夾,所以唯有留番下次再試🙈凍奶茶哩個杯比平時飲個啲再大杯啲,冰比較碎,所以溶左都無太影響茶嘅濃度,茶奶比例剛好,好順滑黎到重點推介邪惡炸雞腿薯角好誇張,哩個炸雞腿無論長度定厚度都好巨型,完全無諗過係咁大隻未食淨係睇外型都贏晒。換個角度睇都係咁大隻要讚一讚哩隻雞脾係即叫即炸,唔係炸好放一邊再番炸,所以炸完係皮薄肉嫩,哩個方法可以鎖緊雞脾肉汁雞腿切開好多汁,肉亦係十分嫩滑,佢嘅外皮唔會好咸,可以食到香噴噴雞肉味,岩晒食肉獸啖啖好嫩好juicy嘅雞腿肉真係齒頰留香配角嘅薯角都炸得好香脆,點埋茄汁食一流哩隻邪惡雞腿真係令人念念不忘,可以話係我暫時食過最滿意嘅炸雞腿,絕對會再encore

門面霓虹光管嘅招牌好矚目,我都係咁樣吸引左過黎

下午茶餐價錢相當親民,灣仔地段黎講真係好抵食架喇

五香肉丁炒滑蛋公仔麵 + 凍奶茶

五香肉丁炒蛋公仔麵

生炸雞腿配薯角

黎到重點推介

邪惡炸雞腿薯角

未食淨係睇外型都贏晒。

邪惡雞腿配薯角

換個角度睇都係咁大隻

啖啖好嫩好juicy嘅雞腿肉真係齒頰留香
配角嘅薯角都炸得好香脆,點埋茄汁食一流

生炸雞腿配薯角
邪惡雞腿配薯角
2019-08-11 49 瀏覽
人在灣仔,下午餐時間又餓了,經過十一冰室,看到門內門外也很特別,就入去試試雞脾炸薯角炸脾很大隻,炸得夠火候,雞肉又juicy。薯角也炸得也不錯,也有調過味。當下午茶小食真的很好。迷你肉燥飯雖然睇落細細碗,但份量其實唔少,肉燥汁味道偏甜,肉量多,流心蛋也很配肉燥飯。西多士金黃色的西多士,上面一大塊的牛油,加上糖漿,很邪惡,但真的好吃,偶爾放縱一次也無妨。雙拼麵餐-炒蛋+餐肉+麵,轉番茄湯番茄湯像西式雜菜湯,很足料,味也濃,炒蛋水準不錯,午餐肉也煎得微脆,下午茶或做早餐都唔錯!紅豆冰 - 紅豆有點結實,有奶味會不會死甜,凍奶茶 - 茶味和奶味平衡,甜度剛好。凍檸茶 - 茶味微淡,檸檬新鮮。最後一提,店員服務態度很好,讓我們吃得更開心!
人在灣仔,下午餐時間又餓了,
經過十一冰室,
看到門內門外也很特別,
就入去試試

雞脾炸薯角
炸脾很大隻,
炸得夠火候,雞肉又juicy。
薯角也炸得也不錯,也有調過味。
當下午茶小食真的很好。

迷你肉燥飯
雖然睇落細細碗,
但份量其實唔少,
肉燥汁味道偏甜,肉量多,
流心蛋也很配肉燥飯。

金黃色的西多士,
上面一大塊的牛油,
加上糖漿,
很邪惡,但真的好吃,
偶爾放縱一次也無妨。

雙拼麵餐-炒蛋+餐肉+麵,轉番茄湯
番茄湯像西式雜菜湯,很足料,味也濃,
炒蛋水準不錯,
午餐肉也煎得微脆,
下午茶或做早餐都唔錯!

紅豆冰 - 紅豆有點結實,有奶味會不會死甜,
凍奶茶 - 茶味和奶味平衡,甜度剛好。
凍檸茶 - 茶味微淡,檸檬新鮮。

最後一提,店員服務態度很好,讓我們吃得更開心!
2019-08-08 911 瀏覽
到了灣仔街市買野,打算食個下午茶,見這間冰室好特色,由早上開8:00至下午5:30,主力是提供早餐、午餐及下午茶餐,對這邊的工作人士就好適合。雖然地方唔算好大,但以懷舊的食品及圖畫作裝飾,有舊底糖果零食、電車舊街道圖等等,好特別又可愛。舒適好坐又明亮的光線,不錯的感覺!服務員態度有禮貌又友善,服務有效率!3點鐘到達,品嚐一下午茶套餐。1. 單點招牌奶油脆脆豬2片好多醬:包括甜甜煉奶及香溶牛油,熱辣辣烤得外邊香脆可口的豬仔包,中間好鬆軟,有香脆口感!2. 迷你糖心蛋肉燥飯抵食份量唔少喔!香軟白飯粒粒飽滿又熱熱的;糖心蛋中間是金黃色的流心蛋黃、蛋白是煙燻香軟的;滿滿的肉燥好香口又唔肥膩,有著醬汁的香味,配上飯更香更好味!3. 飲品:熱奶茶香滑濃茶香!喜歡冰室的奶茶,不用加糖都咁好飲

服務員態度有禮貌又友善,服務有效率!

3點鐘到達,品嚐一下午茶套餐。

1. 單點招牌奶油脆脆豬

2. 迷你糖心蛋肉燥飯

3. 飲品:熱奶茶
熱奶茶

香滑濃茶香!喜歡冰室的奶茶,不用加糖都咁好飲
2019-08-07
熱奶茶
灣仔呢度新開一間冰室,入面放滿香港懷舊嘅擺設,充滿香港情懷。⁣🇭🇰⁣鹽燒黃芥末牛脷配薯菜($118) 【好味度:7.5/10】⁣⁣⁣⁣⁣估唔到冰室都有鹽燒牛脷食,而且水準都唔錯。🤙🏻 ⁣牛脷燒得啱啱好,肉質好軟軟嫩嫩,脂肪口即化,頗有牛香。😚 特別嘅係配菜有豆苗同埋雜菌,相當有心思。⁣😆十一冰室(灣仔麥加力歌街1-19號加達樓地舖)⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣其他評分⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣食物外觀(3.5/5⁣⁣⁣⁣⁣⁣)⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣性價比(3.5/5)⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣環境(4/5)⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣服務(3.5/5)⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣

鹽燒黃芥末牛脷配薯菜

鹽燒黃芥末牛脷配薯菜
2019-07-30 83 瀏覽
今日出灣仔探朋友,朋友仔話有間隱世冰室新開冇耐,唔係好多人知,可以静静地傾下計。雖然地址近地鐵站,但唔係地膽都真係唔會識嚟,我依朋友指示,從地鐵站行去太源街,行到太源街近尾,右邊有個路口再行前少少,就見到呢間門面以藍、白為主調嘅冰室。我地下午茶時間去到,餐牌上嘅茶餐都係23-40蚊,平! 於是我地就放肆咁叫2個餐仲要加小食。邪惡炸雞髀薯角 - 唔只雞髀邪惡,薯角都好邪惡,大件又大份。雞髀脆皮,但都保持到滑滑肉質。迷你糖心蛋肉燥飯 - 糖心蛋賣相同口感都及格﹐肉燥唔多肥膏,所以冇台式肉燥咁肥膩,正合我心意。香酥雞翼 - 即炸,夠晒酥。魚肉腐皮卷 - 配甜辣醬,都幾惹味。至於飲品方便,我點嘅凍紅豆奶茶,紅豆大粒,份量足。朋友話佢杯熱奶茶都唔錯呀。呢個下午價錢係抵食嘅。
我地下午茶時間去到,餐牌上嘅茶餐都係23-40蚊,平!
於是我地就放肆咁叫2個餐仲要加小食。

邪惡炸雞髀薯角 - 唔只雞髀邪惡,薯角都好邪惡
,大件又大份。雞髀脆皮,但都保持到滑滑肉質

迷你糖心蛋肉燥飯 - 糖心蛋賣相同口感都及格
﹐肉燥唔多肥膏,所以冇台式肉燥咁肥膩,正合我心意

香酥雞翼 - 即炸,夠晒酥

魚肉腐皮卷 - 配甜辣醬,都幾惹味

呢個下午價錢係抵食嘅
2019-07-28 736 瀏覽
最近公司附近開了一間新的冰室,名字也挺特別的,其實我不曉得為何會叫「十一冰室」,現今有很多餐廳都以數字命名,也許是因為順口,而且容易令人有深刻印象吧。十一冰室離我的公司非常近,在一條叫「麥加力歌街」的街道,那條街道在一間酒店後面,頗為隱蔽,不是經過也不察覺到它的存在。裡面的環境雖小,卻不忘花些心思去佈置,在近天花的位置有一些獨特的吊燈,最特別的是,有一個是香港家庭常用的晾衣夾,夾著不同的零食,充滿港式的風味牆身又有兩個灣仔舊時面貌的相架。以這裡的菜式來說,應該是主打附近打工仔的生意,以冰室的價錢來說,這裡也真不便宜,只是在灣仔區來說,這樣的價錢又好像差不多。朋友點了個雞翼溏心蛋肉燥飯,說是香酥雞翼,雞翼還真有「香酥」的口感,脆脆的,外皮偏和乾身,但裡面的肉質嫩滑,也算是這樣了。肉燥也做得不錯,肥豬肉的份量適當。唯一要挑剔的是溏心蛋,是溏心蛋沒錯,不過沒有明顯的流心效果,扣了一些分。自己對肉燥飯的興趣不大,有些款式又好像在一般的茶餐廳就能吃到,於是點了一份牛柳粒配薯角,客人也可選擇配飯或意粉。牛柳粒的表面有滿滿的黑椒汁,醬汁有點兒過鹹了,這方面可以改善一下。牛柳粒的質感軟稔,肉汁豐富,是

牆身又有兩個灣仔舊時面貌的相架。

香酥雞翼溏心蛋肉燥飯

自己對肉燥飯的興趣不大,有些款式又好像在一般的茶餐廳就能吃到,於是點了一份牛柳粒配薯角,客人也可選擇配飯或意粉。牛柳粒的表面有滿滿的黑椒汁,醬汁有點兒過鹹了,這方面可以改善一下。牛柳粒的質感軟稔,肉汁豐富,是我喜歡的牛柳粒款式。以薯菜來說,這裡的蔬菜和薯角的份量也算是很多了,薯角也熱辣辣的。
黑椒巴西牛柳粒
2019-07-27
香酥雞翼溏心蛋肉燥飯
黑椒巴西牛柳粒
2019-07-28 92 瀏覽
漸漸對香港局勢失望,但總相信憑藉香港仍然有很多良心市民及商店撐住香港。早兩日,老公帶我嚟到灣仔一間新開的「十一冰室」,就在胡忠大廈對面的一條小巷內。冰室門面裝修是白色加粉藍色,絕不是一般的冰室設計。舖內大約可以容納20人,看得出店主有用心機設計內部裝修,有一些香港舊日的波子棋、西瓜波、收音機.......食物方面,我們點了果醋豬軟骨拼魚肉腐皮卷肉燥飯、炸雞肶薯角、迷你肉燥飯。果醋豬軟骨肉燥飯很大碗,肉燥份量多,豬軟骨更是非常入味,一口接一口炸雞肶炸得香脆,肉質鮮嫩另外值得一提,這裡飲品好大杯。店員很有禮貌,下次會再來幫襯

炸雞肶炸得香脆,肉質鮮嫩

另外值得一提,這裡飲品好大杯。

店員很有禮貌,下次會再來幫襯
2019-07-12 203 瀏覽
我喜歡灣仔的飲食文化。每當我走訪灣仔的大街小巷,總會找到一些有意想不到驚喜的食店。 今日中午,我走到灣仔的麥加力歌街,發現一間新開張的冰室。這間「十一冰室」裝修古色古香,別有一番懷舊色彩,店內還有許多人正享用午餐。在好奇心及「多位食客保證」的驅使下,我決定試試這間「十一冰室」。 舖位不大,桌子和椅子特別多,我和其他食客坐得迫一點,也十分合理呢!可是,老闆利用舖位的樓高,擺放許多懷舊的裝飾,極大化了室內的空間感!我欣賞著冰室內每一個角落,差一點忘記走入來的真正目的!  番開餐牌,發現食物選擇不多,是一些很普遍的美食。我點了雞扒煎蛋公仔麵,加配凍檸檬茶。  凍檸檬茶十分大杯;公仔麵符合傳統「茶記」的水準。我吃過公仔麵,然後喝著喝也喝不完的凍檸檬茶,愉快地度過星期五的下午。

2019-07-12
5 分鐘 (堂食)